papafilip

Regisztráció: 2020-03-27 22:51:21

Hozzászólások száma: 291

Utolsó hozzászólás: 2023-05-31 22:52


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 1
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Financial Forecasts 2023. 05. 31. 22:52
Sztem amit mondott NVDA CEO az arra vonatkozott, hogy Intel gyártósora, jó chip-eket tud csinálni, ugye fejlesztik a gyárakat izomból, hogy ne csak Tajvan legyen és Intel arra ugrik, hogy lehet az NVDA chip-ek egy részét is ők fogják gyártani.
Financial Forecasts 2023. 05. 29. 10:07
Én a Stem-re tettem, ugyan a kis grafikonja borzasztóan néz ki és természetesen veszteséges is, de nekem roppant jól hangzik, hogy energiát tárolnak, együtt árulják az MI-jüket a akksikkal és a rendszer optimalizálja mikor honnan vegyen áramot, vagy mikor menjenek bizonyos részei.
Nyilván ezt is higították eddig, valszeg fogják is még. De alapvetően elég nagy piacot ehetnek meg a jövőben és profitálhatnak a zöld átállásból is.
Financial Forecasts 2023. 05. 05. 21:08
Egyetértek semmi okuk az inflát teljesen levinni, igazából a baromi magas kamatokat sem tudnák utána rendesen viselni, itt sztem kicsinálják a forintot szépen és marad az infla, különben javítani kellene a gazdaság versenyképességén arra meg sem szándék, sem a készség nem mutatkozik.
A mostani forinterő sztem remek alkalom átpakolni devizába, sztem ez csapda.
Financial Forecasts 2023. 05. 05. 21:00
Jesszus, azért ez nagyon kemény. Szóval a pénzmennyiség nem okoz inflációt.... :D :D :D Ezek a dolgok nem működnek.... És ugye kellett a Covid az inflációhoz, anélkül nem éledt volna fel. 
Gondoltam este nézek valami vígjátékot, de így már kikacagtam magam mára, köszi!
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 02. 17. 13:18
Persze személyfüggő is és nyilván vannak a szokványostól eltérő esetek, csak felettébb érdekes, hogy közben területi alapokon tekintve mondjuk, van ahol több olyan személybe ütközöl akikkel lehet ügyet intézni és vannak helyek, ahol meg jellemzően inkább olyanokba, akikkel nem lehet. Ez meg erősen korrelál egyes korrupciós országlistákkal meg infrastruktúrális fejlettséggel :D
És lehet mindez erős tévképzetem és valójában csak félrevezetem magam.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 02. 17. 11:31
Nos, én dolgoztam már egy pár országban.
Azért nem mindegy a korrupció mértéke és kiterjedtsége, csak simán a napi életben és az alapinfrastruktúrában.
Valóban van mindenhol korrupció, csak nagyon nem mindegy a mértéke. Míg pl. Svédországban vagy az USA-ban a napi ügyes bajod dolgaidra nem igazán hat ki ( pl. egy sima hivatalban nem kell megkenned valakit, hogy azon okmányokat megkapd amik a szabályok szerint járnak ), addig olyan országokban ahol sokkal kiterjedtebb és általánosabb a korrupció meg igen. ( India pl. ilyen ) És ezzel ugye az baj, hogy nincs garancia arra, hogy amit el akarsz intézni az menni fog-e vagy sem, nem átlátható ezzel pedig megöli teljesen a versenyt és a vállalkozási kedvet. Az fog csak vállalkozni akinek megvan a cimbije a megfelelő helyeken.....
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 02. 17. 09:35
India roppant demokratikus, sok szempontból demokratikusabb mint a nyugat.
Itt a probléma inkábba  korrupcióról szól.
Financial Forecasts 2023. 02. 15. 13:20
Én úgy tudom, hogy ez csak az osztalékból fizetendő adó esetén lesz gond, de ott azért elég jelentős.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 02. 09. 18:58
Én is ezen a véleményen vagyok, egy nagyon baba adagot már vettem is belőle, de ahogy nézem lesz ez még olcsóbban is.
Jelen helyzetben sztem lehetetlen megmondani mi lesz ezzel az AI mániával, de van még pár hasonló téma amin a nagyok dolgoznak, pl. a quantum számítógépek is ilyesmik és nem hiszem, hogy 1 cég fog mindennel elszaladni. A tőkeerős nagyokat azért érdemes veszegetni szerintem ha éppen beverik őket.
Financial Forecasts 2023. 02. 07. 08:20
Én ezt figyelem már egy ideje STEM, mondjuk nem is kifejezetten csak az AI miatt, hanem az energiatárolás és szabályozás miatt, bár még ennek sem sikerült eddig nyereségbe fordulni.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 02. 03. 12:09
osztalék...
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 01. 31. 18:22
Atomjuk van - erre mondtam, hogy felrúgni fel tudják a sakktáblát, de ha játszaniuk kellene rajta, elég durva tiszt és gyalog hátrányban is lennének. Nem tudnak egyenrangú felek lenni, mert nincs meg hozzá a gazdasági erejük szerintem.
Minden esetre ezt itt úgysem tudjuk megbeszélni mivel nem a mi véleményünk fogja ezt eldönteni, majd meglátjuk.
Megj.: de az oroszok is mentek mindenfele érdekérvényesíteni pl. Afrikába is meg most épp szíriába is, ez nem mentesíti az Usát sem a felelősség alól, sőt másokat sem. De ugye ettől nem lesz helyes, hogy most hadüzenet nélkül háborúznak?
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 01. 31. 17:10
Az alapján mondom, amilyen külpolitikát Xi-ék folytatnak.
Plusz az alapján amilyen munkakapcsolatban voltam eddig kínai kollégákkal és amit a vezetői mentalitásból láttam. Egyszerűen nem lehet majd nekik nemet mondani, azt fogják csinálni az oroszok amit a Kínaiak szeretnének.
Úgy tűnik engem is dekódolni kell :)
Nem fizikai erőszakkal fogják ezt elérni, ha nem lesz rá szükségük.
Nyilvánvalóan lehet, hogy tévedek.
Amúgy továbbra sem az USA vagy Ukrajna támadta meg Oroszországot, ez is csak azt mutatja, hogy sem gazdasági, sem technológiai súlyuk nincs az érdekérvényesítéshez, hát ahhoz fordultak amit még reálisnak gondolnak.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 01. 31. 16:43
Valóban azok, bár lehet nem ok nélkül. Sokkal több gondolom a sznob vagy kütyübuzi sportoló férfi aki 300+ ezer forintnyit hajlandó kiadni 2-3 évente a csúcsmodelljeikért, ők kifejezetten erre utaznak.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 01. 31. 16:40
Persze lehet teljesen rosszul látom és pár év múlva újra szuper Ladákkal járnak sokan és a számítógépeinken sem a gonosz nyugati oprendszerek lesznek :D
De alapvetően csak annyit akartam az elején írni, hogy nem kell feltétlen minden helyzetben világvégét látni, sokszor adódik más megoldás is. ( a nyersanyagokat lehet oroszország nélkül előteremteni és ez nem a világvége, hanem egy ugyan némi fájdalommal, de leküzdhető probléma )
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 01. 31. 16:35
Szerintem az oroszokat vagy Kína vagy az Usa bedarálja hosszabb távon, most nagyjából az fog eldőlni kihez közelednek és ezt melyikük fogja megtenni. Nagyon úgy néz ki Kína. Akkora gazdasági és technológiai túlsúlyban vannak, hogy nem lesznek egyenragú felek. 
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 01. 31. 16:12
Ott van a gond, hogy almát hasonlítasz körtével. Garmin pláne a csúcsmodellek, azok triatlonos meg más sportórák, nem ugyan arra vannak tervezve mint a sima mindennapi használatra szánt okosórák.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 01. 31. 15:59
Ugyan abban egyáltalán nem értünk egyet, hogy már túlléptek volna az árnyékukon, szerintem is erős fejlődést mutatnak és lehetnek majd versenyképesek, de még nem igazán azok. Mellesleg a Huawei-es biztonsági aggályok valszeg nem is alaptalanok.
Erre alapozva is mondtam, hogy Kína meg Usa fogja majd letárgyalni hogy mi legyen a felállás, a többieket vagy az egyik vagy a másik fogja kifilézni, oroszok nem fognak labdába rúgni, maximum leborítani tudják az egész táblát, de akkor senki sem áll melléjük Észak Koreát meg Iránt leszámítva, meg ugye lehet tábla sem lesz. De passzát szelet nem fújnak majd, mert nincs hozzá gazdasági és technológiai súlyuk.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 01. 31. 14:58
A Huawei-nek melyik cuccaira gondolsz, hogy jobbak lennének mint az alma?
Az ami a Qualcomm procikat vagy az ami Samsung procikat használja? :D
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 01. 31. 14:25
Mondjuk azt nyilván tudod, hogy búzát pl. az EU és Kína termel a legtöbbet, nem oroszo. Olajból spec USA többet termelt 2022-ben mint oroszország.
Azzal most nemigen tudok mit kezdeni, hogy véleményed szerint rosszul mérik a GDP-t. Ha megmondod, hogy kéne és az mit eredményez, azon már szivesen elmélkedem tovább.
Továbbra is azt látom, hogy oroszország már lassan nem jelentős tényező. És Kína meg az USA mint a 2 vezető gazdasági hatalom fogja leboltoni vagy rosszabb esetben leharcolni, mi lesz a jövőben.

friss hírek További hírek