Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
az üllői út 40-ben van egy jó, nem a bódés tucat, hanem görög gyros-os, illetve az üllői út 53-ban meg egy mr singh nevű indiai étterem. mindkettő egész jó, a plázás kajáknál szerintem jobbak és 5 perc sétára vannak csak - ha esetleg legközelebb arra járnál és ennél ,)
akkor javaslom gondolj bele, hogy mennyi cigánykéz érhet ahhoz az élelmiszerhez, amit buda legelegánsabb éttermébe megvásárolnak a paicon mielőtt azt feldolgozzák. Továbbá javaslom, hogy csak olyan feldolgozott élelmiszert vegyél, amihez gyártói tanusitványt mellékelnek, hogy ahhoz csak árja (akarom mondani tiszta vérű magyar) kéz érhetett. Mert enélkül az egésznek nincs semmi értelme.
Ja és konkrétan ma a corvinban nehezemre esett persze olyan helyet találni, ahol a fenti kritériumnak megfelelő tisztaság volt. KFC bukó, valami tölcsibe bukó, ázsiait nem csípem sehogy se, végül a BK nyert ma. De aggódom, hogy tényleg nem lesz hely ahol egyek szemetet. Sebaj. Akkor több pénz marad a zsebemben. :)
Ha látom hogy a pultban vagy a belátható területen cigány dolgozik, akkor nem megyek be és vagy nem ott eszek. Plázában ez alapján választok. Nyilván lehet a háttérben is valahol egy megbújt retek vagy másik műszakban is akár több is, de hát ez van.
Nem véletlenül törnek szét a fűrészek, és dobnak köveket az aprítógépbe..... Ugyanis ha a gép áll akkor a munka is😉 Persze vannak muzsikus típusú uri ciganyok meg vannak a faluévi putrisok, ahol ha van herbal akkor daj daj van.... Sok típus, es fajta van..... Van egy olyan érzésem Berlini se a Borsodi faluvegi putri telepesekkel találkozott. 😉.
Én is láttam cigányt úgy dolgozni, mint a kishangya. Dél Magyarországról jöttek kukoricát címerezni, kapálni, terményt betakarítani. Még Osztrákba is átjártak. Többször beszélgettem a vezetőjükkel aki elmondta a módszert. A legfontosabb, hogy kell több hajcsár, akik folyamatosan ellenőriznek és nem riadnak vissza a testi fenyítéstől. Saját szememmel láttam, mikor vörösre pofozták az egyik munkásukat. Ha ilyen messzire költöznek, kell egy kis méznyalás is, ezért jönnek "hölgyek" is dolgozni. Meg kaja legyen bőven. Akikről most szó van, sátrakban laktak, a Mosoni Duna mellett volt a táboruk, így nagyon olcsón megúszták a szállást és elméletileg még tisztálkodhattak (fürödhettek) is.
Egy két fecske nem csinál nyarat. Minden népcsoportban van ilyen is meg olyan is. A cigányokat 100 éve próbáljuk felemelni, de valahogy nem sikerül. Génjeikben van a szabadság. Nekem van egy ismerősöm, a cigány vajda fia. Nyíltan beszélt róla, hogy náluk a munka szégyen. Azt tartják okosnak. aki munka nélkül meg tud élni. A fehér embert parasztnak hívják, aki gürizik a jólétért. A cigány meg elélősködik rajtuk. Nálunk is van 1-2, aki felemelkedett, de a többi? Annyira ki vannak "iskolázva", hogy nem szabad jónak lenni, mert akkor befognak dolgozni. A gyermekorvos azt mondta, az anyuka már pici koruktól hordja a csemetéjét különböző kitalált betegségekkel, csak azért, hogy felnőtt korára legyen papírja. No nem diplomája, hanem alkalmatlanságija. Arra lehet kapni segélyt. Ha kell, még a kezét is eltörik, hogy könnyebben boldoguljon a hivatalban. A közmunkások vezetője mondta, hogy semmit nem tud rájuk bízni. Még a szocis csákányt is eltörték, szétesik a seprű a kezükben. Mikor fákat kellett metszeni, óránként jöttek, hogy főnök, szétment a fűrész.
Nézd, üditő kivételek vannak és bizonyára lesznek is... remélem minél többen... és bízzunk benne, hogy a te és a hozzád hasonlóak gondolkodása lesz az elfogadott és alapértelmezett a témát illetően... komolyan mondom... mert így valószínűleg az okot sikerül helyrehozni. Részemről lezártam a témát.
"Én nem ilyen világot szeretnék." Én sem. Ezért kell a megfelelő hangnemben beszélni velük. Továbbra nem érdemes előítéletesnek lenni. Ez olyan pl mint a kosárra való dobás. A sokadik kudarc után kevesen fogadnak már arra hogy bemegy a kosárlabda a kosárba. Pedig ugyanúgy 50-50 százalék az esély.
Amiről te beszélsz, az egy horror scenárió. Ha ez bekövetkezik, akkor nem a lakáskiadás válik ellehetettlenné, hanem az élet. Gondolkoztam, hogy válaszoljak-e, de mégis: feltételezed, hogy a cigányság az egy monolit, egyazon életvitelű, beállitottságú milliós létszámú népesség, ami nem igaz. Nem vagyok se szociológus, se a téma közeli ismerője, de csak az én életemben amit tapasztaltam: - általános iskolai énektanárnőmről csak évekkel később tudatosult bennem, hogy spanyolos kinézetét minek köszönhette. Nem ismertem családi hátterét, egy szép, művelt kultúrált nő volt. - apám gyerekkorát egy szabolcsi faluban töltötte, ahol ezer magyar családra jutott 2 cigány család. Elvoltak. Apám halála előtt az arány: kb 60% cigány volt a faluban és annak megfelelő szinvonal minden téren. Szomorú volt a látvány, (hosszú ideje nem jártam már ott, nem hiszem hogy javult) Apám hozzáállását ez természetesen determinálta. - épitőipari pályafutásom 11 évét Németországban töltöttem jórészt üzemvezetőként. Általában volt 4-8 épitésvezető-művezető kollégám, akikre támaszkodhattam. Több évig volt 2 cigányszármazású köztük. Értelmesek és a legmegbizhatóbbak voltak. (Az egyik utána sikeres magyar vállalkozást vezetett, a másik bedősült a németországi kis város alpolgármesterének családjába, esküvői tanujuk voltam) - azóta is volt szerencsém találkozni a népcsoport jónéhány képviselőhez. Kaptam el utcai zsebtolvajt Budapesten, időben vettem észre hasonló cselekedetet Londonban. Nem tudom, hogy arányában mennyi ma az a cigány, aki úgy nő fel, hogy a családban ezt a példát látja és még az általánost sem végzi el, amivel a szakmatanulás lehetőségét is kizárja. Csak remélni tudom, hogy a hetvenes.nyolcvanas években elezdődött asszimiláció nem állt le annak ellenére, hogy egy cigányszármazású miniszterelnők törölte el 2012-ben az addig érvényes előirást, hogy mindenkinek el kell végezni az általános iskolát és ha ez 18 éves korig nem sikerült, akkor engedték el a gyermek kezét. Azt viszont tudom, hogyha a cigányság többsége továbbra is egy taszitó, elutasitó többségi társadalomban él, akkor hamarosan bekövetkezik a cigányokat orkokként megbélyegzők horror jövője. Ahol egy kettészakadt országban a kisebbség fegvyerrel őrzi meg jólétét és életét a már többségé növekvőkkel szemben. Én nem ilyen világot szeretnék.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link