Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini ma, 21:33
Előzmény: #246429  DaGi
Igazad van!
Ezért javaslom a lakás adásvételi szerződésekbe az áron kivül  - mint legalább annyira fontos paramétert - azt is belevenni, hogy a szerződés rohamosan emelkedő kinálat és csökkenő tranzakciós környezetben jött létre.
Ez talán vigasztalja a vevőt.
Különben azon rágódna, hogy miért nem vette meg ugyanazt a lakást tavaly 15%-kal olcsóbban.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish ma, 19:54
Előzmény: #246427  tihamer

Tihamér, eddig sem mi voltunk a haszonlesői, ez után is boldogulunk! A piaci verseny, pedig jótékony hatású. Nem lesz a 40millás ingatlanod 20millió már soha, de nem is lesz 5 éven belül az infláció és az egyoldalú adópolitika miatt 80 millió, árazódsz ki te is a piacról.
Azt sokan nem értik meg, hogy a rendszer az élet minden területére beárazódott, ha tetszik, ha nem a felárat már rég fizetjük - ja nem a háború és migránsok miatt.
Én tökéletesen megelégszek azzal, ha a teljesítményem és  pozíciómmal járó béremelésemmel nem csak futok az árak után, hanem jutok is előre. Hozzáteszem ez sem a munkaadómon múlik, na a bérem/bevételem sem a röfi miatt nőtt!
DaGi ma, 19:52
Előzmény: #246421  tihamer
Olvastam a cikket már, jót is röhögtem rajta. Picit összeszedetlenre sikerült.
"Annak ellenére, hogy lecsengett a lakáspiaci boom első hulláma, továbbra is erős kereslet, szűk kínálat és magas árak jellemzik az ingatlanpiacot – írja a Zenga ingatlanportál közleménye. Ám nagyon bizonytalan, hogy a trend jövőre is kitart-e, mindenesetre árcsökkenést így sem várnak a szakemberek. Az újlakáspiacon a kínálathiány is mérséklődik." 
Az első állítás fele igaz. A lakápiaci boom hulláma valóban lecsengett. A kereslet tavalyhoz képest esőben van, a kínálat még ugyan tényleg viszonylag szűk, de már nagyon közel van a tavaly őszi szinthez és rohamosan bővül. Magas árak? Kétségtelenül igaz. Tehát 4-ből 2, vagy ízlés szerint 2 és fél pipa. 
"A következő hónapokban egy stagnáló, legfeljebb enyhén emelkedő árszintre lehet számítani, és amikor a most kialakult új árszintet megszokja a piac, akkor lehet számítani újabb élénkülésre vélekedett Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Nyrt. vezérigazgatója."
Hát, egészen konkrétan ezt szoktam mondani elsődleges jóslatomként(igen, kiegészítem azzal, hogy ez reálár csökkenés, amit nem olyan nehéz talán felfogni, hogy stagnáló árak mellett ha van infláció, akkor az reálár csökkenés). Szóval nem tudom mi jár a fejedben, amikor azt gondolod, hogy azzal cáfolsz meg, amikor a legvalószínűbb forgatókönyvemmel teljesen egyetértő idézetet hozol. 
Bandita ma, 19:50
Előzmény: #246427  tihamer
Pedig milyen szép ez a lufi. 
100csilliard egy lyuk, de nyomorognak benne, 2 fillérjük nincs szinten tartásra, nemhogy felújításra.
Veszik az árstopos, csontról lefejtett falatokat, de boldog mindenki, mert a vajda azt mondta.
Ez a szép ebben a narancs színű lufiban. 
tihamer
tihamer ma, 18:28
Előzmény: #246426  J0hnnyEnglish
Egy esetleges kormányváltás nagy változásokat fog hozni.
Mindenesetre meglátjuk.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish ma, 17:56

Soha nem szeretem az ugye megmondtam jóslatokat! A gazdasági ciklusok jóslását meghagyom másoknak, és ne tegyünk úgy, hogy miért nem 20 éve vásároltál bammeg és miért pont most a magas árak miatt.
Az tény, hogy a gazdasági teljesítmény és kilátások az ingatlanpiacot nem + irányba hajtják, viszont ott van az a fránya eldugott (legyűrt...stb) infláció.
Naponta morgolódok más árak miatt is, és tudod mi veri ki a biztosítékot? ...hogy a felár a kib@szott ökör..állat..barom..féleszű ideológiai kormányzás miatt van!
Amikor felhörgik a 2-3 milliós nm árakat, vagy a vidéki 200+ milliós teljesen átlag házakat igazából ott tartok, hogy olyan árszínvonal, amihez már a lottó ötös is kevés.
Van valami morbid bája annak, hogy elértük/ték, hogy a panellakások árai is elérték az 1millás határt és a 10x annyi bevétellel rendelkező tulajdonosnak osztják az észt a társasházban, hogy neked könnyű lehet.
Persze qva nagy a jólét!
A Minárikék e-havi értékelőjében elhangzott egy apró mondat, ami megütötte a fülem (törvénykezés és úgy a Fidesz kormányzásra és kommunikációra száguldó ingatlanárakra) - ebből qva nagy zakó lesz. Amennyiben folytatják a szokásost és a bankokat továbbra is pénzeszsáknak tekintik nem kis esély van erre.
tihamer
tihamer ma, 15:11
Előzmény: #246424  tihamer
És persze jönnek is a pozitív hozzáállások is:.
"Magyar lakást sem veszünk úgy, hogy nem nézzük meg a házat, kérdezzük meg a lakókat és a közös képviselőt, nem tájékozódunk arról, hogy van-e adóssága a háznak, mennyien nem fizetik a közös költséget, kik a szomszédok és így tovább"Persze, ha lakni akarunk benne, vagy magunk akarjuk kiadni.De ha valaki "csak befektetésnek" szánja, és egy magát "ingatlanalapnak" nevező társaságra hivatkozó egyének kérik a pénzét, amely majd úgyis gondoskodik az engedélyekről, adókról, beszedeti a közös költséget. stb., akkor el tudom képzelni, hogy valaki magyarországi ingatlancsalinak is épp így felül. Esetleg még meg is nézegeti az épületeket kívülről, közterületről, és lángol a gyönyörűségtől, hogy ez az építmény hamarosan neki fogja hozni a pénzt.
.
"Ha annyira nagy üzlet lenne, akkor a helyiek már rég felvásárolták volna azokat az ingatlanokat."Pontosan, vagy maga az ingatlanos, így piacra sem kerül.
.
ePár éve nagy divat ez (illetve azóta látom), Spanyolország, Dubai, illetve Florida(!) volt, ahonnan próbáltak már nekem eladni ilyeneket, természetesen főként hideg megkereséssel vagy 9.999 forintos Lurdy networking eseményeken.Nyilván tuti befektetés, ha ő jól kereső befektetőként, én pedig (nyilván!) ingatlanmilliárdosként egy ilyen helyen találkozunk, vagy a Facebookon kellett random rámírnia 😀"
tihamer
tihamer ma, 15:07
Előzmény: #246423  tihamer
Sajnos Csernok "kiszamolo" Miklós mindig is ingatlan befektetés ellenes volt. Most is sikerült kiragadni egy negatív példát hogynemlehet stílussal fűszerezve:
"Mert nem minden horvát ingatlan problémás, de minden huszadik az. Ezért nagyon legyél észen, miért adod ki a nehezen megkeresett pénzedet. De jusson eszedbe ez akkor is, amikor brazil, amerikai, mexikói és ki tudja még milyen ingatlanokra akarnak rábeszélni, hogy milyen nagy üzlet az. (Ha annyira nagy üzlet lenne, akkor a helyiek már rég felvásárolták volna azokat az ingatlanokat.)"
tihamer
tihamer ma, 15:03
Előzmény: #246328  slash
Belecsaptál az egyik jó lehetőségbe annó.
📈
https://kiszamolo.hu/horvatorszagi-ingatlanbefektetes/
📈
Freszelés ma, 14:40
a fák az égig nőnek.
tihamer
tihamer ma, 14:30
Előzmény: #246364  DaGi
Tisztelt Dagi fórumtárs!Folyamatosan olvasom az ingatlan ár csökkenést sugalló, sejtető hozzászólásaifat.Ellenben a valóság teljesen más:"Ne reménykedjünk a lakásárak csökkenésében – megtették tétjeiket a szakértők
Portfolio2025. május 20. 09:43
📈
Annak ellenére, hogy lecsengett a lakáspiaci boom első hulláma, továbbra is erős kereslet, szűk kínálat és magas árak jellemzik az ingatlanpiacot – írja a Zenga ingatlanportál közleménye. Ám nagyon bizonytalan, hogy a trend jövőre is kitart-e, mindenesetre árcsökkenést így sem várnak a szakemberek. Az újlakáspiacon a kínálathiány is mérséklődik.
📈
Az idénre jósolt ingatlanpiaci boom első hullámán túl vagyunk, és a növekedés eddigi tempója lelassult, de a piac továbbra is aktív, miközben a vevők összetétele megváltozott: a befektetők helyett egyre több olyan vásárló jelenik meg, aki saját célra vásárol ingatlant – így foglalhatók össze a zenga.hu ingatlanközvetítői konferenciáján elhangzottak.
📈Senki ne reménykedjen az árak csökkenésébenAzt az összes ingatlanpiaci szereplő érzi, hogy 2023-hoz képest a magyar lakáspiac jelenleg erőteljes növekedési fázisban van, ám a téli hónapokban kezdődött ingatlanpiaci boom első fázisa a szereplők szerint március végén lezárult, és legfeljebb ősszel várható egy újabb hullám a mostanihoz képest alacsonyabb érdeklődési szinttel.") 
📈
A következő hónapokban egy stagnáló, legfeljebb enyhén emelkedő árszintre lehet számítani, és amikor a most kialakult új árszintet megszokja a piac, akkor lehet számítani újabb élénkülésre vélekedett Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Nyrt. vezérigazgatója. Ennek oka, hogy a kedvezőbb makrogazdasági helyzet, az állampapírokból és az önkéntes nyugdíjpénztárakból kiáramló pénzforrások óriási löketet adtak az év elején, ám ezek főleg az első félévre koncentrálódnak. Ugyanakkor a forgalomnövekedő hatása a második félévre is elhúzódik, az árszint stagnálni fog. Hogy az ingatlanpiaci fellendülés kitart-e hosszú évekre, abban már senki sem biztos, mivel a jövő év kockázatokat hordoz. “Óriási a kérdőjel, hogy mi várható 2026 második felében, merthogy azok a hajtóerők, amik a lakáspiacot hatják, csitulni fognak” - mondta Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központ igazgatója. Árak tekintetében nagy visszaesésre ugyanakkor senki sem számít, a bizonytalanságot azonban fokozza, hogy választási év lesz.Alig lehetett alkudni a panelekreMíg az ingatlanpiaci boom első hullámában a befektetők domináltak, most már inkább a saját célú lakásvásárlás lett a döntő. A felfűtött téli hónapokra jellemző volt a meglehetősen szűk kínálat és a nagyfokú érdeklődés, ami nemcsak az ingatlanok túlértékelését hozta magával, hanem hogy a vevők alkupotenciálja meglehetősen csökkent. 
📈
Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont elemzője szerint az év elején országos átlagban 5,5 százalékot lehetett lealkudni a vételi árból, ugyanakkor területileg és lakástípusban óriási volt a különbség. Például a budapesti panellakásoknál mindössze 1 százalékos, míg a kisebb települések családi házainál ez a mutató 9 százalékos volt.  Kiemelte azt is, hogy az elmúlt időszakban az új lakások piaca látványosan élénkült, 2024-ben 67%-os forgalomnövekedés történt, miközben a használt lakásoké csak 26%-kal növekedett.
📈
 “Az OTP Ingatlanpont összes régióvezetője megerősítette, látják az újtársasházpiac élénkülését. Érdekesség, hogy Debrecen könyékén nem nőtt olyan mértékben a forgalom, mivel már a BMW-gyár bejelentése után megdrágultak a lakások. A Balaton környéke még mindig top szegmens, de az állampapírpénzekből történő ingatlanvásárlásokban Budapest vezet” – mondta Valkó Dávid hozzátéve, hogyaz adatbázisuk szerint 4 hónap alatt 4000 újépítésű lakás értékesítése indult el.Kettévált az újlakáspiacAnnak ellenére, hogy az építési engedélyek száma nőtt, a kínálat továbbra sem tud lépést tartani a kereslettel. Budapesten például még mindig kevés az elérhető újépítésű lakás. „Nagyon kevés új építésű lakás van – ez egy szűkös jószág, értékes portéka, és bár méréseink szerint az elmúlt negyedévi bővülés mértéke 10 éves rekordokat döntött, a piacon lévő állomány még mindig kevesebb, mint az elmúlt évben mért felszívás” - mondta Görög Áron Konstantin, a Cordia értékesítési igazgatója. A lakásépítők egyre növekvő magabiztosságát mutatta, hogy míg 2023-ban összesen 16 ötvenlakásosnál nagyobb projekt értékesítését kezdték meg a fővárosban, tavaly már 29 nagy beruházás került piacra.Annak ellenére, hogy a használt és új lakások ára között szétnyílt az olló az elmúlt években, sőt szakértők korábban 3-4 millió forintos átlagos négyzetméterárat prognosztizáltak, lesznek olyan projektek is, amelyeket az alacsonyabb fizetőképes rétegek is el tudnak érni.") 
📈
Egy pesti külvárosi kerületben 1,1-1,3 millió forintos négyzetméterárhoz fog igazodni a fejlesztő, ám ahogy megyünk beljebb a belvárosba és Budára, a költségek is nőnek, így 1,5-1,9 millió forintos négyzetméterárról beszélhetünk, amik persze egyáltalán nem a jó kilátású penthouse-ok, hiszen azok akár 3 millió forintos négyzetméteráron kelnek el– mondta Balla Ákos.A Bayer Property értékesítési igazgatója szerint a vidéki piac ezt az árszintet nem viseli el, még Debrecenben, Szegeden és Pécsen sem lehet tömegével 1,7 millió forintos négyzetméteráron értékesíteni, inkább olyan 40-50-60 négyzetméteres lakásokat fejlesztenek, amelyek 1,1-1,2 millió forintos árszinten lehet értékesíteni.Az ingatlanpiaci fejlesztők szerint nemcsak árakban, hanem például a vevők által elvárt fenntarthatósági igényekben is megosztott a piac. Dr. Hüse István, az Indotek ingatlanfejlesztési igazgatója szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy az olcsóbb, alacsony árkategóriában lakásokat keresőknek tökéletesen elégséges, ha a lakás megfelel a jogszabályi követelményeknek, átlagosan jó minőségű műszaki állapottal. Szerinte ők például nem fizetnének többet a vastagabb hőszigetelésért, a lakások okosításáért vagy egy háromrétegű ablakért. “Ugyanakkor a magasabb presztízsű lakásoknál - például a mi, 11. kerületi fejlesztésünknél - is látszódik, hogy a magasabb energetikai követelmények teljesítéséért, vagy akár az okosításért is hajlandóak fizetni az ezek iránt érdeklődő ügyfelek” - tette hozzá."
📈
Bandita ma, 13:38
Előzmény: #246419  Bandita
Teljesen őszinte leszek, egy feltételt kihagytam:
csak akkor érdekel, ha nem vagy fideszes. 
Ezzel nem akarok semmit kinyitni, pusztán ez egy dealbreaker nálam.
Bandita ma, 13:34
Előzmény: #246408  FatFIRE
Hol hirdeted?
Publikus?
Goldstein17 ma, 13:23
Előzmény: #246416  infin
Pontosan erre kérdeztem rá számtalanszor,ennél abszurdabb állítást nehezen lehet elképzelni. 
infin ma, 13:21
Előzmény: #246415  Goldstein17
Csak költői kérdést tettem fel neki:)) (mert a híres könyvéhez a linket azt már megtaláltam)
infin ma, 13:20
Előzmény: #246366  Goldstein17
Már leírta valamelyik hozzászólásában néhány napja vagy hete, hogy igen, a szegénység ok-okozati kapcsolatban áll az IQ-val a tudomány mai állása szerint:) (Nem fogom megkeresni, mert túl sokat írtok a témában azóta is:) )
Goldstein17 ma, 13:08
Előzmény: #246411  infin
Teljesen mindegy mit kérdezel tőle és hányszor, van valami a fejében amit belevertek és azt szajkózza. Terjeszti az igét. Ha kérdezel tőle valamit kitérő választ ad és bővített formában ismétli önmagát. 
Az ok-okozat kérdését kb tízszer vetettem fel neki, valahogy mindig átsiklott rajta. Reménytelen eset.
2345678 ma, 13:08
Előzmény: #246406  berlini
Olvasgattam itt, hogy vannak neki lakásai kiadásra. (jó áron). Felkeltette a kíváncsiságomat. Sor került egy személyes találkozásra.  Láthattam a lakásokat.( 5 csillagos szállodában éreztem magamat. ) Megismerhettem a bérlő céget. stb.  Profizmussal találkoztam. Szerintem érdemes nekünk akik a fórumon kommunikálunk személyesen is találkozni. Sokat tanulhatunk egymástól. Méhészkedek és mi méhészek alig várjuk, hogy személyesen is találkozzunk, megismerjük egymás méhészetét, a gyakorlatát és  az értékesítést. 
infin ma, 12:59
Előzmény: #246403  N0MAD
Jók a példáid hasonló könyvekre!:)
infin ma, 12:57
Előzmény: #246411  infin
ok-okozati összefüggést*
infin ma, 12:56
Előzmény: #246399  FatFIRE
Közben látom, hogy hivatkozásként linkelted a könyvet, sorry, nem olvastam végig a sok személyeskedést, azért nem vettem észre rögtön. Te komolyan gondolod, hogy erre a könyvre hivatkozol folyamatosan, mint a tudomány jelenlegi álláspontja? Óriási hülyét csinálsz itt magadból folyamatosan, ha ez komoly részedről. Ez a könyv nem éppen egy megbízható tudományos forrás. Szakirányú végzettségem van, csak szólok. A tudomány álláspontja nagyon röviden az, hogy kb. 50-50%-ban határozzák meg az IQ-t a környezeti tényezők és a genetikai tényezők. Voltak ikrekkel vizsgálatok és sok más vizsgálat, kutatás, tanulmány, ezeket így lehet összefoglalni röviden. A többi érvelésmenetedről pedig röviden annyit, hogy Kutatásmódszertan 101-en kb. a legeselső órán volt szó arról, hogy a korreláció nem jelent ok-okozati függést. Ez annyira alaptétel, alap logikai fogalom, hogy igazán szánalmas, hogy ezt nem tudod alkalmazni, és hogy szerinted ez a könyv tudományos és komolyan vehető. Hát nem. Gratulálok ehhez a teljesítményhez, amit itt leraktál. Maradj inkább az ingatlanoknál. Én is adok ki több lakást.
infin ma, 12:50
Előzmény: #246408  FatFIRE
Hány nm az alapterülete egy-egy ilyen lakásnak?
infin ma, 12:49
Melyik könyvről van szó, amit itt annyit emlegetsz, hogy az annyira szuper a témában? Valaki beírná a címét?:)
FatFIRE ma, 12:00
Előzmény: #246405  2345678
Köszönöm, örömteli volt a találkozás, kellemes a társaság. 🥂
Bandita: a Bulinegyedben, jó helyen.
Bandita ma, 11:39
Hol van ez helyileg?
berlini
berlini ma, 11:25
Én is nagyon hálás vagyok, hogy megosztottad velünk ezt az egyedülálló élményt.
Kár, hogy nekem soha sem lesz részem ebben a látványban.
2345678 ma, 07:44
Azt gondolom, hogy aki nem látta a kialakított lakásokat az nem tudja elképzelni, hogy milyen jók. Amit ott láttam az nem az átlagos AIRBNB. Minket lenyűgözött az ízlés és a profizmus.  Lokáció is kiváló (a legjobb helyen).A mai napig hálás vagyok, hogy megmutattad.
Stiv
Stiv hétfő, 19:48
Mexikói Ingatlanok - Mlinárik Márton
https://www.youtube.com/watch?v=iHwyJuecKf0
N0MAD hétfő, 12:02
Majd "linkelünk neked tonnaszám" Egely könyveket meg videókat, kiváncsi vagyok végigmész e rajtuk.
Legalább Széles barátoddal lenne közös érdeklődésetek. 
Aztán jöhet Daniken, meg fogalmam sincs kik gyártják újabban a hülyeségeket. Attól hogy valami könyvben van, meg beszélhetős videóban még nem biztos érdemes ajánlgatásra. Részemről az ajánlód is elég volt a témábol, nem kell mindenki a te mániád iránt érdeklődjön.
sityaki hétfő, 12:01
Az általad említett könyv igen alapos, elismerten tudományos mélységű kritikáját már 1996-ban elvégezték. Ezt is érdemes a polcra feltenni, ha az ember elfogulatlanul kívánja az ismereteit felhasználni.
Claude Fischer, Michael Hout, Martin Sanchez Jankowski, Samuel Lucas, Ann Swidler et Kim Voss, Inequality by Design : Cracking the Bell Curve Myth, Princeton University Press, Princeton, 1996.
Goldstein17 hétfő, 11:46
Előzmény: #246400  Goldstein17
Szerintem sok buta, de gazdag ember vágyik arra, hogy okos legyen. Ez egyelőre nem lehetséges. De magas IQ-ja még lehet. Nincs valami oldal ahol ilyesmit lehet venni? Phd-t mar lehet, ezredesi címet lehet, ezt még nem? Nem árulnak valahol ilyet a neten?
Szerintem, ha elég buták, tömegével vásárolják és máris itt a magyarázat a korrelációra. Véletlenül sem ok-okozati összefüggésre, ahogy barátunk fejtegette.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek