CyrusTheGreat

Regisztráció: 2019-12-11 14:04:00

Hozzászólások száma: 4 846

Utolsó hozzászólás: 2021-10-25 09:38


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5

Kedvenc topikok db Utolsó hozzászólás

134 388
hétfő, 07:22

utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik ma, 09:38
Olvastam a hozzászólásodat, csak nem értem, hogy mit szeretnél.
Az eleve nem érvényes általános szerződési feltételek vagy kitételek nem játszanak - jellemzően például birtokvédelemről való lemondás, ez pontosan ugyanúgy semmis mind a régi, mind az új Ptk. hatálya alá tartozó szerződéseknél.
A bérlő lakásban lévő cuccaira alapított zálogjog pedig kifejezetten olyan kérdés, ami kapcsán szintén a régi Ptk. az irányadó, amennyiben még az új hatályba lépése előtt született a szerződés.
Én nem látok olyan rendelkezést, amely kifejezetten a bérleti szerződések problémás lenne új-régi Ptk. relációban. Jellemzően olyan kitételek szerepelnek az átlagos bérleti szerződésekben, amelyek vagy eleve semmisek, vagy pont lényegtelenek az új vagy a régi Ptk. szempontjából.
Ha valamit félreértettem volna, akkor jelezd kérlek, mert isten bizony, nem értem, mire gondolsz.
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 09:25
Beírtam, meglátjuk, hogy engem is kivágnak vagy mi lesz.
Gépház ma, 09:25
Valahogy ezt az karakerkódolási problémát meg kellene oldani, annyira talán nem bonyolult. És nagyon örülnénk egy táblázatos szerkesztőnek.
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 09:22
OFF
Ilyen ez a déli temperamentum.
Megnéztem, ahelyett, hogy kijavítanák a problémát vagy esetleg egy normális editort raknának ki (elvégre elképzelhetetlen, hogy egy gazdasági fórumban ezek a karakterek, hovatovább egy normálisan tördelt táblázat beférjen) - szépen kitiltanak. Nice.
ON
A hosszútávú szerződés kapcsán a beszélgetés egyébként eléggé megihletett, de őszintén szólva, az egy-két kisbüfi szinttől lényegesen el kell távololdni ahhoz, hogy ez működőképes lehessen. Esetleg egy, nagyértékű lakással/házzal még megjátszható, de inkább én azt gondolom, hogy a tőkeerős nagy cégek (saját teljes tömbbel) vagy a lakásügynökségek játszótere lesz ez, nem a Gipsz Jakab megörökölt paneltulajdonosé.
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 09:12
Ezt most nem mondod, h emiatt veszett el a felhasznalo?!
Lakás/Ingatlan árak topik ma, 08:52
Nem különösebben izgat, ha ne'adjisten duplázódik a rezsi/kk, az sem vág hanyatt. Ezzel kapcsolatban ncseed-del értek egyet, ha nekem fáj, akkor többen már nyüszítenek - de remélhetőleg észhez térnek az emberek, hogy mire szavaztak, ugyanis az újságírói narratívával szemben, amit Magyarországon látunk infláció az csak kis részben tulajdonítható a pandémiának, sokkal inkább az elmúlt 3-4 évnek köszönhető.
De az ingatlanpiac általam figyelt szegmenseiben én semmilyen inflációt nem látok, az, hogy páran megbolondultak az agglós/vidéki házakért, az legyen az érintettek baja.
Komolyan mondom, most kezd el mindenki parázni az inflációtól, amikor 2019-ben egy évvel korábbi állapothoz képest nagyjából 100%-ot drágultak a zöldségek/gyümölcsök, az ingatlanok évi 20-25%-ot mentek... Érdekes, akkor nem érdekelt senkit, most meg pár kiragadott tétel nagyobb arányú drágulása vagy látványos rendelkezésre nem állása (pl. új autó) ennyire kiveri a biztosítékot. Hát jóreggelt, erre szavaztunk.
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 21:12
No, orulok, hogy megosztottad az infot.
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 21:08
Minden csak azon mulik, ki mennyire hajlando kinyitni a bugyellarist - talan ncseed is erre gondolt. De a lenyeg: egy hosszutavu berleti szerzodesre igazsag szerint sem a berbeadoi, sem a berloi reteg nincs itthon felkeszulve. Gondold vegig, mindket felnek mi lehet a fontos, mivel es hogyan tud vedekezni es aztan kijon, hogy nagyon keves szituacioban lesz alairva a szerzodes. Ezert lenne nagyon jo a fovarosi lakasugynokseg, ha csak a fele igaz lesz annak, amit allitanak, akkor azmindket felnek jo lehet es nagyobb valoszinuseggel fognak szerzodesek is kottetni - de az kizarolag az intermediary miatt.
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 16:20
Lehet ezen elég sokat vitatkozni (én szívesen teszem), de talán a legegyszerűbb úgy megfogni, hogy mennyien akarnak Magyarországon élni/üzletelni? 2010 és 2014-5 előtt ez nagyon nem volt népszerű vagy nem tűnt pozitív jövővel bíró ötletnek. Aztán látták, hogy beindult egy üzlet (rövidtáv), elkezdett olcsó lenni a pénz (olyannyira, hogy 2016 óta már ingyen van), elkezdődött a bérrobbanás, nem volt alternatíva. Az eredmény látszik. A belvárosi lakbérrobbanás volt az első fecske az üzlet miatt, ezzel párhuzamosan elkezdett az ország kijönni a recesszióból (jellemzően az EU-s pénzeknek köszönhetően), stb-stb-stb. 
Ezzel kapcsolatban egyetlen egy kérdést kell feltenned: várakozásod szerint jobb lesz itthon élni/üzletelni a nagy többségnek?
- - - - - 
Ha már az árakat nézzük, akkor érdemes megnézned mr_bob táblázatát a HUF/EUR-ban kifejezett árakról, még említettem neki, hogy érdemes lenne az USD-t is mellétenni és akkor világos lesz, hogy egy nagyobb lemaradást már behozunk, de szó nincs arról az elmúlt 2 évben, hogy tovább menne a rakéta. Interpretáció kérdése, hogy erőt gyűjt a következő rakétához vagy korrigál a vásárlóerőnek megfelelően. Én egyelőre csak annyit mondanék, hogy 2018-ban is ugyanannyi USD-ért kaptál budai panelt, mint azóta bármikor, EUR-ban még kisebb volt a mozgás (a BV-hatás például nem is különösebben látszik).
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 15:51
Ugyanazt tudom mondani, mint eddig: ha kikötnek a felek felmondási jogot és eljárást, akkor lehetséges, egyébként nem - egyik fél által sem. A bérbeadónak nincs fizetési kötelezettsége, ő nem rakhat ki a lakásból, ő azt vállalja a szerződésben, hogy biztosítania kell a határozott időre az életvitelszerű ottlét feltételeit (plusz még, amiben megállapodtok). 
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 15:44
De talán a legegyszerűbb megfogalmazás: ha a felek nem állapodnak meg felmondási jogban, akkor a határozott szerződés egyik fél részéről sem mondható fel. Ha megállapodnak, akkor a megállapodásnak megfelelően. Ennyi a történet, innentől kezdve a felek motivációján múlik. Jellemzően sem bérbeadói sem bérlői oldalról nem mennek bele (nagyon ritka, hogy találkozzanak az érdekek).
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 15:35
"[...]Egy bérleti szerződést bérlőként akkor írsz alá hosszú időre, ha vele együtt az árat is fixálod (eleve EUR-ban fizetsz, szóval az infláció implicit benne van) öt évre, az irodakezelő által nyújtott szolgáltatások mellett (takarítás, karbantartás, portaszolgálat, büféhez hozzáférés, liftek), ezekhez pedig mindegyikhez kőkemény, mérhető rendelkezésre állási paraméterek kerülnek rögzítésre. A bérbeadó ehhez nyilvánvalóan azt várja, hogy 5 éven keresztül, mint a katonatiszt fizessen a bérlő. Nagyon ritka, hogy a felek ne állapodjanak meg felmondási jogban, egyedül a felmondási idők hosszával szoktak játszani - így belevéve valamiféle rugalmasságot a rendszerbe. [...]"
Aláírsz 5 évre EUR-ban, fixálod az árat, fizetsz rendesen, aztán, ha esetleg költöznél, akkor a szerződésben rögzített felmondási idővel felmondasz, de ebben az esetben is 9-12 hónapot kifizettetnek veled, de nem kell a teljes 5 évet kivárnod. Vagy ZS-opcióként csődbe viszed a céget (vagy legalábbis azt, akivel bérled), aztán majd beáll az irodaház a sorba a felszámolásnál - de valószínűleg inkább egyoldalúan felbontják a szerződést.A B-kategóriás irodaház pedig nem minimum 5 évet kér, hanem simán szóbaáll veled 2-3 éves időtartamra vagy kisebb irodák (1-2 szoba+tárgyaló) esetén akár 1 évre is. Ez a horizont azért tervezhető (sőt!).
De egyébként új PTK bérleti szerződésre vonatkozó részek:
http://projektjeink.birosag.hu/sites/default/files/allomanyok/ptk_e_learning/ptk9/lecke13_lap1.html
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 10:09
Lehet, hogy csillagaszati, de en azt latom, hogy ket eve valtozatlan es javareszt 3-7M kozott mar ledobtak a 2019-es arakbol. Ez mar jo. 
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 10:08
De legalabb mar tudod, kitol kapod a minuszt.
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 09:57
Termeszetesen a vilagon semmi koze nincs az Airbnb-nek az Orczy-haz egykori mukodesehez:
http://nol.hu/archivum/archiv-92220-74940
Egy ottalvasi lehetoseget biztosito piacter volt, ahova alapvetoen uzletelni (ertsd dolgozni) jottek.
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 09:39
És persze apró finomság, hogy a nem lakóingatlan célú kiadás (pl. garázs) és kapcsolódó költségelemei (pl. kk-hányad) kötelezően ÁFA-körös.
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 09:34
Nem feltétlenül, a tárgyi adómentest is választhatják a gazdasági társaságok, persze akkor a költségoldalt is máshogy kell kezelni (nem vagy jogosult a visszaigénylésre).
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 09:18
Amen!
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 09:16
Nezz egy kicsit felfele, ne a garzont, 90M feletti kinalat szepen dobalta le a milliokat.
Lakás/Ingatlan árak topik szombat, 21:28
Isten bizony, nem akartam, tul gyorsan irtam csak, sorry - de vigasztaljon a dolog, hogy lohrant tovabb tartott megosmerni, de tenyleg nincs mentsegem (valahol a negyedik uzenetvaltasnal lett nyilvanvalo). Sry, Hathor torolje ki, ha gond.

friss hírek További hírek