Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Xis24 ma, 07:23
Előzmény: #232356  Pistike12
Már csak nagyon ritkán megyek Bp-re. Régen ha lejöttem vidékre azon nyomban elálmosodtam a friss levegőtől. Most hogy ebben a levegőben élek fejfájást kapok a Bp-i levegőtől. Városiként nem gondoltam bele, hogy mennyire jót tenne az embereknek ha csak elektromos autók lennének. Most már érzem, hogy tényleg jó az az irány életminőség szempontjából.  
lacikonyha ma, 07:23
Előzmény: #232358  Moka_Brikka

"Nincs az a gazdasági növekedés, amit én ne tudnék elinflálni!"
.
valószínűleg nem vagyok egyedül aki számára ekkor lett igazán a szókincse része az "elinflálni"
még talán egy két napig rágom azt ahogy te használtad, de ha még lenne kedved segíteni az emésztésben nem bánnám
vagy esetleg maradok még tovább erre a kis időre annál ahogy a Bokrosét érteni vélem
Pistike12 ma, 07:13
Előzmény: #232358  Moka_Brikka
A kinai tulaj pletyka tudtommal, csak nagyuzemre es gepiesitesre valtottak. 
Pistike12 ma, 07:11
Előzmény: #232356  Pistike12
Illetve a koltozesnek volt mas aspektusa is mint amit leirtam, es abban viszont jo. A gyerek sokkal jobban erzi magat, imadja. Az eletter pedig jo. Bpen soha nem tudnek  ilyet megfizetni, mert ilyen csak a hegyen van. Az aglo egyes teruletein van meg(nezem is 1000el a telkeket), de ott meg az infrastruktura (eu, oktatas, sport stb) nulla az ittenihez kepest.
 Egyelore nem mindenaron, inkabb a balgasz vevojelolteket is inkabb elkuldtem gondolkozni😀, egyelore. 😀
Moka_Brikka ma, 07:04
Előzmény: #232354  slash
Ez sajnos tényleg így van. Sok cukrász el is ment a váltáskor tudtommal.
lacikonyha ma, 07:04
Előzmény: #232340  J0hnnyEnglish

van ugyebár a rendszertan, meg a rendszertani hely
.
az ingatlanpiac egyik ága a lakáspiac ami 3 fő területre tagozódik: 
- új építésű
- second hand
- építészeti régiség
.
a piac résztvevőinek is megvan a rendszertani helyük, ezekből kettőt említek most
- a saját lakhatási szükségleti megoldásával bajlódó, azt úgy ahogy megoldó, több kevesebb second hand turkáldai műveltséget felszedő, aki még sokáig nyakig ül egyéb  megoldandó élethelyzeti szükségleteiben és kötelezettségeiben
- a lakhatási és egyéb szükségletét már évtizedekkel korábban megoldó hobbista, akinek nem a hétköznapi praktikusságok mint pl a funkcionális haszon, vagy a magas hozamtermelési képesség  a vásárlói a fő szempontja, hanem fő motivációja a különlegességek felkutatásának, mustrálgatásának izgalmából és majd a birtoklásából eredő kellemes érzés
..
a netto second hand műveltségű szükségleti részvevő megpróbálhat elkeveredni a második csoportban, de ha elég értelmes gyorsan észreveszi hogy eltévedt
Pistike12 ma, 06:57
Előzmény: #232355  slash
Probalok. Nem aglo. Az egyik legfelkapotabb cs hazas ovezet😀
Az egesz feeling melobevago 2x ev nagyvaros utan. Tobb volt pestivel/pesten lakoval talalkoztunk ahol a par egyik tagja legalabb ilyen volt. Volt aki 15 eve ettol szenved. Senki nem volt aki ilyen hatterrel szerette volna. 
De ez csak az en nyafogasom az emberek 99%a imadja ezt itt, ez az etalon. En vagy rossz helyen nem a bufe😀
Viszont egy elonye van. Soha nem ereztem h pest budos es zajos. Most mar latom. Qvan az😀
slash ma, 06:48
Előzmény: #232353  Pistike12
Ahogy olvasom te olyan helyen laksz (vmi aggló) ahol utálsz lakni. Nem lehet ebből valahogy kilépni?  
slash ma, 06:45
Előzmény: #232346  hekki
A Daubnert megvették a kínaiak és annak annyi. Apám dolgozott az öreg Daubnernek így nagyjából mindent tudok ami ott folyt. Felejtsd el. (Donnie Brasco) 
Pistike12 ma, 06:20
Előzmény: #232351  Pistike12
Ja, es a videk megszunt. Nincs mar itt mostvsemmi. Nincs love nincs allami csecs nincs nyugati beruhazas mindenki nez kina fejebol. Ezek a QEbol eltek. 
Rincewind2 ma, 06:19
Előzmény: #232350  Pistike12
Kifelejtetted a minisztériumok, hatóságok, állami hivatalok, állami cégek osztályvezetői szint feletti dolgozóit. Ők sincsenek kevesen.
Pistike12 ma, 06:18
Előzmény: #232344  Placi82
A bevasarlo kocsi is latszat. 
Ha hiszed ha nem, itt 20. tol mar alig vannak hetkozben a boltokban, addig tomve. 
Ezek kepesek meg a kosarban levo termekekkel is versenyezni... Vmi egeszen szanalmas... 
Pistike12 ma, 06:16
Előzmény: #232344  Placi82
En megfejtettm, sajnos keson:
- 3 fele embernek van itt penze: autoipar multinal dolgozo(kozben szidja a nyugatot, de ugy keres(ett) vasarrloeroparitason mint Nemeteknel), ausztriaban dolgozók, vallalkozo. Ennyi. Ezek egymast hozzak, tartjak fent. Ezeket latod "gazdagnak" 
- a hazak nagy resze meg 2o elott epult picsafust osszegert. (egy autoipar multis par 20-30 havi bere volt egy uj haz) 
- a helyi vallalkozok az Eus palyazatok miatt tele vannak
- a fidesz alatti penzbosegben a verseny megszunt.. 
- es erre jon a tiplisegbol adodovmi egeszen elkepeszto ki mit mutat magabol verseny. Itt tele van a hely 8-10 even beluli levetett premiumautoval a hely. Ez mindent elmond. A kedvencem az 50nmeren lako trendi 30 eves S8 tulajdonos. Penzhez jutottak es latszat, latszat, latszat... Es az esetek többségében 40 ev alatti embereknel a szülőknél van a penz a vagyon, ez vmi brutalis...
Pistike12 ma, 06:06
Ertem. Az a minoseg ha vki kezzel bohockodik hatekonytalanul es elnevezi minoseginek ezert. 
Na ezzel nem lehet engem megetetni... 
Nekem tokeletesen jo ha ugyanazin alapanyagokból a soron geppel keszul mindig ugyanolyan😀
Azbaudi is biztos jobb ha kezzel csinaljak😀😀😀
ronaldinyo ma, 03:27
Lovohaz utca.vagy Stumer,-vagy semmire cukraszda
ronaldinyo ma, 03:26
No
hekki
hekki ma, 02:58
Előzmény: #232305  Pistike12
Daubner. Ipari szalagsüti, olcsón, igy minden suttyó ott vásárol, milliárdos forgalom, sok százmilliós nyereség, csak nincs minőség 
zajec
zajec ma, 02:11
Placi82 szerda, 23:45
Előzmény: #232314  Pistike12
"" Olyan szinten elszalltak lettek az emberek(nyugat mo) , hogy vmi fergeteges, kozbrn szo szerint szopas van itt. ""
Humi is pont ugyan ezt mondta Hogy jobb eletszinvonal van NY - Magyarorszagi megyeszekhelyeken mint Ausztriában. Jobb autókkal járnak, jobban élnek, jobban meg van pakolva a bevasaro kocsi és mar nem 1szer mennek nyaralni hanem 3 szor egy évben, és tele van új házzal az egész környék. Teslakkal a haz előtt.  Jobban élnek mint az emberek mint Ausztriában. 
Közben meg ezt számolgatta ki hogy EU pénzek nélkül nem lett volna  ki utat ható GDP növekedés, meg sokkal  rosszabb a munkaszervezes, a hatékonyság, a versenykeppes3gunk mint Ausztriának....
Hát, igen ezt őse értette, itt valami zavar van az eroterben, valahol sántít a matek... De ebben én se tudtam segíteni, ez előtt a jelenség előtt én is csak nézek. Talán a 10.000 milliárdos Szechenyi,Széchenyi plusz, NHP, és  Baross hitelek amik nem jelennek meg a lakossági hitel adatbázisban, mert cegés hitelek soron vannak..... De hát azért legyünk őszinték, azért Magyar ember rafkossagot ismerve,:) ebből vannak az új házak meg a GLC mercik. :) De ez csak megérzés.... Tipp... 
Placi82 szerda, 23:20
Előzmény: #232342  Ishar
Hehe... A lakaspiac kezd olyan lenni mint az Nvidia. Már mindent legoptimalisabb scenariot is beáraznak előre. Aztán a FOMO hatás miatt ezt meg megszorozzak hárommal. Szép kártyás 100 ezer ft is amit fel lehet használni az is okoz vagy 5% áremelkedést az átlag 60 milliós lakásoknal. 
Múltkor néztem egy olyan céget pont az FF topikban ajánlotta valaki, pár hete. Hogy 10 mrd usd a kapitalizacioja. Az elmult 5 évben 250 millió usd volt az árbevétel és  150 millió igen nem tévedés 150 millió volt a vesztesége/év!! . Mondom itt mi a túrót araznak előre hogy 5 éve nem változott a funda🤣. Én ezeket a hit gyülekezete féle vakhitet már elengedem.  
Ezt a "magamnak veszem kurva drágán a szart kismasfeles panelt Kispesten, mwet nem bírom tovább a főbérlő f.szsagaitt." Azt megertem..... 
De hogy valaki befektetésre javasolja mert jó lesz alberletezesre a magyar átlag panel és magyar átlag lakás. Arra azt mondom muhahaha........... 🤣
Amig losz. r  van addig veréb is van. Azaz palimadar. Az biztos Magyarorszagon nem erőssége az embereknek a  matek és a pénzügyi tudatosság. De most szerencséjük van a kormánnyal mert minden szarból, gödörből, kihúzza a hasitasis  panel barókat és a lakás tulajokat már 10 éve  A hurrikanban a pulyka is tud repülni akár 200 méter magasra is.......Ha nincs hurrikán, azaz külső felhajtás erő akkor meg 1 méter repülés  se megy saját erőből... ...😀
Ishar
Ishar szerda, 21:34
Előzmény: #232333  tihamer
Nekem ez volt a kedvencem a mai termésből: Megszólalt az MNB: az idei lakásvásárlások 1%-a felelt meg az 5%-os kamatplafon feltételeinek --- Ez majd megpörgeti a lakáshitel piacot…
Ecnedam
Ecnedam szerda, 21:18
Előzmény: #232340  J0hnnyEnglish
A lélek a tégla tükre. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek