Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nincs teljesen igazad. Olyanba belemennék, hogy a panel árával megegyező hitel. Az még valószínűleg meg is éri, fel tudjuk venni, hosszabb távon jobban jövünk ki. Arra nem vagyok hajlandó, hogy a panel áránál jóval nagyobb hitel most, vagy a panel eladva és még mellette 20M vagy az feletti hitel most. Értem, hogy ez átlagos, szokványos, de erre nem vagyok hajlandó valóban. Sok mindenre kellhet pénz, és az, hogy a nagy családi ingatlan ára feljebb ment, nem ment meg attól, ha erre-arra kellene komolyabb összeg. Változhat a fizetésem is, sok minden történhet. Az tök jó, ha neked a te módszered bejött az életben, én másképp csinálom. Eleve vállaltam a következő költözködés kockázatát, hát most bejött. Panaszkodni nem panaszkodok, csak elmeséltem a sztorit, mivel ingatlan árakról szóló topik van, ez mégiscsak témába vág.
Engedd el, ne foglalkozz vele, költözzetek. Neked nincs 300 millió vagyonod, ami alsó hangon kellene az igényeitekhez (ház + maradjon a panel + tartalék). Mire meglesz, már nagyobbak lesznek a gyerekek, a kert nem lesz fontos. Nem te vagy az első és utolsó ilyen helyzetben. A tulajoddal ne foglalkozz, rafkó, jobban ért az üzlethez, mint te, hagyd a fenébe, ha nem win-win, akkor az nem a te üzleted lesz. Keress valamit ár alapján, ne vágyak alapján, vedd meg, költözz be, mert kell az állandóság is, örök bérlet nem működik idehaza.
Egyszerűen mindig kapálóztál, írtad azt, hogy NO GO ZÓNA Kispest de az amit írsz és ahogy anno írtad a házasságotok is tönkre megy, megnézném ezt, hogy igen, a kibaxott Wekerleteleptől 2-3 perc(!) sétára van a kispesti Hunyadi utca (Báthoryban lévő eladó házat Ti sem tudjátok megfizetni) de itt van, metró közel, zöld, de jaj, kispest de attól még járhatsz át 2 perc sétára a Wekerlére és játszik a metró közelsége……. És a házaknál sem kell félned, hogy mi történt velük… https://ingatlan.com/34574525 https://ingatlan.com/34481621 Tudom, sohasem válaszolsz a hozzászólásaimra, nektek szerintem 2 utcával lejjebb a helyetek a boldogsághoz.
Tisztáztuk, megértettettelek. ..de azért még leírom, hogy b.szni is lehet meg szűznek is maradni. Mindennek megvan a módja 😃Csak nem biztos, hogy mindenkinek tetszik a megoldás. 😃😃😃.
Visszatérek még a leírtakra, kiegészítem a korábbiakat: Írtam már korábban, hogy nem volt "titkos" segítőm és hogy én abban voltam szerencsés, hogy budapesti értelmiségi családból származom. Emiatt lett más világszemléletem, hitem önmagamban, klasszikus műveltségem és számos olyan dolog, ami miatt boldog életet élhetek. Például emiatt voltam mindig elégedett azzal, ami van. Rengetegen emésztik magukat elérhetetlen anyagi célok miatt, irigykednek, másokhoz hasonlítgatják magukat és úgy érzik, szart sem értek el, azt hiszik, hogy a tökéletes pillanat megéléséhez a Maldív-szigetekre kell menni egy szelfiért. Én meg a múlt heti kellemes időt kihasználva kimentem a kertbe egy könyvvel és megcsavaroztam az egyik rózsafuttatót. Írod a 46 évesen agyvérzést kapó barátod esetét. Az élet időnként nagyon kegyetlen. Amikor az első családi házunkat építettük, volt még egy hozzám hasonló korú srác az utcában, aki szintén építkezett. Sikeres vállalkozás, csini feleség, két aranyos gyerek, minden gyönyörű. Néhány év múlva a feleséget rákkal diagnosztizálták, a férje pedig két-három éven keresztül nézte, ahogy a párja elsorvad, majd meghal... Felfoghatatlan tragédia. Bizonyos dolgokat egyáltalán nem tudunk kivédeni. Annyit tudunk tenni, hogy igyekszünk csökkenteni a kockázatokat. Mi például odafigyelünk a minőségi étkezésre, minden nap (de szó szerint) sportolunk és nem stresszelünk. Ebből a háromból a legtöbb embernél semmi nincs meg. 50-60 kilós súlyfelesleggel rendelkező emberek ülnek a gasztroenterológiai és kardiológiai szakrendeléseken és a géneket, meg a szar egészségügyet okolják minden bajukért. Pedig a súlyosan elhízott test ezernyi egészségügyi problémának és kockázatnak az okozója. Milliónyi dolog múlik az egyénen. De ezzel a legtöbben nagyon nem szeretnek szembesülni, hiszen akkor az ő térfelükön pattog a labda és nem lehet másokra mutogatni...
Nem költöpénzre meg feújítási költségre gondolok hanem vagyonelemekre pl egy 60 -70 millás panelre és ugyanennyi PMAPra. Azokat kell elengedni a házhoz. Szerinted nekünk hogy van házunk? Úgy hogy nyolc milláért adtuk el a panelt ami ma 60at érne. Szerinted én nem sajnálom? De. Gyors döntés és haladni előre. Azóta a ház is ötször annyi ér. Ez ilyen. Peti84 is leírta tegnap. Ha kell egy ingatlan időben megvenni gyorsan dönteni aztán jön egy év nyomor de aztán összszeded magad. A csávó nem akarja igazán ezt nem vállalja. A nyaraló után is le voltunk égve 3 éve ma a dupláját éri. Ez van. "Tedd, vagy ne tedd. De ne próbáld!" (Yoda Mester) :-)
Mindennek meg kell fizetni az árát. Az idő pénz. Ha valaki nem szerződik le azonnal a kialkudott összegre ne csodálkozzon.. hogy nő a vételár vagy más viszi.
Az öreg nénik jó spekulánsok. Azt nem szeretik, hogy ha csak etetni próbálják őket..De ha már számoltak mit kezdenek a pénzzel, akkor úgy veszik, hogy égeti a pénzüket az időhúzás. Ki kell ugrasztani a nyulat a bokorból.. Ha mégsincs senki 140-en akkor sincs para. Felkerül a piacra. Mit bukik? havi 250-et? Miért ne próbálkozhatna mániában túlárazni?
Magánvéleményem.. Mi az, hogy úgy nem veszünk házat, hogy valami maradjon? Csak úgy veszünk házat, hogy maradjon pénz. Ha házat veszel akkor igazából soha nem tudod mit veszel. Pláne ha hitel is van. Hitelt veszel, felújítást is veszel.. Agysebész árban veszel munkásokat is. Alapanyagot is. Fullra kitárazni egy nyavajás lakhatási ingatlanért? Saját lakhatásra vett ingatlannál szerintem inkább minimalizálni kell...
Most meg otthagyod a szerelmed a Wekerlét és kimész az agglóba ahol szar lesz. Aztán majd Pistike12 ver. 2 lesz belőled. Jól megbánod az agglót. Ott fogsz lakni ahol nem lesz jó. El kell adni a panelt ott a 70M PMAPban és el lehet menni bőven 120 fölé. Úgy nem veszünk házat hogy közben valami maradjon. Baszni ls meg szűznek maradni elég nehéz.
Megfontolom, köszi. De azért ne feledjük, Wekerlének sok az irreálisan szerelmes rajongója. Mi is azok vagyunk, de azért még nem a legszélsőségesebbek.
Egyre inkább az a meggyőződésem,h ez egy orbitalis blöff. Látatlanban, hirtelen 140-et kinálnak, mikor te teszel egy 120-as ajanlatot.Ugyanmár. En a helyedben adnék irasban egy ajanlatot, szamodra kedvező fizetesi utemezessel, 72 órás ervenyesseggel. Mi vesztenivalod van? Szóban hozzatennem,h neked is lepned kell a mostani ingatlanpiaci helyzetben, rád sem várnak tovább egy másik,kedvezőbb lehetőségnél.
Figyelj, én tisztelem a véleményeket, sőt, azért írok ide, mert mindenféle gondolatra kíváncsi vagyok. De Te nem olvasod el, hogy mik voltak leírva? Az van, hogy a 120-at kifizetnénk, a 140-et nem. Ha nincs vevő, hát nincs, mi költözünk. Ha adott időben visszalép a tulaj, akkor visszalép, ha nem, akkor megyünk el. Számunkra a 120 az a felső határ. Lehet, hogy sok, stb, de az a vége. Az a 20 millió különbség az pont annyi év spórolt pénzét jelenti, ami már számítana később.
Engedd már el! Amit csinálsz az nem normális. Már 2 millió ft/nm árról beszélünk...... Wekerlén! Ez egy vicc! A vége minimum 160 millió lesz. Gondolkozz már egy kicsit! -- 140 millió látatlanban! Mondd te tényleg ennyire hiszékeny vagy? Ez egy társasjáték, amiben te az egyik bábu vagy amit tologatnak össze-vissza. És ebben te partner (balek) vagy. Úristen! dehogy van vevő! Ezt is csak neked lehet beadni! Csak magasabb árat szeretne elérni. Mások azért látják a fától az erdőt! -- Hidd el, hogy a későbbiekben ez komoly problémák eredője lesz....... -- Lassan ennyiért bárhol vehetnél új építésű ingatlant......
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link