Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 vasárnap, 23:06
Beszállok egy tippel én is. A héten Trump tető alá hoz egy dealt, péke lesz, a péke bonbái jó bonbák voltak. Valami ilyesmi hazugság lesz köré téve. A lényeg viszont az, hogy Irán téma hamar le lesz zárva és ath lesz augusztusig. Jöhet a liberation day 2, TACO Tuesday, Trump tovább hazudik, Kína senkit se támad meg. 
Padre47 vasárnap, 22:53
Előzmény: #122897  HuTi
Több országnak is lesz abba beleszólása mi történik a szorosban. A hajózást ott helyre fogják állitani hamar, már ha egyáltalán Irán bele is kezd a szoros hajóforgalmának a gátolásába. További anyahajók érkeznek a térségbe, okkal lettek oda küldve napokkal ezelőtt. 
MrSomm vasárnap, 22:52
Előzmény: #122901  stolz
DFSV, XAR, DFND, DFEN
En ezeket vettem illetve szeretnem holnap venni
stolz
stolz vasárnap, 22:46
Előzmény: #122893  enexke
Northropp, lockheed, de most gondolkodom h valami defense etf lenne igazán jó...
komodoi vasárnap, 22:14

The Gulf Arab countries of Qatar, Kuwait and Saudi Arabia — all key Middle Eastern power players and United States allies — have released statements condemning US involvement in the ongoing Israel-Iran conflict.  (CNN) 
Kezdődik.
labdaszedo vasárnap, 22:11
Előzmény: #122897  HuTi
Ezt úgy is lehet nézni hogy Kínának nincs olaja. Irán főleg oda exportált. A szövetségesek befagyasztják az olaj árát egy kellemes szintre és egymás között kereskednek, ellátják egymást. Kína meg fúrhat.
komodoi vasárnap, 22:05
Előzmény: #122895  MrSomm
Dani Zoltán egységparancsnok csapata volt és egy általa javasolt átalakítás.
HuTi vasárnap, 22:00
Előzmény: #122891  nemtudom
Jó ötlet lenne egy lehetséges olajár-sokk előtt tovább apasztani a történelmi minimum közelében lévő stratégiai olajkészleteket?
kozi723
kozi723 vasárnap, 21:57
Előzmény: #122879  Boole
Ennek a szarnak nagyobb baja is van, mint egy 157 millios higitas. Mondhatni csepp a tengerben. Nem szep dolog haborun nyereszkedni, de remelem hogy a leheto legkevesebb aldozat mellett az urbe megy az olaj fel-1 evre es vegre lehetoseg nyilik elfogadhato aron kiszallni ezekbol a kutyaszar papirokbol. Ertem en, hogy supercycle meg minden, de ilyen higitasi tempoval, meg a szora sem erdemes furasi megrendeleseket alapul veve nem erik meg a 2035-ot. Persze biztos lesz majd egy esetleges olajar felfutasnak egy Meszaros es Meszaros mindent is elnyero kft-je, de nekem nem ugy tunik, hogy ez a nem a Transocean Ldt. lesz.
MrSomm vasárnap, 21:45
Előzmény: #122894  Boole
Igen ez igaz. 
Sokszor azonban a név nem határozza meg a tárgy valódi tulajdonságát, például a "lelőhetetlen Kinzhal" és egy F-117-et is valahogy lelőtték Szerbiában (ebben teljesen biztos vagyok, mert a Fókuszban is volt:D).
Boole vasárnap, 21:07
Előzmény: #122892  MrSomm
Azért lopakodó a neve.:)
enexke
enexke vasárnap, 21:05
Előzmény: #122889  stolz

Mondasz konkrét hadiipari cég részvényt, a Rheinmetall mellett?
MrSomm vasárnap, 20:50
Nekem most is mint ugy a napok tobbsegeben a 2 fo kerdesem, hogy mit fog csinalni az EUR/USD es az (USA)bond piac.
Valamiert az a megerzesem, hogy most visszavaltozik az eddig trendekkel szemben, hogy "problema" eseten a bondokat es dollart is venni fogjak.
Egy nagyon fontos okot tudok felhozni, hogy az USA most bebizonyitotta (ujra), hogy a haderejet is beveti, ha az erdeke ugy kivanja. Szerintem ez megnyugtato lehet sok embernek, hiszen meg most is messze a legnagyobb es legjobb hadereje van. 
Nem lennek meglepve, ha a kul es vampolitika is valtozna mostantol es elkezdenenek jobban kozeledni Japan/Korea/Fulop-szigetek es EU fele.
Kina meg gondolkozhat, hogy megeri-e a kis sziget, ami soha nem volt Kina, hogy hasonlo bombak robbanjanak az O kikotoiben, amennyiben elkezdenek Tajvan ellen haboruzni. Ugy tunik, hogy meg mindig nem latjak a radaron ezeket a gepeket es oda visznek hihetetlen mennyisegu bombat ahova akarnak.
nemtudom vasárnap, 20:47
Előzmény: #122888  ragarda
rögtön első opció, ami semmibe nem kerül az USA-nak, hogy csak belengeti, fel fogja szabadítani a stratégiai olajtartalék x-ed részét
stolz
stolz vasárnap, 20:45
Előzmény: #122889  stolz
Ja meg cash persze, ha lenne valami akciósan...
stolz
stolz vasárnap, 20:45
Előzmény: #122888  ragarda
Sztem szép kis háborús rally lesz. Arany, hadiipari részvények, ezekben utazom...
ragarda
ragarda vasárnap, 20:43
Most komolyan!
Ti tényleg azt gondoljátok, hogy USA csak úgy ész nélkül bombázgat, figyelmen kívül hagyva a következményeket? 
100 dolláros olajba beledöglik USA, gondoljátok hagyni fogja? Kizárt!
Padre47 vasárnap, 20:38
Előzmény: #122885  pomperj
Hadiipar fogja kapni a pénzt tekintve hogy folyamatosan növekszik a geopolitikai feszültség. Abból amit leirtál nem fog megvalósulni szinte semmi, teljesen valid, de egyénileg az országok kevésbé fogják sajnálni a pénzt hadi beruházásokra. 
nemtudom vasárnap, 20:29
Előzmény: #122885  pomperj
"1)Vard a kudarcot es tevedest
2)Maradj erzekeny, adaptalodj ami naponta tortenik
3)Ne varj iranymutatast senkitol
4)Semmit ne vegyel se stabilnak se biztosnak."
bezony, ezt a 4 pontot tanítani kéne minden kisbefektetőnek és elismételni naponta 10x, sok beragadt (vesztes) pozíciótól kímélné meg magát az ember
pomperj
pomperj vasárnap, 20:23
Előzmény: #122880  Padre47
1)Ez a 2035-re a GDP 5%-at terv, nos, igy rohejes.
Addigra 100 mas baj tortenik, ami elvonja a figyelmet, es  egyik EU  kormany se lep semmit 2030-ig.
Itt egy EU-iranyitott kozos hadseregre,  hatarozott es  evenkent elerendo lepesekre, kozos fejlesztesi
 tervekre,  gyarto kapacitasok szetosztasara es letrehozasara, szervezettt munka-megosztasra, 
es elso-osztalyu koordinaciora van szukseg. 
Ebben nem vaagy-almokra es politikusi ravaszkodasra kell epitkezni. 
Enelkul az oroszok, amerikaiak, kinaiak  rohognek a markukba.
.
2)Minden politikusnak es nekunk invesztoroknak elo kell venni a regi jo "first priciples first" modszert.
1)Vard a kudarcot es tevedest
2)Maradj erzekeny, adaptalodj ami naponta tortenik
3)Ne varj iranymutatast senkitol
4)Semmit ne vegyel se stabilnak se biztosnak.
.
NUKE vasárnap, 19:59
Előzmény: #122867  pomperj
2. esetén PBR megy az egekbe?
komodoi vasárnap, 19:25

US urges China to dissuade Iran from closing Strait of Hormuz (Reuters)
US secretary of state calls on Chinese government to pressure Iran to keep Strait of Hormuz open (CNN)
Úgy látszik tök jól felmérték előre a kockázatokat
LBalaton
LBalaton vasárnap, 19:18
Előzmény: #122859  nyuszibroker
Azért ilyen is megeshet Iránban! :-)Ez nemrég történt.
https://www.youtube.com/watch?v=dhWiOUVoF-k
HuTi vasárnap, 19:16
Előzmény: #122879  Boole
Ezek talán 2021-es kibocsátású kötvények.
Padre47 vasárnap, 19:08
BRÜSSZEL (Reuters) – A NATO-országok vasárnap nyilatkozatot fogadtak el a közelgő csúcstalálkozójukra vonatkozóan, amelyben 2035-re a GDP 5%-át tűzték ki célul éves védelmi és biztonsági kiadásokra, legyőzve Spanyolország kifogásait – közölték diplomaták.A nyilatkozat mind a 32 NATO-tagállam jóváhagyását élvezi – közölték diplomaták –, de hivatalossá csak akkor válik, ha a vezetők, köztük Donald Trump amerikai elnök is, jóváhagyják szerdai hágai csúcstalálkozójukon. (Investing)
Boole vasárnap, 18:52
Előzmény: #122877  Baggio
Részvényekre váltható kötvények. Gyakorlatilag igen.
szieszta vasárnap, 18:42
A bitcoin is egy picit megbotlott. Most éppen 100k alatt tanyázik.
Baggio vasárnap, 18:26
Előzmény: #122875  Boole
Ebből nem sokat értek...ez most megint hígítás?
nyuszibroker vasárnap, 18:25
Attol tartok hogy az orosz barátaik bele viszik őket a 2es scenárioba. Hiszen nekik ez lenne a tuti nyerő. Közben csak nehogy a kinaiak meg elkezdjék tajwanban. Hiszen most nagyon máshol van a fókusz.
Boole vasárnap, 18:00
Előzmény: #122874  LBalaton
2025. június 20-án a Transocean Ltd. (a „Társaság”) bejelentette, hogy tőkeszerkezetének optimalizálására irányuló folyamatos erőfeszítései részeként a Társaság teljes tulajdonú leányvállalata, a Transocean International Limited (a „TIL”) 2025. június 19-én különálló, egyedileg tárgyalt megállapodásokat kötött (a „2025. évi EB-megállapodások”) a 2025-ben lejáró 4,0%-os elsőbbségi garantált átváltható kötvényeinek (a „2025. évi átváltható kötvények”) bizonyos tulajdonosaival (a „2025. évi EB-tulajdonosok”).A 2025. évi EB-megállapodások értelmében (i) a 2025. évi EB-tulajdonosok megállapodtak abban, hogy körülbelül 157 millió dollár összesített tőkeértékű 2025. évi Átváltható Kötvényt cserélnek a Társaság 0,10 dollár névértékű részvényeire („Részvények”), ahol a Részvények (a „Visszaváltható Részvények”) mennyiségét részben a 2025. június 20-án kezdődő tizenöt kereskedési napos időszak részvényenkénti napi forgalommal súlyozott átlagára alapján határozzák meg, amely időszak bizonyos körülmények között meghosszabbítható, és (ii) a TIL megállapodott abban, hogy ellenértékként az Ellenértékértékű Részvényeket átadja az említett 2025. évi EB-tulajdonosoknak, és készpénzben kifizeti a 2025. évi Átváltható Kötvények felhalmozott és kifizetetlen kamatait (a fenti tranzakciók, a „Tranzakciók”). Bár a kibocsátandó Ellenértékkénti Részvények végső soron a kereskedési nap alatti számítás alapján kerülnek meghatározásra, kizárólag illusztrációs célokból, ha a Részvények forgalommal súlyozott átlagára minden kereskedési napon az ilyen időszakban 3,09 dollár volt (a Részvények 2025. június 18-i záróára), akkor a 2025-ös EB Megállapodások szerinti elszámoláskor esedékes Részvények összesített száma körülbelül 53 millió lenne. A fenti Tranzakciókra részvényenként 2,63 dolláros limitár vonatkozik (a „Limitár”), így a napi Tranzakciók megszűnnek abban az esetben, és mindaddig, amíg a Részvények kereskedési ára a Limitár alá csökken. Bizonyos körülmények között a Tranzakciók részeként kicserélt 2025-ös Átváltható Kötvények összesített tőkeösszege kevesebb lehet, mint a megállapodás szerinti hozzávetőleges 157 millió dolláros összeg.
LBalaton
LBalaton vasárnap, 17:48
És eljöhet a RIG ideje!!
BKKT vasárnap, 17:48
Előzmény: #122872  BKKT
Itcoin=Bitcoin. (bocsi)
BKKT vasárnap, 17:47

Az elképzelés nem változott, továbbra is a B-hullám tart lefelé...
Hamarosan érdemes lehet vételekben gondolkodni a jelzett szinteknél...
itcoin.Jelenleg a B-hullám jön lefele...
Ennek szintjei:
38.2=95848
50=91363
61,8=87087
78.6=81343
Egy nagy A-B-C fogja befejezni az 5-fő hullámot...
Tapasztalat, hogy a fő hullámok befejezésénél a C-hullám az esetek többségében megnyúlik így erre is számítani lehet...
Ennek szintjei:
161.8=140544
261.8=189882
(Egyelőre nálam a megnyúlt 5-ösnek van több esélye, ebben az esetben 189882-környékénél történő befejezésre kell számítani...)
Amikor elkészül, akkor egy erősebb, hónapokig tartó korrekcióra kell számítani...
Padre47 vasárnap, 17:42
Gyakran nézegetem, Kína is mozgolódik. Az év legnagyobb volumenű mozgása Tajvan mellett.
https://www.reuters.com/world/china/taiwan-alert-over-chinas-military-activities-pacific-2025-06-19/?utm_source=chatgpt.com
KrisztinaI vasárnap, 17:26
Előzmény: #122853  LBalaton
szerintem senkit nem érdekel, sem chipgyártás, sem olaj nincs ott
Yngwie vasárnap, 17:21
Ez azért vicces mert percre pontosan nagyon hasonlót írtunk, egymástól teljesen függetlenül.
Yngwie vasárnap, 17:19
holnap kezdhetünk is egy kellemes 90 usd brenttel aztán mászhatunk feljebb nagyjából 110-120 sávba. Borzasztóan volatilis kereskedés mellett  mindenki napira játszik majd, de az olajosoknak akkor is felfelé vezet az útja. Be kell látni: ha azt akarod, hogy olajod legyen és az biztonságban meg is érkezzen hozzád akkor fúrnod kell a saját házad táján.......
pomperj
pomperj vasárnap, 17:19
Előzmény: #122862  hugotrain
Valoszinuleg  3 fo scenario johet szoba Iran szamara.
.
1)Iran kapitulal, targyalo asztalhoz ul, es valoban leallitja az atombomba fejlesztest. Kiegyezik.
Akkor a rezsim nyilvan megbukik. Lehet hogy nem azonnal, de par honap alatt biztosan.  
Ezt a fordulatot 45 ev Izrael+USA gyulolet uatan ongyilkossagnak fogjak gondolni, Nehez elkepzelni. 
Akkor uj katonai/civil rezsim allhat fel. Iran ujra epiti a kapcsolatokat mint a Sah idejen, es kozvetlen 
repulo jarat lesz Tehran - TelAviv kozott.  Az eselye 1%.
.
2)Tenyleg lezarjak a Hormuzi szorost. Raketakkal tamadjak az olajszallito amerikai hajokat.
Megakadalyozzak honapkra az arab olajat elszallitani.  Talan tamadnak  amerikai bazisokat is.
Katonailag intenziv haboru eseten  3-6 honap alatt kimerulnek. A vegen a katonak fogjak sajat eletuk
 vedelmeben elzavarni a rezsimer, es az nem lesz kimeletes. Iranban elethalal kerdese lesz minden.
Ennek orulni fog Russia, es nagyon duhos lesz Kina, India.  Az olaj 120-200$ lesz. Hianygazdalkodas, 
benzinjegy heti 10 literre Europban.  A vilagon minden furotoronynak lesz munkaja.  Az eselye 30%.
.
3)Iran elhuzodo, kimerulesre jatszo strategiaba kezd. Titokban megprobalja kimenteni a dusitott
Urant, titokban rejtekhelyeken felgyorsitani a nuclearis bomba gyartasat. Kozben allando akciokkal,
kisebb/nagyobb tamadasokkal kimeriteni Izraelt, ujra szervezni Hamas+Huti+Hezbollah proxykat, 
es elerni azt, hogy 1 ev alatt hogy bejelentse: megvan a bomba, es kiserleti robbantast csinalt.
Az eselye 70%.
Boole vasárnap, 17:15
Előzmény: #122852  pomperj
A benzinárak hamarosan az egekbe szöknek. Az olaj ára ingadozó, és évekbe telhet, mire visszaesik, ha egyszer emelkedik. Az elektromos járművek iránt világszerte ismét nagy lesz a kereslet 5 éves futamidőt nézve.
Padre47 vasárnap, 17:10
Előzmény: #122861  magnezium
Sajnos nem tudom a pontos összefüggést a 2 közt de EURUSD 1.18-1.22 szinten a dollár index hol lenne nagyjából? 92-95 között? A dollár jelentős leértékelése miatt kérdezem adósság szempontjából ez jó amerikának egy bizonyos szintig.
HuTi vasárnap, 16:47
Előzmény: #122862  hugotrain
Ez még mindig csak fenyegetés, mert jóvá kell hagynia a nemzetbiztonsági tanácsnak is. Én egy komolyabb spikera számítok amit nyitásig nagyrészt visszaad.
magnezium
magnezium vasárnap, 16:26
A platina ára ezen a héten tovább emelkedett, és tegnap elérte a legmagasabb szintet majdnem 11 év alatt, 1 350 dollárt egy trójai unciáért – jegyzi meg a Commerzbank árupiaci elemzője, Carsten Fritsch.
A platina ETF-ek az utóbbi napokban jelentős tőkekivonásokat regisztráltak.
„Az aranyhoz viszonyított árdiszkont ezután 2 050 dollár alá szűkült egy trójai unciánként. Legutóbb három hónappal ezelőtt volt ennél alacsonyabb. Közben azonban az ár visszaesett az 1 300 dolláros szint alá.”
„Figyelmeztető jelek vannak arra, hogy az árnövekedés mostanra véget érhetett. A Bloomberg által követett platina ETF-ek az elmúlt napokban jelentős tőkekivonásokat mutattak. Egy héten belül birtoklásuk majdnem 190 ezer unciával csökkent, ami azt jelenti, hogy az év eleje óta beáramlott tőke szinte teljes egészében eltűnt.”
„Úgy tűnik, az ETF-befektetők a jelentősen magasabb árfolyamot eladási lehetőségként látják.”
hugotrain vasárnap, 16:21
"iran's parliament reportedly approves closing strait of hormuz" 
Mire számíthatunk holnap olaj terén? Gap up nyitás és szépen visszahúzódik? / Pár nap emelkedés és a további hírek függvényében eldől az irány?
Van egy merész pozim 10x tőkeáttéttel. Valószínűleg nyitásban megremeg a kezem és el is adom.
magnezium
magnezium vasárnap, 16:14
Dollarnal mi johet most ? Pattanhat 101ig? 
Boole vasárnap, 15:50
Előzmény: #122852  pomperj
A LAC-ba való befektetéssel kapcsolatban érdemes a szilárdtest akkumulátorok fejlesztésének nyomon követése. A Factorial és a Quantumscape egyaránt a működő kémiai folyamatokra koncentrál. Jelenleg a nagymértékű gyártáson dolgoznak. Ezeknek az akkumulátoroknak az összes specifikációja validált, és sokkal praktikusabbá teszik az elektromos vezetést. A hatótávolság megduplázódik a 15 perces töltési idővel. A lítium iránti kereslet ugrásszerűen megnő, ha ez megtörténik. A Quantumscape 2027-re tervezi a kereskedelmi forgalomba hozatalt.
nyuszibroker vasárnap, 14:51
Előzmény: #122857  DavidCamp
egy 9honapja készült utivideó Iránról:
https://youtu.be/zTn10tiLMxk?si=KLsCVfznYivRA9Ar
mereszZenesz vasárnap, 14:06
Előzmény: #122857  DavidCamp
Nem az átlagpolgárral szokott a baj lenni hanem a retardált vezetéssel...
DavidCamp vasárnap, 13:43
Előzmény: #122856  fatihszultan
Egyébként az irániak a legbarátságosabb, legsegítőkészebb emberek voltak, akikkel valaha találkoztam. 
Én az afgánoknál is ezt tapasztaltam. És a pakisztániak is hasonlóak. Segítőkészek és barátságosak.
fatihszultan vasárnap, 13:17
Előzmény: #122848  pomperj
A feleségemmel vagy 20-25 éve hátizsákos turistaként beutaztuk a közel-közép-keletet Marokkótól-Indiáig. Többek között Iránt is. Teljesen megdöbbentett, hogy mennyien szidták már akkor a vallási diktatúrát. Nem csak a fiatalok, akiknek természetszerűleg utálatos volt a sok kötöttség, ostobaság, hanem idősebbek, középkorúak is. 10-15 perc után a taxisofőr nyíltan mondta nekünk (miután addig csak "simán" panaszkodott), hogy Mr. Reza Pahlavi alatt sokkal jobb volt!. Először még én ijedtem meg, hogy valami titkosrendőr, provokátor lehet. Aztán a 10-15-30. ember után rájöttem, hogy ennyi titkos provokátor azért itt sem lehet. Hozzáteszem, városokban jártunk. Az ottani elmondások alapján is a teokrácia széles támogatói rétegei a tanulatlan, vidéki emberek között vannak. (lsd. Mo- Fidesz).
Egyébként az irániak a legbarátságosabb, legsegítőkészebb emberek voltak, akikkel valaha találkoztam. A közel keleten csak a szírek voltak hasonlóak. Sírni tudtam volna, mikor láttam a képeket, hogy mit csináltak a csodálatos Palmyrával, vagy Aleppóval, Hamával, Homsz-al. Ott sem látszott az Asszad rezsim vége. Mindenhol rendőrök, katonák, aztán az is csak összeomlott. 
pomperj
pomperj vasárnap, 12:52
Előzmény: #122851  FeherTibi
Nincs .
Multkor neztem WIZZ chartot es fundakat. 
Szerintem jobb beken hagyni.  WIZZ-nek nem (csak)  a bombazas a problemaja.
R00 vasárnap, 12:47

A levegőből nem lehet háborút nyeri.
Rövidtávú siker, kevés.
Márpedig US csapatok nem fognak bevonulni, csak ha tényleg történik valami súlyos.
Pl merényletek.
LBalaton
LBalaton vasárnap, 12:38
Előzmény: #122849  szieszta
Az már 1 fokkal bonyolultabb.
Rengeteg tüzérségi cső áll Szöul felé...
Kínai,ork cimbik ...
pomperj
pomperj vasárnap, 12:35
Előzmény: #122843  pomperj
Szelsoseges kozeptavu projekciok
,
4)Commodities: hasonlo, kb. 6x meretu rally lesz a kovetkezo 10 evben, mint 1968-80 kozott volt
.
https://imgur.com/a/Zv2MuIP
.
5)Vegenel jar az USA tozsdek "exceptionalizm" korszaka,  es  elkezdodik egy tobb eves korrekcio
.
https://imgur.com/a/maEnouH
.
6)Emerging Markets: hamarosan kitor felfele, es nagy BULL piac kezdodik
.
https://imgur.com/a/xyiAnA5
FeherTibi vasárnap, 11:39
A Wizzair arfolyamara hogy  hathat a bombazas  ? Gondolom, lejebb veri (mert penteken vettem). De mennyire, es mennyi ideig? Van fantazia a papirban jelen, 10.76 fontos aron ?
naneee
naneee vasárnap, 11:32
Üdvözlendő lenne egy forradalom és, hogy vissza térjen a 80 as évek előtti korszak. 
Kérdés, hogy nem e telt el túl hosszú idő. 
Képes e a társadalom egy ilyen gyors irányváltásra.
Képes e arra, hogy szabadon válasszanak vezetőket.
Képes e arra, hogy Tunéziához hasonlóan pozitív irányú folyamatok induljanak el és ne az Arab tavasz folyamatában sok országhoz hasonló összeomlás legyen.
Nagyon drukkolok nekik, hogy kitörjenek ebből a jelenlegi állapotból!
szieszta vasárnap, 11:23
Ha Irán kész, felkészül  É. Korea?
pomperj
pomperj vasárnap, 11:09
Előzmény: #122842  naneee
Arcvesztees?
Sokkal nagyobb a tet, mint egy arcvesztes. 
Egy hitbuzgo Koran-professzor 85 eves iszlam-tudos vajon kepes-e egy 21. szazadi high-tech haborut,
modern  hirszerzest, hozza penzugyi-gazdasagi hatteret mukodtetni, es day-to-day iranyitani?
Ne mar. 
.
Amerika ledobta a 15 tonnas bunker-buster bombakat. Innentol nem fog meghatralni.
A "Halal Izraelre" es "Halal Amerikara"  jelszo 45 eve dominalja Iran minden politikai lepeset. 
Innen mar nem az irani nuclear-program limitalasa, eromuvekre  korlatozasa a cel, hanem a teljes
 megsemmisitese.
,
Ugyanaz a helyzet, mint 20 eve Saddam eseteben: amikor elindult a haboru, onnan Saddam-nak nem
voltak opcioi. Trump is azt mondta: " surrender unconditionally". Igy is gondolja.
Ha ellenallnak,  ha bosszut kezdenek?  vannak meg ilyen bombak. Es jut par a  bunkerja tetejere is.
.
Itt az ido, hogy a sah 1980-as megdontese utan az irani hadsereg, vagy az irani nep ujra forradalmat
 csinaljon, es megdontse a vallasi oruletbe sullyedt rezsimet, szerverje az iszlam koztarsasagot, 
es PERZSA  KOZTARSASAGOT hozzon letre. 
Lehet bekeben elni a szomszedokkal, es Izraellel is.
pomperj vasárnap, 11:05
Törölt hozzászólás
naneee
naneee vasárnap, 10:24
Előzmény: #122844  borembuk
Arra gondoltam, hogy vallási vezetőként nem fog megelégedni (csak) a bosszúval.
komodoi vasárnap, 10:14
Lehet, hogy Irán kimentette amit lehetett a támadás előtt. Mindegy, hogy signal tweetből tudták meg vagy az oroszoktól. Volt olyan érzésem pénteken, hogy az európai tárgyalókat is Trump csak meg akarja alázni azzal, hogy közben támad. A kérdés most már az, hogy Iránnak mennyi hasadóanyaga van és mi a célja vele.
borembuk
borembuk vasárnap, 10:12
Előzmény: #122842  naneee
A közel-keleti világban több évszázados tradíció, hogy az ilyen támadásokat meg kell bosszulni. Ez túlmutat azon, hogy a vallási vezető mit akar.
pomperj
pomperj vasárnap, 10:03
Szelsoseges kozeptavu projekciok.
Ezeket egyertelmuen kis valoszinusegu, de Elliott-fraktalis modszer alapon lehetseges projekciok.
Teszek melle erveket is, hogy miert lehetsegesek megis. 
De senki ne tekintse felhivasnak trading-akciora. Lehet maskeppen is ertelmezni a helyzetet.
De elgondolkodni rajtuk talan erdemes.
.
1)GOLD: a 2020-as evtized  vegere 10.000$ folott lesz.  Valoszinuleg 20.000$ kornyeken.
.
https://imgur.com/a/zIEIkZe
.
Tenyezok:
Mikozben a reszvenypiac soha nem latottan draga, a kripto piac abszurd magas ertekelesen, veszik a
a gyenge minosegu BB alatti cegek adossagait is.
DE ennek abszolut forditottjat latjuk a GOLD piacon. 
.
Annak ellener hogy mar 15 eve a kozponti bankok fokozodo tempoban vasaroljak fel a GOLD piacot,
a kisbefektetoket mar 5 eve  egyaltalan nem erdekelte. Minden mas assetben  oriasi az erdeklodes es
 forgalom, de a GOLD piac nyugodt, unalmas,  es egyre keveseket erdekel.
Az invesztorok nem vasaroljak az Aranyat. A kozponti bankok viszont egymassal versenyezve veszik.
,
https://imgur.com/a/RDxpWtF
.
2)Silver : a 2020-as evtized vegere 100$ felett lesz
.Az Ezust idonkent nagyot felszur es aztan visszaesik. AZ utolso 2 tuske 1980 es 2010 volt.
AZ a gyanum, hogy Silver hasonlo felszurast kezdett el mint a ket korabbi.
.
https://imgur.com/a/qCih4ho
.
3) Gold es SIlver banyaszok: a 2020-as evtized vegere 3x rally lesz
Mindket banyasz ETF (GDX-HUI es SIL) kitoresben van, es sokkal feljebbre tart.
.
https://imgur.com/a/ZgqeAcW
.
folyt kov. Commodities, Currencies
naneee
naneee vasárnap, 09:41
Én is amellett vagyok, hogy Irán próbálja minél kisebb arcvesztéssel lezárni amiatt is, pláne, hogy így a rezsim hátha megússza a dolgot. Egyvalami ami boríthatja az egészet, hogy vallási vezető van tényleges hatalmon. Az Ő fejében (mint az iszlám síita vezetője) radikálisabb gondolatok lehetnek. Akkor van gáz ha neki semmilyen arcvesztés nem fér bele.
Ishar
Ishar vasárnap, 09:26
Szerintem ezután a támadás után a jelenlegi iráni rezsimet sem fogják a helyén hagyni. Egyszerűen nem tehetik meg.
ragarda
ragarda vasárnap, 09:22
Előzmény: #122837  mamoka47
Nem értem mi a negatív abban, hogy szetBnak egy potenciális gócpontot, kiiktatnak egy olyan hatalmat ami mindig keveri a sz-t! 
Én ebben a mai USA támadásban sokkal több pozitív dolgot látok mint negatívat.
todi vasárnap, 09:19
Előzmény: #122835  naneee
A lényeg:
“IRÁN VEZETÉSE, HA EGY KICSIT IS RACIONÁLISAN GONDOLKOZIK, MEGPRÓBÁL MAJD KÜLÖNFÉLE TÁRGYALÁSOKAT KEZDEMÉNYEZNI, HOGY A LEHETŐ LEGKISEBB ARCVESZTÉSSEL TUDJANAK KISZÁLLNI A KONFLIKTUSBÓL.A háború valószínűleg rövidtávon eszkalálódni fog, de most nagyon úgy néz ki, nem ez lesz az a konfliktus, amely „lángba borítja a Közel-Keletet,” mivel Irán láthatóan sokkal gyengébb helyzetben van, mint azt az izraeli támadás előtt gondolni lehetett.  ”
Padre47 vasárnap, 08:48
Előzmény: #122833  DavidCamp
Hezbollah, Houthi proxy belépesek kérdés mekkora erővel. Ha már usa bele kezdett félmunkát nem fognak végezni mélyebbre fognak ásni/robbantani szerintem. Irán és a környező iszlám csoportok a tengeren is képesek zavart okozni.
mamoka47
mamoka47 vasárnap, 08:38
Előzmény: #122835  naneee
 Jövő hét a béke hete, DAX, SP500  új csúcsra megy. The show must go on!!
Padre47 vasárnap, 08:34
Előzmény: #122834  zoltanov
Full cash csak az arany maradt pénteken és egy minimális % urán-deffense részvény. Hétfőre tippem sincs egyik nap mindent megvesznek háborús hírre is másik nap meg mindent eladnak. 
naneee
naneee vasárnap, 07:44
Irán gondolom elmondja, hogy akkor most jön a bosszú és mindenki meglakol, de a szokásos rakétázáson kívül más nem fog történni. Izrael elérte a célját valszeg ennyivel megelégszik. Olaj sztem ugrik egy nagyot, de ennyi.
zoltanov
zoltanov vasárnap, 07:07
Èn pènteken. 22  előtt Bevásároltam pbr böl. Sejtettem H ez jön
DavidCamp vasárnap, 06:26
Előzmény: #122832  naneee
Ki mit vár ettől? Olajár? Rakéta?
Boole szombat, 22:19
Előzmény: #122828  Boole
Bill Peterson, a JP Morgan elemzője látogatást tett a Lithium Americas Corp.-nál. A hét elején a nevadai Tech Centerben és a Thacker Pass telephelyein találkozott a vezetőséggel és a kulcsfontosságú projektvezetőkkel.   Peterson megjegyezte, hogy a Tech Center és a Thacker Pass telephelyein folyamatban van az építkezés, a gépészeti befejezés várhatóan 2027 végén, a teljes 1. fázis pedig ezt követően 6-12 hónapon belül elkészül.   A Lithium Americas havi 50–70 millió dolláros kiadásai folytatódnak, mivel az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának (DOE) hitelfelvételi folyamatán keresztül halad, amely előírja a vállalat számára, hogy felhasználja meglévő készpénzét, a General Motors Company-tól és Orion-tól kapott forrásait, írja az elemző.   Párhuzamos erőfeszítések folynak az Energiaügyi Minisztériummal (DOE), a napi működésre összpontosítva, és felkészülve az első hitelfelvételre, amelyre még mindig 2025 harmadik negyedévében számítanak.   A Bechtel és a Sawtooth Mining munkásait a helyszínen látták, amint folytatják az előkészületeket, és a projektcsapat tagjai a tavalyi év vége óta meredeken fellendült a tevékenység.   A részletes mérnöki munkálatok mintegy 60%-a elkészült, és a betont is kiöntötték. Az acélszerkezetek szállítása várhatóan augusztusban történik, a telepítés pedig augusztus végén vagy szeptemberben, ami egy fontos mérföldkő.   A csapat továbbra is a költségvetésen belül maradásra és az 1. fázis felgyorsítására összpontosít, miközben megőrzi a rugalmasságot a jövőbeli fázisokhoz. A Munkaerőközpont is építés alatt áll, és várhatóan 2025 második felében lesz használatba vehető, hogy az év végére 300-ról 1000-re bővülő munkavállalói létszámot is befogadhasson.   Peterson hozzátette, hogy a közeli városokon keresztül elérhető elektromos vezetékek, autópályák, vasút és víz segít csökkenteni az infrastrukturális költségeket és támogatja a munkaerő megtartását.   Megtekintette a főbb létesítmények tervezett helyszíneit is, beleértve a kénsavgyárat, a karbonátgyárat, a szűrő-, kioldó- és semlegesítő rendszereket, valamint a zagytározót.   A vezetőségi ülésen az elemző megjegyezte, hogy a megbeszélések középpontjában a lítium ára és a piaci trendek álltak, a csapat pedig jövőre kínálati hiányra számít, mivel a gyenge árak késleltetik az új kapacitások építését.   A Lithium Americas a szűkülő kínálat miatt tonnánként 40 000 dolláros átmeneti árcsúcsot prognosztizál, hosszú távon pedig 20 000 dollár/tonna körül stabilizálódik, ami elegendő a jövőbeli beruházások támogatásához.   A General Motorsszal kötött átvételi megállapodás a jelenlegi kínai spot árak feletti minimális árat tartalmaz, biztosítva a jövedelmezőséget még az olyan összes költség figyelembevétele után is, mint a beruházások fenntartása és az adósságtörlesztés.   A vezetőség továbbra is az 1. fázis végrehajtására összpontosít, míg a 2. fázis időzítése a piaci körülményektől függ. Jelenleg alacsony költségű, alacsony kockázatú lépéseket tesznek a 2. fázis ütemezésének fenntartása érdekében.   A General Motors partnersége rugalmasságot kínál akár 12 éves szerződéskötésre a 2. fázisra, támogatva mind a finanszírozási, mind a bővítési erőfeszítéseket.
kajli_man
kajli_man szombat, 19:15
Előzmény: #122829  Freszelés
Abszolút egyetértek és sok a hasonlóság is 😁
Freszelés szombat, 17:23
Előzmény: #122822  kajli_man
off
Egyetértek és azóta napi átlag 20 promptot írok, figyelek rá és egy részére teszek like-ot is, hogy elfogadtam a javaslatot! Meg néha beszélgetek vele másról is persze. A tartalmat gyanítom nem látják, csak már high level statot. Legalábbis az AI ezt válaszolta erre a kérdésemre... :D 
20 éve se volt nagy újság, hogy a fejlesztő azt fogja csinálni, amit mérnek. Így van/lesz most is.
Nálunk 1 termék van, ~500 repoval, 150 mikroszervizzel és a legkisebb bajom az, hogy kódot kell írni. Megérteni, konfigolni, utánajárni, az ellentmondásokat felderíteni, kipaszírozni a managerből (melyikből is?) a döntést (mert nekem 0 mozgásterem van ugye)... ezért se értem, hogy miért az utolsó 5%-ot optimalizálják. Az, hogy minden második build törik, mert elfogy a diszk, flaky a test, összeomlik a jenkins,  lejár a token és kézzel kell indítgatni a jobokat, 40-60 perc amíg lefut a pipeline (már ha nem törik valahol) az senkit se zavar. Az se, hogy akkor is sikeres ha piros és évek óta ilyen. Ahogy az se, hogy kbsz nagy szemétdomb van, minden projektet másképp kell szetuppolni, a világ összes frameworkjének az összes verzióját is használjuk párhuzamosan... amikor meg nem, akkor meg épp nem dev van hanem ops. :D
Nem a jó helyen javítunk a dolgokon. Kielégítek mindenkit és hóvégén küldöm a számlát. Minek feszüljek meg és küzdjek? Vannak jólfizetett managerek, akiknek ez lenne a dolga. Volt hogy próbáltam, köszönet nem volt benne egyik helyen sem. Megtanultam a leckét: minden kérdésre azt a választ adom, amit hallani akarnak. Imádnak is. :)
Ötletelgetésre jó, de lépten-nyomon halucinál. Olyan metódusokat, kódokat generál, ami nem tud lefutni. Olyan hibákat akar kijavítani, ami nincs. Nem csodaszer közelről sem.
Az én békaperspektívámból így látom az AI-t. 
Boole szombat, 11:59
Előzmény: #122827  Boole
A lítium piaci árak ingadozása, az elektromos járművek (EV) iránti kereslet, a regionális ellátási tényezők és a geopolitikai tényezők mind befolyásolhatják a LAC részvényárát.Lithium Americas részvény ára a következő öt évben hogyan teljesít? A Lithium Americas (LAC) részvényárának előrejelzése a következő öt évre nagymértékben függ a Thacker Pass projekt sikeres megvalósításától, a lítium piaci árának alakulásától és a vállalat finanszírozási képességétől. Az elemzői vélemények ebben az időtávban meglehetősen eltérőek.

Hosszú távú kilátások és kulcsfontosságú tényezők:
  • Thacker Pass projekt előrehaladása és termelésindítás:
    • Fázis 1 célja: A Thacker Pass, amely az USA legnagyobb lítiumprojektje, várhatóan 2027 végén kezdi meg a termelést (első fázis: 40 000 tonna/év akkumulátor-minőségű lítium-karbonát). Az előzetes becslések szerint a LAC a világ lítiumtartalékának 25%-val rendelkezik.
    • Bővítési potenciál: A projekt további fázisai (összesen 4-5 fázis, akár 160 000 tonna/év kapacitással) a hosszú távú növekedés kulcsát jelentik. Azonban ehhez további tőkére lesz szükség.
    • DOE hitel: Az USA Energiaügyi Minisztériumának 2,26 milliárd dolláros hitele jelentős támogatást nyújt a projekt finanszírozásához. Az első lehívást 2025 harmadik negyedévére várják.
    • Kivitelezés: A betonozási munkálatok 2025 májusában kezdődtek, az acélszerkezetek telepítése 2025 szeptemberére várható. A részletes tervezés 2025 végére több mint 90%-ban elkészül.
    • Hatása a részvényárra: A projekt sikeres előrehaladása és a termelés megkezdése várhatóan rendkívül pozitív hatással lesz a részvényárra, mivel a LAC bevételt és nyereséget termelő vállalattá válik.
  • Lítium piaci árak alakulása:
    • Jelenlegi helyzet: A lítium árak jelentősen csökkentek 2023-ban és 2024 elején az túlkínálat és az EV kereslet lassulása miatt.
    • Hosszú távú előrejelzés: Az elemzők többsége, mint például a Goldman Sachs, fokozatos árfelépülést prognosztizál 2025 és 2028 között.
      • Lítium-karbonát (Kína): 2025-re 11 000 dollár/tonna, 2026-ra 13 250 dollár/tonna, 2027-re 15 646 dollár/tonna, 2028-ra 17 077 dollár/tonna.
      • Lítium-hidroxid (Kína): Még erősebb fellendülés várható a nagy nikkeltartalmú akkumulátorok iránti növekvő kereslet miatt.
    • Kínálati hiány: Az EV-szektor ambiciózus céljai (pl. Tesla 20 millió EV 2030-ra) jelentős lítiumhiányhoz vezethetnek 2030-ra, ha nem történnek jelentős új beruházások a kitermelésben. Ez hosszabb távon támogatja a lítium árakat. A robottechnológia elterjedésével jelentős mértékű lítiumkereslet mutatkozhat.
    • Piaci egyensúly: Egyes elemzők szerint a piaci túlkínálat egészen a 2030-as évek elejéig is fennmaradhat, ami lassíthatja az árak emelkedését.
  • Finanszírozás és pénzügyi helyzet:
    • A vállalat jelentős készpénztartalékkal rendelkezik (2025. március 31-én kb. 446,9 millió dollár).
    • A DOE hitel és a General Motors, valamint az Orion Resource Partners LP befektetései révén a Thacker Pass Fázis 1 finanszírozása várhatóan biztosított.
    • Azonban a vállalat jelenleg még veszteségesen működik a fejlesztési fázis miatt, és ez az első években is fennmaradhat. Az elemzők 2025-re és 2026-ra is negatív EPS-t prognosztizálnak.
  • Elemzői előrejelzések és célárak (hosszú távon):Az elemzők hosszú távú előrejelzései között jelentős különbségek vannak, ami a lítium piac és a vállalat jövőbeni teljesítményének bizonytalanságát tükrözi.
    • Jelenlegi konszenzus: A legtöbb elemző jelenleg "Hold" (tartás) besorolást ad a részvénynek, bár vannak "Buy" és "Strong Buy" ajánlások is.
    • 12 hónapos célárak: A jelenlegi 12 hónapos átlagos célár 4,81 és 6,01 dollár között mozog, de egyes elemzők akár 8-15 dolláros maximális célárat is megfogalmaznak.
    • Coin Codex (2027-2030): Ez az oldal vegyes képet fest. 2027-re csökkenést, 2028-ra további csökkenést, majd 2029-re enyhe emelkedést, 2030-ra pedig 3,14 dolláros átlagárat prognosztizál. Fontos megjegyezni, hogy ez egy korábbi előrejelzés.
    • Gov.Capital (2027-2030): Egy rendkívül pesszimista előrejelzés szerint a részvény árfolyama jelentősen esne a következő években, 2030-ra akár 0,418 dollárra is. Ez az előrejelzés a leginkább eltérő a többi forrástól és valószínűleg nem tükrözi a legfrissebb információkat.
    • Fintel (2030-2032 EPS előrejelzések): A Fintel adatai szerint 2030-ra 1,18 dolláros EPS-t prognosztizálnak, 2031-re 1,83 dollárt, majd 2032-re -0,28 dollárt. Ez a fluktuáció a termelés felfutásával és a piaci viszonyok alakulásával magyarázható.
    • BMO Capital: A BMO Capital 2029-re vonatkozó EV/EBITDA becsléseik alapján 3,50 dolláros célárat tartanak érvényben, feltételezve a 18 000 dollár/tonna lítium-karbonát árat és 95%-os kihasználtságot. Ez duplája a jelenlegi spot áraknak.
    • Morningstar: 2025. januárban a Morningstar 10 dollárra csökkentette a LAC "méltányos érték becslését" (fair value estimate), de továbbra is "lényegesen alulértékeltnek" tartja a részvényt.
    Összefoglalás:A Lithium Americas (LAC) részvénye a következő öt évben jelentős potenciállal rendelkezik, elsősorban a Thacker Pass projekt termelésének megkezdése és a lítium piac hosszú távú növekedése miatt. Azonban számos kockázat is fennáll:
    • Projektkockázat: A Thacker Pass projekt sikeres és időben történő befejezése létfontosságú. Bármilyen késedelem vagy költségtúllépés negatívan befolyásolhatja az árfolyamot.
    • Lítium ár volatilitás: Bár az elemzők többsége az árak fokozatos emelkedését várja, a piac továbbra is volatilis lehet.
    • Finanszírozási igények: A jövőbeni fázisok további jelentős tőkebefektetést igényelnek.
    • Működési hatékonyság: A termelési költségek és a működési hatékonyság kulcsfontosságú lesz a jövedelmezőség szempontjából.
    Ha a Thacker Pass projekt a tervek szerint halad, és a lítium árak stabilizálódnak és emelkednek, a Lithium Americas részvényárfolyama jelentős növekedést mutathat a következő öt évben, valószínűleg meghaladva a jelenlegi szintet és a rövid távú célárakat. Azonban a befektetőknek fel kell készülniük a volatilitásra, mivel a vállalat a növekedési fázisban van. A legpesszimistább előrejelzések valószínűleg nem veszik figyelembe a legfrissebb projekthíreket és a hosszú távú lítiumpiaci kilátásokat.
    Boole szombat, 11:50
    Előzmény: #122819  szieszta
    A Lithium Americas (LAC) részvényárának előrejelzése a következő két évre vegyes képet mutat az elemzői vélemények alapján. Fontos megjegyezni, hogy ezek csupán előrejelzések, és a tényleges teljesítményt számos tényező befolyásolhatja.

Általános konszenzus és célárak:
    • "Hold" besorolás: A legtöbb elemző jelenleg "Hold" (tartás) minősítést ad a részvénynek, ami azt jelenti, hogy az elemzők többsége nem javasolja sem a vételt, sem az eladást a jelenlegi áron.
    • 12 hónapos célárak: A 9-12 elemző által megadott 12 hónapos célárak átlaga 3,75 és 6,01 dollár között mozog, a legalacsonyabb előrejelzés 2,50 dollár, a legmagasabb pedig 15 dollár (egyes források szerint akár 10 dollár is). Ez a jelenlegi árfolyamhoz képest jelentős, akár 40-80%-os emelkedési potenciált is jelez.
    Előrejelzések 2025-re és 2026-ra:
    • Rövid távú volatilitás: A lítium piaci árak ingadozása, az elektromos járművek (EV) iránti kereslet, a regionális ellátási tényezők és a geopolitikai tényezők mind befolyásolhatják a LAC részvényárát.
    • Coin Codex előrejelzése (2025-2026): Ez az oldal 2025-re átlagosan 2,74 dollárt, 2026-ra pedig 3,28 dollárt prognosztizált. Azonban más források ennél optimistábbak.
    • Fintel előrejelzése (2026 júniusára): Ez az elemzői platform 2026. június 2-ára 4,81 dolláros becsült részvényárat vetít előre.
    • Goldman Sachs lítium ár előrejelzése: A bank szerint a lítium-karbonát ára 2025-re elérheti a 11 000 dollár/tonnát, 2026-ra pedig 13 250 dollár/tonnára emelkedhet. A lítium-hidroxid ára még erősebb fellendülést mutathat. Ezek a lítiumárak pozitívan hathatnak a Lithium Americas profitabilitására.
    • Thacker Pass projekt: A Thacker Pass projekt építése jól halad. A végleges betonozás 2025 májusában kezdődött, és az acélszerkezetek telepítése 2025 szeptemberére várható. A projekt előrehaladása kulcsfontosságú a részvény jövőbeni teljesítménye szempontjából. A DOE (Energy Department) hitelének első lehívására idén harmadik negyedév végén számítanak.
    • Bevételi és EPS előrejelzések: Az elemzők a Lithium Americas esetében 2025-re és 2026-ra is negatív EPS-t (nyereség per részvény) prognosztizálnak, ami a cég jelenlegi fejlesztési fázisára jellemző. A bevételek növekedése várható, 2025-re átlagosan 108,5 millió dollár, 2026-ra pedig 510 millió dollár bevételt jósolnak.
    Kockázatok és kihívások:
    • Lítium ár volatilitás: A lítium ára jelentős ingadozásoknak van kitéve, ami befolyásolhatja a vállalat bevételeit és profitabilitását.
    • Finanszírozási rések: A vállalatnak jelentős finanszírozási igényei vannak a Thacker Pass projekt építésére, ami kockázatot jelenthet, ha nem sikerül időben és megfelelő feltételekkel biztosítani a szükséges tőkét.
    • Függőség a General Motorstól: A General Motors befektetőként és ügyfélként is jelentős szerepet játszik, ami kockázatot jelenthet a koncentráció miatt.
    • Üzemi költségek: Az üzemeltetési hatékonyság és a termelési költségek kritikusak a jelenlegi, kihívásokkal teli környezetben.
    • Munkaerőigény: A BMO Capital szerint a vállalatnak 2025 végére körülbelül háromszorosára, 2026 végére pedig hatszorosára kellene növelnie a munkaerő létszámát, ami kockázatot jelenthet.
    Összegzés:A Lithium Americas (LAC) kilátásai a következő két évre nézve ambivalensek. Bár a Thacker Pass projekt előrehaladása és a lítium árak várható fellendülése pozitív jelek, a vállalatnak jelentős finanszírozási és üzemeltetési kihívásokkal kell szembenéznie. Az elemzői konszenzus jelenleg "Hold" minősítést mutat, de a 12 hónapos célárak jelentős emelkedési potenciált jeleznek. A befektetőknek alaposan mérlegelniük kell a kockázatokat és a jutalmakat, mielőtt befektetési döntést hoznak. A lítium piac alakulása és a Thacker Pass projekt sikeres befejezése kulcsfontosságú lesz a részvény jövőbeni teljesítménye szempontjából.
    papafilip szombat, 10:28
    Előzmény: #122825  papafilip
    És ha megnézed az AMZN, GOOG, MSFT, META számait akkor mind folyamatosa növekvő árbevétel és profit-ot látsz, annak ellenére vagy amiatt, hogy rengeteget költöttek AI-ra, szóval szerintem nem várható, hogy csökkentenék az ilyen kiadásokat, mert nem mutatkozik marzs romlás vagy törés a növekedésükben. Szóval szerintem az NVDIA továbbra sem fog beszakadni, mert a termékeit viszik mint a cukrot.
    Az igazi veszély rájuk valóban az USA féle tiltás, hogy Kínába ne arulhassanak, mert így tulajdonképp piacot teremtenek potenciális versenytárnak, hiszen szarabb terméket is fognak tudni ott árulni ami idővel meg megerősödhet és mondjuk 5-6 év múlva akár versenytárs is lehet ami elkezdi leszorítani NVDIA félelmetes marzsait.
    papafilip szombat, 10:10
    Előzmény: #122824  papafilip
    Fact check-eltem magam és ahogy nézem a mindenféle média cikkek ellenére, inkább a management réteget szűkítik a nagyoknál és 2022-es csúcshoz képest van némi visszahúzódás munkerőben de nem jelentős, inkább csak megállt a növekedés.
    Itt egy példa: https://explodingtopics.com/blog/how-many-people-work-at-google
    papafilip szombat, 09:57
    Illetve ha megnézed az igazi nagy SW nagyokat, mint a MSFT, Meta, Google náluk most jellemzően inkább leépítés van, meg mindenféle mondókák, hogy a kódbázisnak mekkora százaléka generált kód.
    Amit trendszerűnek látok, hogy a fejlesztői feladatoknál így elvárás lesz a gyorsabb és egyre komplexebb munkavégzés, szóval akiknek megamarad a melójuk nekik meg nehezebb lesz, ami kérdéses, hogy ez legyűrűzik-e majd a kisebb cégekhez, mert azt nem tudom lesz-e olyan alacsony a küszöb, hogy mindenki be tudjon ugrani ebbe a business-be.
    papafilip szombat, 09:48
    Nem a böngészős GPT szerű másolgatós módira gondolok, hanem amikor kapsz egy rendes AI agentet amit már használhatsz direktben CLI-ról például, odaadhatod neki a repoidat és hozzáfér a teszt és buildkörnyezethez is. Én megnéztem ilyesmit és engem meggyőzött vannak dolgok amiket ki lehet neki adni, akár némi refaktort meg egyebeket is és eléggé meg tud gyorsítani feladatokat. Csak rajtad múlik mennyire jó kontextust adsz neki és milyen mélységű infót. 
    kajli_man
    kajli_man szombat, 09:41
    Előzmény: #122821  Freszelés
    Ilyenről én is tudok, nemrég mesélte egy volt kolléga, hogy muszáj használniuk, mert méri a vezetőség. Szóval nem a produktivitást méri a vezetőség, hanem hogy mennyit használod, mert félnek, hogy lemaradnak, plusz jobban mutat az álláshirdetésekben is, hogy ez támogatott.
    --
    @papafilip: Ez elméletben igaz, meg biztos van olyan ideális munkahely, vagy kisebb projekt, ahol akár még használható dolgokat is ajánl az "AI", de azért nem ez a jellemző. Nagyobb vállalatoknál, ahol 10-20 éves kódbázis van sok tíz vagy száz repoban szétdobálva, ott az ember a hajára kenheti szerintem. Én általánosságban azt látom, hogy aki pályakezdő fejlesztő (0-2 év), annak valóságos varázslat, amikor egy kérdésre kap egy 50-100 soros copy-paste-elhető megoldást, mert így kezdőként egy medior szerű viselkedést tud produkálni - az, hogy megértés szinten mi történik a vágólap használat mellett az már más kérdés. Én azt látom, hogy ahogyan haladunk a senior szint felé, úgy tűnik az egész egyre kevésbé varázslatnak, és egyre jobban egy középszerű, néha bugos kódgenerátornak, ahol több idő megy el a generátorral való beszélgetéssel, mintha valaki megcsinálta volna nulláról. Ráadásul az a képesség továbbra is kell, hogy amikor hülyeséget generál, akkor észre vedd, mivel ez nem gondolkodik, szóval nincs kiváltva az ember. Én nagyon nem látom a megváltást, de lehet, hogy más szektorban működik.
    Freszelés szombat, 09:24
    Előzmény: #122809  kajli_man
    ellenkezőjét tapasztalom. minap a managerem rákérdezett, hogy a copilot-ot miért nem használom/használom többet? mert ennél a cégnél az AI fontos. Ha azzal jön, hogy gyenge a teljesítményem, akkor értem. De ő csak megnézte az admin felületen, hogy kinél van bekapcsolva/hol van aktivitás.
    Ezenkívül *minden* ficsört úgy kell csinálni, hogy legyen AI. Mert akkor eladható a bizniszembereknek. Gondolom ők is ugyanolyanok, mint a mi oldalunkon. Gondolom mindkét oldalon a legmagasabb szintekről jön az iránymutatás: "AI!" és a managerek meg végrehajtják - ahogy ez a dolguk.
    Eredmények amúgy vannak: a sales jobban megy. Az ügyfelek szeretik - de szerintem maguk sem tudják, hogy miért.
    papafilip szombat, 09:11
    Előzmény: #122809  kajli_man
    Én nem ezt látom, az igazán nagyoknál, ahol meg tudnak fizetni saját belső AI rendszereket és tudják őket tanítani, ott bejött és csökkentik a fejlesztők számát. Szerintem ez a trend erősödni fog, ha meg lesznek valóban megfizethetőbb rendszerek akkor szélesedhet, hogy közepesebb méretűek is tudják majd jobban használni.
    Illetve személyes tapasztalat fejlesztőként, hogy ügyesen használva nagyos sokat segít, pláne ha ismeri a saját belső céges anyagokat mind.
    szieszta péntek, 23:13
    Előzmény: #122818  Boole
    A LAC elemzője azért kapja  a fizetését, hogy fényezze  a cége, csak nem tudatosítja, hogy nekik addig jó, míg nem termelnek. Ígérgetni csak addig lehet, míg nem jönnek a valós számok. Ha belépnek a piacra, majdnem meg fog duplázódni a kínálat.  Ráadásul más  sem áll le, előre menekülnek, bízva az árak fellendülésben.
    Boole péntek, 21:24
    Előzmény: #122817  Boole
    A Lithium Americas elemzője kiemeli a Thacker Pass-i építkezés lendületét, a mérnöki munka 60%-ban elkészült. Néhány részlet a BENZINGA 2025.06.20-án kiadott sajtóközleményéből (14:19 ET): Peterson megjegyezte, hogy a Tech Center és a Thacker Pass telephelyein folyamatban van az építkezés, a mechanikai befejezés 2027 végére van kitűzve, a teljes 1. fázisú termelés pedig ezt követően 6-12 hónapon belül várható. A vezetőségi ülésen az elemző megjegyezte, hogy a megbeszélések középpontjában a lítium ára és a piaci trendek álltak, a csapat pedig jövőre kínálati hiányra számít, mivel a gyenge árak késleltetik az új kapacitások építését. A Lithium Americas (LAC) a szűkülő kínálat miatt átmenetileg 40 000 dolláros tonnás árcsúcsot prognosztizál, a hosszú távú ár pedig 20 000 dollár/tonna körül stabilizálódik, ami elegendő a jövőbeni beruházások támogatásához. A General Motorsszal (GM) kötött átvételi megállapodás a jelenlegi kínai spot árak feletti minimális árat tartalmaz, biztosítva a jövedelmezőséget még az olyan összes költség figyelembevétele után is, mint a beruházások fenntartása és az adósságtörlesztés. Bika előrejelzés.
    Boole péntek, 21:23
    Előzmény: #122789  Boole

Padre47 péntek, 21:10
    Előzmény: #122815  pomperj
    Nincs gond 👍RIG chart volt, nekem 2 trend vonal mutatta a problémás zónát egy világos fővonal, sárgás időben közelebbi csúcsokat köt össze. Inkább kiszálltam 3.23nál aznap nem bírt megmaradni 3.2 felett. 
    https://www.tradingview.com/x/o4EuCLOh
    pomperj
    pomperj péntek, 20:52
    Bocs Padre, veletlen kitoroltem. Bocsi.
    pomperj
    pomperj péntek, 20:49
    DOW daytrade
    Az egyik lehetseges alternativa, a " wave(iv) piros fokozatban van, es meg mindig tart" eset
    ,
    https://imgur.com/a/AYMYlb0
    .
    NDX daytrade
    A wave(a) letores azt jelzi, wave(c of iv) tart lefele
    .
    https://imgur.com/a/NRAgAMN
    Padre47 péntek, 20:47
    Törölt hozzászólás
    komodoi péntek, 20:40

"Qatar met with energy majors to discuss risks to global gas supply, sources say
    Marwa Rashad and Andrew MillsWorld oil markets are on high alert for any strikes that hit energy facilities in Iran or elsewhere in the Gulf which affect supplies.Qatar held this week crisis talks with energy majors after Israeli strikes on Iran's huge gas field, which it shares with Qatar, an industry source and a diplomat in the region told Reuters.Doha was asking firms to raise U.S., UK and European governments' awareness of increasing risks to global gas supply, they said.QatarEnergy did not immediately respond to a request for comment."
    pomperj péntek, 20:28
    Törölt hozzászólás
    Keffer péntek, 19:57
    Előzmény: #122807  Padre47
    Szerintem a RIG éppen most teszteli vissza hetesen a kitörést. Szerintem pont most lehet nagyon jó stoppal beszállni.
    kajli_man
    kajli_man péntek, 19:51
    Előzmény: #122805  TheSnake2020
    Azt látom, hogy AI mánia is csillapodik. Kezdik a cégek felismerni, hogy oké beletoltunk az elmúlt 2-3 évben rengeteg pénzt, de hol vannak a hatalmas eredmények? Van, ahol már megbánták, hogy leépítették a fejlesztők egy részét és most hátraarc van. Jensen Huang meg röhög a markába, hogy a sok birka felstrófolta egymásnak a chip árakat, meg felültek a hype vonatra.
    komodoi péntek, 19:44
    Már csak Taco-ban bízhatunk, hogy Trump ódaszol Izraelbe, hogy legyen kis szünet.
    Padre47 péntek, 19:21
    Előzmény: #122803  MrSomm
    SP 1 évet max 1.5 talán oldalazna 10 sok szerintem.
    Rig megadta magát ma a trendvonal alá szakadt szerencse hogy eladtam jóval felette. Olaj nem segitette át annyira hogy fent is maradjon, pedig más olajos szépen megy. 
    Baba már kezd idegesiteni János köszönöm a Baba elemzést ha ezt nem olvasom ma eladtam volna. 
    pomperj
    pomperj péntek, 18:53
    Előzmény: #122804  pomperj
    SPy datrade
    Meg mindig van 3 alternativa. 
    1)Wave(iv) tart es meg megy kisse lefele. Aztan megfordul, uj csucsra megy, wave(v) hullamban.
    2)Ending DIagonal van, keszen van, es megindult lefele.
    3)Megvolt a wave(v) csucs Jun.16-an, csonka csuccsal, 6050 szinten. ELindult lefele.
    .
    Ma junius 3. pentek, triple witching nap van.
    TheSnake2020 péntek, 18:24
    Előzmény: #122803  MrSomm
    Nem kicsi az esely. A következő hetekben eldol. Ha betolti a rest,  akkor szinte biztos, hogy lemegy 4500 környékére. 
    pomperj
    pomperj péntek, 17:04
    Előzmény: #122795  pomperj
    SPY daytrade
    A mai nap is megprobalt kitorni, de ujra nem birta attorni az elozo csucsot.
    .
    Es persze ujra  jott a negativ politikai hir: Az EU - Irani kulugyminiszteri targyalas eredmenytelen.
    Iran a Sah bukasa ota proxykkal 40 eve tamadja Izraelt, szervezi a terrorizmust, dusitja az urant,
    es fejleszti a ballisztikus raketat.  Es kozben mint Putyin, huzza az idot a targyalasok latszataval.

Ennek muszaj lesz veget vetni. Olcsobb lenne a vallasi vezetest  egy  uj polgarira cserelni Tehran-ban,
    de erre eleg csekely az esely. Nagyon draga es csunya  lesz, ha maskeppen  muszaj megoldani.
    Olaj. Gold. Ingatlan.
    MrSomm péntek, 17:03
    Előzmény: #122801  pomperj
    Én többek között ezért nem merem az SP500-ba betenni a pénzem és hátradölni, mondván, hogy úgyis minden dip-et megvesznek. Csak elég ideig kell üllni rajta...
    Mi van, ha most beszakad 2 éven keresztül és ott eloldalaz vagy 10 évig? Persze kicsi az esélye, de mégis...
    pomperj péntek, 16:42
    Törölt hozzászólás
    pomperj
    pomperj péntek, 16:42
    Előzmény: #122799  MrSomm
    Vannak egesz megbizhato szamitasok, hogy 2009 a valsag ota,
     az USA teljes tozsde-erteke valahol 55-60 Trill$ kozott van, es ebben kb. 20-25Trill$ kulfoldrol jott penz.
    Vagyis, bar az USA valoban toke-exportalo orszag volt a 1950-2000-es evek kozepeig, de akkor 
    megfordult a tokearamlasi  trend, es az USA most toke-importor orszag lett. Ettol ment DOW 44k-ra.  
    Egyes szamitasok szerint, ha az USAbol kimenne  5-10 ev alatt ez a toke, akkor a DOW
    ujra kb. 10-15k szintig esne vissza.

Topik gazda

pomperj
    pomperj
    3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek