Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
"mivel te csak veszel és nem adsz el, ezért tudom a dolgokat úgy nézni, hogy ez neked igazából rossz. mert egyre többet kell fizetned a következő lakáskáért. :D" 👍 Igen, igazad van . Szempont kérdése. Egyik szemem sír, a másik nevet.
Van ügyvédi megosztás, ez a telekresz a szomszédhoz tartozik. En az osztatlan közös tulajdon használati jogát szeretnem megvenni. Kerítés valaszt el tőle, hozzá van csatolva az ő 1/1-es ingatlanahoz.
Igen, láttam már ilyet. Osztatlan közös tulajdonban levő teremgarázs beálló + lakás értékesítése. Ha él a garázs elővásárlási joggal, vinnie kell a lakást is. Ezt ne tekintsd jogi állásfoglalásnak, nem vagyok jogász.
Nekem is van osztatlan közös telekrészem a szomszéddal megosztva használjuk. Nálad hiányzott az ügyvédi megosztási szerződés. Most mi itt a cél? Pénzt akarsz ebből? A tulajtársad eladja ha élsz az elővásárlási jogoddal illetve nem reagálsz a neked hivatalos úton érkezett ajánlatra akkor ennyi.
tegnap 8:09 A dologosszekotes pintosan mit jelent? Meg lehet tamadni? Csak az osztatlan kozos tulajdont szeretném megvenni Igen, az együttes értékesítés vitatható, de ettől még nem biztos, hogy külön meg tudod venni a közös tulajdonban lévő részt. Ehhez az eladók beleegyezése vagy megfelelően megalapozott jogi fellépés kell. A levélben a pontos kifejezés „dologösszességként” történő értékesítés. Az irat szerint egyetlen, 495 millió forintos csomagként adják el: Ingatlan
Eladott tulajdon xxxxxxxxxxx, xxxxxhrsz.
A teljes ingatlan, 1/1 XXXXXXXXXXXXX Ez nem telekösszevonás: az ingatlanok külön maradnak, de az eladók kikötik, hogy csak együtt értékesítik őket. A dologösszességhez tartozó dolgok továbbra is önálló tulajdoni tárgyak. Mit jelent ez a te vásárlási szándékodra? Ha ez a kikötés jogszerű, az elővásárlási joggal főszabály szerint csak a teljes csomagra, az összes feltételt elfogadva lehet élni. A „csak a XX/XXX részt veszem meg” nyilatkozat általában új ajánlat, amelyet az eladók nem kötelesek elfogadni. Kivétel lehet, ha az összekapcsolás az elővásárlási jog meghiúsítását célzó, visszaélésszerű eljárás. Ezt a Kúria 2/2009. PK véleményének 9. pontja kifejezetten tárgyalja. Mikor lehet érdemben vitatni? Azt kell feltárni, hogy mi indokolja a két ingatlan együtt történő eladását. Például: A XX/XXX részhez kapcsolódó használati terület szolgálja-e a XX számú ingatlan megközelítését, kertjét, közműveit vagy más funkcióját? Eddig együtt használták-e őket, vagy teljesen önállóan? Hirdették-e korábban külön, volt-e külön áruk? Van-e konkrét bizonyíték arra, hogy az összekapcsolás célja a tulajdonostársak elővásárlásának ellehetetlenítése? A külön helyrajzi szám önmagában nem elég a sikeres fellépéshez; ugyanakkor a szerződésbe írt „gazdasági és szerződéses egység” sem zárja ki a vitát. A visszaélést konkrét körülményekkel kell alátámasztani
Egyébként értelmes dolgokat mondott, hivatkozva a Kúria 2009-es véleményére a targykorben, azt is felvazolta, hogy milyen eséllyel lehet megtamadni a szerződést különböző feltetelek teljesulese esetén.
A szomszedunkban most adtak el egy telket 1750 nm több mint egy eve árulták 685 millióért, 495-ert adtak el. Most kaptam róla levelet, mert tartozik hozzá egy 400 nm-es osztatlan közös tulajdon, amiben en is tulajdonos vagyok, de az elado a kizárólagos használó. Eloveteli jogom lenne , de a kettőt "dologösszességként" adja el az eladó, így szerintük csak az egészet vehetem meg élve az elovasarlasi jogommal. Találkoztatok már ezzel a jogi kategóriával?
mivel te csak veszel és nem adsz el, ezért tudom a dolgokat úgy nézni, hogy ez neked igazából rossz. mert egyre többet kell fizetned a következő lakáskáért. :D
Még a pszichét is megváltoztatja... Már nem úgy látod a vilagot mint előtte, egy fiatalnal ez főleg rossz, mert állítólag az oregeknel a korral változik meg a szemléletuk és gondolkodásunk emberekhez való hozzáállásuk. . Na de fiatalon, na az a kicseszes!!! ... Nem fejtem ki..
Az állami kényszerítést kritizálók szerint a COVID kockázati profilja (alacsony átlagos halálozási arány, erősen korosztály- és állapotfüggő veszélyeztetettség) nem érte el azt a szintet, amely indokolta volna a teljes lakosság alapjogainak korlátozását és a kényszerítést. A korlátozások támogatói szerint viszont az egészségügyi rendszer összeomlásának veszélye már önmagában átlépte ezt a küszöböt.
Nincs objektív, természettudományos mérőszám arra, hogy hol ér véget a személyes szabadság és hol kezdődik a kollektív kényszer indokoltsága.
együttérzésem. Nekem is volt ismerősöm, aki fél éves lélegeztetőgépes szanatórium után halt meg. Még nézni sem volt leányálom. Nekem sommásan az a véleméényem, hogy a coviddal kapcsolatos oltás és lezárásellenes agitáció az az agitátoroknál a szolidaritás hiányáról árulkodik, de erősen.
Ahhoz képest, hogy itt teljes érdektelenség és offtopik hegyek vannak, a földhivatal úszik (a létszámhiányban?) :D. Nekünk most járt le egy sürgősséggel beadott ügyünk határideje, de nem sikerült nekik megugrani. De zőőőőd nyil egyre több van. Az ügyünkről egyelőre többet nem írok, majdha a földhivatal irányba állt.
Ez igy van. Immunrendszertol fuggott. De az itthoni lezarasok miatti hisztit nem ertem. A sokat csodasitott Kinaban, nyugaton sokkal extremebbek voltak a szabalyok. Itthon ilyen volt is nem is volt🙂
Tudogyogyasz főorvos asszony azt mondta nekem genetika és fajta függő a Covid főleg az első 2 ütem esetén a lefolyása. De még most is. 80 éves mamaoka 3 napig taknyolt, s kész. Semmi baja se lett. Én meg aki a covid előtt 100 kilós edzett emberkent lkiutitz mint a gyorsvonat . És se cukor betegségem, se alkoholizmus , stb... nem kaptam levegőt, szaturaciom bőven 90 %alá napokig. Hú azzal kínozni lehetett volna, olyan szar volt azt is bevallotttam volna ami nem igaz. Szóval megertem aki dühös a sok sok hónapos lezárás miatt, mert kicsit taknyolt, es ennyi volt neki, de azért tudom, hogy voltak 30-40-50evesek akik jól megszivták Coviddal mint a torkos borz. A poszt Covid későbbi csodás tuneteirol meg ne is beszéljünk. Off.
Gondolod, az epidemiológusok, akik az egészségügyi statisztikákat (is) számítják, teljesen hülyék, és az elmúlt 50-100 évben nem jutottak eszükbe a "zseniális" ötleteid? Elárulom: nem hülyék!
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link