Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FatFIRE szombat, 12:20
Előzmény: #242212  Andy01
A vásárlás technikai részleteit el tudod olvasni az ingatlanos portálokon. Az illeték, az ingatlanadó és az egyéb szabályozás is a helyi önkormányzattól függ, az ingatlanszerzés költségei baromi magasak, a folyamat végén illetékekkel, közjegyzői díjakkal kétszer-háromszor is többet fizetsz, mint itthon. Településfüggő, konkrétan meg kell nézni, hogy a kiszemelt ingatlannál milyen helyi szabályozás van.
Business szombat, 12:07
Előzmény: #242218  Business
+ bocsanat
korrekcio
San Remo Észak-Nyugat Olaszorszagban van a pálya mellett, csak annak a tengerparti déli részén - igy ertettem   (  nem Sziciulia eges resze, ahol 1 EUR / lakas is volt valamikor )
Business szombat, 12:05
Előzmény: #242208  FatFIRE
FATFIRE
Respect Neked! Mindig is érdeklődéssel és örömmel olvasom hozzászólásaidat , - igy tovább!
Most ehhez a témához én is hozzászolnék:
TELJESEN Igazad van a Cote" De Azur témában, - én is azt tartom a legjobb helynek Europában.
( Valencia - Thessaloniki vonalon végig voltam, körbe Olaszorszagban is )
Igen, - van ott egy olyan nyugodtsag, amit sehol mashol nem tapasztaltam Europaban, csak ott.
Szerencsere nekem is volt már alkalmam elég sokszor a St.Tropez-Nizza- végig Agde - Beziers - Perpignan vonalon nyaralgatni és időt tölteni.
/ én kombinalom a 20-as évek végétől a nyugat europai : fiatalon nyaralni gondtalansagot LATAM, N-America, Asia , Europa  kombinaciot  + az utana  fél-FIRE életmoddal  ;   de most hallott Z generacios mikro-nyugdij  szisztema is felkeltette az érdeklődésemet )
Kérdésem:  általad megjelölt ingatlanokra melyik részre utalsz  : Beziers , Perpignan  vagy Montpellier ?
( mert pl: Agde környéke méregdrága szerintem, mert felkapott )
Csak érdekességként,   mert  én is a "rent rathe than buy "  filozofiat vallom
Bár azt hozzátenném, hogy a fenti vonalta valo eljutashoz kb feluton van : San Remo , Dél-Olaszorszagban, ahol kb 100-120e EUR-ert van a tengerparton apartman hirdetve, csak mivel sokat voltam Olaszo.-ba is ismerem, .....a helyi maffiat, igy oda befektetni felnek :)  
Tehát Csepeli vagy Kaposztas nagy panel versus Franciao./Olaszo. megfontolandó lehet, ha valakinek keresi a helet a pénz a PMÁP utan... ---> főleg Spanyolorszag is korlatozna , igy lehet addig kell lépni, amig lehet
FatFIRE szombat, 12:01
Előzmény: #242213  N0MAD
Totál mellé, egyáltalán nem érzem felháborítónak, teljesen érthető a dolog. De ettől még lakhatási szempontból baromi kényelmetlen tud lenni. Írtam már erről itt a topicban, itthon is vannak műemlék jellegű házak, ahol a klíma kültérijét nem helyezheted el, az is érthető, de 40 fokos melegben döglődni ettől még kellemetlen. 🤷🏻‍♂️
N0MAD szombat, 11:34
Előzmény: #242215  N0MAD
Akkor egy ellenszavazat már van, éljenek a bugyirózsaszín parabolaantennás-klímás autentikus sikátoros óvárosok.
Magyarok vagyunk vagy mi az istván. Eklektikus a szép szó a balkáni katyvaszra.
N0MAD szombat, 10:58
Előzmény: #242214  FR73
Hat ez lett volna a lényeg.
Az nem megy hogy autentikus hangulatú helyre akarok költözni de ne ugassanak bele ha klímákat, meg parabolaantennákat baszok a homlokzatra, meg erkélyt nyitok és bugyirózsaszínre festem hogy úgy nézzen ki mint egy balkáni lakótelep.
De a tóbbi részt őrizzék ám nekem!
FR73 szombat, 10:55
Előzmény: #242213  N0MAD
Inkább az, hogy a helyieknek és gyüttmenteknek is ugyanazoknak a szabályoknak kell megfelelni, legyen az klíma, terasz, házszín, stb.
Idehaza a hész nem szokott ilyen szigorú lenni. Talán pont a sok szabály miatt maradtak olyan vonzóak azok a falvak Dél-Fro-ban.
N0MAD szombat, 10:17
“ az ablakcsere is engedélyhez kötött, ha van terasz/szaletli, akkor jó, ha nincs, akkor így jártál (mert később sem lesz). Sőt, lehet, hogy klímád sem, ami azért igen kellemetlen tud lenni.”
Nem akarnék belekontárkodni, de felháborítónak érzed hogy egy védett, műemlék épületben nem lehet klímát bakni a homlokzatra meg parabolaantennákat, meg erkélyt nyitni a sikátor fölé az óvárosban?
Bár az airbnb jobban pörógne ezekkel, azt én is sejtem.
Andy01 szombat, 09:31
Koszonom valaszodat. Igen, ez igy egy altalanos informacio, valoban erdekes. Konretumokat arrol, hogy hogyan zajlik az adas-vetel folyamata, szerzodeskotes, banki utalasok (ha a vevo nem szorul banki hitelre), hogyan tortenik Francia orszagban?  Atirasi illetek? Adozas lakastulajdoon utan? Vannak konkret tapasztalataid?  Frissek, up to date az ismereteid, vagy korabbi evekbol szarmazik? Miben ter el a magyar rendszertol?  
2345678 szombat, 09:04
Előzmény: #242209  FatFIRE
Köszönöm a lehetőséget. 
Xis24
Xis24 szombat, 08:45
https://24.hu/belfold/2025/03/14/telepulesvedelem-jogszabaly/
Nem lesz kötelező megtiltani, hogy olyan vehessen lakást, aki nem a településen él
FatFIRE szombat, 08:41
Előzmény: #242205  2345678
Rendben, írj majd.
Spiller
Ne felejtsd el, hogy az ilyen ingatlanbefektetésnél a hozam nem csak a bérleti díjból áll, hanem a reálérték növekedéséből is. Amikor évtizeden belül kétszerezni tud reálértéken az adott ingatlan, akkor a bérleti díjból befolyó hozam lesz a sokkal kisebb tétel. 🏦
FatFIRE szombat, 08:32
Előzmény: #242203  Andy01

Kicsit hosszabb lesz, bocs.
Nem francia ingatlanos vagyok, ismereteim és tapasztalataim területi értelemben szűkek. A legtöbb településen uniós állampolgárként gond nélkül tudsz vásárolni. Lakást még a vonzó turisztikai célpontként nyilvántartott városok többségében is (konkrétan Nizzában gond nélkül ment), a falvakban már sokkal nehezebb. Hitelt viszont csak adórezidensként kapsz, ez a világ több országában (pl. a népszerű AUE) nem így működik.
A vásárlás mindig a helyi szabályozások miatt lehet problémás, amelyek egyrészt az elnéptelenedett skanzen jelleget próbálják megakadályozni, másrészt a külföldieket akadályozzák. A legvonzóbb települések, de különösen az ezeken levő modern és jó kialakítású ingatlanok drágák is, a külföldiek tömege rendesen felverte az árakat. 
A turisztikailag frekventált Provence több önkormányzata is akadályozza a külföldieket a vásárlásban. A festői szépségű falvakban házat kereső barátom példájából merítve írom: egy hónapra meghirdetik az ingatlant a helyieknek, akik élhetnek az elővásárlási jogukkal (a helyi ebben az értelemben egy korábban már ingatlantulajdont szerző tőkeerős külföldi is lehet). Utána tágabb értelemben jönnek a helyiek megye szintjén, azt hiszem ők is 30 nappal. Többen már csak befektetési célból is élnek vele, de akár a helyi önkormányzat is, amit a helyben élők is nyomnak ebbe az irányba, hogy ne jöhessenek újabb idegenek a településre. Erre pénzük is van, a többi településen élő pedig hasznot húz a kínálat szűkössége miatt megemelkedő árakból, ami a sikeres vásárlók minőségének javulását is eredményezi.
A településkép szentírás, a fát nem vághatod ki (hiába van útban és hiába ültetnél helyette másikat), a vakolatnak is a tájjellegbe illeszkedően korhűnek kell lennie, az ablakcsere is engedélyhez kötött, ha van terasz/szaletli, akkor jó, ha nincs, akkor így jártál (mert később sem lesz). Sőt, lehet, hogy klímád sem, ami azért igen kellemetlen tud lenni. Ha nem laksz életvitelszerűen az adott településen, akkor büntetőadót is fizetsz a szokásos ingatlanadón felül. A hivatalokba - hacsak nem beszélsz franciául - tolmácsot mindenképpen vigyél, mert még ha beszél is angolul, nem teszi meg neked azt a szívességet, hogy megszólaljon.
Mérlegre kell tenni, megér-e annyit egyáltalán, hogy nekiállj. Festői szépségű a falu és jó a ház is? Euróban is (több)milliós tétel (nyilván pénztárca kérdése, nekem ez anyagilag egyáltalán nem fér bele, a barátomnak igen), fenn kell tartani, büntetőadót is fizetsz utána, szívhatsz is a helyi szabályozások miatt, nem biztos, hogy ennyit megér. Inkább alkalmi bérlést, vagy egy városi lakást javaslok (bár a keresett lokációkban az sem lesz olcsó). Kevesebb időre szerintem elég egy kisebb, kevésbé jó (tehát nem rossz) helyen levő, emiatt sokkal olcsóbb lakás is, úgysem azért veszed, hogy otthon ülj, hanem hogy a szép környezet, a jó kaják, a vibe miatt.
Nekünk más szempontjaink vannak, mint a legtöbb embernek, FIRE életet élünk, bőven van időnk. Korábban már említettem egy hozzászólásban, hogy a Côte d’Azur környéke a legjobb külföldiként több hónapos tartózkodásra, sokkal jobb, mint a töredék áron elérhető ingatlanokban bővelkedő déli rész, a keleti Pireneusok környékén (pedig meseszép). Több ugyanis a hasonló élethelyzetben levő, anyagi problémáktól mentes, szabadidőben bővelkedő külföldi. Nem csak a szép tájakat, vagy a hétköznapi rohanást látod magad körül, hanem egy csomó ráérős, boldog embert, akik pont ugyanazért vannak hónapokon keresztül az adott helyen, amiért te is, erre van ráállva a helyi környezet is. A legtöbben ezt nem szokták megérteni, mert ez csak akkor derül ki, ha megtapasztalod.
Ecnedam
Ecnedam szombat, 01:12
Előzmény: #242126  tihamer
"Szerinted melyikük fog turistaként bérelni 50 fölött?
Sosem szabad általánosítani."
Attól, hogy valaki bivalybasznádon tulajdonos és valaki bp belvárosban albérletet fizet önmagában még nem jelenti azt, hogy külön decilisbe tartoznak.
Spiller péntek, 21:38
Előzmény: #242199  FatFIRE
ez milyen hozam a befektetett tökére? Mert ez a lényeg. Megtérülés és hozam.  
2345678 péntek, 21:15
Előzmény: #242200  FatFIRE
Köszönöm a lehetőséget a személyes találkozóra. Szeretnék élni vele. De most nem tudok menni. Majd a fórumon egyeztetünk egy másik időpontot. Foglak keresni.
Pistike12 péntek, 20:58
Előzmény: #242201  FatFIRE
Es milyen nemzetisegu volt a baratod? Milyen elovasarlasi jog volt es kinek?
A teljes Provanceon? 
Ereztetettek vele? Csunyan neztek? 😁 Ez mar tiszta krimi... 
Varjuk a részleteket , meselj csak... 
Elvittek elole? Es mi lett volna ha nem veszik meg elole az elovasarlasi joggal, mint itthin az osztatlan tulajdonnal? Na akkor megis csak megvehette volna?  Pont ugyanaz a helyzet, mint a tiltas... Ja nem, csak relativizalsz a gazdadnak. Kilometerekrol ki lehet szagolni a talpnyalo okoskodo fajtatokat... 
De meselj meg a reszletekrol. Izzadt tenyerrel varom
Andy01 péntek, 20:45
Esetleg elmondanal nehany hasznos dolgot a franciaorszagi ingatlanvasarlasrol, ha vannak szemelyes tapasztalataid? Termeszetesen  "vagyonleltar" nelkul. Esetleg annak a leirasaval, hogy uj epitesurol van szo, hasznalt lakasrol, lokacio. Koszonom!
N0MAD péntek, 20:36
Ezzel nem mondtál sokat, itt mindenki izomman :D
FatFIRE péntek, 19:55
Előzmény: #242197  Andy01
Nem szoktam itt vagyonleltárt közölni, de arra korábban már utaltam a magam hallatlanul kifinomult módján, hogy személyes tapasztalattal is rendelkezem arrafelé. Egy barátom "védett" településen járt hosszú kanosszát házvásárlás miatt, elvitték előle a helyiek elővásárlással. Utána még egyszer megpróbálta, azt is, közben minden hatóság mindennel szopatta, az összes hivatalnok éreztette vele a nemkívánatos voltát (pedig már ránézésre is egy intelligens pasas, berlini kedvéért: libsi is).
Spiller 
Nem érti szegény pubi, mi a gond. 😂 Olyan mint berlini, aki összekever engem valakivel, pedig tudhatná, hogy valójában izomman vagyok. 😂

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek