Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 ma, 15:11
Előzmény: #268911  Pistike12
Erdemes elolvasnines ertelmezni. A rendorhianyt is... 
A hivatásos szolgálati jogviszonyban (Hszt., illetve a honvédelmi szabályozás szerint) az alap- és pótszabadságok pontos mértékét a szolgálati idő, a beosztás és a személyes élethelyzet határozza meg.

AlapszabadságA hivatásos állomány tagját évi 25 munkanap alapszabadság illeti meg.
Pótszabadságok mértéke jogcímek szerint 
  1. Szolgálati idő után járó pótszabadság
A betöltött szolgálati évek számával arányosan növekszik:
  • 2 év szolgálat után: +1 munkanap
  • 5 év szolgálat után: +2 munkanap
  • 8 év szolgálat után: +3 munkanap
  • 10 év szolgálat után: +4 munkanap
  • 12 év szolgálat után: +5 munkanap
  • 15 év szolgálat után: +6 munkanap
  • 18 év szolgálat után: +7 munkanap
  • 20 év szolgálat után: +8 munkanap
  • 22 év szolgálat után: +9 munkanap
  • 25 év vagy annál hosszabb szolgálati idő után: +10 munkanap
2. Gyermekek után járó pótszabadság
  • 1 gyermek után: 2 munkanap
  • 2 gyermek után: 4 munkanap
  • 3 vagy több gyermek után: 7 munkanap
  • Fogyatékos vagy tartósan beteg gyermek esetén gyermekeként további +2 munkanap jár.
3. Apasági pótszabadság 

(apák kedvezménye)
Gyermek születése esetén az apát 10 munkanap pótszabadság illeti meg (ikergyermekek születése esetén 15 munkanap), amely teljes távolléti díjjal jár.

4. Vezetői pótszabadság
Vezetői beosztást betöltők a szolgálati idő után járó pótszabadság helyett vezetői pótszabadságra jogosultak:
  • Alacsonyabb/középvezetői beosztásban: +10 munkanap
  • Magasabb vezetői beosztásban: +15 munkanap
5. Veszélyességi és terhelési pótszabadság
  • Fokozottan veszélyes, egészségre ártalmas vagy különleges pszichikai/fizikai megterhelést jelentő beosztásokban: évi 5–10 munkanap.
Egyéb mentesítések és plusz napok
  • Jutalomidő (Szolgálatmentesítés): Kimagasló feladatteljesítésért az elöljáró parancsnok évente meghatározott keretig további szabadnapokat adhat.
  • Tanulmányi szabadság: Munkáltatói kötelezés vagy tanulmányi szerződés esetén a vizsgákra és felkészülésre 5–30 munkanap mentesítés járhat.

Erdemes osszeszamolni:
40 eves rendor 2 gyerekkel.
- 37 nap alapbol, ha vezeto 47 nap! 
- munkaido 40 ora alapbol. A gyerek miatt illetve sporta - 3óra (havonta 1.5 nap, evente 18 nap osszesen) 
- kajaidot nem kell ledolgozni
- 100% os tappenz 30 napra, utana 90%
- most 1 nap szulinapi🙂 
- ha kivalo a sport akkor + 2 nap
Osszesen munkaido kedvezmennyel 56-68 nap/év🙂 
Es kepesek voltak a multitol hozott szulonapi szabit betolni🙂 
Pistike12 ma, 15:03
Előzmény: #268910  Pistike12
Kis minta errol. 
Most kaptak az amugy is brutal szamu szabijukhoz es munkaidokedvezmenyukhoz (havi 8 ora alapbol, es gyerekeskent meg 4 ora, tehat evi 18 nap a +5 nap melle) szuletesnapi szabit is🙂 
A reakciokat erdemes elolvasni... 
https://www.facebook.com/share/p/19ErPiFiKC/
Pistike12 ma, 14:53
Előzmény: #268908  Pistike12
Kimondottan durva h az osszes fideszes meg a tobbi karogo nekirontott a Tiszanak hogy emeljek a beruket, mert tengodnek alulfizetve. Az FB tele van a fidesz altal gerjesztett hozongessel. A Tisza meg most találkozik a valosaggal, hogy amit igertek, azt nem lehet betartani, mert olyan sokba kerulne, es nincsenek is alulfizetve. A sok marha tiszas politikus elhitte hogy keves a beruk ezeknek a csoportoknak, es most vergozben kerik szamon rajtuk a kanaant. 
A rendorok mar a kezdoknek 700 nettot kovetelnek ugy, hogy a 6 havi meg az osszes tamogatas maradjon, es nyugdijat is vezessek vissza.... Ha politikai okbol ezt megteszik dolni fog kb minden. 
Maganak is koszonheti a Tisza, mert tenyek ismerete nelkul igert fut-fat... 
Mar most azt irjak h maradnak az extraadok... 
Az nagyerdemu FB nep aki megszavazta (mert ok voltak sokan), meg is buktatja, es jon vissza majd a Főni... Nagy oromomre... 
Kozben az allamadósságot elengedtek, a hiany brutalis. Felek h beleesnek Megyo Petyo hibajaba az elso 100 napos marhasaggal, ami felrevitte az orszagot... 
Gondolj bele a tanarok bere a diplomas atlagber 80%hoz van kotve es erre jon meg az adokedvezmeny es 80 netto lakhatasi tamogatas, es sirnak... 
A diplomas berbe benne van a csucs mernokok ITsok multis jogaszok, Big 4 es tarsai bere is. Es nem eleg nekik ennek a 80%a+80e tiszavasvari 2 szamu iskolaban a tesitanaroknak.. 
Freszelés ma, 14:37
a magyarok alapállása az hogy sír-rí mint egy fürdősk. :D
Pistike12 ma, 14:34
Előzmény: #268899  gyula1971
Paromnak labilis volt az allasa a cegnel, es van félig elvegzett mernoktanarija. Ismerost szondaztuk h megernee befejezni es palyat valtani. Bemondtunk egy vallalati referens beret h megkeresi-e, erre mondta h azt a gyakornokok keresik es sipitozott h milyen keves a, penz, o biztos se lepne. Nem mondta el a berét, de egyertemu volt h 600 netto... Apam tanar oraadokent reszmunkaidoben. Nyugdijjal 800e a havi jovedelme... O is titkolta...
Most pedig kozze is tette a kshba bereket... 
2025ben egy kozepiskolai szakoktato nyogte be h 1167000 a bere főállásban es 2 napot estin tanit 2x2 oraban... Es kevesellte... 
Pistike12 ma, 14:27
Előzmény: #268906  Pistike12
Mint tanari pozi...
Itskent is ez volt. Tobb pozi kanaan. Most kevesebb pozi megy is a siras🙂 
Pistike12 ma, 14:26
Előzmény: #268895  Freszelés
Mert nem reg emeltek. Illetve ITskent teged nem vennenek fel es nincs is annyi its pozi...
Szamolj bruttoban. Ugy is, leirtam🙂 
Es de a beren kivulit is megkapja. A civilben is hozzaszomoljak.... 

Mikieger85 ma, 14:25
Előzmény: #268871  Freszelés
Mostmár tényleg szuperül hangzik, főleg Borsodalsóborzasztón (najó, ott mégse, mert testőrt kell fizetned belőle). Csakhogy kb 2 évvel ezelőttig nem volt ez így, az utsó utáni pillanatig véreztették a szakmát. Mire változik a prekoncepció, hogy ez egy fixen kontraszelektált szakma, már nem lesz fiatal aki tanárszakom továbbtanulna + gyerek, akit tanítani kéne.
Pistike12 ma, 14:21
Előzmény: #268899  gyula1971
Igen. En is neztem nagyokat amikor az adatokat neztem
Freszelés ma, 13:49
Előzmény: #268902  Firekiller
+++
Firekiller
Firekiller ma, 13:31
Előzmény: #268901  signal2
+ azok is akik hitelt vettek fel, mert elinflálták...
signal2
signal2 ma, 13:29
Előzmény: #268887  Bandita
+ Adómentes lottónyeremény, adómentes állmapapír, adómentes TBSZ. Több tízezren szedték meg magukat az államon az elmúlt 30 évben, ők most adót nem fizetve éldegélnek tőkejövedelemből, és használják a közinfrastruktúrát, közszolgáltatásokat, miközben évi 5000 millárd Ft a költségvetési hiány....
signal2
signal2 ma, 13:26
Előzmény: #268898  slash
Továbbra is nonszenszenk tartom, ha valaki nem fizet adót a jövedelme után. Ezt sürgösen meg kell szüntetni. 
gyula1971
gyula1971 ma, 13:19
Előzmény: #268893  Pistike12
Ilyen sokat keresnek a tanárok? meg vagyok döbbenve...
Nálunk sok Somogyi cég diplomás állása nem fizet ennyit.
slash
slash ma, 13:16
Erről beszélek. Ismerek 3 gyerekes tanárnőt BP gimi. +osztályfönök és igazgató helyettes,.  Nulla SZJA
Ömlik a pénz neki. Evi 4 hónap a balatoni nyaralóban. Félig FIRE. A férjét full FIRE-ba rakta hogy intézze a 3 gyereket. faszikám főzőcskézik otthon.  mi kell még?  
Goldstein17 ma, 13:09
Előzmény: #268889  slash
Ez még a kontraszelektalt társaság,  azok akiket máshova nem vettek fel és azért mentek tanárnak. Sajnos ők teszik ki a jelenlegi állomány 80 %-át. Pontosan ezen lehet és kell változtatni, ennek egyik eszköze a vonzó bérezés. 
Freszelés ma, 12:53
Előzmény: #268894  Pistike12
egyébként tessék bruttóval számolni, az adókedvezmények meg 1milliós ingatlantaámogatásos hülyeséget ne. mert akkor vegyük úgy hogy ha totál nyomorék, ha járni se tud meg mittudomén akkor meg még több pótlék és fizetést kap... stb
Freszelés ma, 12:52
Előzmény: #268894  Pistike12
de akkor miért van tanárhiány? miért kell lasszóval fogni őket? mert egy ideig azt hittem hogy a nagyvilágot megjárt többnyelven beszélő tapasztalt IT-sként enyém a világ. Aztán a feleségem meg este 11-kor jelentkezett egy (tanári)állásra, másnap délelőtt telefonon hívták hogy következő nap interjú és ott félóra után egy kis smalltalk után megadták neki amit kért. és nem valami elcigányosodott falu, hanem bp.
miért nincsen mégse tanár ha ennyire nagy király a tanárkodás?!
Pistike12 ma, 12:47
Egy atlagos tanar hazaspar ket gyerekkel  adokedvezmenyekkel.
1.653.360- ft nettoban a haztartas bevetele. Ez netto 4529 euro. 
Valaki szerint ez keves? 
Ebbol bosegesen megelve 12-18 honaponkent vesznek egy uj kozepkategorias auto. 
Egy panelka 36 havi beruk....
Lehet sorolni az orszagokat, ahol a vilagon ket tanar berenek ilyen vasarloerteke van... 
Pistike12 ma, 12:41
937e brutto a tanari atlagber + a hiteltamogatas 120e brutto.
Tetszes szerint brutto 2560 vagy 2895 euro. 
Erintett letszam: 150.000 fo
Sztem ideje csondben lenniuk. 
Ha valaki kimaxolja az adokedvezmenyt 2311 euro netto, azaz 843.000 ft nettoban. 
Goldstein17 ma, 12:37
Előzmény: #268885  N0MAD
Eléggé egyfelé járt az agya, könnyű kitalálni....
Bolton01 ma, 12:35

A gyerekek azok gyerekek, más korban születtek, és mások mint a 10-20-30 évvel korábban születettek. Talán az lenne a 0.ik pont, hogy meg kellene találni a hangot velük. 
Talán a pedagógusok többségét is mielőbb be kéne iskolázni!
Bolton01 ma, 12:30
Előzmény: #268887  Bandita

Jól összefoglaltad egy részét a gondoknak ... Csúsznak szét a különböző síkok, és ezért vannak feszültségek meg ellentmondások amerre csak nézel.
Szerintem ideje lenne már elővenni egy tiszta lapot, és csinálni egy teljesen új adórendszert , bértáblát, állami vállalást, ami egyszerű, tiszta és átlátható.
Ez a folyamatos tűzoltás meg foldozgatás jól láthatóan nem működik régóta...
És lehetne előtte tényleg a sokat emlegetett társadalmi egyeztetés, hónapokon keresztül, nem csak úgy kamuból ...
slash
slash ma, 12:28
Előzmény: #268884  Freszelés
Hidd el hogy rengeteg pénzt kaptak. A fidesz félt tőlük a gyerekeket kivitték az utcára kapott a fidesz Eu pénzt -mert kapott- és azonnal tanár béremelésre költötték. Hidd el. rálátok, tudom. Minden más állami alkalmazott 2 évet várt a béremelésre, ezek félévente kaptak.  Mindegy, nem fontos,. De az hogy a munkakedvük a nullához konvergál azért az durva. Ismerek tanár családokat. Tudom a gyerekek is hűlyék nem tagadom de na!  
Pistike12 ma, 12:25
Előzmény: #268878  kuruczr77
Kuga phevet nezegetek a Toyota hajtaslanc miatt. 
Bandita ma, 12:19
Ugyanakkor itt valami nagyon érdekes állatkiserlet zajlik. 
Állami szféra lassan versenypiac felett fizet, teljesítmény elmarad.
Nyugdíjasokat mentsük meg, azt is aki adót csalt világ életében. 
Anyukák ne fizessenek adót.
Tehetősebbek ingatlan felhalmozását dotáljuk. 
Munkavállaló alig van, de ott is nyugati+ az igény.
Közben vállalkozóként mindenre fizetsz, van ahol nyugati szint többszörösét.
Közben kiderül hogy csaltál is állítólag, de ha nem te akkor masok sokan, ezért kedvező finanszírozás nincs tovább.
N0MAD ma, 12:04
botozás.
eh.
N0MAD ma, 12:03
Előzmény: #268884  Freszelés
ez a bozozás nagyon beakadt neked, kiváncsi vagyok Freud erre mit mondana....
(bocs magas labda :D )
Freszelés ma, 11:58
Előzmény: #268882  slash
Nem tudom akkor mi volt, de évi 1-2-5% is emelés, de az max inflációkövető. Fogalmam sincs mennyit kaptak. Isten pénzét biztos nem, mert akkor én lettem volna eltartva és nem fordítva. :D Amúgy abban igazad van, hogy a legtöbb helyen a szolgáltatás nulla: igaz ez az állami meg a magánszférára is. Bemegyek a boltba és éppencsak nem küld el a kva anyámba az eladó. De az biztos hogy nyűg számára ott és akkor a létezésem.  A különbség az az, hogy a boltos nem az adómból kapja a fizetését. Nálam nyitott kapukat döngetsz: elvárom hogy a tanár jól tanítson. Viszont a diákok úgy felét is felpofoznám, mert azok se végzik a kötelességüket: szrnak mindenre, nem figyelnek és az adómat így pazarolják (elvégre adó-fizetek nekik egy tanárt hogy oktassa őket).
De hát ilyen a demokrácia. Meg emberi jogok. Nem figyeltél, nem tanultál: a kasza mellé 10 botütés. Biztos vagyok benne, hogy másnapra megtanulja meg annyi diszfunkcionális kisdiák se lesz..
slash
slash ma, 10:45
Előzmény: #268871  Freszelés
Az tanárok a fidesz alatt háromszor 4szer kaptak béremelést. Az Isten pénzét megkapták! A covid alatt 2 évig az oktatás egy rakás szar volt. Láttam a gyerekemen mi folyt ott. semmi. nulla. Az oktatásban dolgozók jogosan kérnek emelést az ok.  
slash
slash ma, 10:41
Előzmény: #268869  Pistike12
István, ebbe mindaannyian beleesünk. Én is 2 toyota után ültem át a nagy fekete németbe! mert vezető lettem én is akartam lenni valaki! panelhitel kifizetve. aztán fél év múlva ott volt a hengerfej meg a cseremotor  após Ignisében!  aztán sírva pityogva menekültem vissza a Suzukiba! bementem a szalonba az utolsó 4hengeres mindeféle híbridmentes fiszemfaszom autót kérem és pont! gyereknek uez húszévesben. így lettem sikeres ember! 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek