Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer ma, 00:36
Előzmény: #48886  Tibor78
#48917
Kösz a választ, mintha én válaszoltam volna, egyetértek.
berlini ma, 00:18
Előzmény: #48915  hunor555
#48916
Sokat fogsz még bukni a tőzsdén mire rájössz, hogy az egy kicsit más mint az ingatlanpiac.
Addig is sokszerencsét és jó éjszakát!
hunor555
hunor555 ma, 00:03
Előzmény: #48909  berlini
#48915

De olyan. Régen nem volt az, most olyan. Max az időtáv más. Nem a negyedórás grafikont nézed hanem a havit."Nincsenek spekulánsok".
Komolyan? Pesten szerintem vannak. Akár az építtetők körében is. Beszedi a pénzt előre és abból húzza fel a projektet. A "befektetők" egy részét is spekulánsnask mondanám. Sokan nem kiadásra/gyereknek vesznek, hanem majd többért tudja eladni.
Ingatlan használók vs. tőzsde: Vannak tulajdonosi struktúrák, akik soha a büdös életbe nem adnák el a részvényeit mert mondjuk tulajdonosok a cégben (alapítók), nyugdíjalap vagy akármi. Ha csak a spekulánsok irányítanák a piacot akkor 1 nap alatt akármi a földbe állhatna. De nem teszi. 
Amiről te beszélsz hogy pillanatok alatt bezuhan az egy egy szar nap a tőzsdén amit nem is zuhanásnak hanem inkább volatilitásnak neveznék. Trump megválasztása, brexit szavazás eredménye, fed döntések, csak így a közelmúltból. 5% esés s&p. Most lebombáztak egy szaros finomítót, 12% olaj fel, mára ledolgozott 4%ot. Ez nem recesszió, válság, ez egy semmi. Kiüt pár stoppot oszt jóvan. Amiről én beszélek az recesszió. Nem a másodperc tört része, nem is egy nap, hanem mondjuk 1 év. Mint 2008. Ne mondd nekem hogy az a hitelből élő spekulánsok miatt volt.
Amúgy amit csinálsz az full árnyékbox. Ki mondta hogy bezuhan 50%-ot a piac? Azt mondom hogy aki befektetésre vett, nagyon meg tud remegni a keze ha akár egy kis esést is lát. Csupán az emberi pszihológiáról írtam. Attól hogy te nem úgy gondolod, más még simán gondolhatja úgy. 
Az meg hogy jajj a chf bedöntötte a lakáspiacot. Szerinted most iylen veszély nincs? Ahogy mondtad tőzsdén a spekuláns hitelből vesz, itt meg az átlag lakó vesz hitelből. Baromi sokan változó kamatozású hitelen vannak. Max a most kibocsátott hitelek nagy része fix, az összes futó hitelek közül kb 30% ami fix. És fut már elég sok mert ezeket 20-30 évre veszik :D Csak egy kis kamatemelés kell, aztán dől az magától is :D
sakal83 ma, 00:02
Előzmény: #48912  berlini
#48914
Nem is az 1-2 eves tavlatban lehet realis eselye. De torokorszagi forgatokonyv lehet egy alternativa. Persze marginalis az esely ere de egy gyors forintertekvesztes nagyon kellemetlen lenne... foleg egy jo olajaremelkedessel:) az biztos h a mostani realitasok talajan allva esesre nincs esely
berlini kedd, 23:46
Előzmény: #48911  sakal83
#48913
Gratulálok. Hallottál több ilyenről is?
Ha igen és csak pár ezerről, akkor is igaz amit irtam . 
A több millió spekulánshoz és azok kezében lévő tőzsdei értékpapirállomány és azok aránya jelentős a teljes piacon. Sokszor fordul elő, hogy egy-egy cég piaci kapitalizációjához képest a short állomány akár 10-20%-os is lehet. Az ingatlanpiacon hidd el ez a kategória nem játszik. Szerepük elhanyagolható. A spekuláció definiciójában benne van, hogy csak ott működik, ahol a piac likvid, szervezett (tőzsde) lehet shortolni (a részvények többsége korlátozásokkal.) csak ilyen feltételek megléte esetén "szaporodnak el" a spekulánsok. Az ingatlanpiacon ez a kategória gyakorlatilag nem létezik, igy piacot befolyásolni nem tud.
berlini kedd, 23:37
Előzmény: #48910  sakal83
#48912
Ez lenne, ha most is teljes gőzzel bővülne az ingatlanfejlesztés volumene és elszabadulna az infláció..
De ott pont az ellenkezője zajlik le.
Az ÁFAvisszaemelés miatt csökken az ujonnan inditott projektek száma és most kezdenek éppen új lazitási ciklusba a jegybankok. Igy nem fognak növekedni a kamatok a következő 1-2 évben.
sakal83 kedd, 23:33
Előzmény: #48909  berlini
#48911
Es de az elmul evekben sok spekulans volt a piacon mert 1 nap alatt lehetett ingatlant ertekesiteni. En penteken alirtam vetelt hetfo delutan mar kezbecsaptam +40%ert. 
sakal83 kedd, 23:31
Előzmény: #48909  berlini
#48910
Egy 4%os kamatemeles taccsra tenme az imgatlant. Nem vszinu ekkora de ha bekovetkezne akkor a mai arszint 30-40%ot esne. A projektek azonnal dolnenek es vinne a tobbit is.
berlini kedd, 23:19
Előzmény: #48908  hunor555
#48909
"Olyan ez mint a tőzsde. "
Nos nem olyan.
A tőzsdén vannak 
spekulánsok
befektetők
Az ingatlanpiacon vannak 
befektetők
saját ingatlant használók.
és nincsenek spekulánsok.
A tőzsdei pánikokat nemcsak az váltja ki, hogy a spekulánsok jó része hitelből spekulál, hanem az is, hogy a másodperc töredéke alatt meg tud szabadulni az értékpapirtól minden befektető is.
A lakáspiacon nálunk dominál a tőzsdén ismeretlen 3 kategória, aki saját lakhatását oldja meg a vétellel. Itt egy válságnál bekövetkezhet turbulencia a befektetők kiszállása esetén, de az eladás sokszor hónapokat vesz igénybe, igy ez alatt a piac nem tudja túlreagálni a történéseket.
A saját lakhatását megoldó többség viszont általában stabilizálja a válság okozta befektetői kitárazást. 2008-ban ez a saját lakásban lakom réteg azért nem tudott stabilizálóan hatni a piacra, mert hirtelen kétszerakkorára változott egy részüknél a korábban meglévő hitel és a legszerencsétlenebbek még a munkahelyüket is elvesztették. Ha most jön egy hasonló mélységű válság, akkor annak ekkora hatása azért nem lehet, mert a svájci hiteles konstrukció meg van tiltva és a mostani hitelkihelyezések többsége már hosszú időre fixált kamatozású. Igy én szinte kizártnak tartom azt, hogy a következő válságban a magyar ingatlanok 50%-os áresést szenvedjenek.
hunor555
hunor555 kedd, 22:18
Előzmény: #48902  Tibor78
#48908
Ez nem csak a paráztatásról szól. Az a baj többször olvastam tőled ezt, hogy mégis ki adna el. Olyan ez mint a tőzsde. 
Ott is beesik az árfolyam aztán az úgy tud, hogy amennyiért az emberek árulják nem tudják eladni csak jóval alacsonyabb árszinten. Nyilván a Warren Buffetek nem adnak el csak vesznek. Ilyenek vannak a lakásnál is, akár Te is, kiülöd. De azt gondolni hogyha én kiülöm akkor még rajtad kívül pármillió lakástulajdonos is ki fogja az elég érdekes. Tőzsdén sokszor a pszichológia jobban számít mint a fundamentumok ismerete.
A másik pedig ez a virtuális pénz kérdése. Oké, hogy azzal nyugtatják magukat sokan hogy most 30 millát ér a panelem. Nem, nem ér annyit. Akkor ér annyit ha eladod és ki is fizetik, aztán számolod a deákokat. Csak akkor. Ha valami jön aztán bezuhannak a dolgok és volt egy időszak amikor annyiért el lehetett volna adni, de már elmúlt sose ért annyit. Volt, hogy nyitottam pár pozit, aztán 2 nap alatt 100k pluszba voltam. Nem adtam el. Most -30k-ba vagyok. Én leszarom, nem kell a pénz, meg nem is sok hogy realizáljak, majd visszamegy. Tőzsdézek 3 éve, nem ez lenne a legnagyobb veszteségem.
Na de. Ha jön egy picike korrekció tegyük fel, aztán emberünk aki bevásárolt a csúcson (mert azt hitte ez vagy marad vagy feljebb megy) bukik két millát, és nem szokott a tőzsdéhez kockázatkerülő akármi.... Lehet szabadulni akar. Aztán nem 30król van szó. Leszarja hogy ki lehetne adni, meg ebből meg abból annyi jönne vissza. A pénz vesztése iszonyatosan tud hatni az emberi elmére. Ha mindenki mindent kiülne akkor nem lett volna válság az elmúlt 100 évben. 
mcbull kedd, 20:21
Előzmény: #48905  johai
#48907
Szerintem csökkenhetnek a vételek,de mindenki akkor veszi a lakását amikor tudja,ha összejönnek a feltételek.
unison kedd, 19:35
Előzmény: #48901  Batiszkáf
#48906
Gyakorikerdesekre fiatalok írnak 35 alattiak őket láthatod ott abból vonták le következtetést ami igaz rájuk de az idősebb generáció nem megy gyakorikerdesekre te sem én sem
johai kedd, 18:38
Előzmény: #48903  Criscito
#48905
Viszont 2014 ota megnegyszerezodtek bizonyos tipusok,ami nem tortent meg 2008 elotti evekben,meg megkozelitoleg sem.
Ezert volt csak 20% eses az mnb szerint,ami elfogadhato also erteknek.
Es azt is vegyuk figyelembe hogy valsag volt,es az emberek ingatlanba menekultek szokas szerint,amihez az is hozzajarult hogy a sajto szerint nallunk az utolso hiszterikus fazis ami az usaban volt elmaradt,tehat korantsem futottunk olyan magassagokba mint ott.
*
Most viszont elore bearazta a piac a kovetkezo 20 evet,ropke 4 ev alatt,ergo epp eszu ember nem vesz ingatlant 400% emelkedes utan a fovarosban.
Az hogy ekkora emelkedes utan allni fognak az arak valoszinutlen.
Azert az emberek nem teljesen hulyek,hiaba olcso ma a hitel azt tudjak hogy vissza kell fizetni.
Kis fejszamolas utan nem csoda az elegedetlenseg,ami esetukben tapasztalhato,hiszen senki se ugy kepzeli el a tovabbi eletet mint ados rabszolga.
Szerintem ilyen szintekrol egyaltalan nem tulzas 50% eses egyes szegmensekben,az mnb-nel ez joval alacsonyabb atlagot fog mutatni:)
sakal83 kedd, 16:04
#48904

Nem birom a fazont de sajnos igaza van. Csak azt nem ertem miert nem mondja ki hogy tomeges elcsorositas van.
https://novekedes.hu/english/why-will-interest-rates-remain-low
Valamint az is erthetetlen hogy miert ul fel teljes mellszelesseggel erre a sztorira. Qva kockazatos
Criscito kedd, 13:47
Előzmény: #48898  johai
#48903
Egész addig jó volt ez a cikk, amíg le nem írták, hogy 50% esés sem elképzelhetetlen. Ez baromság. 2008 után sem volt 50%-os esés az ingatlanpiacon. 2008 és 2013 között nominál értéken esett összesen 20%-ot a budapesti piac az MNB szerint. Ehhez is kellett 5 év!  Reálértéken meg volt a csúcspont és a mélypont között talán 40% esés, de ehhez is kellet kb. 8 év. 
*
https://www.mnb.hu/letoltes/mnb-lakasarindex.xlsx
Tibor78 kedd, 13:45
Előzmény: #48901  Batiszkáf
#48902

Na igen, ez a paráztatás folyik most taktikai okokból és ennél kevés dolog van undorítóbb. Miközben a havi bérleti díj befolyik rendben a számlámra. Most adtak el (leellenőriztem) egy 900e ft felett / nm hirdetett lakást nem messze. A tényleges árat persze nem tudom, de túl sokat nem hiszem le tudtak alkudni.
Nehezebb eladni, ennyi történt.
Miközben a lakásárak két legfontosabb támasz, a bérleti piac meg a hitelezés (alacsony kamat és elfogadható hitelezési ráta) egyelőre rendben vannak.
Hozzá a kormány nem áll le a helikopter pénzekkel sem, sőt ha az áfát tényleg felemelik, akkor az még közvetetten kínálat szűkítés is lesz.
Én tényleg nem értem néha ezeket az agyonbonyolított számolásokat. Amikor 2013-ban a lakást vettem, nekem is bűvészkedtek ismerősök, hogy majd ennyit meg annyit beesik az ára, ha ez változik, az változik és így meg úgy meg amúgy és akkor mi lesz??? pofára fogok esni, kb akitől csak tanácsot kértem, mind ezt mondta. A médiából üvöltött a halálvárás és a pesszimizmus. Mondtam a tanácsadóknak, hogy nem érdekel, mi lesz a jövőben, az érdekel, hogy a jelenben a lakást egyrészt meg tudom venni hitel nélkül, másrészt ki tudom adni korrekt áron és kevés üresjárással. Ennyi. Nekem ez egy korrekt befektetésnek tűnik és nem a jövőn agyalok, amit egyébként úgysem tud senki pontosan megmondani.
Mindenki úgy kezeli a jövőt, hogy ő aztán meg tudja mondani a tuttit és az úgy lesz. Itt márpedig esés és felezés lesz, mert a médiamunkás ezt leírta. Nevetséges ez valahol.
Batiszkáf kedd, 13:29
Előzmény: #48897  Tibor78
#48901
A zsurnaliszták olyanok, mint a politikusok vagy a prostituáltak: gátlások nélkül kiszolgálják az olvasói/megrendelői igényeket. Az elmúlt öt évben rengetegen árazódtak ki a piacról, vagy szegényedtek el relatív értelemben. Közülük sokan úgy várják a mindent megtisztító válságot és a vele együtt járó ingatlanár csökkenést, mint a messiást. Elég megnézni a gyakorikerdesek vonatkozó szekcióját, szinte minden második hozzászólásban ez a várakozásról/vágy fogalmazódik meg.
Batiszkáf kedd, 13:18
Előzmény: #48896  sakal83
#48900
Egyetértek. Sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy a 2003-2008 közötti lassú reálár csökkenés ismétlődik meg. 
Vortex kedd, 13:11
#48899
Lakáskiadásnak az is betehet, hogy a gazdasági visszaesésben kevesebben utaznak.
Szállodákat, kollégiumokat nagy tempóban építenek Budapesten.
Ha csökken a túristák száma, a szállodák nem fogják karba tett kézzel nézni az Airbnb-t. Elég sokat fektettek szállodákba kormánykörökből is.
A választások előtt még jól is jönne nekik, hogy rendezik az albérlet árakat.
johai kedd, 12:58
Előzmény: #48896  sakal83
#48898
Februari cikk,tehat a babavaro hatassal nem szamolt meg pedig sokan bearaztak 10 millat....ezek szerint innen ahol most vagyunk35-60% esest ir a szerzo,ami azt jelent hogy egy angyalfoldi panell eseten amit most 40 korul vesztegetnek 30 ala megy valamivel az ar.
Ami meg mindig sok!
Figyelembe veve a valsagelotti 9-11 millas arakat.
Tibor78 kedd, 12:48
Előzmény: #48895  DAXHU
#48897

Ez egy fércmunka, ráadásul láthatóan nem érti a lakáskiadás alap összefüggéseit sem.
Ugye elvár a cikkíró 25-50% esést, ami segítek neki, 50% az felezést jelentene, azaz kb a 2014-2015-ös árszint. Hát ez valóban lehetséges, hogy féláron eladják a lakásokat, amik egyébként most kiadva hoznak évi kb nettó 4,5-5% hozamot. Milyen élethelyzet kéne ahhoz, hogy valaki ebbe belemenjen?
Figyelni kell a jeleket a piacon, ha majd arról cikkeznek a médiák, hogy egyre könnyebb és egyre olcsóbb bérelni pesten, akkor lehet készülni, mert akkor lesznek olcsóbb lakások, mert ha nem éri meg kiadni, akkor jön az eladás, addig nem. Mert minek. Esetleg ha valaki elviszi jó drágán, akkor vigye, de olcsón miért adna el bárki is egy jól kiadható lakást?
Persze a kurmány kiránthatja a talajt az airbnb alól, az megütné a bérleti piacot, nade amikor a pü miniszter is airbnb-zik :) akkor vajon erre mekkora a valós esély?
Az is odab.szhatott volna, amit a nyugdíjasok találtak ki, mikor ismerőstől béreltem egy panelt és megkért, hogy menjek le helyette :) Nem volt szabályos, de a képviselő lesz.rta, hogy ki szavaz a lakás nevében. A régi szoci nyugdíjasok azon agyaltak, hogy sok a bérbadott lakás a házban és velük fizettessenek több közös költségét, mert gazdagok ki tudják fizetni. Csak nem törvényes, különben keresztül vitték volna, mert mindegyik megszavazta volna. Egy ilyen mondjuk oda tudna b.szni a kiadásnak, mert akkor lakók a ház teljes közös költségét kifizettetnék a bérbadókkal :) Szerencse, hogy nem törvényes.
A lényeg, ha majd arról írnak a médiák, hogy a bérleti díjak csökkennek, na akkor lehet gondolkodni, hogy lassan de tudatosul majd a lakástulajdonosokban is és fél-1 év múlva jöhet a korrekció. Amíg ilyenről nem tudósítanak, addig mind csak vergődés.
A sok speki rájött, hogy nem lenne rossz olcsón venni lakást és be kell paráztatni a lakástulajokat, szóval megrendelik a paráztató cikkeket, de hát rossz hírem van, mert csak néhány tulaj olyan ostoba, hogy bedőljön a paráztatásnak.
sakal83 kedd, 12:18
Előzmény: #48895  DAXHU
#48896
Nem az a kerdes hogy esike hanem az hogy honnan... en nem lennek annyira az eses partjan. A szerzo csak nagyon erintolegesen ir arrol hogy ki adna el. Az nagyon kicsi resze a piacnak. Nem nagy viz. Meg nincs regota tularazva a piac. Kb egy eve. Az semmi.
Tibor78 kedd, 11:02
Előzmény: #48888  franc0
#48894

Hihetetlenül naív vagy. Javaslom beszélgess idősebb németekkel, akik megélték már ezt a "forradalmat", hogy a gyáraik, ahol dolgoztak egyszer csak összecsomagoltak és mentek keletebbre, olcsóbb lokációkba.
Ott is, mint egyébként mindig hasonló szituációban a történelemben, az egyénre tolták rá a feladatot, hogy alkalmazkodjon. Nem baj ez feltétlenül, csak hát nem kicsit igazságtalan.
Alapjövedelem? Nem lesz itt semmilyen alapjövedelem, maximum átnevezik a kb 50e forint szociális segélyt alapjövedelemnek. Sőt, ha mindenki kapja, akkor még kevesebb lesz. Aztán élj meg belőle. Ez nem alternatíva. Az alternatíva az, hogy alkalmazkodsz és olyan szakmát választasz, amit a robotok nem tudnak elvenni vagy csak sokára. Mondjuk fodrász vagy az építőipar, hülyén hangzik, hogy legyen mindenki fodrász, nyilván nem is kell annyi fodrász, de szépen mindenkinek ki kell majd találnia és lehetőleg jó előre, hogy mi az a szakma, amit nem mostanában lehet robotizálni.
Te meg bízhatsz az alapjövedelemben és tervezheted a békés vidéki életet belőle.
A többségnek meg marad az alkalmazkodás és valami munka keresése a gazdasági centrumokban.
johai kedd, 10:50
Előzmény: #48884  franc0
#48893
Szerintem az urbanizacio folytatodik,egeszen a vegletekig.
Mi,robotok,igen ezek lehetove tennek a kikoltozest a varosokbol,de nem fog osszejonni ez a kozeljovoben.
Utopisztikus,rendszervaltas kene hozza,amit meghozhat az okologiai osszeomlas,de az ezaltal bekovetkezo radikalis nepessegcsokkenes ismet az urbanizacio iranyaba hat.
impudent kedd, 10:41
Előzmény: #48891  impudent
#48892

sok cég bedöglik ha újabb járulék vagy adóemelés lesz ilyen magas béreknél.
pláne ha recessziós hatás lesz.
nagyon vékony jégen táncol már minden.
impudent kedd, 10:29
Előzmény: #48889  johai
#48891

az alapjövedelem az minden de nem igazságos.
miért kellene a gazdagoknak adni mint ahogy azt most a Fidesz teszi ?
ez miért igazságos ?
baj van ezzel a szóval !
johai kedd, 10:25
Előzmény: #48887  impudent
#48890
Ez igy van,a jarulekok csokkentesevel tettek lehetove a bernovekedest.
Az egesz gdp fuggo.
Raadasul van egy matolcsink is aki szandekosan gyengiti a forintot,ugylatszik nem jar bevasarolni a dragasag:)
johai kedd, 10:22
Előzmény: #48886  Tibor78
#48889
Alapjovedelem elso lepesben puszta megelhetest biztosit,tehat nagyon kevesek elegednek meg vele mihelyt tudnak elmennek dolgozni.
Magyarorszagon ma gyakorlatilag megszunt a szocialis halo,aki nem hiszi nezzen utanna,tehat ugy lehet venni mint egy ido korlat nelkuli juttatast,amig el nem helyezkedik valaki,ez esszeru,es humanus.
franc0 kedd, 10:13
Előzmény: #48886  Tibor78
#48888
Nézd, az hogy tele vagy indulattal csak arra enged következtetni, hogy ez nem illeszkedik a világképedbe és anyagilag sem kedvezne neked. Érthető.
Ezzel szemben én tök nyugodtan körbenézek a világban empirikus bizonyítékok után kutatva és azt látom, hogy a nálad kb 10 évvel fiatalabb diplomás kortársaim (ha tényleg 1978-ban születtél), akik már nem szorulnak rá a 9to5 munkára, MENEKÜLNEK a városból.
A kapitalizmus hazájában, Angliában is a gazdagok nem London belvárosában laknak. A városban az lakik, aki dolgozni KÉNYTELEN.
A többire felesleges bármit reagálni, mert szalmabábszurkálás lenne. Egy dolog biztos: ha szerinted a plebsz végignézi tétlenül, hogy kirabolják őket, akkor több könyvet kéne olvasnod. Előbb-utóbb jön egy politikai forradalom, KIVÉVE ha elébe mennek olyan szocialista ötletekkel, mint pl. az alapjövedelem.
Lehet hogy nem ez a legjobb ötlet, de pont egy ötlettel több, mint amennyit te most kinyomtál magadból.
impudent kedd, 10:09
#48887

ezzel hogy Orbán most iskiszórt most 220 milliárdot a "családoknak" teljesen értelmetlenül és igazságtalanul és azzal, hogy a cégeknél a bérek nagyon felmentek és a járulékok és az adók csökkentek mind mind rendkívül veszélyes játék ha borul a bili és fenntarthatatlanná válik.
Tibor78 kedd, 09:57
Előzmény: #48884  franc0
#48886

Abban te ne legyél biztos, hogy megéred azt, hogy alapjövedelmet kapsz a robotok után munka adóiból. Illetve ha kapsz is, sokra nem lesz elég.
Ugye gondolj vissza arra, hogy ilyen technológia vagy csak gazdasági változások mindig voltak és soha nem foglalkoztak a kapitalisták a pórul járt emberekkel. Lásd a legutóbbi ilyen, amikor a nyugati összeszerő üzemeket elvitték olcsóbb lokációkba, hogy a vállalat spóroljon az összeszerelés költségén, aztán cserébe valamivel olcsóbban tudta adni a terméket.
Ki foglalkozott a munkanélkülivé vált emberekkel? Senki. Kapták a segélyt, ameddig járt aztán kezdtek magukkal valamit, ha tudtak. Átképezték magukat. Az állam adott szociális segélyt meg támogatta az átképzést, aztán ennyi nagyjából.
Az is egy marha naív gondolat, hogy akkor megadóztatod a robotot, mert akkor fogják és elviszik a robotot oda, ahol nem adózik. Van ebben már gyakorlatuk. A költségeket optimalizálni akarják.
A városokba egyébként nem csak munka miatt mennek emberek, tanulás, szórakozás, egészségügy, szolgáltatások stb.
Vannak hihetetlenül naív emberek, akik azt képzelik, hogy majd a robotok dolgoznak és ők meg majd élnek az alapjövedelemből nyugodtan, festegetik a tájat, kirándulnak, haverokkal zenélgetnek bográcsozás közben. Na ilyen egy kapitalista világban soha nem lesz, soha. A vállalatok nem fogják leadni a hasznot és az adóztatást meg kikerülik. Az államoknak nem lesz elég bevétele, hogy olyan alapjövedelmet adjanak, amiből meg is lehet élni.
Fölösleges ilyesmiben reménykedni, a városok vonzereje megmarad, mert a szolgáltatások, amiket nehezebb gépesíteni, azok ide koncentrálódnak.
MrLajos kedd, 09:32
Előzmény: #48850  tihamer
#48885
Azért ezt a 44%ot érdemes kontextusba helyezni:
1) 2014ben még csak 38% volt, ergo a tendencia pont fordítva van, mint amit írsz: nem bérlőből van egyre több, hanem sajátban lakóból
2) ez a svájci 44% messze a legalacsonyabb érték a világon, szóval aligha mondható tipikusnak. A sajátban élők aránya a fejlett világban inkább 60-80% között van jellemzően (usa pl 70). Azaz a túlnyomó többség sajátban lakik nyugaton is.
3) Az azért nem olyan nagy hanyattesés, hogy azokban az országokban, ahol sok a bevándorló, nagyobb a bérlők aránya. Ez teljesen természetes. Kérdés, Magyarország ilyen országgá válik-e. Te azt mondod, igen, de én erre nem látok jeleket. Ettől még némileg nőhet a bérlők aránya, de aligha fogja akár csak megközelíteni a fejlett országok szintjét, nemhogy a skála másik végén elhelyezkedő svájciét.
A többi téveszmédre most nem reagálnék, azokat is szét lehetne szedni ugyanígy. 
franc0 kedd, 06:46
Előzmény: #48880  tihamer
#48884
Tudom, hogy kétled. De mert féltél megkérdezni miért, ezért elmondom röviden. 
Az urbanizáció legfontosabb katalizátora az volt, hogy az emberi munkaerőre nem volt szükség vidéken az ipari forradalom következtében. Az ember fizikai ereje feleslegessé vált. 
A városokban a fizikai munkások gyárakban gyárakban dolgoztak, a többiek a szellemi erejükből éltek. 
A techológiai fejlődés következtében előbbit a robotok, utóbbiakat az MI fogja kiváltani. 
Ha a munka már nem fogja az embereket a városba láncolni, ki fognak költözni a természetbe. Alapjövedelemből miért akarna bárki drága ingatlanban élni amúgyis?
Criscito kedd, 05:24
Előzmény: #48882  Criscito
#48883
Tovabba dol a penz beloluk? Leesik majd 1% ala a hozam, mint Nyugaton, akkor is orulni fogsz neki? Azt birom, hogy annak orultok, hogy berloi sorba szorulna a lakossag jelentos resze, mint Nyugatabbra, csak azzal mas is egyutt jar. Az 1-2%-os hozam. De gondolom abbol inkabb nem kernetek. :)
Criscito kedd, 05:19
Előzmény: #48881  Criscito
#48882
Berlakasok epitese fele fordulnak*
Criscito kedd, 05:19
Előzmény: #48878  tihamer
#48881
Pont az ertekallosagat kerdojeleztem meg azzal, hogy ha a tobbseg berelni fog, akkor ki fog venni? Kevesebb vevo mellett nem fog maradni ez az arszint. Masik dolog. Ha kialakul egy berloi reteg az orszagban, akkor a beruhazok is a berlakasok fele fordulnak, konkurenciat jelentve neked. :)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek