Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
stolz
stolz ma, 21:46
Előzmény: #139190  stolz
Hetesen egy elég szabályos 5 hullámos esésen van túl, ami után egy ABC korrekció minimum elvárt kb 150 usd-re, ahogy azt említetted...
stolz
stolz ma, 21:45
Előzmény: #139187  Boole
Ülök benne, nem trédelem. Engem 2 dolog győzött meg TA alapon, az rsi divergencia hetesen és az utolsó rés töltése a napokban. Emellett úgy látom, hogy lemaradó volt a szektorhoz képest és mivel úgy gondolom, hogy a piac a kései emelkedés szakaszába lépett, így most a lemaradók fognak következni, amíg a nagyok már megpihennek. 
Seri ma, 21:44
Előzmény: #139185  Zoltanovitsch
TIMUS-ba hol szállnál be? 
Én a Deutsche telekommal szemezgetek
Boole ma, 21:35
Előzmény: #139180  stolz
Mi a stratégiád a NOW-val kapcsolatban?
pomperj
pomperj ma, 21:30
Előzmény: #139183  JohnAnthony
CHTR 
az orok nagy igeret, ami soha nem teljesul. (eddig). Regota figyelem.
PE=5. net proft 5.2Mrd$, kapitalizacio 25Mrd$. A total return 9-10%, es ezt stabilan hozza.
Folyamatosan vasarolja vissza a reszvenyeit, evi 10m db atlaggal, most 130m db van. 
,
De  oriasit esett 2025ben, es most is impulzivan esik,  ahogy egyebkent 5 eve folyton esik.
.
Miert? Mert adossaga 96Mrd, ami 55Mrd arbevetelhez kepest nagyon sok, a kamat egyedul 5Mrd$,
es van am torleszteni is evi 4.0-5.0Mrd$. Raadasul mostanaban megy fel a kamatszint is.
Masik fo problema, kabel-halozat helyett az emberek inkabb Telco cegek uvegszal halozatara mennek 
at elofizetni, CHTR elofizetok szama folyamatosan csokken, maga a core business van leepuloben.
,
Persze, van 58m elofizetojuk, es ha megveszik hozza a COX kabelhalozatat, akkor lesz 70m.
De a broadband halozatok mind gyilkos oriasi versenyben vannak, nagyon nehez arakat emelni.
Szoval, vard ki, amig a US10Y kamat eleri a csucsot es lefordul; akkor az egyik fenti problema
kicsit hatrabb szorul.  Onnantol  talan jo vetel lesz.
.
https://imgur.com/a/cXrq1kD
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch ma, 21:19
Előzmény: #139183  JohnAnthony
CHTR
Régebben -hetek pár hónap- én is felfigyeltem erre Olcsó jó PE a csárt "remek" -sokat esett. Na akkor ránézek Chat-Tinson AI-dmirálissal  emlékezetből írom: Kb olyan sztorit írt le nekem ami miatt elengedtem: Oprikai kábeles szolgáltató ha jól tudom de folyamatosan veszti az ügyfeleit , mert mindenki megy át a modenrebbre (Valahány G? Nem vezetékes rendszerek) Pont a nagy konkurensek ölik meg és viszik a "vendégkört" ilyen a TMUS amire amúgyis vadásztam a CHTR mellett. 
Most investing szerint a Csárter 3,6 os PE n megy??? Mi ez a nagy PE nyomás? Lehet pont ez? Buffettnek volt de kiszállt a Berkshire is ebből. Őszintén én ilyen sztori mellet nem merek belevenni. Value trap gyanúm erős. De gyakran tévedek és a bátorak beszállva jó kört kívánok véle. (Én ha telekom akkor TMUS, mert elnegdem a nagy és gyors mozgásokat inkább a nagyokra lövök válságban, bármily szektorban is és  vállalom h kisebb lesz a profitom) :) 
Boole ma, 21:18
Előzmény: #139179  pomperj

SP500 egyébként ez a formáció egy teljes long piac befejezésére is alkalmas lenne.
https://www.tradingview.com/x/qjcpw0sR/
JohnAnthony ma, 20:40
Mi a véleményetek $CHTR?
Olcsó mint a legalsó polc ami általában nem annyira jó de itt van egy sztori. 
Rommá verve a részvény elég rizikós a debt miatt de a management 2027-re 11,6B helyett 9B capex guide 2028-tol pedig 8B alá guide a capex azaz hufr FCF boom lesz. 
Nyilván van subscribe bleed meg hatalmas debt plusz cox merger de ha matekot kihozza a mgmt. 
MoffetNathanson elemző haz FCF per share várakozás :
2027 $64 FCF/share
2028 105$ FCF / share 
Nincs semmilyen szignifikans debt maturity 2029-ig.
Simán benne van egy easy 100% két év alatt. 
De csakis az erős idegzetueknek. 
És 2029/2030 előtt kiszállás. 
Independent director tegnap vett 1,4M $ értékben 
Boole ma, 20:13
Előzmény: #139178  pomperj
BTC-t október-novemberre várom az alját és előtte nagyon figyelem az MSTR-t, mert hosszúra akarok belőle venni egy adagot. 
Moka_Brikka
Moka_Brikka ma, 19:53
Előzmény: #139178  pomperj
En azert gondolnam maskepp, mert igy a hasonlo formájú, de magasabb trendszintu X hullam mind pontban, mond idoben kisebb, mint egy B of Y. Ez szerintem olyan ellentmondás, hogy bearish szcenariot mashogy gondolnám.
stolz
stolz ma, 19:31
Előzmény: #139177  Boole
Szintén zenész. ;)
pomperj
pomperj ma, 19:28
Előzmény: #139172  pomperj
SPX daytrade
Az utolso 2 ora emelkedese   arra utal, hogy meg  nincs kesz a wave(ii)  felkorrekcio kompletten,
ami mostantol leginkabb egy flat szerkezetu a-b-c   alakzat lehet.
Meg egy kicsivel feljebbre tart, mielott lefordul wave(iii) hullamban.
.
https://imgur.com/a/KXJILE6
pomperj
pomperj ma, 19:19
Előzmény: #139174  Moka_Brikka
BTC
Az eddigi WXY szerkezetu Bitcoin  lejtmenetnek, ha valoban ez a szerkezet a helyes, 
akkor nincs vege.
Innen meg egy (c of Y) hullamra lehet szamitani, ami elso becslesre a 40-45k szintig nezhet le.
,
https://imgur.com/a/qVMfOLO
Boole ma, 18:54
Előzmény: #139176  Boole
101,5 USD-nél vettem egy adagot.
Boole ma, 18:51
Előzmény: #139172  pomperj
NOW a 110,81 USD napi tetőről azért szépen lejött 101,13 USD-ig.
Aldo
Aldo ma, 18:42
Előzmény: #139168  GrizzlyG
Én is 3 napja 16-ért. :) Na hajrá! :) :)
Moka_Brikka
Moka_Brikka ma, 17:39
BTC-ben szerintem még nincs letudva alacsonyabb idősíkon a felfelé kör. Ha 73-76 között aljat tud kialakítani, akkor jó eséllyel megnézni a +86K zónát szvsz. Ez alatt megnő a valószínűsége, hogy minimum megnézi a csati alját. 
-
Így látom röviden a helyzetet:
https://youtube.com/shorts/M5touJ3bhRg
Moka_Brikka
Moka_Brikka ma, 17:21
NOVO-nak ez jó hír lehet.:
"NOVO NORDISK WILL PRESENT DATA SHOWING SEMAGLUTIDE IS EFFECTIVE AGAINST LIVER DISEASE IMPACTING 1 IN 3 PEOPLE WITH OVERWEIGHT AND OBESITY GLOBALLY. THE ESSENCE TRIAL SUPPORTS A POSITIVE LIVER SAFETY PROFILE FOR SEMAGLUTIDE IN MASH PATIENTS."
https://x.com/Brikka_trading/status/2056708159708774668?s=20
pomperj
pomperj ma, 16:59
Előzmény: #139170  pomperj
NDX daytrade
Most mar baj van, mert a multheti wave(iv) korrekcios support, =28628 ala esett,
most eppen 28615. Elindult wave(3 of iii).
.
EZ EROSEN jelzi, hogy most mar nemcsak 15-30min tf -en,  hanem 60- 240min tf szinten is korrekcio
indult lefele.
.
https://imgur.com/a/RV1saqk
kbali ma, 16:36
NICE-ról mi a véleményetek? Nem lehet kitörés előtt mint a NOW?
pomperj
pomperj ma, 16:15
Előzmény: #139167  pomperj
SPX daytrade
A piac minden indexe, es minden szektor es szegmense is gyenge. 
Egyelore tehat a valoszinubb a (3 of iii) folytatas.
https://imgur.com/a/SrnI1YG
juanmontoya ma, 16:07
Előzmény: #139168  GrizzlyG
A zárlat álljon bele, +15% - ból -10
Nem tudom hogy dobjam és nyeljem le vagy várjak.
GrizzlyG
GrizzlyG ma, 15:51
Na, vettem umac-ot, hajrá drónok :) 
pomperj
pomperj ma, 15:45
Előzmény: #139163  pomperj
SPX daytrade
Egyelore az utolso recovery csucs, 7433 alatt maradt, most is ott van, szoval nem indult el feljebbre.
De akkor a masik ALT, esetnek kellene, a  (3 of iii) drasztikus esesnek kellene indulni, de nem indult el.
Szoval, ovatossag, kivaras. Elkapkodassal ra lehet fazni.
Moka_Brikka
Moka_Brikka ma, 15:29
Előzmény: #139159  HuTi
Lol
Boole ma, 15:28
Előzmény: #139163  pomperj

SP500 egyelőre a háromszögből lefelé lépett ki.
https://www.tradingview.com/x/ID80BZXu/
Boole ma, 15:23
Előzmény: #139158  Rray
A LAC 5-6 éves napi záró adatait feltöltöttem és tettem hozzá napi bontású chartból egy rövidet és egyet a kezdetektől. Mindkét chart a szétválással konszolidált. Két frontot írtam hozzá. Ez az eredmény jött ki. Ettől többet nem lehet tudni. A kísérlet abban áll, hogy 2030-ig befutja-e a 16-18 USD-t legalább. Fő cél 20-30 USD felett között a 2. szakasz kezdéséig. Meglátjuk. Csinálom a tesztet és a végén értékelek, nem közben.    
pomperj
pomperj ma, 15:22
SPX daytrade
A tegnapi ket szamozas egyelore jo lehet ket munkahipotezisnek a mai nyitasban is.
Az egyik alternativa szerint (i) kesz, talan kesz  a (B) korrekcios hullam, es wave(C of ii) hullam indul fel,
a target az elozo  csucs, (A) folott.
.
A masik alternativa az, hogy (i-ii) hullampar kesz, es elindult le (iii), ebben most  wave(3 of iii) indulhat.
Hajszallal talan a recovery folytatasa eset  tunik valoszinubbnek.
,
https://imgur.com/a/QfV63nU
Boole ma, 15:19
Előzmény: #139160  HuTi

NOW - igazán 3 leszúrást vártam, ami meg is volt. Nem kéne mélyebbre mennie, mint 94,4 USD. Lehet, hogy az SP500 sem megy 7000-7100 alá és utána megy fel 7700-8k. közé. Ki tudja itt már. Most a pénzre kell őrködni és nem belemenni akármibe. 
https://www.tradingview.com/x/dgcODLtt/
terelemel ma, 15:13
Előzmény: #139159  HuTi
:DD
HuTi ma, 15:09
Előzmény: #139155  Boole
Még mindig belelátod a 86-ot? Nagyon elindult.
HuTi ma, 14:45
Előzmény: #139158  Rray
“A 10.05 USD-s "csúcs" (2025.10.14): Az elemzés azt állítja, hogy a LAC 2025 októberében kilőtt 10 dollár fölé. Ez nem igaz. A valóságban a Lithium Americas 2025 őszén végig 4,50 és 5,50 USD között oldalazott. 2025-ben a papír a közelében sem járt a 10 dollárnak.”

A valóság meg az, hogy 2025 Októberében 10.52 volt a csúcs.

Imádom amikor két AI oltja egymást, közben egyik szarabb, mint a másik. El kell ezeket felejteni, mert semmire nem jók. 
Rray ma, 14:35
Előzmény: #139143  Boole
Szia Boole, 
Betettem GEMINI-be a LAC elemzésed, hát ezt kaptam válaszként:
Őszinte leszek veled: ez az elemzés egyáltalán nem állja meg a helyét. Bár első ránézésre rendkívül profinak, részletesnek és tudományosnak tűnik – hiszen dobálózik az Elliott-hullámokkal, Fibonacci szintekkel és pontos dátumokkal –, valójában fiktív adatokra épül, és tárgyi tévedésektől hemzseg.Valaki (vagy egy AI) fogott egy sablont, és teljesen kitalált hozzá egy múltbéli árfolyam-történetet. Nézzük meg pontról pontra a hideg tényeket, hogy miért "fake" ez az elemzés!🚨 A legnagyobb bukó: Teljesen kitalált múltbéli árakAz elemzés olyan magabiztosan hivatkozik 2025-ös árfolyamokra, mintha azok megtörténtek volna, de a valósághoz semmi közük nincs.
  • A 10.05 USD-s "csúcs" (2025.10.14): Az elemzés azt állítja, hogy a LAC 2025 októberében kilőtt 10 dollár fölé. Ez nem igaz. A valóságban a Lithium Americas 2025 őszén végig 4,50 és 5,50 USD között oldalazott. 2025-ben a papír a közelében sem járt a 10 dollárnak.
  • A 6.44 USD-s "5-ös hullám" (2026.01.23): Bár 2026 januárjában valóban megjárt egy 6,44-es lokális csúcsot a papír, az elemzés által leírt "hatalmas 10 dolláros zuhanás utáni korrekció" teljesen fiktív kontextusba helyezi ezt.
mivel a múltbéli bázis (az I. pont) matematikai adatai teljesen hibásak, az erre épített Elliott-hullám számozás (1-2-3-4-5) kártyavárként omlik össze. Hibás adatokból nem lehet jó technikai következtetést levonni.🔮 A 3 éves prognózis (II. és III. pont) – Miért veszélyes?Az elemzés fillérre és hónapra pontosan megmondja, mi fog történni 2029-ig. A tőzsdén ilyet felelősségteljes elemző soha nem tesz, pláne nem egy olyan ciklikus és volatilis nyersanyag-papírnál, mint a lítium.
  • A kristálygömb-effektus: Megjósolni, hogy 2028 tavaszán a részvény pontosan 14.00 és 16.50 USD között lesz, és az RSI épp 80 felett fog járni, nem technikai elemzés, hanem sci-fi.
  • A Thacker Pass valósága: Az elemzés azt írja, hogy a 2028-as rali egybeesik a Thacker Pass kitermelés megkezdésével. A valóságban a projekt jelenlegi állása szerint a kitermelés céldátuma inkább 2027 vége, és a piac ezt jóval előbb elkezdi árazni (vagy büntetni, ha csúszás van), nem fog megvárni egy Elliott-szabályt.
  • 📌 Ami viszont IGAZ az elemzésből (A jelenlegi helyzet)Amiért a szöveg megtévesztő lehet, az az, hogy a legfrissebb, 2026. májusi adatokat jól látja.
    • Valóban igaz, hogy a papír május 6-án 5,99 dollár közelében volt.
    • Valóban igaz, hogy május 18-án 4,78 dollárig esett vissza.
    • És az a következtetés is megállja a helyét, hogy a 3,50 – 3,70 USD közötti zóna egy nagyon erős, korábbi strukturális támasz (ott volt az alja 2026 márciusában is), amit érdemes figyelni.
    💡 ÖsszegzésEz a dokumentum egy klasszikus "technikai köntösbe bújtatott spekuláció". Arra jó, hogy megnyugtassa a megriadt befektetőt, mert szép táblázatba foglalja, hogyan fog a pénze ötszöröződni 2029-re.A tanácsom: A hosszú távú (2027–2029-es) árcélokat és hullám-jóslatokat teljesen felejtsd el ebből az írásból. Ami hasznos belőle, az az, hogy megerősíti: a 3,50–3,70 dolláros zóna a kritikus védvonal, és ha a mostani C-hullámos esés odáig tart, ott valóban érdemes figyelni a fordulatot jelző indikátorokat (RSI túladottság, MACD fordulás). Minden más csak mese.
    MrSomm ma, 12:06
    About 50 million Iranians have shares in the stock market, with 600,000 of them being “frequent traders” and 1.5 million of them being “active traders”. He added that Iranians have waited “a long time” for the market to reopen, as they are “under significant pressure to access liquidities”.

As inflation reached 70 percent, people will “need cash for covering their daily costs”, which will lead to “increasing pressure” to sell on the stock market.Some people may also want to “shift their money” to other growing markets such as gold, the US market and real estate, he added.
    MrSomm ma, 12:03
    Előzmény: #139151  MrSomm
    Iran’s parliament receives report on negotiations, sanctions, US naval blockade

Iran’s Deputy Foreign Minister Kazem Gharibabadi has presented a report on negotiations with the US and Tehran’s proposals during a meeting with members of the National Security Committee of the Parliament, IRNA reports.

Gharibabadi’s report emphasised Iran’s “right to enrich and enjoy peaceful nuclear rights”, the state-run agency said.

The report also discussed “ending the war on all fronts, including Lebanon, lifting the US naval blockade, releasing Iran’s property and assets, providing for the damages caused by the war imposed by the US for reconstruction, ending all unilateral sanctions and Security Council resolutions, and withdrawing US forces from the Islamic Republic’s periphery”, according to IRNA.
    Boole ma, 11:29
    Előzmény: #139154  Boole

Ezt írtam április 25-én. Jó lenne már figyelni a korábbi írásaimra, mert elfelejtem a gondolataimat. Pedig pont a leírtak alapján történt. 
    NOW - Az alapok elkezdték felhalmozni a NOW-t. Itt már úgy látszik, hogy megéri nekik. Nem tartom kizártnak, hogy most lesz még benne felpattanás, de a második alj után még lesz egy harmadik alj is valahová kb. 80-86 USD közé. 
    Boole ma, 11:11
    Előzmény: #139153  Boole

SP500 esetleg ez lehet még. 
    https://www.tradingview.com/x/29HdfbLM/
    Boole ma, 10:29
    Előzmény: #139152  Boole
    A nátrium-ion akkumulátorok térnyerése ellenére a Lithium Americas Corp. (LAC) számára abszolút reális és elérhető forgatókönyv, hogy a 2028–2029-es időszakra a részvényárfolyama 12 USD fölé emelkedjék. Bár a jelenlegi (2026. májusi) árfolyam 5,20–5,50 USD körül mozog, a vállalat fundamentális képe és időzítése pont erre a céloidőszakra van kihegyezve. Nézzük meg a legfontosabb tényezőket, amelyek ezt a növekedést megalapozhatják, valamint a kockázatokat:
    1. A Thacker Pass projekt időzítése (Az igazi katalizátor)A LAC értékét jelenleg szinte teljesen a nevadai Thacker Pass projekt határozza meg, amely az északi félteke egyik legnagyobb lítiumlelőhelye. A legfrissebb (2026. májusi) jelentések szerint:
    • A gépészeti munkák tervezése és a beszerzések a végéhez közelednek.
    • 2027 végére tervezik a kivitelezés befejezését.
    • A kereskedelmi termelés elindítása és felfuttatása pontosan 2028-ban és 2029-ben történik meg.
    Amikor egy bányavállalat fejlesztési fázisból (ahol csak költi a pénzt) átlép a termelési fázisba (ahol elkezdi realizálni a bevételeket), a piac ezt rendszerint masszív átárazódással (árfolyam-növekedéssel) jutalmazza. Az elemzők várakozása szerint a cég 2028-ban válhat először nyereségessé.2. Erős stratégiai háttér és az amerikai függetlenségA nátrium-ion technológia egyelőre a kisebb hatótávú, olcsóbb városi autók szegmense. A prémium, nagy hatótávolságú elektromos autókhoz (EV) és a hazai ellátási láncok biztosításához az USA-nak hatalmas mennyiségű lítiumra van szüksége.
    • A projekt mögött ott áll a General Motors (GM) mint stratégiai partner és felvásárló.
    • Az amerikai kormány (DOE) már folyósítja a rekordösszegű, több mint 2 milliárd dolláros hitelét a projekthez.
    • A politikai akarat (az amerikai ásványkincsek függetlenítése Kínától) óriási hátszelet ad a nevadai projekteknek.
    3. Miért pont a 12 USD? (A matek mögötte)Ha a részvény a jelenlegi ~5,50 USD-ről 12 USD fölé emelkedik, az valamivel több mint duplázást jelent 2-3 év alatt. A tőkepiacokon egy sikeresen elindított, ekkora volumenű megaprojekt esetében egy 100%-os emelkedés a termelés megkezdésekor teljesen megszokott jelenség. Ha a lítium világpiaci ára a jelenlegi nyomott szintekről csak mérsékelten is korrigál felfelé 2028-ig, a 12 USD-s szint akár konzervatív becslésnek is tekinthető.Milyen kockázatok hátráltathatják ezt?Nem árt azonban óvatosnak lenni, mert a technikai és fundamentális kép tartogat buktatókat:
    • Részvényhígítás (Equity Dilution): A LAC a tőkeköltségek fedezésére folyamatosan új részvényeket bocsát ki a piacra (ATM programok keretében). A megnövekedett részvényszám miatt ugyanakkora vállalati érték eléréséhez magasabb piaci kapitalizációra lesz szükség, ami fékezheti az egy részvényre jutó árfolyam emelkedését.
    • Költségtúllépések: A geopolitikai feszültségek (pl. közel-keleti szállítási útvonalak zavarai) és az amerikai acéltarifák miatt a cég épp a napokban jelezte, hogy a 2026-os építési költségei 80-120 millió dollárral megemelkedhetnek.
    • A lítium világpiaci ára: Ha a lítium ára tartósan alacsony marad a globális túltermelés miatt, az közvetlenül rontja a Thacker Pass jövőbeli belső értékét és profitmarzsait.
    Összegzésként: Ha a menedzsment tartani tudja a menetrendet, és 2028-ban elindul a kereskedelmi értékesítés Nevadában, a LAC fundamentálisan bőven hordoz magában annyi potenciált, hogy átlépje a 12 USD-s határt – függetlenül attól, hogy a nátrium-ion akkumulátorok időközben mekkora szeletet hasítanak ki az olcsóbb autók piacából.
    Boole ma, 10:27
    Előzmény: #139150  terelemel
    A nátrium-ion (Na-ion) akkumulátorral szerelt autók már nemcsak prototípusok, hanem valóban léteznek a szériagyártásban. Az egyik legelső és legismertebb ilyen modell, amelyet kifejezetten ezzel a technológiával dobtak piacra, a Yiwei EV (amely a JAC csoport és a Volkswagen közös márkája). Íme a részletek erről az autóról, és egy másik fontos piaci szereplőről:
    1. Yiwei EV (JAC / Volkswagen EV)A JAC és a Volkswagen közös vállalkozása 2023 legvégén indította el a világ első olyan szériagyártású elektromos autójának kiszállítását, amelyet nátrium-ion akkumulátor hajt.
    • Az akkumulátor beszállítója: A HiNa Battery.
    • Kapacitás: $25 \text{ kWh}$ kapacitású akkumulátorcsomag.
    • Hatótáv: Körülbelül 252 km (CLTC szabvány szerint).
    • Energiasűrűség: A cellák energiasűrűsége $120 \text{ Wh/kg}$ (bár a nátrium-ion technológia fejlődésével ez folyamatosan növekszik).
    2. JMEV EV3 (Renault-JMC közös vállalat)Szinte teljesen egyszerre a Yiweivel, egy másik kínai-európai együttműködés (a Renault és a JMC közös vállalata) is piacra dobta a saját nátrium-akkus kisautóját, a JMEV EV3-at (Youth Edition).
    • Az akkumulátor beszállítója: A világ legnagyobb akkugyártója, a CATL.
    • Hatótáv: Körülbelül 251 km.
    Miért nagy dolog ez a technológia?Bár a nátrium-ion akkumulátorok energiasűrűsége jelenleg még elmarad a prémium lítium-ion (és LFP) akkumulátorokétól – ezért egyelőre csak kisebb, városi autókban használják őket –, hatalmas előnyökkel bírnak:
    • Olcsóbb és elérhetőbb: A nátrium (a konyhasó alapanyaga) gyakorlatilag korlátlanul rendelkezésre áll, szemben a drága és nehezen bányászható lítiummal.
    • Kiváló hidegben: A lítiumos akkukkal ellentétben a nátrium-ion cellák télen, extrém hidegben (akár $-20^\circ\text{C}$-on) is megtartják a kapacitásuk jelentős részét.
    • Biztonságosabb: Sokkal kisebb a termikus kifutás (kigyulladás) veszélye.
    Ezek az autók jelenleg főként a kínai belpiacon érhetőek el, de a technológia gyors fejlődése és az árelőny miatt a globális elterjedésük a következő években várható.
    MrSomm ma, 10:23
    U.S. President Donald Trump said he had called off carrying out renewed attacks on Iran, while Tehran noted that its officials had sent out a new peace proposal.
    terelemel ma, 10:04
    Előzmény: #139119  Boole
    LAC: par napja olvastam, hogy CATL(?) elkezdte gyartani az autokba valo natriumos akkumulatort, amibe NEM KELL LITIUM. Sokkal kevesbe erzekeny a homersekletre, nem gyullad ki, bar energiasurusege egy kicsit gyengebb. Ez a jovo, szoval ovatosan a litiumos cegekkel.
    Peti84
    Peti84 ma, 10:00
    Előzmény: #139144  Cinderella74
    Ok, koszi. Illetve ha jol tudom még reszveny atvaltasi arany nincsen megerositve....vagy 1:1 már le lett írva? 
    Boole ma, 09:52
    Előzmény: #139146  pomperj

SP500 - ezt a piacot a forgalmi adatok alapján megint kiszívják. Így nehezen fog beesni, ha megvesznek minden esést. Ha két napon belül nem fordul le az index, akkor ez nem short.
    https://www.tradingview.com/x/wivHV35r/
    MrSomm ma, 08:52
    Előzmény: #139146  pomperj
    Nagyon nezegetem az SMR temat. Nem feltetlenul lesz olcsobb, mintha nagyot epitenek, ha egysegnyi energiara szamoljuk vissza. Viszont gyors es foldrajzilag is konnyebb szetosztani. Meg egy kis orszagban is megerheti, mint Magyarorszag. Meg akkor is ha dragabb.
    Valoszinuleg a Hormuzi-szorosbol is sokan le fogjak vonni a kovetkeztetest, hogy az urant eleg kis helyen es sokaig lehet betarolni, mig az olaj joval dragabb es megbizhatatlanabb.

Erdemes az OKLO es CCJ-t is vizsgalni, illetve LEU, UEC.

Oklo-nak van a hadseregtol megrendelese Alaszkaba. Es eleg szeles koru tamogatottsaga van. Tobbek kozott Sam Altman es Meta.

CCJ a Westinghouse 49%-ban tulajdonolja. A Westinghouse-al irtak ala magyar-lengyel kozos beszerzesre 10 darab AP300 tipusu SMR-re. Illetve a lengyelek az AP1000-re is szerzodtek. Ez fejbol, lehet apro tevedes benne. Raadasul most volt vmi arviz a kanadai banyaban, igy visszaeshet a kitermelesuk. Emiatt lathatunk jo beszallot a kozeljovoben. Valamiaert sem a KAZ, sem a CCJ nem kolt nagyon a jovobeli kitermeles noveleseben.

LEU fontos lehet a futo anyag eloallitasban. Mar most is kepesek a HALEU eloallitasra, viszont meg csak most skalazzak. Itt nem latom, hogy ne lenne szukseg az uzemanyagra. Azt viszont nem tudom megmondani, hogy a CCJ fog-e lepni a HALEU iranyba.

Az egesz szektorral az a bajom, hogy ossze van kotve az AI trade-el. Igy ha NVDA esik ezek is. Azt gondolom, hogy esekre az AI-tol fuggetlenul is szukseg lesz. Azt viszont nem tudom megbizhatoan megbecsulni, hogy mennyire es ez mekkora ertekeltseget adhat majd a cegeknek. Emiatt vacilalok fokyamatosan. Vettem korabban ezekbol mindegyikbol+ETF. De tartok attol, hogy egy kisebb korrekcio meg az AI trade-ben es hatalmasat eshetnek meg.

Meg az UEC van a szemem elott. De mint a tobbit, ezt is draganak tartom jelenleg. Pedig ok a legnagyobb amerikai uran banya. Mar a 3. Banyajukat futtatjak fel. Eddig szimpatikus a management is. Epp most neztem egy rovid interjut.
    pomperj
    pomperj ma, 08:27
    Előzmény: #139142  MrSomm
    SMR
    Jo ideje nezegetem, van 4Mrd$ kapitalizacio, 500 szabadalommal probaljak vedeni a technologiat.
    Az egyenkent 75MW teljesitmenyu SMR-bol osszepitheto 12db, az mar komoly 0.9GW Eromu lenne,
    de az nagy kerdes, hogy igy versenykepes-e es megeri-e majd? 
    A Nuclear Comission mindenesetre engedelyezte a kereskedelmi celu gyartasat.
    Sziberiaban es Kinaban mar mukodik egy kiserleti SMR, nyilvan nem akarnak lemaradni.
    ,
    Ha 2027ben vegere tenyleg elkeszul az elso Nuscale prototipus, es megveszi a Tenessee Valley, 
    akkor megeshet hogy utana gyorsan jonnek a megrendelesek, nagy rally lesz 2026 masodik feleben.  
    2029 szallitasra mar Lengyelorszagbol is van megrendeles.
    ,
    De egyelore SMR nagyon spekulativ,  valoszinuleg nem lesz olcsobb mint a hagyomanyos nuclear,
    viszont sokkal gyorsabban telepitheto, melyen foldalatt banyakban mukodtetheto, biztonsagosabb.
    Es tulajdonkeppen nem draga a papir most, 7-8$  savba  varom, es ott kis pozicio szobajohet.
    .
    https://imgur.com/a/StLHrTv
    pomperj
    pomperj ma, 07:33
    Előzmény: #139142  MrSomm
    NEE jo ceg, 10 ev alatt 40-->90 arfolyam emelkedes
    egy utility-tol nagyon jo, es kozben fizetett 2.5% osztalekot is,  szoval a total return kozel evi 9-10%,
    ez sokkal jobb mint Dominion 5-6% total return.
    De iden NEE ara kisse eloreszaladt, mar +20% arfolyam  emelkedes volt a bejelentes elott.
    ,
    Szerintem D -vel a merger NEE-nek jo uzlet lesz, mert D hozza a Viginia allamot, ahol tobb nagy 
    AI datacenter epitkezes folyik. D-nek azert jo, mert talan a gyengebb PE=17 talan felmegy EEN=25 -re.
    De mindketten betyarul el vannak adosodva.
    Tegnap daytradeltem D-t,  pont ahogy irtad ezt az arbitrazst, es ma is sikerulhet ujabb 1-2%-ot elcsipni.
    De azert itt a nagy adossag, es a kamatemelkedes riziko miatt nem tartom tovabb.
    Cinderella74 ma, 06:06
    Előzmény: #139123  Peti84
    Szia,
    Igen annyiba állapodtak meg. RAAQ ára szerinti.
    Boole hétfő, 22:14
    Előzmény: #139138  Boole

LAC - lehet, hogy mégis lesz lehetőség olcsón LAC-ot venni. :)

Lithium Americas Corp. (LAC)
    grafikonok és a megadott részletes napi záróárak alapján elvégeztem a technikai elemzést az Elliott Wave (Elliott-hullám) elmélet, valamint az RSI és MACD indikátorok figyelembevételével. A grafikonon jól látható, hogy a papír egy rendkívül volatilisek, makrogazdasági hírek által fűtött (pl. Thacker Pass projekt hírei) ciklusban mozog. Az alábbiakban pontról pontra azonosítom a múltbeli bázishullámokat, a jelenlegi korrekciós/fordulós fázist, majd felvázolom a következő 3 évre vonatkozó (2026–2029) számszerűsített prognózist.
    I. Történelmi Elliott-hullámok azonosítása (A bázis)
    A megadott adatsor és a heti/napi szintű chart alapján a 2024-es mélypontról egy erőteljes, spekulatív Impulzushullám (1-2-3-4-5) indult el, amelyet egy összetett korrekció követett.
    1. Az emelkedő fázis (Impulzív ciklus)
    • [Hullám 1] Kezdő impulzus: A papír a 2.13 USD-s mélypontról (2024.08.12) elindulva, lokális csúcsot ér el 4.51 USD-n (2024.10.29).
    • [Hullám 2] Korrekció: Egy gyors visszaesés a 2025.01.02-i 3.06 USD-s szintig (egészséges Fibonacci-visszatesztelés).
    • [Hullám 3] Kiterjedt (Extended) fő hullám: A leghevesebb emelkedés. 2025 április végi ~2.80-as szintekről indulva, 2025 szeptemberében kilő, és 2025.10.14-én eléri a 10.05 USD-s csúcsot.
      • Indikátor megerősítés: Az MACD ezen a ponton érte el a legmagasabb momentum-értékét, az RSI pedig mélyen a túlvásárolt zónában járt (>80).
    • [Hullám 4] Oldalazó/Csökkenő korrekció: Gyors profitrealizálás 2025.11.14-ig, ahol a záróár 4.47 USD-ig esik vissza.
    • [Hullám 5] Végső kifulladó emelkedés: Egy utolsó piaci rali, ami 2026.01.23-án 6.44 USD-n tetőzik.
      • Indikátor megerősítés: Medve divergencia az RSI-n és az MACD-n. Bár az árfolyam magasabb aljról indult, a másodlagos csúcs jóval a 10.05 USD-s (Hullám 3) szint alatt maradt, jelezve a vételi erő kifulladását.
    2. A korrekciós fázis (A-B-C ciklus) – A jelenlegi állapot
    A 2026 januári csúcs óta a papír egy klasszikus A-B-C korrekciós fázisban van, amit a második, részletesebb grafikonon látható kék háromszög/ék alakzat is formáz:
    • [Hullám A]: 2026.01.23 (6.44 USD) $\rightarrow$ 2026.03.20 (3.71 USD). Gyors, agresszív leértékelődés.
    • [Hullám B] (Medvepiaci rali): 2026.03.20 (3.71 USD) $\rightarrow$ 2026.05.06 (5.99 USD). Az árfolyam visszatesztelte a letörési zónát (a charton látható kék ellenállási vonal metszéspontját). Az RSI itt újra megközelítette a 60-65-ös értéket, de nem tudott tartósan felette maradni.
    • [Hullám C] (A jelenlegi kapituláció): 2026.05.06 (5.99 USD) óta az árfolyam meredeken esik. A legutolsó megadott adat 2026.05.18-án 4.78 USD. Az MACD hisztogramja ismét a negatív tartományba fordult, az RSI pedig 43.91-re esett vissza, ami még teret enged a további csökkenésnek a strukturális támaszokig.
    II. Várható hullámmozgások és középtávú fordulat (2026 nyár-ősz)
    A [Hullám C]-nek el kell érnie a végső támaszszinteket a korrekció lezárásához. A grafikonon berajzolt zöld zónák (3.50 – 3.84 USD) bírnak kulcsfontossággal.
    • [Pont: Korrekció Alja / C-hullám vége]
      • Várható dátum: 2026. június közepe – július eleje
      • Várható árfolyam: 3.50 – 3.70 USD
      • Technikai indoklás: A 3.50-es szint erős korábbi strukturális bázis (2025 nyári konszolidáció). Amint az árfolyam eléri ezt a zónát, az RSI várhatóan beesik a 30-as (túladott) szint alá, miközben az MACD-n elkezd kirajzolódni egy bika divergencia (alacsonyabb vagy egyenlő árfolyam-alj, de magasabb MACD-alj). Ez fogja jelezni a 3 éves új emelkedő ciklus kezdetét.
    III. 3 éves prognózis (2026. május – 2029. május)
    A korrekciós C-hullám lezárultával a Lithium Americas egy magasabb rendű (Primary) új, 5-hullámos bika ciklust indít el. A prognózis alapja a historikus volatilitás, a ciklusidők és a Fibonacci kiterjesztések ($1.618$ és $2.618$).
    1. [Primary Hullám 1] – Az új trend kezdete
    • Várható dátum: 2026. december – 2027. január
    • Várható árfolyam: 6.50 – 7.00 USD
    • Leírás: A 3.50 USD-s fenékről való megpattanás után a piac elkezdi beárazni az építkezési fázisok előrehaladását. Az árfolyam áttöri a csökkenő trendvonalat, és visszatér a korábbi likviditási zónába.
    2. [Primary Hullám 2] – Egészséges visszateszt
    • Várható dátum: 2027. április – május
    • Várható árfolyam: 4.80 – 5.20 USD
    • Leírás: Tipikus profitrealizálási hullám, amely megijeszti a gyenge kezeket, de magasabb aljat (Higher Low) képez, mint a 2026 nyári mélypont. Az RSI megnyugszik 45-50 környékén.
    3. [Primary Hullám 3] – A robbanásszerű fő rali
    • Várható dátum: 2028. március – május
    • Várható árfolyam: 14.00 – 16.50 USD
    • Leírás: Elliott elmélete szerint ez a leghosszabb és legerősebb hullám. Fundamentálisan ez egybeeshet a Thacker Pass kitermelésének megkezdésével vagy jelentős kereskedelmi mérföldkövekkel. Áttöri a 2025-ös 10.05 USD-s történelmi csúcsot, és megcélozza a charton látható 14.13 és 16.75 USD-s Fibonacci ellenállási szinteket. Az MACD és RSI extrém túlvásároltságot fog mutatni.
    4. [Primary Hullám 4] – Intézményi konszolidáció
    • Várható dátum: 2028. október – november
    • Várható árfolyam: 10.50 – 11.50 USD
    • Leírás: Egy hosszabb ideig tartó, bizonytalanabb oldalazó/csökkenő mozgás, amely a korábbi csúcs (10.05-10.87 USD) felett talál támaszt, átstrukturálva a tulajdonosi kört.
    5. [Primary Hullám 5] – A ciklus csúcsa (Fizikai eufória)
    • Várható dátum: 2029. április – május (A 3 éves periódus vége)
    • Várható árfolyam: 20.00 – 21.50 USD
    • Leírás: Az utolsó, lakossági fomo- által hajtott rali, amely eléri a grafikon tetején jelzett 20.58 – 21.03 USD-s major ellenállási sávot. Ezzel a Lithium Americas teljesíti a makro-szintű szuperciklusát, ahonnat egy újabb, többhónapos korrekció várható majd.
    Összefoglaló Prognózis Táblázat (3 év)
    Hullám megnevezéseTípus / IrányVárható IdőpontCélárfolyam (USD)RSI / MACD állapot
    Jelenlegi (C)Korrekció (Le)2026. június–július3.50 – 3.70RSI
    Primary 1Impulzus (Fel)2027. január6.50 – 7.00MACD aranykereszt, emelkedő momentum
    Primary 2Korrekció (Le)2027. május4.80 – 5.20RSI visszaesik 45-re, alacsony volumen
    Primary 3Impulzus (Fel)2028. tavasz14.00 – 16.50MACD Peak, RSI > 80 (Extrém túlvásárolt)
    Primary 4Korrekció (Le)2028. ősz10.50 – 11.50Oldalazó MACD, RSI konszolidáció (50)
    Primary 5Impulzus (Fel)2029. tavasz20.00 – 21.50Árfolyam-csúcs, de MACD/RSI medve divergencia
    Stratégiai megjegyzés: Rövid távon a vételi pozíciók keresése a 3.50–3.84 USD-s zöld zónában a legoptimálisabb, miután a jelenlegi C-hullám RSI-je és az adatsorban látható negatív momentum teljesen kifullad.
    MrSomm hétfő, 21:37
    A D - Dominion dealben csak en vagyok erintett? Nem ertem miert van meg discounton.
    NextEra Energy and Dominion Energy announced a definitive all-stock merger agreement on May 18, 2026. Dominion shareholders would receive 0.8138 NextEra (88.2$) shares for each Dominion share, plus Dominion’s current quarterly dividend through closing and a $360 million one-time cash payment distributed across Dominion shares at closing (0.41$).    

0.8138 × $88.20 = $71.78 + $0.41 = $72.2    --->  Most a D = $67.13.

The deal is valued around $66.8–67 billion for Dominion and is intended to create the world’s largest regulated electric utility business / a major U.S. power giant. I    Important caveat: signed does not mean completed. The transaction still needs shareholder and regulatory approvals, and Reuters says closing is expected in roughly 12–18 months. 
    Erdemes ezzel varni? Eddig van +8% (+ az utolso dividend) nyereseg. Most nem volt meg idom kiszamolni, hogy a NEE mit erhet. Valaki szamolta ezt?
    Boole hétfő, 21:35
    Előzmény: #139139  Boole
    SNePyy11 hétfő, 21:19
    Ki mit vár a szerdai Fed-jegyzőkönyvtől, illetve az Nvidia gyorsjelentésétől?
    Boole hétfő, 20:53
    Előzmény: #139132  stolz
    A rövid fordulat nálam is bekövetkezett. Nem vártam, hogy a 7800-8k célár egyhuzamban elérhetővé váljon. 
    Boole hétfő, 20:48
    Előzmény: #139129  pomperj
    Én 3 kört csináltam a NOW-ban, de most nincs. 83-84 USD között volt az átlagom az első körön. Nem kellett volna benne swingelni, csak tartani. Lehet, hogy évekig jó pozíció lett volna. Nekem 130, majd 160 USD volt a céláram, de a profitból 3,7 USD-nél tovább vettem a LAC-ot. NVO-ból is azt hiszem, hogy 3 kör volt. Abban egy jó kör volt, 2 kicsi (alig profittal). 
    SP500 - első cél 7k, majd 6767, alatta 6300-6100 sáv.
    https://www.tradingview.com/x/WQDJVs6S/
    Boole hétfő, 20:42
    Előzmény: #139128  pomperj
    Nehogy egy a-b-c korrekcióval letudja. Jó lenne, ha beérne a shortom.
    Bodegue hétfő, 20:16
    Előzmény: #139135  GrizzlyG
    Nekem már kizárólag gtbif van, tlry és a nyerője össz belement. Tlry nem tudom hova megy.
    GrizzlyG
    GrizzlyG hétfő, 20:08
    Előzmény: #139134  Bodegue
    Nem tudom, de tilray helyett bármelyik másik jobb lett volna 🤷 
    Bodegue hétfő, 20:03
    Lehetséges, hogy a kannabisz buliban, ha lesz ilyen, csak az amcsi cégek fognak részt venni? Nekem most úgy tűnik, hogy kanadaiakat legligálják.
    pomperj
    pomperj hétfő, 19:56
    Előzmény: #139128  pomperj
    SmallCaps daytrade
    https://imgur.com/a/yllcFfj
    stolz
    stolz hétfő, 19:46
    Előzmény: #139125  Boole
    TA alapon, ahogy múlt héten mondtam, nálam beállt a fordulat.
    GrizzlyG
    GrizzlyG hétfő, 19:16
    Előzmény: #139126  drexler76
    Várok legalább egy kötvényt vagy hasonló hígítást, aztán meglátjuk... 150 körül jó lenne visszaszállni
    hellforceone hétfő, 19:12
    Előzmény: #139126  drexler76
    meg sosem tartottam, pedig neha raneztem es a beszallokat is jol eltalaltam volna, valahogy megsem szalltam be soha, magam sem tudom, hogy miert. hiba volt, de van ilyen. Majd jön a következö "Nebius" ;) egyelöre nem tervezek venni belöle.
    pomperj
    pomperj hétfő, 19:04
    Ma el-ugyetlenkedtem a  NOW daytrade belepest, 
    de itt mar 5 subhullamos, szoval egyelore beken hagyom. 
    Majd a het vege tajan, lejjebb,  ujra megprobalom.
    pomperj
    pomperj hétfő, 18:58
    SPX daytrade
    Friss uj aljak vannak, tehat egyelore sinen van a trendfordulo gyanu megalapozottsaga.
    Most van abban a pozicioban a chart, amikor a wave(3) hullam begyorsulasa szokott megindulni.
    Wave(3) altalaban hosszabb int (1), szoval egyelore a 7344-ig vagy ala varjuk (ott lenne (3)=(1) ).
    A mai csucs fole egyaltalan nem varjuk az SPX recoveryt.
    ,
    https://imgur.com/a/gmz9OI1
    hellforceone hétfő, 18:56
    abban nem ketelkedem, hogy hosszutavon nagyot fog menni. ;o)
    drexler76
    drexler76 hétfő, 18:46
    #NBIS
    méretes korrekcióban benézett $200 alá. Valaki tervez venni lentebb? Én $170-180 között elgondolkodok a visszavételen. Persze attól függ, hogyan alakul a makró helyzet, de főleg, mi lesz a narratíva (infla, hormuz, olaj, kötvények, AI lufi, stb.)
    TA alapon hogy látjátok? 
    Egyebkent nálam nem valtozott a nézet, No.1 AI player! 
    Boole hétfő, 18:41
    Előzmény: #139124  hellforceone

NOW - nehéz megítélni, hogy lesz-e 82 USD alatt még egyszer mostanában. Ha nagy lenne a piaci eladás, akkor talán. A tulajdonos szerint ennek a cégnek 1000 mrd USD lesz a kapitalizációja. 10x pénz lenne benne elvileg. :)
    https://www.tradingview.com/x/4jYkYHNa/
    hellforceone hétfő, 18:34
    Hihetetlen, hogy mennyire bent akarjak tartani NOW-t 104,5 es 105,56 alatt. amig ezek nem törnek, addig szerintem nem lesz semmi fentebb. Egyelöre meg is allt. a nagy kerdes, hogy a követlezö napokban at birja e ütni ez(eke)t a szinte(ke)t vagy sem. Ha nem, akkor szerintem mehet ujra le, kerdes, hogy gyorsan vagy lassan, hetekig, de akkor lehet, hogy a cel vegül 70-75 sáv lesz.
    Peti84
    Peti84 hétfő, 18:25
    Előzmény: #139070  Cinderella74
    Valahol jol olvashattam, hogy a PIPE ár 10 usd korul lesz? Akkor nem igazan foglalkoztam vele, de lehet meg nezem majd a fobb szamokat, illetve engen a helsinki ticker is lehet erdekel.....
    Boole hétfő, 17:54
    Előzmény: #139120  zsoca89
    Csak TA alapján gondolom.
    Peti84
    Peti84 hétfő, 17:14
    Előzmény: #139119  Boole
    Áh, annyira azert nem tetszetős a Lac.....

Topik gazda

pomperj
    pomperj
    3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek