Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Egy srác írta, hogy bement egy balatoni szórakozóhelyre és gondolta jó fej lesz és meghívja a haverjait egy italra. Odament a pulthoz és kért 5 vodka red bullt aztán vette elő a húszezrest és mondták neki, hogy 38500 lesz. Volt a számlán természtesen szervizdíj is.
Pontosan az audis kekgallerosok szellemi szintjet hozzak ezzel a nyalygassal, bar az uberelhetetlen. A nyugat altal elnyomott berrabszolganak tartjak magukat a havi 1.4m bruttoert🙂 Kozben elvegeztek a helyi 301est es tomegevel vettek fel oket a betanitott munkara 2000-2017ig. Mindegyik sir h ausztriaban mennyit keresnek az emberek, de csaknem lepnek le. Pedig jo is az ingazas napi 2.5-3 ora, es meg megosztva a kocsit evi 35.000kmrrel. Nem draga az, csak 7literes fogyasztassal. 1.5m/ev minusz kocsi amortizacio. Havi 200e ft az ingazas... Alaphangon, ha ketten mentek... Plusz minimum 440 ora ingazas evente. Nem sok az, csak 50 munkanap🙂
Nem vagy tisztaban a videki helyzettel. Alig van diak. Apam nyugdij mellett tanar... Vadasszak az embereket. Amikor megtudtam mennyi a penze reszmunkaidovel nyugdijjal majdnem elhasaltam. Es ismerem apamat, 40 eves jeylgyzetekbol tanit... Most beszeltem aktualitas miatt volt jo tanarokkal a volt sulimban. Mondtak h ne erőltessem h oda bejusson, mert bar jo iskola meg, de a tanarok szinvonala foleg felsoben zero. Mondjuk a diakok is hulyek😁 A regi iskolankban a Tanitokepzot hivtak kisegitonek... Az ment oda aki full hulye volt. 2002ben. Tehat a mostani 40 eleje... Tolunk ketten lettek tanarok. Az egyik full okos de elhivatott, a masik teljesen KO volt. Termesztessn a masodik maradt a palyan🙂 Nincs bajom ha jol keresnek, azzal mar van, hogy a most is megy ismerosi tanari korben hogy nekunk könnyű mert jol keresunk... Kiderult h parom aki kiemelt fiok fv helyettes volt akkor jobban keresett a nyavalygo. Amikor mondta parom h palyat valtana, konkrétan az o berere (amit nem tudott a ms Tanarno) mondta h abbol nem lehet megelni....
Kétségtelen, a minőség valóban gond, ennek több oka van ám, amiből csak egy láncszem a pedagógus. Nyugaton pl nem láttam 35 fős osztályokat általános iskolában, Pesten igen.
Ahogy írtam is, '24 január végén kapták készhez az első érdemileg emelt fizetéseket, akkor kapott 32%-ot a szektor. Matekórán nem cigizni jártam, ahogy számolom, ez még nincs 3év. Még az elmúlt évtizedek nyomorának kompenzációja se alig, aki addig pedagógusbérekből élt, esélyesen lemaradt egy korrekt ingatlanról, nem jutott felújításra, stb: ezek mindegyikét pótolná, csakhogy durván megdrágult környezetben. Erre sovány lesz KÉT ÉS FÉL évnyi megtakarítás, értelemszerűen próbálják tartani a nagy nehezen kiharcolt "előnyöket".
Plusz penz a "intézményen belül a minőségi munka honorálására." . Sok mindent elarul ez a mondatresz. Ez a ber az alapszar szint, a minőségi munka meg plusz penz...
A rendezes 3 eves a nyavalygas meg megy: PSZ 2026.06 hl"bértáblának az alap illetmény mellett garantálnia kell a fokozatos előmenetelt, a pótlékokat, a túlórák kifizetését, illetve legyen egy külön pénzügyi keret a tanórán kívüli foglalkozások kifizetésére és az intézményen belül a minőségi munka honorálására. Mindez megoldható lenne abból a bértömegből, amiből most működtetik a rendszert, csak egy minimális összeget kellene még hozzátenni. Úgy gondolom, ezzel a pedagógusok jelentős része elégedett lenne." " Egy 2026 januárjában született jogerős bírósági ítéletre hivatkozva fordult nyílt levélben a miniszterelnökhöz és az oktatásért felelős miniszterhez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A szervezet azt kéri, hogy rendezzék a 25, 30 vagy 40 éves pedagógusi munkaviszony után elmaradt jubileumi jutalmak ügyét" Sosem eleg, sosem jo....
A kimagasló TELJESÍTMÉNNYEL valóban egyet értek, erre nem szerencsés az igásló kifejezés. Az igás tonnás súlyokat vontat és beledöglik a monoton, nulla kreativitást igénylő munkába. A versenyló közelebb áll ahhoz, amit keresel, a LÁTHATÓ SIKERRE, MINŐSÉGRE koncentrálva. Ez pedig nem úgy jön össze, hogy vasárnap egész nap egy 40fős osztály dolgozatait javítgatja a tanerő, mert hétfő reggel már óra van.
Bmeg mar bocsanat. Ennyi a tanari atlagber.KSH adat. A 76%a a nemzetgazdasagi atlag felett keres. Ne gyere azzal h kevesebbet is keresnek... Banki penztaros is van aki 400 bruttot keres...
1. Nem. Nem kevesebb. A benzinkutasok minimalberert vannak, es vond le belole az utikoltseget 2. Mi koze van az osztrak bereknek a magyarhoz? 3. Az igaslo uzemmodnak ahhoz van koze, hogy lehet kimagaslo berert teljesitmenyt nyujtani. 4. Az igaslo uzemmod abban a szakmaban nem azt jelenti szamomra, hogy tonnas sulyokat pakol, hanem azt h modszereket tanul, dolgoz at, egyénileg jobban alkalmazkodik a gyerekekhez, nem eloveszi a 30 eve elkeszitett jegyzeteit. Es ezt lehet nyomni a kistersegekben ha mar a helyi viszonyokhoz kepest csucsfizetese van... 5. Tudod, mint egy multinal egy szakertonek... Naprakész, segítőkész akklr is ha frusztralt a sok hulyesegen...
nyilván nem, csak nagyobb a létszám. És egy "apróság", hogy ez a legutóbbi 2év szüleménye, a gonosz tanarak nem hordják évtizedek óta talicskában haza a milliókat. Mire kb szintre hozták a tanári fizukat, mindennek mocskosul elszállt az ára, a 2010-20 között IS jól fizetett IT, pénzügy, stb dolgozóknak fényévekkel több esélyük volt vagyonépítésre. Családban van tanár feleség, BKV sofőr férj nyugdíjas házaspár, a férj HARMINC ÉVEN ÁT durván sokkal többet keresett, mint a teljes munkaidőben dolgozó általános iskolai osztályfőnök felesége. Ha dolgoznának még, akkor kb két évvel ezelőtt egyenlítődött volna ki a havi bevételük. Annyi, hogy a mostani pályaválasztó fiataloknak végre valós opció és nem egy kontraszelekciós kuka a tanári pálya. Ez kifejezetten jó dolog, az erős gazdaság és társadalom alapja a minőségi tanári kar. Talán a következő generációval eljutunk oda, ha addig el nem fogyunk... Jja és még1: most volt egy bérrendezés, akkor ezt szépen "kipipálják 30évre" és jöhet az infláció... 10év múlva megint ott tartunk majd, hogy jobban megéri az iskolában takarítani, mint tanítani...
Attól, hogy valakinek kb KORREKT fizetése van, miért is lenne jogos az "igásló üzemmód"? Ez nettóban kevesebb, mint a Parndorf benzinkúti kasszás fizetése. Arról nem is beszélve, hogy a 6-7éves gyerekedet egy "jó fizetés miatt" széthajtott, frusztrált emberre akarod bízni, vagy olyanra, akinek volt ideje aludni mielőtt felvette a munkát?
Itt a bértábla, értelemszerűen a tól/ig számokban az "ig" rész akkor igaz, ha doktorival, 3 nyelvvizsgapótlékkal oktatsz sérült gyerekeket egy budai egyházi intézményben 26év tapasztalattal osztályfőnökként természetesen teljes munkaidőben: https://eduline.hu/kozoktatas/20260105_pedagogus-bertabla-2026-tanar-fizetes
Nekem sincs, de a tovabbra is fennallo nyavalygassal van gondom... Ne beszeljenek munkaterhelesrol ezutan nagyon... Ennyi berert igaslo uzemmod van😁 ja, es számonkérés jobb esetben...
Tomegesen igen. Az atlagos berszint magasabb az ITban es Banki szektorban, de szamossagaban az atlagos bertomeg darabokra veri az ITt.... Ugye az atlagos diplomas ber 80%hoz kotottek a tanari bereket, igy a piacon levo magasabb diplomas pozikhoz tobb szazezer alapvetoen diplomas pozi bere konvergal. Es az oktatasban a diplomas pozik szama jelentosen meghaladja a piaci cegeket. A tobbi mar matematika😁 Erre jon meg a netto 80e ftos hiteltamogatas, ami 10% a diplomas atlagbernek. Ket gyerek eseten plusz 15%.... A kis huncutok. Azok az aldatlan korulmenyek.... Havi 200netto mi? 😁 Megneztem az egeszsegugyet. Ott a magas berek kevesbe vannak %ban jelen, de ha rendezik az atlag alattiak beret ugy, hogy elerje a piaci %ot aranyaibsn, akkor a ket legjobban fizetett terulet lesz az orszagban ha korrigaljuk a tomeges foglalkoztatottsaggal...
Egy atlagos tanarneni 2 gyerekkel es lakashitel tamogatassal 2309 euro netto😁 Ha valaki ezt nem ketgyerekesen akarja megkeresni a civil szferaban, az 1.267.000 brutto😁 Elmorzsolok par konnycseppet...
Ez megint erős költői túlzás. Ha eliszol egy 100-ast a Szigeten egy nap a mai árak mellett, akkor legalább masszív detox a vége. Még ha levonod a napijegyet is, akkor is masszív dőzsölés van ennyi pénzből. Illetve a tömeg se volt éppen olyan nagy, mint megszokott. De ezt az érzést azóta a látogatószámok is visszaigazolták. 2018-ban voltak 7 nap alatt 565e-en voltak, idén szintén 7 nap alatt 350-360e-en. Bár az összehasonlítás nem teljesen fair, mert 2018-ban mind a 7 napon volt nemzetközileg ismert név, most meg a 0./-1. nap azért eléggé gyenge eresztés volt a többihez képest fellépőileg.
Off tema, de szerintem erdekes. Rendszereztem az atlagber felett keresobszektorokat ugy, hogy adott szektorban hany ember erintett abban, hogy a nemzetgazdasagi atlag felett keres. (moge tettem az altagber felett keresok %at szektoron belul) Erdekes es tanulsagos sorrend jott ki: - oktatás 260e fo (76%) - jarmuipar 180fo (58%) - kozig es vedelem 112e fo (42%) - egeszsegugy 85e fo (35%) - it 72e fo (64%) - penzugyi szektor 59e fo (62%) Szerintem tanulsagos hogy a sokat nyavalygo es a kozhidelem szerint a sor vegen kullogo szektorok valojaban hol allnak... Azert durva h a tanarok keresik meg az atlagber feletti bertomeg legnagyobb %at. Tomegesen a, legjobban fizetett reteg!
Zoli egy nap a tengernél kb 300 euro. 100 euro a szállás 50-60 euro a parkolás+napágy beülsz este kajálni 4 4 főre 100-150euro. hallom mikor a magyarok megjönnek mellém a parton és mesélik egymásnak mennyi volt az ebéd. egy kis világjárás Usa stb 2M/fő. Maldiv stb 2 főre egy kör 5 milla
egyébként nyilván lehet sajnálkozni, "jaj nehéz", "most tényleg nehezebb" vagy épp "most könnyebb", de ez mind nem számít. vissza tudja pörgetni az idő kerekét? bárki tud 10-20 évvel hamarabb születni? lehet ábrándozni alternatív idővonalakról és ha ettől valaki jobban érzi magát hurrá. egyébként meg kockásfüzet, célkijelölés, tervezés, megfelelő partner választása (!!!) és tessék odarakni magunkat 5-10 évig... és nem megingani közben egyszer sem. jobban úgysem tehetsz. persze a halasztott jutalmazás nehéz eleinte... az instant örömöket meg ma be lehet zsákolni és villogni. az utóbbin jó gyorsan túlesni, aztán az előbbit megnyomni. :)
99% lejjebb volt életszinvonalban, mint most. viszont mostanra nagyon szétnyílt az olló.. és ez kvra az orruk alá is van dörgölve. média-celebség-tévé-újságok-reklámok. és van az is, hogy ezeket a szenzorokat direkt baszkurálják is a tévében (aranyifjak, mittudoménmik az ilyen musorok cimei). ami nettó károkozás, totál káros a társadalomra nézve - de a mindenkori hatalom ezt valamiért nem korlátozza. szóval az akkori világhoz képesz habzsi-dőzsi van, de azt is látják hogy relatívan mennyivel előrébb vannak páran. és nem azért mert okosak, vagy keményen megdolgoztak érte... meg tudom érteni az irígységüket. Ahogy azt is, hogy 10 évvel ezelőtt aki épp abban a korban volt hogy lakást, házat vegyen, az könnyebben tudott, mint most. Valamiért így érzik. Az érzéseikhez meg joguk van. Ilyesmi.
Az én buborékomban azon az 500 ezres nyaraláson múlik, ami egy évben 3 - 5 x megvalósul. Kb nincs is olyan ismerősöm, aki 3 x ne menne minimum egy évben. De az, hogy nyáron 2 alkalommal mennek az fix kb mindenkinél. 1 nyaralás az már nem is nyaralás. Túlfogyasztás ez kéremszépen pótcselekvésekkel megfűszerezeve.
Reménytelennek nem mondanám. A kis másfelest is sokan hitel nelkül tudták megvenni 5-10 év munka után. Mis is megvettük 2015 ben a lakást, igaz ketten voltunk, nem egyedül.
Befektetőként rizikósnak találom a tőzsdét (pl BUX idén +35%). Befektetési ingatlanom van bőven. Ezeket tartom. Fixmápokat (7%, ill. 6%) tartom. Viszont befektetési fizikai arany jó vételnek tűnik MOST. Mivel - 20 % -al alacsonyabban van pár hónappal ezelőtti csúcshoz kepest forintban. De ez az én élethelyzetem, az én portfólióm. A friss pénzekből valószínűleg bef. aranyat vásárolok tartaléknak. De ha találok nagyon "akciós " ingatlant , akkor a fixmápokat beforgatom ingatlanba. Figyelni kell a folyamatokat (gazdaság, politikai döntések, pénzügyek, stb.)
Más lett a prioritás a fiataloknál. Menj ki reggel 5-kor Ferihegyre, ott tolong több ezer, többségben huszonéves magyar fiatal, költik a pénzt élményekre.
"MInt ahogy slash is említette hogy volt (nemtudompontosan) havi pár négyzetméternyi panelt kereső időszaka. " 2011-13 között havi nettóm 2 nm panel volt. de vezetőként dolgoztam 3-350 között kerestem egy nm panel 150-200 korül volt még mert a nép fuldoklott a devizában. gyorsba kifizettem a hitelt köv héten elindultam házat nézni. 2013 decemberre megvolt a ház 2014ben indult a fidesz támogatás elindultak az árak felfelé.
A nulláról egyedül szülői segítség nélkül mindig is reménytelen volt. A 90es évek is reménytelen volt olvastam a Reddit fórumot hát inkább nem írtam bele. A fiatalok irigylik a 80as 90es éveket hát fingjuk sincs arról a csóróságról ami akkor volt.
Hát igen. így kicsit könnyebb egy ilyen boost-al indulni . én szüleim is egy fillér nélkül jöttek fel Pestre államtól nem kaptak lakást úgy kaparták össze a házat . após dettó.
méghozzá gyorsan változni képes állapot. és alighanem ők az éhesebbek. Lehet valaki iskolai nyelvtanár is meg adhat magánórákat is, azt is egy személynek vagy kisebb csoportnak. Meg lehet bármit is kisfizuért csinálni de ezek jelentős részét piacon is, takarítástól a fűnyíráson és az építőiparon át az említette tanításig. MInt ahogy slash is említette hogy volt (nemtudompontosan) havi pár négyzetméternyi panelt kereső időszaka. Lehet ez többet számít mint a kapott önrész vagy akár lakás adta nyugalom és békés munkahely adta elégedettség. Minden tanulság és következtetés nélkül. Már azon túl hogy nem írnám le a diákhitellel indulókat.
Ahhoz, hogy a gyerekek ingatlanhoz jussanak nem feltétlen kell egy halom pénz. Az önerő egy része, vagy kisegítve par millával simán megugornák sokan. A - nulláról, diákhitellel, uresseggel kikerülni a nagyvilágba nem leányálom, és ahogy körbe nézek nem is ritka. Aki most így járt jelen helyzetben esélytelen, de ez is csak egy állapot.
na ja, mint emlegetett mesterem aki szentistván körúti nagypolgári lakást kapott kiutalva ajiba. (oké felosztva, de elmaradtak a többiek kis apróért és visszanyitotta.) akkora alapterület hogy két nyuggernek melós megtalálnia egymást benne. Nem feltétlen az örökség volt a gazdagodás útja. pármilliós négyzetméterárral az már azért nem utolsó. Ja, gyerekeinek is lett valami nagyszülői meg keresztszülői örökség hasonló, nem tudom pontosan a részleteket. Ne számold ki ár per átlagfizetésből mint pisti barátunk mert elkedvetlenítő :D És én szüleim meg rakták a téglát a kádárkockába. FAter éjszakai műszakra ment öntödébe pakolónak hogy nappal dolgozhasson. Kiutalás helyett. Semmi panasz, csak gondoltam megemlítem az öreget egy kalaplengetés erejéig, legyen kontraszt. :D
Az X gen emberek nagyszülei mint pl én nulla értékű vidéki sok örökös által megosztott ingatlanokat örököltek a háború utáni nemzedék. Akinek a szülei 1950-1980 között feljöttek Pestre és értékes ingatlant teremtettek és nem cseszték el a 90es években vagy a devizahitellel ott van jó örökség.
Egyébként siralmas, de igaz, amit ír kb az 1/3-a, hogy majd örököl a mai 35 alattiaknak akkor lesz ingatlana. Ezt sajnos innen nézve a Boomer generáció egyik nagy hibája. Amit én is látok, hogy nagyon sok családban nem ment végig (ahol volt mit) a vagyon megőrzése és időben átadása. A nagyszülők öröksége ment ahova ment (pedig sok esetben van/volt), de nagyon nem mindenki a gyerekére gondolt, illetve kimerült abban, hogy legyen kaja, meg diplomázz le vagy legyen szakmád fiam... Ehhez képest az X és Y generáció szerintem sokkal tudatosabb, hogy ne üres seggel induljon útnak a gyerek.
Az üresen állók adóztatását is hasonlóan kaparásszák már. Egyébként ez a legjobban a bérleti piac-ra lenne jótékony hatással, drasztikusan megnőne a bevallott lakáskiadás aránya.
A jelenlegi formájában eleve nem is a fiatalok támogatása volt a cél! A jelenlegi OSP célja támasztani és gerjeszteni a piacot, tolni az árakat és a piac alját a csillagos égbe minden áron. Hasonlóan vélekedek egyébként a babaváróról is. Olyan formában szabad felhasználásúra csinálni, hogy kocsi, állampapír, TBSZ befektetés, vagy kurvázás legyen belőle, nem szabadott volna, így aztán majd mehet közpénzből a sok egybites károsult kimentése.
Ez teljesen jogos. Ettől függetlenül remélem a mi tranzakciónk még ez előtt lezajlik, mert még csak előszerződést kötöttünk, ugyanis a Foldhivatal meg nem jegyezte be a tulajdonviszony változásokat. Az előszerződésbe beletetettem, hogy az OSP bármilyen változása esetén hátrányos következmények nélkül elallhatunk a szerződéstől.
Az alapcélt azonban, hogy a fiatalok kedvezményes hitellel jussanak lakáshoz, a kormány továbbra is fenntartja.Arra a kérdésre, hogy előfordulhat-e, hogy ezeket a lakásokat nem lehet majd kiadni, Vitézy Dávid arról beszélt, hogy a befektetés célú vásárlások nem tartoznak azok közé a politikai célok közé, amelyeket támogatni szeretnének. TAPS!!!!!!! Végre!!!
"Az biztos, hogy a csaladi hazak padlozni fognak. Nem kicsit. Es a telkek is." Az epitoipar meg elkoszonhet a 850-1ms kivitelezesi araktol" ebbül lakhatási válság lesz! :D
Ebbe totál igazad van. Nálunk is a 150-180 körüli házakat egy-két eladott panellel + a 3 gyerek után járó pénzzel támadták meg. Szembe is egy ilyen nó lakik 180 volt a ház két évig árulták minden este lapátolja be a 3 gyereket a házba.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link