Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Tapasz01 csütörtök, 07:34
Sziasztok! 
Tudtok segíteni az alábbi kérdésben? 15 évvel ezelőtt meghalt az édesapám, így a szülői ház 50%-ának a felét én örököltem, a másik felét a tesóm, a tulajdoni lapon is mi szereplünk 25-25%-ban, míg édesanyám pedig 50%-ban. 2022 év elején meghalt édesanyám is (sajnos), a házat 2024 közepén eladtuk mondjuk 20 millióért. A becsértéke a hagyatéki végzésben 15 000 000 Ft volt. Most kell majd adót fizetnünk.
Én úgy számoltam, hogy az édesanyám része csak az örökség most, így a 10 millió után (nekem így 5 millió) kell adóznom. Azaz 5 millió - költségek=mondjuk 4 millió (ebben benne van a 10% adókedvezmény az eltelt több, mint 2 év miatt) és ennek kell a 15%-át, azaz 600 000 Ft adót kell most befizetnem, a tesómnak is ugyanennyit. Jól számoltam?
FatFIRE csütörtök, 07:27
Előzmény: #242404  DavidCamp
"Legalább occco gazdaságos volt? :)"
Szerintem ingyen csinálta, át kell valahogy állni a téesz jogtanácsosából erre a budapesti ügyvédkedésre, ha már ide dobta irodástul az időgép. 😂 A vevő szerezte valahonnan, a miénk pont a másik véglet.
Atti
"Mibe tegyem a ZS-t? /Új építésű garzonokat nézegetek Bp-en és 48-52 M. Nem jön ki bérbe adással a matek./"
Ha ingatlanban szeretnéd tartani a pénzt, akkor el se add. A diszkontot nem értem, keresett ingatlanod van keresett kerületben, semmilyen engedménynek nem látom értelmét. Nálam sem tud alkudni senki.
gyula1971 
Az ingatlannak nem ismerjük a leendő rendeltetését, ezért sincs befejezve (attól függ majd, hogy mennyibe kerül). Sok lehetséges hasznosítása van, például kisebb bankfiók, biztosító, nemesfém kereskedelem, kisebb légitársasági iroda stb... Ezek közül többeknek lényegtelen az ingatlan ára, ha kell, akkor megveszik, olyan áron is, amit az átlagember nehezen tud elképzelni. 
De a leendő tulajdonos tisztában van azzal, hogy egy ilyen ingatlan egyben trezor is. Írtam már a Zrínyi utcában (a Bazilikával szembeni utca) havi 4 ezer euróért bérbe adott, 127 négyzetméteres lakásról (nem az enyém). Az sem csak a hozam miatt érdekes, az unikális lokáció miatt teljesen más, mint egy XI. kerületi, sokemeletes új lakótelep. Ha valakinek elegáns belvárosi iroda, vagy lakás kell, ezek közül válogat. De ha már a műkereskedőket emlegetted, ők pár utcával odébb fordulnak elő tömegesen, ahol kávézót is nyitott a Frei. Pedig nem volt olcsó, abban biztos lehetsz.
Xis24
Xis24 csütörtök, 06:29
Előzmény: #242437  Xis24
Ahogy sejthető volt a befektetők megint elüldözik a lakhatási vásárlókat a városból.
Xis24
Xis24 csütörtök, 06:21
Előzmény: #242436  Xis24
A budapesti lakásárak drasztikus emelkedése miatt egyre többen keresnek olcsóbb alternatívát az agglomerációban, ahol egy fővárosi lakás árából már kertes házat is vásárolhatnak. Az agglomeráció iránti kereslet ugrásszerűen nőtt, így a piac jelentős átalakulás előtt áll.
https://tozsdeforum.hu/extra/lakasar-egyre-magasabb-a-vevok-fedezik-fel-az-agglomeraciosovezetet/
Xis24
Xis24 csütörtök, 06:18
https://roadster.hu/agglomeracio-lakasarak
"A budapesti lakásárak erőteljes emelkedése miatt egyre több vevő fedezi fel ismét az agglomerációs övezetet"
gyula1971
gyula1971 szerda, 20:44
Előzmény: #242432  lacikonyha
-Szerintem nem hozná ki az elvárt hozamot. Galériában -festmény-antikvitás lenne talán érdekes.
Second Wave szerda, 19:55
Előzmény: #242421  Bianco
>> Megy a hirdetés 105, és jönnek a telefonok, h 90 kp látatlanban?
Igen. Befektető felhív, és bemond egy 20%-kal kisebb árat. Nyilván 100-ból 99 esetben agresszíven vagy udvariasan elhajtják, de lehet, hogy megtalálja a motivált eladót, ahová érdemes kimenni.
Ugyebár a helyszínen ilyet nem szerencsés, mert rosszul veszi ki magát, hogy feleslegesen ugráltatta a tulajt. + ehhez a stratégiához nagyon sokat kell próbálkozni és a helyszíni próbálkozás a befektetőnek sem elég hatékony.
N0MAD szerda, 19:39
Előzmény: #242431  gyula1971
Elhiszem,de a konkrét hírdetésnél ez egy szerkezetkész állapot, ezért kérnek ennyit?
        ezt szerinted mi jobban tudjuk mint te?
Csak a befejezés költségét szeretném tippelni,de senki nem írt összeget.
         Ok akkor írd le milyen anyagok felhasználásával, hogyan és mit szeretnél, hátha valami értő ad neked egy becslést, amivel pont nem mész semmire. 
Vagy mégis mit szeretnél? Árazzuk be amit gondolsz?
lacikonyha szerda, 17:37
Előzmény: #242431  gyula1971

hívd fel a hirdetőt, és kérdezd meg a tippjét
lehet hogy van neki
amúgy milyen funkciónak látod benne a realitását?
kb  2,5-3 milliót kéne hoznia tisztán havonta hogy kifizetődjön, mit gondolsz mit lehet ott csinálni ami ennyit tud?
gyula1971
gyula1971 szerda, 17:22
Előzmény: #242428  N0MAD
-Elhiszem,de a konkrét hírdetésnél ez egy szerkezetkész állapot, ezért kérnek ennyit?
Csak a befejezés költségét szeretném tippelni,de senki nem írt összeget.
slash szerda, 16:49
Előzmény: #242427  Xis24
Köszi. 
N0MAD szerda, 15:39
Előzmény: #242427  Xis24
Miért, volt másik is? :D
N0MAD szerda, 15:38
Előzmény: #242423  gyula1971
Basszus, tizes éveim végén ebbe a házba jártam egy lányhoz, a körfolyosóról diszkréten az ablakból helyből diszkréten a szobájába léptem. A kertes ház után nem éreztem ezt se akkora dolognak. :D
Most azért eléggé tudnék itt értékelni egy nagypolgári lakást, mégha a lány már nem is ugyanolyan már….
Fiatalság bolondság :D
Xis24
Xis24 szerda, 13:51
Előzmény: #242424  slash
A történet elejét olvastam. Nekem ez eddig az év eladása itt. 
N0MAD szerda, 13:13
Előzmény: #242425  PBoborjan
Mint a tengerszek az óceánon mentőcsónakban, szomjaznak, kifogják az aranyhalat, kívánság?
Változzon a tenger rummá!
Hopp, átváltozik, másik horgász lever egy taslit a kivánónak: ta barom, most hugyozhatunk a csónakba….
PBoborjan
PBoborjan szerda, 12:45
Előzmény: #242299  slash
-"Kurva panel, kurva kert, kurva tenger.  "
-Hogy változna mind köddé!
-Kurva köd!
slash szerda, 12:42
Előzmény: #242421  Bianco
Majd ha vége lesz elmesélem. Sajnos egy necces családi viszonyok közötti házat árultam így volt egy min összeg amit a család megadott nekem azt el kellett érnem és kész. Nem az én házam volt nem az én pénzem.  Ha az én házam lett volna kitakarítva frissen lenyírt fűvel akkor többet is kaphattam volna. Te pl egy nyugis tulajdonviszonyos  eladást csináltál én meg egy szartengerben dolgoztam. 
gyula1971
gyula1971 szerda, 12:33
Szerkezetkész helység-Eladó utcai bejáratos üzlethelyiség - Budapest V. kerület, Hold utca 25. #32977661
így 3 millió ft/m2- még mennyi kell a befejezéshez?
Xis24
Xis24 szerda, 12:25
Előzmény: #242420  Moka_Brikka
Eur/Try valahol 3 körül járhatott 2015-ben. . ma 41 ..erre jött 600-al az ingatlanok drágulása.
A Ft meg 310 körül volt 2015 ben.
Kenterbe verjük őket.
Bianco szerda, 12:08
Előzmény: #242417  slash
Ez hogy mukodik a gyakorlatban? Megy a hirdetes 105, es jönnek a telefonok, h 90 kp látatlanban?
Én adtam el mostanaban, de csak 1 ilyenbe futottam bele. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek