Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Goldstein17 ma, 21:02
Előzmény: #43310  Atgeda
2029N egy inflációs biztositassal rendelkező 7(+)%-os papirnak tekinthető.  Akinek nem gond a lejárat ez a legjobb.
Kata726
Kata726 ma, 20:55
Ha elkezdenek szivárogni az EUs pénzek, kamatcsökkenés jöhet, de emelkedés tuti nem. Most úgy gondolom, hogy az infláció kordában tartása egyaránt fontos lesz az MNB-nak is és a kormánynak is. Max 4-5% lesz szerintem az éves, akkor pedig a fix 7 v 6,5% rendben van. Ráadásul 5 évre fixálva!
Catles1 ma, 20:42
Simán lehet, de ezek a papírok azért jók, mert ha másfele megy a világ, akkor cca 1,5 havi hozamért (1%) átnyergelsz a jobbra (de BMAP-ot én sem adok el hogy fixbe tegyem)
Atgeda ma, 20:15
Előzmény: #43309  ktamask
Semmilyen szinten nem számolsz azzal hogy őszre pontosan az lesz mint a 22-es választás után? Én meg majdnem all in Bmáp-ban vagyok , lehet ezse jó így:D  
Viszont tavaly amikor dobtam az összes pmáp-ot és cseréltem bmáp-ra arra számítottam ,hogy tökmindegy ki nyeri a választást indulni fog egy inflációs hullám a sok választási osztogatás hatására , ráadásul a tisza is emeli a családi pótlékot duplára , minimál bér emelés , szja csökkentések stb , ehhez jönnek még hozzá a globális események is  , olajárnövekedés , trump ámokfutásai...Létezhet az hogy ezek ellenére nálunk mégis csak csökkenő kamatok és stagnáló alacsony infláció lesz? Ez a mostani állampapír kamat csökkentés biztosan nem csak egy beugratás? Fixálják a kamatkiadásokat 7%-on , kiugrasszák az embereket a változó kamatozású papírokból  , mert most a forint erősödés és az átmeneti jó hírek ezt lehetővé teszik , de aztán lehet ősszel meg mégis csak milyen jó lenne az a bmáp? Ezt így mindenkitől kérdezném:)
ktamask ma, 18:05
Előzmény: #43308  Kata726

Többen szinte érvagdosásnak élik meg ezt a -1%-os dobást, pedig ez simán ingyen van.
Főleg úgy, hogy ha hosszabb távon tartom, 2 év alatt 14%, akkor mi a -1%? semmi.
BMÁP 2029N-t többet tartják, logikus amúgy, de én dobtam, evvan.
Ettől még nyugodtan alszok.
Kata726
Kata726 ma, 17:41
Előzmény: #43307  ktamask
BMÁP dobása ésszerű, fixmáp all-in se gáz! Kiszámítható és 5 éves távon szerintem nagyon jó kamat. Lassan elkezdhetnéd már a komolyabb részvénybefektetést is, vagy ETF. Nem certi, meg kaszinó,  csak pl sima Otp részvény, vagy SP500...
ktamask ma, 17:18
Előzmény: #43306  Kata726

Lehet elkerülte a figyelmedet, de én dobtam a 2029N-t.
BMÁP királynő megtanult repülni, egyszerű az oka, 2év a különbség, közel azonos kamat.
7,5 vs. 7%, semmi különbség, még akkor is, ha -1%-et elszenvedtem vele, de csak tőke 20%-a volt benne.
Diverzifikálás: nem az én barátom.
ALL-IN Fixmáp 7%:  2031Q1/Q2.
Jó döntés? Fene se tudja, de nem is érdekel.
Kata726
Kata726 ma, 17:04
Előzmény: #43305  ktamask
Jókat írsz, csak néha túlagyalod. De tudod hogy bírlak!😄 Ha van gondolatod írj, ezért van a fórum. Én mindenesetre még a 6,5%-osból fogok venni a későbbiekben, de aztán ha lejjebb megy, már nem. Mondjuk a 2035/A kamatával kezdenem kell valamit októberben....
ktamask ma, 16:48
Előzmény: #43303  mab

Nem ezt tettem.
De fél éve a többség még a BMÁP-ot lobogtatta, miközben a MÁP+ fixmáp irányába kellett volna fordulni.
Túl sokat foglalkozol velem, mert túl sokat írok ide:)
Csökkentenem kellene a sódert:).
kkv14 ma, 15:53
Előzmény: #43303  mab
"Mit hoz a jövő..."   Eladásnál is azt kellene tudni. 
mab ma, 15:50
Előzmény: #43291  ktamask
Azért van problémád a diverzifikáció megemésztésével, mert abból indulsz ki, hogy a befektetőnek pontosan ki kell találnia, hogy mit hoz majd a jövő, aszerint kell befektetnie, mert így lesz maximális hozama.
Ezzel a szemben a diverzifikáció a "mit hoz jövő" helyett a "miket hozhat a jövő" kérdésre próbál válaszolni, súlyozva a kimeneteleket. Ez sosem hozza az elérhető maximumot, de hosszútávon mégis jól teljesít, mert a jövőt nehéz folyamatosan jól kitalálni.
Éppen zajlik az élő példa: ez év elején a Fidesszel elég borúsnak tűnt a jövő. Azt kellett volna kitalálni, hogy biztosan a Tisza nyer, ráadásul kétharmaddal és eszerint befektetni. A legjobb hozamot mostanában a mi állampapírpiacunkon a 2051/G-vel lehett elérni. Tehát ezt kellett volna zsákolni. Te ezt tetted?
bikkmakk ma, 13:41
Előzmény: #43300  GajdicsNemErti
Persze, a meglévők kamata és kondíciói sosem változnak, nem is úgy értettem a kérdést.
ktamask ma, 13:38
Előzmény: #43300  GajdicsNemErti

2031M2, a jelenlegi: 6,5%-tól indul, és az utolsó év 7,5%-ot ad.
2031M2 helyett jön az 2031M3, pénteken, az már csak 6,0%-tól fog indulni.
Tehát aki még most akar cserélgetni, az megveszi az M2-est, nem az M3-asat.
2 napja van rá.
GajdicsNemErti ma, 13:23
Előzmény: #43298  bikkmakk
Ha már van MÁP+od, annak nem csökken majd a kamata. Ahogy a már meglévő FIXMÁP sorozatokat sem. Az történik, hogyha új máp+t szeretnél venni, akkor már csak alacsonyabb kamatút tudsz majd. De ami már be van zsákolva, annak ugyanazok maradnak a kondíciói.
GajdicsNemErti ma, 13:21
Előzmény: #43297  ktamask
Az infláció növekedése nem a "nagy összeomlás" kategória, és max áttételesen van köze a tőzsdéhez. Sőt, inflációs környezetben a tőzsdei árfolyamok szárnyalni kezdenek, különösen akkor, amikor az inflációt elsősorban monetáris lazítás fűti. 
Ironikus, hogy a 2021-es dátumot hozod el, figyelembe véve hogy az azután következő 2 évben 14,5% és 17,6% volt az infláció itthon. És még Németországban is 7,9 és 5,9 volt, ami ott kiemelkedőnek számít.
Kevered egymással a fogalmakat, és vagdalkozol össze-vissza.
bikkmakk ma, 13:16
Jól értem, hogy a MÁP+ kamata is csökken? Mert ugye az is fix kamatozású.
ktamask ma, 13:12
Előzmény: #43293  GajdicsNemErti

"Biztosan".
2021 óta a nagy összeomlást várja mindenki, ez a kyoashi vagy kobayashi szerintem már voodoo babázza a new yorki tőzsdét, hátha összeomlásba tudja kergetni a kereskedőket, akik megállíthatatlan longolnak, amióta ő az összeomlást várja.
Hathor is 1-2 éve a NAGY tőzsdei beszakadást vizionálja, amellett, hogy állampapírozik, BUX azóta ment ~ 100%-ot.
Soft Landing: DAX
14600>24600
NQ 16000-29000
Söpö, nem tudom ,de valami hasonló "összeomlás" jött össze itt is.
A nagy iráni békemenetre a DAX meg most 4%-ot, sajnos ;-).
fej váll
fej váll ma, 13:10
Előzmény: #43292  GajdicsNemErti
A logikád alapvetően koherens. Sokszor valóban úgy kezelik a hiányt, mintha önmagában azonnali összeomlást jelentene, pedig egy állam működése természetéből fakadóan részben adósság finanszírozásra épül. Nem az a döntő kérdés, hogy van-e hiány, hanem hogy:milyen kamatkörnyezet mellett finanszírozható,milyen deviza szerkezetben van az adósság,mennyire bízik a piac a jövőbeli pályában,és hogy a hiány mögött fogyasztási pénz égetés vagy későbbi növekedést javító átmeneti stabilizáció áll-e.Amit le írsz, az lényegében egy „átmeneti magas hiány, hitelesség javulás, hozamcsökkenés, kamat teher enyhülés ,későbbi konszolidáció forgatókönyv". Ez közgazdaságilag teljesen létező pálya.A magyar helyzetben különösen fontos, hogy az elmúlt években a kamat teher brutálisan megugrott. Nem csak az adósság szintje volt probléma, hanem az ára. Ha például az új finanszírozás 8–10% helyett később 4–6% körül történik, az már önmagában százmilliárdos nagyságrendű könnyebbséget jelenthet évente.És itt jön be az, amire utaltál, ha közben erősebb a forint,csökken az ország kockázat,jönnek EU-források,mérséklődnek a túlárazott beruházások,visszaesik a korrupciós felár,és normalizálódik az infláció,akkor a költségvetés szerkezete sokkal kezelhetőbbé válhat akár úgy is, hogy közben az első 1-2 év papíron még csúnya hiány számokat mutat.A piacok sem mechanikusan csak a hiányt nézik. Néha egy magasabb átmeneti hiány mellett is csökkennek a hozamok, ha a befektetők úgy érzik, hogy,javul az intézményi környezet,kiszámíthatóbb a gazdaságpolitika,és a hosszú távú pálya fenntarthatóbb.Erre nemzetközileg sok példa volt már.Persze van ellen oldal is,ha a piac azt érzi, hogy „elszállt a költségvetés kontroll nélkül”, akkor hiába magas a hiány átmenetileg, büntethetik az országot magasabb hozamokkal. Tehát a hitelesség kulcskérdés.De önmagában attól, hogy egy évben magasabb lesz a hiány vagy nő az adósságráta, még nem következik államcsőd vagy gazdasági katasztrófa. A döntő az adósság dinamika, hosszabb távon:
GajdicsNemErti ma, 13:06
Előzmény: #43294  Firekiller
És ezt miből számolta ki? Matematikus Ön? :)))
Firekiller
Firekiller ma, 13:04
Előzmény: #43293  GajdicsNemErti
ez max 1% inflációt hozhat
GajdicsNemErti ma, 12:56
Előzmény: #43291  ktamask
Nem várjuk. Diverzifikálunk. Felkészülünk arra az eshetőségre, hogy emelkedik. Itt vélhetően senki sem ül majd 100% BMÁP-ban.
 Egyébként rövid távon biztosan emelkedni fog az infláció, mert ha a hormuzi balhé meg is oldódna, a kár már megtörtént. Hiányzik az piacról az a betervezett olajmennyiség, amit normál esetben az utóbbi hónapokban elhoztak volna a tankerek.
GajdicsNemErti ma, 12:47
Előzmény: #43271  fej váll
Nagyon tetszik a levezetésed. Ami a hiányt illeti, az én (nem szakmai, mert nem vagyok szakértő) véleményem szerint sokan felnagyítják a jelentőségét annak, h idén nagyon magas is lehet. Tegyük fel, hogy lesz. Ennek az eredménye, hogy ebben az évben nő az államadósság. De ez nem tragédia, nem megy csődbe az ország, vagy ilyesmi. Az állam folyamatosan hitelekből (is) tartja el magát.
Pont a hozamcsökkenés miatti fokozatos átárazódás miatt az elkövetkező évek költségvetési hiánya már nem lesz katasztrofális, hisz olcsóbban jut majd hitelhez a gazdaság. És onnantól újra csökkenthető lesz az államadósság.
ktamask ma, 12:26
Előzmény: #43290  maveryck

A PMÁP-nál én vártam legjobban az emelkedő inflációt, de hiába.
Most meg ti várjátok a BMÁP miatt.
maveryck ma, 12:10
Előzmény: #43286  Bianco
Jól mondod: tippel. Ők sem tudják, csak bátrak.
ktamask ma, 12:10
Előzmény: #43285  Firekiller
Fixmápnál meg 250M, abba csak belefér:)
ktamask ma, 12:10
Előzmény: #43285  Firekiller

MÁP+ 50M
Freeshark ma, 12:06
A 2030/N1 és 2031/R1 bmápokat is érdemes eladni hiszen 1% a kamatprémium a dkj-hoz képest tehát hamarosan 7% alá kerül a hozam.
Bianco ma, 12:02
Előzmény: #43281  maveryck
Eléggé diverzifikált a portfoliom, de egy bónusz/dkj lejtmenet nagyon szivenütne, ezért a hezitálás.Na mindegy, elvileg még van két napom agyalni. Csak kíváncsi vagyok, a többség melyik kimenetelre tippel.
Firekiller
Firekiller ma, 12:02
Előzmény: #43277  ktamask
tudod mi a logika? 25 millió a keret / fő... nem tud 100 millióért venni
ktamask ma, 12:01
Előzmény: #43282  Hathor

2027-2028-at tartva, amikor ezek lejárnak 1-2 év múlva?
Ebben mi a logika?
És ha lejárnak, majd akkor döntesz?
Walrus ma, 11:58
Előzmény: #43266  xy2003
29/N-t én hagytam
pont ezek a papírok maradtak nekem is, szerintem ez egy korrekt felosztás én hagynám így
Hathor
Hathor ma, 11:55
Előzmény: #43277  ktamask
Pint hogy logikus :)
Ha logikátlan lennek, azonnal cserélnék.
Pakolom a Legot
maveryck ma, 11:51
Előzmény: #43280  Bianco
Fele-fele, és megnyugszol. Amúgy meg senki sem tudja pl. az iráni háború és az olajár alakulását.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek