Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 ma, 18:16
Előzmény: #84028  Tibor78
#84031
Volt idő valamikor 90 es evekben, amikor a japán császári palota alatti földterület, többet ért, mint egész Nagy Britannia tokkal vonoval, és ez komoly, olyan lufit fújtak ott, azóta szenvedek vele, mióta kippukkadt. Japánok befelé vannak eladosodva a saját állampolgáraik jegyzik  egész államadósságot, továbbá rettentően szorgalmas nép, és fegyelmezett. Máshogy ki se jöttek volna. Nu ez se usara se uniora nem igaz. Mármint hogy nincsenek kifelé eladosodva. 
Előzmény: #84027  Placi82
#84030
Én ennyit írtam:
"Saját devizában működik, ha működik. Nincs bizonyítva, hogy ez a helyes út. Viszont ha jó, ha sem, a dolgok mai állása alapján nem csak Japán fogja kipróbálni a gyakorlatban."
Placi82 ma, 18:08
Előzmény: #84022  Alexander_Greybeard
#84029
https://www.google.com/amp/s/www.napi.hu/solar/ket_platina_erme_es_maris_megoldodott_az_amerikai_valsag.539696.html/amp
Minek bonyolítani ennél jobban az eredmény ugyan az. Mivel az csak ebben a félévben csinált 19%GDP allamadossag hiányt. Szerintem ne 2 db érmet verjenek, hanem 100 at🤣. Nem fog ez működni. 
Tibor78 ma, 18:03
Előzmény: #84027  Placi82
#84028
Ráadásul jappánban 30 éve szened a zingatlanpiac a nagy rally óta. Az új kéglik jól eladhatóak, minden más meg nehezen. Akkor ez lesz a minta pesten is?
Placi82 ma, 17:55
Előzmény: #84022  Alexander_Greybeard
#84027
Bírom mikor felhozzak a japán példát és az ottani Boj mukodeset, és próbálják rahuzni a fed és az ekb működési struktúrara. Nem meg. Nem. Lehet kiragadni ami nekünk tetszik, de ignoraljuk azokat a tényeket, amik jellemzőek a japán gazdaságra, és nekünk nem igazán tetszenek. Japán gazdasag történetét, érdemes elolvasni az 1990 és évektől, és elgondolkozni, hogy képes lenne e fegyelmezetten végig inni ugyanazt az utat az unió és az USA. (Kína más történet ott kapitalista diktatúra van. Vagy van más párt is a kommunista népi parton kívül is? Na ugye? Ha ott baj van központilag meghuzzak 10 évig a nadragszijjat, ott nincs tüntetés.) Ilyen erővel azt is allithatnank hogy szenegal, is fedezet nélkül is csinálhat mennyiségi lazítás a végtelenség és, jegybankja pedig soha nem lejáro kötvényeket bocsathat ki 1% os kamaton. Komolyan megrendul a jövőbe vetett hitem, mikor ilyen okos, racionális ember mint te, is elhiszi hogy egy ilyen struktúra működhet. 
Tibor78 ma, 17:50
Előzmény: #84024  berlini
#84026

"Elárulhatná nekem valaki, hogy ki a fenét zavart melos8?"
Saját magát tiltatta ki, kérte a fiók törlését, gondolom, ahogy szokta. Majd beregel újra melós9-ként
Ne kérdezd, hogy miért, lehet hogy tablettára itta a sört.
Tibor78 ma, 17:45
Előzmény: #84023  berlini
#84025

Ettől még nagyon pocsék üzlet Jappánban ingatlanba fektetni, mert nem szeretik a zemberek a használtat, cirka 30 éve a nagy buborék vége felé és azóta.
Ha a párhuzamos eseményeket nézzük, milyen lenne mondjuk a budapesti helyzet, ha a nagy rally árait 30 év múlva sem érnék el újra, persze közben először jön egy súlyos mélypont (újra). Elképzelhetetlen? Jappánban nem.
Ez a nem szeretik a használtat, mintha a budapesti piacon is megjelenne. Akinek van pénze az inkább megy újba, különlegesbe vagy nagyon szépen felújítottba. A többire meg rohamosan csökken a zigény és a kereslet.
Már a második olyan ingatlanos beszélgetés, amikor ezt hallom. Őket ez úgy érinti, hogy csak új, újszerű vagy különleges kéglikre hajlandóak kreditet égetni.
berlini ma, 17:43
#84024
Elárulhatná nekem valaki, hogy ki a fenét zavart melos8?
Miért tiltatták ki?
berlini ma, 17:38
Előzmény: #84009  fogpaszta
#84023
Az a fontos, hogy saját devizában legyen eladósodva. A pld. jen kötvényeket tarthatják külföldiek is.
Előzmény: #84018  fogpaszta
#84022
Miért, most látsz bármilyen féket? A világ tele van olyan adósággal, amit csak görgetni lehet, visszafizetni nem. Az USA-nak 130-150 ezer milliárd USD olyan adóssága van, amire még nincs fedezete (unfunded liabilities). Ezek olyan ígérvények, amiket majd ki kell fizetni egyszer de még nem részei a hivatalos államadósságnak, ami 26 ezer milliárd dollár. Kína összes adóssága valami 300% a GDP-hez viszonyítva. Csak hogy a két legnagyobb játékost említsem.
Törölt felhasználó ma, 17:34
Törölt hozzászólás
#84021
Tibor78 ma, 17:26
Előzmény: #84012  fogpaszta
#84020

Jappánban olyan "jó" üzlet ingatlanba fektetni, hogy a használt házak szinte értéktelenek. Mindenki újba akar költözni, ezért akár 30 éves házat is ledózerólnak. Értve ez alatt, hogy a pínzesebbek akik családi házba tudnak költözni, nem költöznek használtba.
A lakások szintén nem képesek a zárukat tartani. A lakásbérleti kultúra viszont fejlett. Ugye aki lakást birtokol, eladnia minek, olcsóbban, mint vette, megpróbálja kiadni fiatalnak, mert ott ugye nincs babaváró. A zönerőt össze kell gyűjteniük. A szomszédokra maximális tekintettel vannak stb nem mint a kedves Budapesten.
És pl a rövidtávú kiadás esetében is 15-31 dodó egy éjszaka az airbnb szerint, olcsóbb, mint Budapest, pedig a lakásokat drágábban vették valószínűleg.
Brutális pénzbőség volt/van, bármennyit nyomtatnak, bármekkora lehet a hiány, szuper alacsony kamatok. A lakásárak mégsem érik el még most sem 30 év inflációja után sem a nagy buborék / nagy rally árakat.
Ismertem jappánt, aki 1m dodónak megfelelő yen hitelt vett fel a kéglijére és élethossziglan fizeti, mert ez még egy jappán alkalmazotti fizetésből sem kis összeg.
Idősödő, fogyó népesség, csak mint Magyarországon.
A Csorba Dani utolsó videójában pont arról beszéltek, hogy pesten aki venni akar, az azonnal költözhető, szépen felújított vagy új lakást akar venni, minden más eladhatatlan, mert nincs vevő. Ingatlanos se szívesen foglalkozik vele és nem éget kreditet a hirdetésre ha legalább nem jó,újszerű vagy új állapotú a kégli.
Egy felújítás meg súlyos milliókba kerül, mielőtt valaki arra gondol, hogy sebaj, majd felújíté és úgy ad el.
Nyilván ha ez a trend tartós lesz, akkor be indul a balekfogó, ahogyan a használt autóknál is, hogyan lehet a legminimálisabb befektetésből újszerűnek láttatni a verdát/kéglit és a p.raszt balekot a csőbe húzni vele.
Toniba ma, 17:20
Előzmény: #84012  fogpaszta
#84019
Annyira inflalja el, hogy a jen nagyjabol egyutt mozog az euroval. Tehat akinek jenben van barmije nem jar olyan rosszul.
Sokkal rosszabbul jar az akinek forintban van barmije.
Osznepi hiperinflacio nem lesz. Egyes orszagoknal lesz gond pl. Venezuela. De ilyen esetben az ingatlan sem er semmit. Ilyenkor az arany ill. EUR, CHF a nyero.
fogpaszta ma, 17:19
Előzmény: #84013  Alexander_Greybeard
#84018
Viszont ha ez mükődik ( nagybb galiba nélkül ) és az első fecskék próbája után ezzel egy féktelen költekezés indulhat meg a világban...
-
Kicsit utópisztukus a számomra... 
fogpaszta ma, 17:16
Előzmény: #84013  Alexander_Greybeard
#84017
Próbáltam a saját józan paraszti eszemmel végiggondoloni ezt a megoldást, de akárhogy is futtatom le a dolgot, ezzel el fogják értékteleníteni a YEN-ben lévő összvagyont, Persze lehet, hogy YEN-ben lévő összvagyonhoz képest az adósság "eltörlésének" összege nem számottevő..
CyrusTheGreat ma, 17:16
Előzmény: #84013  Alexander_Greybeard
#84016
A japán modellben nincs infláció, a lakosság elkölthető jövedelmét vonja magához a BoJ a finanszírozáshoz.
fogpaszta ma, 17:11
Előzmény: #84013  Alexander_Greybeard
#84015
Hát ez izgalmas. :)
-
Így már érthető miért nem akarunk mi EUR-t itthon és az is, hogy miért adnak magasabb kamatot a kötvényekre mint a hitelkamat ami amúgy egy ellentmondás lenne..
impudent ma, 17:09
Előzmény: #84012  fogpaszta
#84014
pont jót kérdezel, itt van a kutya élásva
Előzmény: #84012  fogpaszta
#84013
Ez az egyik nagy kérdés. Elméletileg féken tartható vele az infláció, gyakorlatilag majd kiderül. 
fogpaszta ma, 17:04
Előzmény: #84011  Alexander_Greybeard
#84012
értem. viszont józan paraszti ésszel így meg elinflálja a vagyont ami az országé vagyis akinek Yen-ben van bármije is...
-
De lehet jó nagy hülyeséget írtam...? :)
Előzmény: #84009  fogpaszta
#84011
Saját devizában működik, ha működik. Nincs bizonyítva, hogy ez a helyes út. Viszont ha jó, ha sem, a dolgok mai állása alapján nem csak Japán fogja kipróbálni a gyakorlatban.
fogpaszta ma, 16:49
Előzmény: #84008  Alexander_Greybeard
#84010
Valami ilyesmit pezgegetett Soros Úr is az EU kapcsán nemrég ha jól emlékszem...
fogpaszta ma, 16:47
#84009
Minden elismerésem Berlini és Alex uraknak, hogy ezekben a témákban ( Japán államadósság és az ottani jegybank hogy tudja azt egy újfajta módszerrel ( Mmt ) ezt eltüntetni ) ilyen ismeretekkel rendelkeznek..
-
Én is kozgazt végeztem de fingom nincs ezekről a dolgokról ezt őszintén bevallom.
-
Viszont egy kérdésem lenne. Gondolom ez csak úgy működik, ha egy ország befelé van eladósodva?
Előzmény: #84007  Murdoch
#84008
Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom.
Murdoch ma, 16:24
Előzmény: #84006  Alexander_Greybeard
#84007
Olyan örök kötvény jellegű? :) 
Előzmény: #84005  impudent
#84006
Elméletben létezik a megoldás. Mondtam, hogy még nem próbálta ki senki. Nem én leszek az az ember, aki a maradék reményed is elveszi. Főleg úgy, hogy te kötvényekbe fektetsz.
impudent ma, 16:20
Előzmény: #84003  Alexander_Greybeard
#84005
ami nincs arrúl nem köll tudni nemde ?
Murdoch ma, 16:19
Előzmény: #84000  Placi82
#84004
Remélem nem találnak ki a kriptok mintájára vmi hufcoint, mert akkor tényleg végünk...
Előzmény: #83999  impudent
#84003
Jobb, ha nem tudod.
Placi82 ma, 16:18
#84002
Régen a pénz mögött ezüst., arany volt, utána a meg termelt munka, értek, utána jött a hitel pénz korszaka, hitel és kamat volt mögötte. Na most meg semmi se arany se munka se kamat:). Nem vagyunk mi japán, ez a buli  csak ott működik.. 
Mollly ma, 16:16
Előzmény: #83934  impudent
#84001
Volt egy másik régi magyar film is: "Fűszer és csemege". Na, abban volt egy nagyon jó mondat, mikor a földbirtokos alá akarja íratni a húgával a váltót: "A nagypapa azt mondta, hogy váltót csak akkor írj alá, ha a fedezet ott van a zsebedben" No hát...