vaczak

Regisztráció: 2020-03-14 20:46:04

Hozzászólások száma: 5 016

Utolsó hozzászólás: 2023-01-27 17:08


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 5
Népszerűség: 5

Kedvenc topikok db Utolsó hozzászólás

138 817
szerda, 15:55

utolsó 20 hozzászólás

Richter topik péntek, 17:08
8240 a záró, 930M a forgalom. Jövő hét elején sajnos még eshetünk valamennyit. 
Richter topik péntek, 16:59
8225/8235
EUR/HUF péntek, 16:57
Azt hiszem anno a Bizottságnak volt egy javaslata európai hitelminősítő felállítására (vagy talán a franciáknak?), de nem volt népszerű az ötlet. 
Financial Forecasts péntek, 16:13
Biztos emberekbe beültetendő vakcina-chipeket akar vetni
Richter topik péntek, 16:06
Fenébe, nem venni akartam ezen a héten, hanem eladni, de most mégis vettem egy keveset. Úgy látom, hogy az OTP farvizén járulékos veszteségként esünk, de kis forgalommal. Hacsak nem lesz súlyosabb a hitelminősítő verdiktje, mint amit várunk, nem várom sokkal mélyebbre. 
Rába és a láma péntek, 15:55
Legjobb 5 vételi ajánlat
MennyiségÁr
2501.340
1001.335
31.330
2151.305
2001.300
Legjobb 5 eladási ajánlat
MennyiségÁr
3001.410
1.4001.420
1.0001.435
9511.440
1.4311.445
Financial Forecasts péntek, 15:51
Bocsánat, tényleg nem ide tartozik ezt kivesézni, de:
- még ha elfogadjuk is, hogy 2014 februárjában "államcsíny volt" és nem egy utált és korrupt, ráadásul orosz nyomásra az ország EU társulási szerződését visszamondó rezsim elkergetése (amúgy ne fogadjuk el, de ez már mellékszál), akkor is:
- Az oroszok szállták meg, majd szakították el az általuk is államközi szerződésben ukránnak elismert Krímet, utána orosz FSZB tisztek által kirobbantott donbaszi paramilitáris zavargások után az ukránok beküldött csapatait reguláris orosz katonaság verte szét
- Az USA épp, hogy nagyon nem akart beavatkozni, komoly bírálatok érték az Obama kormányt (és az EU-t) amiatt, hogy nem lépnek fel erősebb szankciókkal. 
Közben bevallom Intelben azért egy gyors kört megjátszottam uzsonnapénzért
Financial Forecasts péntek, 15:18
Pl. bennünket..:) De ezt félretéve sajnos tényleg nyílik az olló pl. innováció terén
EUR/HUF péntek, 14:54
Nem kell, hogy hazudjanak (bár nagyon gyakran "nem bontják ki az igazság minden szálát), de a saját kritériumaik szerint mérlegelnek, amelyek között kevesebb az olyan politikai cucc, mint amelyekkel kapcsolatban itt hergeljük magunkat. Rossz a tendencia az ország hitelképességével kapcsolatban, de még nem állunk szerintem a lejtő azon pontján, ahol szerinted állunk. A mélyre zuhant gázárak (függetlenül Petiminiszter és a MET bizniszeitől), a külső pénzügyi környezet, az EU pénzek perspektívája megmaradása, stb. alapján az sem zárható ki, hogy nem nyúlnak hozzá most a minősítéshez. Most viszonylag csend van, jó eséllyel vihar előtti, de csend 
EUR/HUF péntek, 14:46
Vannak a londoni mosogatók és azok, akik kávéházat vettek Bécsben az EU-csatlakozást követően (ez a két halmaz egyes esetekben akár lehet közös is). Mivel a jelek szerint a londoni mosogató is rendelkezik viszonylag átfogó (bár kissé pesszimista) pénzügyi ismeretekkel, belegondolni is megborzongató, hogy milyen lehet a bécsi kávéházas szint. 
Financial Forecasts péntek, 14:01
Nem tudom milyen forrásokból tájékozódsz, de bővítsd. Augusztus óta próbálják elfoglalni Bahmutot. Inkább presztízs, mint stratégiai jelentőségű. És
A megtámadott félnek a "like minded" országok 11 hónapja fegyvert szállítanak. Akkor az érvelésed alapján 11 hónapja a szövetséges koalíció is háborúzik. Ez kicsit olyan, mint a sokszor hangoztatott vicc, amelyben az elbeszélő hosszasan sorolja a NATO-orosz háború orosz veszteségeit, majd közli, hogy "ja a NATO? A NATO még nem érkezett meg". 
Más: Intel a 10 százalékos pre-market zuhanás után csak nekem kezd vonzóvá válni legalább rövid felpattínásra? (mondjuk anno a META-ba is így kezdtem beragadni)
Financial Forecasts péntek, 13:07
Ez elég furcsa analógia, ha az I. vh-t mondtad volna jobban megérteném (de az sem igazán illik). Amúgy a törökök közvetlenül nem vettek ugyan részt (furcsa is lett volna egy kereszténységen belüli vallásháború kapcsán), de megpróbálták kihasználni, illetve akár tekinthetjük úgy is, hogy az erdélyiek, akik vastagon benne voltak, török proxy-nak számítottak hivatalosan. 
 A fegyverszállítás növelése, vagy akár az orosz lépések (mozgósítás, illetve a civilek elleni célzott terror erősítése) max vertikális eszkaláció, nincs szó olyasmiről, hogy "lassanként mindenki belesodródik". Ez max akkor lenne igaz, ha Moldova, vagy Belarusz területén is aktív harcok lennének, vagy az oroszok megpróbálnák a NATO utánpótlási vonalakat semlegesíteni. A lehetséges eszkaláció kulcsa (vagy annak elmaradása) változatlanul Putyin kezében van. Jelen helyzetben a fegyverszállítások fokozása furcsa módon épp, hogy a gyorsabb rendezést segítheti elő. 
EUR/HUF péntek, 12:13
Kiváncsi vagyok, hogyha valamely nagy hírügynökség szemlézné ezt a mai szaftos hírt arról, hogy Orbán mit vagizott szűk körben EU-tagság kapcsán (jó eséllyel ezt sem gondolja feltétlenül komolyan, de szeret erőseket mondani, mert macho dolognak tartja), az megmozgatná -e egy picit az árfolyamot. Látványos azért, hogy beindult a kármentés és felkérték a konzervatív figurát arra, hogy "finomítson", tehát úgy érzik, hogy politikailag kockázatos kicsit az ügy. 
Backtest és ami mögötte van péntek, 12:06
Törökország regionális álmait az oroszok és Irán kárára tudná megvalósítani, szóval nem feltétlen van érdekellentét. Az biztos, hogy Erdogan most két lovat akar megülni egy fenékkel, de a manőverei jó része színtisztán az idei választásoknak szól. Az lehetséges, hogy egy kiterjedtebb konfliktus esetén megpróbálnak különutas politikát folytatni, de ha nagyon szembe akarna fordulni éles helyzetben a szultán a NATO-val, akkor szerintem a saját hadserege lojalitására sem számíthatna. 
Backtest és ami mögötte van péntek, 11:39
2023-ban is a civil lakosságot célzottan terrorizáló, egy szomszédos népet kvázi kiirtással, de minimum alávetéssel fenyegető imperialista agresszív hatalom ellen nem tudsz nagyformátumú diplomatákkal fellépni, csak konkrét erővel. Továbbra sem látom, hogy milyen megoldási javaslataid lennének az orosz követelésekkel szemben. 
Nyilván nem tudatos a "beáldozás", viszont a végeredmény sajnos ez lenne. Már a múltkor más ügyben is indignálódtál, de én az általad követett narratíva és a fideszes narratíva közötti hasonlatosságot említettem, nem téged narancsoztalak össze, eszembe sincs ilyen sértésekre vetemedni. 
Backtest és ami mögötte van péntek, 11:32
Mármint az oroszok? Oroszország nagyjából az utolsó komoly gyarmattartó hatalom, számtalan adminisztratíve elnyomott belső kisebbséggel (akiket most előszeretettel küld a vágóhídra az első vonalban) és komoly migrációs célország is Közép-Ázsiából, pláne mert demográfiailag mennek le a lejtőn. Európa felé az oroszok nem, hogy megállították volna a migrációt, de tudatosan gerjesztették, Szírián, vagy Belaruszon keresztül. 
Backtest és ami mögötte van péntek, 11:28
Ok, ne görgessük végtelenségig a témát, nem valószínű, hogy valaki meggyőzné a másikat. A törökök kizárása egyátalán nincs napirenden, egy C kategóriás washingtoni magazinban megjelent B kategóriás figura véleménycikkét kapta kicsit fel a portfolio közönsége. Az, meg hogy Ukrajnát felszereljük az önmaga megvédéséhez és az oroszok megállításához szükséges eszközökkel, az az egyetlen logikus döntés volt a Putyin által generált konfliktusban. Inkább a saját ujjukat harapták meg, mint hogy a medve egy későbbi körben tőből leharapja. 
Backtest és ami mögötte van péntek, 11:23
Ha szerinted így, vagy úgy, de kiterjed ránk egy eszkalálódó konfliktus, akkor esetleg nem lenne kivételesen jobb a saját szövetségesi és civilizációs körünk oldalára állni, amely mellesleg amúgy a racionálisabb és erkölcsileg is messzemenően igazolható álláspont? Továbbra sem látok érveket arra, hogy mitől lenne indokolt lépés engedni a nukleáris terrorizmus fenyegetésének/blöffjének? Az, hogy kukaccal együtt Ukrajnát és az ukránokat szívesen beáldoznátok a "béke" oltárán, sajnos eléggé látszik. De mi van akkor, ha az oroszok ezen felbátorodva újabb ötletekkel állnának elő? Plusz a történelmi példák sem igazolják, hogy sok jóra vezet, ha az oroszokhoz hasonló mentalitású hatalmat úgy próbáljuk megállítani, hogy engedünk a követeléseinek. 
Backtest és ami mögötte van péntek, 11:07
Hátsó csatornákon egyértelművé tették (majd ezt ki is szivárogtatták) az orosz vezetésnek, hogy tömegpusztító fegyver ukrajnai bevetése esetén hagyományos eszközökkel, de elsöprő válaszcsapás várható (nem nagyon lesz már flottája az oroszoknak, azt viszonylag könnyű levenni a tábláról). Putyin, de még a keményvonalas másodvonal is racionális játékos. Egy harctéri vereség és visszavonulás sem járna a tényleges hatalomvesztés veszélyével rövidtávon valószínűleg, mert annál nagyobb a kontroll és a propaganda. Tehát nem igazán reális attól rettegni, hogy "sarokba szorítjuk" Putyint. 
NATO elleni nukleáris csapás pedig végképp nincs egyelőre napirenden. 
Szóval lehet egy hipotetikus végső eszkalációból kiindulni és arra építeni mai lépéseket, ahogy arra az oroszok játszanak, de a nyugati döntéshozók láthatóan nem akarnak bemenni ebbe az utcába. Az oroszok nyilván megpróbálnak majd eszkalálni, mert már a szovjet időkben is ez volt a doktrinájuk, hogy "eszkaláció a deeszkaláció érdekében". De nem piros gombban gondolkodnak. 
Backtest és ami mögötte van péntek, 10:47
Hetente húzzák elő az oroszok az atomkártyát, de sem taktikai, pláne nem stratégiai nukleáris fegyver bevetése továbbra sem érdekük, ez egyelőre egy olyan blöff, ami a nyugati közvélemény ijesztgetésének szól. De ha el is hinnénk, hogy komolyan gondolják, akkor szerinted mi lenne a megoldás? Meddig mennél el a várhatóan egyre magasabbra srófolt orosz követelések teljesítésében?

friss hírek További hírek