Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer ma, 16:44
#48947

http://gazdasagportal.hu/index.php/ujra-megjelentek-a-nagyobb-alkuk-az-ingatlanpiacon/
.
"További fontos tényező az értékesítés szempontjából a lakás mérete, ugyanis a nagyobb lakásokra lényegesen szerényebb a kereslet még mindig, mint a kisebbekre. Leginkább 35-60 négyzetméteres, lehetőleg kiváló közlekedési adottságú, jó állapotú, külön nyíló másfél-kétszobás lakásokat keresnek a vevők. És persze az is igaz, hogy bár többen szeretnének téglaépítésű lakásban lakni, a panellakásokra is nagy az érdeklődés."
glala
glala ma, 14:30
Előzmény: #48930  impudent
#48946
Mason ma, 14:29
Előzmény: #48940  Tibor78
#48945
Azért ez így eléggé lesarkítás. Ha a magyar rv piacból indulsz ki, akkor a blue chipek mint kevésbé kockázatos rv-k fizetnek pár % osztalékot. Vegyük az OTP-t példának. Aki idén szállt be 12-13 ezren idén kapott utána 220 Ft osztalékot ami nincs 2% osztalékhozam. Ha történetesen az OTP részvény ára bezuhanna 8000 ftra akkor az árfolyam veszteség akkora lenne amit osztalékbol kB 20 év alatt nyerne vissza. Most ne menjünk bele, hogy mitől tudna beszakadni az árfolyam, vagy abba hogy a következő 20 évben milyen osztalékhozam lesznek, mert nem ez a lényeg. Szerintem egy tudatos befekteto nem csak hozam maximalizalasra hanem veszteség minimalizalasra is törekszik és ez az ingatlanpiacon sincs másképp.
Az tény, hogy arra utaló jel meg nincs hogy jonnek panikeladasok, de az áremelkedés megallni látszik. Bpen a lakás vásárlások 30%a befektetési célú volt az elmúlt években. Most nagyon úgy tűnik hogy ez a kereslet ataramlott MAP pluszba vagy egyéb eszközökbe. 30%os kereslet csökkenés nálam minden csak nem arfelhajto hatás. Persze most sokan ingatlangurunak hiszik magukat mert örököltek egy lakást meg pont abban a korban es anyagi helyzetben voltak amikor alularazottan tudtak venni még egy lakást. Aki 10-20 lakást vett 2-3 éve, az nem fogja megvarni amíg elől ad az árfolyam nyeresége mert keres magának jobb hozamú eszközt. Persze aki még tud venni 10 ingatlant az nem is írogat ide. Dettó olyan mint mészi papírok forumaiban. 10szereztek a mészi papirokon és most hirtelen hedge fun lett mindegyik. 
glala
glala ma, 14:17
Előzmény: #48941  beléndek.
#48944
Nem tudom a linket megnyitottad-e, ezek bruttó fizetések.
Én egyáltalán nem találom irreálisnak.
Criscito ma, 14:13
Előzmény: #48942  hunor555
#48943
Az én környezetemben meg bárki újít fel, mind szakemberrel csináltat mindent. De mindegy, lapozzunk, mert úgysem tudjuk meggyőzni a másikat, mivel kis mintával rendelkezünk csak. 
hunor555
hunor555 ma, 14:01
Előzmény: #48937  Criscito
#48942
Na ezzel vissza is kanyarodtunk még tegnapra ahol a Tibornak írtam hogy ha ő gondol valamit azért mások azt máshogy gondolhatják. Mellettem a gépész ugyan úgy saját maga újított fel. Kettővel arrébb a másik hardveres a cégnél kb. maga építette a házát. Jó a bátyja ezzel foglalkozik, de a kisebb melókat full egyedül csinálta (glettelés villany burkolás). 15en vagyunk a fejlesztésen, az 20% a Te 1 ezrelékeddel szemben. Nem állítom hogy ez egy valós arány, mert nyilván nem reprezentatív a minta, de pont ez a lényeg, a tiéd sem az. Jártam boltokba, villanyszerelő boltba is, kérdeztem az eladó gyereket hányan csinálják meg maguk? Ilyen árak mellett egyre többen, válaszolta. Ez sem reprezentatív de messze nem az az arány amit te gondolsz. Ha meg pár akkora skót zsidó mint én végigszámolja hogy ezen mennyit lehet nyerni akkor meg mégtöbben. A másik hogy járok lidlbe szerszámokat venni. Iszonyatos mértékben le tudják rabolni az első pár órában, mert olcsó és 3 év gari van rá. Azt a töménytelen szerszámot szerinted kik veszik?
beléndek.
beléndek. ma, 13:58
Előzmény: #48939  glala
#48941
Túl szépek a számok ahhoz, hogy igazak legyenek.
Tibor78 ma, 13:57
Előzmény: #48908  hunor555
#48940

Ha már a tőzsdéhez próbálod hasonlítani az ingatlanpiacot akkor ne a növekedési részvényeket vedd alapul, hanem az osztalék fizető részvényeket. Pár hiperaktív bolondot leszámítva normális befektető, aki osztalék fizető részvényt vett nem fogja eldobálni a részvényeit, mert pár ostoba beparázott és mert az árfolyam leesett átmenetileg de sokakat a végleges árfolyam csökkenés se igazán zavar, hiszen az osztalékra mentek. Van több blog, ahol a fiatalon nyugdíjba vonultak írnak és ott lehet erről többet olvasni. Esik az osztalék fizető részvény? Kit érdekel, amíg fizeti az osztalékot.
Akkor dobálja el, ha az osztalék fizetés leáll, mert a vállalat más irányba indul el vagy a vállalat csőd felé tart, de nyilván a kockázatot azzal minimalizálja, hogy előzetesen kiválogatja a megfelelő részvényt.
Az ingatlanpiacra pont a hosszadalmas adás-vétel miatt a növekedési rövid távú spekulánsok nem igazán jönnek. Most nyilván mindenki majd azt mondja, hogy ő ismer valakit, aki vett meg eladott lakást rövid időn belül, erre azt mondom, hogy ÉS? Én is ismerek olyant, aki idióta módon osztalékfizető részvényt dobott el árfolyam miatt, de ettől még a nagy többség nem hajigálja el az osztalékfizető részvényeket.
Amíg az eladók jókora részét nem tudják beparáztatni, addig itt esés nem lesz, sokkal inkább a rengeteg egyéb támasz miatt egy lassú emelkedésre lehet számítani. Illetve ha megváltoznak a feltételek, ha nehéz lesz a kiadás, nem lesz bérlő, akkor is lehetséges, hogy sokan eladnak befektetési lakást, tehát lemehet az ár, de ez megint spekuláció, senki nem tudja, hogy lesz-e ilyen. Ráadásul írták mások is, hogy lakásban lakni is szoktak, nem kizárólag befektetési termék, ők is támasztják a keresletet.
glala
glala ma, 13:49
Előzmény: #48938  glala
#48939
Kiemelek ebből hármat:
F Építőipar 254 711 (ez a borítékok aránya miatt azért eléggé más lehet a valóságban)
K Pénzügyi, biztosítási tevékenység 608 234
 J Információ, kommunikáció 561 443
Criscito ma, 13:44
Előzmény: #48936  hunor555
#48937
Nem marhaság, mert a lakáspiac nem kérdezi, hogy mennyi munkából van a pénzed. Ha van, akkor tudsz venni, ha nincs, akkor meg nem. Tök jó, hogy magad újítod a lakásodat, de hol számít ez most? 1000-ből 1 ember képes erre, a túlnyomó többség el se gondolkodik ilyesmin, ha van rá ideje, akkor sem. 
hunor555
hunor555 ma, 13:26
Előzmény: #48934  Criscito
#48936
Na ez jó nagy marhaság. Mert a munkával az idődet adod el. Erőltetted te már meg magadat valaha? Úgy kap ennyit hogy azért a napi 10-12 óra megvan. Hétvégén is. Néha rendelünk közösen macskakaját aztán beszélgetek vele. Én a nyugis munkámmal megkeresek majdnem kétszer annyit, és hétvégenként lakást újítok. Amikor sietni kellett akkor eléggé megerőltettem magam, mert hétközbe meló hétvégén lakásfelújítás. Akkor átéltem amit ő évek óta. Nagyon rossz. Még maradt egy kicsit meló de azt már nyugisan csinálom. Ezt tovább lehet vinni. Én a felújitandó szart is megvehetem, és magam felújíthatom a szabadidőmbe, sokkal olcsóbban, ő nem. 
Batiszkáf ma, 12:55
Előzmény: #48931  hunor555
#48935
Ha nincsenek vezetői ambícióid, akkor alkalmazottként valahol nettó 600-700 körül ki is fut a buli. 
Criscito ma, 12:23
Előzmény: #48933  hunor555
#48934
Ha a lakáspiacot kérdezed, akkor teljesen mindegy, hogy te keresel 300k nettót kényelmes munkával, vagy a takarító rengeteg munkával ugyanannyit. 300=300. Ugyanannyi ingatlant tudtok venni belőle.
*
És nem csak itthon száguldoznak a lakásárak. A régióban hasonló a helyzet. Köszönhetően a kamatkörnyezetnek. Az mindenkire egyformán hat. 
hunor555
hunor555 ma, 12:14
Előzmény: #48932  Criscito
#48933
A szekus az aki tud havonta 300 órát dolgozni mert fele időben döglik. Úgy azért szar fizuval is bejön a 300+. Még egy 60 éves faszit hasonlitasz egy 30asoz. A szekus általában valami volt aztán beleunt és lett szekus mert az nyugis. Én 5 éve dolgozom, ez alatt semmi ára nem nőtt gyakorlatilag csak a lakàsé, és annak is csak itthon. Szomszédom takarító azt van saját lakása. Nekem nincs. Ő melyik kategória? Neki is bejön 3 kiló, de a belét kidolgozza. Szó szerint. Én meg bemegyek szarok egyet pofazgatok reggelizek aztán 10 felé nekikezdek a melonak.
Criscito ma, 12:01
Előzmény: #48931  hunor555
#48932
Most írtam, hogy a szekusnak is 2 lakása van kiadva. Ő melyik réteg? Elvileg a rosszabbul kereső. Mégis tele van ingatlannal 60 éves korára. Nem csináltam statisztikát, de én úgy gondolom, hogy Budapesten azért jelentős a fizetőképes kereslet. 
hunor555
hunor555 ma, 11:56
Előzmény: #48928  Criscito
#48931
Akkor jolvan. Ha ennyiből statisztikát csinálsz oké. Én mérnök vagyok, van ismeretségi köröm. Hasonló ott is. Nekem is stimmel amit irtàl, de az 5-600 inkább a teteje ilyen idősen. De 15en vagyunk fejlesztők a gyàrba. Meg van rajtunk kívül 200 melós.  Azok bruttó 170. Az arànyok is kb. Ilyenek a való életben is. Az hogy te vagy én nem érintkezel az alsóbb rétegekkel attól még ők léteznek. Elég sokan.
impudent ma, 11:50
Előzmény: #48928  Criscito
#48930

inkább a 300 ezer körüli a jellemző !
a többi mese habbal
az átlagkeresetek 2018 ban 500 bruttó volt kimutatva,KSH szerint a szellemi dolgozóknak a fizikaiaknak jóval kevesebb.( 333 ezer nettó )
de ez is mese mert az átlagba beletartozik a 10 milliókat kereső is.
Criscito ma, 11:47
Előzmény: #48928  Criscito
#48929
Persze eladáson senki sem gondolkodik, mert nem szorulnak rá. 
Criscito ma, 11:44
Előzmény: #48927  impudent
#48928
Egyébként most érdeklődtem ismerősök között, hogy ki hogyan keres (max 30-as korosztály). Havi 300 nettó alatt senki sem keres, de inkább jóval fölötte a jellemző 500-600e nettó körül. És ezek a pályájuk közepén/elején járó emberek, idősebbek között gondolom gyakori a nettó 1 millió körüli fizetés a fővárosban. Plusz juttatások ugye. A tehetségesebbek meg még ennél is jobban keresnek. De elég körülnézni Budapesten, rengeteg a tehetős ember. Beszéltem ilyen hatvanas biztonsági őrrel valamelyik nap. Elmondása szerint 2 lakása van kiadva, becsorog neki havonta 240e Ft kiadásból. Egy szekusról beszélünk ... Aztán beszéltem egy átlagembernek kinéző hatvanas csókával a minap, három gyereke van, van három lakása kiadásra + egyben laknak a feleségével. Egy totál átlagemberről beszélünk. Ez 100 millió fölötti ingatlanvagyon. Arra akarok csak kilyukadni, hogy ilyen anyagi körülmények mellett + babaváró + olcsó hitelek mikor lesz olcsó a Bp-i ingatlan? 
impudent ma, 11:20
Előzmény: #48926  Criscito
#48927

olyan ócska panelt vagy téglát kapok ami nálunk 40 ért hirdetnek ,az ilyenek London külvárosában se lehetnek drágábbak,
a budapesti árak lényegében a világ legdrágábbak közé kerültek. 
Criscito ma, 11:16
Előzmény: #48922  impudent
#48926
Azért Londonban 100 millió forintnak megfelelő font a beugró, ha lakást akarsz venni. És ennyiért max valami lyukat kapsz valami közepesen szar környéken. Felesleges Londonhoz hasonlítani a Budapesti piacot, mert ott nem tartunk, és soha nem is fogunk. 
johai ma, 11:15
Előzmény: #48922  impudent
#48925
Pont a 63 millios lakasokon van 30% haszna a  cedulas hirdetonek.
Es ezert semmi extra nincs 50% esesben,az extra az emelkedesben volt.
Felulrol iranyitott speka vitte a piacot,ami bizonyos ido utan onjarova valt.....most probaljak huteni,pl mak+.
johai ma, 11:11
Előzmény: #48923  berlini
#48924
Az alkalmazottak meg tapsikolnak a csodhullamhoz,tudjak hogy rendezett:)
Teljes digitalis rendszer meg a scifiben se mukodik....raadasul tulnepesedes van,pontosan munkahelyeket krealnak,en nem hiszek ebben a tomeges elbocsajtasban.
Rosszul kepzett emberek fantazmagoriaja.
berlini ma, 10:45
Előzmény: #48920  sakal83
#48923
Ez igy van. A hagyományos bankoknak vége lesz hamarosan. A tartós negativ alapkamatok ki fogják kényszeriteni a teljes átállást online bankolásra, a bankok összeolvadnak és rengetegen kvázi csődbemennek. De mindez rendezetten megy majd. 
impudent ma, 10:00
Előzmény: #48918  impudent
#48922

láttam megint egy pár cetlit egy 63 milliós Balaton utcai meg egy másik 45 milliós lakásról.
Annyira nevetséges ,hogy az utcán csak úgy röpködnek ezek az összegek 45 millió 63 millió mintha bármi köze lenne a valósághoz.
Egyesek úgy fogják fel ,hogy Budapest is Párizs , London és itt is jogosak ezek az árak.
De ezeket az árakat az az ég világon semmi nem indokolja 2013 óta mi történt ?
Gyakorlatilag egy átlagon felüli bérnövekedés AMI MÉG MINDIG lófütty.
5% gazdasági növekedési világcsúcs amiből az átlag magyar semmit nem kap.
És a kormány mértéktelen osztogatása teljesen jogtalanul és pofátlanul a mi pénzünkből.
johai ma, 09:56
Előzmény: #48918  impudent
#48921
Az igazi problema a nyugdijallapokkal van,lassan nem lesz mibol kifizetni a jaradekokat.
Oriasi penzek ezek,elobb utobb emelni kell kamatot.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek