Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bandita ma, 12:19
Előzmény: #268885  N0MAD
Ugyanakkor itt valami nagyon érdekes állatkiserlet zajlik. 
Állami szféra lassan versenypiac felett fizet, teljesítmény elmarad.
Nyugdíjasokat mentsük meg, azt is aki adót csalt világ életében. 
Anyukák ne fizessenek adót.
Tehetősebbek ingatlan felhalmozását dotáljuk. 
Munkavállaló alig van, de ott is nyugati+ az igény.
Közben vállalkozóként mindenre fizetsz, van ahol nyugati szint többszörösét.
Közben kiderül hogy csaltál is állítólag, de ha nem te akkor masok sokan, ezért kedvező finanszírozás nincs tovább.
N0MAD ma, 12:04
Előzmény: #268885  N0MAD
botozás.
eh.
N0MAD ma, 12:03
Előzmény: #268884  Freszelés
ez a bozozás nagyon beakadt neked, kiváncsi vagyok Freud erre mit mondana....
(bocs magas labda :D )
Freszelés ma, 11:58
Előzmény: #268882  slash
Nem tudom akkor mi volt, de évi 1-2-5% is emelés, de az max inflációkövető. Fogalmam sincs mennyit kaptak. Isten pénzét biztos nem, mert akkor én lettem volna eltartva és nem fordítva. :D Amúgy abban igazad van, hogy a legtöbb helyen a szolgáltatás nulla: igaz ez az állami meg a magánszférára is. Bemegyek a boltba és éppencsak nem küld el a kva anyámba az eladó. De az biztos hogy nyűg számára ott és akkor a létezésem.  A különbség az az, hogy a boltos nem az adómból kapja a fizetését. Nálam nyitott kapukat döngetsz: elvárom hogy a tanár jól tanítson. Viszont a diákok úgy felét is felpofoznám, mert azok se végzik a kötelességüket: szrnak mindenre, nem figyelnek és az adómat így pazarolják (elvégre adó-fizetek nekik egy tanárt hogy oktassa őket).
De hát ilyen a demokrácia. Meg emberi jogok. Nem figyeltél, nem tanultál: a kasza mellé 10 botütés. Biztos vagyok benne, hogy másnapra megtanulja meg annyi diszfunkcionális kisdiák se lesz..
slash
slash ma, 10:45
Előzmény: #268871  Freszelés
Az tanárok a fidesz alatt háromszor 4szer kaptak béremelést. Az Isten pénzét megkapták! A covid alatt 2 évig az oktatás egy rakás szar volt. Láttam a gyerekemen mi folyt ott. semmi. nulla. Az oktatásban dolgozók jogosan kérnek emelést az ok.  
slash
slash ma, 10:41
Előzmény: #268869  Pistike12
István, ebbe mindaannyian beleesünk. Én is 2 toyota után ültem át a nagy fekete németbe! mert vezető lettem én is akartam lenni valaki! panelhitel kifizetve. aztán fél év múlva ott volt a hengerfej meg a cseremotor  após Ignisében!  aztán sírva pityogva menekültem vissza a Suzukiba! bementem a szalonba az utolsó 4hengeres mindeféle híbridmentes fiszemfaszom autót kérem és pont! gyereknek uez húszévesben. így lettem sikeres ember! 
signal2
signal2 ma, 10:34
Előzmény: #268876  Hobbyproperty
Milyen adósság nő? Épp az OSP bevezetése vezetett a hitelezés megugrásához. Egyrészt ugrottak a lakásárak, ezért nőtt a hitelösszeg, másrrészt az is OSP-vel vett ingatlant, aki nem is volt rászorulva. Közben ugye az is kiderült, hogy jellemzően azok használják az OSP-t, akik nincsenek rászorulva. Megint megfinanszíroztuk a tehehtőseket a közösből. A szigorítás a minimum, de én be is szüntetném. Előtte is volt ingatlanpiac, utána is lesz. 
signal2
signal2 ma, 10:29
Előzmény: #268874  Goldstein17
így van, hozzátartozik a méltányos fizetés. Azt pedig adó formájában tudjuk megfizetni. Ehhez képest pl. pont a többgyermekes anyák nem adóznak semmit, akik épp elvárják a korrekt színvonalú közoktatást. Elbaszott egy rendszer ez. Valkinek el kellene már magyaráznia, hogy a jobb közszolgáltatásokért többet is kell ám adózni, és hogy az a méltányos, ha minden jövedelem adózik, és nincsenek ilyen-olyan kedvezmények meg mentességek.
kuruczr77 ma, 10:28
Előzmény: #268858  Pistike12

Ezen típusoknál érdemes tájékozódni, hogy ki milyen elektromos hajtásláncot alkalmaz. Kifejezetten zsebbe nyúlós mutatvány ezen alkatrész cseréje. Teljesen más a BMW, PSA, Volvo és mondjuk a Toyota, Mitsubishi és megint egy más technológia a VW-csoport.
Nandi ma, 10:24
Előzmény: #268875  Bolton01
VW szervízben mondta a szaki, hogy ezeket a Golfokat  200e km-nél el kell dobni... Nem véletlen, hogy a lízingelt autók 4 év vagy 200ekm-re vannak szerződve. Addig gonsd nélkül elmennek. Utána....
Ott még találni balekot, aki értelmezhető áron megveszi.
Hobbyproperty ma, 10:21
Ha nem nyúlnak bele az OSP-be tovább no az adósság, ha belenyúlnak a piacnak annyi 
Bolton01 ma, 09:35
Előzmény: #268873  Pistike12

Dettó VW-el szívtam meg én is, azóta se vettem tőlük semmit, és nem is tervezem.
Szintén patika, első tulajos kocsiként 210-220e km körül kezdtek dőlni a dominók, de szerettem a kocsit (akkor még ), korábbiak tartóssága félrevezetett.
Pedig gyakorlatilag így visszagondolva a kocsi gazdasági totálkáros volt már 10 évesen. A 270e km-ig gyakorlatilag az akkori értékét elköltöttem a kocsira, de már nem éreztem úgy , hogy meghálálná és érdemes lenne megtartani még pár évet.
Ami megtévesztő volt, hogy a belseje meg úgy az egész kocsi nagyon masszív benyomást keltett még 250e km után is, gyakorlatilag újszerű volt. De a technika, az nem volt fenntartható, gyakorlatilag mint Te is írtad, mintha időzítve lett volna, dominóként adták meg magukat a motortérben lévő alkatrészek.
Van egy olyan érzésem, hogy a mostani lejtmenetük egy részét ennek is köszönhetik. Megérdemlik!
Goldstein17 ma, 09:19
Előzmény: #268863  kissat
Tanárnak lenni életforma és talán a legfontosabb munkakör, ha az ország jövőjéről gondolkodunk. Emlékszem a gimnáziumi magyar tanáromra, ahogy a folyosótól üveg fallal elválasztott tanári "szalonban" ült az asztalánál, mindig öltönyben nyakkendőben és az órai után dolgozott. Nem fizetésért,  hanem elhuvatottságból. Hetente egy verset kellett  megtanulnunk, az első két évben az általa valogatottatakat, később mi valaszthattunk. 20-30 kötelező olvasmányunk volt egy évben, ezekből házi dolgozatokat írtunk,  amiket reszletes értékeléssel, kommentárokkal kaptunk vissza. Tudom, hogy sokáig albérletben lakott, pont akkor tudott az iskola mellé költözni egy szerény lakásba,  amikor engem tanított, így mar nem kellett naponta 2-3 órát utaznia.
Olyan rendszert kell kialakitani, ahol a tanári pályának van presztizse, ehhez pedig hozzatartozik a méltányos fizetés,  legalább annyi, hogy egy kőműves is komolyan vegye. Ez hosszútávon segítene a megfelelő emberek kivalasztasat, megszunne a kontraszelekcio. 
Pistike12 ma, 08:44
Előzmény: #268869  Pistike12
Csaknen vagyok ilyen hülye h korrekten megcsinaltatom eladas elott. 
Mar a hazam kivitelezoje is szolt, hogy azt gondolta a terveket latva, hogy igazi csokos haz lesz, n gondolta, hogy szinte mindenbol premium anyag megy bele. Szamolgatok is h fajni fog, de nem birom ha valami nem korrekt. Legyen egyszeru, de jo a hitvallasom. A VW nem igy gondolkozik🙂 
N0MAD ma, 08:42
Előzmény: #268870  kreta
Elképzelhetetlen persze, csak aztán mégis néhány évtizedig így működott nyugatbbra, így lettek autók keletebbre. 
Freszelés ma, 08:41
Előzmény: #268859  slash
A köznevelésben dolgozó pedadógusok alapszabadsága 50 nap, de erről nem ők rendelkeznek, hanem nyári, őszin, téli, tavaszi, stb előre meghatározott napokra vanna beosztva. Nyilván ez azért még így is vonzó. A fizetés? A rajz-ének szakosnak taktaharkányalsós kistanár ~ugyanazt kapja mint büdipesten a mat-fizika szakos angol-némettel... az előbbi szerencsésnek gondolhatja magát, az utóbbinál meg az őt alkalmazó intézmény érzi ugyanezt ha talál ilyet - mert hát miért ne menne el multihoz kétszer annyiért?
Nyilván van, aki szeret tanár lenni, hivatásának tekinti és megteheti, mert a férje megszponzorálja a társadalmat egy ilyennel is: keres eleget, hogy ő tanárként annyiért dolgozhasson amennyit adnak érte. :D 
Nyilván valamiféle végezttség kell a tanári pályához, de szerintem bárki, aki kicsit is jó bulinak tartja az próbálja ki, ugorja meg és dőzsölhet. :D
kreta
kreta ma, 08:34
Előzmény: #268860  z0li23
Szóval 3000 euróért eladja és 30000 euróért 
Vesz egy újat??
Azért észrevetted hogy van közötte 27 000 €??????
Pistike12 ma, 08:31
Előzmény: #268864  z0li23
Telitalálat... Bottal utnem akik rabeszeltek... Full szervizes gondos gazdist elsu tulajost vettem. Eladas elott meg raontott 2300 eurot. 15e kmerenkent szervizbe vitte. 
6 honap alatt 6x volt szervizben...valto, kuplung, gyertyak, most szivosori intercooler, szilentek, muszerfal. 
Minden hiba kmre pontosan jon ki... 
Aztan adhatom el a piac aljan a sok leharcolt visszatekert dpf szuro es kikotott adblues romhalmazokkal versenyezve arban... 
N0MAD ma, 08:28
Előzmény: #268867  Pistike12
Ja, szintén öreg toyota és megvárom mikor lesz vele valami. 
Már vicces hogy csak indul és megy. 
Pistike12 ma, 08:26
Előzmény: #268865  N0MAD
Pontosan. Karbantartás a fontos, de annak jo akinek ez a hobbija...
En unom. 20 ev toyota utan a vw sorscsapas
Pistike12 ma, 08:24
Előzmény: #268861  Pistike12
Ausztriaban olcsobb lett volna a javitasom... 
N0MAD ma, 08:24
Na ja, a közel húszéves csereérett párzsázezret futott.  motoromat mai napig viszem tízezres szervizekre. Már a fedelére pecsételgetnek. 
Nem olcsó, komplett dolgokat csrélnek ha kell, nincs tudok egy szakit aki felújítja/tekercseli/kendácsolja de nem is jönnek váratlan hibák mert mindent akoor úgy és arra cserélnek ami az előírás és amitmások már kitapasztaltak. 
Persze lehet akkor szereltetni ha már nagyon zörög de az visszaüthet. 
Én nem szeretném trailerezéssel tölteni a szabadságom/ kirándulásaim. Tuti nincs de esélyek vannak. 
Akinek majomra annak bananra is….
z0li23
z0li23 ma, 08:17
Ez egy fosvágen csoportos autó?
kissat ma, 08:16
A pedagógusok a technikai dolgozó munkatársak bérért de elmaradni látszó béremeléséért sztrájkolnak. Az nagyon kevés pénz. Amúgy a négy hónap a világ kamuja. 20-30 munkanap a különbség, életkortól, gyerekek számától függően. 10-15% nem kevés, de nem 4 hónap. 
N0MAD ma, 08:15
Van egy olyan érzésem derék káderek ülnek a szakszervezetek réén, a fidesz alatt visszafogták a sztrájkkesvet most meg bejelentik pedig gyanítom a tanárok a nyári szünetben aligha ezen szervezkedtek. 
Pistike12 ma, 08:14
Előzmény: #268860  z0li23
Ne szédíts az arakkal. Lehuzas is megy. Elottem csereltek nekem most kuplungot. 2 ora volt...
Az a baj qva bonyolultak a 2015 utani kocsik. Most ha a 400e ftos bajt nem utom ki pedig nincs nagy baja, akkor a 1.3mos alkatresz megy tonkre par ezer km mulva. A kovetkezo kor 225e kmrnel lesz. 300e a csere, ha nem cserelem 2 5m ft lesz a hiba. Es a szerelok tobbsege nem tudja... 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek