Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
HuTi ma, 14:27
Előzmény: #142872  pomperj
Köszönöm, profitvédő stop a helyén van természetesen. Ha valóban csak ABC van és a B legalább az A feléig feljön, az nekem közel 50%, kiegyezek vele aztán megy vissza figyelőbe a papír.

"NOK nalam figyelo listan van, de elmulasztottam a jo belepest 2024ben, kimaradtam."

Nekem már rég nem célom a tízszerezés előtti cégekre vadászni, nem az én világom. Tucatnyi cég volt elmentve az elmúlt 3-4 évben amit egy idő után töröltem és most látom hol tartanak. Van ami tízszerezett, van ami ugyanott van, teljesen random.

Inkább arra álltam rá, hogy elkezdtem a rövidebb távra kisebb tőkével megvenni azokat a cégeket amikről úgymond lemaradtam, szóval már túlvannak a sokszorozáson, viszont elég nagy körülöttük a hype. 30-40%-okat tudok eltenni azokkal a papírokkal amikre fél éve legyintettem, hogy "már mindegy", mert csak azt néztem, hogy lemaradtam a legnagyobb felfutásról.
Boole ma, 13:51
Előzmény: #142879  pomperj
A BTC-re még visszatérve. 
1. A BTC-t eddig még nem láttuk, hogy hogyan viselkedik egy kiterjedt medvepiacon akkor, amikor egyébként éppen az aljat kéne megtalálnia és elkezdenie emelkedni. Tud-e majd ciklikusan, tendenciózusan emelkedni az USA indexek esésével szemben? Jó kérdés. 
2. Egyelőre nem tudunk mást tenni, mint figyelni és arra alapozni, hogy a BTC ismét ciklikusan fogja az aljat valahol 2026.10.06-a környékén megtalálni és onnan bika piacot kezdeni. Tehát ameddig nem látunk cáfolatot arra, hogy nem eszerint viselkedik, addig a statisztikát kell követnünk. A modell szerint egyébként az abszolút aljat 50.168 USD-nél fogja elérni 2026.11.03-án. A modell azonos ismétlődést szimulál, de tudjuk, hogy a gyorsabb blokkfelszabadítás miatt minden ciklusban kb. 4 héttel rövidülnek az eső piacok hosszai. Ebből következően a 2026.10.06. céldátum nagyon releváns lehet.
https://charts.bitbo.io/cycle-repeat/
hellforceone ma, 13:21
Előzmény: #142820  szieszta
Szerinted régen nem így volt?? Úgy értem 50-60-70 vagy akár 150 éve, nem mindenki legszivesebben csak egy cégbe tette volna a pénzét, amivel aztán 1 hónap, 1 év vagy tetszőleges, számára elfogadható idő alatt szeretett volna meggazdagodni. Ha ma nem ugyanaz lenne, mint anno és persze fordítva, akkor az emberi psziché változott volna meg, de úgy gondolom ez nem történt meg és a múltban akkor nem lett volna tulipánhagyma őrület, mint ahogy ma ugyanúgy van AI vagy éppen az általad gyűlölt crypto őrület. Semmi sem változott a régi időkhöz képest, talán annyi, hogy ma rendelkezésünkre áll a technológia, amivel bárki 2 kattintással lehet részes a világ legjobb cégeiben és aztán 2 nap múlva már valami másban, mert éppen még jobb lehetőséget lát benne. Ha ez a technológia a tulipánhagyma idején rendelkezésre állt volna és ugyanúgy cca 10.000 részvény lett volna sok platformon elérhető, akkor az emberek ugyanazt csinálták volna, mint ma, mert az emberi psziché semmit sem változott. Az emberek 95%-a szeretne gyorsan meggazdagodni. Ennyi.
pomperj
pomperj ma, 12:50
1)Shell
PE=9.5, Div=3.5%.
Az arbevetel 266-->340Mrd$ novekedes iden, a profit  EPS=6.0-->10$/sh emelkedik 2026 vegere.
Az operativ marzs 20-->23%, a net profit marzs 6.7%-->8.7%, ami sokeves csucs.
A chart bullos, de vigyazni kell a lefordulasi kockazatra. 
https://imgur.com/a/bYhO53L
.
2)Valero, VLO
a 15 olajfinomitoval a legnagyobb a finomitas mufajban, 3.2m hordo/day kapacitas.
A profitban oriasi ugras van es varhato, 10-->40$/sh iden, a finomitoi marzs duplazodott 23$-ra,
a Q2/Q2 profit dobbenetes 2.30-->12.5$/sh ugrott fel.  A rovidtavu kilatasok nagyon jok,
de azert ez egy ciklikus mufaj, es idovel erodalodik az oriasi haszon.
A PE=6, osztalek 1.6%.  A chart parabolikus.
.
https://imgur.com/a/AD3O8D8
.
3)Petrobras
PE=3.5, Div=11%.
Q2/Q2 profit  0.73-->1.62 nagy ugras, tovabbra is valoszinuleg eleri  EPS=5.0  -5.40$/sh savot evvegere
Az eves varhato 115-120Mrd$ bevetelbol 10Mrd jut a tengeri Buzios es Campos nevu mezok 
fejlesztesere, uj furasokra es tarolo hajokra, a net profit 33Mrd$.
Csodasan szepek a relativ mutatok, az adossag  csokkeno trendben 100Mrd-->70Mrd-ra.  
A teljes termeles 3.34m hordo/nap, uj rekord.  Tovabbra is a legjobb kilatasunak gondolom,
plane ha a brazil kamatok vegre elindulnak le 15% szintrol, akkor a penz azonnal PBR-be zudul at.
,
https://imgur.com/a/vA0Zakp
pomperj
pomperj ma, 11:07
Előzmény: #142875  MrSomm
Ket kiegeszites.
1)Egyre nyilvanvalobb, hogy Iran (es talan Oman is)  elobbutobb dijat fog szedni a Hormuzon athalado
hajoktol. Ha egyszer ezt engedik/beletorodnek, akkortol allandoan emelni fogja a dijakat.
Sot, gyanitom, a hajotarsasagok maris fizetnek.
2)Ket dolgot lehet tenni.
A)epiteni nagy kapacitasu olajvezeteket a 3 tenger fele olaj-kikotokbe, es osszekotni az olajmezoket is.
Igy lehet Omani obol, Voros es Foldkozi tenger fele is pumpalni, csak kell 3000-5000km pipeline hozza.
A beruhazas 5-10m$/km, terepviszonytol fugg, de 30-60Mrd$ nem is sok.
.
Miert? Ha Iran ker hordonkent 2-3$-t hordonkent 20m athalado utan, az napi 40-60m$, szoval 
1000 nap alatt megterul a vezetek epites. Meg fogjak csinalni, bar eltart 3-5 evig.
.
B) Mashol kell, az ismert mezokben foleg, tobbet furni es tobbet kitermelni.
A mar ismert 6 legnagyobb olajmezo fejlesztese valoszinu:
--Permian mezo Texasban. Jo minosegu olaj, olcson kitrmelheto, fracking, 40$/hordo koltseg.
--Brazil partoknal a tengeri mezok. PBR intenziv beruhazasokat csinal, evi +10% novekedes van.
--Guayana partoknal a tengeri mezok. Exxon es masok mar megkezdtek a kitermelest.
--Vaca Muerta, az Andok labanal. 600km-re az oceantol. YPF minden olaj-oriassal egyuttmukodve fur.
--Az Argentin partoknal is sejtenek egy nagyobb olajmezot.
--Venezuela tengeri infrastruktura teljes felujitasa.
.
A lenyeg? a 6 "nagy"  alternativ mezobol ketto szarazfoldi, es 4 tengeri. Kezd penz lenni az olajosok
tartalek szamlain, es szuksegesnek is latszik felhasznalni, megkezdeni a fejlesztest.
Az AI fejlesztes 10x annyi koltseg evente, mint amit az olajosok keresnek. 
Az energia hiany mindenhol erezheto. Az olajos cegek olcsok, PE=8-12, es mar felfutoban van a profit.
Keffer ma, 09:51
Előzmény: #142875  MrSomm
Kifizetik "extraprofitadó"-ban! :)
ikarusz ma, 09:47
Előzmény: #142869  Boole
Emlékszem. Írtad akkoriban, ha nem is ilyen részletességgel. 👍
MrSomm ma, 09:42
Előzmény: #142874  MrSomm
A nagy kerdes, hogy mihez kezdenek?
Kifizetik osztalek es reszvenyvisszavasarlas formajaban? Vagy furni kezdenek.
En nem vagyok meggyozve a masodikrol, egyelore
MrSomm ma, 09:41
Előzmény: #142873  MrSomm
The world's largest oil companies are now holding a record cash pile: 
 The top 5 international oil companies generated almost ~$70 billion in free cash flow in Q2 2026, the largest amount on record. This includes ExxonMobil, $XOM, Chevron, $CVX, Shell, $SHEL, TotalEnergies, $TTE, and BP, $BP
 This marks a +600% quarter-over-quarter increase. By comparison, the previous peak of ~$60 billion was set in Q2 2022, following Russia's invasion of Ukraine. 
 Furthermore, combined net income across the group jumped +160% YoY last quarter, to $47 billion, the 3rd-largest on record. Oil companies are building unprecedented cash piles amid the Iran War.
pomperj
pomperj ma, 08:50
Előzmény: #142861  HuTi
NOK
ovatosabb lennek, itt tobb okbol is.
1)A Telekom Equipment szektor nagyot ment, +50% az ev eleje ota, az izgalom az AI datacenter 
es AI infrastruktura oldalrol jott. Minden telecom szolgaltato benne akat lenni, uvegszal es 5G halozat
fejlesztes kell hozza, ontik is bele a penzt.
.
https://imgur.com/a/Y5fvDN5
.
2)Nokia a top 6 gyarto egyike,  Sales 24-25Mrd$ lesz,ebbol 60% a mobil infrastruktura, 40% a fix halozat.
A negyedeves profitok 6-8cent/sh, de Q4 profit Nokia-nal mindig dupla mint  normalisan, 
Igy iden EPS=40cent/sh osszejohet, es ez +20% a tavalyi 34cent/sh profithoz kepest.
.
De az arfolyam irrealisan elore futott, PE=40, mikozben normalisan a megelzo 10 evben PE=10-14 volt.
Elhiszem, hogy 1-2 even belul a profit eleri a 65-70 centet, talan a 80-at is a konjuktura csucsig,
Ez most lehet jo vetel a varhato hullamzasban, de par honaponta kell jol idozitve ki-be ugrani.
.
NOK nalam figyelo listan van, de elmulasztottam a jo belepest 2024ben, kimaradtam.
Firekiller
Firekiller ma, 07:47
én is vettem Bpen lakast 2014-ben, de álmaimban nem gondoltam hogy 5X annyi lesz most az értéke, ha gondoltam volna akkor nem zsebből hitel nélkül veszek, hanem 3-at veszek hitelre..
Uhura
Uhura ma, 05:35
Előzmény: #142863  MrSomm
Tetszene mert már 30%-nyi minusz után tetszene enny plusz. Köszi az infot. 
Boole ma, 00:31
Előzmény: #142860  Firekiller
Én nem ez írtam. Az nem volt szerencse, hogy melyik befektetést választottam a lakás, OTP, vagy egyebek közül. Én lakást akartam eleve venni, mert volt egy beszélgetésem valakivel és ez alapján elindult a gondolkodásom, aztán nekiálltam további adatokat és infót gyűjteni, éreztem és tapasztaltam, hogy megfagyott a piac és tétova, nem tudja, hogy most akkor mi van. Utána kalkuláltam és a matek azt mondtam, hogy itt a soha vissza nem térő lehetőség. Hallottam a kattanást és éreztem, hogy igazam lesz. A lányomnak szóltam, hogy azonnal álljon neki a megadott paraméterek alapján lakásokat keresni az interneten, írja össze. Én azonnal elkezdtem hívni a közvetítőket és este már 5 lakást meg is néztünk és utána még vagy két napot erre szántunk. Az ügyvéd intézte a többit. Egy héten belül aláírt szerződések voltak. Ennyi. A feleségem csak kapkodta a fejét, nem értette, hogy miért ez a sietség, ez már megint milyen projektem. Ő sokkalta az árat is a lakásokért. Két hónap múlva már ő is értette, hogy miért csináltam. Később már óriási volt a kereslet és a kínálat nem nőtt meg. Sőt, egy kicsit szűkült is a kínálat. Nem tudtam, hogy mennyire fognak felmenni a lakások, csak azt tudtam, hogy a profitelőny akkor az én oldalamon volt.   
ASR szombat, 23:17
Előzmény: #142820  szieszta
A piac már nem bírja el az öntisztulás következményeit, a rendszer menedzselt. A hitelexpanzió kényszer. A deflációs-spirál pillanatok alatt rántana be mindent. A 2008-as válság pont ezt mutatta meg.
Igen, bizonyos szempontból kaszinóvá alakult az egész gazdaság. Mindenből eszköz és fedezett lett, amire még több hitelt lehet kipumpálni. 
A nehéz rész, hogy nem opció a kimaradás, a vásárlóerőddel fizeted meg a "biztonságot".
ASR szombat, 23:04
Előzmény: #142801  Firekiller
10 év alatt a jelzett hozam közel tízszerezést jelent... Bár nem követem mostanában a budapesti árakat, de valószínűtlen, hogy kétszer annyit hozott volna.
Az ingatlanoknál viszont a sima vételnél akadtak jóval jövedelmezőbb konstrukciók is:
- 20% önerővel vettél lakást: nyertél az áremelkedésen, és arbitrálod a hitelkamatot is (itt szépen kijön a tőkeáttétel ereje) 
- Vettél és felújítottál: ehhez viszont már szakértelem és folyamatos projektmenedzsment kellett.
A lakások mennyisége nem skálázható korlátlanul, mert belefutsz az üzletszerűségbe. A tőzsdén annyit kereskedhet az ember, amennyi a stratégiájából következik.
lngnl szombat, 22:55
Előzmény: #142865  MrSomm
Koszi! Hetfon COPX et es COPZ t erdemes lesz figyelni.
MrSomm szombat, 22:35
Előzmény: #142864  MrSomm
LONDON, Aug 11 (Reuters) - Doctor Copper suffered a panic attack last week after the Democratic Republic of Congo banned exports of copper and cobalt concentrates with immediate effect.
MrSomm szombat, 22:34
Előzmény: #142863  MrSomm
Bloomberg:
Spot copper prices are surging above later-dated futures on the London Metal Exchange, in a condition known as backwardation that’s a hallmark of a deepening squeeze on supply.
The main August-delivery contract jumped to a premium as high as $370 over September futures on Friday, the widest one-month spread since a historic supply squeeze seen in 2021. That prompted the LME to introduce emergency measures designed to contain a runaway rally in spot prices.
MrSomm szombat, 22:32
Egy kis rez. Erdekes dolgok vannak a Londonban es Chicago-ban is. Konnyen eldurvulhat az aremelkedes.
https://mining.com.au/copper-squeeze-deepens-as-lme-stockpiles-dwindle/
N0MAD szombat, 21:48
Előzmény: #142860  Firekiller
lenyitod a lakás ingatlan topik elejét és ott van zsidai írása hogy vége az áresésnek várható az emelkedés.
Aztán elolvasod amint mindenki kiröhögi az első időszak kommentjeiben mert a vak is tudja (igen, direkt) hogy örökké esni fog.
Vondd le a következtetést, én is leugrok az offról.
HuTi szombat, 21:04
Előzmény: #142401  HuTi
NOK:

Szépen haladt azóta, szerintem egyértelműen kitörésben van. A munkahipotézisem szerint wave 5 indult és azon belül lehetünk most a wave 1 harmadik szubhullámában, de ezt nyilván elég korai így bemondani. Vélemények?

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek