Topiknyitó: buythedip 2024. 01. 22. 22:09

Eurós részvények vitasarok  

Nem tudtam valamiért a 'Külföldi tőzsde' kategóriát kiválasztani, de talán segít egy moderátor ha ez a topic lesz a fórum sztárja.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Nedden
Nedden szerda, 04:40
https://hold.hu/holdblog/ev-sztorija-murka-autoipar/.
.
Német autóipar úgy fog eltűnni mint a Finn Nokia telefon.Nagyon hasonló a trend! Azért a nulla eladott elektromos Mercedes kicsit sokkoló a cikkben. Aztán ne feledjük ez mennyi beszállítót (b2b) céget és összeszerelő országot fog még súlyosan érinteni. 
Az európai autóiparnak egy fejlesztési pontját látom, mi az elöregedő lakosú tehát fejlettnek mondható országok piacán durranna nagyot. Az az autonóm önvezető gépjárművek gyors fejlesztése. Ezzel megszerezni az idősebb korosztályt potenciális gépjármű vásárlóknak.
.
Van élet az európai autóiparon túl is. Pl tényleg a görög bankszektor, de amúgy az európai bankszektor, a közmű, egészségipar, energia szektor, közfogyasztású élelmiszeripar, agrár, vegyipar, luxuscikk gyártók. 
Az iparban sajnos a hadászati gyártók is befutók lehetnek. 
Borisz szerda, 00:41
Előzmény: #3726  buythedip
Konkrét méretet tudok mondani. 115-nél és 105-nél vettem bele annak idején a VOW3-ba, pozícióméret 3,6kEUR lett. Ez az én helyzetemben egy erős közepes vagy inkább egy gyengébb nagy méretű pozi. Folyamatosan ment az árfolyam egyre lejjebb, folyamatosan figyelemmel kísértem (nem tud jól aludni eset), de mindig győzködtem magam, hogy ez már ennél aztán biztosan detényleg nem fog lejjebb menni. Ahogy egyre nagyobb mínuszba kerültem, egyre kevésbé lettem hajlandó, hogy az eldobás mellett döntsek. Most már futok a pénzem után, kiülöm, akármeddig is tart, amíg legalább nullával tudok majd egyszer kiszállni. Egyébként egyre inkább azt gondolom, hogy ha a frissen vett eszköz elkezd néhány százalékot esni, akkor kell még frissiben a kis veszteséget realizálni, mert ha már nagy a veszteség, akkor már nem nagyon hajlandó eldobni az ember.
riskmanagementisnice kedd, 19:22
Előzmény: #3743  riskmanagementisnice

Még ft.com cikk is volt pár hete, amikor volt egy olyan nap, amikor a görög 10 éves állampapír hozama alacsonyabb volt, mint a franciáé, történelmi volt.
riskmanagementisnice kedd, 19:21
Előzmény: #3737  buythedip

Görög gazdaság: jó gazdasági növekedés, soksoksok év után 10% alatti munkanélkülésig, csökkenő államadósság (200%-ról visszahozták 4 év alatt 160%-ra - ami persze még mindig extrán kiemelkedően sok, de a tendencia jó és megfordították a lehetetlent). Valamint idén végre visszahozták őket a rating agencyk is már bef. ajánlottra.
abszolut sikersztori a görög gazdaság.
buythedip kedd, 18:45
Előzmény: #3741  oldrider
Még akár teljesülhet is.
oldrider kedd, 18:30
Előzmény: #3740  buythedip
Jöttem- mentem hétfőn. Mire olvastam a bejegyzésedet már késő volt. Aztán össze-vissza módosítottam volna a KTM eladási megbízást, de mindent visszautasított a rendszer és a 24 €-s megbízás nem törlődött. Végül felhívtam az Erstét, közölték, hogy az osztrák tőzsde rövidített nyitvatartással üzemelt, már bezárt, ezért majd Jan. 2-án módosíthatok.
BUÉK! 🍾
buythedip kedd, 18:00
Előzmény: #3739  oldrider
Én mostanában csak usa részvényeket vettem (kivéve UBM development), igaz nincs is felesleges euróm, mert minden pácolódik.
Pierert eladtad?
Trump beiktatása január 20., azt érdemes lehet megvárni, illetve addig is minden héten figyelni.
oldrider kedd, 17:52
Egy szónak is száz a vége! Mit vegyek január másodikán? Mi az aminek az ára nem lefe, hanem felfelé fog menni és nem kell elemezgetni, hogy most ugyan nem, de ezután majd...
BUÉK! 🍾
Rincewind2 kedd, 17:42
Előzmény: #3737  buythedip
HOLD-osokat kérdezd ők elmúlt években favorizálták a görög bankrészvényeket.
buythedip kedd, 17:35
Előzmény: #3733  riskmanagementisnice
2,5 év alatt ment +400%-ot, én ilyenkor gratulálni szoktam azoknak akik benne voltak.Sok infót nem látok róla, a kamatvágást említik mint bearish tényezőt, de nem vagyok az elemzők nagy rajongója.Tudni kéne ehhez görögül vagy ismerni az ország gazdaságát.Az érveidet olvastam és értem, az is kérdés, hogy mit várunk a görög gazdaságtól. A bankok ciklikusak.Viszont a görög szitokszó lett, az tény, ami alulértékeltséghez vezet általában. A nyugati régióban az ilyen periférfia-országok jól teljesítenek most, görög növekedés is van, kérdés, ebből mi van beárazva.
Német fórumban lelkesek:
https://forum.finanzen.net/forum/115_Bei_Piraeus_war_dies_ganz_aehnlich-t516069?search=piraeus&page=2042
todi kedd, 12:25
Előzmény: #3732  nyuszibroker
Engem az érdekelne, mi volt az indok, hogy 100 körül VW-t vegyél?
oldrider kedd, 12:19
Előzmény: #3732  nyuszibroker
Ez sajnálatos, de így van! Aki nem rendelkezik bennfentes információval annak szerencsejáték a tőzsde! Csupán találgatunk! BUÉK!
riskmanagementisnice kedd, 12:03

Keresgélek 4-5 olyan papírt, amikben értelmes méretű pozit (2-3-4M) fel lehet venni 2025 Q1-ben PMÁP-os kamat pénzekből. BUX felé végtelenül pozicionálva vagyok, így most már csak külföld jön szóba.
Nézi valaki a görög Pierus bankot? Csődközeli helyzet, úgy kellett megmenteni, 50% feletti NPl, de az elmúlt években nagyon szépen kikupálták, helyreállt a jövedelmezőség, 16 év után fizet újra osztit, NPL-t rendbetették, viszont P/BV-ben és P/E-ben még a görög bank társai alatt van jelentősen.
nyuszibroker kedd, 11:50
Előzmény: #3731  FR73
Van ellenpélda is. Én: viszonylag nagyobb vw pozit vettem fel 106 és 97euronál…. aztán kb 3-4hete, elpattant a cérna, pont mikor a csucson voltak a rossz hirek a sztrájkokkal kapcsolatban. mikor lebukott 80alá eladtam fele pozit 79 euro körül... na akkor fordult... én balek.. szóval nem lehet a jövöbe látni
FR73 kedd, 11:12
Előzmény: #3730  kozi723
2023 májusban hasonló módon belenyúltam Bayerba. 54,30-on vettem, sokáig bíztam benne, aztán 33,45-ön eladtam, még 2023 novemberben.
Ha már rossz döntés volt megvenni, legalább jó döntés volt eladni.
kozi723
kozi723 kedd, 11:08
Köszönöm a választ mindkettőtöknek. A pozíció szerencsére viszonylag kicsi, a tőke mindössze 2%-a van Vw-ben. Amikor vettem gyorsan fel pattanásra számítottam, ez elmaradt, sőt a helyzet tovább romlott a gyárbezárás hírére. A funda jelentősen romlott a vásárlásom óta, ezért a lehető legjobb mielőbbi kiugrás a cél. Ha nem megy, akkor elengedem, mert talán lenne jobb lehetőség a piacon, mint a kínlódó német autóipar. Aztán persze könnyen lehet hogy 2025 majd éppen ezeknek a szárnyalásáról fpg szólni, de erre kisebb esélyt látok. 
todi kedd, 10:00
Előzmény: #3728  buythedip
Így van. Nálam az elsődleges a fundamentum. Elolvasom az elemzői célárakat de ettől függetlenül magam is értékelem a céget.
Pont a VOW3 egy jó példa erre. Nyár elején vagy tavasszal  talán éppen ebben  a fórumban valakit érdekelt a VW. Akkor az elemzői célárak átlaga 128 euro volt. Én akkor gyorsan értékeltem és megírtam, hogy nálam az érték 86 euro. Utána lehet nézni vagy ebben vagy a financial forecast fórumban.
Akkoriban a VOW3 120 euro körül állt.
A lényeg , hogy ha nekem nem jön ki a matek akkor tök mindegy, hogy mit várnak az elemzők.
A technikai elemzést is használom a be és kiszálláshoz viszont csak abba szállok be amit fundásan akarok. Amit nem az lehet bármilyen csábító TA alapon.
buythedip kedd, 09:37
Előzmény: #3727  todi
Értem amit mondasz, a piaci hangulattal ellentétes érzelmeid a fundamentumok tanulmányozásából erednek.
És azért nem tudsz válaszolni arra, hogy mit tennél ha 110-es beszállóval lenne Volkswagened, mert nem vettél volna 110-nél.
todi kedd, 09:26
Előzmény: #3726  buythedip
A nagy pozíció méretre konkrétan tudok válaszolni.
Nekem általában 1 vagy 2 részvényem van csak.
Itt van pl. TUI. 2023. Szeptemberétől voltam benne 5,8 alatti beker árral. All in voltam benne.
2023. Októberében leesett 4,36-ig. Nagy minuszban voltam és mégis akkor voltam a legnyugodtabb.
Azért mert tudtam, higy mit vettem és tudtam, hogy ennél jóval többet ér.
Idén ősszel adtam el 7,9 környékén. 36% hozam 14 hónap alatt az egész tőzsdei portfóliómra.
 Érdekes módon ott voltam ideges és nem a minusznál.
buythedip kedd, 09:16
Előzmény: #3725  todi
Mit tennél, ha lenne 10 Volkswagen részvényed? Ha 100 lenne, vagy ha 1000?
(Ebben az évben a pozícióméret foglalkoztatott a legjobban, hogy mennyire befolyásolja a döntéseinket.
Egy podcastban azt hallottam, hogy túl kis pozícióval nem törődsz és nem vágod el a veszteséget ha rosszul alakul. Túl nagy pozíciónál meg nem alszol jól, mert a kereskedési zaj is olyan mozgásokat produkál, amik stresszelnek.)
todi kedd, 09:00
Előzmény: #3722  kozi723
Európai autósoknál meghatározó lesz a Trump féle vám ( lesz vagy sem). Ezért jelenleg nem lehet megmondani, hogy az árfolyam fel vagy le.
Nekem az elmúlt napok kissé fel mozgása egy újabb öntés előszelének tünik.
Vow3 naposon divergencia az RSI és árfolyam között.
Ez szintén le irányt erősít.
Persze ez az én szubjektív véleményem.
buythedip kedd, 08:38
Mivel ma Európában nincs kereskedés, a havi gyertyák elkészültek:
Szép:
-Vow3
-Continental
-Hugo Boss
-Renault
-TUI
Csúnya:
-Lufthansa
-Polytec
-Basf
-Thyssenkrupp
-Vodafone
Igéretes:
-P911
-X-fab
-S92
-Voestalpine
-Bayer
-Lenzing
-LVMH
-Douglas
Érdekes, hogy a legtöbben ígéretesek, ami azt jelenti, hogy a novemberi mélypontnál magasabban zártak és/vagy valamilyen fordulós gyertyát nyomtak, doji, kalapács, ilyesmi.
Könnyen lehet hogy az autóipar technikai mélypontja megvolt, a Continental ezt ígéri, de abban szinte biztos vagyok hogy a márkák nem fognak együtt emelkedni, valaki szenvedni fog és más meg az ő rovására nyerni.
Én a Stellantist várom felfelé, ha kap egy új CEO-t, a Renault-ot hoztam korábban szóba, de az már eléggé felment. Dicsérik az új modelljeiket is a szaksajtóban.
buythedip kedd, 08:28
Előzmény: #3722  kozi723
Majdnem minden héten volt téma. Legnagyobb fundamentális kockázat az osztalék eltörlése.
Technikailag szép:
-fülescsésze €99-ig, de azért az is ellenállásszint, korábban támasz volt
-emelkedő forgalommal lökte el magát a 10 hetes mozgóátlagról
-naposon az 50 es mozgóátlag visszatesztje is sikeres
-havi gyertya szép, és sosem volt ennyire túladott a havin 2015 óta az RSI
Az is kérdés, mi a szándékod. 120nál kitöltetlen rés van.
Ha nagyon nagy a pozíciód és nem alszol jól miatta, egy negyedét eladhatod 99nél, második negyedét 103nál, és a felét 120nál, hogy nullán legyél.
Ha az enyém lenne, tartanám az egészet, persze csak ha akkora pozíció amivel nyugodtan alszol.
kozi723
kozi723 kedd, 08:03
Előzmény: #3720  buythedip
Sziasztok! Ha esetleg valaki erdekelt es rendelkezik vele szinten, akkor mi a meglatas VW-rol? Nem gondoltam volna, hogy ennyire megmerul, ezert 110-en belevettem, azota (regota) bag holder. Vajon erdemes szenvedni vele? Napos charton ugyan nemi emelkedesi potencialt latok benne 98-103 savba, de konnyen lehet hogy csak a hajra szol belolem. Mit gondoltok? Koszi! 
todi hétfő, 11:03
Előzmény: #3717  Robotka
Ránéztem Delivery Hero chartra. Nálam sanszos , hogy lenéz 23.5 környékére.

Topik gazda

buythedip
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek