Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
hunball2 szombat, 19:26
Előzmény: #242238  Bianco
FB-on írt embereknek. Vagy hát lehet, hogy beszélt másokkal is. Az időrendbeliség az biztosan úgy volt, hogy ránk reagált. Semmi szó nem volt semmiről, nem hirdette, aztán egyik este mondtam nekik, hogy szeretnénk beszélni az esetleges megvételről. Rá két órára már írt FB-on. 
HPPapa szombat, 19:24
Előzmény: #242237  hunball2
Ezért nem éri meg totojázni, lépni kell, amint megvan a pénz rá, max. ha nem jön be 5 év múlva továbblépni.
Bianco szombat, 19:19
Előzmény: #242235  hunball2
Én nem hinnék neki, ha pont a ti 120-as ajanlatotokra reagalt.
hunball2 szombat, 19:16
Előzmény: #242233  DaGi
Igen, a 140 őrület. Ez 68 m^2, a tetőtér nincs beépítve, el sincs kezdve. A kert szép, 500 m^2 a telek, a ház kb 10 éve felújítot. Szép környék, persze. De szerintem továbbra is csak 110-120-at ér, legalábbis úgy mondom, a számunkra. Az a plusz 20-30 millió már ér annyit, hogy akkor megyünk máshová. Túl sok pénz az. 
hunball2 szombat, 19:14
Előzmény: #242234  J0hnnyEnglish
Nem sok van. A mostani kínálat elég kaki. Valamit engedni kell, akkor végül elengedjük Wekerlét valószínűleg.
hunball2 szombat, 19:12
Igen, tudom, hogy mondtátok. Intéztem is pár dolgot, a faügyi felmérést, ezt meg azt. Csak ugye karácsony után beütött az anyámék baszakodása (gyámüggyel fenyegetés), meg nekem volt egy nagyon fontos munkával kapcsolatos, stresszes ügy. Most jutottam odáig, hogy csökkent a stressz-szint, hogy akkor csináljuk.  ----  Furcsa a vételi ajánlat, de nem hiszem, hogy kamu. Vagy hát fene tudja. Itt nem volt senki lakást nézni, titokban se lehetett, az nagyon ritka, hogy senki nincs itthon, délután főleg. Szóval hogy fotók alapján bemondjanak 140 milliót, az elég furcsa. De hát akkor ezzel kell együtt élni, erre reagálni. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 19:12
Előzmény: #242233  DaGi
Az a nagy kérdés mennyi ilyen ingatlan van a környéken. Hb elmondása alapján nem sok.
DaGi szombat, 19:09
Előzmény: #242228  hunball2
És aki megveszi, nem akarja tovább kiadni? Szoktam manapság ilyen bérlővel együtt hirdetett ingatlanokkal találkozni, viszonylag gyakran. A 140 az nagyon durván hangzik. Már a 120 is az volt.
slash szombat, 19:06
Megmondtam , ba+eg, megmondtam! Baszhatjátok!  Százmilliók ülnek az emberek zsebében. Ezt onnan tudom hogy mondták nekem akiknek van ennyi. Tessék. Pakolás.  
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 19:04
Okosnak persze könnyű lenni, de páran már decembertől mondogattuk, hogy 2025 februárig lépned kellene.
Bianco szombat, 19:02
Ebben te biztos vagy,h nem blõffõl?
FeherTibi szombat, 19:00
Vajon tényleg megvenné valaki 140-ert ? Lehet, nincs is 140-ert vevő. 
hunball2 szombat, 18:54
Na lakhatási ügyben beütött a lehető legnagyobb gáz. Addig szarakodtunk, míg eladják a fejünk felett. Pontosabban megvehetnénk mi is, de most 140-ért, a tulaj szerint kapott egy ilyen ajánlatot. Hát, meglep. Most voltunk ott, hogy megvesszük végre 120-ért. Elkezdtem nekik mondani. Ő elkezdte mondogatni másoknak, hogy lenne eladó. Aztán most meg ez van. --- Hát, 140-et biztos nem ér számunkra, szóval marad a költözés. Kérdés, hogy korábban odaadta-e volna 120-ért. Ki tudja. Akkor is elkezdte volna hirdetni. A fene tudja. --- Hát ezt jól elkúrtuk. 
Goldstein17 szombat, 17:51
Előzmény: #242226  N0MAD
Nem kell annyira messzire menni...
N0MAD szombat, 17:48
Előzmény: #242225  Goldstein17
Ja, annyi sok szabadidővel rendelkező hajléktalant látok, mindjárt a siker jut eszembe róluk.
De a zsákfalusi többgeneráciös munkanélkülieket is írhattam volna. Nem is ertem a forbes miért nem hozza őket címlapon.
Goldstein17 szombat, 16:00
Előzmény: #242224  tihamer
Na ez is egy nagy marhaság. A siker mérőfoka, az értelmes tevékenység. Persze van az a mondás, hogy valaki annyira hülye, hogy azt se érti meg, hogy mennyire hülye.
tihamer
tihamer szombat, 15:19
Előzmény: #242208  FatFIRE
"Nekünk más szempontjaink vannak, mint a legtöbb embernek, FIRE életet élünk, bőven van időnk."
.
Nagy nagy gratuláció!
A sikernek egyetlen méröfoka hogy mennyi szabadidőd van.✔️
FeherTibi szombat, 15:04
Előzmény: #242218  Business
Én közel 2 évet éltem Dél Franciaországban, munka kapcsán jutottam ki. Konkrétan Nizzaban éltem kb 16 hónapot, 5 hónapot Aubagne-ban, és 1 hónapot Gemenosban. De turistaként voltam Marseille-ben, az olasz Sanremo -ban is, illetve több francia kisvárosban. A kb 350 ezres Nizza jó város, de a lehetőségek tekintetében elmarad Budapesttől. A kb 900 ezres Marseille is elmarad. Aubagne szerintem nem jó város, olyan semmilyen. Gemenos nagyon kicsi, nem tetszett, de érdekes, hogy ugyanakkor nagyon gazdag város. Sajnos az arab jelenlét nyilvánvaló. Nem láttam arab erőszakot, ugyanakkor aki arabokat megismertem, általában nem voltak szimpatikusak (pl. kollégák), 1-2 kivétellel. Franciaország szerintem (tovább) lesullyed az arab hatás miatt. Illetve a kis városok, pl. Cagne sur Mer, tényleg kicsik, nincs nagyon ott semmi. Illetve pl. Nizza éjszakai élete...sokkal nagyobb éjszakai életre számítottam. Egy békés, üdülő város. Nappal amúgy remek, főleg nyáron. Az óváros az üzleteivel nagyon csabito. A Nizza Marseille vonalon szerintem ez a két legjobb város, igaz, közöttük nincsenek nagyobb városok. 
N0MAD szombat, 13:11
Előzmény: #242217  FatFIRE
Azt nem is állította senki itt szerintem hogy az x száz éves, várfalak mögötti sikátoros épületek optimálisak lakhatásra. Mert leginkabb műemlekek, valamit valamiért.
Andy01 szombat, 12:47
Előzmény: #242220  FatFIRE
Ezt irod: " az ingatlanszerzés költségei baromi magasak, a folyamat végén illetékekkel, közjegyzői díjakkal kétszer-háromszor is többet fizetsz, mint itthon."
Nem derul ki, hogy ezt hogy erted, ezt nem igy latom.
 Igen, az ingatlan utan fizetendo ado a helyi onkormanyzattol fugg.  A vagyonszerzes illetek az  ingatlan utan   azonban  tudomasom szerint egyseges Franciaorszagban. Uj epitesu ingatlanokra  - ha jol olvastam - 5 % jelenleg is, melyet az epittetok tobbnyire atvallalnak es a kozjegyzoi dijakat is. A regi epitesuekre pedig 8% az atirasi illetek.
 Milyen tapasztalataid voltak / vannak a banki atutalas szabalyaival, a vetelar utalas vonatkozasaban? Ha vettel valaha Fr.o. ban ingatlant,  bizonyara vannak ilyen tapasztalataid.  Ez ugyanis jelenleg egy lenyeges kerdes, es neuralgikus kerdes.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek