Kimaradtam valamiből? Ennyire tetszik mindenkinek, hogy így beverték az árfolyamot? :( (-3,26%). 6000 környékéről estünk ide vissza; szerintem ennél jobb a cég!
Úgy látom ráhibáztam pár perccel ezelőtti bejegyzésemben csak nem az MBH hanem MFB áll a háttérben https://24.hu/fn/gazdasag/2026/04/01/tiborcz-istvan-andezit-magantokealap/ És ezzel fellebbent a fátyol a nagy titokról, hogy az Andezit Magántőkealapban az Alteo mellett a tulajdonos az MFB.
A MOL az Alteo részvényekért nem akart pénzt adni, helyette a tulajdonában lévő Waberer' részvényeket adta oda, cserélte el vagy szabadult meg tőle. A MOL ezzel portfóliótisztítást végzett, a saját olaj-gáz-vegyipar-energetika profiljához nem igazodó, számára amúgy sem túl izgalmas és ebben a mennyiségben szinte forgalomképtelen Waberer's részvényeit becserélte egy hozzá közelebb álló Alteo-ra. A bejelentés egyébként feleslegessé tette a fórumon folyt vitát, hogy a Főnix mögött Tiborcz van-e vagy sem és hogy erről mit nyilatkozott, hazudott-e. Szerintem biztos igazat mondott, hogy nincs tulajdonrésze a Főnixben - neki személyesen biztos nem volt, megoldotta ezt egy strómanon keresztül vagyis így igazat mondott, de azt sem tartom kizártnak, hogy a Főnix részesedését már korábban eladta volna mondjuk egy MBH-nak. Mivel a Főnix Magántőkealap a mostani szabályozás mellett ezt nem fogjuk megtudni, szépen el lehet titkolni.
Szerintem a következő pár évben a MOL-nak még nem érdeke, hogy kivigye, a stratégiát, nemzetközi terjeszkedést, akvit, tőkeemelést, egyéb finanszírozást (kötvény, hitel, pályázatok, +rating) könnyebb és gyorsabb egy tőzsdei Alteoval megvalósítani. Majd később (2029-30?) jöhet egy új ajánlat.
Szerintem jól érted. Már csak az a kérdés, hogy be akarja-e olvasztani az Alteo-t. Egy komolyabb vételi ajánlattal (5000 felettivel), lehet, hogy sokan felajánlanák a részvényüket.
Arra, hogy ezzel nyerészkedik a maga javára és a kisrészvényesek kárára. Világraszóló szemétség lenne, de ezekről én mindent is el tudok képzelni. Még egyszer mondom, ez csak az én véleményem. Azt viszont határozottan cáfolom, hogy a Waberers mennyire több lábon akar állni. Többször is lenyilatkozták az elmúlt években, hogy logikus lenne, ha különválna a biztosítói üzletág, csak mindig hozzátették, hogy ez távlati terv.
Alteo Nyrt.
egész magas színvonalú, és meglehetősen informatív (Wallis jelenlét ellenére).
a menedzsment is jónak tűnik.
ez az év már komolyabb EBIDTA-t és eredményt sejtet.
A METÁR életbelépése mérföldkő lehet a cég életében.
ugyan még illikvid, de 3 befektető kapott kb. 160 ezer db-ot a Wallistól, lasssan kezdenek forgalmat és közkézt csinálni.
Ez persze kell is, hiszen tőkeemelést terveznek. (Magyarországon kívül szeretnének terjeszkedni, ami a jelenlegi helyzetben inkább pozitívum)
Tevékenységileg E-Starhoz hasonlítanak (másban nem), de alternatív energiák felé mennek, kevesebb önkori és lakossági, több ipari ügyféllel.
A kötvényekből befolyó pénzből jelentős Ebidtát tereme4lő cégeket vettek eddig.
A Wallis miatt nem valószínűsíthető az E-Starhoz hasonló végkimenet.
Kérdés, mennyire akarnak kisbefektetőket is beengedni.