Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
m_______
m_______ ma, 21:25
Előzmény: #241528  Bianco
mint mondtam 1.5 orat csesztem a rezet ott es nem nagyon volt kifizetes a bal szelso ablak a penztarnal asszem 1szer porgott csak a gepezet. Bar a kedvencem mikor latom a 70 eves nagyikat akit kiserik a 40-50 esek (neha a 20-30 as onokak) es hallom a nagy dumakat ide oda utalgatnek lakashitel onerore szemelyi kolcson kivaltasra  , magyarul szivjak az oregek veret ahelyett hogy onmaguk megallnak a helyuket az eletben :D
Bianco ma, 21:17
Előzmény: #241525  Placi82
Ismeretségi körömben több 70 pluszos  ember ,nők,férfiak vegyesen profin kezelik mobilappon az állampapír ügyleteiket. Adnak,vesznek,cserélnek,kiutalnak. Számolni is tudnak.Hiba lenne általánosítani. Nem gondolom, h ez  déldunántúlon annyira elképzelhetetlen és csak bpi specialitás.
m_______
m_______ ma, 21:05
Előzmény: #241526  m_______
Hold utcaiba
m_______
m_______ ma, 21:03
Előzmény: #241525  Placi82
1 a  bartok belas az pösti bar budai helyileg  igy irrelevans. 
2 regebben a csalogany utcaiba jarkaltam be most 1 hete voltam a V . ker utcaiba ( itt a vilagvegen a  keruletben bezart a kormanyablakos mak pont ) kopkodtem is a milliardos felujitas mikor 50 eves a bejarati ajto es retro az eloter az ugyfelter ami csilivil. de az atlageletkor tenyleg oreg  ( 1.5 orat basztam a rezet a fotelban akkora volt a sor)
3 a sajat -del-dunantuli falum nyugger lakossagabol indulok ki, butak
Placi82 ma, 20:52
Előzmény: #241524  m_______
Álmaidban. Én ultem benn a Bartók Béla úti allamkicstarban a legelején szamlanyitaskor meg utána más ügyben 2 szer. 
És mondjuk 40 várakozóbol 38 fő nyugger volt. Komolyan Csak úgy pörgött a   a pénzszamlalo a pénztárban mikor a banyatankot húzva maguk után befizetek. 😉 És jó sokáig porgott😉
Még a szüleim is kisvárosban felbuszozva, a helyi szlamavezeto bankjuknal intézik az ügyeket, igaz papir  alapon személyesen , nem internetbankon és kepzeled van PMAPjuk a nyugdíj megtakaritasbol, meg amit felre tettek  kis fizetésüköl 45 év munka után. Nem tudom mennyi pár millió lehet max. Szóval megy ez nekik. Pedig egyik se közgazdász se nem diplomás. Nem buták a vidékiek... Az a nyugger akiről te beszélsz az nagyon alap alap szintű, pénzügyi kulturaju. Inkább a fiatalok nem bírnak számolni, az öregek azok tudnak, jobban mint hinnéd 🤣
m_______
m_______ ma, 20:25
Előzmény: #241521  Placi82
tevedsz a falvakban takarekszovetkezet van ami most a rahedli sok fuzio miatt mbh bank, mar ahol nem zart be, mondom ezt exfalusikent.
a nyuggerek nem biznak a demateralizalt cuccoban egy ertekpapirszamla nekik nonsztensz. a papir alapu 1-2 eves allampapir es a map+ az megfoghato tapogathato az nekik eleg hasit is kistersegi szinten
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish ma, 20:00
Előzmény: #241520  DaGi
A kamat egy jelentős része ugyan úgy megtakarításba megy, csak éppen nem forintban! A szellem kibújt a palackból, hosszútávra csak ingatlanban vagy devizában gondolkozik az én buborékom. Az is érdekes, hogy aki ingatlanban gondolkozik az forinthitellel vág ilyen-olyan arányban neki, de senki nem tolja be az összes kp-t, inkább valami deviza kötvény, akár EMÁP-ot vesz és inkább hitelezi magát forintban. Utóbbi is elég érdekes, sokak szájából hallottam, hogy forintban inkább hiteled, mint megtakarításod legyen.
Placi82 ma, 19:49
Előzmény: #241520  DaGi
Visszakotottek a népek, fix Pmap rá 6.5%osra meg BMAP rá 7%osra.
De Marci megtolja  3.5% os céges hitellel? . Hagy szóljon. 
Placi82 ma, 19:45
Előzmény: #241518  DaGi
Ne itelkezz. Nincs sok helyen magyar allamkincstar. De majd minden faluban van OTP és Erste, KHbank stb.... Ez inkább kényelmi szempont 19%nal nem számított 1% al több vételi  díj! Most már igen😀. Lehet  most már a  nyuggereket bebuszoznak  a megyeszekhelyre MAK ba  és elviszik a bankbol a pénzüket pmapjukat , ha továbbra is drága a banki dijuk. 😉
DaGi ma, 19:45
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250227/nagy-marton-tobb-tizmilliard-forint-aramlik-az-ingatlanpiacra-744375
"A kormány számításai szerint az idén az állampapírok után kifizetett 1700 milliárd forint kamat egyharmada vagy a fogyasztásban vagy az ingatlanpiacon csapódik le – fejtette ki. Az első negyedévben mintegy 550 milliárd forint kamatkifizetés várható, és ebből több tízmilliárd forint áramlik az ingatlanpiacra. A lakáspiacon ez már megjelent, és "őrületes" kereslet tapasztalható – fogalmazott Nagy Márton."
Ajajj, több tízmilliárd vs. izom ezermilliárdos várakozása. Ha meg az első mondatot nézzük: 560 MRD huf kamat egy részét várja ingatlanpiacra, másik részét fogyasztásra, egyebekre. Én ez alapján kamatból kb. 200 MRD-t várnék ingatlanpiacra. (Az 1700 egyébként nem pusztán a PMÁP, hanem az összes többi állampapír a kamatával együtt.) A tőke kérdése fontos lesz. Nyilván abból is fog menni ingatlanpiacra. Viszont azért az már most nagyon beszédes, hogy még a 2033/I állománynak is több, mint a felét megtartották az emberek, pedig már 3.95%-ra váltott a kamatozása. Még mindig 426 MRD volt ebből az embereknél a legutóbbi állományadatok szerint. Kamatfizetés előtt 709 MRD. De az eladottak jelentős része igen erősen valószínűsíthető, hogy másfajta állampapírba ment. 
Placi82 ma, 19:38
https://index.hu/gazdasag/2025/02/27/nagy-marton-ngm-hitelhitelezes-gazdasagpolitika/
Ez már nem is high press economy ez már magyar tipusu új dimenzio. Marci a hatékonyságot és a termelekenyseg et kellene ösztönözni!! . De így csak a hitelbol való habzsi dozsi novekedes megy..... Sztem nem jó az irany... 
Nagyon nem..... 
DaGi ma, 19:34
Előzmény: #241504  gyula1971
Banknál venni állampapírt pedig alapvetően nem túl mély pénzügyi tudatosságra vall. Ilyen szempontból ott meglepők a válaszok.
m_______
m_______ ma, 19:17
Előzmény: #241516  gyula1971
jo ez a hatterkep a pf cikknel, ez a sarga uveggyapot szar az aztan kiraly 2025ben, a parazaro folia folytonossagat megsertik a villanyosok es megy ki a para, az uveggyapot osszerogy meghamarabb  foleg hogy nem onhordo es nesze neked hoszigeteles . A teto meg telen szepen pompazik a csereppel mikozben a szomszed tetoterbeepites nelkuli hazakon ott a 10cm-es hotakaro.
--
https://www.youtube.com/watch?v=Oy5a4tl23NI&list=PLzvOYgpS9DL6Y7tiq33vhJwulxOx-hT4G&index=39
7. perctol
de az epitokozosseg is temazik ezen eleget
https://www.youtube.com/watch?v=17A2_Zh9AFE
2.26  utan ott a kep
--- 
berlinivel mit ossze temaztunk par eve ezeken, a vizszigeteles es a para a ket halal :DD
Bianco ma, 15:01
Előzmény: #241514  N0MAD
Mea culpa🫠Legközelebb cizellàltabban fogalmazok.Keresem én a bajt?😅
N0MAD ma, 14:29
Előzmény: #241512  Bianco
Azért a nógrádi zsákfalvak esetén lehet egy rasszista olvasata annak hogy “én leszek az első ember a faluban” :D
Xis24
Xis24 ma, 14:18
Előzmény: #241512  Bianco
Ha bedobsz még egy panel árát abból felépíthetsz egy egész szórakoztató központot vidámparkkal. 😃
Bianco ma, 14:14
Előzmény: #241511  Xis24
Hogy ez nekem nem jutott eszembe.. több legyet is üthetek egycsapásra . Megszabadulok az irritálò szomszédoktól, és a falu első embere , akár még polgármester is lehetek 😉😅
Xis24
Xis24 ma, 13:56
Előzmény: #241509  Bianco
Olcsósított  életre a majdani alapjövedelem mellé...akiket kiszorít az AI. 😃😃😃 Tehát most kell venni még nem kell senkinek. 😃😃😃.  Egy panel árán az egész falut. 😃
N0MAD ma, 13:37
Előzmény: #241509  Bianco
Ingyenes lakhatás nyújtására szegényebb honfitarsaink számára.
 halszálkás fa fűtőanyag biztosításával.
Bianco ma, 13:31
Előzmény: #241508  Moka_Brikka
Szerintem ez kizárólag a lokációtól függ. Bp tágabb környezetében értem, de egy Nógrád megyei 800 lakosú zsákfaluban mire jó?
Moka_Brikka ma, 13:20
Előzmény: #241507  Xis24
Szerintem jol latod. Ld. a kadarkockak arat, hanyan ujitjak fel, stb…
Xis24
Xis24 ma, 13:03
Előzmény: #241505  Xis24
Ha esetleg az a válasz jönne valakitől, hogy azok korszerűtlen házak vagy valami hasonló.. akkor egyrészt  talán épp mostanság nyúlnak hozzájuk.. ilyen olyan felújításos történettel ..másrészt meg ha  Amerikában jó a 100 éves termeszes ház.. amit tákolgatnak, akkor ezeket téglaházakat sem kell leírni.
Murdoch ma, 12:48
Előzmény: #241479  kkv14
És ha más szelek fújnak, egyből lámpavasozik a tag. Vidéki ingatlannal mondjuk értem a háborgást, csak hát egy lufi ott nagyot durran. Mellesleg majd jönnek a gyárak, hol van még karácsony.
Xis24
Xis24 ma, 12:37
Előzmény: #241498  mamoka47
Szerintem 70-es 80-as években már vidéken is inkább téglaházak épültek. Ez azt feltételezi hogy nagyjából az 1950-60-as évek szülöttei már téglaházakat építettek és nem vályog és sárfalat húztak. Ez a mai korostály tehát most 65-75 évesek. Ennek a korosztálynak az unokái kb 10-20 évesek.  Unokából is csak 1-1.5 jut a házakra. Pár generációval ezelőttre igaz lehetett, hogy sokat nem ér egy öregecske ház Szétesik szétmálik. Azért mostmár elég nagy érték lett. Főleg a nagyvárosok agglomerációjában. Nem hiszem hogy kukáznák őket.
gyula1971
gyula1971 ma, 12:34
-Állampapír pénz 15%-várható ide:-a válaszadók másik fele viszont azt felelte, hogy tervezi idén átrendezni a befektetéseit.A K&H Értékpapír arra is kíváncsi volt, hogy aki felszabadítja az állampapír-befektetései egy részét vagy egészét, ő milyen eszközök felé tervez elmozdulni. Az alábbi válaszok keletkeztek (többet is meg lehetett jelölni):
  • ETF: 59,5%
  • Egyedi részvények: 49,8%
  • Más típusú állampapír: 36%
  • Hagyományos befektetési alapok: 26%
  • Ingatlan: 15%
  • lacikonyha ma, 12:28

2017 végén a Lázár bejelentette hogy bejegyeztet a Jókai téri pincémre állami elővásárlási jogot, amiről hamarosan küldött levelet a földhivatal, én is frusztrált lettem tőle és ezért hónapokon belül eladtam, és mivel cégtulajdon volt, nyáron elkezdhettem a cég végelszámolását, ami 2019 nyarán ért véget
    pedig 7 millióm állt csak benne és havi 250 ezres bérlő használta
    .
    sokat köszönhetek a Lázárnak
    .
    2020 májusban a amikor indult a covid lezárás, úgy maradhattam itthon semmit tenni, hogy nem volt már cégem és miatta már egy fillér állandó költségem sem, sőt megmaradt az a havi 150-200 ezer forintom amit az utcán élve elkávéztam-nassoltam havonta
    nyugodtan bebázódhattam
    a bérleti díjakat utalgatták, és még májusban megvettem az életem első adagocska részvényét
    .
    néha lehet szerencsés is ha kibillentik az embert, de ehhez kell hogy a billentés kedvező helyzetben érkezzen
    .
    ha nagyon komolyan venném azt ami itt néha elhangzik, meg sok egyéb helyen is, talán örülnöm is kéne hogy az életemből már nem túl sok van hátra
    Atti ma, 12:07
    Korán kiszálltál.
    Vissza jöttél az ingatlan piacra, vagy jobban hozott a kripto?
    Atti ma, 12:06
    Egyet értek.
    Főleg a fiataloknál tűnt el teljesen a racionalitás.
    Új cipő, menő legyen 120 ezer.
    Teló 3-4-5 százezer.
    Kecó ugyan ez lesz.
    Inkább bérel valami trendit, de nem megy "sz@rba".

Topik gazda

Hathor
    Hathor
    4 5 1

aktív fórumozók