Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer ma, 10:40
Előzmény: #50147  lakni_kell_valahol
#50149

A felső decilis mindig is kissebbségben volt, van , lesz.
A sok irigy ember meg átkozódik. (vs "Álld meg mit magadnak akarsz").
Innentől abszolút megértem , hogy miért alakultak ki a titkos társaságok.
A sok irigy, átkozódó csőcselék 80-90 % (Pareto elv 80/20 elv) csak rombolna, elvenne (Kommunizmus).
Aki épít, teremt, kezdeményez, gondolkodik, elemez az mindig is a lakosság 10-20 %-a lesz.
Nemhiába a kapitalizmus, ennél működőbb, hatékonyabb rendszert még nem találtak ki.
lakni_kell_valahol ma, 10:36
Előzmény: #50146  johai
#50148

Pénzügyi TANÁCSADÓ. Érted? Bármilyen meglepő igenis tanácsot ad... nem megmondja mibe fektess, hanem elmondja mi várható a pénzpiacokon és miért majd esetleg javaslatot tesz egy portfólióra, de TE döntesz végül mibe fektetsz. Már ha képes vagy döntéshozatalra, mert rengeteg embernek nem megy!
Nem azt mondja meg mi lenne szerinte a jó döntés a jegybankok és kormányok részéről, hanem azt ami ténylegesen várható tőlük akkor is ha nem ért egyet ezzel Ő maga..
Amúgy meg a döntés következményeit 100%-ban te fogod viselni! Találkoztál már sikerdíjas pü tanácsadóval? Aki ha buksz ha nyersz osztozik veled a veszteségen/nyereségen? Nem. Akkor szerintem értesz mindent.
..
"Pitcairnt se kell leirni,ami kesik nem mulik"
Ez jó volt! Segítek, ha már egy éve megtörtént volna amit 3-4 éve jósol akkor is teljesen nevetséges és hiteltelen lenne, nem hogy mostanáig sem történt meg! Sőt! Tovább lazítanak... Hát ha ez nem ultragáz akkor semmi.
lakni_kell_valahol ma, 10:24
Előzmény: #50145  tihamer
#50147

Három-négy év széllel szembeni hugy0zás után elég későn esett le neki a tantusz! Mondjuk nekem a helyében nem lenne bőr a pofámon miután így megszivattam a zembereket a bölcs tanácsaimmal! A vicc az, hogy még rám haragszanak mert mégis csak az lett amit én mondtam! Mindenben, nem csak ingatlanárban hanem kamatpolitikában, kormányzati intézkedésekben is.
..
Unisont meg hagyjuk, olvasd már el a kommentjei színvonalát... szerintem egy huszonkét éves frusztrált gyerek aki mamahotelben nyomja és még malacperselye sem volt nem hogy ingatlana! Főleg nem befektetésre... Komolytalan. Két értelmes mondatot nem bír leírni. Realestate megvan kb másfél évvel ezelőttről? Kíváncsian várom mennyiért veszi vissza év végéig a paneljeit mert azt írta féláron fogja! Eddig másfélszeres áron állunk szóval van két és fél hónapja hogy essenek az árak 66%-ot és akkor igaza lesz! :P Bár szerintem neki sem volt soha befektetési lakása, csak szájkaratézott nekünk. Aki saját erőből össze tudott kalapálni egy vagy több ingatlant befektetésre az nem ilyen gyerekesen írogat és nem dilettáns.
..
Rajtad, elemerorsoson, buyandholdon meg még pár kolléga írásain látszik, hogy nem sz@rral gurigáztok és jórészt saját erőből felépítettetek egy portfóliót ami ha nem is mindig a legjobb hozamot hozza a piacon (meg nem mindig csak emelkedik az ára) akkor is kitartatok mellette mert igazi hosszú távú, értékalapú, profi befektetők vagytok a lakáspiacon és nem swingerek, opportunisták.
johai ma, 10:12
Előzmény: #50144  lakni_kell_valahol
#50146
Elore jelezni az ugyfeleknek?
Ez es ez varhato,tessenek e szerint poziciot felvenni.....hat ez erdekes megkozelites, manapsag jobb halgatni,egyszeruen nem volt arra precedens ami most folyik,ebbol kovetkezoen a kimenetele is bizonytalan.
Pitcairnt se kell leirni,ami kesik nem mulik.
tihamer
tihamer ma, 10:05
Előzmény: #50144  lakni_kell_valahol
#50145

Szvsz. pitcairn kolléga megunta a mantrát, nem elég kitartó.
Mondjuk idővel be fog jönni neki, de egyelőre további monetáris enyhítés és kamatcsökkentés indul el.
Lehet, hogy unison kolléga is megbánja, hogy kiszórta az ingatlanjait.
Ez rövid távú gondolkodásra, befektetésre vall.
lakni_kell_valahol ma, 09:55
Előzmény: #50143  tihamer
#50144

El se olvasom rendesen.... pénzügyi tanácsadó, fogalma nincs az ingatlanpiacról. Hogyan várhatnál tárgyilagos elemzést tőle ingatlanos témában? Azt a terméket propagálja amiből neki pénze van! Nem meglepően... Amúgy meg ki állította hogy az ingatlan mindig mindent ver? Senki. Vannak jó cikkei, alapvetően egyet is értek a gondolkodásmódjával, az élethez való hozzáállásával, de az ingatlanpiacot hanyagolnám a helyében! A cipész maradjon a kaptafánál!
..
PÜ tanácsadóként amúgy sem az lenne a dolga, hogy ekézze a FED/ECB/MNB hármast a kamatcsökkentések és QE miatt hanem pont fordítva: előre jelezni az ügyfeleknek/olvasóknak hogy hiába nem ért egyet velük de ez és ez várható ezért így és úgy fektessenek be!!! Nem mellesleg aki hitt az évekkel ezelőtti ingatlanpiaci árakat megjósló írásainak az pont úgy járt mint akik itt pitcairn barátunknak bólogattak! Sz@rul. Amióta a FED újra belekezdett a vágásba és az ECB is odab@szott a kamatnak QE újraindítással megspékelve azóta pitcairn eltűnt mint szürke szamár a ködben! Nem is értem miért... ja de! :PP
tihamer
tihamer ma, 09:31
#50143
https://kiszamolo.hu/reszveny-vagy-lakas-10-ev-tavlatabol/#comments
"Kiderült, hogy barátomnak van egy lakása, aminek ára fantasztikusan megnövekedett az utóbbi években. Tíz éve vette 14 millió forintért. A mai árak mellett viszont már 38 millió forintra tehető a piaci értéke. Ezen kívül a lakás évi 1 millió forint bevételt is termel, mert egy külföldi diák bérli. Ez bizony 170%-os érték növekedés. Plusz évi 1 millió passzív jövedelem. Tudnak ilyet az értékpapírok? Megígértem barátomnak, hogy utánaszámolok..
Tehát, a feltételek:
– Induló tőke 14 millió forint
– Évi 1 millió forintnyi BRK-B részvényt eladunk és kiveszünk a számláról
– Adót és tranzakciós költségeket az egyszerűbb számolás kedvéért hanyagoljuk.
– Július hó végi USD/HUF árfolyamokat, és BRK-B részvény árakat használtunk.
Az eredmény mindkettőnket meglepett. A BRK-B portfolió értéke 50 millió forintra nőtt a tíz év alatt, ami 259%-os gyarapodás.
A számoláshoz azért hozzátenném, hogy kicsit szerencsétlen az időpontválasztás (még ha nem is szándékos), hiszen 2009 őszén nem messze voltunk a tavaszi tőzsdei összeomlástól, illetve a dollár erősödése is nagyban hozzájárult a hozamhoz.
A lakás is valószínűleg nem budapesti, hanem valamelyik vidéki egyetemi városi lakás lehet, legalábbis a vételi ár és a bérleti díj alapján."
Szvsz. nem reális az ingatlan bérbeadás számolása, mivel nem valószinű, hogy 10 éven keresztül nincs bérleti díj emelés.
Évi 1 millió, az havonta 83.333,- huf, és ez 120 hónapja változatlan???
Nem életszerű!
Criscito ma, 09:16
#50142
Kis késéssel, de elérhető a friss DH riport. 
*
"2019 harmadik negyedéve némi megtorpanást hozott az ingatlanpiacon, amely mind tranzakciószámban, mind az alacsony keresletben, megmutatkozik. Az árak tekintetében még a növekedés jelei látszódnak, egyre több Duna House árindex éri el, vagy legalábbis közelíti meg a 200 százalékpontot, igaz Budapesten az indexek tekintetében már stagnálás jelei is mutatkoznak." 
*
Ami érdekes számomra, hogy tranzakciószámok tekintetében javulást hozott a szeptember (bár a vevői keresletben elmaradást mértek!), továbbá Budapesten a vevők esetében ismét elég magas, 45%-os befektetői arányról írnak.
*
 https://dh.hu/ckfinder/userfiles/files/DH-Barometer_99-HUN-dhhu.pdf
franc0 hétfő, 22:03
Előzmény: #50140  Gaguse
#50141
Öntsünk tiszta vizet a pohárba a sok bullshit helyett. 
A monetáris ámokfutást azzal adják el politikailag, hogy alacsony az infláció. 
Teljesen nyilvánvaló, hogy nem működik ez a módszer. A nullkamat a kínálati oldalra sokkal jobban hat. Azoknál csapódik ki a pénz, akik tökéletesen értik a kapitalizmust, vagy közel vannak a tűzhöz. 
A kulcs a fiskális politika lenne. Könnyedén lehetne infla ha tényleg akarnák. Nem a TAO-t kéne levinni, hanem a munkát terhelő adókat. A helikopterpénz meg aduász lenne. 
De igazából nem ez a cél. Van egy olyan bér/eszközár szint, amit odafenn kívánatosnak tartanak a rendszer fennmaradása érdekében. Nem az a lényeg ki jobb/bal, vallásos/ateista. Van a tőkés meg a munkás. Pont. 
Sosem lesz olyan mint 2013-ban, akkor túl magasak voltak a bérek. Ezért volt magas munkanélküliség. És könnyű volt lakást venni. 
Gaguse
Gaguse hétfő, 21:35
#50140
Részlet az alapblogról:
Valóban, a legutóbbi válság kezelése során minden eddiginél nagyobb mennyiségű pénzt pumpáltak a rendszerbe. Azonban a monetáris szigorítás a mennyiségi lazítás leállításával, az amerikai jegybank mérlegfőösszegének csökkentésével, valamint néhány országban (és legfontosabbként az USA-ban) kamatemelésekkel már egy ideje tart. Fontos látni, hogy a pénzmennyiség felnövelése nem a reálgazdaságra, hanem az eszközárakra hatott, a fogyasztói árak nem szálltak el, ellenben az eszközárak igen. Ezért is gondoljuk azt, hogy a monetáris szigorításnak idővel az eszközárakon is meg kell látszódnia. Végül nem szabad azt sem elfelejteni, hogy az elmúlt évtized globális hitelállomány növekedésének több, mint a fele Kínából jött. Így a legfontosabb az, hogy Kínában mi történik. Ott pedig gigantikus hitelbuborék fúvódott, aminek előbb-utóbb meglesznek a negatív következményei.
tihamer
tihamer hétfő, 21:19
#50139
https://kiszamolo.hu/reszveny-vagy-lakas-10-ev-tavlatabol/
"Az elmúlt évek ingatlanár-robbanása miatt sokaknak tűnik úgy, hogy a legjobb befektetés az ingatlan volt.Vilmos baráti körében is felmerült a kérdés, melyik lett volna a jobb befektetés az elmúlt 10 évben: az ingatlan vagy az amerikai részvény?Következzen Vilmos levele:"
"Kiderült, hogy barátomnak van egy lakása, aminek ára fantasztikusan megnövekedett az utóbbi években. Tíz éve vette 14 millió forintért. A mai árak mellett viszont már 38 millió forintra tehető a piaci értéke. Ezen kívül a lakás évi 1 millió forint bevételt is termel, mert egy külföldi diák bérli."
Vélemény?
tihamer
tihamer hétfő, 21:17
#50138
Kezdődik?https://index.hu/belfold/2019/10/14/az_uj_budavari_polgarmester_nyilvanossa_tenne_a_berleti_szerzodeseket/
"A friss polgármester a lapnak azt mondta, legelőször is felmérik a lakásállományt, mert hiába kérték az adatokat korábban, a lakásbérleti szerződések részleteihez nem fértek hozzá. Amint megismerik az egész kerületre vonatkozóan az adatokat, akkor tervezik kidolgozni egy igazságos és méltányos bérlakásrendszer kidolgozását. Naszályi szerint két dolgot kell összehangolni:"
tihamer
tihamer hétfő, 20:22
Előzmény: #50136  lakni_kell_valahol
#50137
https://www.origo.hu/gazdasag/20190709-kazahsztan-adossag-elengedes.html
"A bankok megmentése nagyon érzékeny kérdés az országban, és már egy évtized óta húzódó problémát jelent. Eddig legkevesebb 18 milliárd dollárnak megfelelő összeget öltek bele, de a helyzetet így sem sikerült orvosolni.Kazahsztán nemrégiben hivatalba lépett új elnöke, Kaszim-Zsomart TokajevFORRÁS: AFP/PAVEL GOLOVKINEzzel szemben az adósságok leírása, - átszámítva - még 1 milliárd dollárba sem kerülne Kazahsztánnak.A 18 milliós lakosságból 3 millió kazah számára pedig lehetővé tenné, hogy kilábalhassanak a rájuk nehezedő adósságok alól.Az ország polgárai egyébként fejenként átlagosan 790 dollárnyi hitellel rendelkeznek."
No comment.
lakni_kell_valahol hétfő, 19:39
#50136

Ennyi...
https://www.portfolio.hu/bank/20191014/ordas-nagy-kamu-amit-a-lakashitelek-szarnyalasarol-mondanak-403845
Használt lakásokra nyamvadt 9 millió forint az átlagos hitelfelvétel MOST, az is átlag 16 évre... az sz@ros havi 60ezres törlesztőt jelent! Érted? HATVANEZER... az bakfitty! Ha feltételezzük hogy Pesten ennek a duplája a hitelösszeg még az is csak havi 120e.... hú az aztán komoly pénz!
És akkor a sok tudós szerint "hitelre veszik a lakásokat" :DDDDD
lakni_kell_valahol hétfő, 19:17
Előzmény: #50124  vincit
#50135

" Nem ezt írta, nem csupasz seggel küldte a világba, hanem adott neki egy diplomát. Eltartotta felnevelte 18 évig, majd fizette neki az egyetemet, mama hotelben lakott 5 évig ahelyett hogy pénzt keresett volna. "
Ne vicceljünk már... felnevelte 18 évig??? Az törvényi kötelesség... jó hogy nem már ez is extrának számít! Mamahotelben lakhatott az egyetem alatt? Hú, ez is milyen sokba kerülhetett. Az egyetemet meg gondolom állami támogatással ingyen végezte (nem tudom). Jó sokba került ez a gyerek a normál VÁRHATÓ költségeken felül... :D Nyilván pénzbe került így is, de azért ne ragadtassuk el már magunkat. Normális embereknél ez ALAP amit boldogan megtesz a gyerekéért ha a gyerek normális!!! Miből gondolod, hogy a kolléga aki panaszkodott nem kapta meg ugyanezeket? Szerintem ő arra célzott hogy ezen FELÜL nem kapott semmit, én legalábbis így értelmeztem!
..
"Cserébe viszont már kinézte, melyik elfekvőbe / nyugdíjasotthonba nyomja majd be szüleit ha eljön az idő."
Hát, azért az áldozatért amit hoztak érte meg lesz a jutalmuk! Good boy!
impudent hétfő, 18:44
Előzmény: #50133  impudent
#50134
Aki 30 eve jol focizott tornaszott vagy szinesz volt es kiemelkedett anyagilag is azokat ne nekunk kelljen ma is eltartani.
Ezek a szarnal is szarabb pribekek.
impudent hétfő, 18:41
Előzmény: #50132  sakal83
#50133
Ilyen embernek Te beszelhetsz.
Ki kell mondani hogy ma ezek a nemzet sportoloi szineszei stb.
A nemzet testen eloskodo here reteg akiket mi taplalunk.
Szamomra ezek szarok.
sakal83 hétfő, 18:32
Előzmény: #50131  sakal83
#50132
Azert javaslok egy kicsit benezni a fuggony moge a szineszek es sportolok eseten. Egy olyan vilagot ismerhetsz meg amit ugy nez ki elkepzelni sem tudsz. Joreszt rendkivul egoman es mindenkin attipro embert lathatnal. Es a szellemi szint sem olyan magas mint hiszed:)
sakal83 hétfő, 18:20
Előzmény: #50129  Tibor78
#50131
Illetve add ki neki. Hivd fel es mehet:) alig varom h az osszes ingyenelo szekertolot helyrakja a piac. Latom te nem sportoltal azert vagy ilyen kedves magyarul balek... ugy nez ki fogalnad sincs mennyit kapnak a sportolok... akinek nincs eleg zsetonja az elkurvazta es elkaszinozta csak halkan megsugom...
sakal83 hétfő, 18:16
Előzmény: #50129  Tibor78
#50130
Olvasd el a cikket. O hozta be a politikat kokemenyen! 
Mar bocsass meg de habzo szajjal ugat es kikeri maganak h nem a partja nyert aki odadobta neki a keglit felaron mert szegeny faradt... 
Vegyen vagy menjen fel az ingatlan.comra es bereljen. Masnak is draga... addig nem szamitott amig neki jutott...
Tibor78 hétfő, 18:04
Előzmény: #50126  sakal83
#50129

Hát vannak, akik meg nem sz.rják le. Amikor régebben a Verebes keresett egy kisebb lakást bérletbe én komolyan gondolkodtam rajta, mert őt is tisztelem és szívesen kiadtam volna neki, akár féláron is. Már nem tudom mikor volt ez, több éve volt vele egy cikk, hogy albérletet keresett, de az mondjuk nem derült ki, hogy melyik részen meg végül is azért lett teljesen tárgytalan, mert a bérlőim hosszabítottak. Alig van üres járatom, de ha éppen akkor egy olyan művész vagy sportoló keresne lakást, akinek a munkásságát becsülöm, én simán kiadnám neki olcsón, akár féláron is és nem érdekelne. Már azért megérné, hogy havonta legalább egyszer beszélgethetek vele. A politikának meg mi köze az ő munkásságához?
Kib.szott toxikussá teszi az embereket ez a politikai őrület, komolyan mondom.
sakal83 hétfő, 17:56
Előzmény: #50125  Tibor78
#50128
ja és nem a díj a durva, hanem areakciója vérlázító: - soknak tartja, - az ingázás miatt kell a 82nm, - feháborítja, hogy csak egy éves a szerződés,- és ki is rakhatják.Egyszerű: vegyen magának! meg lehet venni 82m-át kicsneget és él benne. Vagy bérel NCSEED-től.
vincit hétfő, 17:53
Előzmény: #50124  vincit
#50127
Áh már más is megírta, most nézem. Elnézést.
sakal83 hétfő, 17:53
Előzmény: #50125  Tibor78
#50126
Leszarom a kossuth díját. úgy néz ki, hogy gerinccel nem jár. ha van Kdíja tud perkálni is.
Gondolom Kossuth is örülne egy ilyen embernek ,hogy a róla elnevezett díjat kapja.
Tibor78 hétfő, 17:38
Előzmény: #50123  elemerorsos
#50125

Én a nyóckert tudtam, de ha meg így van, hogy az egész belvárosban szorongatják az airbnb-t, akkor elgondolkodtató, hogy a lakásárakban olyan nagy esés nem mutatkozott meg még emiatt. Pedig a lakások ezek szerint már nem eladhatóak airbnb-re, csak olyan házban, ahol van erre fogadókészség, ami töredéke a piacnak. Érdekes dolog ez, főleg azok gondolkodhatnak el rajta, akik meredek esést várnak a tilcsák be erbéenbé-ből :)
Sakal83: kossuth díjas színészt mocskolsz, csak szólok. Na pont tőlük nem sajnálnám a kedvezményes bérleti díjat. Ráadásul havi 130e azért nem az a vérlázító kategória, akkor sem, ha túljátszod a fújolást.
vincit hétfő, 17:31
Előzmény: #50093  lakni_kell_valahol
#50124
„Lajos azt is megmondta, hogy nem jó ha a szülő segíti a gyerekét lakással! Kifejezettten káros szerinte!!! Az a tuti ha csupasz seggel kirakja a nagyvilágba és küzdjön mint a disznó a jégen! Hisz neki is ez működött (nem mintha más választásuk lett volna). „ Nem ezt írta, nem csupasz seggel küldte a világba, hanem adott neki egy diplomát. Eltartotta felnevelte 18 évig, majd fizette neki az egyetemet, mama hotelben lakott 5 évig ahelyett hogy pénzt keresett volna. Ezalatt ö a sch be járt tavalyi zh kérdésekért és megoldott beadandókért, mert racionálisabb volt mint tanulni. Cserébe viszont már kinézte, melyik elfekvőbe / nyugdíjasotthonba nyomja majd be szüleit ha eljön az idő.
elemerorsos hétfő, 17:17
Előzmény: #50108  Tibor78
#50123
Az egész belvárosban szavazni kell már az airbnb-zésről. V-VI-VII-VIII kerületek. És adóztatva is vannak, 1500-1800 Ft/m2/év, plusz a bevétel 4%-a meg az önkormányzatoknak. Azért ez nem kevés bevétel a kerületeknek, ezért nem gondolom hogy ezt kihúzzák maguk alól.
sakal83 hétfő, 17:11
Előzmény: #50121  Batiszkáf
#50122
De nem régen vagyunk hanem most! sír a fidesznyik szája, hogy 130k-t fizet a 250k reális ár helyett, ahogy más, és ezért háborog, hogy nem a fidesz nyert.bocsánat, de ez a viselkedés hányingerkeltő. Ha nem tetszik az ingázás meg drág bérleti díj akkor maradjon ott ahol van, és eljen a nyugdíjából... más is ezt teszi. Udvaribohócok gyülekezete, és sokan vannak ilyenek, akik udvari bohócok pénzért.
Batiszkáf hétfő, 16:18
Előzmény: #50119  sakal83
#50121
Nem is olyan régen Berlintől Vlagyivosztokig milliók jutottak jelképes áron öröklakáshoz. Nyilván sokak számára bosszantó lehet Reviczky története, de nem hiszem, hogy rendszerszinten lenne bármi jelentősége. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók


 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek