Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer csütörtök, 14:21
Előzmény: #242479  berlini
Kereslet kínálat.
Most nagy a fizetőképes kereslet.
Magyarul ingatlan drágulás van, lesz.
📈
Plusz a politikai tényezők.
Kíváncsi leszek a jövő évi magyar parlamenti választások eredményére.
Az esetleges kormányváltás befolyásolhatja a magyar ingatlanpiac alakulását.
Mindenesetre meglátjuk.
berlini
berlini csütörtök, 14:13
Előzmény: #242468  berlini
szerződünk.
A Cordia Termál 5. ütem lakásairől már irtam. Arról is hogy az első meghirdetés után kb 10 nappal emelték kb 10%-kal a lakások árát, igy a kétszobás lakások ára felment 2 millió Ft/m2 fölé.
Most mondta az értékesitő, hogy az elmúlt napokban ujra emeltek 5%-ot. (Tekintettel a nagy érdeklődésre.)
tihamer
tihamer csütörtök, 13:56
Előzmény: #242466  N0MAD
"Ha lemegy akkor is jól döntöttél mert úgyse akarod eladni többet."
.
Ha lemegy akkor vásárolok még egy lakást.
Legalábbis ez a terv.
Meglátjuk.
Xis24
Xis24 csütörtök, 13:50
Előzmény: #242474  DaGi
Értem, elfogadom ok. De a tálaláson múlik minden. 2026-ban is lehet mondani, hogy azok fognak ingatlant venni akik idén nem vették ki a pénzt.. sőt nekik még több pénzük van.. különben is alulértékelt stb.. Az agglot is évekig fűtötte, hogy. ..mindenki kertes házat akar.. az senkit nem érdekelt, hogy igazából csak az egyik évben volt túlkereslet.. az aladók eldöntötték hogy most ez van és kész.  Elnézésedet kérem.. én szeretek saját magammal is vitatkozni.. miközben én is tranzakció szám csökkenést várok. 😃
Atti csütörtök, 13:40
Előzmény: #242439  FatFIRE
Pont azért gondoltam az eladást, mert most FOMO van, jól ki lehetne szállni.
Ami + változás:
az Önkori kirakta a szomszédot, felújítják a kecót, elvileg normálisabb szomszéd jöhet.
Az elmúlt 6 évben az utcában 3-4 lakótömböt építettek, illetve jelenleg is lebontottak 2 épületet és most építik az újakat.
Már a csak a mi tömbünk a régi.
Atti csütörtök, 13:35
Előzmény: #242439  FatFIRE
Azért nem érted, mert másban " mozgunk".
-Nekem az ingatlan csak a portfolió egyik lába.
-Sem a társas ház, sem a lakás nem top kiszerelésű. ( az árral tudsz oda csalogatni valakit)
-Amikor kiadtam épp megtorpanás volt a Covid miatt.( nyomott ár)
-Szomszédok Önkoris lakók.( nem épp a legjobbak).
-Minden oldalról építkezés van. ( zaj, por, stb miatt nem emeltem).
DaGi csütörtök, 13:33
Előzmény: #242473  Xis24
Most ez az uzenet azert mukodik, mert a kamat a kevesebb, mint harmadara csokken a kamatfordulo utan. Jovore viszont ezek a kamatok magasabbra fognak valtani. Olyankor ezt a narrativat nem lehet eljatszani. Egyebkent termeszetesen mindig van valamilyen merteku penzaram a kulonfele befektetoi piacok kozott. a Kerdes az, hogy van-e valamilyen iranyba szokatlan merteku eltolodas. 2-3 eve volt az allampapirpiac fele, most meg van az ingatlanpiac fele. Vagyis az allitasom az, hogy ez mar mult ido, ha csak a budapesti ingatlanpiacot nezzuk, annak is a nehezen megfoghato atlagat.
Xis24
Xis24 csütörtök, 13:16
Előzmény: #242464  DaGi
Van egy dolog amivel nem kalkulálunk mi akik úgy gondolják, hogy lemegy a hullám és annyi. Mégpedig az, hogy marha egyszerű új felhajtást csinálni mert ezentúl minden évben elsüthető, hogy megint jönnek.. megint jönnek.. megint jönnek.
Spiller csütörtök, 13:08
csernok. 
Ez az első rész. Ha ezt tudod akkor már a 80%nál okosabb vagy 
Kiszámoló Akadémia 1. előadás 1. rész - felirattal
Bianco csütörtök, 12:06
Előzmény: #242461  tihamer
Kivétel erősiti a szabályt.Ha a lottoszelvenyemen egy számot eltalálok, az végülis sokkal jobb,mintha egyet se sikerült volna.
FatFIRE csütörtök, 11:45
Előzmény: #242458  Spiller
Ez a réteg nálunk ritkán száll meg,  inkább wellness hotelbe mennek, vagy külföldre, tengerpartra. 
Budapesten hasonló helyeken eleve kevés a magyar vendég, a szállás.hu-n is csak kevés budapesti lakás van fent, a leértékelések miatt mindenki inkább a külföldieket célozza.
berlini
berlini csütörtök, 11:34
14 hónapja megszólitott egy ingatlanos cég.
Ajánlatuk az volt, hogyha én megadom az eladni szándlkozott ingatlanom adatait, állapotát, akkor ők megbecsülik az értékét.
Megtekintés nélkül ez persze nem lehet pontos, ezért tól-ig értéket adnak meg és egy átlagot.
Az egyik ingatlanunkra (VII. ker. Baross téren) 2024 január végén 77 milliós árat adtak meg.
Kb 3 havonta frissitik és rákérdeznek, hogy fel akarom -e venni a kapcsolatot egyik közvetitőjükkel, mert akkor felhiv.
Most 105 milliós becsült árat adtak meg a lakásra. 
Közel 30%-os áremelkedés 14 hónap alatt?
A lakást eladjuk majd kb két éf fél év mulva, amire felépül a mellettünk Zuglóban ma leszerződendő lakás. (14 órakor)
Lehet, hogy akkor már 150 milliós lesz a becsült eladási ár?
Tapasz01 csütörtök, 11:28
Előzmény: #242446  FR73
Köszi szépen
N0MAD csütörtök, 11:21
Előzmény: #242459  tihamer
Ha jól értelmezem jól döntöttél mert felment az ára.
Ha lemegy akkor is jól döntöttél mert úgyse akarod eladni többet.
Ha a bérleti díj felmegy jól döntöttél.
Ha  stagnál akkor is jól döntöttél mert a beszer árhoz képest....
Van olyan opció az államosításon kívül ami elronthatja a döntésedet?
ubi csütörtök, 11:02
Előzmény: #242463  J0hnnyEnglish
A bukik/nyer számszerűsíthető, egzakt. 
DaGi csütörtök, 11:00
Előzmény: #242453  tihamer

Jön az újabb állami pénzeső: százmilliárdok hullanak a magyarokra hamarosan - Portfolio.hu
Itt lathato a lap kozepe tajan a lenyeg:
- marcius vegeig 1280mrd kerul kifizetesre. Ez a mostani szabalyok szerint holnapig kiutalasra kerul. Ezen kivul meg az ev folyaman toke+kamat osszesen 476 mrd. 72%-a az eves toke+kamatnak mar ki van fizetve. Csak a kamatfizetest nezve mar 76%-nal tartunk. Ami hatravan, az az elso negyedevhez kepest apropenz. Hatasa emiatt joval kisebbnek is varhato. Raadasul idoben is jobban elterul.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish csütörtök, 10:55
Előzmény: #242462  ubi

Előre semmit nem tudhatunk - meddig tart az irrealitás!
"bukik" , "nyer" ilyen turbulens piaci körülmények között, szerintem felelőtlenség egyértelműen kijelenteni.
Az inflációs pálya és a lassan 1000 Ft-os kenyér alapján tulajdonképpen forintbevételek mellett mindenki rábaszott, max néhány dolog (nagyobb deviza kitettség, pmáp, ingatlan) kompenzál.
ubi csütörtök, 10:45
Aki idén vett ingatlan a nevetséges árak idején, az szinte biztos, hogy reálértékben bukik, bármennyiért is lát hasonló hirdetést...
tihamer
tihamer csütörtök, 10:39
Előzmény: #242460  Bianco
Had éljek egy klasszikus Warren Buffett idézettel:
.
"Inkább legyen nagyjából igazam, minthogy tökéletesen tévedjek."
.
👍

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1