Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Borisz ma, 17:09
Előzmény: #143330  Borisz
meg mondjuk az sem lenne mellékes, hogy a teljes földkerekséget le tudná fedni a rendszer. de hát nagy nehézségek látszanak, és akkor még nem beszéltünk például olyanokról, hogy ha valami elromlik, nem indul a szereló szaki a dacia dokkerrel felfele hogy megjavítsa, vagy például a védelemről, szabotázs, jelzavarás, támadás ellen. Szerintem jelenleg sokkal több a nehézség, mint a megoldás, én nem látom benne a jövőt. de hát a befektetők meg igen :-) ők többen vannak, tehát nekik lehet igazuk valószínűleg.
Borisz ma, 17:03
Előzmény: #143329  N0MAD
az előny az állandóan rendelkezésre álló korlátlan napenergia lenne.
N0MAD ma, 15:40
Előzmény: #143325  Borisz
egy dolog a nehézsége az űrbeli adatközpont építésnek (plusz karbantartás és hűtés, mikrometeorvédelem, sugárzásvédelem(nyák csíkszél hello, űrhajókon kb mai napig PIIIas szintű technikát használnak tudtommal mert kevésbé érzékeny)) de mi lenne az előnye ha nem itt van hanem ott? Akkor már rakja tenger fenekére, annak is több értelme lenne....
MrSomm ma, 13:27
Előzmény: #143321  pomperj
Es szerinted lesz kamatemeles az ev vegeig, ha nincs meghatarozo makro valtozas? Vagy a kotveny piac intezi a tovabbi hozam emelkedest?
Szerintem eloszor a rovid bond vasarlasokat kellene leallitani. Bar az is egyertelmu, hogy Bessent kibocsat, illetve a hosszabbak helyett is a rovid kotvenyekre valt, a FED meg megveszi ennek egy reszet.
Ha Warsh akkora hejja, akkor nem ezt kellett volna azonnal leallitani es epitenie le a merleget? Legalabb is, ha a szerint cselekedne, amit a piac egy resze gondol rola. En meg mindig nem gondolom, hogy az ev vegeig a FED kamatot emel.
vjan ma, 12:52
Harmadik vélemény.......A két véleményt együtt olvasva szerintem nem két egymást kizáró történet rajzolódik ki, hanem ugyanannak az AI-beruházási ciklusnak két külön fázisa. Az első vélemény erőssége, hogy felismeri a boom önmagát erősítő oldalát: a növekvő pénz- és hitelkínálat, a stratégiai verseny és a rendkívüli AI-kereslet egyre több tőkét terel adatközpontokba, chipekbe, memóriába, hálózatba és villamosenergia-infrastruktúrába. Ilyen környezetben a költségek emelkedése egy ideig nem feltétlenül fékezi a beruházást: ha minden szereplő attól tart, hogy lemarad, a 20–30–40%-kal drágább memória, transzformátor, generátor vagy réz is beépülhet a következő capex-körbe. Az M2 növekedése ebben fontos háttértényező lehet, de nem önmagában döntő. Nem minden új dollár jelenik meg automatikusan termékár-emelkedésként: számít a pénz forgási sebessége, a reálkibocsátás és az is, hogy a hitelteremtés mely szektorokba folyik. A lényeg inkább az, hogy az AI jelenleg szokatlanul nagy marginális beruházási és növekedési motor. Ha a többletlikviditás és a hitel jelentős része valóban ebbe az ökoszisztémába áramlik, az egyszerre tud növekedést, eszközár-emelkedést és fizikai inputinflációt generálni. Az áramkérdés ezért szerintem különösen fontos. Nem az a fő kérdés, hogy országosan „lesz-e áram”, hanem hogy lesz-e időben elegendő firm, ténylegesen hálózatra köthető kapacitás a megfelelő helyen. Az interconnection queue, a transzformátor- és turbina-lead time, a hálózati csomópontok szűkössége és a permitting egyszerre lehet bullish a villamosenergia-infrastruktúrára és később korlátja magának az AI-capexnek. A fizikai bottleneck tehát először pricing powert és backlogot, később viszont projektcsúszást, downsizingot vagy cancellationt is okozhat. A Warsh-részben óvatosabb lennék. Trump nyilvánvalóan alacsonyabb kamatokat preferál, és ez releváns a kinevezés politikai hátteréhez. Ettől azonban nem következik, hogy a Fed tartós infláció mellett biztosan nem emelhet kamatot. Az inflációs mutatók módszertanát sem a Fed elnöke írja át tetszőlegesen. A valós kérdés inkább az, hogy Warsh milyen reaction functiont alakít ki: mennyire tolerál átmeneti inflációt, milyen súlyt ad a növekedésnek, a pénzügyi stabilitásnak és a hosszú hozamoknak, illetve mikor érzi úgy, hogy a 2%-os cél védelme erősebb szigorítást követel. A második vélemény legerősebb része szerintem az, hogy megmutatja ugyanezen ciklus önkorlátozó oldalát. A magas értékeltség, a spekulatív hangulat, az IPO-k és a növekvő adósság mind fokozhatják a sérülékenységet, de a valódi töréspont nem feltétlenül egy konkrét 5 vagy 6%-os kamatszint. A P/E reciproka earnings yield, nem projekt-IRR vagy ROIC, ezért a részvények és a Treasury hozamának egyszerű összevetése nem ad teljes képet. A részvénypiac jövőbeli earnings growthot is áraz, miközben a kötvény fix nominális cash flow-t ad. A veszélyes mechanizmus inkább akkor áll össze, amikor több csatorna egyszerre fordul rossz irányba: az AI-capex gyorsabban nő, mint az operating cash flow; a hyperscalerek egyre több adósságot vonnak be; a reálhozam és a finanszírozási hurdle emelkedik; a memória és az elektromos infrastruktúra drágulása növeli az egy projektre jutó tőkeköltséget; a firm-power hiány késlelteti az üzembe helyezést; miközben az AI-revenue és a cash-flow monetizáció nem éri utol a beruházásokat. Ekkor a mai önmagát erősítő boom könnyen önkorlátozóvá válhat. A valódi bearish fordulat számomra nem az lenne, hogy a 10 éves hozam átlép egy előre kijelölt számot, hanem hogy megjelenik a lánc: finanszírozás drágul → capex economics romlik → több hyperscaler lassít vagy halaszt → az AI-infrastruktúra order/backlog gyengül → earnings revisionök lefelé fordulnak → az árfolyamokban egyszerre jelentkezik profit- és multiple-kompresszió. Ez már valódi capex-cycle break lenne. Ezért a két korábbi vélemény szerintem ugyanannak a rendszernek két értékes oldalát fogja meg. Az első jól látja, miért tud a boom a vártnál sokkal tovább tartani; a második jól látja, hogy ugyanaz a tőkeintenzitás, inputdrágulás és finanszírozási igény később a saját korlátjává válhat. Én ezért nem az azonnali összeomlást vagy a végtelen AI-boomot választanám alapesetnek, hanem egy feltételes, önmagát erősítő, majd potenciálisan önkorlátozó beruházási ciklust figyelnék. A legfontosabb monitor: M2 és velocity, AI capex/OCF, hyperscaler debt issuance, 10Y real yield, memória és electrical-equipment infláció, data-center power backlog, AI revenue/capex, valamint a capex-guidance szélessége. Ha ezek közül több egyszerre fordul rossz irányba, a kockázat minőségileg megváltozhat......de ez is csak egy vélemény  
vjan ma, 12:50

Borisz ma, 12:21
A SpaceX űr-adatközpont koncepció nekem azért még mindig hihetetlen. Tudom, földhözragadt a fantáziám.
A zűrbeli körülmények között nem lehet az adatközpont hőjét + a nap besugárzott hőjét hővezetéssel elvezetni, hanem el kell sugározni. Ehhez futballpályányi méretű sugárzó felületek kellenek A felület nem egy papírvékony síkot jelent, hanem valamilyen komoly mechanikai szilárdságú, bár síkszerű de mégiscsak valamekkora vastagságú szerkezetet. Amit ráadásul folyton mozgatni is kell, hogy élével nézzen a nap felé. Egy ilyen cuccnak qrva nagy a tömege, bármilyen könnyű anyagot haszálnak is. A feljuttatása a hatalmas szerkezetnek, vagy ottani összeszerelés, gyakorlatilag megvalósíthatatlannak tűnik. Ekkor még semmi hasznosat nem vittünk fel, csak a majdani hűtőeszközt.
Szóval nekem picit hihetetlen. Az viszont biztos, hogy a zemberek rezonálnak rá, és tömik bele a pénzüket. Hát, meglátjuk.
pomperj ma, 12:02
Törölt hozzászólás
Padre47 ma, 11:54
Tovább gondoltam. Ha a befektetők látják, hogy az államadósság miatt a durván 4.7% kötvényhozam sem biztosít reálhozamot mert a valódi infláció magasabb, a tőke menekülni fog a készpénzből és a kötvényekből. De hova?
 A részvényekbe és a hard-eszközökbe akár BTC vagy  arany és függetlenül azok árazásától.
Azt azért már nem csak egy vékony réteg látja, hogy az évek óta makacs infláció  egyre távolabb van a valóságtól nevezzük kissé hamisítottnak. 
Tulajdonképpen a mostani befektetők és sok retail abban a hitben fektetnek ba hogy az Nvidia megy stabil profitot termel. Erős bázis és így akkor a rá épülő szoftveresek majd tízszereznek. Ez kissé egyezik a  99es Cisco  Dotcom analógiával. 
Akkor most mi fog győzni a tények és a logika, vagy az a mondás hogy a piac tovább tud irracionális maradni mint én fizetőképes? 
Minap lejjebb MrSomm írta be az M2 pénzmennyiség nő. Évek óta átlag 6.5% növekedés nem csodálkozok a ragadós infláción.
pomperj
pomperj ma, 11:22
Előzmény: #143318  MrSomm
Egy masik nezopont, egy masik mechanizmus is letezik.
1)Van egy nagyon magas tozsdei ertekeltseg.
Mar 3 eve mindent az AI idea hajt. Az AI ideat az NVDA chip hajtja. Es nagyon valoszinu, igy marad a 
kovetkezzo 3-5-8 evben is.  Tehat az lenne logikus, ha NVDA lenne a legmagasabbra ertekelt ceg. 
De NVDA  PE=28, es tomegesen talalunk ennel sokkal magasabbar ertekelt cegeket is. Miert?
.
2)A Retail speculation a magyarazat. A  hangulat szelsosegesen bullos, mindent vesznek aminek
halovany koze lehet az AI temahoz. Olyan eros a hirre spekulacio, hogy Trill$ kapitalizacioju orias
vcegek tudnak naponta 5%-ot, gap-up vagy gap-down, fel es le ugrani.
.
3)Ezt kihasznalando, rekord szamu uj, foleg AI igeretu  ceg jott a tozsdere (SPCX), es jonnek tovabbi 
orias, Trill$ nagysagrendu  IPO kibocsatasok (OpenAI, Anthropic, stb). Az insider selling csucsra jar.
Az IPO-k egy jo resze vagy junk minoseg, vagy azonnal IPO utan elkezdenek nagy osszegu 
Bond- kibocsatasokat csinalni, mert anelkul meg mukodni sem tudnak. Szinte orsit az atveres.
Most mar a hyperscalers csapat is adossagokba veri magat vagy masodlagos reszveny-kibocsatast
csinal, kulonben nem birja finanszirozni az AI koltekezest. 
.
4)A hozam, a megterules legalabbis nagyon bizonytalan. A hitelbe kapott penz olyan eszkozokbe 
megy, amik 3-5-7 even belul total elavultak lesznek, (a tech ciklusok rovidek, az elavulas gyors) 
es szinte kizart, hogy  ilyen rovid ido alatt megteruljon.
A projektek nem hoznak 5-6%-ot se, viszont a kamatok mennek fel, es mar az 5% kozeleben vannak.
Ezek a projektek mind azonnal osszeomlanak, amint kamatok utolerik oket. 
A PE=20 azt jelenti, hogy a befektetett penz hozama 5%. Csakhogy egesz kozel van a rizikomentes
treasury hozama ehhez, a 10Y bond most hoz 4.7%-ot.  
.
5) A NY tozsdek atlagos PE=23, ez 4.3% hozam, atlagosan tehat a cegek tobb mint felenek mar nincs
annyi hozama se, mint a Bond piacnak. Egy kamatemeles mar eletveszelyes riziko a tozsdenek.
(Lassankent a magyar MNB kamatszint oga megy le,  ahol a Dollar kamata emelkedik.)
A hyperscaler csapat legalabb jo profitabilis volt eddig, de tobbi AI epitkezo nagyresze egyaltalan nem,
ulnek vastag adossagokban, vagy VC finanszirozasban.
Azt gondolom, valahol 5 - 6% kamat-savba emelkedes lesz a torespont. Es minel meredekebb lesz az
emelkedes, annal hamarabb.
Egekben levo arakon epitkeznek, 80% gross marzsok vannak, ennek megfelelo tozsdei arfolyamokkal,
 de amikor leall a koltekezes,  osszeomlik  a megrendelesek zuhataga, 
nagyon sokan talaljak majd  magukat nagy bajban.
Boole ma, 10:51
Előzmény: #143319  pomperj
pomperj
pomperj szombat, 10:21
Előzmény: #143316  pomperj
5)Dollar 
Warsh beszede utan elkezdett erosodni. 
A traderek kicsivel tobb eselyt adnak egy "heja" jellegu beszed utan annak, hogy Dollar erosodk, 
vagy legalabbis hosszabban  marad itt 3.50-3.75% szinten a FED kamat.
Szerintem egy kis "signal" jellegu kamatemelest mar meglephettek volna, ami jelzes a piacoknak, 
hogy komolyan gondoljak az inflacio elleni feladatot.
,
Mindenesetre vicces, hogy az 5 eve az inflacio joval a hivatalos 2% target felett van, 
Warsh fel eve FED elnok, es meg "needs more data" hogy donteni tudjon, hogy mit is kellene csinalni.
Nem eppen egy hatarozott ember benyomasat kelti, (a beszed is billegos volt)   aki tudja a dolgaat.
.
https://imgur.com/a/MTItbNB
.
6)Gold
Azonnal jo nagyot (-3%) esett a Warsh beszed utan, feltehetoen a kamat emelkedes felfele, es vele az
inflacios varakozasok lefele fordulasa miatt.
.
https://imgur.com/a/bJNjaRx
.
Az elso (a) korrekcio  eppen fibo38 volt, szoval egyelore a WXY target maradhat a fibo50%, 3600 sav.
MrSomm szombat, 10:08
Előzmény: #143317  Seri
A legfontosabb lemaradt. Az M2 mindentol fuggetlenul no. Ameddig az M2 felfele megy addig egysegnyi termekre is egyre tobb dollar jut. Szerintem ennek a nagy reszet elviszi az AI epitkezes eszetlen dragulasa, de ez at fog szivarogni a gazdasag tobbi reszebe is. De egyelore a gazdasagi novekedes is az AI-tol fugg, ameddig ez megy, minden penzt ra fognak locsolni az adatcenterekre es nem fog szamitani, hogy 30, vagy 40%-al no a memoria, vagy generator, vagy a rez tekercs ara az eddigi emelkedes fele. Nagy kerdes szamomra, hogy lesz-e aram amivel uzemeltetni fogjak ezeket…
Viszont Warsh hamarabb fogja az inflacios kosarat megvaltoztatni, minthogy a kamatot emelje. Nem tudok elmenni amellett, hogy Trump azert nevezte ki ot, hogy ne legyen kamatemeles… 
Seri szombat, 09:20
Előzmény: #143314  MrSomm
Én is így látom, nem igazán egyértelmű az irány. Hosszútávban gondolkodok, ezért sem kapkodom el a vételt. Rövid távon bearish az arany, még eshet tovább. 
Én is kivárok miközben figyelem a 2Y, 10 Y és DXY mozgását. Szeptember közepén nem csak FED-kamatdöntő ülés lesz, mellé társul még a SEP is. Ha úgy látják hogy a kamatnak magasabbnak kell lennie, mint amit a piac eddig árazott, akkor az rossz forgatókönyv lesz az aranyra és ezüstre nézve. (De ez a tankönyv, hogy a valóságban mi lesz nem tudom, még ennyire sosem figyeltem a piaci mozgást. Nagyon zöld fülű vagyok még🙂)
Viszont nekem van CEBS ETF-em. Tegnap figyeltem a réz árfolyam ingadozását is a Warsh beszéd előtt, alatt és után. Igen jól reagált, mert csak ~0,5 %-ot esett 16 óra után és az esését követően is +1,06%-on  zárt. Igaz, ettől függetlenül a réz árfolyama is lefelé ment tegnap. 
A CEBS-et egyelőre tartom továbbra is pont az AI / adatközpontok, a villamosítás / hálózatfejlesztés és a kínálati problémák miatt. Ha a réz képes lesz plusszban maradni az elkövetkezendő napokban, akkor az szerintem eléggé bullish lesz rá nézve.
pomperj
pomperj szombat, 08:34
1)Seasonal
Az ev szokasosan legrosszabb szakaszahoz kozeledunk.  Erdemes megnezni a seasonal chartot,
es egy kiserletet tenni a fo alternativanak gondolt Bullos daytrade idotavoknal, nos,  hosszabb
idotavra, hogy nezne ki egy BEAR iranyu szamozas most. Lassankent ez nemcsak idoszeru,
de a negativ szezonalis kilatas idejen konnyeden megeshet,  hogy realis is lehet.
.
https://imgur.com/a/6fTBxzn
.
Az utolso 25 evben sokat tradelt E-Mini futures  szezonal;is chartja egy kicsit mas, itt mar lemeno 
idoszakba ert a naptar, es konnyen lehet hogy most is ez a dominans.
.
https://imgur.com/a/pXoQZMO
,
2)SPX daytrade
A tegnapi utolso charthoz kepest nincs  ok valtoztatani. 
Ha most tenyleg wave(a of ii) alakult, akkor a szokasos max. target fibo62, es aztan  wave(iii) eros
rally varakozas lenne uj ATH fele.
.
https://imgur.com/a/f3Gc1pM
.
3)SPX BEAR alternativa
Most chart alapjan konnyu ervelni BEAR folytatas mellett is, akar 15min, akar 240min chartot nezem..
.
https://imgur.com/a/WLxSkQt
,
4)SPX ciklusok Fourier spektruma
https://imgur.com/a/EVBgwAy
.
https://imgur.com/a/3ZU3TVj
Ha egyetlen sinussal kozelitek, akkor a 78 napos adja a legjobb illeszkedest. 
Ez a ciklus illeszkedne legjobban a fenti seasonal chartokhoz is.  Ideje van az ovatossagnak. 
.
folyt. kov . Dollar, Bond, Gold, Si
pomperj szombat, 08:22
Törölt hozzászólás
MrSomm szombat, 08:08
Előzmény: #143310  Seri
Nagyon nehez most okosnak lenni. Attol is fugg milyen idotavon gondolkodsz. En evekig szeretnem banyaszokban tartani a penzt. De most elgondolkodtam, hogy nem-e lenne erdemes egy par hetre felre allni. Megis csak lehetseges valtozast lengetett be Warsh a FED politikajaban.

Viszont az iraniak ugy tunik elkezdtek enyhulni, nem lepne meg, ha jovo heten vagy utanna ujra elkezdodne a targyalas kozvetitokon keresztul. Ez a gazdasagi nyomas ugy tunik jobban mukodik, mint a bombak. Az USA-nak is jot tenne egy kis kamatcsokkenes, foleg a rovid oldalon, mert ott bocsatanak ki mostanaban.
Ez megnyugvast hozhat a piacnak, mert az inflacios nyomas/varakozas is csokkenhet, ha kilatasba kerul a kereskedelmi utak normalizalodasa. Az AI trade ugy tunik maradt velunk. Az orszagok adossag palyaja nem javult. Japanban sem valtozott semmi. A dollar nagy kerdes, szerintem, ha nem lesz kamatemeles, akkor mehet 1.2 fele az EUR-val szemben. 
Boole péntek, 21:04
Előzmény: #143311  Firekiller
Beker. árral könnyebb lenne. Néhány napja feltettem a vételi árak tartományát és a célárakat. Ezek nem változtak.
kajli_man
kajli_man péntek, 20:30
Előzmény: #143262  kajli_man
Na meg is jött, tegnap gyanús volt, hogy a premarket felhúzott ár közel vízszintesen ki lett tartva erre az átlagos jelentésre
Firekiller
Firekiller péntek, 20:09
érdemes az xpev pakkomat lecserélnem EQX-re? hogy látjátok? köszi 
-4% máma az EQX
Seri péntek, 20:03
Előzmény: #143305  Matthias_Fo_Rex
Sziasztok!
Figyelem és próbálom megérteni az arany mozgását mert tervezek venni, de természetesen nem minden áron és mindegy milyen szinten. Az "Ezüst" topikot olvasom e téren, de látva, hogy itt is megjelent az arany, beszúrom ide rövid észrevételemet, gondolatmentelmet (egy az egyben beszúrom, a stílus folyamatos beszélgetéshez lett kreálva). 
A 2Y és a 10Y közötti eltérő reakció (2,69% - 1,07%) azt jelezheti, hogy a Fed rövid távon szigorúbb lesz, de nem árazza ugyanilyen erősen a hosszú távú kamatok tartós emelkedését. A dollár erősödése és a 2Y emelkedése okozhatja szerintem most az arany és ezüst esését. 
A következő napokra leszek kíváncsi, 2Y - 10Y - DXY alakulására. (na meg azért nem utolsó a reálhozam alakulása sem). 
Rövid távon bearish az aranyra nézve a mai beszéd. Középtávon még szerintem nem egyértelmű a kép.
Ti hogy látjátok? Miként adtok, vesztek aranyat? Csak a technikai képet nézitek?
MrSomm péntek, 19:48
Előzmény: #143305  Matthias_Fo_Rex
Ezen gondolkodom en is. Nem mindegy, mert innen az elegge messze van
MrSomm péntek, 19:37
  • Iranian security chief Mohsen Rezaei has said that Tehran is drafting a list of conditions to open the Strait of Hormuz in response to mediator requests, adding that the US must first take practical steps to fulfill these demands before the waterway reopens.
pomperj
pomperj péntek, 18:50
Nevermind péntek, 18:30
Előzmény: #143290  pomperj
Ezzel a 7710-el meg kellene hogy legyen az alja. Nem? Innen csak felfelé kellene indulni. Szeretem ezeket a volatilitys napokat.
Matthias_Fo_Rex péntek, 18:23
Előzmény: #143302  pomperj
Arany hirtelen leszakította lefelé menő csatit elég keményen.Lehet tényleg lenéz 3850 köré?
pomperj
pomperj péntek, 17:26
Havi daytrade eredmeny, aug. ho
Kisse javult  a Gain/Loss arany, 48 tradebol igazabol csak kettoben volt erdemi bukas,
a net hozam a daytrade-re hasznalt tokere vetitve  havi 10% koruli, ez a sokeves atlagnak megfelel. 
https://imgur.com/a/0QoRF55
pomperj
pomperj péntek, 16:51
Előzmény: #143302  pomperj
Nem meglepoen, a beszed utan a Mag7 pozitiv,  a bankok-biztositok  erosodtek,
a nagy hitel-allomanyuak kisse negativak.  
pomperj
pomperj péntek, 16:39
Előzmény: #143299  pomperj
Vege, summary:
  • Federal Reserve Chairman Kevin Warsh said recent cooling inflation is not enough to prove price growth trends are heading in the right direction.
  • Warsh noted that inflation has been durably above the Federal Reserve’s 2% target for 65 months.
  • Warsh described the U.S. economy as strengthened, noting healthy consumer spending and a stable labor market with a 4.1% unemployment rate.

Placi82 péntek, 16:35
Előzmény: #143300  Placi82
Most előben látom az algok másodperc 1000 ed része alatti mozgását a minden egyes mondatra., 🤣 

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek