Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Nudli
Nudli ma, 01:23
Előzmény: #205860  J0hnnyEnglish
Mostanaban volt par elmenyem egeszsegugyben. Errol beszeltem. Ha ugy beszel a nover a beteggel mint kutyaval akkor az egeszsegugy? Ha kap valaki idopontot 1 honappal kesobbre orvostol Miskolcra  es amikor elmegy  utazik 1 orat, var 2ot, mondjak hat a doktorur szabin van. Ez egeszsegugy? Vagy orvos szakorvoshoz kuldi beteget mutetre 2het mulva van idopont De nem vegezteti el az ehhez szukseges vizsgalatokat. Ezert egy hetet kesik a mutet. Ez egeszsegugy? Vagy idopontra mesz es hallod amint nyaralasrolt tart elmenybeszamolot a szomszed doki. 1orat csuszol. Ez eü? Stb stb ezek az euben dolgozo emberek. 50% ragyogo ember aki viszi a hatan az egeszet. 
dugynok
dugynok szombat, 20:33
Előzmény: #205829  Ishar
Uhh, nemrég jártam ott (egyébként 8 évig a tó túloldalán, Tbàlinton laktam), tiszta szellemváros, üzletek zárva, ember szinte nincs... 2-3 cica/plastic babát làttam (tudjàtok, olyan rosszlányok.hu-st) kutyát sétàltatni :D
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 17:01
Előzmény: #205857  Nudli

Más elvakultnak is mondtam már, kívülről a felszín semmit nem mond! Belülről kell megtapasztalni akkor jön a döbbenet igazán!
Szóval ha majd lesz iskoláskorú gyereked, vagy nyílt töréssel vársz órákat a sürgősségin, vagy szakorvosi ellátásra, akkor jön a döbbenet, hogy a gyerek oktatóinak fele képesítés nélküli pedagógiai asszisztens, vagy egy olyan fiatal orvos lát el, órákkal a balesetire érkezés után, akin messziről látszik, hogy 3 napja nem aludt.
munison
munison szombat, 16:44
felesleges ezt ragozni, bárki bármit nyilatkozik lehet az a jó isten maga Viktor, metródoom, vérPistike13 de még a lackó bácsi konyhája is. (Ugyanezt csinálták a világvégések 2013-21 között, csak a másik oldalról. ) Bárki, bármit mondhat nyilatkozhat, semmi nem számít annyit mint a világgazdaság iránya, amiben elsősorban USA jegybank van, másodsorban EU jegybank.
Ez adja teljes mértékben 100%ban az irányt, minden más csak egy kisebb és nem irány/trend fordító erő. A részleteken, lehet vitázni de a trenden teljesen felesleges, mert az megváltozhatatlan és érdemi irányváltoztatásra szemernyi esély sincs, hogy stílusos Magyar legyek, annyi az esély változtatni rajta, mint amennyi esélye van a Magyar válogatottnak megnyerni veretlenül a foci világbajnokságot. Aki ezt nem látja be és még mindig a trend ellen érvel az vagy szellemileg sérült vagy erősen érdekelt, hogy hazudjon.
lacikonyha szombat, 16:26
Előzmény: #205856  hunball

én írtam
örülök hogy megjegyezted, otthon választani női dolog
ha rá mutat valamire teljes szívéből, akkor egyetlen dolgod lesz csak: megdicsérni hogy jól választott
Nudli
Nudli szombat, 16:14
Előzmény: #205774  sztiv
Csak egy gondolat az oktatásról meg iskolák. Most mindenki ezen rugózik. meg mekkora felelősség a pedagóguson. (csak megjegyzem nem minden tanár orvos egyforma minőségű mint ahogy az autószerelő vagy burkolók sem) 
1. miért csak az iskolákról beszélünk, hol van a szülő felelőssége? A gyerek a szüleivel szocializálódik elsősorban. Onnan hozza az alapokat.
2. Iskola és oktatás. ok kell egy színvonal. De mi az iskola feladata? megadja az alapokat az alkalmazott tudás élményét és azt, hogy mekkora hatalom és erő a tudás. 
Az élet egy állandó tanulás. 
Egy TV rádió műszerész amikor suliban tanult még tranzisztorról meg csövekről tanult. Hol voltak processzorok meg okosTV-k 
vagy egy fogorvos. tanulta az amalgán tömést meg hogy kell a fogat kivésni, de most már az implantáció folyamatát annak technológiáját kell tudnia, azoknak a szerszámoknak a használatát.
vagy más orvosok. Volt epekő műtét egy harakirihez hasomló vágást ejtettek. most a laparoszkópiás megoldással pár kisebb lyukon megoldják az ügyet.  stb stb.. 
hunball szombat, 16:11
Egyszer valaki írta itt, hogy a feleség legyen boldog a lakással, a férj számára meg kegyen kibírható. Na tehát ezért vagyok elakadva, mert én már kibírnám sok helyen, de a feleségemnek kicsit rendeződnie kell még, most még ő se látja, hogy hol lehetne boldog.
Amúgy ez Sashalom, Nagyiccetelep jó környék. Nézni fogom. Kompromisszumos, nincs borzasztóan messze, de már eléggé kertvárosias, és van elég sok
hunball szombat, 16:03
Na idén mi már nem veszünk ingatlant. A feleségemmel nem sikerül megegyeznem, hogy melyik kívánságfaktorból mennyit engedjünk. Ő most a 3 hetes újszülöttet gondozza a 3 éves fiunk mellett. Tehát törekszem elfogadni, hogy mély és hosszú racionális beszélgetésre nincs igazán lehetőség. Nem tud dönteni, de megegyezésünk szerint vétójoga van, nélküle nem dönthetek, és most az van, hogy ez se jó, az se jó, túl drága, stb stb. Na majd akkor egy év múlva újra nekifutunk. CSOK addigra kuka számunkra, a PMÁP meg ketyeg, meg pénzt is keresek, meg azért az örökségből is várok egy 10 milliót valamikor. Tehát most akkor pozícióban vagyok: nominál stagnálásban vagyok érdekelt még egy évig. Kis emelkedés nem baj, de 10% nominálisan már kár lenne nekünk.
lacikonyha szombat, 15:58
Előzmény: #205853  Ishar

meg sem kell köszönnöd, szívesen adom neked akár örökbe is
mert van érzéked a művészetekhez
Ishar
Ishar szombat, 15:44
Előzmény: #205849  Pistike12
Az már csak hab a tortán, hogy az építőanyagoknál éppen árcsökkenés, vagy ha úgy tetszik, akkor defláció zajlik. Persze, ha a főmetrodòm (ez tetszik, köszi Lacò) pl. avokádóból építi az új lakásokat, akkor valóban bajban vagyunk és rohanni kell vásárolni.
Pistike12 szombat, 15:39
Előzmény: #205851  Ishar
Remelem neked lesz igazad, de sajnos nem...
Ishar
Ishar szombat, 15:35
Előzmény: #205849  Pistike12
A mostani árakba már az elkövetkező tíz év inflációját is beleárazták, mint Tihamér a januári bérleti díj emelésbe a mostani nyugdíj prémiumot.
Pistike12 szombat, 15:09
Előzmény: #205764  Nudli
Pont mint most az MBH/MNB/miniszteriumi/MFB hiteleknel es  tamogatasoknal... 
Pistike12 szombat, 15:06
Előzmény: #205801  LouMannheim
Azert nyilatkozta mert az inflacio ezt okozza, ha hiheto ha nem... 
Errol irogattam ide egy ideje. Hogy ne varjon aki venni akar. 
munison
munison szombat, 14:22
az egy dolog, hogy a magyar emberek 98.9% teljes mértékben kiárazódott egy újlakáspiacról DE
vajon egy külföldi befektető de inkább egy külföldi befektetési alap (ami inkább jellemző) most mennyire tud jól sales-elni az ügyfeleknek ha:
- előző évek ingatlan növekménye beleáll a földbe és már nem lehet az előző években hozzászoktatott számokat mutatni
- háború tombol a szomszéd országban
- ötletvezérelt politikai törvényhozás tombol össze, vissza adóztatással
- EU kilépés lengedezik a levegőbe középtávon
OTP Supra-t is csodálta az ügyfél amikor az előző évek hozamaira lehetett mutogatni aztán amikor esik akkor egyszercsak esik, hogy több mint 10 év hozama megy a levesbe kevesebb mint egy év alatt és mindjárt nem lesz sztár a sztár, mert már vissza sem kapaszkodik hanem inkább átnevezik indítanak újat más eszközökkel amit sales-elni kell az ügyfeleknek.
Benzedrine
Benzedrine szombat, 12:39
Előzmény: #205846  tihamer

És most nézzük hogyan alakultak a magyar HAVIbérek aranyban számolva, egy havi átlagos bér mennyi uncia aranyra lett volna elég? 
1946 0,7 1970 2,1
1990 0,6
2000 1,2
2007 1,4
2015 0,8
(Zsiday)
tihamer
tihamer szombat, 12:28
Előzmény: #205845  tothjoco
Azért én az aranyat megtartom.
1946. 1 kg arany, 13.000,- HUF
2023. 1 kg arany, 23.000.000,- HUF 
tothjoco
tothjoco szombat, 12:20
Előzmény: #205835  tihamer
Tihamer. Van egy garazsod pl. Az arany  nem termel. A garazs igen. En most adok el aranyat
kjanek
kjanek szombat, 11:15
Előzmény: #205831  tihamer
Egy oldalas, egy mondatos könyv lenne. :) "Összes vagyonunkat kizárólag Orbán Viktornak köszönhetjük" :)
Evehid
Evehid szombat, 11:11
Nagyon jókat írsz. Hangulatjavító pirula, köszi. :-D
Evehid
Evehid szombat, 10:31
Előzmény: #205734  Sony123
Bocs, ha erre nyersebben reagálok. Egy pillanatig nem vitatom, hogy Te/ti is sokan voltatok ilyen indulással, itt többen is nagyon keményen indultak. Amúgy a most fiatal, itt a topicban legfiatalabbak közt is akad hasonló. De vedd észre, hogy Peti nem rólad beszélt. Hanem arról - az ország méretéhez, teljesítményéhez képest elképesztően, fenntarthatatlanul nagy darabszámú!!!! - helyezkedő pondróról, aki az általa leírt módon jutott anno, vagy juthat manapság  előrébb. 
A fiatalokról: a fiam egyik barátja 16 éves kora óta dolgozik suli mellett. Nem azért, hogy a vagyonépítés, hosszú távú megélhetés alapjait lerakja, hanem hogy a családjával a jelenben meglegyenek (a szülők elváltak, alacsonyan, de képzettek és tufák :(). A legjobb barátnője dolgozik egyetem mellett. Nem a vagyonért, hanem hogy tanulhasson. Apa szintén nincs, anya egy hullafáradt, dolgozó hüpi. Gondozandó nagyszülő van. :(( Másik 2 haver minden nyáron, és év közben suli+sport mellett dolgozik évek óta. Mozaik, nagyon jó család, a srácok féltestvérek. De a szülők az ismételt startkockáról indultak, több gyerek mellett tanultak tovább ők maguk is. Nem lehet behozni teljesen, csak sokat feljebb lépni. Tisztelni azért van mit. 
És még a fiatalok: a városokban élő részük tekintélyes hányada a kereskedelemben, vendéglátóiparban dolgozik, vagyis este 8-9-12-kor végez. Nem 16:00-kor. Az a világ jelenleg már inkább csak a közszférában létezik. Ha meg részben HO-s ügyfélkapcsos, akkor gépről max. pisilni mehet el, nem mellékállásba párhuzamos időbeosztással pl. a szomszéd városba. A kamudiplomások nagy része ilyesmi helyen dolgozik. A valós diplomás meg nem mind IT-s, van elvétve pl. orvos is. Annyi ügyelettel, hogy nem lát ki a fejéből. A halálhátán született meg ömlik néhány nagyvárosba, ahol nem a mellékállás, amit próbál megugrani, hanem az odatelepülés, alapesetben mostani albi-árakkal. Nagyon súlyos rendszerszintű gond van.
Ishar
Ishar szombat, 10:27
Előzmény: #205834  siemens
Én nem gondolok semmit, az idézett szöveg a honlapjukról származik: Rólunk - Tópark Lakópark (topark.hu). Annyit tettem hozzá, hogy a honlapon lévő szövegben lévő elütést "túlterhlet" javítottam, bár ettől függetlenül a lakások biztosan professzionális módon lettek kivitelezve. Az én személyes véleményem az - tisztelet a kivételnek -, hogy a magyar építőiparban a kivitelezőktől kezdve a ún. mesterembereken át az ingatlanosokig összefújta a szemetet a szél. Sírnak az állami támogatásokért, mert ezek szerint önmaguktól piaci alapon képtelenek megfizethető áron építeni, az állami dotációkkal így viszont gazdaságilag életképtelen cégek és emberek lettek kitömve és váltak milliomossá/milliárdossá. A fenntartható megoldást talán az jelentené, ha az állami támogatások (növelése) helyett az általuk elvárt profitráták csökkennének.
mr_bob
mr_bob szombat, 10:15
a pozitív reálkamatot (dollárban) nem szereti az arany. amikor beüt a krach és visszafordul negatívba, akkor jön majd el az arany ideje véleményem szerint. ha nagyon tippelnem kellene, akkor ez az elkövetkező 2 évben valamikor meg is fog történni, szóval türelem.
El_Kebir
El_Kebir szombat, 10:06
Előzmény: #205838  lacikonyha
Nagy segítség ez a magyar családoknak...
lacikonyha szombat, 10:00

a BP újlakáspiacról kiárazódott tömegnek van jó hírem
itt egy újabb hely ahova mehetnek ábrándozni és nézelődni
https://444.hu/2023/09/30/nagy-segitseg-ez-a-szazmillios-autok-szerelmeseinek-megnyilt-az-orszag-elso-lamborghini-markakereskedese
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 09:30
Külhonban csak gazdasági lassulás van, a hazai recesszió nyomorult kis gazdaságunk hozadéka. Én a kriptóban nem hiszek. Mostanában Xetra-n vásárolok német ipari/építőipari vállalat papírokat, magyar tőzsdét hanyagolom a forint miatt.
tihamer
tihamer szombat, 09:22
Előzmény: #205832  tihamer
Arany árfolyama.Évek óta ( kb 3 éve)1900 USD körül (jelenleg 1870,- USD/ uncia) forog az arany árfolyama. Ráadásul e cikk szerint jövőre gyengülni fog az USD.
https://www.kriptoworld.hu/az-arany-arfolyama-esik-a-btc-viszont-felfele-kacsingat/
Miközben a bitcoin árfolyama újra növekedési pályán van.
Vélemény valakinek?
Szvsz már rég jóval magasabb árfolyamon kellene lennie, pláne recessziós gazdasági környezetben, mint ami jelenleg is tart.
siemens szombat, 09:18
Bár idézőjelben van, de nem tudom eldönteni, hogy komolyan gondolod vagy sem. Értelmes ember oda biztos nem költözik. "Lakópark"..... 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 09:18
Előzmény: #205823  Murdoch

Érdemes a hozzászólásait figyelmen kívül hagyva görgetni, mert a 80%-a öntömjénező ömlengés, aminek semmi értelme, másrészt itt magán kívül mindenki mást hülyének és aprópénznek néz, egyszerűen nem kell válaszolni vagy írni neki (azt meg nem veszi észre ha van néhány jó és hasznos meglátása, mert fél hozzászólás alatt átvált becsmérlő f@szkalapba). Szóval beszélgess velünk (mindenki mással). ON: lassan egy éve vettem fel a szabad felhasználásút, azóta 4+%-al emelkedett a kamat, csak nyár óta 1,5-2%-al. Miért? A Lakáshitelek most is 8,1-8,5%THM-el mozognak (alig változtak), és ha csökken a kamat, szerintem nő majd a marzs, 2015-ben 2,5-3% volt... Szóval a hitelezésnek biztosan reszeltek egy darabig, ez pedig kihat a gazdaságra. A vállalati hitelezés is gyengélkedik, ráadásul EU-s pénzek nélkül sok mindenki elodázza a beruházásokat!
Recesszió van (nem válság), csökkenő pénz és beruházási hajlam mellett kellene "Marci" fordulatot végrehajtani, és felhajtani az ingatlanárakat. Menni fog? (-6%-os államháztartási hiánnyal?)
tihamer
tihamer szombat, 09:08

https://tudas.hu/bemutattak-matolcsy-gyorgy-uj-konyvet-a-neumann-janos-egyetemen/
Én Mészáros Lőrinc (~500 milliárd), illetve Tiborcz István (72 milliárd) könyvét várom.
Vajon hogy csinálták?
   ☝️😆👆
lacikonyha szombat, 08:57

az ingatanlanpiac egy stratégiai játék,az újlakáspiac kűlönösen az
kár mást bele képzelni
és vannak akik művészi szinten űzik annak, a tóparknak az ötletgazdája is egy művész volt
..
persze a békaperspektívából minden más
Ishar
Ishar szombat, 08:47
Előzmény: #205822  lacikonyha
"az újlakáspiac nem igazán sprint műfaj" --- Egyetértek, kiváló példa erre a biatorbágyi Tópark – Be My City projekt. Állt vagy húsz évet a kivitelezése aztán mégis milyen pöpec lakópark lett belőle, ami a "túlterhelt Fővárosunktól néhány percre, egészséges, inspiratív, jó infrastruktúrával rendelkező környezetet nyújt" az M1-es és az M0-ás autópálya között. Mostanra már biztosan benépesítették a boldog lakók.
lacikonyha szombat, 08:47
Előzmény: #205826  Ishar

most valami ilyen instant bankhitelbírálat és folyósítás kitalálása van napirenden
a tulajdonjog bejegyzés is mehet egy füst alatt vele, persze
lacikonyha szombat, 08:42
Előzmény: #205825  amadeo

természetesen lopkodják egymástól az infókat és az ügyfeleket is
van ahol kevésbé hagyják a főnökök, van ahol az ügyeseket még bátorítják is erre
ugyanis a kutyaütók a tuti infót és ügyfelet is könnyedén hagyhatják veszendőbe menni, tehát az irodatulajdonos jobban jár ha valamelyik mestergenny értékesítője még időben ellopja, és tényleg  jutalékot csinál belőle
vagy ő maga veszi el a balektól és adja a tehetségesebb kezébe
te meg eldöntheted: balekot akarsz e magad mellé,vagy igazi gennyet
szép választási lehetőség
Ishar
Ishar szombat, 08:33
Előzmény: #205811  dexter
"Állítólag 2 nap alatt átment az ügye, még az 1 hetet sem várták meg."  ---- 2 nap? Sokallom! Az ingatlanárak emelésével szerintem még tovább lehetne gyorsítani a folyamatot. Jöhetne már az a megjósolt 3 milliós négyzetméterár és azzal párhuzamosan az azonnali ügyintézés.
amadeo szombat, 08:29
Az miért van a com-on, hogy a szövegbe leírja a hirdető hogy szigorúan csak az ő (második helyen mutatott) telefonszámát hívják? Látom hogy iroda meg referens, de ezek szerint az irodán belül bárki foglalkozik bármivel és akit épp elérsz az fog valami jutalékot kapni? Nagyon fura elképzelni - egy cégen belül egymástól lopkodják a munkát? Vagy hogy?
lacikonyha szombat, 08:07
Előzmény: #205823  Murdoch

kifelejtettél egy lényegeset:
konyhakéssel lehet hagymát szeletelni, és embert ölni is
nem a konyhakésen múlik hanem azon aki kézbe veszi
..
amiket tanultál tőlem, lehet értelmesen is felhasználni, meg úgy ia ahogy te akarod
..
tehát legyen ahogy akarod
Murdoch szombat, 07:34
Előzmény: #205822  lacikonyha
Ha összefoglalnám ez eddigi észrevételeid, új lakás nem baj ha alig van, a használtakat meg úgy is hobbiból hirdetgetik, tranzakciószámokkal amúgy sem kell foglalkozni. 
lacikonyha szombat, 07:21
Előzmény: #205819  bronz

az újlakáspiac nem igazán sprint műfaj
de lehet a sprinterek szemüvegén át szemlélni
kibicek főleg
bronz szombat, 07:18
Előzmény: #205819  bronz
Szegény szerencsétlen építtetők, fogynak a palimadarak, lassan mennek a levesbe a családtámogatásnak nevezett építőipari támogatások. Szegények.
Majd ha lesz egy percem, majd sajnálni fogom őket. Most nincs.
lacikonyha szombat, 07:17
Előzmény: #205818  HPPapa

egy ingatlan tranzakció nem egy pontszerű jelenség, hanem hosszabb-rövidebb folyamat
ha kellően leszűkítjük a perspektívát bármi igaz lehet
pl
tézis
én vagyok a legjobb focista
értelmezési tartomány: a szoba ahol most pötyögök
mivel egyedül vagyok benne, a tézls helyessége máris igazolt
..
a focimeccsek végeredményét sem a kezdő sípszó elhangzásával egyidőben szokás kihirdetni
bronz szombat, 07:16
Előzmény: #205816  HPPapa
Ingyen tároló, parkoló jár már sok helyen, mert már most se veszi a kutya se ezeket ilyen áron, de szaladjon mindenki, mert 2 év múlva már 3 millió lesz egy m2.
Anyád.
HPPapa szombat, 06:58
Előzmény: #205817  lacikonyha
Azon projekteknél, ahol a tranzakciószám 0, ott tényleges ügyletről nem is lehet beszélni. Addig kár áremelésekről álmodozni.
lacikonyha szombat, 06:34

ez a kedvencem, imádom látni:
"földbe állt az ingatlan piac,"
persze a lakóingatlanok tranzakció számára gondol ilyenkor az ihletett költő
persze azt írni amire gondol az próza lenne, nem pedig költészet
..
minden ingatlannak van közmegítélés és tényleges vevő szemszögéből való mérlegelés utáni súlya, és a kettő nem ugyan az feltétlenül, sőt....
a közmegítélést azok hozzák létre akiknek vagy pénzük vagy reális igényük, esetleg egyik sincs rá
ők a kibicek, véleményük a kibicek véleménye, a saját maguknak fontos, meg a többi kibicnek
a tényleges ügylet részvevőinek nem annyira
..
HPPapa szombat, 05:09
Előzmény: #205809  Sony123
Most sem veszi senki ezeket a lyukakat, majd gondolom 3M/m2 áron sorbanállás lesz, 100 misis vételár mellett. Ismerem ezt az építési vállalkozó fajtát, a Porsche már nem elég otthonra, Ferrari/Lambo kell. 
kukor-ica szombat, 02:10
Előzmény: #205811  dexter
Nekem is megvolt júliusban 1 hét alatt.
Nudli
Nudli szombat, 01:10
Előzmény: #205778  siemens
42 m lesz a vege sztem
Nudli
Nudli szombat, 01:08
Előzmény: #205774  sztiv
Aha. Ment a nyafogas amikor kinai egyetemet hoztak volna ide. Ami a vilag elso 40eben benne volt. Epp most olvastam a magyar munkavallalok nagyobb resze diplomas beosztasban dolgozik.
Az egeszsegugyben es oktatasban dolgozok 50%a szart sem er. Orvosokat is beleertve. Ez nem fizetes kerdese. Ha tobb fizetest kap hirtelen jobb lesz? Megvaltozik az ember? 
Ezek hivatasok nem munkahelyek. 
Nudli
Nudli szombat, 01:00
Előzmény: #205777  EURHUF_goes_to_haven
Nem ezt mondtam? Aki itthon boldogul az boldogul kulfoldon is. 
dexter péntek, 23:16
Előzmény: #205803  J0hnnyEnglish

A Magyar Hang youtube csatornát néha meg szoktam nézni, ha fledobja a youtube a kezdő oldalon.
A tegnapi adás elejét néztem meg és Dévényi István mesélt benne, hogy bement a földhivatalba ügyet intézni (nem fejtegette hol volt ez), ahol korábban 60 nap volt ügyintézési idő, ha pénzért a gyorsítottat kérted, akkor 30 nap. Reflexből kérte a gyorsítottat, erre mondta neki az ügyintéző, hogy felesleges kérnie, mert most 1 hét az átfutási idő.
Kérdezgette az ügyintézőt, aki azt mondta neki, hogy ilyen pangás még soha nem volt náluk. Állítólag az ügyitézőnek hetek óta nem volt hiteles, jelzálogos, széljegyzetes ügye . Állítólag 2 nap alatt átment az ügye, még az 1 hetet sem várták meg.
Nem tudom ez mennyire általános, de ez is csak azt erősíití, hogy sok helyen földbe állt az ingatlan piac, főleg a hitelesek.
Murdoch péntek, 22:56
Előzmény: #205806  lacikonyha
Amit nem értek: 
- új ingatlan vásárlása vmilyen %-ban használt eladása mellett zajlik (na ez utóbbi beállt)
- lehet azon somolyogni, hogy alig van új ingatlan, így ezeket galaktikusan lehet árazni, de mi lesz azzal az x ezer melóssal, mérnökkel, építésszel, ügyvédi irodával stb., akik most már csak az állami beruházások lenullázása miatt is téblábolnak.
- ilyen m2 ár még jobban megerősít, hogy kívül tágasabb, akkor hogy lesz a tranzakció? Bennfentes körben oszt jóvan? Amúgy a megújulási ráta? Vagy ez olyan lesz, mint a remek használtautó paraméterek, lassan tele lesz az ország OT-s járgánnyal.
Sony123 péntek, 22:35
Ez is biztos megéri! Ha fizetnének akkor se költöznék ide! De biztos lesz olyan réteg aki költözni fog.
https://ingatlan.com/viii-ker/elado+lakas/tegla-lakas/32949303
Fiam inkább beadta felmondását, mintsem tovább bírkozzon a rétinégerekkel.
greenman76
greenman76 péntek, 20:41
Előzmény: #205798  Ishar
Emelgetni lehet ugyan a csillagos égig, de k fogja majd megfizetni..?
Ahogy már elhangzott, van egy szűk réteg aki képes lenne rá, csak lehet ez a réteg nem azokon az ótvar helyeken akar vásárolni, ahol ezek általában épülnek...
Ishar
Ishar péntek, 20:15
Előzmény: #205806  lacikonyha
Erre nyomtam egy pluszt Lacò, mert a posztodat olvasva nekem is a 90% jutott az eszembe eszembe.
lacikonyha péntek, 20:11
Előzmény: #205804  lacikonyha

igaza lehet a mínuszolónak
tehát helyesbítek,
talán inkább a magyar népesség 85-90%-a esett ki az BP újlakáspiacról, végleg, nem a 80%
az ő pénztárcájuk állapotát máshol kell mértékadóként figyelembe venni,és hivatkozni rá
Peti84
Peti84 péntek, 19:55
lacikonyha péntek, 19:53
Előzmény: #205802  bronz

a magyar népesség kb 80 %-nak csak ábránd már ma is a budapesti újlakáspiac
lehet rövid úton beletörődni,vagy választható a hosszak kapálózás utáni is
és az már csak rosszabb lesz
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish péntek, 19:20

Mit mondott a kiszámolós Miklós az ilyen hozamokról? Valahogy úgy hangzott, hogy ami évi 10%+ felett hirdeti magát huzamosan, az kúrv@ nagy kamu!
Egyrészt, ha török útra léptetné az országot a köpcös, akkor rövid időn belül el lenne zavarintva, másrészt megint nincs más csak az ingatlan, csak az ingatlan, csak az ingatlan.
Nem kezdek el anekdotázni azon, hogy a hétköznapi élet mennyi területén tetten érhető a visszafogott költés, csak pár sorban:
-Madáchban a hónapokkal ezelőtt meghirdetett nagy klasszikusokra még mindig van jegy, úgy, hogy pár éve még csak akkor tudtál elmenni ezekre, ha másodpercekkel a jegyvásárlás nyitás alatt már ott voltál, mert pár nap alatt elkelt mind.
-Autópályán egyre többen beállnak a 100-110 tempóra 2008-hoz hasonlóan.
-Asszony vásárol, egyre több az olcsó, import és jó cucc, + pár saját márkás, de a magyar termékek aránya drasztikusan csökkent.
-B.Füreden a jó idő ellenére mintha ciánoztak volna...
Lényegesen kevesebb pénz van az emberek kezében és a megtakarítási ráta is jelentősen csökkent. Ebből kellene kihozni az ár kitörést rövid idő alatt.
bronz péntek, 19:16
Nem lesz az 3 millió, így sincs pénze már az embereknek, csak egy nagyon szűk rétegnek ilyen árak mellett 
LouMannheim
LouMannheim péntek, 18:23
Előzmény: #205792  lacikonyha
"Az egyik legnagyobb lakásépítő cég, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója szerint három év múlva a mostani budapesti átlag, vagyis a másfél millió forint megduplázódik."
16% évenkénti ár növekedést prognosztizál. Ezek szerint jobb lenne most venni mint három év múlva. Ezen az idő alatt álompapírka gyakorlatilag elértéktelenedik. Én el hiszem neki ezt.
De miért nyilatkozza most le.
A: előre felkészít minket hiszen filantróp lélek, és a piacot akarja ezzel is tartani.
B:kurva nagy gáz van és inkább most vásároljunk, a 3. év végére bízik abban hogy helyreáll a piaci finanszírozás is, csak addig legyen már valami eladva.3 év távlatában minden megoldódik.
C:jelzés a kormány felé hogy gyerekek nincs hitel tegyetek már valamit.
Milyen bennfentes infója lehet ebben a máról holnapra rendeletet alkotó, gyorsan változó világunkban?
Vagy túl van gondolva az egész?
lacikonyha péntek, 17:56

amúgy már nem vagyok aktív kamuhirdetés gyártó, és talán nem is leszek soha már
ma már csak a kamuk eredményeinek befektetése következményeként rendszeresen potyogó valódi - nem kamu - pénzmagokat gyűjtögetem
így lesz a kamuból valóság
mindennek az alapja egy jól megszerkesztett kamu
lacikonyha péntek, 17:45

kár
pedig már éreztem az álompapírpénz szagát a markomban
és kellemes volt
Ishar
Ishar péntek, 17:41
Előzmény: #205794  lacikonyha
Természetesen, de az eredeti ötletgazda maga a főmetrodom, így nem tudom mennyire lesz rá vevő. Lehet, hogy egy kamu hirdetéssel előbb csőbe tudod húzni: lopott képekkel beugrasztod egy alulárazott sohanemvolt újépítésűbe, majd eladsz neki 2 millió/nm áron egy másikat azzal a szöveggel, hogy úgyis 3 millió/mm lesz, ahogy ő jósolta.
Second Wave péntek, 17:40
a 24 SEO szakértője beleadott apait-anyait, rajta ne múljon a 3MFt-os átlagár :-)
FR73 péntek, 17:34
Nem előznek a kanyarban, megvárják, míg ismét egyenes lesz, és lehet tolni ezerrel.
Az kiolvasható belőle, hogy itt 2024. végéig fűszál se fog nőni.
FR73 péntek, 17:32
Előzmény: #205791  EURHUF_goes_to_haven
A kamatemelés az mindenképpen csökkenti a keresletet. Csökkenő keresletre kétféle reakció lehetséges a kínálati oldalon: árcsökkenés, vagy visszalépés.
Német és magyar reakció tehát más volt. Visszalépés az is, amikor nem csökkenti az árat, és kinn hagyja a hirdetést, de tisztában van vele, hogy igen nagy eséllyel nem fogja eladni.
lacikonyha péntek, 17:20
Előzmény: #205793  Ishar

király vagy, köszi hogy ingyen adtad
ha legközelebb találkozom a főmetrodommal, elárulom neki a zsenialitásod, cserébe meggazdagszom a jutalékból, amit természetesen álompapírban kérek tőle
mertha lúd hát legyen kövér
benne vagy,mint ötletgazda?
Ishar
Ishar péntek, 17:08
Balfék ez a Metrodomos, miért építenek ilyen sok lakást?! Építsenek feleannyit és akkor 3 millió helyett 6 millióért adhatnák a kaptàrhelyek négyzetméterét. 
EURHUF_goes_to_haven péntek, 15:00
Előzmény: #205790  FR73
Szuperül összefoglaltad. Igen!
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230929/ezert-van-most-nehez-helyzetben-a-magyar-ingatlanpiac-642661
Amit érdekes ténynek tartok, hogy annak ellenére, hogy az EU-ban alacsonyabb még a kamat építésre, ha összehasonlítjuk magyarországgal ahol~ duplája, de minimum másfélszeres, az ingatlanok értéke is nagyobb kint, így a saját erő is több ami kint kell mégis kint csökkennek az árak itthon pedig nem (leszámítva a Ft gyengülését amivel jó esetben a fizetés nő).
Illetve Németországban tervezetként van most egy nem kiadott ingatlanokat súlytó adó. (2%!!! körül emlegetnek) egyelőre még csak terv szintjén de ezzel is elő akarják segíteni, hogy több legyen a kiadott ingatlan.
Ez alapján a német- és a magyar lakáspiac eléggé az egymás ellentettje. 
Magyországon magas kamat mellet , elég erősen támogatva a gyerekvállaló ingatlankeresőket
Németországban ~alacsonyabb kamat mellett, minimális támogatásokkal, de elősegítve az olcsó bérléssel. Vagy ezt csak én látom  így?
FR73 péntek, 14:34
Előzmény: #205789  EURHUF_goes_to_haven
Igen, értem. Igazodni kell valamihez, ha összehasonlítunk. Mindenkinek van egy elsődleges pénznem, amiben számol, nyilvántart, tervez. Aztán ott van a létérdek országa, ami a referencia, érti és kihasználja a jogi és adózási környezetet, ismeri a helyi pénzügyi szolgáltatókat, a napi adminisztrációt.
Ha két létérdek ország és két pénznem is van, akkor két csomagban kell gondolkodni, az egyénre jellemző arányokkal.
Olyan is lehet, hogy valakinek egy ország van, de két pénznem, mert az életvitele pl 70%-ban HUF, 30%-ban EUR költekezés.
Ha életvitelszerűen nyugaton élnék és onnan származna a jövedelmem, egy pillanatra sem foglalkoznék a magyar állampapírokkal és magyar ingatlanokkal.
EURHUF_goes_to_haven péntek, 14:19
Előzmény: #205788  FR73
Máshogy mondom. Ha pl EUR -ban kapod a fizetést, és EUR ban van a kifejezett áru amit venni akarsz nem rég linkelték, hogy a nyugati ingatlanok 20-30 % os árcsökkenést kaptak.
Magyarországon meg pl a lakás mint befektetés, amit mindenki úgy szeret egyelőre nem kijelenthető, hogy azokon a helyeken ahol jól pörögne, vagy könnyen kiadható, ott csökkenne az ár. 
Ugyanezt le lehet vetíteni egy cégnek egy magyar gépgyártó termékére Ft alapon vagy külföldire EUR alapon. Ezt ha valaki nem számolja bele, akkor egyrészt a deviza volatilitását nem nézi, illetve az árstabilitást. (miközben a megtérülési számításban benne kell(ene) lennie. Ha pl Sopronban a lakáspiac összeburulna, mert lezárják a határt, akár részlegesen akkor ott az ingatlan árak zuhannának,de kiadni se lenne olyan könnyű. A befektetés megtérülése menne a lecsóba.
EUR alapon meg ebben az esetben még tud az ember Burgerlandben vásárolni, és ott kiadni. Remélem érthető , hogy mire gondoltam ezzel.
FR73 péntek, 14:11
Előzmény: #205787  EURHUF_goes_to_haven
Ha tudsz jobbat, akkor értelemszerűen nem veszed. 
Teljesen mindegy, mennyi az infláció, mert az így is és úgy is van. Az nem mindegy, hogy mennyivel növelted a befektetésed az adott időszakban. Az nyer, aki többel, lehet ingatlan, állampapír, bitcoin, deviza, részvény, commodity, műkincs, akármi.
EURHUF_goes_to_haven péntek, 13:06
Előzmény: #205785  FR73
5 ös kategória aki esetleg a % os és a jövőbeli vásárlóerőt, vagy alternatív befektetéssel hasonlítja össze. Mert szép, hogy 20% ot kap rá, de ha a kiadásai meg ennél nagyobb mértékben drágultak akkor a hajára kenheti. Pl cégek akik EUR alapon vásárolnak alapanyagot stb. Vagy az aki nem Ft ban keres, de van pl Ft hitele (így folymatossan van szüksége kisebb nagyobb packokra).
munison
munison péntek, 12:01
Előzmény: #205783  Gaboracing
már már meghaladta szerintem is a tolerálható határokat a lacikonyha....
érdekes talán páran még emlékeztek "impudent"-őt már csak a stílusa miatt kitiltották örökre pedig csak egy akcentust utánozott, a lacikonyha meg gyakorlatilag az ügyeletes főparaszt (nem mezőgazdasági vonatkoztatásában :D )aztán mégis meg van engedve...
FR73 péntek, 12:00
Előzmény: #205771  lacikonyha
Nudli írta be a másik topikba, szerintem te egészen biztosan az 1-es kategória vagy.
"elég egyszerű a képlet. 
Sokan majd be tojnak mert szerintük aki lakossági állampapirt vesz az az ördöggel cimborál.. finanszirozza annak büzös hatalmát. Húzná vissza a vonatot de hiába.. az csak robog..ö meg a taknyán csúszik.  
Négy féle madár van itt sztem.
1. ellene beszél és minden nap reményekkel telve várja a csöd bejelentését és az állampapirok einstandolását..a szive megszakad mert másoknál ketyeg a pénz
2. mint egyes de berak egy pakkot mert a kapzsiság erösebb. De elmondja vett de nem ért vele egyet és amúgy is ami kamatot eltesz annyival kevesebbet tudnak "ezek" ellopni. (ezért gyüri a zsebébe a kormány támogatásait is kapzsiságtól remegö kézzel) 
3. nem politikai megfontolás mozgatja a befektetéseit, bizalma szerinti arányban teszi a pénzét a lakossági állampapirokba.
4. csak az eredményt látják, mennyi pénz lesz majd a számlájukon x idö múlva."
greenman76
greenman76 péntek, 11:58
Előzmény: #205778  siemens
A kérdés inkább, az,  megáll- e kb 60 alatt…
Gaboracing péntek, 11:56
Előzmény: #205771  lacikonyha
Már megint minek kelted a hangulatot? Minden nap valakit ekézni kell? Veszélyes vagy ...
EURHUF_goes_to_haven péntek, 11:16
Előzmény: #205781  lacikonyha
Bódeni tó mellett szerintem mindig különleges lesz, lokáció miatt prémium . Mint Balaton part nálunk
lacikonyha péntek, 11:02
Előzmény: #205780  Murdoch

ott a hegyek között meg a lábuknál lévő tóparton is ciklikus az ingatlanpiac?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek