Mekkora infla volt 2022 miatt, 2023-ban és 2024-ben ? Biztos nem 14.5 és 17.6 % volt előirányozva ! Tudom lehazudják de mindent nem lehet. Ne felejtsük el, 2026 választás Már elindult az osztogatás (miből ??? ) és mi lesz még 26 áprilisig Többször leírtam és más is,hogy megy a terelés a fix felé !!! Ha eldobod a 1.5% , már nem tudsz venni Nekem is a BMÁP már több a PMÁP-nál utána MÁP+ és FIX
"Anno a magas pmápoknál is az járt jól, aki elsőnek váltott, az akkori legjobb ajánlatra. Most is úgy tűnik, hogy aki 2025 februárban váltott az akkori legmagasabb kamatozású 2029/N bónuszra, az nyer majd." --- Az összes fordulós PMÁP-omat egyből átraktam 2029/N BMÁP-ba, csak azt sajnáltam, hogy több PMÁP-sorozat azután fordult, hogy a 2029/N-t már lezárták.
Tamás, még mindig itt tartasz? :D Visszaolvastam pár oldalt, és ez a polémia kifogyhatatlan nálad, úgy látom. Váltsd át, a jó ég áldjon meg, annyi energiát spórolnál ezzel :DD Ügyesen. Ps. a többi meglátásod ül, csak így tovább.
Meglátjuk megyünk-e 7% fölé. Itt már mindent a politika mozgat. Még az is lehet jön magasabb kamat, főleg ha érzik, hogy tavasz után már nem az ő gondjuk lesz a vissza fizetés.
Írtam erről a "senki nem tudta" előre gondolatra, lásd előző comment. Ahogy azt se tudta senki, hogy fixmápból jön 5 éves is. Én pont emiatt nem ugra-bugrálok: MÉG, amíg 7% a fixmáp és a MÁP+ 6,5%. Én pont a választási marhaságok miatt felfele várom még egy 25 akár 50bp-vel. Kellene fog nekik a lakossági tőke, különben további devizahitelnek nincs helye...
2029/I és 2029/J 2029-ban lejár, 2026-os infláció az alapja 2028nak, amikorra "talán" kiegyenlítődhetne a fixmáppal (mondjuk a 6,5-ossal), 2029 kamatfizetés szintén kérdés, lehet ha kevesebb, akkor is érdmees leváltani, gyakorlatilag az összes 1,5%-osat. Én egyelőre nem kapkodom, csak ezt írtam. Mert "utólag", nincs utólag. Aki kapkodott, 6,5% -ost választott, most pedig 7%-ost választhatott volna. ~ 8 hónap eltéréssel
valójában az járt a legjobban, aki BMÁP-ot tolta a PMÁP nagy kamat kezdetéig. és nem az , aki egyből beleült a PMÁP-ba. BMÁP 1 évig még jó volt, utána 2 év PMÁP, "utólag". értem a 6,5%-os példádat, igen, már bő fél éva alatt kitermelte abukóját,
Igen, de azt senki nem tudta, hogy lesz 7%os Fix. Ezzel csak most vagyunk " okosak". Azt viszont mindenki tudja, hogy a 6,5-1 az 5,5,;ami 0,3-mal több, mint az 5,2. Illetve szinte azt is tudjuk már, hogy az idei 6,1 kevesebb 0,4-gyel, mint a 6,5. Akkor az 2 évre már 0,7% +. Illetve a 1/4 évente csilingelő kamat vagy elköltve ( akkor nincs -1% törés, vagy vissza kötve) felfelé tolja a +0,7-et. Illetve aki nagyban tart állam papírt, annak a csak 0,7 + is lehet sok. De én nem akarlak meggyőzni se téged, se mást. Mindenki csináljon, amit jónak lát/akar.
Tamás, kellene egy fix összeehasonlítási időszak az egyes szcenáriókhoz, pl 2025.02.21 - 2028 vagy 29 vagy 30. Hol csak előre, hol csak visszafelé hasonlítasz. 2029/I és 2029/J pl 2027-ig már össze fog szedni 1,7% hátrányt a 2025 februári 6,5%-os fixhez képest is. 2029/N bónuszhoz képest pedig már mostanra összeszedtél 1,7%-nál nagyobb hátrányt, mindössze 8 hónap alatt. Aki kivárt, október 1-jén ott volt a leherőség váltani 7%-osra. Aki akkor váltott, az 2027 elejére kb 1,5%-ot nyer a pmáp maradáshoz képest. Örökké kivársz, mert a jajj mi lesz, ha jön egy jobb ajánlat gondolati csapdába kerültél. Anno a magas pmápoknál is az járt jól, aki elsőnek váltott, az akkori legjobb ajánlatra. Most is úgy tűnik, hogy aki 2025 februárban váltott az akkori legmagasabb kamatozású 2029/N bónuszra, az nyer majd.
Aki most vált, annak most jár a -1%, tehát a 6,1% vs 7% , valójában nem lesz több semmivel. (illetve még az 5,2 vs. 7, kicsit farag a -1ből) De tény,1x meg kell lépni, ha valaki váltani akar. Aki 6,5%-osra váltott, korábban már kalkuláltam: 5,2 vs. 6,5 ~ itt kb. 0.2-vel nyert a fixmáp valójában. (a -1% után) 6,1 vs. 6,5 , itt újabb 0,4%-al. szum 2 év alatt 0,6-0,7% előny, az viszont nem sok. (fixmáp 6,5%-ossal.)
Viszont ha már leváltotta 6,5%-osra (már bukott egyszer 1%-ot), ha újra leváltja, a 6,5%-ost 7%-osra, akkor újabb 2 évet veszít, mire visszajön ez a -1%. Gyakorlatilag az döntött jól, aki nem ugrott bele egyből a váltásba (PMÁP > FIXMÁP 6,5%), hanem a 2030Q4 7%-ost kivárta. Megspórolt egy -1%-os ugra bugrát.
6.1% lesz a várakozások szerint. Fixmáphoz képest ez a 0.9%-nyi különbség pl 10 milliónál 90.000 Ft. Szerintem ennyit megéri beáldozni egy nagyobb kamat reményében.
Nagyobb összegnél a 0,3% is számít. Illetve az idei Pmáp is talán 6,1% lesz. Ott is van 0,4 különbség. Ami nekem sokat számít még, hogy 1/4 évente van kamat. Szóval az én egyéni élethelyzetemhez a váltás volt a jó döntés.
Egyet értek, hogy a 6,5%-os Fixet később is rá ér váltani a 7-es Fixre. A 7-est minél később venni, mert csökkenni fognak a kamatok. Én ezt várom. Az inflát pedig kozmetikázni fogják, így én simán elengedtem a Pmáp-ot.
Bónusz 7,5 az +1-1,25-1,5% kamatprémiumos akkor. Logikusabb a 6,5%-os fixből költeni, mint a 7%-osból.). Én csupán arra céloztam, hogy egyelőre nem tervezem a 6,5%esek leváltását, csak mert itt a 7%-os, vagy a 6,5%-os MÁP+. Tény, ahogy írja a kiszámoló is, ha legalább 2 évet tartom a fixmápot, akkor...ugye! akkor jobb fixmáp 7%. De ha fél évet ülök még 6,5%-ban, és majd utána 5 évet a 7%-ban, nekem úgy jobb. Kicsit eltolom a váltást. Annyival nem vagyok előrébb a 6,5 vs. 7-el, hogy "na", azonnal...itt és most...leváltsam. PMÁP 5,2-ből 6-6,1% lesz, közeledik a 7% felé, de még mindig hátrányban van. 6,5% infláció elképzelhető 2026-ban?, akkor behozná a lemaradást. Én nem hiszek benne, mégis tartom még a PMÁP nagy részét. Bónuszom egy része PMÁPból lett (~14%át váltottam vissza + PMÁP kamatfizetésből), ha az infláció mégis emelkedik, a 3 hó dkj megpattanhat, előbb jár több érte. Amíg 7% feletti átlagot hoz, addig nincs miért aggódni miatta.
Nekem már csak újabb 6,5-ös Fix van. Úgy értettem, hogy aktívabban használom a pénzt és ehhez az állampapírokat. Simán feltöröm, ha kell. Bónuszom van 7,5-ös még. És 7%os Fix-em. Azt rövid, 1 évre terveztem, aztán hagytam, mert jobb, mint a 6,5%-os fix. Így most a 6,5-ös a leggyengébb. Volt 5,2%-os Pmáp is, de azt részben leváltottam 6,5-re, részben elköltöttem.
Ez inkább problémásabb: Az Európai Unió közel áll a történelmi döntéshez, hogy teljesen levágja magáról az orosz fosszilis energiahordozók importját: az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő Tanács megállapodott, hogy 2026 végéig megszűnik az orosz LNG-import, 2027 őszéig pedig a vezetékes szállítások is leállnak. A döntés nem szankciós, hanem kereskedelmi korlátozásokról szóló döntés, emellett új jogi kötelezettség is, amely előírja a tagállamoknak — köztük Magyarországnak —, hogy konkrét diverzifikációs tervet tegyenek le az asztalra. Az átalakítás hátterében az orosz energiafüggőség tartós költségei, a globális gázpiac közelgő túlkínálata és az amerikai LNG-behozatal bővítése állnak. A lépést jogilag úgy dolgozták ki, hogy azt egyetlen ország egyedül, így a magyar kormány nem vétózhatja meg.
Magyar Állampapír tulajok