Topiknyitó: pancserlama 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pancserlama.
pancserlama. ma, 05:39
Előzmény: #92453  eredmeny
#92457
“Mégiscsak demokráciában élünk, azt nem lehet mondani, hogy a győriek nem voltak minden ismeret birtokában, így tehát nem tehetünk mást, mint a győri választópolgárok véleményét tiszteletben tartjuk. De nyilvánvalóan azért, hogy a Fidesz-KDNP morális integritása megmaradjon, ezért ahogy azt a pártelnök úr ígérte is, lépni kellett” 
Ömleni fog Győrbe a pénz
Elmélkedés
(Kicsit erkölcsileg billeg a léc ? Győriek morálisan leszerepeltek ?)
pancserlama.
pancserlama. vasárnap, 20:57
Előzmény: #92455  1702
#92456
Bp. Karácsony 
. A tőzsdén azt tanultam , hogy ilyenkor szokott fordulni a trend.
Igen,valszeg trendforduló 
Itt volt az alja 
1702 vasárnap, 15:13
Előzmény: #92454  1702
#92455

Off topik, kis színes kategóriában.
Mentem nemrég szavazni. Szép időben szívesen sétálgat a megfáradt nyugdíjas. Előttem hallótávolságnyira haladt egy nem túl fiatal versenyző.
Úgy két háztömbre a helyszíntől az egyik házból előjött egy másik ember, aki az előttem haladónak szemmel láthatóan ismerőse volt, és odaszólt, hogy "Szevasz Józsikám, a patkányirtásra lesz a séta?".
Válasz: "Már ideje, nem?"
Jelentsen is ez bármit a végeredményre nézve, de mintha elmúlt volna a félelem. A tőzsdén azt tanultam , hogy ilyenkor szokott fordulni a trend.
1702 vasárnap, 14:54
Előzmény: #92453  eredmeny
#92454

Ez nem vélemény kérdése. Tök objektív, hogy van-e rába részesedése, vagy sem.
Pont azért jelzés értékű számomra a Rába nyugdíjpénztár pozíciója, mert ez Magyarország, és mindenki tudja, vagy legalább sejti, hogy hogyan mennek az ügyek és az információk. Már csak a piros telefon hiányzik.
eredmeny vasárnap, 13:40
Előzmény: #92449  1702
#92453
Hát szomorú hogy ilyenkor is RÁBA kerül elő, és mint mindig a remÉNY első jelei.Nos: Senki ne gondolja hogy valóa piaci cégként ezt megtehette volna!!!Köszönöm a hozzáértő kritikus hangokat a vett Rekard-dal kapcsolatosan amik akkor is süket fülekre találtak( pl.: A közgyűlésen)Persze egy fontos akkvizició előtt nem érdemes titkokat fecsegni, de túlzásokba-- még telekügy nélkül -- sem kell esni.Nos nem osztom a véleményed, abban hogy a RÁBA nyugdíjpénztár tart- e RÁBA-t, mivel ez Magyarország... megannyi marhaság megannyi hülyeség ...és szakmaiság csak nyomokban és mutatóban ( de az is lehet hogy véletlen).Nos: A cég piaci értéke -- tetszik nem tetszik -- eddig azokat igazolta akik nem 1600-1500-1400-1300-1200 as árfolyamnál vették meg ezt a -- különös viszonyok mellett működő nemzeti többségű -- kifejezetten rosszul managelt alacsony likviditású, ámbár tekintélyes múlttal rendelkező céget.Politika ide politika oda szakmailag nem magyarázható hogy a magánnyugdíjpénztárak tagjainak félretájékoztatása mellett " azokat kiherélték" , kevés hazai intézményi befektetők egyik --a nyugdíjrendszer komoly ismert problémai egy részére valós megoldást biztosító--fontos szereplőit.Mondjuk annyi információval mint mi ők esetleg -- nem preferálták eléggé annyira a céget mint mi, vagy közülünk jópáran.Akik Mészáros papírjaiban, vagy az osztalékpapírokba tettek aligha jártak rosszabbul mint itt jó néhányan...,mert itt az állam eddig jelét sem adta hogy jó gazda lenne...ami a RÁBA papírjaira régóta és fokozottan érvényes.Igazi piaci viszonyok mellett a management is többször bukott volna el/ meg, hogy a legnagyobb tulajdonos felelősségét ne is említsük!!!
pancserlama.
pancserlama. vasárnap, 13:10
Előzmény: #92451  1702
#92452
Kvíz kIérdés :
Audi gyár ipari telek szántó:    17 h - 7 Mrd 
Rába Városrét belváros lakó:  40 h - ? Mrd 
1702 vasárnap, 10:26
Előzmény: #92450  pancserlama.
#92451

Jelenleg úgy 2000-2200 forintot részvényeként.
És ha a barátaim is akarnak lenni a jövőben, akkor a városrét igen dinamikus felértékelődését és annak megjelenését a saját tőkében, aztán a részvény árfolyamban.
pancserlama.
pancserlama. vasárnap, 10:21
Előzmény: #92449  1702
#92450
“A fröccs nyugodtan elmaradhat, de a befektetésünk értéke nem.”
Mit értünk befektetésünk értékén ?
Amíg a téma nem aktuális (nincs eladási szándék) addig marad a cégnövekedés és a fröccs.
Minden egyéb irreleváns.
1702 vasárnap, 10:14
Előzmény: #92448  pancserlama.
#92449

A pozitív hír a transzparencia növelése. Van is honnan, mert jelenleg a legalacsonyabb béka popója alatt van.
A maradék elvű osztalékpolitika csak akkor lenne pozitív, ha a cégben maradó tőkét legalább annyira értékelné a piac, mint amennyit az bankszámla egyenlegként mutat. (Sőt 7-8 igen szűk esztendő után, akár fordulhatna is a széljárás, és lehetne a durva diszkont után némi felár..) A jelenlegi árfolyammal a Rábánál ennek a _felére árazzák, és a menedzsment évek óta megvonja a vállát_ . Ezen kell változtatni, ha békességet akarnak teremteni. Méghozzá sürgősen. Így olyan, mintha ellopnák a pénzünket, mert olyan cégbe kényszerítenek további befektetésre, aminek a fő üzletágában gyorsuló ütemben esik össze a profit rátája, és akár már idén, vagy jövőre lehet, hogy az állampapír hozam alatt lesz! Nem az osztalék, hanem a teljes nyereség!!
Szerintem egyelőre vegyük úgy, hogy megtették a nyitó lépést. A gyerek először felállt a súlyos baleset után és ismét járni tanul. Kicsit biceg, de nézzük a folytatást.
Nagy lemaradást kell ledolgozni, de legalább annyit érzékelünk, hogy az igazgatóság belátta a változás szükségességét. Ezt a magam részéről üdvözlöm. Most jöhetne gyorsuló tempóban némi magyarázat a menedzsmenttől, hogy hogyan fogják elérni a profit célokat, stratégia ismertetés, roadshow, ingatlan hasznosítás menetrendje, éves bontású tervszámok, és hozzájuk igazodó motivációs rendszer, stb. Vagy ezek hiányában drasztikus osztalék arány növelés és/vagy srv.  Számomra explicit indikátor megbízhatósági oldalról, hogy a Rába saját nyugdíjpénztára mennyi részvényt tart a cégből. Legutóbb nullát láttam, pedig 5-10%-ra bármikor futná nekik..
Az akvizíciókkal ami eddig volt az botrányos minőségű. Egyrészt évek óta mondják és érdemi nem történt. A rekardos ügy elég kétes értékű az eddigi információk alapján. A tájékoztatás publikus része csapnivaló, felveti az MNV alkalmatlanságát ennek a megszavazása, ha meg az MNV többlet infokat kap, akkor... DE szerencsére az összérték még nem életveszélyes, és még nem látom azt hogy mit varázsolnak ki ebből a számok szintjén. Mennyit dob az árbevételen, mennyit emel a saját tőkén? Reméljük a legjobbat, és készüljük a legrosszabbra. Nagyon kíváncsi leszek. Ha kevesebbet produkálnak belőle, mint amennyit fizettünk, akkor az szintén komoly problémák előszobája lehet.
Ui.: A fröccs nyugodtan elmaradhat, de a befektetésünk értéke nem.
pancserlama.
pancserlama. vasárnap, 08:25
#92448
Befektetés szempont függvényében a maradék elvű osztalékpolitika pozitív üzenet !
Alapból azt üzeni hogy növekedési pályára állt , van a Rába.
Továbbra is tartja álláspontját a korcsma, korai az osztalékszemüveg !
Prioritás:
Beruházás ,akvizíció !
Árfolyam ?
Transzparencia,tájékoztatás
Fentiek követése melett perpatvar nélküli őszinte nyílt részletekbe menő kerekasztal párbeszéd !!
Részvény ?
DINAMIKUS FELHALMOZÁS !
ui.:És persze nem maradhat el a fröccs sem
Tozsdemagia szombat, 21:39
Törölt hozzászólás
#92447
pancserlama.
pancserlama. szombat, 19:32
Előzmény: #92422  Zsimo
#92446
Vélhetően az idei év osztalék mentes politika lesz.
Persze ha a telek elment akkor más a tészta 
pancserlama.
pancserlama. szombat, 13:45
Előzmény: #92431  1702
#92445
Polgármester és Rába ,Városrét ha van összefüggés akkor az már régen rossz 
Én nagyon remélem hogy nincs és nem volt összefüggés 
Az akvizíció kicsit aggaszt,vannak ismeretlen és bizonytalan tisztaságú elemei.
Érdekes tulajdonosi mozgás volt a Rába bevásárlását közvetlen megelőzve 
Szerintem Pintérék itt is némi magyarázattal tartoznának
pancserlama.
pancserlama. péntek, 14:47
Előzmény: #92442  signal2
#92444

Így igaz, felesleges volt az idegek őrlése,
Mint ahogy a megvásárolt gépgyár tulajdonosi szerkezete az értékesítési szerződések, cégértékek stb
Hol az állam figyelő,hizlaló szeme ?
Hol a  transzparencia kérem szépen.
Névértéken a 120 éves patinás magyar cég (?)
pancserlama.
pancserlama. péntek, 10:47
Előzmény: #92442  signal2
#92443
Így igaz
signal2
signal2 péntek, 09:33
Előzmény: #92439  pancserlama.
#92442
Ezt mondjuk kár volt titkolni, mert az elmúlt 2 év osztalékából nagyjából ki lehetett számolni, hogy mi a politika.
signal2
signal2 péntek, 09:32
Előzmény: #92432  csongor64
#92441
Szerintem pont azt írja, hogy majd vasárnap kiderül, hogy hova árazzák be magukat a győriek, azaz mekkora részük szavaz továbbra is egy erkölcstelen, korrupt politikusra. Én úgy gondolom, hogy ha Baloghot le tudták váltani egy évtized után, akkor Borkait is le tudják. 
eredmeny péntek, 05:22
#92440
Az osztalékpolitika a telekről csak az osztalék mértékében tesz említést.A magam részéről -- maximálisan egyetértve a korábban általad hangoztatott elvvel-- miszerint az eladosódottság és ezzel párhuzamosan a hitelre rakodó kamatterhek nagyarányú csökkentése is erősen kívánatos lenne-- egy ilyen egyszeri tétel kifizetése előtt.Persze a dologban az egyszeri tételek felemlegetése a spekulatív tőkemozgásokat vetíti előre...De sajnos az rt. részvényesi minősége a gyár tervezett bővítéséről-- az üzleti titok előtérbe helyezésével és helytelen túlhangsúlyozásával-- jelentős bizslmatlanságot okozott a RÁBA keménymagja, a régi - új ( régóta tulajdonos) --körében, amely korábban leginkább a telekértékelés erősen vitatható értéke miatt Tartósan kialakult.A jövöt ( meg/ nem) sejtheted... szól a dal..., de a gépgyártás és a német konjunkturaadatok ( ipari termelés, feldolgozóipar, szolg. megrendelése) nem sok jóval kecsegtetnek bennünket, a " vett kapacitás " átállítása és megfelelő hasznosítása ( stb.) újabb kihívás lehet.
pancserlama.
pancserlama. péntek, 03:35
Előzmény: #92434  eredmeny
#92439
Miért most jönnek elő az évek óta követelt, nem publikus, “titkolt”  osztalékpolitikával ?
Minek köszönhető?
-Gesztus ?
-Jelzésértékű ?
-Elkelt a telek ?
eredmeny csütörtök, 22:29
Előzmény: #92437  1702
#92438
Örülök hogy olyan értelmes, okos széles látókörü forumtársak vannak ITT mint TE!Jó éjszakát!A nyelvtani hibákért ( tel . alkamatlan másra) elnézést kérek mindenkitöl!
1702 csütörtök, 22:20
Előzmény: #92434  eredmeny
#92437
Ezekben valószínűleg igazad van, de ettől még sok kicsi sokra mehet, ha megpróbálnák.
Zsimo csütörtök, 21:16
Előzmény: #92429  eurocent
#92436
Azt nem hiszem
pancserlama.
pancserlama. csütörtök, 20:38
Előzmény: #92431  1702
#92435
Nincs okos gondolatom hogy a választások hogy hatnak a Rábára
Győr ?
Győriek ?
Stílusosan mondva át lettek ...... lásd a szemléltető videót 
Korcsma humorral , jó kedélyekkel meg áldott , de ez kicsit szomorkás történet 
Még ha vannak is benne vidám pillanatok ez kimondottan szomorkás
Vizuális típus lévén képzeld el hogy a pasi felavat egy hajléktalanszállót vagy egy pannonhalmi bencés leányneveldét, tanodát))
szóval Rába
Nem tudom mire vélni a nyilvánosságra hozott osztalékpolitika időzítését.
  
eredmeny csütörtök, 20:36
Előzmény: #92431  1702
#92434
tényleg nagyon jó forumhozzászólásokat írsz, de a Rábá- sok -- részben számuk okán nem biztos hogy a mérleg nyelvei.Aligha tudja mindenki -- a nem kevés idetelepült , a fizikai munkát végzök nagy része-- milyen összefüggések vannak.Amúgy -- bár nem számít MIT gondolok-- a RÁBA telekügye esetleg netán Borkain is messze túlmutat; mások is benne ...Ha AZ ellenzék rákap és hajrázik mondjuk ezzel a témával -- nem lett volna ...de még van egy- pár nap.De AZ ellenzék sem felkészült -- ez nem volt téma-- jól mutatja a helyzetet...!!!
csongor64 csütörtök, 20:24
Előzmény: #92430  pancserlama.
#92433
lesz hamarosan gazdája,és most már más szelek fújdogálnak
csongor64 csütörtök, 20:22
Előzmény: #92431  1702
#92432
nem-nem.nem a győri emberek az okai hogy megbíztak a polg mester ben.az emberek félre lettek vezetve.így működött anno minden egypártrendszer,hiányoznak a kontrollok mármint emberi viselkedésmódra gondolok,pl zalaegerszegen miért nem történik hasonló ügy?ne bántsuk a győrieket
1702 csütörtök, 20:15
Előzmény: #92417  pancserlama.
#92431

Isten bocsássa meg de el tudom. A személyiségéről alkotott véleményem nem nagyon kellett, hogy változzon a látottak/hallottak alapján (maximum kicsit lentebb került a feltételezett iq szintje), és mindezek ellenére polgármester volt jó sokáig. Utóbbi csak annyit mutat, hogy sok a buta/korrupt ember Győrben. Szerinted most ripsz-ropsz megokosodtak, vagy erkölcsösebbek lettek? Nehezen hiszem, de kíváncsian várom, hogy a győriek hova árazzák be magukat. Eddig azért olcsón adták magukat, és mégis a legutóbbi választásokon 50% körül kapott a fidesz, és a többin osztozott az ellenzék. A botrány előtt az látszott, hogy összefogott az ellenzék, és lett egy ki-ki meccs, ahol minden voks számít, majd a megvásárolható helyi jobbikosok kifaroltak a bübübalhé árnyékában. Ez így még messze nincs lefutva, mert a jobbik elég erős helyben, ha rájuk hallgatnak a szimpatizánsaik.
De az én fantáziámnál sokkal érdekesebb pl. a rábások képzelő ereje. Vajon eljut-e munkavállalóinkhoz, és értik-e hogy a munkahelyük sorsa közvetlenül függ attól, hogy ki ül be a következő 5 évre a bársonyszékbe, és mire tud jutni velük a cég vezetése. Ilyen kiélezett helyzetben akár a rábások és családtagjaik is eljátszhatnák a mérleg nyelvét.
pancserlama.
pancserlama. csütörtök, 19:59
Előzmény: #92429  eurocent
#92430
A névérték alatti árfolyam kicsit pesszimista
Mégha a közzététel érthetetlen is hisz 3 éve ismert.
A közleményt akár vehetjük negatív hírnek is ?
TA alapon valahol itt az alja
Számomra az osztalék továbbra is kétséges.
Idén volt egy akvizíció ez befolyásolhatja az osztalékot
Józanság azt mondatja, akvizíció eladósodottság romlott ..
Rekonstrukciós tervek stb
Osztalék 0
Esetleg ha telek elmenne annak 50% ..100% a magyarázható volna.
Szóval nem tudni mi volt az eddigi osztalékpolitika “titkosítás” feloldása mögötti szándék
DE nem hozza a korcsmát lázba
Nincs benne eddigi ismeretlen Infó 
Ha csak nem elkelt a telek ?
eurocent csütörtök, 19:42
#92429
Egyes TA paraméterek alapján RABA akár itt is fordulhatna. De nekem a 970-940 sáv jobban tetszene fordulópontnak (feltéve hogy RABA 2009 óta bull marketben van).
kardos74
kardos74 csütörtök, 19:27
Előzmény: #92415  pancserlama.
#92428
Bízok benne, hogy itt is jönni fog egy jó sztori! 
pancserlama.
pancserlama. csütörtök, 18:07
Előzmény: #92426  csongor64
#92427
Mikor céloztam ?
csongor64 csütörtök, 18:01
Előzmény: #92424  pancserlama.
#92426
ingatlan vagyon értékesítés esetén egyedi oszti,erre céloztál,talán vevőt találtak a telekre,?
pancserlama.
pancserlama. csütörtök, 17:52
Előzmény: #92423  csongor64
#92425
Maximum az éves auditált konszolidált teljes átfogó eredmény 20 százaléka
pancserlama.
pancserlama. csütörtök, 17:39
Előzmény: #92421  lukskypoker
#92424
Jól értelmezem ?
Mivel idén volt akvizíció így nincs osztalék ?
Ha jól rémlik ez a 3 évvel ezelőtti osztalékpolitika  ?
csongor64 csütörtök, 17:38
Előzmény: #92422  Zsimo
#92423
duplázták a kifizetést.24 ft volt az oszti legutóbb ha jól emlékszem,most 50 ft lehet ha 4,5-5 százalékot feltételezek állampapir évi hozamot
Zsimo csütörtök, 17:00
Előzmény: #92421  lukskypoker
#92422
Inkább politika mentes osztalékot !
lukskypoker
lukskypoker csütörtök, 16:55
#92421
https://www.bet.hu/newkibdata/128310212/19-10-10_Osztal%C3%A9kpolitika.pdf
Lehet mazsolázni...
Avagy Gruppen Morgen Dajcsland!:-)))