papafilip

Regisztráció: 2020-03-27 22:51:21

Hozzászólások száma: 272

Utolsó hozzászólás: 2023-01-31 14:25


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen ma, 14:25
Mondjuk azt nyilván tudod, hogy búzát pl. az EU és Kína termel a legtöbbet, nem oroszo. Olajból spec USA többet termelt 2022-ben mint oroszország.
Azzal most nemigen tudok mit kezdeni, hogy véleményed szerint rosszul mérik a GDP-t. Ha megmondod, hogy kéne és az mit eredményez, azon már szivesen elmélkedem tovább.
Továbbra is azt látom, hogy oroszország már lassan nem jelentős tényező. És Kína meg az USA mint a 2 vezető gazdasági hatalom fogja leboltoni vagy rosszabb esetben leharcolni, mi lesz a jövőben.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen ma, 13:49
Nah nagyon jó, nyilván attól függ a több pólusút, úgy kell-e elképzelni mint a Szovjetúnió idején, vagy egy fluidabb egymással kereskedő két pólust.
Amennyiben nyitott marad mindkét pólus, akkor igazad van. De a háború és a szankciók nem errefelé mutatnak jelenleg.
Gyakorlatilag azon múlik melyik változat lesz, hogy az USA és Kína milyen utat egyengetnek majd ( meg esetleg Putyinnak sikerül-e kialakítani egy nagyobb blokkot maga mellé-köré, nekem sántít, hogy nem valószínű és elkésett vele, mert igazából Kína fogja eldönteni ő már nem elég erős ehhez )
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen ma, 13:38
Az a Globalizációs szint ami volt világszinten, két pólussal már nem lehet ugyan az, hiszen rengeteg tevékenység 2x-esen kell eloszoljon a világban, mindkét pólusnak meg lesz rá az igénye, de valszeg egyik sem lesz olyan hatékony mint a kettő lett volna együtt.
Azt most nem tudom, hogy miért gondolod, hogy nincs relevancia, hiszen egyszerű belátni, hogy mind kutatás fejlesztésben, mind az ipar és mezőgazdaság összes ágában jobb szinergiák vannak világszinten mintha több pólusra lenne bontva a világ.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen ma, 12:38
No azért én nem mondtam, hogy nem érezzük meg, hanem azt, hogy nem kell mindent temetni.
.
A deglobalizáció mindenképp fájdalmas és költséges lesz, a több pólusra szakadás meg épp egy ilyen deglobalizációs folyamat. Viszont, az nem csak az egyik pólusnak fog fájni.
Nem az olajnak és nem is közvetlenül a nyersanyaghiánynak van igazán inflatorikus hatása, hanem leginkább magának a deglobalizációnak amennyire én látom. Viszont az mindenkire hatni fog, aki nagyobb tömböt tud maga köré faragni és diverzebbet, az fog kicsit kevésbé rosszul járni.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen ma, 11:24
Szeretsz olvasni nézzél statisztikákat és cáfolj meg bátran :)
Lithium-ból messze Chile és Ausztrália ül a legtöbb tartalékon és ők bányásszák a legtöbbet.
Réz esetén meg messze Chile meg Peru.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen ma, 00:18
Mind Lithium, mind a réz esetén délamerikával kell pajtizni, sem az Oroszok sem a Kínaiaik nem létkérdés hozzá. Mellesleg rezet pl. Lengyelországban is bányásznak és Cipruson is iszonyat sok van, ahhoz meg Erdogannal kell egyezkedni. Jah és persze Ausztrália ott meg kitermelnek rengeteg szükséges nyersanyagot és ahogy vesznek össze Kínával szivesen exportálnak EU/USA felé, szal nem kell mindent rögtön temetni.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2023. 01. 16. 13:26
De, ha most nem hallgat rád, akkor ..... :D
KBC Equitas 2023. 01. 11. 10:22
Nem kell ténylegesen megvenned a részvényt a KBC-nél a váltáshoz. Viszont e a kis trükközés az kell, ha van az adott devizából , akkor azzal kell egy megbízást adnod, hogy lekötődjön, olyat azért nem nagyon nehéz ami az összes pénzt lefoglalja és soha nem valósul meg. Aztán a szabad más devizát tudod váltatni egy újabb tranzakció indítással, nem kell teljesülnie a váltáshoz, mert elösször átváltja a megfelelő devizába és utána még vissza lehet vonni. Legalábbis tavaly még így volt.
Financial Forecasts 2023. 01. 10. 22:36
Nem az javítja a marzsaikat, hogy egy ideje erősen lecsökkent a kutatás fejlesztés és új kutak meg mezők feltárása? Ebbe valamikor irdatlan pénzeket pakoltak mostanság meg kevesebbet, de ha ezt megint fel kell futtatniuk akkor nyilván csökkeni fognak a marzsok is, enélkül meg előbb utóbb elfogy a bevételi forrás, de lehet túlontúl leegyszerűsítem a helyzetet.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2022. 12. 07. 21:11
De van ilyen funkciójuk és működik is. Ez nem hit kérdése :D
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2022. 12. 07. 18:37
Tudod, használni arra is, hogyha eléred a célárad eladja a papírod, meg stopnak is.
Csak beállítod milyen ár elérése esetén mennyiért pakolja kia a papírodat eladásra.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2022. 12. 07. 18:08
Nem, ez a stop.
Financial Forecasts 2022. 11. 30. 17:37
Azért ne vezessen félre némi kis napi csacsiság, nézd meg hol voltak az olajosok júniusban meg az olaj. Épp azt fogod látni, hogy szerencsére nem egy irányba mozogtak :D
Financial Forecasts 2022. 11. 24. 17:15
Ebben nagyon egy rugóra jár az agyunk, csak az ASML-t még nagyon drágállom, de figyelem és vennék nagyon szivesen kicsit olcsóbban.
Financial Forecasts 2022. 11. 24. 14:26
Én is nézegetem, sztem kicsit karcos politikailag, de arra gondoltam veszek mellé Intelt, ha TSM bedől akkor annak kutya kötelessége nagyon kilőni és amúgyis több fantáziát látok abban mint AMD-NVIDIA-ban.
Financial Forecasts 2022. 11. 11. 10:12
Revoluton néztem annó, baromi drága kriptót venni és eladni is. Mondjuk annak sem kéne sokkal tööbnek lennie mint 5%.....
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2022. 11. 06. 12:33
Devizában is lehet hozamod, azt még számold hozzá.
Ha nem lesz semmilyen válság, akkor még tán be is jöhet a számításod, de ha jön bármilyen válság akkor a forintot jelentősen le fogják értékelni, nyomtatáson és leértékelésen kívül semmi érdemi gazdaságélénkítő dolgot nem sikerült csinálni az elmúlt 1X évben, nem hiszem, hogy eztán menni fog.
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen 2022. 11. 06. 12:10
Nézz hosszabb távú trendeket.
Ha mondjuk most visszaerősödik 380-390 környékére akkor is 20%-ot romlott kb. éves szinten.
2023 novemberére igencsak meglepő lenne, épp a csoda NER-es "versenyképességi" stratégiának köszönhetően, ha tudna erősödni. Sztem Humanoid igen jól mondja, hosszabb távon nem érdemes forint alapon tartani csak a napi-havi likviditási tartalékot.

friss hírek További hírek