sajnos a 2008ban indult topik müködese ellehetetlenült (az eredeti moderator mar nem aktiv, a portfolio moderator pedig többszöri jelentes ellenere sem kezd semmit a kialakult helyzettel), remelhetöleg itt folytatodhat tovabb egy kevesbe szürrealis diskruzus
Ezen az àrfolyamon,màr szinte nincs aki eladja,max pàrszàz db ha éppen elfogyott a sőr otthon,,🥂ha elindulna bàrmiféle SRV,pikk pakk 1800 fölé menne...
Nem zárja ki egymást. Azonban ha az aukció előtt elindítanak egy jelentős piaci srv programot, az valószínűleg felhajtja az árfolyamot, főleg ilyen forgalomban. Ez hátrányos lehet, mert: •
A vállalat magasabb árfolyamon tudja csak visszavásárolni a részvényeit, ami csökkenti az akció hatékonyságát. •
Az aukciós részvételre való hajlandóságot is csökkentheti, hiszen a részvényesek az aukció helyett a piacon is eladhatják a részvényeiket. Hamarosan kiderül.
Az aukció valószínűsége már az egekben. Azt kéne gyorsan bejelenteni. Előtte nem hiszem, hogy lenne piaci srv. Ha marad pénz, majd utána vesznek napi kereskedésben.
Csak én érzem úgy, hogy a panny-nak végre be kéne jelentenie (mondjuk ma), hogy elkezdődik végre az SRV nagy tételben? Az éves jelentés és a közgyűlés előtt 1 hónappal nem vesznek. Azaz összes van kb. 1,5 hónapja a cégnek, hogy vegye a részvényeket.
Sajnos ez jelenleg így is úgyis csak álmodozás kategória, mert én semmi jelét nem látom, hogy bárki bármilyen felvásárlást tervezne. Így viszont reálisan mindannyian maradunk hosszútávú befektetők, amihez azért az is hozzátartozik, hogy az alap tőzsdei rizikó faktor mellett is talán ez az egyik legbiztonságosabb részvénybefektetési lehetőség a bét-en fialtatott pénzek számára.
Hát akkor nagyon nem gondolkodunk ugyanúgy. Jelenleg az elérhető nyílvános elemzés alapján a cég fair értéke majd 2100Ft körül van (a pontos számra nem emlékszem és most nincs kedvem megnézni, majd valaki úgyis beírja). Szerintem ez alatt eladni még ma ha ma is adnának 2000Ft-tot, az elég nagy balgaság, mert az azt jelenti számomra, hogy az ajánlattévő szerint is ér annyit, azaz csak megerősíti azt az árat, ami akár már másnap a piacon adnának érte.
Szerintem teljesen logikus hozzáállás. Signalhoz hasonlóan én is dobnám, ha most rögtön adnának érte 2000-et, mert nálam az a jelenlegi (azaz mai napi) célár. De ha csak hosszútávon emelkedik oda, akkor a célár értéke is emelkedik, mert addigra a cég ill. a részvény értéke is tovább nő.
Te szoktál érvelni, hogy hosszú távon a panny milyen jó részvény, de egy pozitívabb jövőképet kínáló felvásárlás esetén egyből eladnád. Értem... ja nem, de te tudod.
Én a mindenkori fair value mínusz likviditási diszkont áron bármikor megválok bármelyik részvénytöl. A Panny esetében ez most kb 2000. Természetesen ahogy telik az idö, a megtermelt nyereséggel ez folyamatosan növekszik. A következö elemzéskor elvileg céláremelésnek kell jönnie. Meglátjuk.
Érthető, aki hosszú távra tervez, az nem azért halmozza, hogy eladja. A 2000 HUF nekem sem lenne kielégítő, csak megfontolandó, főleg most, hogy egyre izgalmasabb a papír, és hajlamos vagyok olyan pozitív dolgokat is látni, amik talán nem is fognak megvalósulni. A realitás persze az most a 2000 HUF környéke, de én az általam elképzelt csodás jövő árazását látnám szívesen az esetleges ajánlatban - persze mindezt teoretikusan. Legjobb lenne ha erről sosem kéne majd gondolkodnom.
Ha jól emlékszem 90%+1 részvényt kellene megszerezniük a kivezetéshez. Azaz kellene 1,7M db, amit nem adnának oda. Ha esetleg a felvásárlás lenne a forgaókönyv, akkor remélem az ide befektetőknek lenne annyi esze, hogy nem adnák oda aprópénzért a részvényeket. Amúgy tőlem sem kapnák meg a packomat (van egy szemmel is jól látható mennyiségem), 2000Ft-ért semmiképp. Persze van az az összeg, amiért megválnék tőle, de az nem 2000, de nem is 2500.
Ha a nagyrészvényeseket NER-esnek tekintjük, akkor a NER már 44%-kal benne van a Pannergyben. Ha most tennének vételi ajánlatot 2000 Ft környékén, azzal szerintem a kintlévö részvényekböl megszereznének annyit, hogy utána kivezessék a tözsdéröl. Ez elég ösztönzö lenne a maradéknek is, hogy odaadja. Így eleve jelenlegi értéke alatt juthatnának hozzá, utána meg még fel is tupírozhatják a nyereséget.
Pénzért, sok pénzért lehet hozzáértést is venni. De a NER eddig nem arról volt híres, hogy nulláról építenek fel egy nyereséges üzletágat, mert az sokkal költségesebb, mint jóárasítva megvenni egy már jól működőt, majd a megfelelő törvénymódosításokkal átárazni azt. Pl. a Waberers megvétele után hirtelen eszébe jutott a jogalkotónak, hogy többszörösére lehet emelni a sofőröknek adható adómentes juttatást, így a legnagyobb költségelemen, a béreken sokat spórolhat a cég. Turizmus is sokkal jobban megéri, ha előbb átveszik a szállodákat, majd állami pénzből felújítják azokat, állami pénzből tolják a hirdetéseket külföldön, stb. A villamos vezetékek rendszerhasználati díját is az évtizednyi stagnálás után fel lehetett emelni a többszörösére, csak előbb meg kellett értetni a korábbi tulajjal, hogy nem éri meg neki megtartani a tulajdonát, adja azt el a NER-nek. Telekomszektor is megszabadult a különadóktól és emelhették az áraikat, csak előbb a NER kezébe kellett kerüljön. Itt nem tudták levadászni a legnagyobb vadat, mert az a különadók mellett is jól elvolt, míg a már NER kézben lévők becsődöléssel néztek szembe, el kellett engedni a teljes bekebelezés álmát. A kiskereskedelmi szektor is hirteltelen megszabadulna a kiskeradóktól, csak előbb a tulajdonost kell máshogy hívják.
Túl nagy fantázia ahhoz se kell, hogy a Pannergy esetleges felvásárlása után milyen apró törvénymódosítással lehetne a céget sokkal értékesebbé tenni. Egyszerűen csak nem kellene tovább fojtogatni, hitelen többszörösére nőhetne a cég eredménye.
Kérdés, hogy a vő cégének milyen tapasztalat van geotermiában? Ez egy kicsit bonyolultabb dolog, mint a moszkva téren reggel felvenni 10 segédmunást és kivinni a bosnyák téri építkezésre lapátolni.
"Európában csak Reykjavíkban használnak több geotermikus hőt a város
fűtésére, mint Szegeden, írta közleményében a Szegedi Tudományegyetem
(SZTE)."
Én ezt a szegedi projekttel kapcsolatos folyamatos hazudozást nem tudom hova tenni. Mintha a panny győri és miskoli projektje nem is létezne. Elvileg a szegeden kb. 350e GJ/év hőenergiát táplálnak be évente (legalábbis erről találtam adatot). Ehhez képest még győrben is több energiát ad be a panny a városba, miskolcon meg majdnem 3x ennyit.
Mondjuk így valszeg vagy nem lesz, vagy csak sokkal később és aukció keretében részvény visszavásárlás. De ha ez a helyzet, azt sem bánnám nagyon ha lenne egy nagyobb felhúzás és feljebb menne az árfolyam mint a maximum visszavásárlási ár :D
PANNERGY - moderalt