Egy nyugati bankcsoport, pl. Bawag vagy az Europa 600 Banks lehet egyáltalán veszteséges? 60-70%-ot termeltek ezek ebben az évben. Szerintem a jövő év sem lesz rosszabb.
A portfólióban még nincs ingatlan és eddigi információim alapján a Vonovia piacvezető és a legnagyobb ingatlanvállalat. 2024-ben veszteséges volt, ám 2025-ben jelentős nyereséget ért el. Bár jó ideje tart az esés ettől függetlenül látok benne potenciált. Első körben 23,3-ra állok be vételre. De figyelemmel kísérem majd a technikai képet, mert hetesen és naposon is eladást jeleznek a gyertyák/indikátorok. Sávos vásárlást / eladást még nem alkalmaztam, azonban a mai naptól már így tervezem. Továbbá rövid távban gondolkodok, igyekszem a hullámokat meglovagolni. Addig míg a saját fejem után mentem minden jól alakult, de sajnos az egyik részvénynél elvitt a "csorda szelleme" aminek bukó lett a vége, jobbnak láttam realizálni a veszteséget (általam meghatározott százaléknál). Innentől kezdve visszatérek a saját tervemhez ami eddig nagyon jól működött. 😃 Figyelem a bayert is, amiről sajnos most lemaradtam, de látva a két gap-et türelemmel várok rá. 😁 És még további pár euros részvény is a figyelő listámon van, de a bayert azért neveztem meg mert láttam, hogy az egyik fórumtárs is érdekelt benne, így az is lehet közös téma.
Légy üdvözölve! Az egyetlen hír, amire szükséged van, az ár változása, amit már megnéztél :) De mások máshogy gondolják. Érdekel, miért vennél belőle, és milyen szinten, és hogyan (stop limittel, több részletben felfelé vagy lefelé, vagy egyben.)
Sziasztok! Csatlakozni szeretnék a fórumhoz, mert egy ideje motoszkál bennem az eurós részvényeim bővítése. 😊 A Vonoviát múlthéten kezdtem el figyelni. Még nem volt ilyen részvényem és egyelőre még nem vásároltam belőle, mert a technikai kép alapján további esést látok bele. Az én trendcsatornám és az MACD indikátor alapján úgy gondolom, hogy a héten a 23 eurót is súrolhatja. Érdekes, hogy a mai záró ár szinte koppra ott van ahol március 15-én volt. A mai nagy forgalommal történő esésre nem találtam még meg a választ, sőt valójában a huzamosabb ideje tartó esésre sem. Esteleg van valami konkrét hír ami ezt kiváltotta? Ha igen, légy szíves osszátok meg!
Nekem Erste és KH számlám is van. Egyiket se én választottam! Erste Random Capital ügyfélként vett át, KH KBC ügyfélként. KH-nál majdnem minden kapható. Pl. Alfen meg ilyenek. Ersténél kisebb a választék, de amikor írtam nekik emailt, felvették a Bawag-ot. Akkor volt a mélyponton. Csak mire megcsinálták és visszaírtak, már felment vagy 8%-ot és féltem hogy visszaesik, így kimaradtam.
Igen, így van, egyet értek. Az ETF-ek is kockázatos
termékeknek számítanak, nagyon is, viszont porlasztják a kockázatot, egy jól
diverzifikált portfolióban helyük van, költséghatékonyabban lehet velük
befektetni. Az indexkövető ETF-ek lekövetik az indexet és jóval olcsóbban lehet
megvenni, mint magát az indexet. Kezdőként nehéz részvényt kiválasztani, Fundamentális
és TA ismeretek nélkül elég kockázatos is. Stratégia kell a (belépés, kilépés,
stop szintek) beállítására és ott van a legfontosabb rész a kockázatkezelés,
ami nélkül, igazán komoly kár keletkezhet a befektetéseinkben. Lengyel, román
ETF-ek szerintem tarthatóak, béke esetén komoly emelkedés is jöhet. De más a helyzet,
ha valaki megveszi a lengyel piacot lefedő IBCJ ETF-t, mintha kiválasztja
mondjuk a PEKAO bank részvényt (például zlotyit kell váltani, hozzá kell férni
a lengyel piachoz, lengyel gazdaságpolitika követése stb.), másfajta kockázatot
fut, szerintem ugyanakkor egy ígérete s részvény a lengyel piacon. CETOP ETF is jó, KKE-i régióra. Urán ETF-ek, pl
URNU enyhe csökkenő trendben. Európai bankszektor ETF-ben egyelőre tart a
lendület, a gazdaság és a hadipar fejlesztéséhez pénz, hitel kell, ezt szeretik
a bankok. Érdemes afrikai és
dél-amerikai ETF-ben is gondolkodni. ETF-nél is figyelni kell, ha egy adott szektori
ETF teljesítménye visszaesik, az adott szektor gyengesége miatt, akkor érdemes
átrotálni másik szektorba, szóval ezzel is munka van. Érdemes megnézni egy
ETF-ben melyik részvény van felülsúlyozva és ezekből kiválasztani a legjobbakat,
elérhető nagyobb hozam is, ezek segítségével, a kockázat növekszik persze.
Nekem Amundi Eastern Europe van. Ajánlani nem ajánlok, csak van. Nem lenne szerencsés konkrét eszközöket ajánlani, oszt pont rosszul sül el, kinek hiányzik az. Eurós papírokat pont ugyanott tudsz tartani, ahol a forintosokat is. Szerintem bármely banknál vagy brókernél. Nem tudom, melyik jobb és melyik rosszabb, szerintem mindenki azt szokta szidni, amelyiknél éppen van :-) Én is szidom az én kettőmet. Szerintem a 9.588 Ft a 2 millióra 0,48% és nem 4,8%. A fél százalék szerintem normális, nem túlzott.
Az eurós Kelet-Európai ETF -ek közül melyiket ajánlanád? Az eurós részvényeket Ti hol tartjátok? A K&H-nál prímán lehet adni-venni, most beszéltem velük, de pl. egy 2 milliós befektetésnél csak a számlavezetési díj 9 588 Ft évente, azaz 4,8%. 5 éves TBSZ esetén majdnem 50 000 Ft a számlavezetés. Ez nagyon soknak tűnik!
Nekem például van töpféle Eurós Kelet-Európai ETF. Van Kelet-Európa és van Poland. Mindkettő hozza az elvárásomat, és tartogatom továbbra is, pláne annak reményében, hogy hátha az oroszokat visszaverik Vlagyivosztokig, oszt kitör a béke. Van töpféle európai hadiipar ETF is. Ezek jelenleg gyengén muzsikálnak, egyikkel 6% mínuszban vagyok. De tartom őket, mert nem fog az a béke kitörni. Volt európai Financial Sector meg Insurance is, utóbbit nullában zártam, előbbit kisebb nyerővel zártam. Hydrogen Economy ETF-en kétszer is jó nagyot buktam. Uránium ETF-ekben ülök jelenleg, vaskos mínusz, rosszkor szálltam be, szaladtam utána és kapkodtam a rakéta után, most már majd valahogy kiülöm. Különféle crypto ETF-ekkel próbálkoztam (BTC, SOL, ETH), minddel egyszer szép nyerő, egyszer pedig jókora nagy bukás volt, összességében jelentős mínuszra jöttem ki velük. Index ETF-em csak BUX volt egy időben, nem igazán jött be pont akkoriban, meg türelmetlen is voltam, hamar megszabadultam tőle. Na, hát ilyenek. Szóval az ETF szép dolog, de ugyanúgy meg lehet szívni. Pont ugyanannyira meg kell gonolni, mint az egyedi részvényeket. Részvény ETF egyetlen előnyét abban látom, hogy a kockázatot sok egyedi eszközön teríti szét és így erősen mérsékli. Mondjuk a sok tartalmazott eszköz egyben a hátránya is, mert a növekedést is az egyedi eszközök súlyozott átlagából hozza csak.
Üdvözlet! AVGO (Nasdaq) a megfejtés. ATH-ról jön le. Nem kezdőknek való az egyedi részvény kiválasztás. Csatlakozva az előttem szólókhoz, keres egy szektort amiben jövőt látsz, kis pakkal szálj be először, sávosan érdemes beszállni mindenbe, (kilépni is). Kell egy stratégia mikor mit lépsz(belépés, kilépés, stop). ETF-ek között nézelődnék. Először figyeld meg a mozgását, papíron nézd meg úgy mozog-e ahogyan vártad, a demozás nagyon jó módszer. Amíg nem érted, mit miért csinálsz, addig inkább jobb figyelni, tanulni.
úgy néz ki a pénteki usa (nasdaq) AI pánik talán kezd feloldódni, amennyiben ez igaz, akár a pszihó jegyében az inga hatás miatt :) egy jelentősebb visszapattanás is lehet, ami megint átrendezi a tőkeáramlást (vissza a kockázatosabbakba ) de nagy általánosságban mindenre jó hatással lehet ...végül is mikulás rally van, vagy mifene? :D
Eurós részvények vitasarok