Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Spiller ma, 01:00
Előzmény: #26037  Spiller
A következő idoszakban nagy kérdés lesz mennyien veszik ki a kapott kamatokat vagy magát az allampapirt. Vargának is kell municio és mozgástér. Talan lesz beavatkozas a toke alapokba rakott allami vagyon elemeknel ezzel megnyilhatnak unios forrasok. Erre és az ukran háború végére erősödhet a Forint. Ez kb nyár. Addigra kifutnak a pmap kamatfizetesek tisztul a kép.
Zanza2 ma, 00:45
Előzmény: #26036  riskmanagementisnice
"kötelező a terminál (gumisnál, körmösnél, fodrásznál. piaci kofánál nem vagyok benne biztos, hogy az)"
Ezzel akár le is zárható a vita.
Spiller ma, 00:39
Kpnak megvan az ertelme. Eseti alkalmi vétel. Allamcsod kozeli Bank ügylet korlatozas. Utazashoz 3fele kartyat viszek es kp-t. Belfoldon is ha messzebbre megyek.
Mindenkinek mas összeg amire szüksége van vagy lehet. Esetleg valuta is. Ma mar vannak bérelhető széfek amivel a betöréses kockázatot csikkenteni lehet. Ma mar nagyon drága a kp felvétel. A kp-t meg kell becsülni. 
riskmanagementisnice szerda, 22:50
Előzmény: #26034  fpeter1982

Én őszintén keresem az érveket a kp mellett, a kényelmest, egyszerűt még senki nem írta az azért beszédes ;)
Volt adó/áfacsalás; volt nem működik a terminál és volt nincs terminál, mint érv.
Az utóbbi amúgy nem igazán jó érv, mert maximum eldugják, de kötelező a terminál (gumisnál, körmösnél, fodrásznál. piaci kofánál nem vagyok benne biztos, hogy az).  '2021. január elsejétől kezdve az online pénztárgépet üzemeltető kereskedőknek legalább egy elektronikus fizetési megoldást biztosítaniuk kell a vásárlóik részére, azaz vagy bankkártyát kell elfogadniuk, vagy azonnali átutalást kell fogadniuk a kasszáknál.'
Hmmz
Hmmz szerda, 22:24
Előzmény: #26026  riskmanagementisnice
/off
Ez melyik ország?
Utopia..
Csak 1x nemvittem kp-t a piacra, mert épp másra költöttem elötte, kártyával fizettem volna, kiröhögtek..több helyen. 
Egyébb helyeken is volt már, húzza  a száját a kereskedő ha nem KP, mert magas a jutalék, ami azért baj mert amúgy kapnék (nem kötelező) kedvezményt visszajáró vásárlóként..
Majd akkor nem fognak áfát csalni az emberek ha nem döglenek éhen a szegénységi küszöb alatt, és nem fagynak meg vidéken, meg cipővel/ruhával kell fűteni (Nyugdijasokról nembeszélve). Meg lesz elötte x év errefelé szocializálódás. 
Értem én hogy nem aspektus az, hogy"ha mindenki gazember hát én legyek a legnagyobb", de olyan is van hogy fejétől bűzlik a hal, csókoltatom: Lölö-t. 
De hogy ne maradjon le az állampapir része  se: https://www.youtube.com/watch?v=dSobGryYVXY
fpeter1982 szerda, 22:21
Előzmény: #26033  riskmanagementisnice
MNB szerint 8400 Mrd kp volt forgalomban, idén májusi adat, Google első találat. Nehogy már levonjuk a következtetést hogy nincs értelme kp-zni. Magyarok millió másképp gondolják.
riskmanagementisnice szerda, 21:44
Előzmény: #26028  fpeter1982
Főbérlőnek is biztosan van bankszámlája, mégegyszer, az adócsalást kivettük a kérdéskörből ;)
forster0123 szerda, 21:40
Hát nekem meg jó párszor volt már rá példa.
Étteremben is volt már 50e+ fogyasztás végén, hogy közölték sajnos kártyával most nem tudunk fizetni, mert rossz.
Csomag átvételnél csomag ponton 10-ből 2-szer biztos nem működik a terminál.
forster0123 szerda, 21:37
Előzmény: #26029  Zanza2
+ Gumis, fodrász, kozmetikus, körmös, cipész, kulcsmásoló, maszek autószerelő, kisebb bolt, pl kis papír bolt, stb…
forster0123 szerda, 21:31
Előzmény: #26025  FR73
Farmer elülső zsebébe, kocsikulcs mellé, oszt jónapot.
Zanza2 szerda, 21:13
Továbbra is tartom: piacokon az árusok többségénél NEM lehet kártyával fizetni. Valós- vagy nem valós érv - ez van. Valószínűleg sok helyen ott lapul a kártyaleolvasó a pult alatt, de nincs kedvem velük veszekedni. Összegtől is függ, kisebb ōsszegnél állítólag nem éri meg nekik. Talán, ha egy egyenruhás NAV-ellenőrrel mennék, más lenne. Talán néhány év múlva más lesz. Utóbbiban reménykedem én is. Első körben előnyben részesítem azokat, akiknél lehet kártyázni, csak sajnos erős kisebbségben vannak, és nem mindig jó az árujuk.
Szóval minden piaci bevesárlás előtt ATM...
fpeter1982 szerda, 21:07
Előzmény: #26027  riskmanagementisnice
Nálam: helyi kifőzdében egyszerűen nincs kártyás fizetés. Kp vagy Simple, ami vagy működik vagy nem. Főbérlő kp-ban kéri a lakbért.
riskmanagementisnice szerda, 20:54
Előzmény: #26025  FR73
Utazáshoz valamennyi kp logikus, de most én továbbra is azt keresem, Mo-n egy átlagos hónapban, ha éppen nem újít házat valaki, mihez kell kp, miért vesz fel vki kp-t.
riskmanagementisnice szerda, 20:53

Akkor eddig 2+1 érv volt a kp mellett.
1. Mi van ha elromlik a terminál 
Én jósok éve mindent kártyával fizetek, még egyszer sem volt, hogy nem tudtam kártyával fizetni, olyan előfordult, hogy 3-4 próbálkozás kellett, de lehet, hogy ebben szerencsém volt és ha lenne egy nagyon negatív élményem akkor el tudom képzelni, hogy utána elkezdenék kp-t hordani magamnál. Mondjuk ez a terminál elromlás az olyan, hogy ne vegyük ki a kocsit a garázsból, mert mi van ha ellopják, 10.000-ből egyszer előfordulhat, de értem a pszihológiáját.
2. Lakásfelújítás, mesterek: mondjuk ez full tervezhető, hogy akkor most leveszek 500e-t mert oda kell adnom és ez nem is a normális havi 'leveszem a fizumat kp-ban' működés, mert nem újítassz minden hónapban lakást. 
Más: remélem egyszer olyan világban fogunk élni, ahol átutalni is lehet a mesternek, mert sem ő, sem a vevő nem akar az ÁFA-val trükközni. Mert lehet azt mondani, hogy ÁFA nélkül olcsóbb, csak ugyanazt amit megspórolsz majd megfizeted a leromlott közszolgáltatásokban, hogy elmész magánorvoshoz, magántanárhoz és a többi, mert a sok száz milliárd forint minden évben hiányzik a költségvetésben. Az a pénz valahonnan hiányzik, amire később költeni fogsz, vagy szarabb szolgáltatást kap a gyereket, vagy az anyád apád amikor kórházba megy stb. 
Erre lehet mondani, hogy ez nem a mostani valóság, de én még szeretnék olyan országban élni, ahol ÁFÁt csalni nem természetes, elfogadott, hanem gáz. Mert a saját gyerekeink, gyerekeitek, szüleitek elől veszitek el azt a pénzt. És igen, ilyenkor jön, hogy úgyis ellopják, de még egyszer: én szeretnék olyan országban élni, hogy akinek kell, az befizeti az adót, aki pedig azzal gazdálkodik, a közjóért dolgozik. És minél többen gondolkoznak így, annál nagyobb esély van, hogy egyszer majd így lesz. Adót, áfát csalni ciki, nem természetes, ezért is kezdtem ezzel, hogy ez nem érv. Értem, nincs terminálja, de bankszámlája van, utalni tudsz.
+1: nem lehet kártyával fizetni. Hát ezt azért nem soroltam valódi érvnek, mert ilyen lényegében nincs, egy utolsó vidéki gyros-nál, egy piacon, bárhol lehet kártyával fizetni. 10 éve még nem így volt, ma már így van.
FR73 szerda, 20:47

Én pont akkor érezném magam rosszul, ha 500 ezer lenne nálam, hogy elhagyom, ellopják, dtb. Nem vagyunk egyformák.
Utazásnál néha kell sok kp, egzotikusabb helyeken egyszerűen kell, van a mellemre csatolva egy rész, a többi szétpakolva, hogy ne egyben hagyjam el, lopják el. Szállodában széfbe rakom azonnal, csak egynapi kp van nálam.
FR73 szerda, 20:47

slash szerda, 20:34
Előzmény: #26017  forster0123
Hát én még nem. Meg is ijednék, de ő is! :-)  Múltkor bementem egy autóbontóba kellett egy másik ajtó a szaros kocsira. A bontós srác kihozza 50kp.  Jó. Ott pingvinezik két másik mondom adok egy húszast ha nekem ezt most felrakjátok a kcosira. .Úgy is lett.   20 perc munka , két ember, húsz rugó. csá. 
slash szerda, 20:29
Előzmény: #26015  FR73
Jólvan Mester. :-) Azóta a horvátok jobban szeretik a kp-t. Csak a tankolás meg nagybót van kártyával. 
forster0123 szerda, 19:51
Előzmény: #26019  Freszelés
Az elmúlt években elég sok, kb egy tucat szakival dolgoztattam több ingatlannál.
Kőműves, villanyszerelő, vizes, burkoló, ács, stb.
Soha még csak fel sem merült, hogy lehetne kártyával fizetni.
kisvasutas
kisvasutas szerda, 19:44
Pedig a piacon az összes kofa már tart terminált :) Én már a karácsonyfát is úgy fizetem náluk. Legjobb mikor a bevásárló kocsival mennél a kasszához aztán bemondja a hangos hogy csak kp mert rendszerhiba van . Meg az ügyvéd hogy az illetékre külön adj kp-t mert azt csekken kell feladnia. Amíg ott a zsebedben a zseton addig vagy szabad ember. Jóanyám szokta mondani "akkor is vigyél pénz ha nem kell, nehogy a kutyák levizeljenek" 
Freszelés szerda, 19:34
Nálam tavaly a klímások jöttek és terminállal fizettem - de mondjuk ez nem a klasszikus víz-gáz-villanyszerelő vonal volt.
forster0123 szerda, 19:23
Előzmény: #26011  gabesz73
Nem tudom, engem megnyugtat 500e-1M kp a zsebben, míg ha ugyanez a kártyán van, nem jelent semmit.
forster0123 szerda, 19:11
Előzmény: #26013  slash
Őszintén, találkozott már bárki olyan mesterrel, aki kártyaterminált hordott magánál??
forster0123 szerda, 19:07
Előzmény: #26001  riskmanagementisnice
Egy csomó helyen nem lehet kártyával fizetni.
Én pl nem indulok úgy el 50 km-nélkül messzebbre autóval, hogy ne legyen nálam egy 500e Ft kp.
Egy bolti terminál bármikor lefagyhat, lemerülhet (volt is már rá sokszor példa) van a banknál is lehet központi probléma.
Múltkor egy benzinkúton, otthonról kb 300 km-re, 42.000.- Ft volt a tankolás, érintem a telefont, elutasítja a tranzakciót.
Utóbb kiderült banki hiba volt.
Mit csinálsz ilyenkor ha nincs nálad kp?
FR73 szerda, 18:57
Előzmény: #26013  slash
BUÉK.
2000 környékén az USA-ban és a horvátoknál is vásároltam nyomdalehúzósan dombornyomott kártyával. USA-ban akkor ez még elterjedt is volt. A horvátot hónapokkal később vonta le a bankom a számláról.
kisvasutas
kisvasutas szerda, 16:51
Előzmény: #26007  riskmanagementisnice
Az " ez sem válaszra" mit vártál majd elméleteket gyártok ? Elmondtam világosan, az én pénzem ott és úgy tartom ahogy akarom. Főleg akkor ha még előnyöm sincs abban hogy a bankban tartom. - érthető voltam ? 
slash szerda, 16:40
Előzmény: #26010  x2029J
Nemcsak néznek , számolnak is. +30%.  Nálam mindig van 2-300e HUF kp és pár száz euro a tárcámban. Engem megnyugtat. Azonnali hatalom és éhes szájak betömése. Imádják. 
Freszelés szerda, 16:38
Előzmény: #26008  riskmanagementisnice
off
borravaló előre? Ezt a helyzetet nem is tudom értelmezni. Az utólag jár, ha úgy gondolom, hogy valami extra volt. Az, hogy jelzett idő alatt kihozzák a megrendelt cuccost az az alap és átvételkor még sejtelmem sincs hogy forró maradt-e és mellé még finom is, így nincs borravaló. Soha. Mondjuk évek óta rendelés se, mert a kaput azt tette be amikor szónélkül elfordult a futár. Hát jó.
Vannak további helyzetek is, amikor én érzem magam kényelmetlenül: pl állva rendelek x kocsmában, először ugye fizetni kell de a rendelés leadásakor jelzi a pultos, hogy "ott lesz kiírva az összeg és a borravaló kiválasztása után tudsz fizetni". Valahogy nekem kényelmetlen a helyzet. Szóval 0% és nem költök ezen a helyen többet. Állva rendelek egy pultnál és még jattoljak? Ennyire megváltozott a világ? Vagy én lettem durván boomer?
Sebaj Több marad ibkr-re/webkincstárra.
gabesz73 szerda, 16:37
Előzmény: #26008  riskmanagementisnice

nem tudom ki látta a videot mikor a külügyminiszer úr a cipő boltos srácnál vásárol nem kevés pénzért és megkérdezi tőle készpénz vagy kártya? a válasz készpénz MINDIG!!! : )
ismerösőm él Angliába Svédországba USA-ba Angliában 50 Fontos bankjeggyel már nem is találkozol ott szinte Svédországban szinte már nincs is készpénz az USA-ban is kb 80-90% a kártya használat
de mi mutyisztánban élünk a balkán határán  1 millió Ft kp-ban többet ér mint 1 millió Ft bankkártyán : )
x2029J szerda, 16:03
Lakásfelújításnál nagyot néznének a mesteremberek ha kártyával szeretnék fizetni.
gabesz73 szerda, 15:26

szia
hogy mihez kell manapság készpénz még mindig a legjobb és legegyszerűbb fizetési mód 2025ben is!!!
a kereskedelembe dolgozom el nem tudod képzelni mennyi a "fogyatékos" ember nem tudnak bankkártyával  fizetni igen 2024ben sem köröz a terminál felett oda tartja elrátja pedig nem is csipog az a kib@szott kártya olvasó nem tudja a pin kodját nincs pénz a kártyáján vagy vásárlási limit túllépést ír ki aztán néz rám mint borjú az új kapura a telefonos és okosórákról ne is beszéljünk én elhiszem hogy manapság ennek kéne evidensnek lenni de..... arról nem is beszélve hogy az ünnepek elött vásároltam egy élelmiszer szupermarketben a tömegben erre a hangosbemondó bemondja elnézést de a bankkártyás fizetés technikai okok miatt szünetel na utána kényelmesen fütyűrészve tudtam vásárolni a kiürült több ezer négyzetméteres üzletbe szóval jó ha van nálad készpénzt és jó lenne ha az átlag ember tudná használni a bankkártyáját :)
riskmanagementisnice szerda, 15:13
Ja és már a pizzafutár sem jó példa, a wolt-on online lehet borravalót adni az éttermek 90%-nál, már ott is úgy adok - megkapják, többször megkérdeztem.
riskmanagementisnice szerda, 15:12
Előzmény: #26005  kisvasutas

Én normális beszélgetésekben hiszek, meg az érvekben, a személyeskedés nem a kenyerem, így a ti labdádra sem ugrok.
Szóval tényleg érdekel és várom, hogy miért vesz fel valaki készpénz, mi a usecase, miért kell 2025-ben.
Azon túl, hogy a fodrásznak, vagy a pizzafutárnak a kezébe tudjak nyomni 500 Ft-t (nálam nagyjából ennyi), miért használ vki készpénzt.
Tök jó lenne valódi érveket hallani, engem érdekel(ne).
Zanza2 szerda, 15:12
A piacokon az arusok többsége csak kp-t fogad el.
kisvasutas
kisvasutas szerda, 14:44
Előzmény: #26004  riskmanagementisnice
nálam nem de ha a banknál hagyom neki igen, mert tőke és napi kamatra is be tudja fektetni. Amúgy meg ami az enyém arról had mondjam meg hol legyen :) - pihenj kicsit a válasszal,  szerintem tegnap nehéz napod lehetett....
riskmanagementisnice szerda, 14:26
Előzmény: #26003  kisvasutas

Cash sem kamatozik, szóval a kérdésre ez sem válasz, hogy valakinek, bárkinek miért van szüksége készpénzre ;) 
kisvasutas
kisvasutas szerda, 14:14
Nálam a sztori ott indul hogy ha a bank nem ad egy büdös peták kamatot sem (1-2 gombóc fagyi nem érdekel) akkor miért is tartsam nála a pénzemet ? - miért is kellene nagyvonalúskodnom azért  hogy ők meg kölcsönözhessék napi kamatra ? Vagy adtok valamit vagy adjátok mindet ! - ennyi. 
riskmanagementisnice szerda, 13:40
Az, hogy feketén kp-ben fizetem ezt vagy azt vagy amazt nem válasz, most nem az áfacsalásra kérdeztem rá.
riskmanagementisnice szerda, 13:37
Előzmény: #25997  fej váll

Tényleg érdekel, Tőled is, de általában is: mihez használsz készpénzt amúgy 2025-ben?
Szerintem a teljes költéseim nagyjából 3%-a készpénz, de lehet ezzel túlbecsültem. Havonta/kéthavonta felveszek 10/20e forintot, hogy legyen nálam, de ennyi. Hol nem lehet manapság kártyával fizetni?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek