Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
infin ma, 00:02
Előzmény: #236791  FR73
Van ilyen elem legalabb egy, de lehet tobb is. En egyrol tudok: a vasutnal van a lakas. Es nyilvan felujitando a lakas, az is szamit. Nem tudom izomman a kozos kepviselonel erdeklodott-e mar a haz ugyeirol, szomszedok stb. Ezek ismeretlen tenyezok. De ha az egyik elado ingatlanos, akkor nem tudom elkepzelni hogy ne arrol lenne szo, hogy kb. realis volt az ar, mert surgos volt az eladas nekik. Igy az osszes tenyezot osszeadva mar ki is johet a 30 M Ft-os vetelar. Vagy picit tobb es a kulonbozet meg a mazli:) De az embernek keresnie kell a jo veteleket, ebben egyetertek izommannal, en is ugy szoktam
infin kedd, 23:50
Előzmény: #237014  berlini
Pontosan!!!
infin kedd, 23:49
Előzmény: #237013  Moka_Brikka
Amikor azt irtam, hogy "te", a jelensegre gondoltam, mert nem toled latom ezt a fajta ervelesmenetet eloszor. A gondolatkiserletet, amire megkertel, nem vegzem el, mert nem vezet sehova ha nem realis felteteleket definialunk hozza. A Fidesz es Orban teljesen mas, mint Tusk es partja. Zsakutca ez a gondolatkiserlet is.
berlini
berlini kedd, 23:39
Előzmény: #237002  Moka_Brikka
Senki sem állitja, hogy az USA demokráciája a legjobb.
vagy aki eddig elhitte, az most döbbenhetett arra rá, hogy van még annak mit fejlődnie.
Csak azért nem kihirdetni egy börtönbüntetéssel járó itéletet, hogy a bűnöző elnök lehessen, eléggé nonszensz.
A lengyel birók eltávolitása akkor sértené a hatalommegosztály (féfek és ellensúlyok) rendszerét, ha az ellensúlyt a megelőző végrehajtó hatalom nem bontotta volna le, pártkatonák joellenes kinevezésével. (A státusz törvényt az Unió jogellenesnek nevezte meg teljes joggal)
Ezek eltávolitása önmagában igenis üdvözitő.
persze arra nagyon oda kell figyelni, hogy az újonnan kinevezettek konszenzuson jelöltek legyenek komoly és kikezdhetettlen birói szakmai előélettel.
Ha nem ez történik a PO által, hanem jönnek a másik oldal pártkatonái, akkor igazad van. De nem ez történt.
Moka_Brikka kedd, 23:03
Előzmény: #237010  infin
Nem en hagyom, hogy maguknal tartsak a hatalmat azok, akik visszaeltek vele. Sajnos a honfitarsaink zome…
-
Nincs ebben semmifele rabbithole gondolatmenet. En egyszeruen nem azt tartom a jo utnak, amirol irtam. Ennyi. Amit ott csinalnak, az kb PiS 2.0. De lehetne azt is mondani Fidesz strategia 2.0. 
-
Tedd a cselekmenyek ele gondolatban, hogyha a fidesz ezt csinalna, akkor azt jonak gondolnad-e.
FR73 kedd, 22:54
Előzmény: #237009  infin
1989-ben lebontottunk egy diktatúrát. Jött egy vadkapitalizmus, ami 4 év után eltörölte a föld színéről a rendszerváltó pártot (MDF). És visszajöttek a szocik, még összesen 12 évet voltak hatalmon. A magyar néplélek nem akar protestáns etikán alapuló demokráciát, arra teljes mértékben alkalmatlan.
Egy ilyen helyzetben kénytelen vagy a saját boldogulásodra koncentrálni, függetlenül a hatalomtól.
infin kedd, 22:38
Előzmény: #237010  infin
Meg nalunk Orban is amugy!
infin kedd, 22:37
Előzmény: #237009  infin
A zsakutcat termeszetesen ugy ertem, hogy ezzel kotod meg a sajat kezed es igy hagyod, hogy maguknal tartsak a hatalmat azok akik mar visszaeltek vele. Ezzel, amikor belemesz ezekbe a "rabbithole" gondolatmenetekbe, hogy esetleg ez vagy esetleg az lehet. Ez Europa gyengesege is sokszor ma es Putyin ezert rohog a markaba.
infin kedd, 22:34
Előzmény: #236976  Moka_Brikka
Hat ez a fajta gondolkodas hihetetlenul zsakutcaba visz, es emiatt tudnak teret nyerni a diktaturak. Mi az hogy mi van ha.... x ev mulva. Majd atmegyunk azon a hidon ha odaerunk, ha egyaltalan lesz olyan hid! Azzal a problemaval tessek foglalkozni, ami elotted van most itt, a jelenben! A forradalom sem demokratikus mozgalom azt ugye tudtad? Ha mar forradalmat emitesz. De nem is diktatura.... Annak van egy konkret definicioja, nem ilyen gumifogalom. Ugyhogy amit irtal hamis dilemma. Nyugodtan le lehet bontani a diktaturat, szabad, sot kell! Aki lebontja, attol meg nem lesz diktator!
FR73 kedd, 22:23
Előzmény: #237003  izommanujra
Azért tudna olyan helyzet lenni, ami ártana de szinte csak neked. Pl kapsz egy kilakoltatási moratóriumot és mellé egy max egy lakásra érvényes törlesztési moratóriumot, azért az nagyon fájna neked, de pl Johnnynak nem.
Pistike12 kedd, 22:03
Előzmény: #237000  N0MAD
A fonokeid olcson megusztak. Azert nem akarom kifejteni, h meg mik voltak mert... 
Lightos hosszukesek ejszakaja a legundoritobb modszerekkel. Azt suttogtak, hogy mar 2006tol terveztek a teljes foglalasra es mar akkor sokan atalltak... 
A legdurvabb az volt amilyen modszerekkel történt a sorba allitas. Es a legdurvabb h ezek a modszerek meg jobban durvultak de mar egymas ellen, csak nincs nyilvanossaga, mondjuk erdeklodes hianya miatt is elmarad. Az MP elso par hete egy 5cmrel ment a felszin ala😀
Azota erdekes modon kuss van, csak blabla... 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 21:47
A szar is lekvárnak képzeli magát ha felkerül a polcra! 😀
DaGi kedd, 20:54
Kis kormanykegyelt utolso mondasa. :D
izommanujra kedd, 20:43

Ha én bajba kerülök akkor itt mindenki éhezni fog vagy éhen halt addigra..;-)
Moka_Brikka kedd, 20:29
Előzmény: #236996  berlini
Arrol nem tehetek, ha a NER ezt hasznalja. En ezt toluk fuggetlenul annak latom. 
-
Akkor a logikad szerint az usaban a scotus is alkotmanyellenes lenne. Mert ott az elnokok tenyleg partszimpatia alapjan nevezik ki (szenatus csak jovahagy) az uj tagokat. Raadasul elethosszig. Lehet emelett is ervelni pro es contra. 
-
Birok eltavolitasa szerintem serti a hatalommegosztas elvet. Az nem lehet ok, hogy a PiS nevezte ki oket, ha az ottani status torveny egyeb felteteleinek megfelelnek egyebkent. 
-
Ha a PiS csinal valamit, amit jogsertonek tartanak, majd a PO quasi ue-t megcsinalja, akkor az nem lehet mas, mint jogserto. Ha ezt nem tekintik jogsertonek, az az en szememben kettos merce. Szerintem ez objektiv alapu ertekitelet. Nem vagyok PiS szimpatizans (ahogy fidszes se). 
izommanujra kedd, 20:26
Előzmény: #236999  J0hnnyEnglish

Nem mentett meg én ilyet nem írtam... igen én is bajba kerülhettem volna ha vesztek 2-3 lakót meg elvesztem a munkám ... ki nem?  De azért pár milla mindig volt a számlámon is ( állampapírba)
A hadak útját én is megjártam egy két lakóval írtam már erről is (félroma   fiatal lány aki úgy gondolta nem fizet stb stb.. de tudni kell menedzselni a helyzetet minden körülmények között) .. küzdelem nélkül nincs siker !
N0MAD kedd, 20:19
Előzmény: #236984  Pistike12
“ Szo szerint kvazi kommamdok leptek el a fobb helyeket es aznap jogellenesen kirugtak mindenkit”
Csatlakozom. Akkori fönököm bement vezetői tárgyalásra és szóltak hogy telefon, kocsikulcs, laptop, belépőkártya oda letesz és biztonsági őr kisérte ki őket az utcára. (99% adó a végkielégítésen ) ott álltak az utcán hogy se kocsi, se telefon taxit hívni, se buszjegy.
Kisfőnöknek ügy kellett alkudozni higy neki saját autója volt nem céges, engedjek mar ki a sorompón.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 20:10
Előzmény: #236995  izommanujra

Tavaly írtad, nem én találtam ki, hogy Covid idején akkora volt a gebasz, hogy valóban a kamat és törlesztési stop mentett meg. A konkrét esetre nem emlékszem, de volt gondod bérlővel...
Beleraktál egy kosárba mindent ... csak szólok.
"de már nem sokáig én hobby ból dolgozom nem azért, mert kell" - egy háromgyermekes apuka pontosan így gondolkozik :)
mr_bob
mr_bob kedd, 19:44
Előzmény: #236995  izommanujra
nem ezt írtam. téged áttétesen mentett meg a kamatstop azzal, hogy akiknek megugrott volna a kamat, annak lehet hogy lépnie kellett volna és emiatt kialakulhatott volna az eladói nyomás esetleg csökkenő ingatlanárakkal. egy 10-20%-os inflációs környezetben, amikor még a lakáshitel törlesztő is másfél vagy kétszereződik, akkor azt háztartás legyen a talpán, aki szemrezzenés nélkül tudja fizetni.
FR73 kedd, 19:33
Előzmény: #236993  Murdoch
Ha beüt a gebasz, akkor neki már van tartalékja, legfeljebb elad egy kecót, vagy átütemez.
berlini
berlini kedd, 19:32
Most már csak arra kellene pár bizonyiték, hogy a PO jogsértéseket követ el.
A PIS által kreált alkotmánybiróság bizonyitottan pártkatonákból áll, alkotmány ellenes volt a kinevezésük.
Szerinted meg kellene várni mig nyugdijba mennek?
A kettős mérce kifejezés kfejezetten NER szlogen.
Nincs itt kettős mérce.
Vagy ha igen, akkor csak abban az értelemben, hogy a kisstilű bolti tolvajok börtönbe mennek, mig azok akik 10 év alatt 1000 milliárdot loptak, azok példaképek.
A kisebbségi jogok, anyanyelvi oktatáshoz és annak használatához való jogok tekintetében igazad van.
izommanujra kedd, 19:22
Előzmény: #236968  FR73
Köszi a dícséretet!   Valaki azt írta a covid és a kamatstopp mentett meg..  Egyáltalán nem stoppolva volt a hitelem  2 hónapja változott ( 5 éves ) most box a bankkal. hogy miért nem jár a stop nem azért mert nem tudnám kifizetni a plus 20 e ft emelést  , hanem ami jár az jár .. Meglátjuk.. DE sosem az állami segítségek húztak ki a sz@rból nem így terveztem sosem a pénzügyeim és most sem úgy fogom a jövőben a most felvett hitelekkel. ( Állampapír tartalék akár előtörlesztés ha szükséges ) Ha még dolgozom könnyű  pár év alatt összeteszem a lovét a hitelekre ( Mert a tőke jövedelmemből már bőven duplán megélnék ) De még mindig dolgozok  , de már nem sokáig én hobby ból dolgozom nem azért, mert kell..!
Placi82 kedd, 19:05
Előzmény: #236972  EURHUF_goes_to_haven
Mert nem látod a brutális szarcunamit előre. Azért. Esetleg páran erezhetjuk a szagát csak nem tudom hogy a szagát érzem akkor közel van vagy csak becsapos a szeljárás, és onnan fúj csak szél, és még odébb van. De ott van az. Érzem.
De mindenki a tarsolyában hordja a Marshall botot. Innentől nem tépem a szám, mert nincs több mondanivalóm hazai ingatlanpiaccal kapcsolatban .. Hajrá. 
Murdoch kedd, 19:00
Előzmény: #236983  FR73
Meg várjuk ki a következő 10 évet, nem nagyon lehet üresjárat ennyi behitelezett ingatlannál. Pláne ha felmond, mondjuk azt nem tudom, hogy a bank ilyenkor nem csilingel-é. A belépési pont szerencsés, na de azért volt itt már sztori tőle nem fizető szerzetekre, meg eléggé megrázta a terézvárosi airbnb-s tiltás is. Pengeélen van a dolog, ettől még persze összejöhet. 
A kormány döntéseit tekintve meg nem feltétlenül lehet hátradőlni, lehet 26-ig várnak, aztán majd hirtelen jön vmi agyrém, ingatlanokra is. Vagy előtte, ha azt szondázzák ki jónak. 
Mellesleg azért én jól emléxem a 2008-at követő időszakra, pont szinte senkit nem érdekeltek az ingatlanok. Lehet, hogy nem lesz még1x ilyen, de elnézve úgy sok mindent, dübörgés se. 
Moka_Brikka kedd, 18:33
Előzmény: #236991  Placi82
Sok hasznos cucc van. Ez is egy szemlelet. Hosszu lenne ide irni es off topic is. Regota foglalkozom vele. Sokat is voltam forumon itt es mashol is, de elobb-utobb mindig odajujadok ki, hogy a kozosseg teremto ereje az en szemszogonbol limitalt. Amugy pedig regebben, amikor elkezdtem ezzel foglalkozni, akkor sok olyan ember volt aktiv, akitol lehetett tanulni sok mindent. Ma mar nem ezt latom sajnos. Nincs konstruktiv kommunikacio. Tul sok az oncelusag, keves a hasznos beszelgetes sajnos. 
Fundamentumokat is igyekszem azert kovetni, kibogozni. Ha ketto egyiranyba mutat, az a jo dolog. Csak mindkettot jol latni a legnehezebb talan. 
Placi82 kedd, 18:23
Előzmény: #236990  Moka_Brikka
TA? Mostanában? Én messze elkerulom döntéseim folyamán 2021-2022  utáni idők ota. De te tudod. De ez már nem az én utam. 😉. Én már erősebbnek tartom a geopolitikai hatásokat a penzpiacra es penzkinalat M2 és kontra  indexek, ETFek és a derivativak kapcsolatára  fontosabbnak.
Akkor bár nem 100%osan idevag van ennek a  Soros gyorgynek egy könyve, azt hiszem a "Pénz alkimiaja" - ban olvastam a reflexivitas elmeleterol" amit éppen vegyithetsz a TA val azért, akkor nagyobb lesz a valószínűség mint 51%:))?)Szerintem. Reflexivitas elmélete beleillik a trading pszichologiaba, ha már szóba hoztad. Na de off a téma, egy , lakás topikban.:)) Ennyit erről! Üdv 
Moka_Brikka kedd, 17:53
Előzmény: #236988  Placi82
Köszi. 
Ha van jó ajánlás, akkor szívesen veszem. Bár én e témában inkább, TA és egyéb trading pszichológiai könyveket olvasgatok.
Moka_Brikka kedd, 17:50
Egy ciklus alatt valószínűleg nem lehet visszaépíteni, amit +10 éve erodálnak. Kérdés az is, milyen arányban és kik jutnak be a parlementbe majd. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy amit létrehoztak a választási rendszernél, az ha egyszer ellenzékbe fognak kerülni, akkor ellenük fog dolgozni keményen (pl: győzteskompenzáció nonszensz kategóriája).
-
A magukra szabott jogszabályokat annyira jól megtudják írni, hogy állandóan újra kell csinálniuk. Ad hoc jelleggel csinálnak nagyon sok mindent, így ha körülmények változnak, a nagyja irreleváns lesz. Szerintem nagyon sok a napraforgó is, és nemcsak vak fideszesek vannak ott. Szerintem egyre kevesebb ott a kompetens ember. De lehet, hogy tévedek (ebben is).
-
Én úgy érzem, ha süllyedne a hajó, akkor sokan menekülnének inkább onnan, minthogy utolsó szamurájként küzdjenek.
-
Fidesz olyan időszakban van/volt hatalmon, ami az elmúlt 100 év egyik legnagyobb bikapiaca volt. Amikor leszúrják majd ezt a bikát, na akkor fog majd eldőlni, hogy hogyan és merre lesz az arra. Addig a helyzet változatlan lesz.
Placi82 kedd, 17:32
Előzmény: #236980  Moka_Brikka
Látom irkálsz az FF topikban. És vannak kérdéseid. Ajánlanék figyelmedbe egy könyvet. 
Narratíva közgazdaságtan Robert J Schiller tol. Shciller jó író anno a portfólió.hu is árulta a könyveit. 
És kicsit szórakoztatóbb műfajt is ajánlanék "Egy spekulans feljegyzései" című könyvet Edwin Lefervé 
Ha esetelg olvastad akkor őket akkor, van még 1 könyv amit ajánlanék. 
Pistike12 kedd, 17:25
Előzmény: #236985  Pistike12
Ja es el sem hinned mennyi embert allitottak at a sajat oldalukra, akikrol nem is hinned...
Nagyon hasonlit a putyini rendszerre/modszerre az itteni. Nagyon-nagyon... 
Egyedul az dontheti oket meg, ami most tortent. Kifogyas a lovebol. Errol szolt a mostani tores is. Csak az elso es masodvonalas nernek volt nyitva a penzcsap 22 es 23ban. 
Nevezzuk neven. 2 fidesz van es egy fideszcsicska part a kinalatban. Az eddigi osszejatszos/eltartott ellenzek megbukott, megsemmisult. 
Es a vegere azert leirom, hogy ez az igeny a nagyerdemu nep részéről. Bprol ez nem feltetlen erzodik, de a videk teljesen narancs meg most is, el ne hidd hogy nem... Morgolodik, de javareszt Brusszel a hibas a fejekben es a liberalis zsido karvalytoke a szemet nyugati multikkal karoltve. 
Ez nem vicc. Ez a valosag... 
Placi82 kedd, 17:20
Előzmény: #236974  berlini
Nem voltam hátrányos helyzetű. Mert német származású feher magyar vagyok. Hátrányos helyzetű az mást jelent berlini úr! 
Óvodás korban semmim se volt:) 
De 8 éves korban egy satnya yorkshire választási malacom volt. Cumis üvegből taplaltam, mert nem jutott neki csecs. Úgyhogy 10 éves koromban már volt egy fialo kocam. 90 es évek elején már 4 kockával és sok sok suldő malacunk volt a családnak. . Ebből 1db  volt az enyém. Ez a cumis üvegből taplalt malac.:) 10 évig volt meg nekem és vagy 10 szer fialt is kb. Eladtam mindig választási malacokat, vagy volt amikor a hízott disznót adtam el, mikor hogy jött ki jobban a matek. , és vagy 15 hektár 13-16 aranykoronas földet vettem is belőle. 2000 évek elejeig elég  olcsó volt a föld. Mai napig megvan ez a kis foldbirtok. Szóval nem rozsadombi villa. De ez a hozott mentalitás és a józan ész, és sok sok  könyv  olvasása, és mai napig az olvasás szeretete, többet ér mintha örököltem volna bármit is.  
De te ezt úgyse érted, gondolom...... 
Pistike12 kedd, 17:14
Tudok olyan helyrol ahol szo szerint betereltek a dolgozokat egy aulaba es 5 percuk volt alairni a teljesen kibaszos modositokat vagy ki voltak rugva a torvenyi minimummal. Ezt kovetoen elvh u finokok be, 6 honap kotelezo betanitasa, a sok marado marha remenykedve segitett, de utana kibasztak oket vagy lelepesre kenyszeritettek oket. 
Pistike12 kedd, 17:10
Előzmény: #236980  Moka_Brikka
Nem lehet. Lattam belulrol ezt a rendszert es mukodeset. Nem durva szinten de nem is a sarki korcsmaros szintjen. 
Egyszeruen sem ido sem ember nincs ezt a rendszert atdolgozni egy ciklus alatt sem. Fokent nem minden jogibakadalyt megoldva amit kulsos ugyvedi irodak irtak ditekt ezen cellal. 
Volt szerencsem latni a szekfoglalasat a fidesznek 2010ben. Szo szerint kvazi kommamdok leptek el a fobb helyeket es aznap jogellenesen kirugtak mindenkit. Egy listaval voltak es elore megvoltak az uj emberek nem csak vezetoi posztra hanem szinte minden helyre. A legutolso titkarno is fideszes potentat az allasok nagy reszenel ahol szamit. Az ugyeszseg nagy resze kiprobalt ember, a szolgalatok 99%a fideszes, az allami erdekeltsegu penzugyi szektor vezetoi(akar csoportvezetoi szinten) elvhu partkatonak, mint a szocializmusban. 
Es ezen kivul vannak a vakfideszesek... 
Amit MP mondogatott az elejen teljesen igaz. A rogan fele szolgalatok atszottek a vallalatokat, a hitelkihelyezesek/üzletek telefonra/utasitasra tortennek sok esetben stb. Utolag vannak lepapirozva, hogy ne legyen tamadasi felulet, de mar arra is szarnak... 
De nem fecsegek többet mert felesleges. 
Hidd el. Zero esely van a valodi valtasra. Meg a kormanyvaltasra is csekely. 
FR73 kedd, 17:05
Előzmény: #236982  mr_bob
Én nem használok tőkeáttétet. Első lakásomnál minimálisan használtam (a jó öreg ifjúsági betét utáni hitelt). De akkor 26% infláció volt, és ez volt a max lehetséges tőkeáttét, optimális döntés volt.
Utána kp-ban fizettem a különbözeteket a feljebb lépésnél (akkor az jó döntés volt, nem kerültem be a CHF csávába).
2017-ben megvettük kp-re a fél kádár kockát a másik örököstől (ez már nem volt optimális döntés, hitelre jobb lett volna).
Más idők, más a jó.
mr_bob
mr_bob kedd, 16:41
Előzmény: #236981  FR73
ezzel teljesen egyetértek. viszont ki tudhatta 10 éve, hogy lesz moratórium meg kamatstop? senki. a "10 éve emelkedik a piac" könnyen átalakulhatott volna "3 éve esik a piac"-ba, ha nincs kamatstop. én erre mondom, hogy ez nem alkalmazkodás, hanem elég magas százalékban inkább szerencse. te egyébként most hol használsz tőkeáttétet?
FR73 kedd, 16:24
Előzmény: #236979  mr_bob
10 éve emelkedik a piac, ki-ki eldönthette, mikor és milyen tőkeáttétellel lovagolja meg.
A korai helyzet felismerés nem.megy mindenkinek, a legtöbb embernek (nekem is) sok bizonyíték kell, emiatt legalább a feléről le is szokott maradni.
Moka_Brikka kedd, 16:21
Előzmény: #236977  Pistike12
Amirol irtam, ott egy azonos politikai rendszerrol volt szo. 89-ben azert mas tortent. Almat almaval…
-
 Amugy a lengyeleknel es nalunk is csak serultek ezek a rendszerek, de nem szamolodtak fel. Szerintem ha nalunk lesz kormanyvaltas, akkor ezeket helyre lehet majd allitani anelkul, hogy fidesz-fele politikat kellene folytatni. Ha nem igy lesz, akkor en is atgondolok sok mindent. 
-
Amugy szerintem a 89-ben es utána kialakitott fekek es ellensulyok nagyon jo kiindulasi alap volt. Letrejott egy pluraris demokratikus koztarsasag, kimunkaltak es kiszelesitettek szamos alapveto jogot, amit a mai napig elvezhetunk. Ha ezek serulnek, akkor kaphatunk jogvedelemet. Ha nem kapjuk meg a jogvedelmet alapvetojogok serelme miatt, akkor az EJEB marasztal es azt megfizeti az allam. Es lehetne sorolni tovabb. Hibatlan? Messze nem az. De egy nagyon jo alap volt. Szvsz. 
mr_bob
mr_bob kedd, 16:07
Előzmény: #236962  FR73
szerintem túlzol. 2008-ig és utána pár évvel még nagyon csúnyán rá lehetett faragni az eszetlen hitelfelvételre. az első alkalom, amikor is valamilyen szinten bizonyítást nyert, hogy tömeges megmentés van az 2020, ami nem is volt olyan régen. szerintem, aki 2020-ig bezárólag túlvállalta magát hitel fronton az nem alkalmazkodott a világhoz, nem volt egy jövőbelátó mágus, hanem feltette a tétet a pirosra és szerencséje volt, semmi több. illetve azt ne felejtsük el, hogy egy globális pandémia nagyon ritkán fordul elő, szóval aki hasonlóan túlzó és kapkodó megmentést vizionál egy jövőbeli sima recesszióra válaszul, az lehet hogy meg fog lepődni a következő alkalommal. ez az a kivétel volt, amiből nem lesz szabály, mert az utána következő inflációba elég sok kormány belebukott világszerte.
Rincewind2 kedd, 16:05
Előzmény: #236977  Pistike12
Sehogy, és ezért nyer mindig az aki megszegi a törvényeket az ellen aki betartja.
Pistike12 kedd, 15:59
Es hogy allitasz visza jogallami keretek kozott jogallam athagasaval meghozott jogallami kereteket?
Csak egyezséggel lehetseges az ellenerdekelt fellel egyutt, aminek eredmenyet lattuk 90ben es erezzuk azota is. 
Moka_Brikka kedd, 15:42
Előzmény: #236973  berlini
Általánosság szintén: ha jogállamiságon kívüli eszközzel akar valaki jogállamiságot visszaállítani, akkor abban erőteljesen benne rejlik annak a lehetősége, hogy magát a jogállamiságot fogja végül felszámolni. Már csak azért is, mert ezzel rossz precedenst teremt. 
-
Tegyük fel, hogy a PO végigviszi, amit elkezdett. Ezzel a PO vajon tényleg a jogállamiságot állítja vissza, vagy egy PiS-féle rendszert hoz létre, csak másik előjellel? Mi lesz, ha mondjuk 4-8 év múlva jön egy újabb politikai hatalom, aki erre hivatkozva eljátssza ugyanezt a PO-val szemben? Hova fog ez így vezetni? Ebben nagyon könnyen benne van a negatív tendencia mindkét irányba. A francia forradalom sem jakobinus diktatúrának indult. 
-
Hova vezet az, ha a végrehajtó hatalom ilyen közleményeket ad ki: az alkotmánybíróság „nem független”, ezért döntéseinek „nincs általánosan kötelező erejük, és nem véglegesek”, a jogi gyakorlatban pedig „nem létezőnek tekintendők, így mellőzendők”. Szerinted ilyet mond az, aki demokratikus alapelveket vall? Szerintem nem. Lehet egyet nem érteni vele, de erről szól a halatom megosztás elve, és nem arról, hogyha valami nem tetszik, akkor azt hagyja mindenki figyelmen kívül....
-
Szerintem tehát azért is van kettős mérce az EU-ban, mert amikor a PiS csinálta ehhez hasonlót, akkor jogállamisági eljárást kaptak a nyakukba. Most a másik oldal csinál hasonlót, ami éppen a jogállamisági eljárás megszüntetésével jár. Én a fentieket nem tekintem jó útnak. Sokkal több a negatív tendenciák kialakulásának veszélye, mint amennyi pozitívumot adhat. 
-
Egyébként szerintem másban is van kettős mérce az EU-ban: pl a nemzeti kisebbségi jogok (nemcsak magyar, hanem más nemzetek esetében is) egyáltalán nem élveznek akkor védelmet, mint más alapjogok. Szerintem tipikusan ebbe körbe tartoznak a különböző nyelvtörvények. Ebben az Eu eddig kb. annyit tudott elérni, hogy elfogadott pár állásfoglalást, aminek semmi kötelező ereje nincsen. 
-
A fentieket egyébként annak ellenére mondom, hogy amúgy az EU-t sok szempontból nagyon hasznos és jó dolognak tartom minden hibája ellenére (pl: túlzott regulációk). Szerintem az EU tagállamok jelentős bővítése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kelet-közép-európai régióban ilyen nyugodtan tudunk élni. 
tihamer
tihamer kedd, 15:31
Előzmény: #236974  berlini

berlini
berlini kedd, 14:37
Előzmény: #236969  Placi82
Kifelejtetted, hogy hátrányos helyzetű gyerekként már óvodás korodban szert tettél egy rózsadombi villára is.
Minden segitség nélkül.
berlini
berlini kedd, 14:35
Előzmény: #236943  Moka_Brikka
Az nem zavar hogy a PIS elfoglalta a biróságot és a legfelső biróságot?
Eszerint a logika szerint Hitlert is hagyni kellett volna uralkodni, mert ő választások útján demokratikusan lett megválasztva, csak utána felszámolta a weimari demokráciát. 
EURHUF_goes_to_haven kedd, 14:25
Előzmény: #236971  Placi82
MIért csak 50% ig ? Komolyan kérdem, egy inflatórikus környezetben miért nem jobb a több ? 
Ha van fél-1 évnyi tartalék (hitel + lakhatás + egyéb költések)
Persze csak úgy hogy mellette van tartalék (optimális esetben min annyi kamattal mint a hitel). Illetve egy egészséges Cashflowal ? abban az esetben inkább még 1 eszköz az infláció ellen.
Placi82 kedd, 14:19
Előzmény: #236970  FR73
Lakás hitel jó. Max 50%-ig. Pont.
Fenntartom 100%osan. PONT. Oka van. 
FR73 kedd, 14:15
Előzmény: #236969  Placi82
Lakás hitel jó. Max 50%-ig. Pont.
Erre reflektáltam. 
Miután kiderült, hogy ebben a társasjátékban (ingatlanmágus) nem játszol jól és vesztesre állsz, előkaptál egy masikat (tőzsdeguru), és bizonygatod az igazad.
Placi82 kedd, 14:08
Előzmény: #236962  FR73
Azt se tudom miről beszélsz. Nulla öröklés, nulla családi segítség, se szülői se após se anyyos se senki.
Se politika se állami haverok. Se senki segítség, se jó kapcsolatok csak én egyedül a Kelet Borsodi falusi gyerek. 
1 db Budai ikerhaz. 1 db Budai telek. 
Veszteskent 2010 - 2012 ben vett Kelenföldi panel a 65m2 és fajtabol eladogatva  a 2021 - 22ben,  huss bele a. PMAPba. Tozsden most szarul megy kbc/ patria s portfólió 2024re 37%pluszban usd ben 
Interactive Brokers ritka szarul alakult 25%plusz usdben. 
Hát apukám lehet én egy vesztes vagyok neked. . De akkor ki neked a nyertes? 😀
Én csak a sok carpediemes állami támogatások élő, haszonélvező mahyszajjal hegedulo tucskokon vagyok kiakadva. Ennyi. De akkor off. 
 Vegyetek most panelt jó sokat, 10%onerovel az a tuti. Így jó gyerek vagyok?? :)  Na pá. 
FR73 kedd, 14:08
Előzmény: #236947  izommanujra
Működőképes a rendszered, amiben haladsz. A károgók (beleértve magam is) pedig lemaradók hozzád képest. Futod a cash flow kockázatot, de jól láthatóan eddig tudtad kezelni. Azt, hogy mennyire feszíted ki a meglevő és új ingatlanok behitelezesét, az már a te döntésed, de ha van pl 5 ingatlan és mind 80% behitelezve, akkor az valójában már egy teljesen kifizetett ingatlant jelent, és a havi cash flow idővel kifizeti majd a többit is.
Ez egy lehetséges meggazdagodási út volt az elmúlt 10 évben, éltél vele, és úgy tűnik, be fog jönni. 
Gratulálok.
EURHUF_goes_to_haven kedd, 14:07
Előzmény: #236965  ncseed!
Valószínűleg igazad van, az mai szemmel úgy gondolom nem volt a legjobb idő az eladásra. 
Azóta is történt 1-2 kisebb felujítás , feleségem most épp egy konyhán gondolkodik, vagy valami olcsóbb IKEA, vagy én összerakom, lapszabászattal (mérnökként már baráti társaságban 4-5 konyhát terveztem, kiviteleztem).
Azon amit itt valaki írt hogy nekem az EUR árfolyam kettős 
ellenérdekem van, mármint hogy egészen addig amíg nincs kifizetve a hitel addig a gyenge Ft a jó (nekem) onnantól pedig ha el akarom adni és EUR_ra váltani akkor meg az erős.. :D
Az ezen való idegeskedést elengedtem. Amit lehetett kimaxoltam és néhány ezer € ide vagy oda nem sok vizet zavar közép távon se, nem hogy hosszú.
Pistike12 kedd, 14:01
Előzmény: #236959  Placi82
Tulgondolod a sztorit. Az egy film volt.
Egyebkent vicces, de pont a biztositas dontotte be a piacot, es az fujta a lufit ami eldurrant. Nem maga az ingatlanpiac. Az csak egy sima recesszio volt, ami kivaltotta az esemenylancolatot. 
ncseed!
ncseed! kedd, 13:59
Előzmény: #236963  EURHUF_goes_to_haven
Értem, ha próbáltátok és nem ment akkor nem ért annyit abban a pillanatban... ez az igazság
Látod, ti se adtátok oda olcsóbban, nem engedtétek le ahogy a mostani eladók többsége sem akiket itt állandóan fikáznak mások.
Értem én az asszonyt, de szerintem túlságosan átpolitizálja az életét. Ő félig üresnek látja azt ami szerintem félig tele. Jó dolog a pénz, de ha már elértél egy bizonyos szintet az életben utána nem az az elsődleges (nálam). Ha jól érzitek magatokat ott akkor szuper! Mi is itthon.
EURHUF_goes_to_haven kedd, 13:56
Előzmény: #236960  Placi82
Dehogynek az emberek birkák... Itt az ékes példa.. covid , lakosságarányossan világ top3-5ben benne van a halottak száma, és mégis amit a lélegeztetőgép mutyinál lenyomtak , senki meg se mozdult. 
Mikor Magyarország leggazdagabb embere a vagyona 10-15 év alatt rakta össze és ez se szúrja ki senki szemét, Hatvanpuszta stb stb... A birkákat SEMMI nem zavarja... Itt a Fórumon  is van aki tökéltessen felmondja az M1 es agyrohasztást... 
Nem teljesített támogatásokat visszaperelni... persze... hiszem ha látom... Itt soha senki nem volt még elszámoltatva és gentlement agreement alapján nem is lesz... 
Mondtam már sokszor... tegyük fel hogy ez a gumigerincű Magyar nyer, és el akar számoltatni, olyan mélyen van beintegrálódva a NER és a korrupció minen alapítványba, mindenhova hogy olyan szembeszélben lesznek amire nem lehet felkészülni egy kifosztott költségvetéssel.. És egy ilyen helyzetben a szükséges megszorítást nem veszi be az emberek gyomra. 
EURHUF_goes_to_haven kedd, 13:51
Előzmény: #236961  ncseed!
Próbáltuk de akkor nem harapott a piac, pedig szerintem picit piaci ár alatt voltunk. 
Próbálkoztak 1-2en erős alkuval de azzal meg nem lettünk volna előrébb. 
Feleségem pl olyanok zavarják, hogy nők jogai, elfogadottsága, béregyenlőség, lehetőségek, stb stb. 
Szóval értem. Tudom hogy nem esznek még csecsemőket marinálva, de a politikai helyzet nem javult ezt kijelenthetjük. Egészségügy, felnőttoktatások, OKJ beszántása stb... 
 Magyarországon van egy erős lehúzás mindenen. Németországban is van, de itt valamilyen szinten van beleszólásod (sokkal gyakrabban váltanak szolgáltatókat, tudatosabbak stb stb). Nincs kolbászból a kerítés a szociális körünkel fizettünk, hogy jobban éljünk. Nekem a barátok hiányoznak azok a kapcsolati tőke ami itt messze nincs még olyan szinten.
FR73 kedd, 13:44
Előzmény: #236959  Placi82
Már vesztettél is, amikor a saját feltételrendszeredet így felállítottad. Nem vagy összhangban a világgal.
25 éve az volt a helyes, hogy hitel nélkül próbálkoztál.
Ma az, hogy 20% önerő, aztán hajrá. Nem alkalmazkodtál a megváltozott világhoz, ergo el kell buknod. Relatíve fogsz elbukni, de ahogy látom a beírásaidon, te ezt pontosan tudod és fáj is neked.
ncseed!
ncseed! kedd, 13:41
Előzmény: #236958  EURHUF_goes_to_haven
Miért nem adtátok el a házat? Fogja mindenki az árát és viszi ahová akarja... akár külföldre ha azt jobbnak látod. Te, üzenem az asszonynak itthon már embereket esznek annyira rossz! Jön a fekete autó. Nehogy haza merjen jönni.... ha érted a viccet.
Placi82 kedd, 13:34
Előzmény: #236954  Pistike12
Ha kell a pénz, nyudijra, Eü re, rendőri fizetésre, akkor majd azért nem kezelik majd ezt oly lazán, ahogy te mondod, .... Elkezdik keresni az állami nem teljesített  támogatásokat visszaseperni...... . Sőt már el is  kezdődik lassan... 
Placi82 kedd, 13:22
Lakás hitel jó. Max 50%ig. Pont. 50% önero.pont. Hosszú memoriaju emberek emlékeznek arra az időszakra mikor 3 évig szinte sehogyse meg jó árért se volt a piacon  vevő. És arra is emlékezek hogy hogy oldották meg az USA, görög, olasz, spanyol, magyar válságot. Jegybanki QE, és itthon high press economy. De ezt utoljára játszottak el......... Sose többet nem tudják már.
Olyan  atombombak keletkeztek a nyugati vilaggazdasagban amihez képest a Lehmannos buli az semmi se volt, es bárcsak  annyi toxikus CDO-k és nagytőkeáttétes szintetikus CDOk  lennenek a gazdaságban ami 2007 ben volt..... De mindegy, magas polcról mondjad csak...... 
Derivativ piac brutális mostani  helyzetéről biztos sokat tudsz. 
Kb úgy érzem magam. Mikor a Nagydobas című filmben a sztripper dicsekedett hogy hasonló modszerrel van 4 háza és 3 lakása Las Vegas ban. És kirohogte a brokereket akik utána jártak a lakaspiac divergencias dolgoknak.  De mindegy. Szevasz. 
EURHUF_goes_to_haven kedd, 13:13
Előzmény: #236925  ncseed!
Sokszor leírtam már, szülői ház 50% ban már az enyém volt (sajnos szülők korán elmentek), Gy-M-S nagyváros határ mentén, 180m2 2 szint közepessen felújítva, de azért még kell rá költeni. 50% at vettem meg tesómtól mert neki nem kellett akkor piaci áron. Erre kaptam hitelt még a magyar fizetésem alapján is, (feleséggel együtt). És azóta meg sikerült összeszedni magunkat. 
A külföldi ingatlan is tálcán van, elmúlt hónapokban beszélgettünk pont róla többet. 
Most ha nem törlesztek be, akkor ez mehet egy itteni önrészbe. Egy kisebb lakásra való már megvan, de 25 öt még bizotossan kivárjuk mert túl nagy a rizikó hogy autóipar miatt mind a ketten elveszítjük a munkát akkor ugye az megint egy költségvetési vészhelyzet lenne. Addig meg ami nem kell likviden folyamatossan lekötve valamilyen formában .
Volt tervben egy esetleges haza költözés, de elsősorba az otthoni helyzettől függ ami az elmúlt 4 évben rendre a rosszabbjára változott. Feleségem ki is jelentette, hogy ő nem akar. Nálam kettős, mert azért sok az autóiparban a stressz. Én az ingatlan értékénél az árnövekedéssel nem számolok (besaccolni se tudom) illetve ha EURban kicsit kevesebbet, vagy ugyanannyit kapok érte mint mikor vettük se dőlök a kardomba. Vész vész-taraléknak DZS+ tervnek még jó ha van.
Moka_Brikka kedd, 13:12
Előzmény: #236956  EURHUF_goes_to_haven
Megha lenne is majd ilyen, ketlem, hogy ezt teged erintene idofaktot szempontjabol :)
EURHUF_goes_to_haven kedd, 13:07
Előzmény: #236924  Moka_Brikka
Azt hogy ? Az kettős adóztatás. Mármint hogy a német jövedelmem után a magyar is megsápol ? Azt nem mondom, hogy mire azt bevezetik én állampolgár leszek, mert 23:59 kor átnyomják, de ha jól tudom talán 8 év kellett most meg csak 5. 4 nél vagyok :D. 
szieszta kedd, 13:03
Előzmény: #236934  Placi82

Szerintem ez is tudomány, ha már 10 éve fent tudja tartani. Ahogy celebnek lenni is tudomány, még ha hülyét is kell csinálnod magadból, hogy azzal sok pénzt keress.
Nézd meg győzikét, norbit és családját. Mindenki "utálja" őket, mégis mindenki  odatapad, ha képernyőre, vagy címlapra kerülnek.
Mindenkinek nyitva van a tik-tok, mégsem mindenki ebből él. Van aki tudja csinálni, van aki nem. Pedig azt hiszi az ember, bármikor meg tudnám csinálni azt  a nyihogást, de senki nem lenne rá kíváncsi.
Pistike12 kedd, 13:03
Előzmény: #236944  Placi82
Eus projekteket felugyeltem egy ideig. Fogja fekszamolja a ceget oszt ennyi. Sem a bírálatkor sem a kovkez reszen nincs nagy tobzodas... 
30% tularazas leszaros volt, de az 50% is. Papirin feleljen meg oszt csa. Ha megy felszamolasba, akkor meg ennyi. 
Xis24 kedd, 13:01
Előzmény: #236946  slash
Most kaptam egy igazságtalan jobb egyenest ..idegenektől. Annyira az volt, hogy akik adták is szégyellik már magukat. Erőt gyűjtök a megbocsátáshoz. Erőt, hogy lássam a szépet és ne azt amit kaptam 😃😃😃. A téma nem ide való. Az erő velem van ..én tovább mosolygok 😃😃😃 Kevés időnk van az önsajálatra és a felesleges harcra is.  De azért maxra vettem a hangerőt a kocsiban és belekiabálltam a világba. 😃😃😃
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 12:59

Azért ésszel és ebben minden benne van!
Te magad írtad, hogy covid mekkora mélypont volt nálad, ha nincs a kamat vagy törlesztési stop bukik a projekt.
Kamat stop még mindig van, legalább támogatnak közpénzből. Ez sem gond, csak az éremnek két oldala van...
Moka_Brikka kedd, 12:56
Előzmény: #236948  Murdoch
Szerintem nem volt még olyan választás, amit valamilyen lobbi, vagy akár ország nem próbálta volna az érdekei szerint befolyásolni.
Moka_Brikka kedd, 12:51
Előzmény: #236945  Murdoch
Én kizárni nem tudom. Ha jön még egy GFC szerű válság, ami után megint egy nagyobb elvándorlás lesz, és emellé párosul majd egy öregedő társadalom, akkor szerintem a mindenkori politikai hatalom meg fogja fontolni a külföldön élő magyar állampolgárok adóztatását. De ez csak elmélkedés. Én is meglepődtem, amikor olvastam, hogy a franciáknál felmerült egy ilyen elképzelés, mert amúgy nonszensznek tartom ezt az egyén szempontjából. 
Murdoch kedd, 12:51
Előzmény: #236941  ncseed!
Mondtam én ilyet? De elég ha egyet kifizetünk, egy szót nem szóltam arról, hogy nulla hitellel. Ha 10 év alatt megvan (2% alatt a kamat), bőven elég, bár addigra lehet, hogy egy kelenföldi panel százmillió forint lesz, játékpénzben. 
Murdoch kedd, 12:47
Előzmény: #236943  Moka_Brikka
Ez viszont pontosan így van, szvsz. Az egész eu inkább egy autokratikus gittegylet, de a szájuk nagy keletnek demokráciát papolva. A román példa nagyon jó, rég láttam ilyen szintű csalást, szép munka.
https://privatbankar.hu/cikkek/nemzetkozi/romania-elnokvalasztas-nemzeti-liberalis-kormanypart-pnl-georgescu-tiktok-kampany-oroszok.html
Na de az orosz szálat anno az usa is bevetette, aduász mostanság mindenféle csaláshoz.
izommanujra kedd, 12:44
Előzmény: #236944  Placi82

LOL!
Lakást csak KP ra veszünk isten őrizz hitel óvakodj tőle mint az ördögtől! (svájci frank beidegződés)
Jóska pista eldönti 20 évesen majd ha meg lesz a KP ( addig nyujtózkodj amig a takaró ér ) veszek lakást ..
Mire 20 év múlva eléri ezt az összeget a lakás ár dupla minimum de inkább 3 szoros ár..
Örök albérlet.. ilyen is kell ezekre hajtok...  nyomjad csak nyugodtan a hitel = bűn szöveget és mi hedonizálunk.
Gondolom nem hallottál még jó hitel és rossz hitel fogalmáról ( a beruházási hitel - lakásra pont jó hitel a színes TV re meg nyaralásra felvett hitel meg rossz hitel..
Autó hitel attól jó vagy rossz, hogy az adott kocsival pénzt termelsz és dolgozol vele vagy csak viszi és a szórakozásod elégíti ki ( munkába járás más ha jó fizetésed a jutalma)
STB stb..!
slash kedd, 12:43
Előzmény: #236939  Xis24
Na, most ne köszönj el! :-) Most kellesz! :-) Jövö héten indul a hagyaték..  
Murdoch kedd, 12:41
Előzmény: #236924  Moka_Brikka
Ez szinte kizárt, az usa is azért sok esetben politikai célzattal alkalmazza. Nem mellesleg sok esetben kedvezményes adókulcs van, vagy mentesülsz.
https://www.irs.gov/businesses/international-businesses/united-states-income-tax-treaties-a-to-z
Placi82 kedd, 12:39
Előzmény: #236940  Pistike12
Gondolod? Azért előbb utóbb el kezdik a hitelt visszakerni, mert mondjuk nyugdikra kell, és ők sok szavazat. És az Uniós kötelezettségek is teljesíteni kell, kötelező létszámnoveles, árbevétel növelés kötelezettség, etc... és 5 evig fenntartása es társai...
Az emberek nagy része az országban  olyan felelőtlenek és bátrak és tücsök mentalitásuak, nem egy elore gondolkodó, és care diem tipusuak, mint a cigány lova. Nem vakok csak vakmerők😀. Majd meglatod. 
Moka_Brikka kedd, 12:30
Előzmény: #236911  EURHUF_goes_to_haven
Szerintem figyelembe kell venni azt is, hogy lényegében utólag vezették be ezt a jogállamiság kitételeket Mo és Lengyelo miatt. Viszont eléggé kettős mérce van, pedig hidd el, én nem vagyok fidesz párti.
-
Nézd meg mi történt a lengyeleknél. A választás megnyerése után lényegében jogellenesen számolják fel a politikai ellenfelet. Tényleg fittyet hányak a jogállamiságra. Még is náluk feloldottak jelentős mennyiségű forrásokat.  
Az EP ráadásul illegitimnek minősítette a lengyel AB-t 2021 körül. Ilyet nem szabadna szerintem. 
Tehát nem jó út az, hogy amikor a mi táborunk érdekei szerint alakulnak a dolgok, akkor lényegében mindent lehet (ld. román AB esete), ha nem, akkor pedig quasi mindent tiltunk. Ez csak tovább fogja polarizálni a társadalmat szerintem.
-
Román AB esetének margójára: https://euroweeklynews.com/2025/01/12/could-german-election-result-be-annulled-by-european-commission/
Már a látszatra sem figyelnek...
Xis24 kedd, 12:29
Majd lehet egyszer arról megy itt a diszkurzus hogy... fülescsészéznek az árak... a trend alapján a kövezkező fibo szint.. ennyi meg annyi. 😃 A célárakat az elemzők ide meg oda teszik 😃 
ncseed!
ncseed! kedd, 12:28
Előzmény: #236936  Murdoch
Mivel Svájcban sokkal könnyebb boldogulni - elmondásod szerint - akkor gondolom röhögve megveszed majd az ottani fővárosban a házad és mellé két (négy) bármilyen falazatú lakást NULLA hitellel ahogy én itthon sokkal nehezebb körülmények között megtettem! Ne ecsém, ha ezt megteszed, utána elfogadok tanácsot tőled... addig meg...
Tudod mit, meg se kell venned, csak az áruk legyen meg bármilyen vagyontárgyadban/pénzben. Még az ükunokádnak se fog sikerülni, nem hogy neked! Erről ennyit.
Pistike12 kedd, 12:25
Az a baj ezzel, hogy annyi zsetonja van belole h nem kell mar felnie a piactol, mert ha elhagyja akkor is vigan elvan.
Xis24 kedd, 12:24
Előzmény: #236935  slash
Uhh. Rémlik.. ahogy írtad, már emlékeztem is. A mosolygós fejet visszavonom.
ncseed!
ncseed! kedd, 12:23
Előzmény: #236936  Murdoch
Értem, neked egy is elég de én miért nem veszem meg a negyediket úgy, hogy volt már ötödik is csak eladtam és amúgy bármikor KP meg tudnám újra venni ha akarnám. Mesélj még...
Placi82 kedd, 12:21
Előzmény: #236933  izommanujra
Ekkora f.szsagot!  "olcsó panel ugorj rá..! azonnalÉn ezt javaslom és csináld meg akkor rögtön 10-20 % al többet fog érni rögtön ( ez egyből a nyerőd )""
Az ne zavarjon hogy virtuális a nyerőd, kepzeletbeli
 Ahhoz hogy 5% nettó hozamod legyen akkor a jelenlegi hirdetési árak - 30-35% a realis ár.? De hát kit érdekel a matek? Senkit. Jaaa. Azt hittem ez azért egy gazdasági, ingatlan portál. Kaszinónak ott van a Tropicana...... 
Murdoch kedd, 12:18
Előzmény: #236928  ncseed!
Szerinted engem érdekel, hogy van pár panelod? A minőségi élet, család, utazás stb. ez bőven ki van pipálva, nem is izgat más. Otthon egy izmos lakás már megvan, nulla hitel.
Bőven elég, ha itt egyet sikerül behúzni, az egész meg amúgy is inkább egy életreszóló kaland, na de ilyen dolog a tik-tak ugyebár.
slash kedd, 12:12
Előzmény: #236931  Xis24
Igen, jól írod, asszony örökölni fog tulajdonrészt de az egy ház és szaros ott minden. évekig pereskedni fognak..  az az ő projektje.  nemtom ott is mi lesz.. viszont ha megmozdul ott valami készenlétben kell állni kb 10-20M -val és ott viszont keresni is lehet. budai aggló ház.  f. tudja. 
Placi82 kedd, 12:12
És tudjátok mi a baj? Hogy ezek a tücsök intézkedések tömkelege  miatt a sz.r is minőségi lekvárnak (Buffettnek) képzeli magát. És a legmagasabb polcra helyezi önmagát, és onnan osztja az észt....
Van nekem is ismerősöm vallalkozo, a létező összes ajándék hitelt, vissza nem térítendő támogatást felvette, külön EUs plyazatitoja van 10 éve, már csak azt lesik mire"" palyazzanak." "😉😉De mivel szakmailag látom, ha egyszer a saját lábam piaci körülmények között kellene megelni, az 1 masodpercig se menne. Csak amíg futja a hitelből és habzsidozsibol.
izommanujra kedd, 12:11
Előzmény: #236932  slash

Napi szinten  naponta többször nézd a portálokat és ha van valami relative olcsó panel ugorj rá..! azonnal
Én ezt javaslom és csináld meg akkor rögtön 10-20 % al többet fog érni rögtön ( ez egyből a nyerőd ) és jobb lesz kiadáskor is a megtérülésed stb stb.. De most nehéz forró a piac licit van.. alkudni nagyon egy jól árasított hirdetésből ne is akarj azt hangsúlyozd már telefonba alku nélkül mész és veszed..! Többi trükköt majd jövőre mondom el szép napot tényleg mentem.!
slash kedd, 12:08
Előzmény: #236921  izommanujra
figyelj: én minden ingatlant amit vettem a szarból kapartam ki. Panel, ház, nyaraló. A valóságban élek. Nyilván egy szakadt felújítandó panelre  gondolok. még pesti oldal sőt csepel is játszik , ismerem,  vannak ott barátaim.  most kezdjem megint újra.. ? Legutóbb 3 éve csináltam a nyaralóval.. nemtudom..  
Xis24 kedd, 12:07
Előzmény: #236927  slash
Nem eladni akartál? 😃
Placi82 kedd, 12:05
Tucsokorszg tücskök lakoinak újra itt a helikopter pénz.... 
https://g7.hu/kozelet/20250114/jon-a-helikopterpenz-a-cegeknek-luxusterepjaro-is-lehet-belole/
Emlékszem jó régen anno vissza nem térítendő támogatások volt KKV nak irdodakra. Ti is Emlékeztek? És szinte mindenki lakást vett belole🤣🤣Emlékszem a másik MNB s programra a Széchenyi lizingbol szintén sokan luxus terepjarokat Meci, Audi, BMW t vettek. Végül ki is zártak belőle ezt a lehetőséget, jaa csak addigra fel orszag ezt vett belőle.. .A fehér teherfurgon az olyan snassz🤣🤣. BMW kell, hagy, lássák a nípek🤣. Az a lényeg!! Tucsoknep csak hegedűl...Es adják alá a lovat évek óta. ((A cehhet meg a végén a megtakaritok fizetik természetesen.)) Olyan könnyen megugorhatoak a feltételek mint mindig, hogy nem látom a hatékonyság növekedési követelményeket.?? Nem feletetel? És nem cél? Akkor mi a cel? Költsön mindenki minnel többet hitelből. Így nőjön a GDP?  Aztán a visszafizetés meg a holdban a soha napján? Vagy akkor ezt hogy? Segítsen már valaki ért nem látom a célt és az logikát. Biztos vak vagyok. Hát szerintem ez rossz irány nagyon rossz,krva rossz, a véleményem szerint. 
Ungarische vicsaft. 
izommanujra kedd, 12:05
Előzmény: #236923  Murdoch

"
"Akkor miért ismerte el a kormány is, hogy lakhatási válság van?"
Politikai nyomásra az ellenzék médiában hajtogatott mantrájára reagálnia kellett igy vagy úgy szerencsére csak immel ámmal úgy hogy az ingatlanpiacon a fejlődést ne akassza meg.. eső ingatlanpiac recessziót és munkanélküliséget és adóbevétel kiesést generál ( eső piacon szerintem ti se akarnátok befektetni tudva azt jövőre ugyis olcsóbb lesz annyira vacak a helyzet!) Aki ezt akarja az nem tudja mit akar..!
ncseed!
ncseed! kedd, 12:05
Előzmény: #236923  Murdoch
1. Nem beszélek se le se fel semmit. Szart se számít mit írok ide lakásárak szempontjából, ahogy a sok huhogó - felezést váró - szagértő véleménye se számított eddig.. 
2. ezerszer leírtam miért nem veszek. Majd ha a mesés Svájcban lesz egy házad és két lakásod a fővárosban, akkor rá fogsz magadtól is jönni miért nem veszel mellé negyediket. Ja soha.
slash kedd, 12:03
Előzmény: #236915  EURHUF_goes_to_haven
köszi . meg kell néznem ezeket 
izommanujra kedd, 12:02
Előzmény: #236915  EURHUF_goes_to_haven

Unicredit akkor is beszámítja ha van hitel rajta igen következő évtől.  ( nyilván a törlesztő csökkenti a bevételed ! Unicreditnél is a hitel törlesztőt figyelembe veszik  a bevételből kivonják, de legalább elfogadják és nem csak a mínusz oldalt fogja!)  
CIB többi bank MBH nem! ha van rajta egy kicsi hitel is lehúzza 0 bevétel mégha le is adóztál előző évben( adóbevallás után lehet NAV tól a jövedelmedre jövedelem igazolsát kikérni ezzel lehet abankba befáradni )
Akinek van egy jó fizetése és önerőkre való ( min 20 % ) az simán 1-2-3 lakást el tud indítani.. Ha jobb volna a megtérülés még lehetne is..  de sajnos nem.. a megtérülést vételkor tudod növelni ha olcsón veszel most olcsón csak esély felújítandó  amivel értéket teremtesz ha te csinálod meg .. Ha mással akkor hiába veszel felújítandót sz@r lesz a matek  teljesen őrültség 2-3 lakásra behiteleződni 1 el max  jó szívvel ezt mondanám.. De a mateknak akkor is ki kell jönnie legalább leadózva a bérletinek meg kell lenni a törlesztő részletednek!
De tényleg mentem  remélem tudtam segíteni!
ncseed!
ncseed! kedd, 12:02
Előzmény: #236922  EURHUF_goes_to_haven
Szuper! Ez esetben te vagy az élő példa, hogy nem feltétlen kell a lakásár növekedés és a magyar bérnövekedés között egyenes összefüggést várni... és ha nem 1:1 akkor ordibálni, hogy irreális lakásár.
Nem is beszélve a sokezer milliárdos lakossági megtakarítás állományról.
Hogy-hogy nem a mesés nyugaton vettél valamit? Csak nem vissza szándékozol jönni a mi kis porfészkünkbe?
Moka_Brikka kedd, 12:01
Előzmény: #236901  EURHUF_goes_to_haven
Franciák is már pedzegették, hogy az USA mintájára bevezetik a külföldön élő állampolgáraiknak a megadóztatását. 
Gyanítom, hogyha Mo-ról sokan kimennek, akkor nálunk is fel fog ez vetődni sajnos...
Murdoch kedd, 12:00
Előzmény: #236920  ncseed!
Most vette tán? És mondod úgy, hogy te nem veszel mert drága? LoL. 
Itt azért a topfelbeszélők jellemzően a múltból élnek, fotelből bemantrázzák, hogy simán lehet most is boldogulni, ezt azért nem nehéz levenni. Oké. Akkor miért ismerte el a kormány is, hogy lakhatási válság van?
EURHUF_goes_to_haven kedd, 11:58
Előzmény: #236920  ncseed!
nope :D 4 éve váltottam országot, de otthon vettem meg a tesóm 50% át nagy családi házban :D
izommanujra kedd, 11:57
Előzmény: #236913  slash

Később a bérletid viszont legalább inflával emelkedni fog és a törlesztőd fix marad ( legalább 10 évre ) ez növeli a megérülést.. nyilván most én csak azt javasolnám neked ( jó szívvel)  ha nem félsz megfogni az ecsetet a kalapácsot akkor egy felújítandót próbálj meg megcsípni ügyesbe csináld meg  és úgy már még jobb piaci helyzetbe kerülsz..!
ncseed!
ncseed! kedd, 11:56
Előzmény: #236917  EURHUF_goes_to_haven
Tessék, te vagy az élő példa, hogy simán lehet itthon is boldogulni és ingatlant venni bérből és fizetésből. Többieknek lehet prüsszögni tovább...
izommanujra kedd, 11:54

KB 160 e ft törlesztőnek 42 e ft ( havonta ez a hasznod -25 évre ) a tőke törlesztése nekem van erre xls em  számolva... de szerintem a bankmonitor honlapja .. nyilván áron alul érdemes ( felújítással  amit magad végzel) indítani most sajnos ilyen forró piacon bármit is..!  (nyersz rögtön pár millát ha anyagköltségen felújítod és talán tudsz is alkudni bár most ez nehéz ) nagyon ügyesnek és rátermett jó tárgyalási képességednek kell legyen most a piacon, hogy egy olcsó felújítandót is meg tudj szerezni.. ez most nehéz.
Ezért vettem múlt februárban 26 ért egy készet mondtam magamnak most egy kész van később csak egy felújítandó szutyok lesz ha PMAP lejár..  és kinlódhatok vele ( de ennek is örülök )  erre számítottam most ez a helyzet..!
EURHUF_goes_to_haven kedd, 11:54
Előzmény: #236914  ncseed!
Köszönöm nekem megvan a boldogulásom, az ingatlanom ra megvan a pénz hogy kifizessem, most a következőt keresem, mindezt bérből úgy hogy 4 éve 0-ra mentem... De ha ez neked nem boldogulás járj előttem jó példával ;).
ubi kedd, 11:52
Előzmény: #236914  ncseed!
Hogy lehet ingatlannal kapcsolatban úgy gondolkodni, hogy nem számít "mi lesz"? 
EURHUF_goes_to_haven kedd, 11:52
Tudtommal, most 10% önerő kell (eddig 20%), és az hogy a teljes hitelösszegnél nagyobb legyen az ingatlan értéke (ezen szerintem ez elbukik jelenértéken) így vagy további fedezetet kell bevonni ami rizikó stb... Esetleg amivel tudsz játszani hogy kitolod 25-30 évre.
Illetve ha jól értem amit Izomman írt a bérleti díjjat csak a következő évtől számítják bele a hitelképességbe (amennyiben a fizetésed + ingó-ingatlanjaid nem azok)
ncseed!
ncseed! kedd, 11:51
Előzmény: #236869  EURHUF_goes_to_haven
Megint kezdődik a "mi lesz ha" duma? Próbáljatok már a jelenben boldogulni és ne mindig külső - jövőbeli - vélt vagy remélt intézkedésektől várni a magatok boldogulását... Ne aggód, megoldjuk ezt a kérdést is ha úgy lesz! Egy félhülye is meg tudja oldani... sőt, van aki már most is megoldotta.
slash kedd, 11:49
Előzmény: #236895  izommanujra
Te figyelj már: bezsongatsz engem is. reggel óta borzongok.. ha összekaparok 15M lisztpénzt meg minden konyhapénzt akkor megtámadhatok egy 35-40M-ás panelt? Néztem ha 20M hitelt kérek 20 évre akkor annak 160 a törlesztője. Kb a lakbér kiadja a törlesztőt.  Keresni nem tudnék vele de nem is kell. Hitelt adnának fedezet van. Működhet?  vagy nálad hogy épült fel? 
ubi kedd, 11:47
Előzmény: #236908  izommanujra
EU pénz továbbra is jön, az m1 híradó butaságai ellenére is, "csak" az ingyenes részét illetve a nagyon kedvező kamatozásút fogjuk így elbukni. 
Marad a piaci hitel, drágán, amit pl abból fogunk fizetni - pl az infláción, emelkedő adókon keresztül - amit költhetnénk ingatlanokra is akár... 
EURHUF_goes_to_haven kedd, 11:46
Előzmény: #236909  izommanujra
AZ A PÉNZ NEM JÁR!!! feltételek vannak amiket az ország nem teljesít... ezt kéne felfogni... 
EURHUF_goes_to_haven kedd, 11:46
Hát öregem itt vannak gondok. Előbb talán nézz utána, hogy valóban milyen és mennyi pénz érkezik és ne az M1 ről meg az indexről és mandinerről tájékozódj. Maradjunk annyiban, hogy túrizmus fejlesztésen kapott Lőrincz eleget, de mondhatnám a erdő nélküli lombkorona faösvényt is.. megmutassam hogy néz ki ahol dec-ben jártam ?
https://treetop-walks.com/schwarzwald/
Így néz ki egy igazi... oktatásról és kórházak állapotáról meg ne is beszéljünk... 
Én veled befejeztem. 
izommanujra kedd, 11:44

A szitkozódott vasút állapotát is EU pénzből lehetne megoldani ha megkapnánk azt ami jár az a helyzet .. Erre is alapvetően lehetne pályázni.. ha jöhetne.. de nem a kerítésre kapjuk a napi giga birságot levonva az oda sem adott EU pénz összegből vagy most a mezőgazdasági pénzeket fogják majd megnyirbálni..
EU pénzzel pedig lehet VÉDENI A FT OT  a sok sok milliárd EUR átváltásával ergó az infláció sem szaladna el annyira .. Kegyetlen logika  (ellenzék lobbizása )  de ez a helyzet  minden mindennel összefügg srácok!
izommanujra kedd, 11:41

EU pénzeket alábbiakra lehet felhasználni ( ha jönne 3 éve nem jön politikai okok miatt- Migrancs kötelező kvóta megengedése betelepítése kerítés lebontása  alapfeltétel és az ő támogatásuk )
CSak felsorolok pár dolgot mire lehetett régen  felhasználni az EU pénzt :
- úthálózat fejlesztésre.
- energia hatékonyság növelésre - panel program házak szigetelése  napelem kiépítés
-képzések a munkanélkülieknek.
- Korházak iskolák felújítása ( történt is sok )  gyógyászathoz gépek beszerzése
-Turizmus fejlesztése kapacitások kiépítése
-közművek fejlesztése - víz áram hálózat bővítés
Stb stb.. ez mind most hiányzik 3 éve ! Politikai okok miatt sajnos  nyilván ez nem jó  én se örülök ennek, de ahogy a DK elhitette itt rendkívüli a korrupció ( más országhoz képest ) és meg kell vonni a pénzt ( 4-5 éve munkálkodnak ezen hogy ez legyen  sikerült hála ég )  szóval itt az eredmény!
Tudják ők is minél sz@rabb az országnak nekik annál jobb mert ha jól mennek a dolgok  akkor esélyük sincs nyerni ha rossz akkor  pedig sikerülhet nyerni hisz Orbán elb@szta mi megmondtuk! Kegyetlen logika de így működik a politika kívülről próbálnak a "sikertelenségükre segítséget kérni! "
ubi kedd, 11:40
Ha valami igazán pörgeti az ingatlanpiacot -is...
"A magyarok közel 40 százaléka arra számít, hogy rosszabb anyagi helyzetbe kerül 2025-ben"
https://telex.hu/gazdasag/2025/01/14/generali-kutatas-magyarok-38-szazaleka-arra-szamit-hogy-2025-ben-rosszabb-anyagi-korulmenyek-koze-kerul
EURHUF_goes_to_haven kedd, 11:37
Előzmény: #236904  izommanujra
Egy ekkora beruházásnál ami 10- éve indult... (2019 ben bontották le a régit) ne mostdasd már őket!!! vagy rokonaid ?? komolyan csípi a szemem ahogy ezt a tolvaj rendszert véded.
tihamer
tihamer kedd, 11:36
Előzmény: #236820  izommanujra
Jól csinálod a folyamatot.
Ne foglalkozz a károgókkal.
Csak így tovább 👍📈
A gazdagok a lehetőségekre figyelnek megfelelő felkészültséggel.
A szegények az akadályokra figyelnek.
izommanujra kedd, 11:35
Előzmény: #236901  EURHUF_goes_to_haven

Süket fül igen..
Mintha nem ismernétek az ingatlan piacot hogy drágult az építő anyag minden..
Hogy egy beruházást elkezdesz 2-3 év mire kész vagy több  és az idő alatt duplázódnak az ingatlan építő anyag árak stb.. ok biztos van lopás is benne, de közel sem olyan amit elképzeltek..! (Ha van ebbe se vagyok biztos minden esetben!)
EU pénz nem jön  persze hogy nincs ilyen olyan képzés a munkanélkülinek, de egyébként volt öcsém ingyenes képzésen képezte át magát informatikusnak az állam pénzén! és most 1500 euro nettó felett keres pár évre rá.. Szóval nem egészen úgy van az ahogy mondod az a helyzet..!  De nyilván az igazság félúton van.. én se vagyok naív.. az hogy a gyereket vállaló meg kap támogatást kapja  különben nem tudna nagyobb ingatlanba lenni élettér pedig kell a gyerekeknek..  Ennyi!
EURHUF_goes_to_haven kedd, 11:34
Előzmény: #236898  Murdoch
Ez durvább mint a Bandi aki 40x köszönt el, ha jól emlékszem de Izommant csak nem eszi el a fene innen :D.Továbbra is "gazdagít" minket hihetlen tudásával és tapasztalatával (már amit megoszt és nem tópszíkret)
EURHUF_goes_to_haven kedd, 11:31
Előzmény: #236897  izommanujra
munkabérre ?? ez komoly ? svájcról hallottál már ?
EURHUF_goes_to_haven kedd, 11:31
Előzmény: #236896  izommanujra
Úgy hogy külföldön is él, ott is költ... Sherlock.
Mindig a lakóhelyed szerinti helyen adózol  Ahol 6 hónapnál több időt vagy. Van magyar ingatlanom is, járműveim is, ezek után természetessen megfizetek mindent. Az meg hogy ez neked nem tetszik, csak azt bizonyítja, hogy jól teszem. Nem akarom se a CSOK osokat se a többi tücsköt pénzelmi. 
Ez nem ellened szól, ez minden elherdált adóforint ellen szól.
Érdekes módon itt Németben van ingyenes jó minőségű autópálya, működő, de helyenként várólistás egészségügy, színvonalas oktatás, és ami nagyon fontos, folyamatos fejlődés, pl új uszoda a városunk mellett, rendszeres programok, továbbképzési lehetőségek stb stb.. Otthon semmi ilyet nem kaptam csak évente a levelet, hogy "ugye milyen sok szépült??? " hát ezzel vitatkoznék , Soproni uszoda 3 vagy 4x lett drágább a végén 3,5x annyiba kerülve mint az eredeti. Az autópálya ami a semmibe vezet, de legalább jó kacskaringós, az aluljáró amire úgy kellett a földet vinni, közben a Csengery utcán 20-30 as táblák és súly korlátozások... szórakozóhelyek jórésze bezár, közbiztonság romlik.. nekem ne magyarázd a bizonyítványt, mert itt süket fülekre találsz.