Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Lacikonyha ismet remekel: Nagyon szorakoztato, historizalo, erdekes.. de megis, mintha egy minimalis ingatlanpiaci szakszeruseg is lenne benne, a targyra terve, milyen jo lenne...De most legalabb nem cikizi a tobbi hozzaszolot, ez ez mar haladas!
azt nem érted hogy miért van az a jelenség amiről írtam 2 példát? .. írok még egyet,hátha segít tegnap írtam sokadjára arról, hogy a 35 millás bazilikában készült fotókat tartalmazó hirdetésre jelentkező vevőnek a Hajósban adtam el180-ért, az eladó egy felújítós is merősőm volt az Andrássyn ücsörögtünk a szerződéskötéskor, ami hosszadalmas volt, mert tolmács is kellett, és sugdolóztunk mondtam neki hogy van 150 nm felújítandó a Királyi Pálban, az ő műfaja, vegye meg azt mondta, hogy tukmálta már rá pár napja az otthoncentrum, de azoktól a pöcsöktől nem vesz, de ha én ajánlom az más ,ha vége ennek, menjünk el,és estére kész volt a megegyezés és ő hozta arra a 900 milliósra a vevőt, ha annak én ajánlottam volna, nem hogy egyik fülén be, a másikon ki lett volna a hatás, hanem egyiken be sem .. nem mindenki éhező akinek mindegy, hogy hogyan, melyik asztalnál és milyen társaságban, csak legyen ennivaló
én azt látom, hogy a 2010-es évek mézesheteinek vége, valami változás elindult. sok szempontból (kamatok, államadósság, stb.) elmentünk a falig a járványkezelés során, és most jön az, hogy kettőt hátra kell majd lépni. a rekord sok hitelezéssel előre hoztunk rengeteg jövőbeli fogyasztást, most jön el az ideje, hogy ledolgozzuk egy részét. emerald jókat ír, és én azok mellé még címszavakban bedobok párat: korfa (gazdasági és politikai szempontból), eu tagság, beragadó infláció, élelmiszerhiány, geopolitikai összetűzések (gazdasági, katonai), valamilyen szintű deglobalizáció, magasabb hitelkamatok, végletekig polarizált társadalom. ezek közül nem mind magyar sajátosság, de a fejlett országokban is fellelhető már egy része. úgy gondolom most inkább járunk 2006-2007 környékén a nagy eseményeket tekintve, mint 2015-ben, ha érted mire gondolok. nagyon észnél kell lenni!
Európai jelenség sajnos, és ahogy haladsz keletre a korrupcióval együtt egyre szélsőségesebb, hogy a munkajövedelmeket szarrá adóztatják, ithon +-ban még az áfa is sokkos. Ezzel szemben a tőkejövedelem, különösen a nagy vagyonnal rendelkezők esetén arányában szinte nem is adózik. Ennek nyilván vannak okai, de utalnék itt Pogátsa Zoli GDP hajhászós cikkére. Amennyiben az éghajlatváltozás miatt keresztbe kell feküdni a jelenlegi növekedési modellnek, az a legjobban nem a kisembert viseli meg, hanem a tőkést, mert mint utóbb kiderül a megtermelt jövedelem 90%-a itt köt ki. Ugyanakkor a politikusok úgy gondolják, hogy ezt a felelősséget is majd a kisemberre tolják.
Mit gondoltok egyébként Bécsről ? Ott egyre többet hallom, hogy sok a "szociális"lakás, állami olcsóbb lakhatás, ami lakhatási szempontból előnyös, cserébe sok is a bevándorló, a nem annyira pallérozottak közül is. Kíváncsi lennék egy összehasonlításra élhetőségben mondjuk egy Stuttgart-München-Zürich-Bécs-re.
Én nyugat-dél német országban nem találkoztam licittel, albérletnél , olyan volt amit megnéztem szép is volt árban sem volt vészes, de fenn volt a hegyek között, így a munkábajáráshoz minimum 2 autó abból is minimum összkerekes vagy terepjáró, ehelyett egy közepes kisvárosban sikerült egy szép , frissen felújítottat megcsípni közel a központhoz. Megnéztem , és kivettem. 1 hétre rá költözés. Kirazódást látok én is az alacsony bérű emberek között, de ha egy háztartásban csak az egyik fél keres jól (kicsivel átlag fölött) akkor már könnyedén meg tudja az ember engedni magának. Magyarországon, nyugati régióban is jól fizető állás kell, hogy az egyik fél fizetésének a 50-% a ne menjen el a lakbérre + rezsire.Ennek alátámasztására egy link : https://www.penzcentrum.hu/karrier/20220324/igy-kinlodnak-a-magyar-csaladok-itt-a-bizonyitek-a-tobbseg-nem-jon-ki-a-havi-jovedelmebol-1123281 Illetve próbáltam a németről is : https://www.iwkoeln.de/presse/interaktive-grafiken/judith-niehues-maximilian-stockhausen-einkommensverteilung-in-deutschland.html Ez alapján én úgy gondolom, hogy egy átlagos albérlet ezen a környéken, nem nagyvárosban, de közel munkahelyhez, könnyebben kifizethető a nyugaton, mint magyarországon. Hitelekre nagyon hasonló a kép attól a ténytől eltekintve, hogy magyarországon a kamatok 10% körül vannak, (9 amiket most kalkulátor kidob), Németországban hirtelen 4,4 % ost találtam.
Na igen, anno elkövettem azt a hibát, hogy feltételeztem pár hirdetésről, hogy véletlenül csináltak életlen, meg értelmetlen fotókat :) A kiárazódás meg nagy hiba, ha az országok nem kezelik le, olyan elvándorlás lesz, hogy ihaj. Akkor meg munkaerőpiac rip, lehet hozni mindenhonnan a népeket, de annak a minőségi részéről itt sem hallok jók. És köszi!
Valóban, sajnos Svájcban is van hova nőni az áraknak. Genf kantonban 2000 óta háromszoroztak az árak. Zürich kantonban 2.5x, és ezt a bérleti díjak is szépen lekövetik. Van egy társadalmi réteg, aki ennek haszonélvezője, és vannak akik reménytelenül kiárazódnak a piacról. Összességében nem látom, hogy pl a budapesti ingatlanpiachoz képest ez egy fairebb játék lenne, erre vonatkozott a hozzászólásom. Remélem bejön nektek hosszú távon is a kinti élet
Le van szabályozva az emelés. És az is, hogy ha változik a Mietzins mondjuk negatív irányba, akkor azt nem nyelheti be önkényesen a bérbeadó, pont ugyanannyival csökkentenie kell a lakbért - ha a bérlő kéri. Nekem és a kis cimboráimnak is csökkent így a bérleti díjunk. Emlékeim szerint többször is. Van ilyen is. A bérbaadói és vevői kultúra pedig ég és föld. Bele se érdemes menni, hogy mennyire más. Nem tudom, hogy milyen a 2023-as helyzet, de anno Zürich városban magában mentünk inspekcióra, akkor valóban voltak olykor giga sorok: 20-30 várakozó ugyanarra a lakásra libasorban a folyosón. Nyilván nem mi kaptuk, de "eggyel kijjebb" már egyáltalán nem volt ilyen versengés. Volt, hogy utánam telefonáltak vagy hogy "elengedjük az első 2 hónapot, csak gyere ide - ez mondjuk extrém volt, Seebach nem a legelegánsabb környék volt anno. Nincs nagyszámú mintám, de ha "kijjebb" jelentkeztek az cimboráim valamire, akkor azt jó eséllyel (30-40-50%) meg is kapták. Nem volt licit se semmi ilyen. Az 'eggyel kijjebb' a főpályaudvarhoz nézve 20p utazást jelent vonattal, ami akár ennek a Zürich városnak a határa is lehet. Züri vonathálózat != magyarországi vonat hálózat.
Pontosan. Anno ezt írtam Lacikonyhának, hogy ezzel a paraméterrel alighanem nem számolt. Ráadásul sok helyen tetőtérbeépítés, szállodák, 8 emeletes új épületek, nulla levegőzés, fullasztó utcák. Erkély nuku. Ülsz a százmilliós belvárosi lakásban és éjjel-nappal mennek a klímák. A sokszínűséget meg óvatosan kezelném, arra nem ördögtől való a kvóta.
A klímaváltozás elől nem lesz könnyű elmenekülni. Mert mindenhol is lesz. Sokszor előjön itt pl Bécs, Stuttgart vagy Zürich élhetősége, na de a klímája alig különbözik Budapesttől. A hőhullámok simán felnyúlnak Dániáig és Lengyelországig, de akár feljebb is. Vagy Kanadában egy-két éve 45-50 fok volt heteken át, amire soha senki még csak gondolni sem mert. A kétlaki élet mint megoldás pedig kevesek kiváltsága lesz: a telet a spanyol tengerparton, a nyarat pedig átellenben Ausztráliában tölteni.
A zürichi kommentjeidre ítam ;). Bőven érződött rajta, hogy az nem tetszik neked, illetve abból, hogy akik itt a topikból külföldön élünk mi "rózsaszín" ködben élünk még. Lacikonyhával megpróbáltam kulturáltabban beszélni erre általánosítva sértegette a szakmámat és végzettségemet. És nincs annyi türelmem, hogy az ő egyszerű kijelentéseit elfogadjam. Ahogy neked és neki sem kell az enyéimet, de azokra lehetne még egy felépített kommentet írni, hogy pl .: mikor írtak hogy szerintem az azonnali készépénzes vevő kb álom, (nem mondom, hogy nem létezik, de ritka mint a fehér holló), erre hozhatott volna egy olyan építő kritikát, hogy az ő 30 adásvételéből 15-20 volt ilyen. Akkor elfogadom, hogy az ő tapaszalata ez. Ehelyett megint egy topiktől teljesen elrugaszkodott választ kaptam. Nincs bajom azzal, hogy itt van, és színesíti a tudást, azzal van bajom mikor 20 kommentem keresztül floatolja a topikot családfával,meg azzal, hogy ő mekkora király, és a topikból nem értheti meg őt! Ezt tényként leírta. Én erre kértem előszőr szebben aztán csúnyábban, hogy vegyen vissza, de ez nem sikerült.. Én befejeztem...
Jó, én inkább a bérlési oldalt látom. Az nagyjából lejött, hogy ha felkerül egy jóféle ingatlan, akkor nagyjából az ingatlanos dönti el, hogy kinek a pályázata lesz legfelül. Szóval lehet tejelni, vagy rádobsz a havidíjra némi pluszt. Erre mondta az ingatlanos ismerős, hogy ez itt új. Ebben a tekintetben valóban van ilyen, de legalább annyira számít, hogy egyáltalán ki vagy. Meg inkább kiadják 5-10 évre az ingatlant oszt jóvan, beleírják a papperbe, hogy hány évenként lesz emelés, ez tudtommal törvényileg le is van szabályozva (mármint a mérték). Azon meg annyira nem csodálkozok, hogy a jóféle ingatlanoknál nincs kótya-vetye, az egyik ismerős is letelepedett a környéken és kicsengett a házra vagy másfél millió CHF-t. Na ilyenből itt rengeteg van, van hova nőnie az áraknak. Mellesleg mi sem boci szemekkel jöttünk ám ki (kapásból 500CHF/hó-ra raktuk az előre nem látható udvarias lehúzásokat) az összkép a lényeg. Eddig az remek.
A sokszínű közönség ok. De mi van azzal, hogy a 4-5 trópusi éjszakák száma felmegy nyaranta 40-50-re?! Azaz nem csak nappal lesz 40-50fok, de éjjel is 20-27 Pláne a nagyvárosi beton-aszfalt miatt. Ez nekem éllhetetlen! Ha tehetem, két-három laki életet fogok éllni. Cserélgetve az épp élhető helyet, akár országon kívűl. . Eddig csak a felmelegedésről szólt a fáma. Ma már arról, hogy a trópusi meleg nyarakat váltják átmenet nélkül, a szibéria telek magyarország esetében. Hogy a tisza, kiszárad nyaranta. Mindez, előrejelzés nélkül, pár év alatt fog bekövetkezni. Akkor késő lesz kapkodni! A ma még megvásárolható/elérhető szint, akár nekem is, akkor már nem az lesz! . Igen, ide jönnek a pakik, aki meg teheti, az meg innen el :))
"Lacikonyha a topiktól tök idegen ömlengéseket rakott ide . szemeltelt, wall of text, sértegetett. Ha te eltűröd akkor örülök, hogy neked ilyen sok türelmed van, nekem nincs. " Értem, tehát ezek mind a Lacikonyha sértegetései: - te egy vérszívó pióca típus vagy, egy engeriavámpír - Remélem emberileg büszke vagy magadra.. Én egy ilyen életút végén szembe köpném saját magam. - Önelégült öntömjénezés egy egoista cinikus, nárcisztikus személyiség - gratulálok , köpj fel és álj alá!. Hogy az ember mit tűr el és mit nem az egyéni döntés. De hadd kérdezzem meg: mennyire kell arrogánsnak lenni ahhoz, hogy azzal az elvárással éljük az életünket, hogy csak a tartalmilag és formailag nekünk tetsző véleményekkel kelljen szemesülnünk? De látom az értő olvasás az én esetemben sem sikerült tökéletesen, ellenben az olvasottak elferdítése elég jól megy : "Ennek a szempontjából azt mondani, hogy nyugat élhetetlen azért csücskös. Ez a te véleményed,... " Rámutatnál, hol mondtam ezt? Miért is állítod bizonyosan, hogy ez az én véleményem? "A te megszólalásaidból is érződik egy külföld ellenesség". Javaslom, hogy próbáld inkább a hozzászólások tartalmát értelmezni, és arra válaszolni, nem pedig a csak általad beleképzelt érzelmekre és indulatokra reagálni
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link