Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
sakal83 ma, 12:18
Előzmény: #48895  DAXHU
#48896
Nem az a kerdes hogy esike hanem az hogy honnan... en nem lennek annyira az eses partjan. A szerzo csak nagyon erintolegesen ir arrol hogy ki adna el. Az nagyon kicsi resze a piacnak. Nem nagy viz. Meg nincs regota tularazva a piac. Kb egy eve. Az semmi.
Tibor78 ma, 11:02
Előzmény: #48888  franc0
#48894

Hihetetlenül naív vagy. Javaslom beszélgess idősebb németekkel, akik megélték már ezt a "forradalmat", hogy a gyáraik, ahol dolgoztak egyszer csak összecsomagoltak és mentek keletebbre, olcsóbb lokációkba.
Ott is, mint egyébként mindig hasonló szituációban a történelemben, az egyénre tolták rá a feladatot, hogy alkalmazkodjon. Nem baj ez feltétlenül, csak hát nem kicsit igazságtalan.
Alapjövedelem? Nem lesz itt semmilyen alapjövedelem, maximum átnevezik a kb 50e forint szociális segélyt alapjövedelemnek. Sőt, ha mindenki kapja, akkor még kevesebb lesz. Aztán élj meg belőle. Ez nem alternatíva. Az alternatíva az, hogy alkalmazkodsz és olyan szakmát választasz, amit a robotok nem tudnak elvenni vagy csak sokára. Mondjuk fodrász vagy az építőipar, hülyén hangzik, hogy legyen mindenki fodrász, nyilván nem is kell annyi fodrász, de szépen mindenkinek ki kell majd találnia és lehetőleg jó előre, hogy mi az a szakma, amit nem mostanában lehet robotizálni.
Te meg bízhatsz az alapjövedelemben és tervezheted a békés vidéki életet belőle.
A többségnek meg marad az alkalmazkodás és valami munka keresése a gazdasági centrumokban.
johai ma, 10:50
Előzmény: #48884  franc0
#48893
Szerintem az urbanizacio folytatodik,egeszen a vegletekig.
Mi,robotok,igen ezek lehetove tennek a kikoltozest a varosokbol,de nem fog osszejonni ez a kozeljovoben.
Utopisztikus,rendszervaltas kene hozza,amit meghozhat az okologiai osszeomlas,de az ezaltal bekovetkezo radikalis nepessegcsokkenes ismet az urbanizacio iranyaba hat.
impudent ma, 10:41
Előzmény: #48891  impudent
#48892

sok cég bedöglik ha újabb járulék vagy adóemelés lesz ilyen magas béreknél.
pláne ha recessziós hatás lesz.
nagyon vékony jégen táncol már minden.
impudent ma, 10:29
Előzmény: #48889  johai
#48891

az alapjövedelem az minden de nem igazságos.
miért kellene a gazdagoknak adni mint ahogy azt most a Fidesz teszi ?
ez miért igazságos ?
baj van ezzel a szóval !
johai ma, 10:25
Előzmény: #48887  impudent
#48890
Ez igy van,a jarulekok csokkentesevel tettek lehetove a bernovekedest.
Az egesz gdp fuggo.
Raadasul van egy matolcsink is aki szandekosan gyengiti a forintot,ugylatszik nem jar bevasarolni a dragasag:)
johai ma, 10:22
Előzmény: #48886  Tibor78
#48889
Alapjovedelem elso lepesben puszta megelhetest biztosit,tehat nagyon kevesek elegednek meg vele mihelyt tudnak elmennek dolgozni.
Magyarorszagon ma gyakorlatilag megszunt a szocialis halo,aki nem hiszi nezzen utanna,tehat ugy lehet venni mint egy ido korlat nelkuli juttatast,amig el nem helyezkedik valaki,ez esszeru,es humanus.
franc0 ma, 10:13
Előzmény: #48886  Tibor78
#48888
Nézd, az hogy tele vagy indulattal csak arra enged következtetni, hogy ez nem illeszkedik a világképedbe és anyagilag sem kedvezne neked. Érthető.
Ezzel szemben én tök nyugodtan körbenézek a világban empirikus bizonyítékok után kutatva és azt látom, hogy a nálad kb 10 évvel fiatalabb diplomás kortársaim (ha tényleg 1978-ban születtél), akik már nem szorulnak rá a 9to5 munkára, MENEKÜLNEK a városból.
A kapitalizmus hazájában, Angliában is a gazdagok nem London belvárosában laknak. A városban az lakik, aki dolgozni KÉNYTELEN.
A többire felesleges bármit reagálni, mert szalmabábszurkálás lenne. Egy dolog biztos: ha szerinted a plebsz végignézi tétlenül, hogy kirabolják őket, akkor több könyvet kéne olvasnod. Előbb-utóbb jön egy politikai forradalom, KIVÉVE ha elébe mennek olyan szocialista ötletekkel, mint pl. az alapjövedelem.
Lehet hogy nem ez a legjobb ötlet, de pont egy ötlettel több, mint amennyit te most kinyomtál magadból.
impudent ma, 10:09
#48887

ezzel hogy Orbán most iskiszórt most 220 milliárdot a "családoknak" teljesen értelmetlenül és igazságtalanul és azzal, hogy a cégeknél a bérek nagyon felmentek és a járulékok és az adók csökkentek mind mind rendkívül veszélyes játék ha borul a bili és fenntarthatatlanná válik.
Tibor78 ma, 09:57
Előzmény: #48884  franc0
#48886

Abban te ne legyél biztos, hogy megéred azt, hogy alapjövedelmet kapsz a robotok után munka adóiból. Illetve ha kapsz is, sokra nem lesz elég.
Ugye gondolj vissza arra, hogy ilyen technológia vagy csak gazdasági változások mindig voltak és soha nem foglalkoztak a kapitalisták a pórul járt emberekkel. Lásd a legutóbbi ilyen, amikor a nyugati összeszerő üzemeket elvitték olcsóbb lokációkba, hogy a vállalat spóroljon az összeszerelés költségén, aztán cserébe valamivel olcsóbban tudta adni a terméket.
Ki foglalkozott a munkanélkülivé vált emberekkel? Senki. Kapták a segélyt, ameddig járt aztán kezdtek magukkal valamit, ha tudtak. Átképezték magukat. Az állam adott szociális segélyt meg támogatta az átképzést, aztán ennyi nagyjából.
Az is egy marha naív gondolat, hogy akkor megadóztatod a robotot, mert akkor fogják és elviszik a robotot oda, ahol nem adózik. Van ebben már gyakorlatuk. A költségeket optimalizálni akarják.
A városokba egyébként nem csak munka miatt mennek emberek, tanulás, szórakozás, egészségügy, szolgáltatások stb.
Vannak hihetetlenül naív emberek, akik azt képzelik, hogy majd a robotok dolgoznak és ők meg majd élnek az alapjövedelemből nyugodtan, festegetik a tájat, kirándulnak, haverokkal zenélgetnek bográcsozás közben. Na ilyen egy kapitalista világban soha nem lesz, soha. A vállalatok nem fogják leadni a hasznot és az adóztatást meg kikerülik. Az államoknak nem lesz elég bevétele, hogy olyan alapjövedelmet adjanak, amiből meg is lehet élni.
Fölösleges ilyesmiben reménykedni, a városok vonzereje megmarad, mert a szolgáltatások, amiket nehezebb gépesíteni, azok ide koncentrálódnak.
MrLajos ma, 09:32
Előzmény: #48850  tihamer
#48885
Azért ezt a 44%ot érdemes kontextusba helyezni:
1) 2014ben még csak 38% volt, ergo a tendencia pont fordítva van, mint amit írsz: nem bérlőből van egyre több, hanem sajátban lakóból
2) ez a svájci 44% messze a legalacsonyabb érték a világon, szóval aligha mondható tipikusnak. A sajátban élők aránya a fejlett világban inkább 60-80% között van jellemzően (usa pl 70). Azaz a túlnyomó többség sajátban lakik nyugaton is.
3) Az azért nem olyan nagy hanyattesés, hogy azokban az országokban, ahol sok a bevándorló, nagyobb a bérlők aránya. Ez teljesen természetes. Kérdés, Magyarország ilyen országgá válik-e. Te azt mondod, igen, de én erre nem látok jeleket. Ettől még némileg nőhet a bérlők aránya, de aligha fogja akár csak megközelíteni a fejlett országok szintjét, nemhogy a skála másik végén elhelyezkedő svájciét.
A többi téveszmédre most nem reagálnék, azokat is szét lehetne szedni ugyanígy. 
franc0 ma, 06:46
Előzmény: #48880  tihamer
#48884
Tudom, hogy kétled. De mert féltél megkérdezni miért, ezért elmondom röviden. 
Az urbanizáció legfontosabb katalizátora az volt, hogy az emberi munkaerőre nem volt szükség vidéken az ipari forradalom következtében. Az ember fizikai ereje feleslegessé vált. 
A városokban a fizikai munkások gyárakban gyárakban dolgoztak, a többiek a szellemi erejükből éltek. 
A techológiai fejlődés következtében előbbit a robotok, utóbbiakat az MI fogja kiváltani. 
Ha a munka már nem fogja az embereket a városba láncolni, ki fognak költözni a természetbe. Alapjövedelemből miért akarna bárki drága ingatlanban élni amúgyis?
Criscito ma, 05:24
Előzmény: #48882  Criscito
#48883
Tovabba dol a penz beloluk? Leesik majd 1% ala a hozam, mint Nyugaton, akkor is orulni fogsz neki? Azt birom, hogy annak orultok, hogy berloi sorba szorulna a lakossag jelentos resze, mint Nyugatabbra, csak azzal mas is egyutt jar. Az 1-2%-os hozam. De gondolom abbol inkabb nem kernetek. :)
Criscito ma, 05:19
Előzmény: #48881  Criscito
#48882
Berlakasok epitese fele fordulnak*
Criscito ma, 05:19
Előzmény: #48878  tihamer
#48881
Pont az ertekallosagat kerdojeleztem meg azzal, hogy ha a tobbseg berelni fog, akkor ki fog venni? Kevesebb vevo mellett nem fog maradni ez az arszint. Masik dolog. Ha kialakul egy berloi reteg az orszagban, akkor a beruhazok is a berlakasok fele fordulnak, konkurenciat jelentve neked. :)
tihamer
tihamer hétfő, 22:15
Előzmény: #48854  franc0
#48880
"* ezen a technológiai fejlődés csak rontani fog, mert meg fogja fordítani az urbanizációt véleményem szerint."
Kétlem.
tihamer
tihamer hétfő, 22:13
Előzmény: #48852  Batiszkáf
#48879
Dolgozik a kamatkapitalista rendszer.
A felső decilis mindent vinni fog hosszú távon.
A gazdagok gazdagszanak, a szegények lottóznak.
tihamer
tihamer hétfő, 22:10
Előzmény: #48851  Criscito
#48878
Miért adnám el őket. 
1. Dől a pénz belőlük,
2. Értékállóak.
tihamer
tihamer hétfő, 22:08
#48877
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20190916/megszolalt-a-kormany-a-gyenge-forintrol-401069
"A kormánynak nincs árfolyamcélja, azonban a jelenlegi forintárfolyam nem veszélyezteti a magyar gazdaságpolitika sikerét - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Reuters hírügynökségnek hétfőn. A forint árfolyamának gyengülése élénkítheti az exportot - tette hozzá a miniszter.A napokban frissítette prognózisát a JP Morgan, az amerikai befektetési bank szakemberei szerint az év végére 335-ig gyengülhet a forint, majd jövőre fokozatosan tovább emelkedhet az árfolyam, egy év múlva már 344 forintot kérhetnek a piacon egy euróért. "
Lehet menteni a bérleti díjakat Chf-be.
MethYou hétfő, 15:06
Előzmény: #48872  glala
#48876
Istenhegyen néztem egy panorámás N+3 félszobás lakást 170-ért és nem kelt el:) Persze nem luxus szint, de látod a várost az erkélyről és hát közel sem a világvége. Ahol most lakom, azt is 170-ért adnák piaci alapon, pedig 90nm a Momnál. Szerintem egyszerűen nem gondolják sokan, hogy itt is tudnának bérelni, akinek meg sok pénze van, az úgyis vesz inkább. Közben a 11-ben úgy adom ki 100-ért a lepukkant garzont, hogy az is piaci ár alatt van.
Batiszkáf hétfő, 14:33
Előzmény: #48873  Tibor78
#48875
"akár az is lehet, hogy a mi életünkben már nem lesz még egy ilyen rally."
Valószínűleg nem fog még egyszer húsz éven belül ötszörösére emelkedni az átlagbér. 
1kor13
1kor13 hétfő, 12:51
Előzmény: #48873  Tibor78
#48874
Ahhoz képest, hogy mennyit görcsölsz azon, hogy megvered-e pár százalékkal a MÁP-ot (és ezzel mennyi időt töltesz el), elég nagyvonalúnak tűnik az évenkénti lakberendezés... szerintem normáliséknál ilyen azért nem létezik. 
Tibor78 hétfő, 12:23
Előzmény: #48871  Criscito
#48873

Szerintem a legtöbb bérléssel kapcsolatos matek ott sántit, hogy elenyészően kevesen számolnak a lakberendezés költségével, ami pedig csillagászati összegeket felemészt. Amikor egy feleség vagy barátnő megdizájnolja a lakást, aztán 1 év múlva rájön, hogy nem jó a színösszeállítás és fengshui miatt kellenek új bútorok a régiek helyett. Aki már rendezett be lakást, tudja miről beszélek.
Egy bérelt lakásban meg érdekes módon nem szalad el a fantázia. Legyen praktikus, kényelmes, jó ár/érték arányú, de a saját lakásban elszabadul a fantázia és a pénztárca meg sírni kezd. Ha minden járulékos költséget összeadunk én simán azt mondom, hogy bérelni olcsóbb. Persze mondhatni, hogy igénytelenebb is az élet mert egy bérelt lakást nem dizájnol meg senki, de miért is akkor gond az végül is?
A jelenlegi helyzetben egyébként te mennyi mozgásteret látsz felfele? Én nem sokat, maximum oldalazás és lassú emelkedés a legtöbb, ami ebből kijöhet. Lefele se igazán megy szerintem, mert túl sok a támasz.
Azt viszont ne felejtsd el, hogy a bérléssel időt is vásárolsz magadnak. Időt, amit felhasználhatsz arra, hogy megtaláld a legjobb ár/érték arányú lakást. Ráadásul a keresés csak tőled függ senki mástól, te befolyásolod, hogy mennyi időt vagy hajlandó rááldozni a keresésre.
Volt bérlőm, akinek a tehetősnek mondható nagymamája akart venni neki egy lakást, mert egyébként a bérleti díjat is ő utalta és ő is úgy gondolkodott, hogy ez elégetett pénz, nade a csemete arra is lusta volt, hogy utána nézzen a lakásoknak és közben az árak meg berobbantak. Reménytelen. pedig a nagymamája vásárolt neki időt, csak a csemete lesz.rta az egészet. Nem tudom, hogy lett-e valaha lakása, szerintem dupla áron már nem vettek, de most nem várható ilyen emelkedés jó ideig de akár az is lehet, hogy a mi életünkben már nem lesz még egy ilyen rally.
glala
glala hétfő, 11:24
Előzmény: #48870  sakal83
#48872
Én se csillebércre és 2/a-ra gondoltam.
A 11-hez képest a társasházak nem igazán drágábbak a 12-ben sem, bérelni meg pláne nem, halandó szinten.
Persze a 11 is marha drága. 
Criscito hétfő, 11:21
Előzmény: #48864  Tibor78
#48871
Egyébként meg a matek úgy néz ki (egyszerűsítve), hogy ennek a pénznek a kamata 200e Ft/hó, na de infláción felül kellene hoznia ennyit a tőkének, márpedig itt nem erről van szó! Tehát, ha a 4%-os kamatot kiveszed, akkor reálértéken az állampapírban lévő pénzed egyre kevesebbet ér ... Ami kkor nem probléma, ha a lakásárak stagnálnak, vagy csökkennek. Akkor nyersz. Ha viszont nőnek, akkor nem éri meg a bérlés ebben a formában! Hiába tűnik úgy, hogy a kamatokból bérelsz, de ez nem igaz, mert közben inflálódik a 60-70 milliód. 
sakal83 hétfő, 11:19
Előzmény: #48866  glala
#48870
A 12nek es a 2nek azert vannak vilagvege reszei:) persze en a halando szintrol beszeltem. Elviselnem a bejarast:)
sakal83 hétfő, 11:17
Előzmény: #48863  Tibor78
#48869
A gyereknek esti bulibol hazaerni lehetetlen esti edzesekrol hazamenni szinten. Sportoltam pesten. A fiatalok ruhelltek az aglot es szivtak rendesen sajnos. Tobb munkatarsam koltozott vissza amikor 10 eves lett a gyerek mert bar szerettek de nem tudtak megoldani a gyerek kerdest. Dunakeszi akkor jo ha dunakeszin is "elnek" 18 eves korig.
Dwayne.Hicks
Dwayne.Hicks hétfő, 11:08
Előzmény: #48860  Tibor78
#48868
Ez volt az eredeti A tervem, ha úgy tetszik. Jövő nyártól átmenni bérleménybe, és eladni az ingatlanokat. A kérdés hogy hány évig  fog oldalazni, vagy csökkenni a piac. Vagy éppen nőni...mert ugye bármi lehetséges a kamatkörnyezetnek hála.
Mindenesetre eljátszunk ezzel a gondolattal is, köszi a kifejtést. Egyedül az állampapír kamatos részét nem gondoltam, és hogy abból bérelni. De ezen kívül nekem is megfordult a fejemben. az a baj hogy szerintem asszony nem fogja bevállalni gyerekekkel...már pedig lehet hogy kisebb a kockázata mintha vennénk valamit hitellel a fejünk felé...  :)
glala
glala hétfő, 11:07
Előzmény: #48865  glala
#48867
Vagyis nem csak a költözési macera, hanem azért én vmi másik ingatlanba visszaszállnék, amit kiadnék, de ez szintén túl sok macera most.
De ha elég tökös lennék én ezt az utat járnám :D.
glala
glala hétfő, 10:59
Előzmény: #48861  sakal83
#48866
A 12, 1, 2-ben milyen kompromisszum van?
Az árán kívül persze :D
glala
glala hétfő, 10:54
Előzmény: #48860  Tibor78
#48865
Osztom az ötletet, 200 magasságában simán bérelsz a 12 nem is a legvégén akár 100nm-t.
Igazából én is szivem szerint már bérelnék, de egyszerűen lusta vagyok egy újabb költözést bevállalni :D.
Tibor78 hétfő, 10:53
Előzmény: #48862  Criscito
#48864

Ha most valaki jönne, hogy lerak nekem 2-3 évet előre, akkor nem érdekelne, hogy van gyerek vagy nincs. Alkudni is lehetni, nem is keveset. Kb 3-5 milla (időtávtól függően) már nem havi bevétel, hanem tőke. Abból lehet garázst venni vagy gyümölcsöst az aglóban és több évig ott a bérlő az sem másodlagos szempont. A havi rezsit kell csak elkérni fogyasztás alapján, mert az adózás miatt az előre fizetett általány nem jó, bár talán ezt lazították 2019-ben, de mivel nem érint, ezt nem tudom.
Az ilyen hosszú távú bérlés úgy működik, hogy legalább félmillió foglalót tartalmaz, azaz egyik fél se fog kilépni belőle. A tulaj pláne nem fog 1 millát elúsztatni a naplementébe.
Ügyvédem mondta, hogy meg lehet ezt biztonságosan csinálni, de még nem volt olyan bérlőm, aki ilyent szeretett volna. Utolsó előtti évben kell egy olyan időpont, amikor a szerződést hosszabítani kell vagy ha ez nem történik, akkor ki fog futni. Mondjuk egy 3 évesnél 2 év 9 hónapnál, 3 hónap felmondási idővel, eldönti a bérlő, hogy akkor legyen folytatás és meddig.
A gyerekes bérlőkkel a gond ugye a hosszadalmas kilakoltatási procedúra, de erre is van ám okosság, az ügyvédek tudják pontosan. Befogadó nyilatkozat kell egy rokontól. Ilyen méretű és időtávú szerződésnél már el lehet ilyen biztosítékokat kérni, nem túlzás ez.
Tibor78 hétfő, 10:36
Előzmény: #48861  sakal83
#48863

Dunakesziről rengeteg vonat jön-megy, a felső pályudvar (nem jut eszembe a pontos neve) mellett voltak gyalogló távolságban korrekt házak 2008-ban is, csak az én költségvetésemnek némileg drágák. Pontosabban a hitelfelvételi elképzeléseimnek, mert nem akartam chf-t (hála az égnek) és családi kölcsön+ltp-vel oldottam meg. Többször megbántam már, hogy nem ott vettem és akkor érne a házam most 60-70m. Bevállalhattam volna több hitelt, na mindegy is most már.
A vonat 25 perc alatt a nyugatiban van, van olyan kollégám, aki többet buszozik csak, hogy eljusson a metróig és még utána a metró is tovább tart neki. Az egyetlen gond, hogy a máv tud azért alkotni arrafelé néha, ahogy hallom :)
Vannak komoly tervek, hogy a 3-as villamost átviszik zuglóból az árpád hídig és a földalattit is megtoldják északi irányba. Ez csak azért lehet érdekes, hosszú távon, mert akkor rákosrendezőről gyorsan el lehet jutni 3-as metróhoz meg a földalattihoz elég gyorsan. Mondjuk most is járható távolságban van az 1-es villamos onnan, de azért az igazi turbó az lesz ott a környéknek, ha a 3-ast elviszik az árpád hídig, de legalább a béke térig. Most se olcsók a lakások itt és jó a tömegközlekedés már most is, de ha ez megvalósul, akkor az még vonzóbbá teszi a környéket.
Criscito hétfő, 10:34
Előzmény: #48860  Tibor78
#48862
Magyarországon szerintem nem opció gyerekkel bérelni, mert bármikor kitehet a tulaj, ha egyáltalán találsz olyat, aki kiadja neked. Az egy összegű fizetéssel elképzelhető, hogy lehet alkudni, viszont gyerekeseknek drágábban adják ki alapból a lakást, tehát még így is ott vagy, hogy piaci áron bérelsz csak. Egyébként az ötlet nem rossz, normális országban működne is, itt neccesen. 
sakal83 hétfő, 10:20
#48861
A jo iskola gyerek es aglo egyidejuleg nem letezo teoria:) felesleges is ezen gondolkodni. Sokan megprobaltak es buktak. Erre a megoldas a 3 14 13 11 kerulet. A tobbi mind kompromisszumos. Mar a 16 es tarsai is neccesek.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek