Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FatFIRE kedd, 13:03
Előzmény: #242379  2345678
Igen, az a szálloda is az általam leírt technológiával készült, óriási. Falrepedések vannak? A garázs beázik? Holnap nem alkalmas, de hétfőn bármikor! Gondolom délután lesz a közgyűlés, akár előtte is, ebédelni is elég sokszor szoktunk a belvárosban.
2345678 kedd, 12:41
Előzmény: #242375  FatFIRE
Holnap(szerda 12 óra) Budapesten vagyok a feleségemmel. Ha ráérsz szívesen meghívlak a feleségeddel a Gozsdu udvarban található Buja disznó (Bíró Lajos) étterembe egy ebédre benneteket. Állítólag a Király utca 13, 2024-ben nyitott, remélem még működik. (ott még nem voltom náluk, a rántott húsukat szeretem. Ha nem jó az időpont, akkor talán a jövő héten hétfőn leszek ott, mert az egyik társasház mellett szálloda épül és rendkívüli gyűlést hívott össze a közös képviselő. Mert a társasháznak komoly fejtörést(és kárt) okoz, ez a beruházás.
FatFIRE kedd, 12:35
Előzmény: #242376  Goldstein17
Csak nézd meg azt is, hogy ezek a befektetők hol vásárolnak: a kis lakásszámú Terézváros és Erzsébetváros dobogós helyen állnak a legkeresettebb kerületek listáján. A központi lokáció mindig nagy vonzerő lesz. De ezt egyébként sem kell az idők végezetéig csinálni, a 2000-es évek nagy lakásépítési hullámánál sem gondoltam arra, hogy a lendület az idők végezetéig ki fog tartani. Gyorsan lehet most egy ilyen vállalkozással sokat keresni, ha nem tart sokáig, az sem baj.
2345678 kedd, 12:25
Előzmény: #242362  J0hnnyEnglish
Én is sokallok azért a panelért annyi pénzt. Mert azon az áron (vagy hasonló )még most vannak eladó lakások új projektekben például a 14 kerületben. Ha vennék akkor inkább azt
Goldstein17 kedd, 12:20
Előzmény: #242375  FatFIRE
A kötőgépekből sem a fonal fogyott ki:)))
FatFIRE kedd, 12:14
Előzmény: #242374  Goldstein17
Azért az még odébb lesz, mire kifogy az ország a felújítandó ingatlanokból. Egy ilyen ügyletet az ingatlan megvételétől az eladásáig 4 hónap alatt végig lehet vinni.
Goldstein17 kedd, 12:07
Előzmény: #242371  FatFIRE
Gyerekkorom butikosai, kötőgépesei és műanyagosai. Felültek a hullámra, azt viszont nem tudták, hogy mikor kell leszállni róla. Nincsenek már sehol.
N0MAD kedd, 11:49
Előzmény: #242367  Spiller
“ A fidesz 1.0ban is elkövették ezt a hibát. A kedvezmény mértékénél többel mentek fel a lakásárak. A spekákhoz vándorol a pénz. ”
“Hiba” :D ez jó :D
FatFIRE kedd, 11:38
Előzmény: #242371  FatFIRE
"Egy ingatlan teljes körű felújításának koordinálása figyelmet, hozzáértést és időt igényel. Érthető tehát, hogy zömében befektetők vállalkoznak a feladatra: 2024-ben 55, idén már 75%-ban befektetési céllal szerződtek felújítandó fővárosi ingatlanra a vevők. Emellett a 40 év alatti, első lakásukat vásárlók körében is keresettek: 2025 eddigi adatai alapján a felújítandó lakásra kötött adásvételek 13%-ában voltak jelen – tette hozzá a szakértő."
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20250318/ennyibe-kerulnek-most-budapesten-a-felujitando-tegla-lakasok-748381
FatFIRE kedd, 11:37
Azt írják, hogy a felújítandó budapesti tégla lakások 75 százalékát befektetők vásárolják. Tényleg jó biznisz. Ha jó áron veszed és jó a felújítási koncepciód, akkor gyorsan pörög és nagyon jól lehet vele keresni.
FatFIRE kedd, 11:34
Előzmény: #242369  FatFIRE
Erre adtam a szülőkre vonatkozó választ:
"A kisugarzast a belso erot szuleidtol kapod. Ez vagy van vagy nincs."
FatFIRE kedd, 11:32
Előzmény: #242359  Spiller
""A sajat ut sokkal nehezebb rogosebb mint a kijart utak."
De éppen ezért élvezetesebb és több lehetőséget tartogat. 😊
"A sajat ut sokkal nehezebb rogosebb mint a kijart utak."
Nagyon sok dolog jön a genetikával, de a szülők tudása és szemlélete is nagyon fontos. Ezért lehet, hogy két hasonló képességű gyerek közül az egyik a nehézséget, a másik a lehetőséget látja, pedig ugynarról beszélnek mindketten.
N0MAD 
"Nem értek hozzá, de nem a fő tartöelemek, sarkok vannak öntve, amit ne nagyon furkáljanak, a válaszfalak meg valami jó légréses, főképpen hangszigetelo célú falazattal?"
Van olyan is (vasbeton pillérvázas szerkezet, üreges kitöltő tégla falazattal", de ami mostanában egyre jobban terjed, ott nem csak az egész fal, de még a ferde tetősík is vasbetonból van. Ennek van előnye (hőtároló képesség, élettartam), de társasházi méretben számomra nem szimpatikus.
Freszelés 
Ha azonos méretet nézünk, akkor inkább 4 gazdagréti panel lesz az... 
Murdoch kedd, 11:28
Előzmény: #242364  Freszelés
Ez így is van, pláne a kinti kamatlábbal. És amúgy van némi pánik az ingatlanpiacon, mert a trumpi kivonulások az ilyen-olyan szervezetekből a fél országot megtorpedózzák. 
Spiller kedd, 10:36
Előzmény: #242363  Goldstein17
A fidesz 1.0ban is elkövették ezt a hibát. A kedvezmény mértékénél többel mentek fel a lakásárak. A spekákhoz vándorol a pénz. 
Freszelés kedd, 10:34
Előzmény: #242365  Freszelés
(benéztem, 30-40p szóval ~kb ugyanaz a táv)
Freszelés kedd, 10:30
Előzmény: #242364  Freszelés
és átszállás nélkül 15p a svájci deák tér (zürich hb) éjjel-nappal vonattal. grétről a deákra nem érsz be ilyen könnyen/gyorsan
Freszelés kedd, 10:29
Előzmény: #242363  Goldstein17
2 gréti panyelka + kis csörgő = svájci "panyelka": https://www.homegate.ch/buy/4001887190
Fura nekem ez az egyenlet.
Goldstein17 kedd, 10:07
Előzmény: #242362  J0hnnyEnglish
Az egész a kormány által pumpált pénzen alapul, kiegészítve a potenciális vásárlók megfelelő szellemi felkészítésével. Sokan azt gondolják, hogy ez hosszútávon nem fenntartható, de erre most már évek óta rácáfolnak. Érdekes, hogy egy ilyen alacsony vásárlóerejű lakosság egy ilyen árdinamikát képes fenntartani egy kis kormányzati segítséggel. Én most egy nyugat-európai nagyvárosban állok ingatlan vásárlás előtt, ahol a medián bér minimum a háromszorosa a magyarországinak és épp egy olyan lakásra alkuszom ami elhelyezkedését tekintve Budapest legjobb zöldövezeti körzeteinek felel meg. Teljesen felújítandó lakás, 3 szobás, 108 nm, 22 nm terasz 380.000 euró.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 09:48
Előzmény: #242349  2345678

A kínálat gérten is nőtt, de lassan elérjük a 1,5 milliós "álom" árat. Nekem már ez rég irreális (80+ milliót kérni egy 68nm-es 3 félszobás panelért), de hát ha ez van, ez van, ahogy nézem előbb utóbb a 100millát kóstolgatjuk.
Azt én tényként kezelem, hogy ennek az egésznek semmi gazdasági alapja nincs, nagy kérdés számomra, hogy ez meddig fenntartható 400 Ft-os Euró környékén...
N0MAD kedd, 09:36
Előzmény: #242358  FatFIRE
Nem értek hozzá, de nem a fő tartöelemek, sarkok vannak öntve, amit ne nagyon furkáljanak, a válaszfalak meg valami jó légréses, főképpen hangszigetelo célú falazattal?
Amikor én laktam ilyenben pont semmi zaj nem volt, aztán amikor a beépített szekrénybe fúrtam plusz polcot egykét centi tégla után tokmányig beesett a fúró.
Tartószerkezetet  meg se nem könnyű se nem ajánlott szétvésegetni szerintem.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek