Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Igen. Eltér az árazás. A házat csak hasonlattképp szúrtam be. Tulajdonképp arra akartam rávilágítani, hogy talán lehet egy olyan értékeltségi túlfűtöttség az eladók között, mi szerint az 50m2 mondjuk adja 60M-ért. Ami keresleti sávon belüli. Viszont a nagyobb alapterületű legyen az mondjuk 80m2 ott az 1-es eladó árából leképzi a 2. eladó, hogy az ár 96M, ami már keresleti sávon felüli. Ha eltűnik a kereslet... ugye mi akik úgy kalkulálunk, hogy a kerozin nagyrészét már megette a piac.. akkor arra a következtetésre jutunk, hogy a 100M árat az eladáshoz vissza kell csúsztatni. . ugyan úgy mint régen amikor kb úgy volt az árképzés hogy van egy 50m2-es panel 10M-ért de nem ugyanazt a szorzatot kapta meg a 80m2-es hanem alatta. Ott pedig összetorlódott az ár. Én valami ilyesmi összetorlódásra számítok a jövőben a Bp-i lakásoknál.
105Más árra jöttek a 100 alatti vevőjelöltek. Nyilván egy felújított full-full 68as Pók utcai panel karcolja a 100at alulról. Ennyiért két megállóval kintebb kapsz retro házat csak arra még rá kell dobni egy 30-50 millát ugyebár.
igen, az agresszív tárgyalás van akinek fontos sokszor annyira hogy nem is érzi a sikert sikernek ha azt nem agresszivitással éri el . nekem a megszerzett pénz mennyiségének növelése fontosabb volt ezért ismeretlen emberre semmiképpen nem ijesztettem rá, inkább előbb szelíden kipuhatoltam a lehetőségeit, vágyit, és megpróbáltam helyesen dekódolni a szövegét, és kiléptetni az eredetileg elhatározott kereteiből . időnként sikerült . pl ezért tudtam eladni 35 milliós hirdetésre jelentkezőnek 180 millióéért . 32 milliós hirdetésre jelentkezőnek 37,5-ért, aki nálam idősebb jogvégzett nő volt akinek egy emeletnyi butikja volt a 80-as években a Skálametróban, a 2000 években pedig számos 100+ lakásos angyalföldi projektet valósított meg, és 2009-ben milliárdos értékű saját építésű palotában lakott a Pasaréti térnél, és azt mondta miután kijöttünk a megnézett lakásból, hogy olyan isten nincs, hogy ő 32 milliósra jelentkezett majd 37,5-t fizet és fizetett, és még vevői jutalékot is adott nekem, igaz egyet kezdeményeztem, ő meg felet ajánlott én pedig elfogadtam az alkut (2012-ben) . 2010 őszén 12,5-ért elpasszoltam egy 30 körüli fiúnak egy Szemere utcait, aki a szülei pénzéből, a büntetesvégrahajtás parancsnokságán dolgozóként kedvezményes munkáltatói kölcsönből vásárolt, de így is kb fél millió még hiányzott egy vasárnap délután az irodámban leültettem odaadtam neki a telefonomat, hogy addig hívogassa a barátait amíg nem jön össze a hiányzó, és kb másfél óra alatt 30-50 ezrenként összejött ., persze az agresszív alapállás széles körben gyakorolt, vágyott és elismert viselkedés, üzletelés gyanánt is kerül amibe kerül .
Nyilván eltér az árazás, ugyan nem lattam a házatokat, nem tudom mekkora,annyit tudok, h 3.ker,és nem felujitott. De ha publikus, aruld mar el, h milyen iranyarra jottek a 100 alatti vevők.Mivel a nagyobb panelek is mar kozelitik a szazat.Es a csapbol is az folyik,h az alku már kiment a divatból, átvette a helyét a licit.
Igen, most jól elmenne a garzon, csak van pár dilemmám: 1. Mibe tegyem a ZS-t? /Új építésű garzonokat nézegetek Bp-en és 48-52 M. Nem jön ki bérbe adással a matek./ 2. Bérlik a garzont. Igaz 50% diszkont áron, de így elég fix a bérlő./Most adjam el, vagy várjak 1 évet, addig is jön a bérleti díj./ 3. 1 év múlva esnek-stagnálnak-nőnek-e az árak? Szóval még agyalok, de köszi.
Egy lakás és egy ház árazása totál eltér egymástól. Egy lakás fix alapterületű ott az van ami van. Nyilván egy ház nm ára sokkal kevesebb. Vásárlóerő ügyében én úgy látom hogy 100M ig simán elmennek olyan 110-120 körül már elindul a vinnyogás. Nem is mutattam meg olyan embernek aki 100alatt gondolkodott. Ezt előre leszögeztem a telefonban. Felejtsd el! (Donne Brasco)
Én tudom mekkora kereslet van a 80as években épült energiafaló -DE JÓ LOKÁCIÓBAN-lévő házakra. Röviden: Viszik! Csak jó helyen legyen. A többit megoldják.
Igen, nem tudom mekkora fizetőképes kereslet van a 150m+ os 80 as években épült többgenerációs energiafaló családi házakra. Brutál mennyiség van belőle és prémium panel m2 árra árazzák őket. Úristen, 10 éve egy épitési telek még 20-30 milla volt.
A kereslet visszaeséskor lehetnek bajban a 4-5 szobás lakások ha ragaszkodnak a fajlagos mentesnek tűnő m2 alapú árazáshoz. Az elmúlt időszakban alapvetően működött a felszorzás.. de a régi időben talán másként volt az árképzési alap. Talán azon fognak keresztül menni mint a nagyobb alapterülerű családi házak. Frankó hogy 400m2 és hogy 1M az ár. .. de hol a valódi vásárlóerő? A keresleti hullám lecsengésével választási lehetőségek elé állhat a piac. 50-60-70M keresleti sávokba hajlandó lesz az eladó visszalépni.. vagy kivár. Minél nagyobb egy lakás annál élesebb ez a kérdés egy ilyen ugrás után. A kérdésem, hogy hol lehet az a m2 Budapesten ami még határeset? Persze csak azokhoz szól a kérdés akik hasonlóan gondolkodnak.
Hány meg hány ilyen van....sokan azt gondolják, hogy minden ügyvédhez dől a lé...ááá dehogy. Meg vannak az igénytelenek. Legalább occco gazdaságos volt? :)
Volt valami műsor amikor meg kellett tippelni, hogy egy adott termék mennyibe kerül. A legjobbkor érkezett mert épp akkor durrant el minden. A nézők így legalább láthatták, hogy a régi árazás ami a fejükben van az már elavult. Hasznos lesz ez a műsor is hisz a régi ingatlanárak már elavultak. Most majd újra lehet tenni a gondolatokat, mennyi is az új ár.
"Nagyon jó, hogy ezt ide tetted. Úgy is hetek óta gondolkodom, hogy a XIII-ban lévő tégla garzonunkat meg kellene hírdetni." Ha nincs vele hosszabb távon terved, most érdemes kitárazni. A XIII. kerület sztárkerület, a garzon is nagyon keresett, az árakat pedig látod... Nem leszel szomorú! 😊 Goldstein17 "Az ingatlanból nem lehet ki be ugrálni." Te is tudod, hogy megy ez: megveszik, felújítják, eladják... 🤷🏻♂️ Pörög ez szépen. 2014-ben nyilván sokkal jobb üzlet volt, akkor dőltek be a devizahitelesek tömegei, lent volt a lakások ára. Bizonyos pozíciók megszilárdulását látom most: sokan akár alacsony hozamok mellett is bérlakás tulajdonossá akarnak válni, mások pedig végképp elengedik a saját ingatlan kérdését. Válságot én már most is látok, az Európai Unió gazdasága nyilvánvalóan döglődik. 2019-től 5 rossz év volt, most kezdtük a hatodikat. Nem csak Orbán nyomogatja ám sikertelenül az újraindítás gombját, hanem az EU is, nem lehet már takargatni a tehetségtelenség és a sorozatos rossz döntések pusztító következményeit. A tavalyi EP-választásokon sem felelősségre vonás, sem változás nem történt, úgyhogy garantálható, hogy a folytatás is olyan lesz, mint az elmúlt néhány év. 2345678 Akkor a hétfői közgyűlés előtt tökéletes lesz, de ha ez érdekes, csütörtökön is a belvárosban járunk, vásárlás, étterem, stb... Srácok, hétfőn voltunk ingatlanügyben egy ügyvédnél, elég sok lepattant ügyvédi irodát láttunk már belülről, de ez még engem is meglepett... Az 1978-as életérzést csak az asszisztensen feszülő polár mellény törte meg, de csak egy pillanatra. A falburkolat, a szekrénysor, a kopott faszék a bele helyezett, nagymamától örökölt párnával és hozzá a szerződéskötés lebonyolításának módja... Nem sok kellett hozzá, hogy hangosan felröhögjünk. 😂
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link