Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Megszorításokat most, a választások után kell bevezetni, mint ahogy azt a fidesz tette 4 évente. A következő választásra mondván elfelejtik az emberek.
no majd ha 1 honap mulva elkezdik kivezettni aprankent a hatosagi arakat hiaba nevezik arrestoppnak kajara kozmure futesre uzemanyagra stb es megnyirbalni az adokedvezmenyeket lesz itt meg lefele mutato berletidij tendencia is pont mint covid idejen volt a berlok anyagi helyzete hatarozza meg a berleti dijjakat nem a bufik egymasra licitalo kedve ahogyan az ingatlanarakat no erre meg ha nekiallnak kifeheriteni a berleti piacot az ujabb megterules ronto uzlet lesz kiadoknak ha meg megnyirbaljak a lakashitel tamogatasokat is akkor meg eladni is nehezebb lesz jo aron ha esetleg kiszallnanak a jelenlegi bufik jo kis vihar keszul DE es ki tudja lehet az uj kormany kitalaja a maganszektor bevonasaval a 2%-os lakashitelt befektetesi celu ingatlan vasarlasra orvosolando a lakhatasi helyzet megoldasara mindenestre olcsobb lenne mint onkoris lakasokat epiteni senkise tudja mi lesz tippelgetni attol meg lehet :)
módszerváltás után 4 évvel kétharmaddal hívták a népek vissza a komcsikat. kizárt volna hogy a történelem megismételje magát? nem lesz ugyanaz mint 94ben? előtte egy kicsi eufória, aztán pár pofonka és visszatrombitálás...
Diktatúra! Nem írják kia választást! Ha kiírják , a legkésőbbi időpntra! A választáson csalni fognak! Ha vesztenek , nem fogadják el , nem mondanak le! Orbán nem fog gratulálni! Másnapra a Kubatov hulligánok felgyújtják Budapestet! Érdekes.....
mondjuk a horvát vezeték amin szijjártón kívül mindenki szerint elegendő tud jönni? de ez csak tipp. Persze az ügyvivő kormány bármekkora problémát előidézhet még egy hónapig.
nem lesz forradalom Pesten Bp Tiszas a videkiek meg par het mulva nem tudnak majd feljonni akkora gebasz lesz az uzemanyagarakkkal es az elerheto rendelkezesre allo mennyiseggel is nyilvan humorizalva tulzok de akkor is :) a strati tartalek par hetig meg kitart es utanna merre tovabb? tovabbra is azt tippelem nagy kalamajka keszul
a kétmillióból levonod a határontúli ellenőrizetlenül gyártott levélszavazatokat, a láncszavaztatott meg sakkban tartott közmunkás és segélyes zsákfalusiakat, a nyugdíjasotthonokat és egyéb szépkorúakat, a vélt győztesre szavazókat, az anyagialag érdekelteket akik már keresik az új gazdatestet és hamar kiderül miért tartott a fidesz mini naggyűléseket, de még azokat is buszoztatott fogalmatlanokkal. Nem volt itt nagy gondolkzásmódváltás vagy éhséglázdás csak épp elfogyott a tábor mert csk a nemzetközi porond érdekelte a főnit, meg ugyanazokat a hülyeségeket nyomták mióta és az emberek megunták hogy semmi nyoma a rettegnivalónak. Nem lesz ebből még nagyobbacska békemenet se.
nem szenvedett eleget a nepunk az elmult 16 evben? most annak orulnel ha egymast kaszabolnak a kisemberek? az elit meg megen rohogjon "oszd meg es uralkodj" elv ismetcsak mukodjon? jobb a nyugi
én csak abban bízom, hogy Orbán valahogy összeszedi magát és megmozdítja az amúgy jelentős 2milliós bázisát. azért ez nagyon nagyon sok ember, hiába öreg vagy ilyesmi és lesz valami jó csihi puhi. kis felfordulás. most mosolyog, de remélem nem bír magával és pár héten belül fejreáll az ország. Vérfürdőt akarok, minimum a gazdaságban.
borulni fog itt minden jo nagy felfordulasra szamitok 2 napja meg ujongott a tomeg par het mulva meg csak pislogni fog ,hogy az eddig megszokott vilag megvaltozott
Itt eleg finom melo lehet ha a finanszirozasokat nem ujtitjak meg. Van ra esely h lehet baj... Tibb tizezer lakast vallalt be... Piaci kamatnal ez reccs, kiszoritosdi jatszasnal pedig nem is mondom...
Outsider vagyok de erdeklodessel figyelem a hszeket es a bizakodast. Valamit elfelejtetek. 2/3dal szuletett a NER es cegei. Most pedig 2/3 a Tisza... 🙂 Nem ertem a bizakodas okat. A teljes NER csoport keresztbe kasul van finanszirozva es a megrendelesek jelentos resze allami. Ami megszunhet. Ez domino hatas lehet.
a berleti szerzodesekkel nincs semmi gond foleg ha hatarozott ideju na az aztan tenyleg bekorlatozza mindket felet berbeado berbevevo oldalrol nincs ugribugri vagy csak komoly anyagi bukta aran a nemfizeto berlo eseten a kilakoltatas felgyorsitasanak a jogi hattere a kulcs ha azt megoldjak minden rendben lesz akarat kerdese par tollvonas az egesz cserebe a bufik joresze nem csak erteknovekedere lezarva tartva helyeznek a magtakaritasaikat ingatlanba hatarozatlan ideju szerzodessel birtokon belul engedni egy berlot komoly kockazat az airbnb korlatozasa ill. a 6-ba tiltasa nem hozta el azt az egetrengeto kinalat bovulest Bp-n amirol szakertettek itt a szakertok tavaly nem toltak at a tulajok hosszutavra a csilivili pecokat vagy lezartak vagy arulgatjak oket borsos aron komolyabb akciozasok nelkul az ingatlancomon van beallitva ra hirdetesfigyelom reggel raneztem a 6.ker kinalatara a 40nm alattiak darabszamara hat szepen bovul egy szepen es alaposan felujitott szobakonyha 45-70 milla ugylatszik tovabbra is kivarnak nem hajtja oket a tatar
Érdekes, hogy pont Erzsébetvárost tartod biztonságosnak, Niedermüllerrel az élen. Pont ő nyilatkozta, hogy felvette a kapcsolatot az V. Vi. és a IX. kerületi polgármesterekkel a szabályozás ügyében.
Pár órával a Tisza győzelme után pálfordulsz egy hatalmasat? Itt hagyod a vagyontárgyakat, hogy megadóztassák? Az én memóriám veled ellentétben rendben van, legalább 50x leírtad, hogy itt nem lesz biztonságban a vagyonod.
Nyilván törölte a memóriád, ezért nem emlékszel, de már hónapok óta adtam el lakásokat, szóval igen, már kivittem a pénzt és most már kellően biztonságos a portfólióm. De hogy egy kis észt is próbáljak csepegtetni a buksitokba, azért elmondom, hogy nem random választok lakást megtartásra, hanem azokra a területekre koncentrálok, ahol a legbiztonságosabb a működés a jelenlegi ismereteim szerint. Az I., V., VI., XIII. és a VIII. kerületek már vagy ki vannak lőve, vagy erre készülnek a helyi önkormányzatok. Következésképp Belső-Erzsébetváros rendben, a többi off. Szóval amíg ti értetlenkedtek, én gondolkodom. 😉 Bandita Én háromszor akkora lakbérhozammal adok ki lakást, mint az átlag Budapesten, szerintetek viszont sírnom kellene... Sokan gondolkodnak ugyanígy, ti mindig elhiszitek, hogy válság esetén itt a világvége. 😂
Valószínűleg megmarad a 3%-os Otthon Start, mert az alapkamat csökkentésével nagyban fog csökkenni az állam költsége, másik oldalról viszont az új lakás piacnak biztos, hogy jót tehet.
Elnézést, láttam hasonló megszólalást az elméletileg békepárti polgártársainktól. Itt is komolyan vettem, de inkább lazítok, nagyon örülök az új iránynak. További Szép Napot!
ezt a 3%-os elso lakasvasarlasos kamattamogatott hitelt szerintem megnyirbaljak marmint a jogosultak koret a bufi vasarlasokra 50% tulajdonjogig ami az igazi ralit okozta annak szerintem reszeltek az ok egyszeru me' az allamnak sokba kerul
Mennyire végtelenül ostoba hozzászólás. Itt leszel egy év múlva bocsánatot kérni? Ez a nagy magyar hozzáállás? Elhiszem, hogy a fidesz szívesen látná fiainkat a fronton de szerencsére nem rajtuk múlik már.
"Lesz nagy meglepetés nagyon elbíztátok magatokat. ( a hamis közvélemény kutatásotokkal).. A vidék meg fogja nyerni mint 2022 ben... akkor leszek kíváncsi itt a jajveszékelésre toborzékolásra már építik a narrativát ha nem nyer a**** csak csalás lehet.. Mindegy majd ráun a csürhe és belenyugodtok vagy haza zavarnak benneteket ha dühöngtök az utcákon ...!"
szevasztok fel ev kihagyas utan gondoltam bekoszonok ha mar 7 eve irogatok ide :) azé' olvastalak titeket ba baromi erdekes volt , hogy lanyhul a lakas temas kedv es inkabb minden masrol irkaltok ez piaci jelzes erteku na most aztan ki a fene tudja mi lesz a lakaspiaccal???
Ahogyan tegnap mondtam, ma ugyanolyan lelki nyugalommal ébredtem, mint szoktam, hiszen az életünk alakulása rajtunk múlik, nem a politikán. És most több lakásunk hirdetését is leállítom, hiszen a NER bukásával esély nyílt arra, hogy a rövid távú lakáskiadás megmaradjon. Ez nagyon jó biznisz nekünk, tulajdonosoknak, de az államnak és az önkormányzatoknak is. 👍 Nekem semmi bajom nem lesz azzal sem, ha a rezsicsökkentés és a hatósági árak mennek a levesbe, hiszen ennek a legkevésbé mi voltunk a célcsoportjai. Jöjjenek a piaci viszonyok és az árak, ezektől olyan hatékony a kapitalizmus. Legalább szokni fogja a nép, milyen, amikor mindenért rendesen fizetni kell. 🤷🏻♂️
Volt olyan szakagi tervezesem, amelynel 3x kulonbseg volt arajanlatok kozott. Geodetanal 2x. 4 oras munkara volt aki 250e+afat akart elkerni! Olyan szakik osztjak az iget millios arakrol, akik sztem elotte futarok vagy pincerek voltak. Ujra elobujtak a 3% hitelre... A normal tanult szakemberek jol megfizetve de korrekt arakat adnak a sok szerencsevadasz kozott.
En mint kiseger a sok oroszlan kozott a kovetkezoket latom: A mai piaci viszonyok kozott nem adtam volna el a hazat, es nem kezdtem volna epitkezesbe. A piac ujra verszemet kapott az elmult 2 honapban. Gyakorlatilag halandok szamara megfizethetetlen lett az ingatlan. A magukat szakinak hirdeto szerencselovagok komoly ehsegrol tesznek tanubizonysagot. Irrealisabbnal irealisabb ajanlatokat kapok koklerektol. (4000ft/nm tisztasagi festes, szo szerint duplaaron valallni kivant villanyszerelesi munkak stb). Mondom, kiszallok es veszek vmit. Na 1 nap keresgeles utan ugy dontottem folytatom, mert amilyen arakat lattam az vmi rohejes. Dunakeszin a telkek 85m-125m koze arazva, csaladi hazak mar tobb mint egy eve hirdetve nyugati arakon... A fentiek miatt nem csodalom h senki nem hirdet es nincs tranzakcio erdemben. Sztem a kov 1 ev befagy. Ez nem kivaras, ez plato. A rezsicsokkentes megvagasa es a 3% is hitel kivezetese elhozza a 2011utani idoszakot sztem.
Na? Hogy keltetek Harcosok? Ittatok vert, hogy vegre huzzatok 2 xet 2mp alatt? Egy 4 eves harcos elojatek utan meg maradt energiatok? Ha gyoztok vagy vesztetek mire lehet szamitani holnap reggel? Tovabbi harc indul vagy ez a harc lesz a vegso? 🙂
"Zsiday azt mondta, nem csak mi, hanem a fejlett nyugat is el van adósodva nyakig, így majd elinflálják az adósságot, ezért minden reál eszköznek felfelé megy az ára." Erről beszéltem én is, de vannak, akik hagyományosan nem értik a gazdasági összefüggéseket. Ők rosszul döntenek és megszívják, emiatt még jobban haragudnak a világra, de főleg azokra, akik helyesen döntöttek. 😂 Holnap pedig választások eredményétől függetlenül ugyanolyan lelki nyugalommal fogok ébredni, mint ma, hiszen az életünk alakulása rajtunk múlik, nem a politikán. Változhatnak részletek, de a lényeg nem ezen múlik. De ezt nehéz lesz elfogadnia azoknak, akik a hétfőt nyugtatókkal kezdik. 😂
Bitang nagyot zuhant a frissen feladott hirdetések száma az ingatlan.com-on. Húsvét + választás miatti kivárás miatt lenne mindössze? Tavaly ebben a két hétben kb. 26e hirdetést adtak fel, most meg kb. 20e-et. Ami még kemény, hogy ennek ellenére is nőtt az elérhető összkínálat BP-n. A keresleti és a kínálati oldal is feszülten kivár valószínűleg.
Igen. Mind2 megtörtént. Le is lakták, adósságot is csináltak. De az ember nem győzhet mindig. A kiadást 2005-ben kezdtem 25% adóval. Így a mostani +15% a 10% költséghányad elszámolással nem taszít nyomorba.
Hasonló cipőben járunk, annyi, hogy az egyik új lakás 90 a másik már 60%ban ki van fizetve. Mi is azt látjuk, hogy kiadni nem nagy biznisz, de ha megnézed, hogy az építőanyag, munkadíj infláció miatt az új lakás olcsóbb nem lesz. Ha kiadva hoz 3%-ot +5%-ot emelkedik évente az ára már ott is vagy mint most a Fix állam papír. Zsiday azt mondta, nem csak mi, hanem a fejlett nyugat is el van adósodva nyakig, így majd elinflálják az adósságot, ezért minden reál eszköznek felfelé megy az ára. Mi ezért úgy döntöttünk megtartjuk őket.
A kisebbséget képviselem: sohasem értettem, új lakást, új konyhabútorral és beépített szekrénnyel miért éri meg kiadni? Pedig sokan csinálják, biztosan én nem értek valamit.. Nekem csak az AMORTIZÁCIÓ az a szó, ami eszebe jut. 250 ezer - amortizáció - adó = "kevés maradék" + probléma Ez tényleg jó üzlet...??
Kérdés. Ki mit lépne? Q3-ban a XIII. kerületben átadásra kerül projektben 2+0 hőszivattyús, plafonfűtéses lakás. 30% van kifizetve, a többit a nyáron kellene. Befektetés, nem lakhatás, idővel talán a gyereknek. 2 éve leszerződött nm ár 1,35M (minusz 5% ÁFA, azaz 1,283M). Plusz teremgarázs beálló. Ki tudják fizetni (OSP-re nem jogosultak), de kiadni egy ilyet max kb. 250-ért lehet, az meg 4% alatti bruttó hozam. És bele kellene tenni illeték, konyhabútor, ilyesmi, ami ilyenkor kell. Megtartani vagy eladni? Egyáltalán van most mozgás? Chatgpt szerint megtartani, kiadni és 3 év múlva eladni. :-)
Kérdezi tőlem tegnap a vidéki ablakos ember hogy : "Mi van veletek Pesten?" Megtiszásodtatok? Mondom : Tesó hazafelé a Hévről látom hogy gyerekek tartják a Tiszás táblákat a kezükben a Csillaghegyi hév megállóban az elmenő Hév népének! Kész az lett az ember..:-)
István! Az építkezéssel foglalkozz bazdmeg napról-napra drágul az építőanyag. Agyfaszt kapok otthon is meg a nyaralóban is, építőipari projektekben vagyok mindkettőben , ma du is megyek a tüzépre. Vasárnap reggel 8kor leikszelek, fél 9kor már bontom a papírzsákot, keverem az anyagot. Az ablakos vidéki emberem pánikban (vidéken kurvára félnek) hogy jön a Tájsz, mondom neki neki nyugi a lovéd már félre van rakva. őrület, bazdmeg.
Nagy Marton 2024 novembere: „Budapesten ez sokkal magasabb, egyértelműen lakhatási válság van. A lakásárak elszabadultak, és jelenleg nincs mi, ami megállítsa” – közölte a nemzetgazdasági miniszter.A megfizethető lakhatás biztosításának érdekében külön fókuszt kap Budapest Nagy Márton elmondása szerint, a cél, hogy a negyzetméterár megfizethető szinten maradjon, pl. Budapest esetében 1 millió forint alatt. Tehat 1 millio ft a kivant nm ar 2025re!!! 1 evvel kesobb 1.5-1.6m/nm!!! 50% plusz...
Ez a potrohos ruszki kém azt hiszi, hogy mindenkit kilóra meg lehet venni, illetve hogy a fiatalok jelentős része nem tud számolni. Totálisan elvesztették a valósággal a kapcsolatukat már jó pár éve. De mit is várhatunk olyan politikusoktól, akik 16 év alatt az állami fizetésükből milliárdosok, és ingatlanhalmozók lettek.
Nagy a baj... OV OV... "Ismét a tiszás fiatalokhoz címezve arról beszélt, hogy sehol sem juthatnak olyan könnyen saját lakáshoz Európában, mint nálunk... „Kedves fiatalok, az idősebbeknek, ne a kormánynak, ne felejtsétek el mindezt megköszönni, mert az ő munkájuk adja meg az alapját, azért, hogy nektek könnyebb legyen, mint nekik volt” – tanácsolta" A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 665 100 forint volt, ami 8,7%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. Azaz 442e ft netto. Újabb mérföldkőhöz érkezett a budapesti új lakások piaca: az átlagos kínálati négyzetméterár negyedéves összevetésben 1,6 százalékkal, éves szinten pedig 9,9 százalékkal emelkedett és elérte a 2,028 millió forint. 4.6 havi ber/nm Valoban kivalonarany. Soha de soha nem volt ilyen szar arany. Elkepeszto
A Duna kavicsa , igaz kis mennyiségben, de tartalmaz aranyat. A panel gyártáshoz a Duna kavicsát használták. Tehát panelépületek aranytartalma magasabb mint a tégla épületeké. Kissé tréfásan akkor azt is mondhatnánk, hogy már csak ezért is értékesebbek a lakótelepi panel lakások, hiszen aranyban gazdagabbak. Ennek a ténynek ( aranyban gazdagabb) panel lakás árában tükröződni kell.
Ma reggeli hirdetés. Népvándorlás várható? Mintha valami is változna..a nyomor és a kurva nagy nyomor ami között lehet "választani" ..:-) "Politikai menekülők /bármely oldal/ és kivárók Most, hogy magára ismert, mondom az ajánlatom. Már csak pár nap a választásig, biztosítsa be magát, és ha a következő paramétereknek megfelel az ingatlana keressen meg, hogy ne a választás után kelljen bajlódni a gyors eladással Amit keresünk családunk bővülése miatt: -Környék: IV. kerület (Megyer, Káposztásmegyer, Kertváros), Fót, Dunakeszi, Csomád, Veresegyház, XIV. kerület, XVI. kerület, XIII. kerület -Alternatív környékek ha valaki tud Gwaihir-t mellékelni az ingatlanhoz, XVII,XVIII, XIX is szóba jöhet -Ingatlan típus: Lakás/Ikerház/Ház -Minimum 84 nm, Nappali+ 3 hálószoba -Lakás esetében: 3 nm+ erkély, 2. emelt fölötti ingatlan esetében lift, -Ház/Ikerház esetében: 300 nm+ kert (nem telek....), cirkó/hőszivattyú -Felújítás tekintetében max esztétikai felújítást igénylő -Ár 100 M ft.-ig
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link