Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
MBH Bank Nyrt. néven működik majd tovább a 2023 májusában egyesülő MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. - jelentette be a Magyar Bankholding. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és mintegy 2,3 millió ügyféllel, piacvezető lesz a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban
Ennek a jóslására nem vállalkozom, nehogy valaki később rám hivatkozzék, azonban én úgy gondolom, hogy a 2.520-as alsó határral megvolt az alja, és ahogyan az Opus, a Gránit és a 4iG is elkezdett cammogva emelkedni, ez is lassan csak elkezd, persze ez is csak vélemény, a tévedés lehetőségével és nem tőzsdei tanácsadás.
Ahogyan valaki írta, ez benne volt a pakliban. De egy Fidesz győzelem esetén a fordítottja lehetett volna. Ugyanakkor egy, 2,3 millió ügyféllel rendelkező bankot nem lehet padlóra küldeni, és ez a 10 %-os árfolyamcsökkenés még nem is olyan nagy, mint a másik papírokban. Én bízom benne, mert legrosszabb esetben "átalakul" a tulajdonosi szerkezet, de más nem nagyon változik - szerintem - hisz két évvel ezelőttig még Magyar Péter is tagja volt az MBH Felügyelő Bizottságának. Lehet, hogy most majd esetleg jelentősebb tulajdonhoz is juthat - az állam mellett. Persze, ez csak vélemény, nem tőzsdei tanácsadás és nem is "jóslás", mielőtt valaki - majd valamikor utólag - esetleg úgy is próbálná értelmezni, mint ahogyan már volt erre példa!
Mi volt látható,hogy Lölő vásárol az Opus saját részvényeiből ez meg elindul 2000 felé? Ne vicceljél màr! Azért itt 2520-2600-nál már elég botrányos az árfolyam. Azt hittem, újból elindul a srv,de nem. Illene lenne legalább 2700-2800-ig felhúzni és ott megtámasztani az árfolyamot,hogy maradjon némi remény a folytatásra!
Opus és 4IG pattantak,ez meg napi minimumra lett lekötve.Hova,meddig kell még leesnie? Kiváncsi leszek a Q1-re! Biztos nem véletlenül nem fizettek osztalékot.
Akkor hogy látod? Láttuk az alját,vagy Petiék elintézhetik,hogy 2000 Ft-ra,vagy akár még 1000 Ft-ra is lemehet az árfolyam a vagyonvisszaszerzéssel? Mi az a maximum,ami jogilag törvényesen elérhető,hogy az állam visszavegyen a részvényesektől? Továbbra sem akarom elhinni,hogy nem lehet nagyrészvényesek részvényeit átírni a magyar állam nevére. Muszáj a kisrészvényeseknek szívniuk a Lölő félék miatt?
Az éves beszámoló szerint az azonosítható tulajdonosok mögött csak 45,78 % Lölö részesedése, és csak az 5,35 %-kal rendelkező PLSC mögött nincs azonosítható végső haszonhúzó, úgyhogy a 70 % mindenképpen túlzónak látszik. Igaz, hogy van három olyan ügyvéd is közöttük, akik akár strómanok is lehetnek. De ez tulajdonképpen mindegy is.
Azt már az elején megírtam, hogy szándékosan nem "k"-val írtam, és azt is, hogy miért! :) . Akkor még nézzünk vissza egy-két hozzászólást a hivatkozott napokról: . Don_Quijote hétfő, 11:46 Előzmény: #2077
Peterbond #2082 Kárörvendő típus vagy? . gemes.bp hétfő, 16:44
#2129 2520 , Sehmet hétfő, 16:35
Előzmény: #2126 gemes.bp #2128 Szerintem az már jó beszálló - nekem is, de ez nem
tőzsdei tanácsadás, csak vélemény a tévedés lehetősségének a
fenntartásával.
No, 007-es Bond, itt van, hogy ki mit írt! . Sehmet
hétfő, 16:35
Előzmény:
gemes.bp
#2128 Szerintem az már jó beszálló - nekem is, de
ez nem tőzsdei tanácsadás, csak vélemény a tévedés lehetősségének a
fenntartásával.
1
1
Válasz erre . Solar976
hétfő, 16:33
#2127 Elképzelhető hogy 2500 alatt vált az árlépésköz?
1
0
Válasz erre . gemes.bp
hétfő, 16:10
#2126 480-nál egy csomag vétel várakozik
"Szerintem összevissza idézgetsz" . Ott van idődátummal. Direkt kimáűsolom nem én írom be. A 2480-as kommentet pedig írtam hogy arra vlaszoltál nem hogy azt írtad. . De persze kevergesd az állításokat hátha összekeverednek az emberek.
Nincs ebben semmi turpisság, persze, délután is beszálltam volna, ha 2,6k alá ment volna ismét. De előtte volt már 2,520 is. Szerintem összevissza idézgetsz, minden hozzászólást nekem tulajdonítva. Egyébként én is emlékszem, hogy valaki 2.480-as csomagról írt, de az nem én voltam. :)
"Elnézést, igazad van! 2.520-on vettem 27.-én a legalacsonyabb árfolyamon valamikor fél-tizenegy környékén, most utánanéztem." . Segítek kicsi hogy igazítsd a hazugságodat. Még délután 2-kor írtad: . "Sehmet hétfő, 14:41Előzmény: #2107 Don_Quijote#2108Reméljük! Én ismét beszállnék, ha esetleg mégis 2.600 alá menne. Ez sem tőzsdei tanácsadás! " . Csak hogy lásd 2600 felett volt még ekkor és még ekkor nem vettél mert csak gondolkodtál ha bemegy 2600 alá. . Persze ember emlékezetből mondaná tévedhet. De te most írtad hogy megnézted. Ehhez képest egy olyan állításod van ami cáfolható könnyedén hgy nem történhetet meg. Délután 4 után írtad csak egy kommentre ( "2480-on egy csomag várakozik" ) hogy az már jó beszálló neked is. . Mégegyszer még igaz is lehetne amit mondasz de annyi hazugságba esel folyamatsan és javítgatod a korábbi állításaidat hogy nehéz elhinni már a következő állításod. Ugyanez látszik a korábbi HSZ-eidnél is amik egymásnakmondanak ellent. Persze jó ügyvédként elkezded kimagyarázni őket így utólag, de simán látszik benne a belemagyarázás átértemezése a kommentnek utólag.
Az okkal egyetértek, azonban nem relativizálnám az előterjesztő személyét, mivel ő az Opus egyik vezetője, és ezzel a módosítással az Opus nem kapott osztalékot, de Lölő az MBH-nak is a többségi (70 %-os) tulajdonosa a Zenithen és a két CEE-n stb.-n keresztül a Válasz Online elemzése szerint.
Elnézést, igazad van! 2.520-on vettem 27.-én a legalacsonyabb árfolyamon valamikor fél-tizenegy környékén, most utánanéztem, akkor pedig emlékezetből írtam. Köszönöm a javítást!
Ha jól emlékszem, a Tier 1 33-szorosát kitevő elméleti hitelezési lehetőséget te írtad, nem én. Érdekes módon azokra az állításokra nem reflektálsz, hogy a bank most is jóval kevesebbet hitelez, mint amennyit a tőkemegfelelési követelmények alapján lehetne (ami egyébként helyes), mint ahogy arra sem, hogy a tervezett 39,9 mrd osztalék összege elhanyagolható a meglévő saját tőkéhez képest. Visszatérve az alapállításomhoz (ami szerinted "tippelgetés"): Igen, azt tippelgetem, hogy azért táncoltak vissza az utolsó pillanatban - véletlenül a választás után napokkal - az osztaléktól, mert annak az osztaléknak majdnem a fele Mészáros zsebében landolna, ezt pedig megtiltották (persze nem jogilag, hanem "informálisan"). Annak, hogy ezt éppen ki terjesztette elő, pont annyi szerepe van, mint az Országgyűlésben egy egyéni képviselői indítvány esetében.
Miért? Nem a 2. legnagyobb bank Magyarországon? Mi ebben a nem ismert információ? Igen, vártam, hogy menjen felfelé. De miért zavart téged, hogy én vártam egy emelkedést? Te pedig vártad, hogy beboruljon. Két vélemény, két aspektus. Mindkettőnek volt realitása akkor. . Az utolsó bekezdésed utolsó mondatára a válaszom igen, vettem tegnap és tegnapelőtt 2,5k alatt is.
No és? Ezzel nincs semmi probléma. Valóban így volt, utána lehet nézni! Az AI jóbarátod, kérdezd meg tőle! Ezt - ha jól emlékszem - a részvényt ócsárló és lebeszélő kommentre írtam. Igen, eladtam anno. Örülök, hogy felhívtad a figyelmemet arra, hogy a visszavétellel kapcsolatos információkat kifelejtettem. Ez is azt bizonyítja, hogy figyelemmel kísérted a hozzászólásaimat - itt is! Egyéként is miért volt relevanciája annak, amit írtam? Te voltál belini? Ha igen, nem szép dolog több nicknévvel írogatni! Ha pedig nem, akkor nem neked szólt, ergo felesleges magyarázkodnom. . Abban is igazam volt, hogy ennek a részvénynek az árfolyamára, annak mozgására nem volt különösebb hatásal a technikai és és fundamentális elemzés.
Igen, ezeket írtam, és adott helyzetben meg is feleltek a valóságnak. . Valóban volt 12k is a tőzsdére bocsájtás első napjaiban. . Most is fenntartom az akkori véleményemet, ami nem volt más, mint tényközlés, és nem vételre bíztatás. . Akkor ezen az árfolyamon mentek, mert csak a takarékszövetkezeti/takarékbanki átváltott részvények voltak forgalomban a BÉT-en, ami ha jól emlékszem, 1,13 %-a volt az összrészvény-állománynak. De ez ugye azt jelenti, hogy jóval alacsonyabb árfolyamon vettem vissza. És ami megvolt, azt a tavaly decemberi jegyzés előtt 5k felett eladtam, azon jegyeztem. Mi ezzel a gond?
Ó én nagyon jól emlékszem. Mert én akkor próbáltam reálisan elemezni a magam elveivel. Te folyamaotsan csak a " magyarország 2. legnagyobb bankja" szövegeket lökted csak és vártad hogy úgy mozogjon mint az OTP. Meg 1 vs 1-ben hasonlítgattad Gránit bankhoz az árfolyamot. . Hidd el nagyon jól melékszem mit műveltél itt mert közbe minden hülyének meg politikai propagandistának be lettünk itt állítva. És azóta is megy a nagy mellénnyel fölényesen kijelentő győzelmi beszéd mintha nem te égtél volna be minden várakozásoddal 1,5 éve folyamatosan és nem azoknak lett volna igaza akiket itt 1 az 1-be gyaláztatok. . De keresgélhetünk még kommenteket. Aki kíváncsi csak menjen vissza pl 2025 decemberére vagy 2026 januárjára. Nem volt olyan régen. Akkor is írtad hogyha 3300 lá megy sebaj majd vásároljátok. Most kérdem VETTÉL végül 2026 februárja óta akár 1 darabot is?
De azért elötte még ilyeneket írtál: "2025.03.24: . "Két éve volt is 10k körül! Ha a szinte egyfiókos Gránit 14k-15k, az OTP pedig 25k, akkor az ország második legnagyobb bankja hogyne lehetne 10k." Majd alig 1 hónapra rá ez: . ""Sehmet 2025. 04. 25. 14:50#752Én most veszem vissza a 7k felett eladottakat." . Azután is ment folymatosan hogy te vennéd/veszed vissza. Ez már jó támasz. És a többi.
"Sehmet 2026. 01. 14. 14:37Előzmény: #1567 berlini#1569 No, kitört belőled a politikai propagandista! . Ne izgulj, én takarékszövetkezeti tagként jegyeztem takarékbanki részvényeket, amelyeket átváltottak MBH részvényekre, és alacsonyabb árfolyamon kaptuk meg azokat, mint a most kibocsátott SPO részvényeké. Én eddig csak eladtam, már 12k-tól lefelé. Decemberben vettem SPO részvényeket. Szóval miattam nem kell izgulnod. Ha van részvényed, akkor nem értelek, ha nincs, akkor pedig mi a fenét keresel itt? Jól fizetett a DK, most pedig a Petya? . Teljesen felesleges makrogazdasági mutatókat elemezni ennél a részvénynél! :) "
"Dehogy nem vagy frusztrált! Te mások véleménye alapján próbálsz tőzsdézni ahelyett, hogy saját elképzelésed lenne! " . Le se tagadhatnád hogy ügyvéd vagy aki két mondattal korábbi állítását is képest a szöges ellentétére fordítani vagy a kék égről elmondani hogy sárga szemrebbenés nélkül. Rám meg rámfogni hogy én vagyok frusztrált és más véleménye alapján tőzsdéznék miközben ennek pont az ellekezője az igaz :). Csak itt is bőven bemutattam hogy mi az én saját gondolatom az MBH esetében is, ami éppenséggel pont az ellentétje volt az itt képviselt fősodratú reménykedőkének. . Te pedig igenis hazudtál folyamatosan. A pozíciódról a vételeidről ( miközben később bevallottad hogy akkor eladtál ), az MBH-t érintő témákban is. Ki is gyűjtöttem pár hete amikor szembesítettem a régi kijelentéseid majd a későbbieket. . Persze jó ügyvédként már játszod az értetlent akinek csak véleménye van. De akkor nem is te voltál aki itt fenyegetőzött tényleg véleményre hogy piacbefolyásolás lenne igaz? Hátha megijeszted vele az illetőt. De nyugodj meg itthagylak magadra újra pár hétig. Aki ezek után is hisz neked bármiben is az amúgy is menthetetlen.
Hát te sem lehetsz nagy bankszakember, mert a Tier 1
alapján számított hitelezési limitre vonatkozó állításod pénzügyileg és szabályozási szempontból nem
igaz, mivel a bankok hitelezési kapacitását nem a saját tőke puszta
többszöröse, hanem a kockázattal
súlyozott eszközérték (RWA) és a szigorú tőkemeghaladási mutatók határozzák meg.
. A számítás hibái és a valós helyzet:
. Téves szorzó:
A 41 613 milliárd forintos összeg a 1 261 milliárdos saját tőke nagyjából 33-szorosa. A modern banki szabályozás
(Basel III) alapján egy bank nem hitelezhet ki ekkora összeget a tőkéjéhez képest,
mivel a kötelező tőkemegfelelési mutatók ezt megakadályozzák.
. Tőkekövetelmények:
Az MBH Bank számára az MNB által előírt minimális Tier 1 tőkemegfelelési ráta 8,63% (pufferek nélkül). Ez azt
jelenti, hogy a bank kockázattal súlyozott eszközeinek (hitelek, befektetések)
legalább 8,63%-át (a gyakorlatban a pufferek miatt jóval többet, kb. 12-14%-ot)
saját tőkével kell fedeznie.
. . Hitelezési kapacitás
(elméleti maximum): Ha a bank a teljes 1 261 milliárd
forintos saját tőkéjét a hitelezés fedezetéül használná egy 14%-os elvárt
tőkemeghaladás mellett, az elméletileg maximum kb. 9 000 milliárd forintnyi kockázattal súlyozott eszközállományt
tenne lehetővé. Ez messze elmarad a kérdésben szereplő 41 000 milliárdtól.
. Aktuális adatok (2025. év
vége):
Saját tőke:
1 261 milliárd Ft.
Mérlegfőösszeg:
12 890 milliárd Ft.
Bruttó hitelállomány:
6 346 milliárd Ft.
Tőkemegfelelési mutató (CAR):
Stabilan magas, 19,6% - 20,0%
körüli, ami jelentősen meghaladja a szabályozói minimumot, de éppen ez mutatja,
hogy a bank óvatosan, a tőkéje többszörösét (kb. 5-szörösét) hitelezi ki, nem a
33-szorosát.
. Vagyis a 41
613 milliárd forintos hitelezési keret irreális; az MBH Bank mérlegfőösszege
2025 végén 12 890 milliárd forint volt, aminek csak egy részét teszi ki a
tényleges hitelállomány. :)
Dehogy nem vagy frusztrált! Te mások véleménye alapján próbálsz tőzsdézni ahelyett, hogy saját elképzelésed lenne! Te honnan tudod, hogy bennem mi merült fel és mi nem, és az, ami egyik nap felmerült, az pár nap múlva változhatott éppen úgy, ahogy a gazdasági viszonyok változtak. Ha jött egy "pillangó effektus", az mindent megváltoztatott, és nem írtam le minden nap a véleményemet, de amit leírtam, ahhoz hozzátettem, hogy ez nem tőzsdei tanácsadás, csak vélemény. A vélemény változása pedig nem azt jelenti, hogy előtte egy-két héttel "hazudtam", mert miért lenne érdekem bárkit megtévesztenem ebben, az akkor napi pár-millás forgalmú papírban, a hazugság pedig más szándékos megtévesztése. Ha a vélemény bizonyos körülmények hatására változik, az nem hazugság. Ugye érted! Most is van véleményem a kialakult helyzetről, de bármennyire is forszírozod, nem írom le! :) További szép napot!
MBH Bank Nyrt
MBH Bank Nyrt. néven működik majd tovább a 2023 májusában egyesülő MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. - jelentette be a Magyar Bankholding. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és mintegy 2,3 millió ügyféllel, piacvezető lesz a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban