Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lacikonyha ma, 16:15
Előzmény: #246394  Zedisdead

január második felében aláírt szerződéssel adtam em vidéken 35-ös full felújítandó panelt, pár nap múlva adom birtokba
azóta is megy a hirdetésfigyelőm mert egy éven belül el fogok adni még egyet
szép ütemesen nőnek a hirdetési árak, de csak felújítottakat kínálnak, legtöbbjét full új bútorral megtöltve
az 50 + éves fürdőjű, konyhájú, ablakú villanyszerelésű mint az enyém évek óta ritka mint a fehér holló
amit majd még eladok az már nem full felújítandó
azért nem csak az átlagárak nőttek, hanem a felszereltségi,műszaki tartalom is
Freszelés ma, 15:39
Előzmény: #246394  Zedisdead
ha sokáig hirdetik akkor a legutóbbi árad -2M -ról küldj egy emlékeztetőt nekik.
még ha nem is válaszolnak (paraszt)
Zedisdead ma, 15:31
Előzmény: #246381  csikano
Én családi házat nézegetek, szerintem ott még felfelé megy a hullám. Jelemzően áremelésekről kapok emailt, 1 csökkenés volt, de régebbén. Igaz csak 5-10et követek, nem 40et.
A héten tettem egy ajánlatot, nem is válaszoltak, csak rátettek még 5%ot a .com os árra.
lacikonyha ma, 15:00
Előzmény: #246392  lacikonyha

folytatás
.
azt a heti egy elfogadott vételi és egy szerződéskötés átlagot én soha meg sem közelítettem
az egyéni rekordom 9 db, 470 millió összértékű eladás volt egy év alatt, ez 2012, és ez nettó 22 millió forintot eredményezett, ami 3 irányból adódott össze
eladótól,vevőtől, ügyvédtől
az összértéket egy egy 83 és egy 180 milliós lökte meg, az utóbbi akkoriban elég ritka eset volt, de még a 83-as sem túl gyakori
mondjuk az összes szereplő sem éppen hétköznapi figura volt, volt köztük ausztrál féldrágakő bányák tulajdonosa, és bolgár fegyverkereskedő is
viszont ez a két eset a legsimább eseteim közé tartozik, nagyon kevés időt és energiát igényeltek (persze akkor voltam a legmotiváltabb, 54 éves, kb a teljesítőképességem csúcsán, már ami ezt a házalói szerepjátékot illeti)
.
kellemes emlékek, sok irányban elágazódóan lettek folytatásai, mert sokan látták, nagyot nőtt az árfolyamom
a 180 as tulajával ez volt az első üzletem, bár már legalább két éve ismertük egymást és később  még kb 6-8 üzletet csináltam vele, több féle szereposztásban
a legutolsó ügyemhez 2019 végén, ami 900 millió feletti volt, neki telefonáltam amikor értesültem a lehetőségről, másnapra ott volt a kapu előtt a vevővel
lacikonyha ma, 14:22
Előzmény: #246391  Goldstein17

a kezdet kezdetén voltam egy oktatásom amit egy kb 35 éves nagyon stramm kiállású fiu tartott, aki korábban évekig a DH egyik legeredményesebb értékesítője volt, ritka volt az a hónap amikor e teljes DH értékesítési versenyében nem a dobogón szerepelt
elmondta hogy kb 2005 körül a caúcsa íz volt hogy 16 db, abban a hónapban indult ügyét elvitte még abban a hónapban a szerződéskötésig
az irodában a főnököm megkérdezte hogy milyen volt az oktatás
elmondtam a 16 db-os sztorit, erre visszakérdezett: és azt is elmesélte hogy utána 6 hétig idegkimerülés miatt kórházban volt?
.
ez a főnök egy elvált nő volt, két középiskolás korú gyerekkel, korábban együtt dolgozott a 16 db-os fiuval és hasonló eredményei voltak
és elmondta hogy egy reggel miközben reggeliztette a gyerekei összeesett a konyhában, szintén a kimerültségtől, pedig nem érezte fáradtnak magát, és attól kezdve azt a tempót vette fel, hogy minden hétre jusson egy elfogadtatott írott vételi ajánlat és egy előző hetinek a szerződéskötése
.
ez a hosszútávon tartható átlag szerintem is, persze alkalmanként összetorlódhatnak események
.
én is ismertem nálam jóval eredményesebbeket, akik sokat kerestek és kétszer többet költöttek
olyat is aki nyitott oldtimer-t, vett és egyenruhás sofőrje volt
egy pár hónapi
ő egy egész Andrássys épületet adott el, közel a Bajcsyhoz, kb 16-18 évvel ezelőtt, kb 100 milliós jutaléka volt, de egyes hírek szerint valami komoly simli volt az ügyben, ő a jutalékával együtt csak bizonyíthatóan kívülállóként, és éppen ezért vastagon kifizetődő fedősztorinak kellett
Goldstein17 ma, 13:33
Előzmény: #246387  lacikonyha
Ennél cifrábbakat is elképzelhetsz, láthatólag jó a fantáziád. Azt is elhiszem, hogy sikeres voltál az ingatlanpiacon, ez egy nagyon sokszínű terep, sokféle stratégiával lehet érvényesülni. Nekem is van néhány ingatlanosom akikről tudom, hogy ügyesek, bár sikerük titkát eddig nem sikerült feltárnom. Egyikük egy 60 körüli nő, aki kettőig nem tud számolni és mégis úgy érkezett meg az adásvételünkre, hogy csak beugrott mert lent várta a taxi, kellett mennie a következő helyre aláírni. A jutalékot is az aszisztensének kellett odaadnom, természetesen készpénzben. Elmondása szerint, ez 2022-ben volt,  napi két adásvételük volt, halálra keresték magukat. Ez egyébként egyáltalán nem látszott rajtuk.
lacikonyha ma, 13:21

évekig dolgoztam multiknál értékesítői csapatokban
az értékesítés mindegyiknél személyes megkeresés alapján ment nem online
jelentős egyénenkénti eredményességi különbségek alakultak ki minden csapatban
.
termékismereti különbség nem volt számottevő az egyes értékesítők között, ehhez mindenhol intenzív ismétlődő képzésekkel volt bebiztosítva
az eredményességi különbség az egyéniségekből, tárgyalástechnikai felkészültségekből, személyes adottságokból, motiváltságbeli stb eredő különbségekből adódtak
.
az ingatlanpiacon is lehet valaki jól felkészült aktuális piaci helyzetből, terendekből, műszaki tudományokból, stb, de ez csak az érem egyik, könnyebben elsajátítható oldala
viszont a döntő és a jelentős pénzbeli haszonnal járó  az, hogy ki hogyan tudja keresztülvinni az ellenérdekelt félen a saját az akaratát
ez fotelból nehezen tanulható, kell hozzá részben születni is, és gyakorlatban finomítva elsajátítani
.
ez pont olyan mint a csajozás, az is nehezen tanulható könyvből, magányosan fotelból
N0MAD ma, 13:02
Előzmény: #246387  lacikonyha
Akkor add a fantáziaképhez hogy a "csökkenő tranzakciószám statisztika" nem statisztikaként kerül az eladó gondolkozásába hanem az "egy éve nem tudom eladni, már a telefon se nagyon csörög, vajon mit mondjak arra hogy néhány millióval kevesebbet ajánl mert azt mondja tudja hogy nincsenek vevők ő meg ráér kivárni amíg valakinek kelleni fog a pénze"
N0MAD ma, 12:59
Előzmény: #246386  Goldstein17
"Engem az érdekelne, hogy mi a motiváció arra, hogy valaki egy ilyen fórumon a sikerességét bizonygassa nap mint nap."
Több is lehet, de egy az elég kézenfekvő: Névtelen fórumon könnyebb sikeresnek, gazdagnak, műveltnek stb mutatkozni mint azok közt akik ismernek.
Nem mondtam hogy ebből következtetéseket kell levonni, de nyilván nem is lehetetlen. 
lacikonyha ma, 12:53

hát igen a számok meg a statisztikák,meg az átlagok
.
már többször megpróbáltam elképzeltetni itt azt a szitut, melyben egy vevő és egy eladó alkudozik az üzlet tárgyát képező lakás nappalijában és bizony milliók vannak még a két álláspont között,
már mindenki többször elmondta a saját álláspontját, áthidalhatatlannak tűnik a távolság, megakadni látszik az ügy
de a vevő okos felkészült, zsebében az összes elérhető statisztika kinyomtatva, (ksh, ingatlancom, DH, MNB, portfolió, stb, és mind az ő álláspontjának helyességét igazolják valamilyen módon
.
végső fegyverként előveszi őket, és átnyújtja az eladónak, megkérve őt az áttanulmányozásukra
eladó arca felragyog, hosszasan mosolyogva tanulmányozza őket, majd elégedetten hátradől: uram miért nem ezzel kezdte, ezek meggyőző, döntő érvek, mégiscsak engedek az árból és elfogadom az ön ajánlatát, és kézfogásra nyújtja a kezét
Goldstein17 ma, 12:18
Előzmény: #246379  N0MAD
Engem az érdekelne, hogy mi a motiváció arra, hogy valaki egy ilyen fórumon a sikerességét bizonygassa nap mint nap. Az is megfejtendő, hogy az emberek közt miért olyan gyakori, hogy a világnézetükhöz keresnek "tudományt". Legtöbbjüknél ez az okkultizmust  vagy az ezotériát jelenti, mások kifinomultabbak és visszanyúlnak a fajelméletig. Olyanok is vannak akik szerint az ingatlanpiacon a számok nem fontosak, a statisztikák semmire se jók, a személyes szubjektív tapasztalatok sokkal fontosabbak.
Goldstein17 ma, 12:08
Előzmény: #246383  N0MAD
Ez a folyamat már elindult, Gerendai is erről beszél. De ez a kisebbik része az ingatlan áremelkedés ellen ható folyamatoknak. Egyrészt a pénzpumpa elzáródása, másrészt a fidesz piramis alján lévők eszmélése hozhat igazi változást. Ők azok akik szavazataikkal még támasztják a rendszert, holott nettó vesztesei, ellentétben a piramis tetején ill. közepén elhelyezkedőkkel. Az alul lévők a "támogatottak", sok éven keresztül örülhettek , hogy mennyi pénz kaptak ajándékba és ezzel sok pénzzel támogathatták a piramisban feljebb levőket, áremelkedést generálva. Helyzetük semmit sem javult, de elégedettségük nőtt, most ez látszik megfordulni. Magyar Péter legfőbb érdeme az, hogy meg tudja szólítani ezeket az embereket és a személye nagyrészt elfogadható számukra.
lacikonyha ma, 10:22

sokféle egyéni stratégia van
.
annak a hadjáratnak a Savoyaí Jenő volt az egyik főalakja, aminek eredményeként kiszorították a törököket a magyar területről, a finanszírozó és hadiszállítója pedig egy prágai zsidó, aki jól tudta hogyan gazdagodhat meg ebből, de a vége úgyís az lesz hogyha már nem lesz rá szükség úgyis mindent visszavesznek tőle erőszakkal és valszeg az életét is elveszik, és persze így is lett
ezért aztán menet közben leköveztette a prágai gettó utcáit, hogy maradjon is valami
és ma is ott vannak a kövek
.
és tanúja voltam egy 270 nm-es egész emeletet elfoglaló 5. kerületi lakás advétje előtti beszélgetésnek amikor is az idős eladó elmesélte hogy az orvos apja 44-nyarán hogy segített ki belőle egy zsidó öregasszonyt, és ő az év őszén már ott született
aztán egyedül elvonult beszélgetni az ügyvéddel
a vevő embere pedig nyugodt hangon megjegyezte: ők elvették egy zsidótól, most meg egy másik zsidó visszaveszi tőle
és kellemes hangulatban lezajlott minden
N0MAD ma, 09:47
Előzmény: #246382  lacikonyha
akkor a "nem kell az eredményének felhasználása a megélhetésedhez," engedély birtokában én is ötletelek: 
ha a "több rétegben a ingatlanpiaci pénzmosási lehetőséget " szereplői valamikor a futurisztikus jövőben a talaj forrósodásának esélyét fontolóra veszik és a biznisz zárását látják a biztonsági játéknak, vajon mekkora ingatlanállomány kerülhet majd piacra?
Mert ugye nagy lehetőségek rejlenek az ingatlanban, ezt láthattuk, de mint neve is mutatja nehéz földrészt váltani velük. 
lacikonyha ma, 09:35

a fityisz gazdaságban kiemelt szerepet visz az ingatlanszektor,és szokásukhoz híven több legyet ütnek vele egycsapásra, mert okosak
kialakították több rétegben a ingatlanpiaci pénzmosási lehetőséget is
a bérbeadás is szerény. de nagyon is alkalmas biztonságod lehetőség ehhez, ha sűrű tiszta fillér kategóriában
hiába, mindig is eszesnek állt a világ
ma ezt IQ és AI kombinációk behelyettesítésével illik mondani
csikano ma, 09:24
Hihetetlenül lassult az általam nézegetett panelek forgási sebessége az utóbbi hetekben.A héten csak 5 eladó csökkentette az árat a mentett 40 hirdetésből. Ha így beakadtak a főváros 50-60 milliós lakásai, akkor vidéken mi lehet a következő hónapokban? Azért az jelez valamit, ha az olcsóbb lakások sem mennek. Valahogy rossz érzésem van....
lacikonyha ma, 09:18
Előzmény: #246377  2345678

sokféle céllal nézelődő ember van az ingatlanpiacon
.
mivel az ingatlanpiacon évekig erősen megélhetési céllal forgolódtam, rászoktam arra hogy rangsoroljam az érzékelhető jelenségeket, és hatékonyan felhasználható következtetéseket vonjak le belőlük
később amikor már a megélhetésemhez nem annyira volt fontos a tevékenység eredménye, hanem inkább már a vagyongyarapítás került előtérbe, akkor sem tartottam helyesnek leszokni a begyakorolt imént említettekről
.
persze 
tudásnak az nevezhető aminek a helyes volta igazolt
viszont a kritériumok között az is szerepel, hogy nem a véletlen viszi a főszerepet az igazolásban
.
a nővérem üzleti antitalentum, és 2017-ban nyugdíjba ment és emiatt csinált egy baromi jó üzletet, amiről ma sem tud hogy mennyire beletalált, sőt nem is érdekli
Pesten már volt egy jelentős kispanel áremelkedés eladott egy 35-ös panelt, és vett az árán egy beépített tetőterű élég jó állapotú, nagy telken lévő kádárkockát Siófokon, ahova akkor még nem érkezett meg a a áremelkedési hullám
azóta a kádárkockájának az áremelkedés messze veri a paneljéét
.
szóval te is figyelhetsz rangsorolás nélkül bármit amiben hiszel, hiszen nem kell az eredményének felhasználása a megélhetésedhez, hanem elég előtérbe helyezned a számodra valamiért megnyugtató eljárást, megoldást
.
a dagi is kb ezt teszi
joggal
N0MAD ma, 09:07
Előzmény: #246366  Goldstein17
Nem akartam felhozni mert még azt gondolja az  übermench hogy a szintjére pályázunk, de a  "bulinegyed minilakások extra hozammal üzemeltető cégnek kiadva" gyakorlatilag definiciója az órás időtartamokra kivevő ösi szolgáltatóipar szobáztatásnak.
Nem itélkezés, de mondjuk a szabvány reakció úgyis az irigykedek és ostoba vagyok, szóval mindegy is.
Csak arra vagyok kiváncsi spiller/zajec/nudli vagy ő fog előbb reagálni, nagyon egy húron pendül a kormánypárti sikervállalkozó gondolkozás.
bronz ma, 08:39
Előzmény: #246377  2345678
Ez csak fokozódni fog a következő 1 évben szerintem.
2345678 ma, 08:15
Előzmény: #246373  lacikonyha
 Mivel vásárolni szeretnék én például örülök neki hogy egyre több nekem tetsző újszerű lakás jön vissza a korábban lerabolt piacra. 
lacikonyha ma, 08:01
Előzmény: #246374  DaGi

ne pazarold rá az energiáidat
.
gyártsd szorgalmasan a hajra kenhető statisztikáidat, én meg ráállok a forgalmazására először belföldön, aztán kilépek vele a szomszédos országok piacaira is
15%-t kérek a bevételből
áll az alku?
berlini
berlini ma, 07:59
Előzmény: #246374  DaGi
tudom hogy fájdalmas, de viseld méltósággal.
Nem egyedüliként ismerted félre az elmúlt 10 év ingatlanár változásait.
DaGi ma, 07:55
Előzmény: #246372  berlini
Bocs, de ez tenyleg rendkivul alacsony szint. Megint ossze-vissza kevered az idotavokat. Innentol neked nem latom ertelmet valaszolni. 
lacikonyha ma, 07:19
Előzmény: #246361  DaGi

nyugi
ém értem a problémádat
.
valami alapos de titkolt okból pár hónapja elkezdted figyelni hogyan alakulnak a lakás hirdetések darabszámai a comon
az ember azt hihetné hogy nem pusztán a megfigyelés kedvéért végzed a megfigyelést, hanem a megfigyelési tapasztalatokból valamilyen következtetést szeretnél levonni a jövőre vonatkozóan
.
de ettől óvakodsz, nem is teszel közzé a megfigyelésre alapuló következtetést
csak bemutatod a megfigyelési eredményeidet
.
a steve jobs is csak feltartotta, így mutatta meg a közönségnek az első okostelefont és azt mondta hogy nem ad hozzá használati utasítást
.
te vagy a mi steve jobs-unk
az okostelefon is használható jóra is, meg gonoszságra is
de a tiéd egy funkcióval többet tud mint a steve műve:  hajra lehet kenni, és a fejbőrt is ápolja
sőt ez az egyetlen amire eredményesen használható
berlini
berlini ma, 07:04
Előzmény: #246367  csald10
Olvass és ne csak az utolsó hozzászólásokat.
ha ezt megtetted volna, akkor a következő következtetésekre jutottál volna:
- DaGi lakást keres. Szerencsére van elég pénze és megteheti hogy válogatós. Nem veszi meg az éppen megfelelőt, kivárja azt ami 100%-osan passzol.
- telik múlik az idő és közel egy éve már, hogy észreveszi, hogy beindult az áremelkedés. Még mindig nincs meg a megfelelő ingatlan, de azért ő sem szeretne a kiinduló állapot árszinvona felett 10-20%-kal venni ezért keresi azt a forduló pontot, ahol az áremelkedés max az infláció (nem a behazudott, hanem az igazi 6-8%) ütemében zajlik. (Keresi azokat az indikátorokat amelyek az áremelkedés megállását előrejelzik, de ilyen sajnos nincsen.)
- Közben azzal vigasztalja magát, hogy a mai napig átlagosan tapasztalható 14-18%-os éves ingatlan áremelkedést a célpiaca nem követi le és az ott 2% csupán. (Kiváncsi lennék rá, hogy hol van ilyen Budapesten)
Nos, én csupán arra céloztam, hogy ez a tipikus helyzetfélreismerés.
Magyarország kormánya az elmúlt 10 évben azzal maradt kormányon, hogy folyamatosan piszkálja az ingatlanpiacot, növeli a keresletet, amivel egyszerre nyer szavazatot a megajándokozottak körében és kielégiti a slepp azon részét akikből nem lehetett ML, Tiborc. (Ennek tipusa a Munison által kitalált Fatfire, azaz az egy tucat ingatlanból munkanélkül is boldoguló százezres réteg képviselője)
Aki ezt nem ismerte idáig fel azt én nagyon sajnálom.
Aki azt hiszi, hogy 2026 év elejéig a kormány nem indit olyan akciókat ami ujra egy impulzust ad az ingatlanáremelkedéshez, az most is tévedni fog.
Spiller ma, 01:47
Ezek ilyen fajtak. Egy sikeres ember ilyen?  Tehetjuk fel a kérdést. Es mar meg is van a valasz. 
Spiller ma, 01:45
Előzmény: #246349  DaGi
Igen. A kedvencem amikor olyan emberek szakertenek az ingatlanpiacrol a mediaban  akik az emelkedesben erdekeltek, az egesz egzisztenciajuk erre epul. Vicc. 
Spiller ma, 01:39
Előzmény: #246366  Goldstein17
Ezer peldat lehetne hozni a vagyon a penz kereset nem iq kerdese. Einstein sem volt milliardos de pl trumpi igen. Egy eletrevalosag egy logika, lenyeglatas egy onbizalom allando tanulas kepessege amivel mar lehet sok penzt jeresni. En nem gondolom az iq mérné a valos kepessegeket. Ha valaki tudja melyik foltos macska a 4. Macska az nem elég. Lattam erre sok peldat, magas iqval nem tudott atlatni egy rendszert es maskor is 2x kellett mindent elmondani neki. Tudom ez magas labda a sok nagyeszunek. :) én  azt latom akik izzadsagszaguan hatalmas szorgalommal vegzik iskolakat azok nem lesznek gazdagok. Ezek a sajat kepessegeiket kicserelik masok gondolataira, szubrutinokkal oldanak meg feladatokat. Akiknek sajat logikajuk problema megoldo kepesseguk van azok konfrontalodnak iskolakban  munkahelyi vezetokkel. 
csald10 szombat, 23:13
körbe=görbe
csald10 szombat, 23:12
Előzmény: #246363  berlini
Berlini, nagyon úgy tűnik sportból kötekszel. DaGi megoszt egy statisztikát. Mit csinálsz erre te, hozzá költesz egy narratívát, hogy áresést vár. Rájössz, hogy nem írt ilyet, de nem engeded , a vágyként megfogalmazott állítását tényként kezeled. Egyértelműsíti neked, de nem engeded el, behozod, hogy majd a kormány stimulálja a piacot. Elképzelhető? Igen. Viszont ez csak egy feltételezés. Itt magadnak tartassz megint körbe tükröt, ahhoz képest, hogy másoktól mindig a tényszerűseget kéred számon. Ezek után csak nem bírod el, hogy ne tiéd legyen az utolsó szó. Az eredetileg kínálat és tranzakciószámról szóló párbeszédet, miután nem sikerült az adatokat cáfolni és az áresés irányába terelni, másodjára megint terelésként nem tudom máshogy mondani azon okoskodsz személyeskedve, hogy mikor lett volna érdemes lakást venni. Szerintem ezt kimaxoltad. Sokunk örül DaGi statisztikáinak és tudja a helyen kezelni. Úgy tűnik neked és Lacibácsinak
valamiért nagyon becsípődtek ezek.
Goldstein17 szombat, 22:50
Előzmény: #246341  FatFIRE
Én egy egyszerű kérdést tettem fel, te pedig nem válaszolsz,  pedig a fórumtársak is kiváncsiak lehetnek elmés válaszodra, pont te kérdezted meg őket erről és szavazásra bocsátottad a kérdést menekülést remélve. Állításoddal ellentétben a fórumtársak hallani szeretnék tőled, hogy a szegénység tényleg ok-okozati kapcsolatban van-e az IQ-val a tudomány mai állása szerint. Nem szeretem marhaságokra vesztegetni az időm, de most a pontosság kedvéért megnéztem a szavazásod állását 13:5, nem ezt az eredményt vártad? Én hagytam volna elsikkadni a témát, de te megint előjöttél vele.
Én semmilyen összeget nem említettem és azt se mondtam, hogy az én lakásom jövedelmezősége milyen. Nem is lenne értelme, mert nem egy ligában játszunk. A luxus a nagyvonalú térhasználattal kezdődik, ahogy a szállodáknál a magánszálláshelyeknél széles a spektrum. Ismerem az általad üzemeltetett  "luxus" zugokat, utazásaim során, bár sokszor használom az Airbnb-t , mindig elkerülöm ezt a kategóriát, rendkívül nyomasztóak. Ettől függetlenül, mint üzleti vállalkozás, lehet jövedelmező és nyilván szükség van a kevésbé tehetős rétegek igényinek kiszolgálására, nincsen ezzel semmi baj. 
Valóban nem használom az egyébként az Airbnb platform által is kínált árazást, mert nem egy több száz szobás szállodát üzemeltetek , így simán meg tudom oldani, hogy teljes kontroll alatt tartsam a folyamatot. 
Azt pedig végképp nem értem mi akadna meg a torkomon, az AI generálta 12000 forintos négyzetméterár?
berlini
berlini szombat, 21:56
Előzmény: #246364  DaGi
utolsó mondatoddal egyetértek.
Viszont gondolj bele abba, hogy a saját célra vásárlók túlnyomó többsége nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy nagyon válogasson. Az önerő épp hogy összejön a kimaxolt hitelhez. Nincs benne a pakliban az, hogy még 10 milliót rátegyen egy évvel később.
DaGi szombat, 21:31
Előzmény: #246363  berlini

https://ingatlan.com/budapest
Február, Budapesti lakás hirdetési átlagár, használt lakás: 1121e ft/m2. Április 1156e ft/m2. +3.1%. Messze van a 10-től. A kerületben, ahol vennék, +2%. Simán benne van, hogy ne legyen meg 10% év végéig. Tavaly októberben nem kellett volna vennem lakást, mert nem volt olyan eladó, amiben szívesen laknék. Az, hogy drágábban veszek-e lakást akár 10%, sőt akár 20%-kal, sokkal kevésbé lényeges, mint hogy olyan lakást veszek-e, amiben szeretek is lakni. 
berlini
berlini szombat, 21:09
február 15.-én pedig ezt irtad:
"  Budapesten hatarozottan jobb a helyzet erzesre, mint az elmult 3 honapban barmikor. Bar csak kb. havi egy lakast neztem meg, ami nagyon kicsi merites. Ha ezek kozott ott lett volna az igazi, akkor megvettem volna. De nem volt. Veszek majd, amikor meglesz. Mostantol en kevesebb, mint 10% emelkedest varok"
Ez az éves áremelkedési várakozásod már valszeg nem teljesül.
Mikor esik le a tantusz, hogy (február előtt 3 hónappal), tavaly októberben kellett volna megvenni a lakást?
berlini
berlini szombat, 20:56
majd megérted az év végén.
De elég ha csak azt tudod, jövő év tavaszán választások jönnek. Amit ha nem nyernek meg, akkor jó eséllyel megy az egész banda a börtönbe.
Ezt nem kockáztatják meg.
Mi következik ebből?
Jönnek a stimulusok, vagy visszafogják az urak magukat?
DaGi szombat, 20:32
Előzmény: #246360  berlini
Ugyanaz valamire szamitani, vagy valamirol almodni? Nem. Egyebkent az arnovekedes is lelassult Budapesten aprilisra. Szoval vegkepp nem ertem a problemad. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek