Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Gulyas00 ma, 13:32
Törölt hozzászólás
berlini
berlini ma, 12:31
Előzmény: #267259  berlini
...latin betükkel is a legtöbb helyen ki van irva minden. (Útjelzők, üzletek, figyelmeztetések) De érdemes a google forditót vagy más programot telepiteni a telefonodra, mert meglepően kevesen beszélnek jól angolul
Szerencsére jobbra tarts van. (Ezért gondolkozom azon, hogy Japánban béreljek-e autót.)
Tudsz venni a reptéren olyan feltöltős kártyát, amivel minden tömegközlekedési járművon fizetni tudsz. (beszállásnál és kiszállásnál is leolvassák és a megtett útat vonják le.)  Ezzel a kártyával még vásárolni is tudsz.
Ugyancsak a reptéren tudsz venni simkártyát. érdemes olyan telefont vinni amiben 2 kártyahely van. Az adatforgalom az új kártyán a hivások a régin. Igy Whatsup-on messengeren tudsz mindenkivel beszélni, de a másik kártyán megkapod pld a banki fontos üzeneteket. (Pld: gyanus idegen próbálkozás a hitelkártyámmal, stb.)
Kerüljétek az esős évszakot és azokat a napokat is amikor nagy nemzeti ünnepek vannak. Ilyen napokon mindenhol zsúfolt minden, nehezebb kocsit bérelni.
berlini
berlini ma, 12:01
Előzmény: #267258  DavidCamp
jövőre tervezzük forditott sorrendben:
először japán (2 hét) utána Korea ( 3  hét Szöultól keletre és Szöul is ismét)
Szállásokat a booking.com és az Agoda szolgáltatóknál jó előre (hónapokkal) lefoglaltuk. (Ahol nem volt kocsink ott metró mellett, kocsival meg parkolók biztositva legyenek.
A legdrágább Busanban volt, reggelivel fejenként 30 ezer Ft/éjszaka, de ez a legfelkapottabb belvárosi strand mellett volt.
De általában 10 ezer /fő/éj alatt maradtunk.
Kocsi bérlést is előre elintéztük a Lotte nevü szolgáltatónál. (Szempont volt, hogy le lehessen adni más városban is.)
Google map nem működik, wazze viszont igen.
A google map azért volt nekem probléma, mert én a applikációban külön könyvtárba szerveztem a látnivalókat.
DavidCamp ma, 11:18
Előzmény: #267257  berlini
Ősszel tervezünk egy Korea (Szöul,Busan) onnan Japán (Kyoto,Oszaka,Hirosima,Tokyo,stb...) körutat. 7nap Korea, 9nap Japán.
Volt vmi nehézsége a szervezésnek?
berlini
berlini ma, 10:37
Előzmény: #267255  DAXHU
lehet, hogy nyitni kellene ehhez egy külön topic-ot.
Most csak röviden:
28 napérkezés Szöulba: (1 nap), 
onnan repülővel Jeju szigetére (bérautóval: 4 nap)
onnan repülővel Busanba (7 nap)
onnan bérautóval körbeutazva a déli és dél keleti részét Koreának. (9 nap)
Degu városból gyorsvasuttal Szöulba (7 nap)
ezer élmény és fotó
Például 
egy régi fahid:
https://imagesup.eu/image/TGY01433-DxO.kHqj
Capi
Capi ma, 09:33
Előzmény: #267255  DAXHU
Engem is erdekel! Soul? Busan?
DAXHU ma, 09:13
Előzmény: #267247  berlini
Jöhetne a koreai élménybeszámoló.
FR73 ma, 07:21
Óvodás gyerekkel vagy charter valahova, vagy autós nyaralás. Ha a fapadossal valami gebasz van (esély nem sok, de van), és magatokra vagytok hagyva egy reptéren mondjuk éjszaka, akkor az nagy szívás.
Gyerekeknek mindegy, hol pancsolnak, neked pedig úgyis fulltime rájuk kell figyelmned, ez az időszak nem a világ felfedezéséről szól.
Ha majd nagyobbak lesznek, mehet a közös világjárás 
slash
slash ma, 05:53
Előzmény: #267246  berlini
Értem. Nálunk most 27 fokos a tenger pedig nálunk legendásan hideg. Kánikula az van idén már két hőkupolát csináltam itt végig emlékszem májusban augusztusi hőség volt. 
Mikieger85 ma, 01:38
Előzmény: #267242  Placi82
Mi februárban szoktunk arrafelé menni, akkor azért hűvösebb, 19-20 fokos. De ha szélárnyékos helyen vagy, teljesen viselhető.
TF nagyrésze turistagettó, La Gomerát sokkal jobban szerettük. TF-én leszállsz a géppel, bérautó a cicarnál és még eléritek a kompot. Nem olcsó már, de nagyonis megéri. Ráadásul Gomerán olcsóbb a szállás, 2 hét alatt már lehet kijön a szállásdíj-különbözetből a komp ára...
Spiller vasárnap, 23:33
Előzmény: #267248  Placi82
Mondtam török, side környéke. Aranyszinű homok lassan melyülö meleg tenger jó kajak. Soha nem voltunk betegek. Ne agyald túl, odamész és élvezed. 
berlini
berlini vasárnap, 22:41
Előzmény: #267248  Placi82
Olaszország kimerithetettlen látnivalókban. (legalább húszszor voltunk ott)
Toscánában voltunk háromszor is.
Róma mint kötelező program.
De nekem az idei 2 út is nagyon tetszett:
- Umbria tartomány (Peruggia, Spoleto, Assisi stb)
- Ravenna-Bologna-ÍRimini-San Marino
Nekem a legkülönlegesebb a kb 10 évvel ezelőtti utunk Puglia tartományban volt leginkább Matera város miatt, ahol minden ház, templom sziklákba vájt
De tavaly elrepültünk az ujonnan megnyitott repülőjárattal Genovába.
maga a város sem csúnya, de attól délre az u.n. Cinque Terre (öt föld, azaz 5 kikötőváros) nagyon különleges
Spiller vasárnap, 22:30
Előzmény: #267227  Mikieger85
Az ingatlanpiacnak van egy tehhetetlensége. Nehezen indul meg lefele aztan begyorsul.
A velencei to 22ben is alacsony volt. Kb 100évente kiszarad. Ilyen nyar utan mindig csapadékos az ösz és kemény a tél. Ismerem a velencei tavat van nyaraló. Hatalmas fenyők finom levegő.van. Politikai ügy meg fogjak oldani.
Placi82 vasárnap, 22:24
Előzmény: #267247  berlini
Tunézia, Marokkó Egyiptom off. Faro átka miatt. Az ellen 5 csillag ultra se véd biztosra. Gyerekkel idegbaj lenne főleg ha hányás miatt nem akarnak inni folyadékot...
Szerintem meg 2 off topik bejegyzésed belefe, nem fognak rád szólni:)? Alicante és környéke, vagy  Olaszország mely részei, ilyesmi inkább. Köszi. 
berlini
berlini vasárnap, 22:17
Előzmény: #267242  Placi82
2 ovis kisgyerekkel utazni elég nehéz, ha nem kifejezetten csak egy egyhelyben eltöltött nyaralásról van szó.
Én lassan elkezdenék - figyelve a teherbiróképesség fokozatos emelkedésére - egy-egy ilyen nyaralást megfűszerezni.
Pld:
Utószezonos szeptemberi Tunézia egy-két szervezett kirándulással (tevegelés, , tuareg falu, sivatagi kocsikázás, oázis látogatás)
Később a kisiskolás évek kezdődnek, amikor az utószezon már nem megy. De a kanári szigetek egy őszi szünetben már jó célpontok. Rengeteg látnivaló van, amivel az októberi iskola szüneti nyaralást változatossá lehet tenni.
Mégegy saját tapasztalat.
Sokan alábecsülik a gyerekek teherbiróképességét.
Ha számukra is érdekes a program, akkor kimerithetettlenek.
(én évente kb 80-90 napot vagyok külföldön. Idén Mexikóba megyünk még 5 hétre és voltunk kétszer Olaszországban. Tenerife után Madridban töltünk még egy hetet.)
Eddigi utazásaink legnagyobb pozitiv meglepetését Korea jeletette számomra 2025-ben. egy hónapot voltunk saját szervezésben. Még vissza fogunk oda is menni.
Órákig tudnék mesélni, de sajnos off topik
berlini
berlini vasárnap, 22:03
Előzmény: #267239  slash
Fürödni lehet mindenhol, de ha úszni akarsz, akkor azt a még szélcsendesebb időben is meglévő a nyilt tengeri hullámok eléggé ellehettlenitik.
Viszont tele van a part kisebb nagyobb öblökkel, ahol a hullámzás megszűnik.
Nagyobb probléma a többség számára, hogy a tenger télen 18-20 fokos, amiben úszni is csak úgy lehet hogy az ember 1-2 pecig keményen úszik és igy a vérkeringése alkalmazkodik (felmelegszik).
Nyáron sem melegebb a tenger 24 foknál, igy azok akik az egyiptomi 30 fokos tengerben szeretnek ejtőzni (és cserébe elfogadják a 40-45 fokos hőmérsékletet)  azok csalódnak itt. Viszont a 30 fokos tenger hiányát nekem kárpótolja, hogy itt Bajamarban az elmúlt közel 3 héten többnyire 26-28 fok volt a nai maximum. Párszor volt közel 30 fok. Utálom a kánikulát. Ez elől menekültünk el ide most is. (A déli oldal viszont általában 3-4 fokkal melegebb.)
Placi82 vasárnap, 21:01
Előzmény: #267244  HPPapa
Epitoiparban mozogsz? Mert ha nem, akkor úgy nehéz ezt átlátni.
A másik hogy az OSP t beszigoritjak, rászorult első lakososok, etc akkor az cifra a lesz..... 
És végül egyet tanulj meg  ahol az építkezést már elkezdtek és szerkezetkesz a 10 emeletes kaptárok azt már be KELL FEJEZNI. Ennek sok oka van, hagy ne soroljam fel. 
Nem ez a lényeg, hanem most mennyi zöld mezos új beruhazas indul??? És nem basszák be a terveket a fiókba és a foldmunkagepek meg fel se vonulnak... 😉 
HPPapa vasárnap, 20:45
Előzmény: #267243  Placi82
Nem nagyon látom azt a nagy befékezést. Budapest szerte pörögnek az újépítésű társasházprojektek. Van, ahol a földmunkákat mostanában kezdték meg. Az átadott lakásokat be is lakták, bőven van kereslet is. Vagy csak a meglévő, engedélyezett projektek futnak ki? A 200 millió feletti, jellemzően már családi házas/ikerházas kategóriában viszont mintha megállt volna az élet.
Placi82 vasárnap, 20:17
Előzmény: #267240  slash
Jól látod van kis rálátásom .
. Hogy mi lesz évek múlva azt nem tudom, de a helyzet jelentsed abszolúte stimmel per pillanat . 
Placi82 vasárnap, 20:15
Előzmény: #267238  berlini
Mesélj Berlini merre jártál , hol volt a legjobb , nem tudtam hogy te ilyen nagy  utazó vagy azt hittem hogy begubozott  nyugdíjas főmérnök , és kész. De ezek nagyon érdekes dolgok írd már össze nekem , tudom hogy off topik , hol merre volt a legjobb , tapasztalataid , hova inkább nem mennek  családdal . 
Nekem 2 fő ovis /kisiskolás  gyerekem  van +feleség . Nekünk nem sok külföldi út volt mostanaban, kis gyerekekkel ,nem sok úticél közül valogattam. Mondjuk előtte azért feleséggel gyerek előtt mentünk de hát hol van már a az   emlékek is elkoptak.  Tehát nem az a tipikus  2 felnőtt kategória utazás típus . Tudod ez még a "nyaraltatás" kategória nálunk 🤣
Tenerifen nem voltam , de ott nem hidegecske a  tenger nyáron is , anno ezt olvastam. Szóval mond az tapasztalatokat, érdekelne.
Üdv 
Firekiller
Firekiller vasárnap, 20:10
Előzmény: #267240  slash
ugyanmár... volt fidesz 2010-15 között is. ... ingatlan piac mégis kampó volt
slash
slash vasárnap, 19:29
Előzmény: #267236  Hobbyproperty
Egyszerű. Bekrepált a Fidesz az ingatlanpiacnak kampó. Ennyi volt. Beruházók, befektetők, támogatások, cégek , melósok. Mindenki keresi önmagát. 
slash
slash vasárnap, 19:27
Előzmény: #267232  berlini
Lenne egy kérdésem: Tenerifén magába az óceánba lehet fürdeni? Mert a medence amibe átcsap a hullám az nem ér. Láttam videókat Marcello on Tour gyerek azt mondta hogy te ott nem fürdesz . Mert  ott gonosz a tenger. Nem nézni akarom. 
berlini
berlini vasárnap, 19:15
Előzmény: #267237  Tapasz01
Mi egyszer voltunk 2023 decemberében, akkor Puerto de la Cruzban szálltunk meg 2 hetet.
Szép belvárosa és tengerpartja van, de felette 2 km-rel La Orotava város mégjobban tetszett.
Tenerife minden évszakban kitűnő választás. Még decemberben is lehetett úszni a tengerben, igaz akkor csak 21 fokos volt.
Tapasz01 vasárnap, 18:12
Előzmény: #267232  berlini
Mivel mi télen voltunk, így délnyugaton voltunk (Puero de Santiago), de első alkalommal voltunk pár napot Puerto de la Cruz-ban is. Nekem mindenhol tetszik Tenerife.
Hobbyproperty vasárnap, 17:35
Van egy teóriám mi is okozza a jelenlegi gyenge ingatlan piacot. Régebben kb 5 éve az építtető vagy lakásfelújító úgy fizette a munkásokat, hogy effektíve a munkáért fizetett, az értéknövekedés és a költségek különbsége megmaradt nála, ezért vállalták be az emberek a kivitelezőkkel a harcot. Aztán a kivitelezők közül kikoptak akik hajlandóak voltak gurcolni, így egyre magasabb árat mondtak, így azonban eltűnik a fenti különbség, így mostanra az építettő hiába küzd, ezeken az árakon már az se biztos, hogy a felújított lakásért kifizetik amibe került, a legdurvább pedig, hogy a telek, engedélyeztetés, építés végén se biztos nyerőbe van ha kiszáll. Szóval szerintem a kivitelezők cseszték el a piacot
Mikieger85 vasárnap, 16:08
Előzmény: #267234  Nandi
Niogen, nem divat erről beszélni, de én is láttam már ukrán menekültet igencsak jó állapotú nyugati kocsiban, családdal. Értik a nyelvet, van szakmájuk, pénzt és vagyontárgyakat is hoztak. Közben a lengyel gazdaság munkaerőhiányos volt már érkezésük előtt: instant tőkeinjekció voltak az országnak. Ráadásul külön EU forrásokat lehet lehívni az ellátásukra, integrálásukra.
Nandi vasárnap, 15:17
Előzmény: #267233  Mikieger85
A lengyelekhez tegyük hozzá a 1-2M kultúrálisan közel álló ukrán menekültet, mint gazdasági szteroidot, meg azt, hogy akkora államadósság növekedést csináltak pár év alatt, mint a mi teljes mennyiségünk.
Viszont ez utóbbit úgy tűnik jól fektették be, legalább is jobban, mint mi. 
Mikieger85 vasárnap, 11:42
Előzmény: #267229  berlini
A lengyelek óriási RELATÍV előnyre tettek szert a háborúnak köszönhetően: jól fel voltak készülve már a legelején arra, hogy más forrásból szerezzenek gázt és olajat és a haderőfejlesztés is sokmindent megmozgat a gazdaságban. Közelebb vannak a német iparvidékekhez, mint Magyarország és jóval olcsóbb az infrastruktúra, így nem csoda hogy nagy tételben költözött át hozzájuk a német gazdaság. Ez viszont egy véges dolog, ráadásul nem tudom, Mo mit tudna ebből replikálni.
A románok szerintem relevánsabb példa, ők is növekedtek egy ideig szépen, de annak ellenére recesszióban vannak már pár éve, hogy dőlnek hozzájuk az EU-s pénzek: https://tradingeconomics.com/romania/gdp-growth
berlini
berlini vasárnap, 11:40
Előzmény: #267212  Mikieger85
Mi itt Tenerifén a kevésbé felkapott észak-nyugati részen vagyunk. 
(Már negyedszer)
Bajamarnak hivják a települést.
Nem egy felkapott rész.Kevesebb turista, hétvégéken vannak többen (helyiek jönnek strandolni) mert van két darab tengervizes úszómedence is (50 és 65 méteresek). 
Talán kevésbé célpontja a zsebeseknek. (Remélem igy is marad.)
Ma is leúsztam 2,9km-t és a nappali heverőjéről nézem a tengert
https://imagesup.eu/image/TGY04665-1-DxO.k37o
Phylaxa vasárnap, 11:28
Előzmény: #267227  Mikieger85
Majd privatizálják és építkeznek rá. Később, amikor visszajön a víz, akkor kártalanítják és visszaveszik horror áron. Lebontják és ismét lehet fürödni mindenkinek.... Az egésszel pedig eladósítanak mindenkit.
berlini
berlini vasárnap, 11:25
Előzmény: #267220  N0MAD
egyetértek.
berlini
berlini vasárnap, 11:23
Előzmény: #267228  Mikieger85
nézd meg mit csináltak a lengyelek tavaly is 3%  feletti növekedéssel, miközben a háború, energiaválság és struktúrális versenyképességi problémák által lebirkózott euróövezet stagnált.
Mikieger85 vasárnap, 11:04
Előzmény: #267226  berlini
Annyi bibi lesz most, hogy amíg Orbitronnak besegített az elmúlt 100év egyik erősen dobogós világgazdasági konjunktúrája, benne a kínai piacon robbantó német autógyárak rallyjával, amit még egy dízelbotrány sem tudott AKKOR érdemben megzavarni, most elég nagy EUR-gazdasági kakitenger várható. Ebben nemigen lesz dzsídípí brillírozás.
Mikieger85 vasárnap, 10:39
Előzmény: #267221  Spiller
Túlárazott szarok vannak a környéken, alig engedtek az apadás előtti, alapból lufis árakból. És mi a garancia arra, hogy nem lesz porsivatag a tómeder 200 évig?
berlini
berlini vasárnap, 10:38
Előzmény: #267222  Spiller
Összekevered a rövidtávú a mestered által hátrahagyott több mint 8% rövidtávú csökkentését, amit nem lehet GDP növeléssel megoldani.
Hosszútávon pedig az a helyes módszer.
A FIDESZnek is igy sikerült:
  • 2010: Az évtized elején az államadósság a GDP 80,2%-án állt.
  • 2011–2019: Az államháztartási hiány csökkentésének és a gazdasági növekedésnek köszönhetően az adósságráta folyamatosan mérséklődött, 2019 végére 64,5%-ra csökkent.
  • Jó, hogyy emlited:
  • Az 1. negyedév 1,7%-os gazdasági növekedése sokba került nekünk. A sok felelőtlenül kiadott állami pénz ennyit tudott elérni.
  • Siralmas.
  • Céges adóemelések?
  • Nos ebben is a mestered volt a bajnok.
  • A különadók erdejét sikerült összehoznia, amelyeket persze a végén az emberek fizetnek meg.
  • Bizony sok gyengeképességú ember él mihazánkban, (némelyik úgy váltja a regisztrációs nevét mint más az alsónadrágját) de az utolsó bandánál nem kell sokkal okosabbnak lenni.
  • - kevesebbet kell lopni
  • - besöpörni a pénzt ami (tényleg!) jár nekünk
  • - nem alacsony hozzáadottértékű beruházásokra kell kiadni sokszázmilliárdokat, (persze ehhez az oktatás szinvonalát is emelni kellene,) amelyek csak környezetszennyeznek,.
  • És akkor nem lesz kétséges az eredmény.

• N0MAD vasárnap, 10:21
    Előzmény: #267222  Spiller
    na ja. mágnest mágnessel lehet jól felismerni, ész felismeréséhez is ész kellene. :D
    N0MAD vasárnap, 10:20
    évszázadokon átívelő befektetési terv!
    Akkor már értem miért vettek az emberek telket a holdon is.
    Nandi vasárnap, 10:17
    És csilivili kajak központ is van ott, Orbán fényképével. VÍz nincs, de láttunk már lombkorona nélküli lombkorona sétányt is. A szavazóikat nem zavarja.
    Aki itt vesz, jelenleg futja a vízállás kockázatát. A megoldás csak a Duna átvezetése, az meg sok-sok 10Mrd. Az meg benne áll a kajak központban. A beton jobban fizetett. 
    Spiller vasárnap, 10:11
    Előzmény: #267205  berlini
    a hiány az GDP arányos:  érdekes módon a tiszások nem a GDP növelésével akarják a hiányt csökkenteni.
    (bár ez az év jól indult első negyedév +1,7% de gondolom ez már a tisza érdeme :) Csak jelzem ezek nagy részét a kkv-k pakolták össze a szolgáltatás szektorban és erősödött az ipar és kutatás. 
    Ha erre rádurrantanak egy céges adóemelést akkor nem kétséges az eredmény. 
    Sok gyenge képességű azt gondolja ezek nem lopnak és a nemlopásból majd nullás lesz a költségvetés. :) ezeknek csak egy ügyük van.  És ha még rájönnek az eus pénzek akkor már targoncával kell szállítani a pluszt. 
    szóval nyugtával a napot. Sajna én a nagy eszet a nagy tervet nem látom. A mindent elsöprő intelligenciát. 
    Spiller vasárnap, 09:57
    "A Velencei-tó ökológiai válsága miatt összeomlott az ingatlanok iránti kereslet, több építkezés pedig teljesen leállt a környéken."
    ez lehetőség. Az évszázadok alatt többször kiszáradt és utána helyreállt. 45km távolság Sokan terveznek ide kiköltözni. 
    N0MAD vasárnap, 09:57
    Esetleg ajánlok egy másik matekot a hiány kezelésére: Az első hónap mérlege a költségvetésben a szokott minusz néhányszázmilliárd helyett plusz négyszázmilliárd lett.
    Ha a lölö féle építéseken dupla áron számláztak akkor annyi a megtakarítás, ha a közbeszerzéseken 10-20-30% túlárazás ment (mint már sokszor írtam szerver az ötszöröse a bolti árnak ha belelóg a közbeszerzési értékhatárba) akkor annyi a megtakarítás.
    De mindenki saját megérzés szerint üthet a hasára, ha ötszörös, kétszeres, 10%os volt a túlárazás és ennek csak a felét, ötödét tizedét (semmit :D ) lopják el az újak hogy ne szúrjon annyira szemet az euban akkor annyival több marad meg minden közpénzből és ugye megindulnak az eus pénzek is.
    Azért ha csak azt nézzük hogy jönnek az eus pénzek és2-3szor annyi pénzt megmozdítanak a költéssükkor az se kevés. 
    És ha csak azt nézzük hogy 7% a hiány és ha csak annyival lopódik el kevesebb már megvagyunk. És nem választási év jön, fidesz se szórt volna el ennyit jövőre a propagandára.
    Szóval nem nehéz úgy nézni hogy van hely a hiány csökenésére. Még egyszer: minusz párszázmilliárd helyett plusz négszázmilliárd a költségvetésben, gyakorlatilag bármi intézkedést megelőzően, pusztán a tolvajok megszeppenéséből, kiszorulásából adódóan.
    Spiller vasárnap, 09:55

Mikieger85 vasárnap, 09:30
    Előzmény: #267216  slash
    várjál, nem stimm a matek, 2 csajszin nem 4db ilyen alkatrésznek kéne lenni?
    21630 vasárnap, 09:16
    Előzmény: #267216  slash
    És volt rajtuk ruha? :)
    slash
    slash vasárnap, 09:12
    Előzmény: #267215  z0li23
    MInden van Zolikám! :-) Tegnap előttem két fiatal csaj napozott  a tengerbe beletakart a két cickó... ennyi! 
    z0li23
    z0li23 vasárnap, 08:37
    Előzmény: #267214  slash
    A lényeget írd Slash kolléga ne ilyen Fillipinokat meg fogatlan románokat. 
    slash
    slash vasárnap, 07:59
    Előzmény: #267211  Tapasz01
    Itt nincs Afrika. Mindenki fehér. Filippino van pár de ők dolgoznak. 
    slash
    slash vasárnap, 07:58
    Előzmény: #267212  Mikieger85
    Miket írtok.. tegnap bementem a vizbe a telóm ott maradt a pokrócon le se szarta senki,  itt nálunk ha találsz pénzt azonnal le kell adni. Emlékszem pár éve Sartin voltam fogatlan románok között fürödtem elég is volt.  
    Mikieger85 vasárnap, 07:45
    Előzmény: #267211  Tapasz01
    Román zsebesbandát kapcsoltak le tavaly, nagy rakás lopott telefonnal és személyes irattal. Nyáron a félszigeten "dolgoznak", télre lemennek Tenerifére, amikor ott van a szezon.
    Tapasz01 vasárnap, 07:41
    Előzmény: #267210  slash
    Én 5 ször voltam az elmúlt 5 évben a Kanárin, 3 x Tenerife és 2x Gran Canaria. Szerencsére velünk nem történt semmi, de én is láttam YT videókat a lopásokról, de még elég ritka, főleg csak a déli részeken, ahol nagy a turista forgalom. Legfőképpen afrikai menekültek az elkövetők. Ettől függetlenül én imádom a szigeteket, főleg január, februárban szoktunk menni.
    slash
    slash vasárnap, 06:30
    Előzmény: #267206  Mikieger85
    Ez meglepett. Nálunk ahol vagyunk ha valaki talál egy pénztárcát felrakja a helyi FB csoportba pénzzel együtt és visszaadja. Tegnap a rollerem lakat nélkül a strandon mert elfelejtetten levinni. 
    Mikieger85 vasárnap, 00:05
    Előzmény: #267201  Pistike12
    Háát, azért ez elég vegyes, mondhatni, vannak akik jól élnek, de sokkal többen nyomorognak: https://www.youtube.com/watch?v=6Q3tRpSSQj8
    Pistike12 szombat, 23:58
    Te egyébként lattad a felmeno rendszerben valo nyugger 14 havit es szja mentesseget?
    Lattad te az osp koltsegvetesi hatasat a kovetkezo evekre? 
    Ezek 1000 mrdos tetelek...
    Pistike12 szombat, 23:56
    Latom te vagy fogalomzavarban. Az hogy jönnek az nem jelenti azt hogy az fel lesz teljesen hasznalva. Ahhoz befogadhato szamla kell.
    De biztos h jobban vagod mint az EUs szakertok😀 nem magamra mondom... 
    A RRFre ha jol tudom a +3 eves szabaly nem érvényes....
    "Magyarországnak 10 milliárd euró jár, ugyanakkor továbbra is szűk határidőkkel kell teljesíteni a tervben meghatározott projekteket, hiszen a legutolsó kifizetési kérelmeket szeptember 30-ig kell benyújtani az Európai Bizottság felé" 
    Ha jol tudom ezert nem valtottak le a full fideszes IH vezetojet... 
    Mikieger85 szombat, 23:55
    Előzmény: #267203  berlini
    Tenerife maga a pestis, olvass kicsit ilyen FB csoportokban! Idősebbek már rablásokról is írnak, a gyengébb nyugdíjast simán leütik, elszedik a táskáját. Persze ha találtok olyan strandot, ahol alig van ember, ott talán nem lesz baj, de mindenütt ott vannak már ezek a retkek. Fuertéről olvastam, hogy oda is jutott már belőlük.
    berlini
    berlini szombat, 23:24
    Előzmény: #267204  Pistike12
    El kellene már döntened, hogy mit gondolsz.
    Hogy szerinted jönnek vagy sem az EUs pénzek.
    Mert most csupán azt irtad, hogy csodát ne várjak ettől.
    De azt nem is irtam. Viszont leirtam, hog mit várok.
    A 21-27-es költségvetési ciklus papiron tart addig.
    Egy példa (hogy legyen egy olyan informátorod is aki csinált már ilyen projektet)
    2021 decemberében lett aláirva a támogatási szerződés a 2014-21-es időszak maradvány pénzei felhasználására egy egészségügyi műszerbeszerzésre.
    2024-ben zártuk a projektet az elfogadott zárójelentéssel.
    tehát a 2021-27-es időszak terhére még akár 2030 végéig is megvalósulhatnak projektek.
    ha valaki itt fekete-fehérben gondolkodik az századjára is Te vagy.
    Hogy nem lesznek megszoritások azt sem sikerült felfognod.
    egyszerű pedig.
    Megnyilnak a pénzcsapok, amikből lehet olyan egyes kiadásokat finanszirozni és ezzel hiányt csökkenteni.
    Másrészt a korrupció viszaszoritásával is lehet spórolni.
    harmadrészt, egy beinduló gazdasái fejlődésnek állami bevételnövekvő hatása van, ami ugyancsak hiányt csökkent.
    A 7,4%-os hiányt senki sem akarja egy fél éven belül a harmadára (ahogyan megálmodtad) csökkenteni.
    Az egy 3 éves keserves munka lesz.
    De itt sem a lényeget kapizsgálod.
    Ismételten leirom (valszeg hiába):
    az adóság mértékének csökkentése helyett annak finanszirozását kell lecsökkenteni.
    A NER-es 7,5%-os adóság fenntartás helyett 2-3 év alatt le kell szoritani azt 4% alá (azaz majdnem felére)
    Pistike12 szombat, 22:54
    Előzmény: #267202  berlini
    Nem. Nem humbug. Mert OV szerintem zerot kapott volna. De csodat az EUs penzektol ebben a koltsegvetesi ciklusban mar nem varnek. 21-27.
    Nagyon fekete-feherben gondolkozol😀 
    Megszoritas mar van. Es a Fidesz eseten is lett volna. Ez nem kerdes. Es bevetelnoveles is kell. Tarsasagi adot is emelni fognak. 
    7.4%os a hiany. Szted hogy szoritjak le? 
    Az 6400 milliard ft, a cel 2600mrd. Van kozte cca 4000mrd ft. 
    2006 es 2020ban volt ilyen nagysagrendu. Mind a ketto utan tudjuk mi jott... 
    berlini
    berlini szombat, 22:12
    Előzmény: #267197  Mikieger85
    Kösz az infót!
    Bűnözők mindenhol vannak.
    Pár évvel ezelőtt Athénban nálam 4 alkalommal próbálkoztak sikertelenül.
    Londonban is sikerült megakadályoznom.
    Tavasszal Olaszországban viszont ellopták a pénztárcámat minden iratommal és a bankkártyák egy részével.
    A kanári Szigeteken most vagyunk 9. alkalommal itt még nem hallottunk hasonló esetet. (Drága a repjegy a zsebseknek?) Strandon a parton hagyjuk a kulcsokat, telefonokat.
    berlini
    berlini szombat, 21:57
    Előzmény: #267193  Pistike12
    Tehát az a véleményed, hogy az EUs pénzek lehivása mint nagy csindrataddával beharangozott  TISZA siker, humbug.
    Azért tárgyaltak pár héten át intenziven, hogy elhúzzák a mézesmadzagot a magyar nép előtt és hogy utána még nagyobb legyen a csalódás, ebben az esetben a TISZA-ban (és a Bizottségban).
    Nagy politikai öngól lenne és orbánt bársony szőnyegen hoznák vissza a csalódottak
    De biztosan igy lesz ha már az informátoraid is ezt mondják
    (Amúgy meg leirtam pár nappal ezelőtt hogy miben állapodtak meg a megvalósitás lebonyolitását illetően. Kérdezd meg informátoraidat...)
    Nem fér a fejedbe, hogy nem lesz megszoritás sem?
    Pistike12 szombat, 21:25
    Előzmény: #267200  Mikieger85
    Ennyi a lenyeg. De nem tudom h ez jo vagy rossz, mert nincs ehezes, van futes, jol elnek az emberek alapvetoen. 
    Mikieger85 szombat, 21:19
    Előzmény: #267188  Pistike12
    Pontosan, nyomtattak nekünk WC-papírra egy "gazdasági növekedést". Az arany/SP500 párost érdemes nézni. Sőt, amikor az arany nemrégiben csúcson volt olyan ábrát is láttam, hogy már W Buffett is jobban járt volna, ha szimplán végig arany DCA-zik a befektetői karrierje során. Ez a gazdaság, államháztartások csődje, csak nem látjuk, mert nyomtattak alá annyi FIAT vackot, hogy nem esnek be a részvények-kötvények.
    Pistike12 szombat, 21:15
    Előzmény: #267196  Mikieger85
    Igen politikailag jo h nem maradtak. 
    Pistike12 szombat, 21:14
    Csak egy kis adalek. Meg az előzo ciklusban volt szerencsem Europai Bizottsagi helyszini ellenorzesen reszt venni. Tudod mit hoztak ki? Hogy nrm torten eletkepessegi vizsgalat egyetlen projektnel sem az egyik keretnel, amiben voltam. Ugyanis ceg eletkepesseget vizsgalatat ertette az orszag a projekt eletkepessegenel.
    Gyakorlatban lattam, hogy a kkv szektorunk 90%a olyan fogalmatlan - illetve csak a tamogatas lehuzasa a cel-, hogy keptelen hatekonysagot fejleszto projektet nemhogy kivitelezni, hanem kitalalni. A palyazatok 90%a eletkeptelen lett volna. Ezutan jott a mazli a coviddal, hogy celhoz nem kotott lividitasi hitelbe at lehetett forgatni a keretosszeget. A mi derek vallalkozoink azt meg 1 nap alatt hivtak le... 
    Cegek szazai/ezrei trukkoztek hasznalt eszkozok ujkent valo finanszirozasaval. Es ezek nem NERes cegek voltak. Voltam olyan targyalason, ahol elottem vitattak meg 1.5mrdos projektnel, hogy milyen hasznaltveszkozoket szereznek be a keret terhere. Ezek komoly kozepvallalatok voltak. Volt olyan komoly cegcsoport ahol  a mukodes 50%a egymas kozotti szamlazas es utalas volt kulfoldi stroman cegeket felhasznalva. 
    Az EUs penz partallastol fuggetlenul szabadrablas volt... 
    A mostani ciklusban az EU tobb szempontrendszert eloirt, es a kiirt palyazatokat ezert a VKk megvsem valositottak...
    Mikieger85 szombat, 21:13
    Előzmény: #267191  berlini
    Vigyázz a cuccaidra, dugig van román zsebessel, autófeltörővel. Nekünk a múltkor a bérautó kulcsát nyúlta le a nyomorék az egyik északi(!) strandon.
    Mikieger85 szombat, 21:11
    Áhh, ezek sose "dőltek a kardjukba", a stagfláció már megvolt 2022 óta, most az jött volna, hogy a világon mindenhonnan összekalapoztak volna uzsorahiteleket (az EU pénzek helyett), sőt, idióta szavazóbázisukkal még a huxitet is összehozták volna egy jó kis Belarusz 2.0 berendezkedésért. Utána aztán a népnek kuss, teljesen mind1, milyenek a fizetések, életszínvonal és egyéb hanyatlónyugati imperialista tévképzetek.
    Mikieger85 szombat, 21:07
    Előzmény: #267187  Pistike12
    És még ingyen p.nci sem jár, ak.rvaéletbe...
    Igen, a fidkány rezsim odafigyelt arra, hogy emelgesse a minimálbért és az átlagbér-statisztikát, erre fantasztikus eszköz volt a folyamatos forintgyengítés. A félkegyelmű szavazóik meg csak azt látták, hogy a fizetés 170-ről 220e FORINTra nőtt...
    Ilyen makrók mellett én nemigen remélek semmiféle reálbér növekedést az EUR bevezetéséig. Akkor lesz még bónuszban egy jó kis kereskedőtrükkös ársokk, utána szép lassan, az EUR-zóna átlagot követve lehet araszolgatni.
    Pistike12 szombat, 20:55
    Előzmény: #267192  Firekiller
    Ne is mondd. Ma akartam kivenninegy szobat. 60e alatt nem volt. 
    Pistike12 szombat, 20:55
    Előzmény: #267189  berlini
    Elbeszelunk egymas mellett: "jokor" adta at a kormányt. Politikai ertelemben sajat reszukrol. Ebbol erdemi megszoritas es realbercsokkenes nelkul egyenesbe hozni nem lehet szerintem. Es ha elbasznak vmit, akkor kisodrodas lesz. Regebben irtam, hogy jobb lett volna gazdasagi ertelemben lehet egy Fidesz 50%os gyozelem,, mert a sajat kardjukba doltek volna. Es a Tisza tarolt volna utana ugy, hogy a megszoritas a Fideszen csattan. OV nak 2006ban mazlija volt h nem nyert...
    Penzugyi szektor kockazatkezeles. 
    Az EUs penzek lehivasa hataridon belül szinte lehetetlen. Van belso infom, hogy a nagy projektek hogy allnak... Ha az EU betartja a szabalyait, azoknak a loveknak annyi, mert nem keszulnek el. A NER nagyok semmit ertsd semmit nem csinaltak az elfogadott projektekben. Egyszeruen nem lesznek szamlak, amit befogadjanak. Kapitany volt a legkorrektebb mert nagy projektet inditott a Meszarosekkal egybol, hogy be vesszen el. A lakossagi es allami projektek nagy szarban vannak. 
    Az MFB  tokeemelese is azert tortent RRF penzbol, hogy felhaszanaltta tegyek. 
    Ha MFB pluszokon akarnak elkolteni, zero esely lenne a projektzarasokra. Es tetezi h gyakorlatilag ket Bank van a konzorciumban... Otp MBH es a jelentektelen Granit, ahol a piaci pletykak alapjsn van panik... 
    Firekiller
    Firekiller szombat, 20:12
    Előzmény: #267190  slash
    ahhoz képest normális jó árú szabad szállás nincs a Balaton körül... 
    berlini
    berlini szombat, 19:59
    Előzmény: #267190  slash
    el tudom képzelni, hogy nem sokan vannak ott.
    Öcsém 2 héttel ezelőtt volt Adrián, a hugomék most voltak ott egy hetet.
    Én nem vagyok oda érte. (Melegebb mint magyarországon)
    Én Tenerifén vagyok már közel 3 hete. (26-28 fokok) Augusztus 5.-én megyek haza.
    slash
    slash szombat, 19:50
    A Balatonon van ember? A gyerek ott van táborban,  képeket küldözget az üres partról. Itt meg annyi a magyar hogy úgy érzem magam mint a Nyugatiban.  
    berlini
    berlini szombat, 19:33
    Bocs, hogy megkérdezem, de milyen területen dolgozol?
    Mert itt alapvető számtani műveleteiddel van probléma.
    Hogy a FIDESZ jókor adta át a kormányt? 
    és hogy ebben akár szándékosságot is lehet feltételezni?
    A FIDESZ azt nem vette észre, hogy a jó években, amikor volt gazdasági fejlődés, azt egyes egyedül az uniós pénzek okozták.
    Már régen kitalálták, hogy a kapitalizmus válságainak mélységét anticiklikus gazdasági politikával lehet csökkenteni.
    Ha jól csinálják akkor 1 egységnyi állami kiadás akár 2-3 egységgel is növeli a gazdasági fejlődést.
    Ha rosszul akkor a hatás kisebb mint 1. (Lásd NER pénzszórás)
    Az úniós pénzeknél ez a veszély nincsen.
    Persze ha ellopják a felét, akkor a hatás feleakkora, de már egy szimpla 1-es mutató is jó lehet, mert nem állami adóságnöveléssel jár az együtt.
    Tehát szó sincsen részemről csodavárásról.
    Ha a TISZÁsok kevesebbet lopnak és tényleg sikerült az utolsó pilllanatban megmenteni az uniós pénzeket, az autómatikusan növeli a GDP-t:
    Idézem:
    "A Tisza-kormány által az Európai Bizottsággal kötött megegyezés alapján összesen 16,4 milliárd euró (közel 6000 milliárd forint) uniós forrás felszabadításáról állapodtak meg. Ez az összeg a magyar GDP mintegy 13%-át teszi ki. "
    ha ezek a pénzek a következő 3 évben bejönnek, akkor (jó hatásfokú felhasználásnál) akár 13-26%-os plusz GDP növekedést is kiváltva a következő 5 évben.
    Ez jóval több mint amire a magyar gazdaság magától képes. (Max 1-2% évente)
    Tehát nem tűnik számomra továbbra sem irreálisnak egy évi 3-4%-os növekedés az 1-2%-os helyett.
    Hogy ilyen pénzeső idejében gazdasági megszoritások szükségesek lennének?
    Ugyan minek?
    Hogy megbukjanak 4 év múlva?
    Pistike12 szombat, 18:05
    Nem furcsa, hogy amiota megvagtak a QEt a vilagban azota van ilyen hatalmas novekedes? 😀
    Gondolom az sem tunt fel h 2013/14 elott szopás volt, majd jott az 1, majd a 2. es a 3. nagy QE, ami inflaciot okozott, ezerrt 2022 2 felevben lelottek. (az USA bankrendszer kozeli csodje miatt 23ban kicsit feltekertek). 
    Ezek a datumok mind egybeestek magyarorszag "szarnyalasaval" es falnak ütközésevel. 
    Az orszagunk vezetoinek a teljesitmenye es ezzel a gazdasagra valo rahatasa abban tud kimerulni, hogy mennyit lopnak vagy nem, illetve csinalnake vmi elkepeszto baromsagot. 
    Erre a legjobb pelda a kormanyvaltas. Penteken 400 hétfőn 350 az euro😀 biztos nagy valtozas volt a gazdasagi tenyekben, strukturaban😀 
    Minden a kulso kornyezettol fugg es fugott is nalunk. Es mindenhol szopas van. 
    Pistike12 szombat, 17:35
    Előzmény: #267186  berlini
    Nem. Azt en irtam. 2 ev realban. 
    De majd kiderul a realbernovekedes uteme is a kovetkezo 4 evben. 
    Tudod ezeketva mondatokatvamit irsz 4 evig hallgattam a Fidesz oldalarol: repulorajt. 1 mos atlagberrel, 4% gdp novekedes, ingyen punci adomentesen mindenkinek. 
    Helyette a valosag: 7.4%os hiany, 3 eves stagflacio, es egy megalapozottsag nelkuli 30%os beremelkedes,  vilagrekoder inflacio, 1.2es reprodukcios rata, a valaha volt legkisebb megujulasi rata az ingatlanoknal parosulva egy extrem aremelkedessel... 
    Eleg érdekes h ugyanaz a propaganda hiheto mar egy masik parttol... 
    Kozben az eddigi intezkedesek (amelyek szuksegesek!!!)":
    - garanciakeret csokkentese 2/3ra
    - lakossagi kotveny kamatok lecsokkentese (betetkamatsapka ugye? 😀) 
    - likviditasi hitelek felszamolasa kamatemelessel
    - arstopok fokozatos felszamolasa
    - allami beruhazasok felfuggesztese
    Egy klasszikus megszoritasi programnak nezunk elebe egy stagnalo nemzetkozi kornyezetben, ahol az energiaarak a magasban. 
    De en szurkolok h neked legyen igazad es en tevedjek. De kotve hiszem, hogy a kanyarban valo elozes 2.0, ami a realberekkel tortent, most nem ugyanazt okozza, mint az 1.0as valtozat... 
    Es a Fidesz jo idoben adta atva kormányt, epp a kanyar legkulso iven... 
    berlini
    berlini szombat, 15:59
    Előzmény: #267184  Pistike12
    A Józsefvárosi 20%-os lakásáresést is a gemini jósolta?
    berlini
    berlini szombat, 15:57
    Előzmény: #267184  Pistike12
    minden válasz attól függ, ki milyen formában teszi fel a kérdést.
    Én is feltettem.Kérdésem:
    "Mi várható magyarországon a gazdasági fejlődés, reálbér növekedés területén a következő években?"
    "
    Magyarországon a következő években mérsékelt gazdasági növekedés és a reálbérek érdemi, 6% feletti növekedése várható. A GDP 2026-ban 1,5 - 1,8%-kal bővülhet, míg a következő években fokozatos gyorsulás, 2027-re akár 2 - 3%-os növekedés is elérhető az elemzői konszenzus szerint. [1, 2, 3, 4]Gazdasági fejlődés (GDP) és kilátásokA magyar gazdaság növekedésének fő hajtóereje a háztartások fogyasztása és a belső kereslet élénkülése. A nemzetközi intézmények és a hazai elemzők az alábbi főbb mutatókkal számolnak: [1, 2]
    • 2026-os GDP-növekedés: 1,5% - 1,8%
    • 2027-es GDP-növekedés: 2,0% - 3,0%
    • Infláció (éves átlag): A 2025-ös 4,4%-ról 2026-ra várhatóan 1,8 - 3,2%-ra mérséklődik, támogatva a forint stabilitása és az enyhülő globális nyomás által. [1, 2, 3, 4, 5]
    Reálbér növekedésA bérdinamika erős marad, és a csökkenő inflációs környezetnek köszönhetően a fizetések vásárlóértéke jelentősen növekszik: [1, 2]
    • Nominális bérnövekedés: Az éves átlagos bruttó bérnövekedés várhatóan 9 - 10% körül alakul a versenyszférában.
    • Reálbér-növekedés: A mérsékelt infláció miatt a reálbérek vásárlóértéke tartósan, éves szinten 6% feletti mértékben emelkedhet. [1, 3]
    Kockázatok és mérföldkövek
    • Költségvetési hiány: Az államháztartási hiány csökkentése és a strukturális reformok végrehajtása meghatározó a következő években a fenntartható növekedéshez. [1, 2]
    • EU-s források: A gazdasági növekedés ütemét nagyban befolyásolja a visszatartott európai uniós források (mint a kohéziós és Helyreállítási Alapok) sikeres lehívása és a beruházásokba történő beáramlása. [1, 2] "                                    NEKEM NEM TŰNIK ANNYIRA PESSZIMISTÁNAK A VÁLASZ AZ MI-TŐL MINT A TIED (GEMINI-É)
    Pistike12 szombat, 15:08
    Előzmény: #267183  berlini
    Ugye azt latod, hogy "gemini irta"...
    Remelem tiszta, hogy, nem en... 
    berlini
    berlini szombat, 13:19
    Előzmény: #267170  Pistike12
    Igen, az eszmefuttatás elmegy egy hollywoodi forgaatókönyvként de nem a való világban:
    1.
    a jegybank kamatot csökkent több lépcsőben, mivel az infláció 2% körüli, de éppen ezért a ft 350-es árfolyama már a multté
    2.
    A nagy exportálók számára a ft árfolyam irreleváns. Egy 10% alatti bérhányad mellett egy extra erős forint max fél százalékkal növeli az euróban számolt költségeket, de cserében a termékben lévő 50-80% importhányad olcsóbbá válása többet hoz a konyhára.
    3.
    A munkanélküliség megugrása csak egy gazdasági válság idején reális következmény
    4.
    A várható 2-4%-os éves GDP növekedés egyáltalán nem a stagnáló béreket fogja hozni.
    Javaslom jegyezzük meg hogy mikor irtad meg ezt a horror forgatókönyvet és tegyük a józyefvárosi 20%-os lakásárcsökkenési jóslatod mellé.
    Aztán meglátjuk.
    z0li23
    z0li23 szombat, 11:44
    Előzmény: #267175  slash
    macisajt szombat, 11:32

A volt MOL irodaházból elegáns, új építésű lakások ...
    Nagyon jó ötlet!! 
    Budapesten is rengeteg irodaház van, sorra lehetne átalakítani lakásokká, kollégiumokká...stb
    https://ady26.com/
    berlini
    berlini szombat, 11:15
    Előzmény: #267163  Pistike12
    ennyi EUs pénzzel, amit 2030-ig a TISZA behoz az lenne a csoda, ha nem lenne éves 2-4%-os GDP növekedés és ennél nagyobb reálbéremelkedés.
    slash
    slash szombat, 08:48
    Előzmény: #267177  FR73
    nekem a toyotám egy akksit nem kért 7 év alatt. Splitbe jártam le vele. A nagy fekete német autóm fél év után a motor darabokban a kertben a szerelőnél. Após Ignisével mentem cseremotorért.. hagyjuk. 
    slash
    slash szombat, 08:44
    Előzmény: #267176  Pistike12
    hát ja. feeling az nincs.  sajnos minden pénz ingatlanban van.  én is szívesen döngetnék egy sorhat E92 bmwvel ide le de az évi egy millát elvisz.   
    FR73 szombat, 08:05
    Előzmény: #267174  slash
    Volt szívóbenzines Mazdám  Annak a motorja meg fogja élni az ítéletnapot olajfolyás nélkül. Lehet, hogy porrá foszlik a karosszéria, de a motor az meg fog maradni. És a váltó is működni fog.
    Pistike12 szombat, 08:00
    Előzmény: #267174  slash
    Nagyon megbizhato es jo auto a suzuki, csak nekem nem jon at a feeling😀
    A legokosabb vetel q, piacon
    slash
    slash szombat, 06:24
    Előzmény: #267153  z0li23
    Zolikám! A legfontosabb az életben hogy ezt kerüld el! :-)  Eztet jegyezd meg! 
    https://www.youtube.com/watch?v=acSm0jMw2j4
    slash
    slash szombat, 06:21
    Előzmény: #267158  Pistike12
    István. Nekem két Suzukim van. Egy amit újban vettem és már 7 éves meg egy 20 éves Swift tartalékba. Én nem hibázhatok évi 8-10 kör Horvátországba. Buzulás az nuku.  Volt egy németautós kalandom egy 20 éves Toyota után gondoltam hogy nekem kell a német autó. aztán  amikor a tartalék hengerfejet tartottam a sufniba és a cseremotorom is hengerfejes lett akkor bementem a Buzuki szalonba és kérek egy müködő négyhengeres motort és nem érdekelt mi van körülőtte.  AZ utolsó négyhengeres hibridmentes fiszemfaszom szériából kértem egyet és adios. Az autó legyen értem és nem fordítva   
    Tapasz01 szombat, 05:39
    Régen milyen jó volt: https://www.facebook.com/reel/1390478692894654
    Mikieger85 péntek, 23:25
    Előzmény: #267169  Pistike12
    Igen, néztem is nagyot, hogy a görögnél, alkalmasint portugálnál is jobbak a magyar bérek. Nem feltétlen "statisztika" de anekdotikus esetek a bolti eladótól az IT-sig.
    Mikieger85 péntek, 23:22
    Előzmény: #267162  z0li23
    fos vagy nemfosvágen, skodával nekem elég jó tapasztalataim voltak, igaz, 15éve gyártott autó, nem tudom, hogy szolgálnak a maiak.
    Pistike12 péntek, 23:11
    Előzmény: #267169  Pistike12
    Gemini:Ha egy gazdaságban 3 évig stagfláció van, akkor a 30%-os összesített reálbér-növekedéshez az utolsó évben (2025–2026) olyan gazdasági csodának, vagy olyan brutális nominális bérrendezésnek kellett történnie az infláció összeomlása mellett, ami a gazdaságtörténetben ritkaságszámba megy. Papíron, statisztikai torzításokkal könnyebb ezt elérni, mint a valóságban, ahol a lakosság ezt tényleges jólét-növekedésként élte meg.
    Varhato kovetkezmeny:
    Ebben az egészen extrém és rendhagyó helyzetben – ahol 7,4%-os a költségvetési hiány, a jegybank kamatot csökkent, a forint mégis bivalyerős (350 HUF/EUR), a lakosságnak pedig 30%-os reálbér-növekedése van – a gazdaságpolitika teljesen új kényszerpályára kerül. 
    A gazdaság kettészakad:
  • A lakosság rövid távon nyertes: Olcsó a külföldi utazás, olcsók az importtermékek, alacsonyak a hitelkamatok, és sokat ér a fizetés.
  • A gazdaság alapjai viszont veszélyben vannak: Ha a kormány nem faragja le a 7,4%-os hiányt, vagy ha a túl erős forint miatt az exportcégek tömegesen fognak kivonulni vagy leépíteni, akkor a munkanélküliség megugrása véget vethet ennek a jóléti időszaknak.
  • A kormány következő lépése az exportőrök megmentése (célzott támogatásokkal) és a költségvetés azonnali egyensúlyba hozása lesz, miközben a jegybank addig vágja a kamatot, amíg a forintot sikerül visszatornásznia egy egészségesebb (pl. 380-400 körüli) sávba.
    A 30%-os reálbér-növekedés elérte a csúcsát, innen stagnálás, majd a vásárlóérték lassú eróziója (csökkenése) várható. A gazdaság nem bírja el egyszerre a magas hiányt, az erős forintot és a drága munkaerőt; a cégek a talpon maradás érdekében kénytelenek lesznek gátat szabni a további fizetésemeléseknek
    Pistike12 péntek, 23:02
    Előzmény: #267168  Pistike12
    A mimarcink bagyon komoly stagflacios korszakot hozott ossze. Ki sem szabadott ejteni ezt a szot a kornyezeteben. Nagyon jol tudja mit kovetett el h stagflacioban ilyen realbernovekedest hozott ossze. Ennek nagyon komoly ara lehet! 
    Pistike12 péntek, 22:59
    Előzmény: #267166  Mikieger85
    NoNo. Realrol beszelunk. A pmapok kis kamatfelarasok voltak. 0.5%on vettem oket.
    Gdp aranyosan is nagyott nott a megtakaritas teljes nepessegre, persze nem aranyosan. 
    Pistike12 péntek, 22:57
    Előzmény: #267165  z0li23
    Jo auto nagyon. Nekem is az lesz ha ezt kivegzem😀 tagas igazi munkagep
    Mikieger85 péntek, 22:54
    Előzmény: #267157  Pistike12
    Ez mennyit változott az elmúlt 5 évben, illetve a változáshoz mennyiben járultak hozzá a hozamok (PMÁP, egyéb állampapírok, részvényosztalék, árfolyamnyereség...)? Egy natúr 2021ben vett PMÁP ban tartott millió ma kb 1.8millát ér.
    z0li23
    z0li23 péntek, 22:32
    Előzmény: #267164  Pistike12
    Haverom osztott szorzott és nem akart ennyit kiadni autóra, de ő 2000 km-t ingázik kb. K.sokat megy. Így jött ki neki a matek, hogy Model Y-t vett és nagyon elégedett vele.
    Pistike12 péntek, 22:23
    Előzmény: #267162  z0li23
    Egyteruben sajnos nem volt mas valasztasom. Az ujabb Verso eletem csalodasa volt. A 2005os szarom 2x jobb volt mint a legutolso kiadasu Verso. Azt a muanyag foshalmazt hogy adhatta ki a toyota bmw motorral, nem is ertem...
    Egyszeruen majdnem mindenben visszaleptek a regihez kepest. 
    Akitol vettem Model Yra cserelte. Ugy nez ki az az igaz ut a magamfajta meretu embernek. 
    Csak smucig voltam illetve epitkezeshez es heti 1000km ingahoz eros lett volna a Tesla Y😀 
    Probaltam beleulni valami nagy omico vagy milyen nevu kinaiba. A le kellett hajtanom a fejem ulve😀 oldalra forditva lattam ki😀 
    Pistike12 péntek, 22:18
    Előzmény: #267160  berlini
    En most cca off temaztam. A realberemelkedes mertekenek tenye vagott mellbe, fokent az tobbi EUs orszagokhoz kepest. Mindezt GDP novekedes nelkul.
    Jon meg kutyara dér erzesem van, de lehet tevedek. Ugy nez ki Nagymarci komoly szinten hekkelte meg a gazdasagot. 
    Ha a Tisza kepes megtartani a kovetkezo 4 evet realbercsokkenes nelkul, szamithat az xemre. Csodanak itelnem meg. 
    z0li23
    z0li23 péntek, 22:13
    Előzmény: #267159  Pistike12
    Alavetően Toyotát cserélni fosvágenre nem túl nyerő pozició. 
    Toyota Rav 4  - 2019 -től. 2,0 benzin vagy 2.5 hibrid. Tesla Model Y, Toyota Corolla - C-hr 1,8 hibrid, 2.0 hibrid. Első körben ezek között gondolkodnék jelenleg. A hibrid Kugáról a fórumokan azt írják, hogy csak a váltóval meg aksival szokott gond lenni. Hiába olcsóbba egy Touran esetleg a vételnél, ha a szervizben a különbség többszörösét is otthagyod. Ezt is kalkulálni kell nem csak a vételárat. Ha szarba nyúlsz utálni fogod az autót is a szerelő meg lerágja az életedet.

Pistike12 péntek, 22:13
    Anno vettem egy 1996os nissam almerat 12 evesen. 1.6 slx fullos volt, egy ceges auto volt vezerigazgatoi😀
    96ban az ujkori ara 3.4 millio volt (alapar 2 m volt 1.4 lx).
    Akkorva netto atlagber 30e ft volt. Tehat az alap 67 havi, a fullos 113 havi ber volt😀 mintha most 35-55m kozottivautokrol beszelgetnenk. 
    Es az a kocsim gyakorlatilag 2011re totalkarra rohadt, es motorcseres lett ugy zabalta az olajat. Mondjuk egy hasznalt motort 60e ftert tettek bele😀 
    A regi kocsik is szarok voltak, csak egyszerűbben voltak javithatoak es olcsobban. 
    Sajnos eleg idos vagyok h legyen tapasztalatom, de meg nem eleg oreg h ne emlekezzek. 

Topik gazda

Hathor
    Hathor
    4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek