Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Peti84
Peti84 ma, 11:15
Előzmény: #237743  slash
Freszelés ma, 11:09
Előzmény: #237775  Bianco
Gondolom nem kibaszni akarnak feltétlenül a másikkal, nem is mindenáron megszabadulni a vagyontól, hanem csak nem rosszul kijönni.
Még.
Bianco ma, 10:59
Előzmény: #237758  slash
Azért arra van megoldás,hogy egy ház 75% tulajdonjogát eladjátok. Sokan vannak,akik látnak benne fantáziát. Ugyan elővasarlasi joga lesz, de azzal ugysem fog tudni élni. .majd az új tulaj gondoskodik róla,hogy ne akarjon ott lakni . Csak a megfelelő embert kell megtalálni.
gyula1971
gyula1971 ma, 10:56
-Lehet jönni Zala megyébe,jó áras házat venni!
Eladó családi ház - Zalalövő, Bartók Béla utca 14. #33921850
Second Wave ma, 10:41
Előzmény: #237771  Atti
Közös tulajdon megszüntetése amit keresel, és a vége egy végrehajtói licit. De az előkérdés az, hogy van-e az élettársnak haszonélvezeti joga.
DaGi ma, 10:38
Előzmény: #237765  hunball2
Nekem belvarosi nincs, csak ujbudai. Tavaly osztol iden ev elejeig teljes orulet uralkodott a vevokon. Volt nehany olyan eladas is gyorsan, ami extrem tularazottnak tunik. Iden januarban egy dolgot voltam megnezni, ami viszonylag jol volt arazva, ennek ellenere eltartott ket hetig mire talaltak vevot. Szerintem novemberben, vagy decemberben sorban licitaltak volna ra. 
A panelkinalat meg nagyon kifogyott. Hirdetes alig van par es konkretan uj lakasok szintjen vannak a hirdetesi araik neha. De azert szerencsere ezek ugy tunik mar nem tunnek el ezzel az arazassal kb. egyaltalan.
Atti ma, 10:24
1.Keress egy jó ügyvédet.
Lehetőleg azt, aki az ismerőseidet a legjobban megszivatta, lehúzta, akit a legjobban utálnak.
Neked most egy rohadék, féreg ügyvéd kell.
2. Régebben volt olyan, ha az egyik örökös el akarta adni a házat, mert nem lakott benne, a másik örökös viszont nem akarta eladni, mert benne lakott, akkor a bíróság " kényszer eladást" ( biztos van rá hivatalos szó is) rendelt el és erre kötelezte a benne lakó, adás vételt nem akaró tulajt is.
Annyi, hogy a tulajoknak elő vásárlási joga volt.
Illetve a bent lakót bérleti díj fizetésre kötelezte a bíróság, a nem ott lakó felé, az adás-vétel napjáig.
Ez konkrét eset.
Apámmal és az öccsével ( nagybátyám) történt meg.
Moka_Brikka ma, 10:22
Előzmény: #237768  FatFIRE
Hát igen, a favor testamenti. Szerintem amúgy ezt mindig egyedileg érdemes megítélni. Ők tudják milyen volt a kapcsolat, quasi megérdemli-e a volt élettárs, mennyire volt beszámítható (jogi és nem jogi értelemben is) a papa, stb...
-
Kérdés az is mi a céljuk az ingatlannal. ASAP értékesíteni, vagy még tartani és később kezdeni vele valamit? Ha nem a rövid időn belüli értékesítés a cél, és a volt élettárs idős, akkor lehet inkább kötnék vele egy tartásit, és akkor ezzel lehet csökkenteni a kockázatot. Ha jó a viszony a két testvér között, akkor lehet együtt, ha nem, akkor lehet érdemes egyedül bepróbálkozni. Hiszen a volt élettárs a tulajdonjogával szabadon rendelkezik. Ez lehet egy kockázat, mert megterhelheti, elidegenítheti, stb...Ha nem tudnak megállapodni, akkor sajnos jobb minél hamarabb megszüntetni a közös tulajdont akár peres út igénybevételével. Szerintem jobb, ha ott van a perfeljegyzés az ingatlanon. Én legalábbis ilyesmiben gondolkodnék hasonló helyzetben.
-
Ha nincs haszonélvezete, és jogi útra kell terelni, akkor azért 75%-os használati díj + járulékaival lehet játszani egy kicsit, és csökkenteni a megváltási árat. Mire lezárul egy per, pár évnyi díj + kamat összejöhet. Sok kérdés van, amit át kell majd gondolniuk... 
FatFIRE ma, 10:16
Az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 13,1 százalékról 14,5 százalékra gyorsult.
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20250124/mnb-tovabb-gyorsult-a-lakasarak-novekedese-mutatjuk-a-legfrissebb-szamokat-736769#
FatFIRE ma, 09:54
Előzmény: #237760  Moka_Brikka
"Kapott haszonélvezeti jogot a papától?"
Ez a kulcskérdés jogi szempontból. Nálunk (feleségemnél) volt hasonló örökség, nem bolygattuk, maradt az élettársé. Végülis együtt éltek, nem tartottuk volna etikusnak, hogy kitegyük.
FatFIRE ma, 09:51
Előzmény: #237762  Murdoch
Nála verődött ki a biztosíték, felőlem mindenki annyiból és úgy él, ahogyan akar. 😊 Én így jól érzem magam, de ha valakiben ettől felmegy az ideg, azt tényleg kiröhögöm. 😆
N0MAD ma, 09:49
Előzmény: #237759  slash
Akkor legyetek ti likvidek és eladásnál majd úgy osztozkodtok. 
hunball2 ma, 09:48
Előzmény: #237755  Ati19
Vajon mennyi ebben a piacgyorsítási propaganda? Valakinek innen van személyes tapasztalata, hallomása ezekről a változásokról? 
N0MAD ma, 09:47
Előzmény: #237749  Vodafonelive
Szerintem ez lesz a megfejtés  ha a megegyezés nem működik. Nincs jövedelme akkor nincs rezsifizetés sem, majd ügyesen megszűnnek a közművek. Aztán lehet neki emlegetni hogy a 25%ból vehetne ám 5-10 millás salgótarjáni panelt meg maradna is annyi pénze amennyit még sose látott rezsire meg enni.
@slash ne idegeld fel magad mert még feljelentés lesz a dologból hogy femyegeted, meg ilyesmi. A 25% mindenképp elment, de lesz még költség, erre hangolódj rá azért. 
Esetleg lehet neki adogatni az “én itt akarok meghalni” gondolatra hogy az hamar fog menni fűtés evés és pénz nélkül.
Haladó fokozat a 75%ra beköltözni, beköltöztetni kellemetlen természetű bérlőket és és rádöbbenteni hogy az “enyém a ház halálomig” az addig sem opció amíg tudja fizetni a rezsit, és ha a társ lakók az utcát fűtik akkor meg fog emelkedni a rezsi aminek fizetheti az arányos reszét. Ha pedig éjszaka szeretnek zenét hallgatni akkor alvásról is leszokhat.
hunball2 ma, 09:45
Előzmény: #237759  slash
Ja látom a tervet. Hát hajrá!
Murdoch ma, 09:34
Előzmény: #237744  FatFIRE
Szóval abból a rengeteg lózung életvezetési tanácsból, amit eddig bedobtál az jön le, hogy munka nélkül, egy marék kriptoval a háttérben megmosolygod a tanult rokont. És akkor ezek után még levezeted, hogy nem is olyan vészesek az ingatlanárak, meg sok a komcsi beidegződés. Nerbiblia?
hunball2 ma, 09:33
Na látom neked is lett örökséggel kapcsolatos bajod. Most a héten külföldön vagyok, és valahogy nem olvastam a fórumot. Tudtok valamit csinálni, vagy így marad?
Moka_Brikka ma, 09:23
Előzmény: #237758  slash
Kapott haszonélvezeti jogot a papától?
slash ma, 09:14
Előzmény: #237749  Vodafonelive
Felajánlok neki lelépési pénzt nem tudom elfogadja-e. Az is baj hogy a sógornőm sem likvid itt 10-15M forró pénzről beszélünk/fő. 
slash ma, 09:12
Előzmény: #237747  J0hnnyEnglish
Igazad van, kicsesztek velünk. Még nem tudom a hogyan továbbot.  
DAXHU ma, 08:56
Előzmény: #237756  FatFIRE
Ez egy konkrét 8. kerületi lakás, amit láttam 40-ért, némi csinosítás és illeték.
FatFIRE ma, 08:45
Előzmény: #237748  J0hnnyEnglish
Tartózkodnék attól, hogy ilyen ügyekről részletes véleményt mondjak. Olvastam itt nemrég arról is, hogy valaki havi 500-ból két gyerekkel úri módon megél - számomra ez sci-fi. Aki egy multinál dolgozik és hazavisz mondjuk nettó 1.3-at, az odáig van a jövedelmétől, de vállalkozói mércével ez nem valami komoly jövedelem.
DAXHU
Simán lehet ennyi, a VII. kerület belső részein ennél jóval nagyobb felértékelődés történt.
DAXHU ma, 08:26

Jól számoltam?
Önerő: 17; Hitel 25m;
Elvesztett kamat @6,5%:1,1m; Kifizetett kamat@6%:1,5m; értéknövekedés 10%: 4,2m; bérleti díj 120e/hó adózva 11 hónap: 1,1m. Összes elméleti és tény nyereség: 4,9m. Csak egy évre számoltam egy 42 m-os 1szobás 8. kerületi átlagos lakásra.
FatFIRE ma, 08:25
Előzmény: #237751  szieszta
Nyugaton több évszázados hagyománya van már a vagyon generációs átörökítésének, természetsen ez lesz itt is:
https://www.bancaditalia.it/pubblicazioni/temi-discussione/2016/2016-1060/en_tema_1060.pdf?language_id=1
A lázadások jönnek-mennek, Franciaország és Anglia nagyvárosai is rendszeresen égnek, Amerikában is egymást érték az erőszakos tüntetések Bidenék elmúlt éveiben. De aki gazdag volt, az is maradt. Ez alól a különféle celebek jelentenek látványos kivételt, ahol egy sportolónak, zenésznek, színésznek könnyen jön a pénz, aztán amilyen könnyen jön, ugyanúgy megy is. Hiányzik náluk a vagyonkezelés kultúrája, a mindset.
DaGi ma, 07:41
Előzmény: #237750  FatFIRE
Ebben a cikkben is 1000 mrd alatt varnak Pmap penzt a lakaspiacra, nagyjabol 800-at.
szieszta ma, 07:17
Előzmény: #237746  FatFIRE

Én a dédunokámig nem nagyon mernék jósolgatni, hiszen alig telt el fél emberöltő a szoci megbuktatása óta és már volt itt vészhelyzet, ársapka, megszabott nyereség.
Amíg a  segélyekkel  be tudják tömni a nép száját és biztosítani a jólétet, addig szépen nyílhat a vagyonolló, de ha ezt nem bírná el a gazdaság, nagyon gyorsan fellázadhat a elszegényedő tömeg.
Ahogy 2008 közepén még senki nem sejtette, hogy egyszer csak összedől a kártyavár. A hitelminősítők már nem tudták, mennyi A-t és +-ot osszanak ki olyan cégeknek, akik egy nap alatt zuhantak össze.
Akkor viszont mindent magával ránt és ha ezt a jegybankok már nem tudnák megfogni, mint 2008-ban, lehet teljesen más alapokról fog újraindulni a vagyonelosztás.
FatFIRE ma, 07:13

Őrült tempóban kelnek el a belvárosi lakások: megrohanták a piacot a vevők?https://www.portfolio.hu/ingatlan/20250124/orult-tempoban-kelnek-el-a-belvarosi-lakasok-megrohantak-a-piacot-a-vevok-736257
Meg tudom erősíteni, mi konkrétan 1.65 millió kínálati árral találkoztunk 100 éves ház minőségi lakásáért "bármennyit vennénk" jeligére. Pedig most már nincs rövid távú kiadásra sem lehetőség.
Vodafonelive
Vodafonelive ma, 07:10
Ezzel nehezen lehet érdemben mit kezdeni. Itt a kivéreztetés nem játszik majd árverezésnél licitálni a házra? Aztán jó esetben tavasz lesz és azonnal ki lehetne lakoltatni. Hosszú folyamat de szépen, lassan lecsengő.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish ma, 07:02
Előzmény: #237746  FatFIRE
Hát ha izomman a 2500 eurós lakbér bevételre - 800 euró hitel összegre azt mondja 3 gyerek és nem dolgozó asszony mellett, hogy itt a Fire azért hátradőlök és nyitok egy sört. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish ma, 06:55
Ne bassz papa a fele tulajdonrészét ráíratta... azt a k. Nem engedi kifizetés a 25% ot mi a kis geci... lelépőpénznek. Valahogy meg kellene támadni a tulajdonszerzést...
FatFIRE ma, 06:48
Előzmény: #237736  mr_bob
"szerintem a szocializmus és az abban való felnövés erősen szerepet játszik az itthoni ingatlanmániában."
Az is, de önmagában a lehetőség is, hogy egyáltalán részt lehet venni benne, mert még széles körben megfizethetőek a lakások. Az erős gazdaságú nyugati városokban ez sokkal kevesebbeknek működik.
Izommaujra egyébként megfogalmazta a lényeget: a lakás jó FIRE eszköz, hiszen az ára szépen követi az emelkedő béreket. További előnye, hogy egy erősebb portfólióval rendelkező befektető képes ezzel még a dédunokájának is jólétet teremteni és a klasszikus értelemben vett munkavégzés is csak egy kívánt, de nem szükséges opció lesz. Pont, mint nyugaton.
FatFIRE ma, 06:45
Előzmény: #237730  FR73
"Az elmúlt hetekben már nincs egy szó sem a lakhatási válságról. Észrevettétek, hogy szép csendben kikerült a kormányzati fókuszból?"
Bevallom, lassan meg sem próbálok szakmailag indokolható magyarázatot találni a gazdasági döntéseikre, vagy koherenciát felfedezni a gazdasági folyamatokban. Egyszerre beszélni arról, hogy a kormány célja az 1 millió alatti budapesti négyzetméterár elérése, ezzel párhuzamosan tőkeerős külföldieket ösztönözni a magyar lakáspiacra történő belépésre... Ha van itt lelkes kormánypárti szavazó, magyarázza el nekem lécci.
"Megyünk tovább, kezdődik az utolsó emelkedés, a kiárazódás és az első élethosszig bérlő generáció kialakulása."
Egyértelműen lesz ilyen, de még mindig vannak 1 millió körüli négyzetméterárú lakások a piacon. Sokan megveszik majd akár lepukkanva is, akár rosszabb lokációban. Vagy nem lesz lakásuk soha.
FatFIRE ma, 06:39
Előzmény: #237728  Murdoch
Nyilván nem kell sajnálni az fejlesztő cégeket, de azon sem érdemes háborogni, hogy igyekeznek minél többet keresni.
Mi, akik befektetünk a tőzsdén, ugyanígy teszünk. Ha óvatlan az asszony és megválaszolja a három diplomás, állami fizuból élő rokon "De mennyit tudtatok keresni ezzel a bitcoinnal?" kérdését, könnyen lesz belőle döbbenet és felháborodás, na meg számolgatás, hogy neki mennyi ideig kell dolgozni annyi pénzért, amennyit te megkerestél. Számukra már a lehetőség is felháborító, hogy "munka nélkül", befektetésből is meg lehet élni. 😊
Rengeteg rossz reakció, komcsi beidegződések tömkelege - tanulnia kell még Magyarország népének a kapitalizmust.
slash ma, 06:27
Előzmény: #237729  Vodafonelive
Apósom háza, ő meghalt de 25%ot ráhagyott az élettársára. Másik 75% asszony és a sógornőm. A nő aljanép, nincs jövedelme , ott lakik , fogja a házat. Így nem tudjuk eladni sem. Ott akar megdögleni. Ezt nem engedjük.  Patthelyzet van. A ház utcába 90M felett lehet nézelődni. Nemtudom.. kivagyok.. az ügyvéd is béna .. tököm kivan az egésszel. 
FR73 csütörtök, 23:16
Előzmény: #237741  mr_bob
Azért a tipikus magyar nem fog ETF-et venni.
Nekem a baràti köröm nem reprezentatív, de ott még senki sem adott el ingatlant azért, hogy az ára ne ingatlanba menjen. Ez be van égve a magyar emberbe. Közgazdász se, orvos se, IT-s se.
mr_bob
mr_bob csütörtök, 23:10
Előzmény: #237740  FR73
nem csak ingatlant lehet venni ingatlan eladásból, különösen akkor, ha 2-3 örökösre oszlik szét. nézd meg a saját portfóliód: van ingatlanod, részvényed, kötvényed. erre a trendre szerettem volna utalni, hogy elvándorol a vagyontárgy azoktól, akiknél csak az ingatlan volt opció. át fog alakulni a megtakarítások szerkezete véleményem szerint.
FR73 csütörtök, 22:57
Előzmény: #237738  mr_bob
Az örökölt lakás eladásából származó pénz hova vándorol? Csak nem egy másikba a családon belül? 
berlini
berlini csütörtök, 22:49
Előzmény: #237719  FatFIRE
Veled az a probléma, hogy nem is akarsz érteni ehhez a témához.
Traumatikus lehetett hozzásegiteni az elitet, hogy szétlopják az országot.
De megmagyaráztad.
Kiugróan tehetséges vagy.
mr_bob
mr_bob csütörtök, 22:39
Előzmény: #237737  FR73
természetesen ilyen is lesz, viszont ha 10 megörökölt lakásból csak 2-3 a piacra kerül eladási szándékkal, akkor annak lehet látszata a kínálaton. különösen, ha akkor már nem egy idióta, kizárólag a keresleti oldalra koncentráló kormányzat lesz hatalmon.
FR73 csütörtök, 22:34
Előzmény: #237736  mr_bob
Lehet. Viszont nyugaton is láttam olyan konkrét példát, hogy a mami megörökölt lakását a 2 örökös megtartotta, kiadják, bezsebelik a havi fix bérleti díjat, és ennyi. És a lakásár attól még jó magasan van.
mr_bob
mr_bob csütörtök, 22:29
Előzmény: #237734  FR73
szerintem a szocializmus és az abban való felnövés erősen szerepet játszik az itthoni ingatlanmániában. abban, hogy csak a kézzel megfogható tégla és vasbeton a tuti befektetés az idősebbek körében. ez a generáció pedig ki fog halni úgy egy generáción belül, aztán az örökösök meg majd eldöntik, hogy akarnak-e ingatlanozni, vagy pedig valami másba teszik a pénzük egy részét. sajnos ahhoz, hogy itt valaha egy piaci alapú, "nyugatibb" gazdaság jöjjön létre, ahhoz muszáj lesz végigvárni ezt a kihalási folyamatot. ezt nem lehet megúszni, viszont csak egyszer kell rajta túlesni. mondjuk az sem lenne baj, ha a ner-nek időközben végleg búcsút intenénk.
Murdoch csütörtök, 22:24
Előzmény: #237733  FR73
Anno talán írtam, hogy nagyjából egyidőben mentünk nyugatnak egy szomszéd orvos házaspárral. Még jó, hogy vannak/voltak amúgy régivágású 80+-os háziorvosok, akik sok helyen húzzák az igát. Az eü tekintetében valóban rémálom ami van, nem tudom mi a terv ezekre a városokra. Nekem egyértelműnek tűnik, hogy tolják az embert a magánkórházak felé, szuper volt mindig is duplán fizetni vmiért, na mindegy. 
Mondjuk ahogy nézem a vidéket már a kínaiak finanszírozzák. Bár most, hogy Trumpék megtolják a hazai benzines autópiacot, nem vágom, mennyire lesz jó n+1 akksigyár. 
FR73 csütörtök, 22:15
Előzmény: #237732  mr_bob
Nem működött?
A rendszerváltás nyertesei és a 40 év kommunizmus nyertesei között se volt átfedés?
Vagy most az oktatás elérhetősége vs a szülők társadalmi státusza?
Miért nem folytatódhat a lakhatással?
Központi helyekről beszélek.
FR73 csütörtök, 22:10
Előzmény: #237731  Murdoch
No de vidéken hova menekülj?
Emlékeim szerint az alábbi városokban zárt be kórházi részleg emberhiány miatt.
Sopron, Szekszárd, Nyíregyháza (azért vazze, egy 100+ ezres városban nincs gyereksebészet?)
mr_bob
mr_bob csütörtök, 22:10
mikor működött az elmúlt 100 év magyar történelmében az, hogy valaki egy 10 éves időszak történéseit próbálta a jövőbe projektálni generációs időtávra?
Murdoch csütörtök, 22:06
https://telex.hu/gazdasag/2025/01/23/tiborcz-istvan-granit-alapkezelo-vendegbefektetoi-letelepedesi-programban
Ennyit az új építésű piacról is, lassan a csok is okafogyott lesz. Na de a forint is rip.
FR73 csütörtök, 21:49
Előzmény: #237725  FatFIRE
Az elmúlt hetekben már nincs egy szó sem a lakhatási válságról. Észrevettétek, hogy szép csendben kikerült a kormányzati fókuszból?
Megyünk tovább, kezdődik az utolsó emelkedés, a kiárazódás és az első élethosszig bérlő generáció kialakulása. Budapestről írok, a kanizsai 28 millió még megoldható családnak sajátra.
Vodafonelive
Vodafonelive csütörtök, 20:06
Előzmény: #237589  slash
Mi vele a baj? 😩
Murdoch csütörtök, 18:34
Előzmény: #237725  FatFIRE
Könnybe lábad a szemem az építtetők nehézségein, ismerek párat. A napi okosságokat köszi ismét, esetleg még hozzátehetnéd, hogy ki mint vet, úgy arat, vagy aki nem dolgozik ne is egyék. 
Megjegyzem abszolút nem érdekel a ner, de egyértelműen hazabeszélnek az n+1 ösztönzővel, családtámogatásos sztaniolba csomagolva, piszkosul túltolták. Bár már nem érint, úgyhogy tökmindegy.
Na akkor lemegyek hőbörögni a sarki kocsmába, jó drága, a fene vigye el.
Moka_Brikka csütörtök, 18:14
Előzmény: #237726  slash
Ok. 
Sajnálom
slash csütörtök, 18:11
Előzmény: #237718  Moka_Brikka
Tudom. Megjött asszony csak szar hírt hozott. Légy szíves ne ghostolj mert fogok tőled kérdezni..:-( 
FatFIRE csütörtök, 18:06
Előzmény: #237723  Murdoch
Mire számítottál, hogy Budapest belvárosában veszel 800 ezres négyzetméteráron újépítésűt? Perszehogy a külvárosban kapsz ennyiért. Ez is csoda, olyan önköltségi árak vannak.
J0hnnyEnglish
Beszélhetünk a NER tarolásáról, de ez nem az a topic és a mi vagyonosodásunkat nem ez fogja meghatározni, hanem elsősorban mi magunk. Lehet a SOTÉ-n is ösztöndíjjal tanulni és huszonévesen milliós nettót keresni (gyermekem), meg a sarki kocsmában hőbörögni és a nerre mutogatni azért, mert kilóg a seggünk a gatyából. A magyar társadalom egy részének az utóbbi valamiért sokkal szimpatikusabb.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish csütörtök, 17:35
Előzmény: #237721  FatFIRE

A nem NER-es gazdag réteg jelentős része hosszú idő alatt lett az aki most. !Tanult! és legtöbbször külföldön is elismert szakemberek, befektetők, értékteremtők.
A többség a rendszerváltás óta (vagy annak segítségével) indult és fejlődött, jutott oda ahol ma van.
A 10-15 év alatt multimilliárdossá váló, sokszor fájóan 1 bites, semmiből jövő réteg = NER. Itt sem az a baj, hogy valaki a semmiből tört fel, de szégyen, hogy az ország leggazdagabb embere egy tanulatlan, nyelveket nem beszélő élősködő.
Nehéz egyébként meggazdagodni és jól csinálni. Szerencse  és kapcsolatrendszer is kell, a szorgalom és vállalkozóképesség mellé.
Murdoch csütörtök, 17:34
Előzmény: #237722  FatFIRE
Az a kb. 5 db. soroksári, rákoscsabai ingatlan. Bődületes mennyiség.
FatFIRE csütörtök, 17:29
Előzmény: #237719  FatFIRE
Tessék, megnéztem, van Budapesten nem egészen 800 ezres négyzetméteráron is újépítésű lakás. Baromi olcsó, senkinek nem kötelező másfél milláért venni. 
https://ingatlan.com/lista/elado+lakas+uj-epitesu+budapest+m2-ar-szerint
FatFIRE csütörtök, 17:20
Előzmény: #237709  Hobbyproperty
"Tehetséggel, szorgalommal, tudással, vállalkozóképessséggel persze hogy össze lehet hozni"
Na végre, akkor egyetértünk, hogy neresség nélkül is meg lehet gazdagodni. 👍
"pont most írták, hogy megnézték és a Top 50 leggazdagabb magyarból 30 NERES"
El tudom képzelni, látom, mi megy. De ettől még mi is gazdagodhatunk, alapvetően rajtunk múlik.
FatFIRE csütörtök, 17:19
Előzmény: #237686  izommanujra
"Nem kamu a külvárosi panel tudja hosszú távon azt mint egy belvárosi panel AIRBNB ben nagyon nagyon sok melóval."
Valami teljesen másról beszélsz, a belvárosban nincsenek panelek. Az angyalföldi lakótelepekre gondolsz belváros alatt, vagy a VIII. kerületi Baross utcában a lakótelepre?
FatFIRE csütörtök, 17:15
Előzmény: #237688  berlini
"Egy volt osztálytársam is azok között van akik 30 évvel ezelőtt elsők között lettek milliárdosok."
Akkor miért mondasz olyan butaságokat, hogy "Magyarországon SENKI sem tud meggazdagodni anélkül, hogy kormányközeli lenne", ha elmondásod szerint te is ismersz kivételt?
"Szégyenteljesnek tartom azt a dumát, hogy aki nem lop  az a gyengék közé tartozik."
Hol és kitől olvastál te ilyeneket? 😆 
"Ma az a pár fejlesztő aki a piacot uralja, pont annyi lakást épit ami elegendő ahhoz hogy az árak még recessziós időszakban is évi 10%-ot nőhessenek."
Értsd meg, hogy létezik a kereslet-kínálat összefüggés. Kínálat bőven van, 2008 óta nem volt annyi eladatlan újépítésű lakás, mint manapság. A keresleti oldal gyengélkedik, mert önmagában az, hogy lenne kedvem új lakásban lakni, nem jelent keresletet. Keresletté abban a pillanatban válik, amikor a kínálati ár kiegyenlítésre kerül. Senkit nem akadályoznak meg abban, hogy vegyen egy építési telket és 800 ezres négyzetméteráron építsen rá, a közelmúltban is kínáltak ekörül a külvárosokban.
Moka_Brikka csütörtök, 17:04
Előzmény: #237684  slash
Hát ez sajnos ilyen. +100m hagyatéknál jobb ezt most kifizetni, mint később sokat bukni, vagy szenvedni. Lényeg, hogy csinálja jól a dolgát, és lehetőleg ne legyen hagyatéki per belőle.
izommanujra csütörtök, 16:59
Előzmény: #237701  szlacikaa

Ja bocs bruttót írtál.. akkor kamu a 800 as fizetés a tanároknak?  nem lesz belőle semmi ez kamu? kacsa?
izommanujra csütörtök, 16:58
Előzmény: #237701  szlacikaa

bruttóról beszélek ha van 3 gyerkőc lesz nemsokára még +200 e ft nettó mellé a jövőben  felmehet gyerek függvénye az adód is..
berlini
berlini csütörtök, 16:57
Előzmény: #237714  Hobbyproperty
Minél több részre szeded szét a munkát annál több határterület keletkezik és egymásra mutogatás. 
Ezt a kockázatot lehet csökkenteni pontos műszaki tartalom szerződéses rögzitésével. (Azaz költségvetéssel, minden vállalkozónál)
A kockázatok növelésének egyik módszere, ha menetközben változtatsz az elképzeléseken. Ezáltal keletkezik kétféle többletköltség:
- a változtatások által generált tényleges
- a kivitelező által kihasznált helyzet (visszabontás, megvett anyagok nem megfelelőssége stb. többletráforditás, elvesztegetett idő)
Hobbyproperty csütörtök, 16:41
Előzmény: #237713  Mr.T
Sokszor az is elég ha megmondod képben vagy az anyagárakkal, egyébként most már ott tartunk hogy a melósok is lassan lusták már elmenni az anyagért és felvinni, csak ha 20-30%-kot rátesznek. Egyetlen fontos tanács, a padlófűtést letekerő és a gépet hozó cég legyen legalább szerződéses kapcsolatban, sok olyan van hogy mindkettő megcsinálja, leszámlázza kifizeted de nem lesz jó, és mindkettő azt mondja ő faszán megcsinálta a másik a hunyó
Mr.T csütörtök, 16:32
Előzmény: #237711  Hobbyproperty
Köszi. A parkolás ott megoldhatatlan volt már tavaly is. Ami parkolóház van az magasságlimitált. Igazából a parkolás minden egyes munkanap YOLO volt.
Az anyag kapcsán meg most épp, hogy nem akartam volna vele szarakodni, de ja, muszáj lesz valószínű. Azért várok még 2-3 ajánlatot és majd meglátjuk. 3 hónapos határidőt mondott amúgy.
Sony123 csütörtök, 16:29
Előzmény: #237638  ubi
Megérkezett a gazdasági csoda!!! ... repülőrajttal.  Kifizetik az állam vállalt kamatokat.   Ha jól érzékelem, akkor ezért is hálálkodni kell.
Hobbyproperty csütörtök, 16:27
Előzmény: #237708  Mr.T
Nemrég végeztem egy hasonló felújítással, tippjeim. 1. parkolás megoldása (bérelni helyet közelben havi átalányért, nyilván az anyag feltermelésnél odaáll a házhoz de amíg dolgoznak addig nem neked ketyeg) 2. anyag/munkadíj szétválasztása, anyagot Te veszed 90%-ban, a kis nehezen azonosítható kis értékű szarokat nyugodtan hozza ahonnan szeretné. Munkadíjat leosztod napra emberre, ha 20 milliót mond munkadíjra az napi 50-el 400 nap, ekkora lakásban max 4-5 ember fér el egyszerre, és nem lesznek ott 80-100 napot mert az munkanapokkal 4-5 hónap. 
siemens csütörtök, 16:24
Előzmény: #237707  berlini
Jogos! Az nagyon magas ár.
Hobbyproperty csütörtök, 16:21
Előzmény: #237683  FatFIRE
Tehetséggel, szorgalommal, tudással, vállalkozóképessséggel persze hogy össze lehet hozni, de pont most írták, hogy megnézték és a Top 50 leggazdagabb magyarból 30 NERES. Szóval nem tévhit, és ez még annak is fáj aki boldogul. Én most lehet összehoztam egy olyan ügyletet amit még a Neresek is megirigyelnek, akkor jön a nagyberűs élet... 
Mr.T csütörtök, 16:19
Előzmény: #237707  berlini
Egyébként szerintem a 400k/m2 is extrém. Nincs lift a házban (elvileg 2 év múlva lesz) és 2. emeleti a lakás, a lépcsőház rendben van de semmi extra és udvari nézetű a lakás, ezért nem túl magasra pozicionáltam a lakást, semmi extra igényem nem volt. Ahogy írtam, ablakok már újak, villanyszekrény már új és full ki van bontva, meglepetések nem lesznek már a kivitelezőnek. Látványterv készült rá, az alapján áraztak. Szerintem erre a 400 is nagyon durva.
berlini
berlini csütörtök, 16:15
Előzmény: #237706  siemens
ha 40 milliós árat kapott volna, akkor esetleg igazad van.
(400 ezer Ft/m2)
De az ajánlat 48 millió volt.
siemens csütörtök, 16:08
Előzmény: #237692  Mr.T
Sajnos, teljesen reális. Ma 400.000 Ft/nm  a luxus, minőségi felújítás. 250 ezer Ft/nm halandó emberek esetében. Full felújításról beszélünk. Esetedben a lokációt kell megfizetned! (I, V, II és XII) Nyilván Mátészalkán más árakról és más igényekről beszélünk.
berlini
berlini csütörtök, 16:06
Előzmény: #237704  Mr.T
480 ezer Ft/m2 ár egy bővitett szerekezetkész lakásra tényleg extrém.
Ne spórolj egy JÓ tervezőn, amit kifizetsz neki annak a többszörösét megspórolja neked.
Mr.T csütörtök, 16:01
Előzmény: #237702  berlini
Tavaly az előző belvárosi lakásomat (az is Lipótváros volt) külön brigádokkal újítottam fel, bár nem lett ennyire visszabontva, de azért ott is volt meló. Jófogásról vadásztam a parkettát, használtan vett de új állapotú konyhaszekrényt tettem be, pajszerral húzgáltam a szögeket amikor épp kedvem volt odamenni és még sorolhatnám, tehát kőkemény sweat equity ment bele. Ott 60m2 alapterület + 20m állógalérie 7 millióra jött ki, full új padlóval mindenhol, vezetékcserével, klímával, gletteléssel, festéssel, új fürdővel.
Gondoltam, most ezt megspórolom magamnak, de arra nem számítottam, hogy ilyen extrém árat kapok. 
Sakovi csütörtök, 15:55
Előzmény: #237699  Mr.T
Nem liapor (azt annyiért nem lehet találni), téglaházra, sok Kecskemét közeli cég van, akik itt is tudnak ennyiért építeni számtalan referenciával
berlini
berlini csütörtök, 15:53
keress egy olyan csapatot, akik nem ezen akarnak meggazdagodni.
Első menetben javaslom tervező bevonását.
Készitsen árazatlan költségvetést is, ne csak műszaki leirásokat.
Ez alapján kérjél árajánlatokat.
ha világos a műszaki tartalom, akkor a részenkénti megrendelés több vállalkozótól nem annyira kockázatos és jóval olcsóbb is lesz, mint amit most csináltál.
Bizonytalan műszaki tartalomra kértél egy fővállalkozói ajánlatot
szlacikaa csütörtök, 15:49
Előzmény: #237686  izommanujra
A 800 ezres tanári bér azért még nem az átlag. Szoktam nézni a fizetési papírom, de ott br. 538.000 volt még január elején is. Átsorolás erre az évre még nincs! Pedig 37 éve van folyamatos munkaviszonyom..., meg még 3 egyéb diplomám. Egyébként nem panaszkodom, én választottam. Ráadásul szinte az egész mehet a nyugdíjalapunkba. 
berlini
berlini csütörtök, 15:47
Előzmény: #237698  Sakovi
Ha nem könnyűszerkezetes, akkor Budapesten nem.
Mr.T csütörtök, 15:35
Előzmény: #237698  Sakovi
Feltételezem, hogy ilyen liapor- vagy egyéb gyorsházra gondolsz, kész típustervekből.
Sakovi csütörtök, 15:34
Előzmény: #237689  berlini
Lehet 600-650e Ft6m2-en is építeni egy teljesen mai techológiai elvárásoknak megfelelő házat hőszivattyú/padlófűtéssel telek nélkül.
Sakovi csütörtök, 15:32
Mit gondoltok a telekárakról, ott is várható 10-20%-os ár növekedés 2025-ben? Kimondottan Pest megye budai oldala érdekelne, Zsámbék, Páty, Telki, Budajenő, Budakeszi, Biatorbágy, Törökbálint, Diósd...
Mr.T csütörtök, 15:20
Előzmény: #237695  Freszelés
Persze, kérek majd máshonnan, mert inkább megyek oda és slagolom én a vakológéppel a slájmot minthogy ezt kifizessem
Freszelés csütörtök, 15:03
Gondolom/remélem kérsz még pár helyről ajánlatot, oszd meg velünk azokat is - köszönöm!
Freszelés csütörtök, 15:01
Én 40-et tippeltem volna.
Lehet a kivitelező tele van melóva, az utolsó 15%-ot pedig ilyen árazással kínálja. Ha kell kell, ha nem hát az se baj.
Atti csütörtök, 15:00
Előzmény: #237690  mr_bob
Tudom.
Ismerem a sztorit.
Olvasom a fórumot indulásától.
Nem akartam rá reagálni, mint ahogy arra sem, hogy " befektető".
Szerintem aki ingatlant vesz és kiadja az nem befektető.
Persze, csak és kizárólag: SZERINTEM.
Mr.T csütörtök, 14:57
Előzmény: #237691  berlini
Én is 25-30-cal számoltam. Igen, kell még fűtési rendszer, de a kémény megvan és bélelt. 48-at mondtak rá........
berlini
berlini csütörtök, 14:55
Előzmény: #237687  Mr.T
kb 20 millió (ha mindaz már meg van amit leirtál, kazán, nyilászárók stb.) Ha rosszul értettem és a fűtési rendszer és a többi még hátravan, akkor akár 30 millába is belekerüleht
mr_bob
mr_bob csütörtök, 14:31
Előzmény: #237659  Atti
azért a tucatot csak módjával, nála jellemzően pár millió forintos garázsokról van szó, ha jól tévedek
berlini
berlini csütörtök, 14:26
Előzmény: #237628  FatFIRE
Ujabb helyzet félreismerés.
Még ma is meg lehet épiteni 800 ezer Ft/m2 áron egy közepes szinvonalú lakást.
Még Pesten is vannak olyan lokációk, ahol a telekár nagyon olcsó, de ennek ellenére messze 1 millió Ft/m2 felettiek az eladási árak. Kicsit jobb projekteknél (nem a belváros közelében) pedig 1,6 millió Ft/m2.
De az igazán zsiros projektek Budán vannak, ahol a telekhányad elérheti az 1 millió Ft/m2-t, de a 3 millió Ft/m2 eladási áron még mindig összejön egy olyan extraprofit, ami egy normális versenyhelyzetben sehol a világon nem létezhetne. Ma az a pár fejlesztő aki a piacot uralja, pont annyi lakást épit ami elegendő ahhoz hogy az árak még recessziós időszakban is évi 10%-ot nőhessenek.
berlini
berlini csütörtök, 14:17
Előzmény: #237627  FatFIRE
Egy volt osztálytársam is azok között van akik 30 évvel ezelőtt elsők között lettek milliárdosok.
Igy kérlek hagyd a lekezelő szöveget. Nem puszilkodok a Rogán kör tagjaival, de elég pontos képem van arról, hogy ki hogyan gazdagodhatott meg a multban Magyarországon.
Vagy szerinted az a normális, hogy egy 3 milliós gázszerelő Kft tulajdonosa az elmúlt 16 évben 10 milliós vagyonból tudott 1000 milliárdos cégcsoportot csinálni? 
Én tehát - hiába javaslod - nem fogadom el a saját érdekemben, mert se nekem se az országnak nem az az érdeke, hogy hagyjuk az ország szétrablását.
Szégyenteljesnek tartom azt a dumát, hogy aki nem lop  az a gyengék közé tartozik.
Magam részéről abbahagyom a párbeszédet veled.
Mert bünpártolókkal sem szeretnék kommunikálni.
Mr.T csütörtök, 14:11
Valakinek van rá tippje, hogy nagyságrendileg mennyiért reális mostani árakon egy tégláig, födémig bontott, 100m2-es, lipótvárosi (Szemere utca) lakás felújítása, kvázi újjáépítése? Tényleg szépen ki van pucolva már, sitt elhordva, és az ablakok újak. Kondenzációs gázkazánnal, padlófűtéssel, gépi vakolással, álmenyezettel, lakáson belül új elektromos vezetékekkel (a kapcsolószekrény bent már új). 1 fürdőszobát és egy külön WC-t kell kialakítani. Nagyságrendre szerintetek mennyi?
Kértem ajánlatot, de majd lehidaltam az áron.
izommanujra csütörtök, 14:06
Előzmény: #237683  FatFIRE
 Nem kamu a külvárosi panel tudja hosszú távon azt mint egy belvárosi panel AIRBNB ben nagyon nagyon sok melóval.. Ne kelljen ecsetelnem mennyi meló van egy heti  napi szinten váltott bérlői réteggel ( turista  ) aki után takarítani kell stb. ha levonod az üzemeltetési kötlséget  akkor pedig még egy külvárosi panel hozam sem marad. Mostani szerzemény 7,7 % ot hoz bruttóba!  ok ebből még ha leadózol is marad 6,8 legalább .   Régen is 6-7 % körül alakult a külvárosi hozama.. ja hogy most nem… 6 nak is örülni kell bruttóba .. hát igen ezért kell kicsit tenni a dologért értem azt veszel egy felújítandót magad felújítod anyag kötlségre ( munka szenvedés ) és akkor megvan rögtön ( flipping vagy hogy mondják) a  jelentős bérleti hozam mert mélyről vetted a piachoz képest a lakást. Ha készen veszed rosszabb a megtérülés mert nem teremtessz értéket. Ez ilyen ,de az is előbb utóbb eléggé gyümölcsőzőre vált. Azt vétesztitek el  vagyis nem hiszitek, hogy 1 mft bér lesz 2028-2029 re … ami tényleg így is lesz mikor a pesti átlagbér már most 750 e ft! https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250121/budapesten-mar-750-ezer-forint-felett-van-a-brutto-kereset-mennyi-penzt-lehet-keresni-videken-735801   van itt pénz kérem szépen… az 1 mft os  fizetés sem állom… manapság  mikor a tanárnak is már 800 e ft körülre emelték a bérét az orvosok meg már rég 1,5 millát keresnek.. Ha azt hiszitek a lakás ár bérleti díj ezzel arányosan nem  megy fel tévedtek! Menni fog az ezért is jó FIRE eszköz a lakás követi a fizetéseket az életszivonal emelkedést nem kell munkabérből megélned hogy ne maradj le a lakás bérleti is zárkózik fel na meg a lakás ár!
slash csütörtök, 13:56
Előzmény: #237678  DavidCamp
Röviden: A srácnak szerszámgépiparban van cége. Nyugat-Mo.  A németek mondják vissza a megrendeléseket . Elbocsájtások. Drága energiaárak, vámok,  bizonytalanság. Trump. 
 Itt mi Pesten (Budán) csak ülünk az irodában meg a turistákkal baszakodunk , de a meló meg a gyártás a vidéki fellegvárakban van.   
slash csütörtök, 13:51
Előzmény: #237672  Moka_Brikka
Persze hogy van ügyvéd. Egy valag pénz elment már rá. Kínaiul beszélnek. 
FatFIRE csütörtök, 13:50
Előzmény: #237642  Atti
"Az is kamu, hogy a legolcsóbb kecók hozzák a legmagasabb megtérülést."
A legmagasabb megtérülést a belvárosban lehetett elérni, rövid távú lakáskiadással. De ezt sokan még most sem tudják, rengeteg a gyenge hozamú befektetési lakás.
Hobbyproperty
"2013-ban multis középvezető munkabérből ikerházat építettem Buda egyik legjobb helyén, ma próbáld meg ezt munkával..."
Nem a Fideszt mentegetem, de az EU-ban nem fognak visszatérni a Covid előtti konjunktúra évei. Az EU egy hanyatló pályán levő, a versenytársaktól szinte mindenben lemaradó országcsoport lett, amit a legjobban a német autóipar jelenlegi helyzete szimbolizál. Másrészről az elmúlt évtized közepén a brutális következményekkel járó devizahitel válság miatt volt olcsó az ingatlan, nem érdemes abból az időszakból kiindulni, amikor százezres tömegek bukták el éppen a lakásukat.
"Ahol az asszony 30-40 milliós autóval megy a körmöshöz azok 1%-ának valami óriási koponya a férj, 99% közel van a tűzhöz."
Tudom, hogy a NER látványos gyarapodása miatt ez az elterjedt nézet, csak köze nincs a valósághoz. Sok olyan embert ismerek, akiknek összejött (barátaim üzletfeleim például), ennek alapján mondom. Egyébként ez a vélelem rombolja talán legjobban a magyar társadalom lelkületét. "Nem lettem vagyonos, mert nem vagyok neres". Hihetetlen baromság. Senki nem mondja azt, hogy nem tanulhatsz, vagy nem fektethetsz be jól, ha nem vagy neres. Rajtad múlik.
DavidCamp csütörtök, 13:50
Előzmény: #237582  tihamer
Mennyiért? Hol vásároltad???
Second Wave csütörtök, 13:44
Előzmény: #237677  vegyesz
Sehogy, ide is jó lesz.
Tegnap "fantasztikus napunk" volt,
ma a rettegtetés megy. Arra meg pont jól jön egy ilyen MI példa, munkanélküliek leszünk, ki fog itt lakást venni, jaj!
:-)