Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lakni_kell_valahol ma, 15:45
Előzmény: #50376  tihamer
#50378

Hogy várod (várom) el tőle (tőlük) hogy megértse mi a ingatlan portfólió építés és a hosszú távú gondolkozás???
Ők csak a "Ágyúdörgésben kell venni, lágy hárfaszóban eladni" mantrát nyomják UTÓLAG, mert ezelőtt se vettek levegőn kívül semmit amikor dörögtek az ágyúk... a többségük legközelebb sem fog hanem utána itt sírdogál (megint).
lakni_kell_valahol ma, 15:41
Előzmény: #50375  johai
#50377

"Panelnel az alularazottakbol vesznek meg,de azt nem tudni mennyi az alku....az biztos hogy mar nem 5%!"
Látod, ITT A LÉNYEG!! A DH riportokban ezek az alulárazott panelekből jött ki Budára 590e/nm, Pestre 512e/nm átlagban, nyilván lakásméretből adódóan van szórás a nm árakban le-fel, de EZ AZ ÁTALGÁR! Az ELADOTT, nem a meghirdetett ár...  Linkeltek kétségbeesetten bármilyen cikket amiben árcsökkenést csak megemlítik és rendesen el sem olvassák, hát még értelmezni... ahhoz már agy is kell(ene)!  Kit érdekel hogy a 30%-al túlárazottan meghirdetett bármilyen lakás hirdetési árát levitték 10%-al vagy többel??? Ennek tapsikoltok holott ezek a lakások amíg nem adják el őket NEM RÉSZEI A LAKÁSPIACI ÁRAKAT ALAKÍTÓKNAK! Magyarul tökmindegy emelik vagy csökkentik és mennyivel az árat mert csak az ELADOTT lakás számít!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Még mindig...
..
Árrobbanást innét mi sem várunk, csak az inflát ugorja meg évente és részemről OK... ha több lesz hurrá!
..
Nem várom el  hogy te vagy más megértsen olyat ami nem tetszik neki csak mert a pozija ellen dolgozik vagy kimaradt belőle...
tihamer
tihamer ma, 15:31
Előzmény: #50356  johai
#50376
"Egy lakast anyiert kell eladni amennyiert megveszik....az hogy 3 ev alatt 300%-ot emelkedtek az arak nem zavarja az eladokat,de 10% csokkenesre szivjak a fogukat,esnek az arak jaj,jaj!
Ezert fognak beragadni."
Nos, én 1998. óta bele vagyok ragadva az ingatlanjaimban.
A betyárját neki. :))
Ja, és nincs szándékomban "kiragadni" belőlük.
johai ma, 15:29
Előzmény: #50367  elemerorsos
#50375
En viszont a figyelt ertekesitok portfoliojan azt latom hogy alig van forgalom.
Albinal a tipp-topp felujitott lakasokat lehet kiadni.
Panelnel az alularazottakbol vesznek meg,de azt nem tudni mennyi az alku....az biztos hogy mar nem 5%!
pitcairn2 ma, 15:26
Előzmény: #50372  johai
#50374
csak "Inflációs-cél":)))
pitcairn2 ma, 15:26
Előzmény: #50369  elemerorsos
#50373
ami nagyon hirtelen (és erőszakoltan...) megy fel az nem stagnálással, hanem összeomlással szokott végződni...
johai ma, 15:26
Előzmény: #50368  Criscito
#50372
Lazitasra,csokokra,nyilatkozatokra,pl mnb nincs arfolyamcel.
tihamer
tihamer ma, 15:23
Előzmény: #50370  tihamer
#50371
Meg persze a rezsit.
tihamer
tihamer ma, 15:21
Előzmény: #50336  mage
#50370
Én csak a közös ktsg-et és a bérleti díjat kérem.
elemerorsos ma, 15:21
Előzmény: #50367  elemerorsos
#50369
Innen még egy stagnálás is messze van, nemhogy korrekció. Először kínálat kellene, de fel sem tud épülni, mivel egyből elvisznek MINDENT ami nincs elképesztően túlárazva. Hogy ebből mikor lesz egyáltalán stagnálás....
Criscito ma, 15:19
Előzmény: #50360  johai
#50368
Mifele kerozinra gondolsz?
elemerorsos ma, 15:14
Előzmény: #50360  johai
#50367
Én is ezt látom. Tavaszhoz képest 20% áremelkedés. Hiába nyomja Balla meg a többi süket továbbra is azt amit eddig, az árak raliznak tovább. A hirdetésfigyelőimben csupa piros nyilas ingatlanok vannak (áremelkedés), és így is eladják őket. Kínálat kisebb, mint eddig bármikor. Van olyan ingatlantípus és lokáció, amiből még sosem volt olyan, hogy NULLA a kínálat. Most pedig ez van. Ahogy bejön 1 db eladó, elviszik, gyakorlatilag bármilyen áron.
lakni_kell_valahol ma, 14:20
Előzmény: #50364  johai
#50366
Stop using drugs... 
A drog rossz! :DDD
pitcairn2 ma, 14:20
Előzmény: #50361  lakni_kell_valahol
#50365
azt is tedd hozzá, hogy miért... mert ennek köze nincs vmi szerves "visszarendeződéshez"... vagy "organikus fejlődéshez"
a fantasztikus "éleslátásod" kapcsán pedig arról se feledkezz el, hogy kb. oda mentél ahová küldtek
ez pedig az álmoskönyv szerint nem szokott jól végződni...
johai ma, 14:16
Előzmény: #50363  johai
#50364
Ja bocsanat Balla ur nem mondott semmi arat,akkor vedd a 2015 vegi szintet,es meg gratisznak ra tehetsz 10%-ot:)
johai ma, 14:13
Előzmény: #50362  lakni_kell_valahol
#50363
Repul az ido:)
Ez megerosit egy kiados korrekciot,zuhanast nem mondok mivel a dollar arfolyam indokol egy magasabb arat,kb annyit mint amit Balla ur mondott anno....
lakni_kell_valahol ma, 13:57
Előzmény: #50360  johai
#50362

Már a tényekkel is vitatkozol??
"Szárnyalnak-e még tovább a budapesti lakásárak?szerző: Bankmonitor.hu
2015-08-23
Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák vezetője ugyanakkor nem pontosan úgy látja, ahogy a fentiekben Zsiday. Ő nemrég egy sajtóközeményben fejtette ki véleményét az ingatlanpiaccal kapcsolatban, s a végkövetkeztetés nem a további áremelkedésnek adja a nagyobb esélyt, sőt, inkább arról beszél, hogy most lehetünk a fordulópontnál."
lakni_kell_valahol ma, 13:56
Előzmény: #50359  lakni_kell_valahol
#50361
A nyilatkozata óta több mint duplájára nőttek az árak BP.... szóval kibeb*****ul mellé lőtt!!! Persze magyarázkodni lehet mint pitcairn, hogy nem is úgy értettem és társai, de attól még viccesebb lesz a dolog!
johai ma, 13:56
Előzmény: #50357  lakni_kell_valahol
#50360
Nem volt az 4 ev,inkabb 2,amikor bemondtak a csucsot,emlekszem sokan egyetertettek veluk itt a forumon is.
Arrol nem tehetnek hogy olajjal,sot kerozinnal locsoltak be a piacot,itt is kint is.
Ennek lesz meg a bojtje most,es a kovetkezo evekben.
*
Tuvett.
Most nezem a technocassa ujsagot,felev alatt egyes lokaciokban 15-20%-al mentek fel a kinalati arak!
Megis mire?
A babavaro mar beepult a marcius-aprilisi arakba.
lakni_kell_valahol ma, 13:54
Előzmény: #50358  glala
#50359

Olvastál valaha olyat tőlük hogy áremelkedés LESZ a jövőben, vagy árcsökkenés? NEM! Az ÁLTALUK tapapsztalt tényeket írják csak le, a többit az olvasóra bízzák hogyan értelmezik...
Olvasd el a linkelt cikkben a Balla pontjait! Berakom hátha lusta valaki kattintani!
Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák vezetője ugyanakkor nem pontosan úgy látja, ahogy a fentiekben Zsiday. Ő nemrég egy sajtóközeményben fejtette ki véleményét az ingatlanpiaccal kapcsolatban, s a végkövetkeztetés nem a további áremelkedésnek adja a nagyobb esélyt, sőt, inkább arról beszél, hogy most lehetünk a fordulópontnál.Érvei a következők:
 • Elsősorban a városi ingatlanpiac indult be, komolyabb elmozdulás a városokon kívül csak Budapest és Győr környékén volt jellemző, a budapesti agglomerációban is csak az északi szektorban tapasztaltak nagyobb mértékű áremelkedést, illetve a nyugati szektorban szerényebbet. Máshol viszont tovább estek az árak.
 • A családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) körül sok még a bizonytalanság, és hatása várhatóan csak kismértékű lesz.
 • Megemlíthető még a hitelezés szerepe is, melyet nem vetett ugyan vissza a devizahitelek forintosítása, azonban ennek mértéke nem nagyobb, mint az összes lakáspiaci tranzakció 10-15 százaléka, és várhatóan hosszabb távon sem lesz magasabb ez az arány.
 • A lakáspiaci forgalom a tavalyi évben a nagyobb és magasabb árszínvonalú településeken nőtt, ez húzta felfelé azt a KSH indexet, amely sokak szerint a lakáspiaci árnövekedést kicsit csalókán mutatja. Ez a hatás az év vége felé már némi csökkenést mutatott.
 • Ha megpróbálunk előre tekinteni a harmadik és a negyedik negyedévre, akkor azt látjuk, hogy lassan beindul a kínálat növekedése is, így pedig már nem annyira áremelkedés, hanem sokkal inkább a megtorpanás, az árak stagnálása lesz majd jellemző, miközben persze a forgalom továbbra is a most kialakult szinten marad.
 • A kínálat növekedése annak köszönhető, hogy a lassan megérkező devizahiteles elszámolások hatása fokozatosan lecsapódik, és sok korábbi devizaadós számára válik megdöbbentően világossá a saját helyzete. Így pedig sokan azt a megoldást választják a magas törlesztőrészletek fizetése helyett, hogy inkább eladják a lakásukat. Emiatt komoly méretű kínálat jelenik majd meg az ingatlanpiacon, mely az elmúlt egy évben egyáltalán nem volt megszokott. Az is megjósolható előre, hogy ennek hatására a 2015-ös tranzakciószám még a 2014-es évi szintet is meg fogja haladni.
 • Az ingatlanpiac mostani egyik legfájóbb pontja egyébként az, hogy továbbra is hiányoznak a jó minőségű és elérhető árú újépítésű ingatlanok. Egyelőre nem is látszik a kiút ebből a helyzetből, hiszen csak nagyon bizonytalan, kezdeti lépéseket, gyenge fejlesztői érdeklődést láthatunk.
 • glala
  glala ma, 13:37
  Előzmény: #50357  lakni_kell_valahol
  #50358
  Amikor a DH ilyet ir, hogy tovabbra is magas a befektetoi jelenlet az nem egy kozepesen burkolt velemeny?
  Es a vicc az h ezt pl 2014 decembereben a 28%-ra irta.
  lakni_kell_valahol ma, 13:33
  Előzmény: #50356  johai
  #50357

  "a Balláék realisták"
  A nap vicce!!! Nem is, az év vicce! :DD
  Olvasgasd el ezt a NÉGY évvel ezelőtti Balla nyilatkozatot (vs Zsiday)... csak úgy jártak mint pitcairn az elméleteivel, négy éve folyamatosan temetik az árakat hol jobban hol kevésbé, egyszer csak bejön nekik csak közben teljesen hiteltelenekké és röhejesekké váltak!  Én elbujdokolnék a helyükben a barátunkal együtt. Nem vágom miért bocsátkozik egy ingatlanközvetitő piaci jóslásokba az árakat illetően???? Nem dolga! A DH csak leriportálja mi van és mit lát, de soha nem jósol...
  https://bankmonitor.hu/cikk/szarnyalnak-e-meg-tovabb-a-budapesti-lakasarak/
  Amúgy az ingatlanosok nem mindig felbeszélik a lakásárakat?? Hiszen itt minden szagértő megmondta hogy nekik köszönhetőek a magas árak mert felstrófolták a jutalékuk miatt... :))))
  johai ma, 13:20
  Előzmény: #50344  terelemel
  #50356
  Balaek realistak.
  Egy lakast anyiert kell eladni amennyiert megveszik....az hogy 3 ev alatt 300%-ot emelkedtek az arak nem zavarja az eladokat,de 10% csokkenesre szivjak a fogukat,esnek az arak jaj,jaj!
  Ezert fognak beragadni.
  1kor13
  1kor13 ma, 10:53
  Előzmény: #50353  elemerorsos
  #50354
  Sajnos elképzelhető olyan munkaerőhiány (szakemberhiány), hogy közben a fél ország munkanélküli... nem mondom, hogy ez lesz vagy ez van, csak azt mondom, hogy offtopic a linked...
  subzero444 ma, 09:40
  Előzmény: #50351  elemerorsos
  #50352

  Hát szinte igen. De ami a rosszabb szerintem: a vidék sokkal ingatagabb. Debrecenben elkiáltja magát valaki, hogy bmw máshova megy, és összedől az ingatlanpiac...
  elemerorsos ma, 09:33
  Előzmény: #50349  subzero444
  #50351
  Ezek a grafikonok alátámasztják amit én is mondtam, hogy vidéken a bázishoz képest sokkal jobban elszálltak az árak és sokkal alacsonyabbak a hozamok, vagyis durvább a buborék. Nem is értem miért várják sokan hogy most majd vidéken fognak emelkedni az árak?? Hova?? Egy rakás megyei jogú városban annyiba kerül egy panel mint Budapesten, cserébe 50-60%-áért lehet kiadni. Téglánál még durvább a helyzet. Budapesten csukott szemmel vett (túlárazott) belvárosi lakás többet hoz mint egy óvatosan kiválasztott vidéki.
  sakal83 ma, 09:31
  #50350
  Kicsit off, de figyelemre méltó hozzáállás nagyjainktól:https://index.hu/belfold/2019/10/18/palkovics_nem_azert_kolzotott_a_varba_mert_ott_szeretett_volna_elni/
  "Palkovics László havi 55 ezer forintért bérel egy 63 négyzetméteres önkormányzati lakást a Táncsics Mihály utcában; hozzátette: nem azért lakik a Várban, mert kifejezetten ott szeretett volna élni. Majd még tovább fűzte a gondolatot:szívesen fizet magasabb bérleti díjat is, sőt, szívesen fizetett volna eddig is többet."Szegény úriember nem is szeretett volna ott élni 55k-ért..., csak hopsz kényszerből belerakódott... kereszténység, haza, hit, család, közösség, polgár, erkölcs... jézus mária, mi fog itt még kiderülni. Ezek az apróért is tényleg lehajolnak...
  subzero444 ma, 09:22
  Előzmény: #50344  terelemel
  #50349
  Hát ez kicsit azért túlzás szerintem. Balla miért nem mellékel a tranzakciókról reprotot? Látható az áremelkedés és tranzakciószám lassulása, de ezt a -10%-t túlzásnak érzem. 3napja jött ki, elég friss: https://dh.hu/ckfinder/userfiles/files/DH-Barometer_99-HUN-dhhu.pdf
  lakni_kell_valahol ma, 09:09
  Előzmény: #50346  Criscito
  #50348

  "Jogilag ezek nem a bérlő költségei, és szerintem a gyakorlatban is ezeket a költségeket a tulajdonos fizeti."
  Nyilvánvalóan minden lakással kapcsolatos költség alapértelmezetten a lakás tulajdonosát terheli. A gyakorlatban az van, hogy ezeket a költségeket tetszőlegesen KÖZÖS megegyezéssel simán át lehet hárítani a bérlőre! BÁRMIT ami a bérleti szerződésben szerepel! Teljes szabad kéz van...   Lehet okoskodni hogy ezt vagy azt miért fizesse a bérlő de a kialakult gyakorlat szerint a rezsit és a közös költséget teljes mértékben a bérlő fizeti ki. A mérőóra csere és társai már jellemzően nem a bérlő  költsége, de a simán be lehet (és kell is) építeni a bérbeadónak ezeket a költségeket a bérleti díjba, cserébe adóalap csökkentő költségek. Ad abszurdum megegyezhetnek közösen úgy is, hogy ezt is a bérlő fizeti...
  ..
  Ha nem tetszik a bérlőnek nem veszi ki, ha nem tetszik a bérbeadónak nem adja bérbe.
  macisajt ma, 08:36
  Előzmény: #50344  terelemel
  #50347
  Én is átküldtem ezt a linket, de itt okosabbak egyesek!
  Mamóka már időben lépett, valamit tudhat!
  Criscito ma, 08:35
  Előzmény: #50336  mage
  #50346
  Jogilag ezek nem a bérlő költségei, és szerintem a gyakorlatban is ezeket a költségeket a tulajdonos fizeti. Ugyanakkor az ügyesebbek ezt gondolom szépen be tudják építeni a havi bérleti díjba, így végső soron részben ezt mégis a bérlő fizeti meg. :) 
  Criscito ma, 08:31
  Előzmény: #50344  terelemel
  #50345
  Balláék. Évek óta erről beszélnek. Valahogy én nekik nem hiszek. 
  terelemel ma, 08:03
  #50344
  Az elmúlt évek óriási felfutása, piaci tapasztalatai után érdekes jelenség, hogy még a korábban felkapott panelek iránt is gyakorlatilag nullára csökkent a kereslet Óbuda Békásmegyeren.
  Ugyanakkor még mindig az a helyzet, hogy óriási a különbség a hirdetési és az értékesítési árak között, illetve most már a hirdetési árak is egyre inkább szórnak. Ma már találunk újra 25 millió forintos hirdetési árakat is kétszobás panelek esetében, míg nemrég 30-32 millió forint alatt nem volt ajánlat.

  A néhány hetes értékesítési időből néhány hónap lett, de például a panellakásokat most gyakorlatilag senki nem veszi, tehát itt nem is tudunk értékesítési időt meghatározni.

  Egyre inkább úgy tűnik, hogy a bérleti piac sem igazán mozog, itt is inkább visszaesést lehet tapasztalni” – vélekedett Nagy Andrea. Várakozása szerint mindezek – elsősorban tehát a kereslet folyamatos csökkenése – következtében az idei évben akár 10 százalékos áresés is bekövetkezhet, tehát nemhogy az áremelkedés nem folytatódik, hanem most már határozottan látszik az, hogy megindulnak lefelé az értékesítési árak is.
  https://ingatlanhirek.hu/otthon/mar-obuda-es-bekasmegyer-sem-a-regi-nezelodo-sok-van-vevo-kevesebb/
  lakni_kell_valahol csütörtök, 22:02
  Előzmény: #50342  pitcairn2
  #50343
  Persze...még beteg gyerekeknek sem kellene lenniük, meg éhezésnek, szegénységnek... ÉBREDJ FEL! 📢
  pitcairn2 csütörtök, 21:57
  Előzmény: #50340  lakni_kell_valahol
  #50342
  arra nincs esély fájdalom nélkül megússzuk ezt a teljesen felesleges és kártékony epizódot...
  minél tovább húzzák annál fájdalmasabb lesz a történet vége...
  bele se kellett volna kezdeni ebbe a "válságkezelésnek" maszkírozott válságmélyítésbe... 
  lakni_kell_valahol csütörtök, 21:53
  Előzmény: #50336  mage
  #50341
  Alapvetően bérleti díj összegének a kérdése... Van az a pénz amiért semmit nem tolok tovább, de alapból mindent kivéve mérőóracsere. 

  Topik gazda

  Hathor
  Hathor
  4 4 1

  aktív fórumozók


  • BÉT
  • Indexek
  • Deviza
    • Forgalom
    • Nyertesek
    • Vesztesek