Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD szombat, 22:02
Előzmény: #242259  hunball2
Talán én lehettem.
Van az nagyobb különbség is, mondjuk én motorral áthidalom a dugók miatti időkülönbséget. De ez elég speciális fejlóvés, nem is ajánlom senkinek, ez én vagyok.
Pláne kisgyerekeseknek nem ajánlom.
De azzal csak egyetérteni tudok hogy negyvenesen, pláne kisgyerekekkel, nem tolunk mindent sőt hitelt is lakhatási ingatlanba (mégha van is másik, és ha van választásod persze és nem nulláról kell megoldani.). 
Tartsd szárazon a puskaport, a világ is változőban az ország meg pláne. 
Amennyit meg a kompomisszum hozott tizenéves távon (a pesti ingatlant szintén kiadva aztán eladva és az áremelkedést zsebretéve) az nem kevés.
Én nyitvatartanék minden opciót a helyedben.
Mostanában zajlanak sajnos idős rokonnal kótházi szociálós ellátási örkényi élmények, magamnak is nyitvatartom a mobilitást.
hunball2 szombat, 21:48
Előzmény: #242256  Peti84
Az a baj, hogy nem volt meg rá a pénz. A mi gyarapodásunkhoz képest ez a ház a felső határ környékén van. Ott volt tavaly is, ott van ma is. A vacilálást bizonyos részben az okozta, hogy a teljes vagyon plusz mennyi hitelt vagyunk hajlandóak saját lakhatásra rászánni. Értem azt, hogy mindenki szerint el kell intézni a saját lakhatást, kerül, amibe kerül, de hát mégse mindegy hogy mit mennyiért. Nekem sajnos nem elfogadható az a gondolat, hogy 40 évesen minden pénzt ingatlanba öljek, és azon felül most kezdjek hitelbe. Egy csomó pénzt kerestem, keresek, akarok félretenni is. Tehát ha  a kívánt életminőség nem elérhető, akkor lejjebb adom az életminőséget, hát ez lesz. Ez kb. az az érvelés, amit az egyik fórumtag mondott, nem tudom ki, hogy ő inkább vállalja az agglót, cserébe azért a 30-40 millió pluszért. Hát neki jó, akkor jó. Mi az agglót nem fogjuk vállalni, de akkor kicsit kijjebb mozdulunk majd mégis. ----  A költözés a nagy szívás mégis. --- Pistikével meg nagyrészt egyetértek. 
Vodafonelive
Vodafonelive szombat, 21:44
Előzmény: #242253  hunball2
Most vagy soha.
Pistike12 szombat, 21:27
Előzmény: #242252  hunball2
Illetve itt a lenyeg:
"egyik se volt olyan jó, hogy megvegyük" 
Ez egy fontos mondat. Ezert elmeleti, hogy ugyanott vagytok. Sajnos nem. 
Autot vadaszok sajnos most (gtk lett a kocsim) , es hasonlo vagy inkabb rosszabb mint az ingatlanpiac. 
Uj ar feletti 8-10 eves autok, a kinalat csak latszatra van. Leharcolt szarok, hazug eladok (fokent a maganszemelyek) ha beesik egy jo akkor kb fel napod van. Es a vevok jo resze kotvenyes es munkashiteles. 
Az arazasrol meg ne is beszeljunk, mert kepesek 200e feletti dieseleket arulni horror aron, es folyamatosan nonek az arak az elmult par honapban. 
Egy jobb allapotu 8-9 eves touran 8m+ lett
A kereskedo mondta, hogy a heten egy 2017ben altala eladott kocsit szamolt be ugyanannyirt mint akkor eladta. 
Peti84
Peti84 szombat, 21:20
Előzmény: #242249  hunball2
Sajat lakhatasnal (foleg csaladdal, gyerekkel) soha sincs tokoles, ha tetszik az ingatlan es van rá, gyakorlariag azonnali vetel, még akkor is ha utana 2 evig alig marad penze az embernek (en a 2 evet a megbaszodasi szakasznak hivom, szar mert sok melo es sok penz, de utana jobb lesz).
Pistike12 szombat, 21:20
Előzmény: #242252  hunball2
Felre ne erts, csaknl a hirdetes meg a megvalosult adasvetel manapsag tavol all egymastol sajnos. Munkatarsam 8 honapja futott ingatlanok utan. Amit nem vittek el elole mire odaert, arrol kiderult mindig vmi bibi. Nem hitelezheto, a tulaj csak arulja es nem eladni akarja (ilyen rengeteg volt) stb.
Erre utaltam. Elmeti szamok elmeleti ingatlanok tomkelege van a hirdetesekben. 
slash szombat, 20:58
Előzmény: #242253  hunball2
A paneled se ér annyit amennyire felment. Ez egy ilyen világ. Semmi nem ér annyit ha venni kell de az enyém amit árulok minden pénzt megér.  Faszt. 
Megmondtam:  Panel 60M , szar ház Bp 120M jó ház BP 150M felett. 
Sajnálod rá. Eddig is sajnáltad rá ezután is sajnálni fogod rá. Persze jött a finom PMAP kamat de annak vége. Tihamér legalább idejében lépett. Fasza lesz a kiskert után felcuccolni az ötödikre, most hogy jön a tavasz.  Ha 2023ban vettél volna már a felújitott házban ülnél ami akkor 100 volt ma 140.   
hunball2 szombat, 20:40
Előzmény: #242250  Pistike12
Ha a panelt eladnánk, akkor ezzel is egálban lennénk. Az is felment, bérleti díj végig jött,  a PMÁP kamatozott. Tehát még ehhez a 140-hez képest is kb. egálban vagyunk a 2023 januári álláspontot tekintve. Ha a fizetésből félrerakott pénzt is nézzük, akkor még jobb a helyzet. Sajnos viszont egyszerűen nem éri meg 140-et kiadni egy olyanért, amit még be is kell építeni utána. A 120 is erősen kompromisszumos lett volna.
hunball2 szombat, 20:36
A többi wekerleihez közelebb kerültünk, azokat alaposan néztem. Csak egyik se volt olyan jó, hogy megvegyük. Mást nem tudok biztosan.
hunball2 szombat, 20:36
Rendben.
Pistike12 szombat, 20:32
Előzmény: #242247  hunball2
Ovatosan ezzel a 24 januar ota minden ingatlanhoz kozelebb kerultetek. A kinezettol eleg messze. A tobbit meg nem tudjuk... 
hunball2 szombat, 20:25
Mindenesetre az azért vicces, hogy mindig mondtátok, hogy ez nem ér ennyi pénzt, 120-at se, én mondtam, hogy annyit ér, amennyit valaki ad érte. Hát ha kifizetik a 140-et, akkor annyit ér. Na majd meglátjuk. De ha valami miatt dugába is dől az eladás, szerintem mindenképpen költözünk. A feleségem se akar bizonytalanságban élni. --- Szegények vagyunk, a kívánt életminőséghez. Ez van. Ugye átbeszéltük ezt, nekünk a vágyott életminőséghez kell a metróközel is, mert utálunk minden nap autózni. Meg a kert. Meg hogy ne putri legyen az utca. Hát hogy minden meglegyen, kellő négyzetméterrel, ehhez mégiscsak szegények vagyunk. 
DaGi szombat, 20:20
Előzmény: #242247  hunball2
Kosz a helyesbitest! Inflacio akkor mar valoban nem volt tul nagy. 
hunball2 szombat, 19:51
Előzmény: #242246  DaGi
2024. január 1-től béreltük. Azóta nem volt akkora infláció. Wekerlei árak nem is emelkedtek sokat, de a budapestiek azok persze igen. A megtakarítás az jó, mindenféle ingatlanhoz közelebb kerültünk. Más wekerleiekhez is. A költözés a nagy szopó, meg a keresgélés előtte. 
DaGi szombat, 19:43
Előzmény: #242239  HPPapa
Nem emlékszem már mikor költöztek hunball2-ék abba az albérletbe. De ha legalább 2 éve, akkor ma egyébként konkrétan jobb helyzetük kellene legyen, ha meg akarnák venni az ingatlant emelt árom is. Megtakarításuk kamatozott 35.6%-ot, a lakás ára nőtt 16%-ot. Közben meg valami 250K körüli bérleti díjat fizettek. Tehát ha két évet béreltek, akkor még az 2*2.5% hozam. Így akkor a különbözet 14.6%. (Ha esetleg rosszul emlékszem és 300K volt a bérleti díj, akkor 2*3%) A megtakaírítás annyival nőtte túl azt, mintha 120-ért megvették volna két éve. Viszont a lényeg végső soron mégis az, hogy akkori 120M-ért nem érte volna meg nekik. Ha 2023-as 120M-t nézünk, annak az inflációval korrigált nominális értéke ma 164.7M forint lenne. Csak ahhoz képest nézve a 140M nem sok. Viszont az már egy másik kérdés, hogy ennek ellenére simán lehet, hogy nem ér meg annyit. Főleg ha azt is hozzáveszük, hogy milyen nevetséges a kiadási hozama jelenleg.
hunball2 szombat, 19:42
Előzmény: #242243  Freszelés
Telefonban azt mondta, hogy egy olyan emberről van szó, aki ismeri az utcát. Hát jó. Ha valakinek ér ennyit tényleg, akkor vigye. 
hunball2 szombat, 19:41
Előzmény: #242242  Freszelés
Igen, azóta telefonáltam vele, kb. ezt mondtam. 
Freszelés szombat, 19:37
Előzmény: #242242  Freszelés
Van hogy megtekintés nélkül vesznek az emberek ingatlant, de szerintem inkább leharcolt panyelt és nem házat. Azt kibelezik és kész, tizenkettő egy tucat. Nem hiszem hogy vakon lett vásárló házra ilyen hirtelen. Ennyire nem extra a házikó/lokáció/ár.
Freszelés szombat, 19:35
Előzmény: #242229  FeherTibi
Lehet blöfföl.
"Azért ha mégse lenne vevő vagy visszalépne, akkor 120-ért mi megvesszük. Nyilván a mai nap elkezdtük intézni az elköltözést és ha beindul a folyamat akkor mi már nem jövünk vissza és addig tartott a 120-as ajánlat. Várhatóan pár napig el ez a 120-as ajánlatunk."
Ezzel egészen biztosan nem vesztetek semmit és megadjátok a lehetőséget annak hogy ő valami ürüggyel (visszalépett, stb) arcvesztés nélkül visszakozzon.
hunball2 szombat, 19:27
Előzmény: #242239  HPPapa
Igen.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek