Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pomperj
pomperj ma, 08:51
Előzmény: #123924  v.tomi
CNC, Centene
A  fundas megfontolasaid lehetnek normalisan jok.  Probalom kovetni oket. De vannak ellen erveim. 
Centene ugyfelei egyertelmuen az alul  vagy nem biztositottak, es a nagyreszt a kormany MedicAid
penzeibol kapjak a 160mrd$ bevetelt. Amiota Trumpot megvalasztottak, CNC lefele megy, 80-->27$.
Nem eppen a szegenyek es elesettek tamogatojakent ismerik.
.
Ha a  Trump-koltsegvetes ezt megkurtitja, mondjuk csak 10%al jovore, akkor az operativ marzsuk 3.5% 
mellett 5Mrd korul van a brutto profitjuk (tavaly net profit 3.7Mrd$ volt) hirtelen  teljesen eltunik, zero.
Mert az ugyfeleik ugyanolyan mertekben lesznek betegek, tehat  a kiadasuk nem fog  csokkenni,
es a sokeves szerzodeseiket a korhazak fele be kell tartaniuk. A kiadas nem fog csokkenni, sot.
.
A szezonalis hatas is szembe jon.  Az utolso 3 ev atlag-profitja EPS=6.5$/sh, de ennek kozel fele 
mindig Q1-ben jon be. Iden ez 2.90$/sh  volt Q1-ben.
,
Most fogalmunk sincs, mekkora veszteseg-leirast fog CNC csinalni. De akik most eladjak 27$-ert, 
azok az ev hatralevo reszeben zero vagy negativ eredmenyt  varnak ugy, hogy a Q2 leiras legalabb
  -1.0 $/sh lesz.   Es fogalmuk sincs,  mi lesz Q3+Q$4ben.
,
Ezert menekulnek ki fejvesztve. Az 500m db reszvenyt  utolso 3 hetben mar mind eladtak masoknak,
es akik megvettek,  azok most mind nagy bukoban ulnek. Ok is stoploss-ban es eladasban vannak.
Nehezen tudom belatni, hogy melyik Fund manager lenne hajlando ezt a riziko tomeget megvenni.
Sajnos, siman beeshet tovabb, es ha az a 16Mrd cash elfogy, akkor CNC csodben lesz.
.
https://imgur.com/a/If6IEXu
v.tomi szombat, 22:36
Előzmény: #123921  Zoltanovitsch
Szia. Folyamatosan veszem, de mivel jóval intenzívebben esik mint vártam, a mennyiségeket módosítottam 1000 darabokra 50 cent esésenként, nem növelve azt. Még lenne 27,5 esetén 1000, utána kifogytam a szabad készpénzből, 27 szinten még 500 és ennyi. Hangsúlyozni szeretném, én tudok ülni hosszú ideig a részvényeken a nagy profit érdekében, maximum a tudat, hogy olcsóbban is vehettem volna, de ezen a szinten a CNC már ajándék, kimeríti a vicc fogalmát. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy valami nagy mutyi van a háttérben,  és komoly zsákolások lehetnek.
A legrosszabb esetben számítok EPS 4-el idén, az még PE 8 esetén is 32$. Jövőre meg szépen visszaépül a profit, biztosító -ezen a szinten- még nem ment csődbe és nem járt rosszul, az egyik legzsiványabb szegmens. 
Bevétel 160B,  kp. 18B, könyv -le se írom.  Jelenlegi kapitalizáció 14B. 
zsoltee77
zsoltee77 szombat, 22:15
Előzmény: #123922  Zoltanovitsch
UNH nálam is figyelős, szerintem az már nagyon sokat esett, egy kisebb pozival megjátszottam a 250-320 kört, most pedig elkezdem visszagyűjteni.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch szombat, 21:27
Előzmény: #123824  pomperj
Köszönöm János! 
Healthcare
(CNC, Molina, UNH, Elevance stb.)
Tehát ezek szerint ennek az esésnek még csak az elején tartunk. Pénteken is vérengzés volt (jöv héten Centene, Molina jelent)  Centene azért esett 40 % ot (főleg?) mert visszavonta az eredményvárakozását. Kíváncsi vagyok most mondanak -e valamit. Van bennem egy (minden bizonnyal téves gondolat) hogy gyorsan beárazzák ezt a mostani új helyzetet s utána tán oldalazás jöhet míg az általad említett javulás 1-2 éves időtávon el nem jő.... 
A másik valid fogatókönyv természetesen a Tiéd: a lassú downgrade ÉS erre vajon hogy hathat az esetleges toppy medve piac Ha eljön ősszel télen? (Nem lufi, csak medve) :) Mekkorát üthet egy szétvert szektoron ill egyedi rv.-eken? Nem védett ilyenkor jobban vagy teljesen medvepiacban amit már korábban leáraztak? (hisz ha a medvepiacra mint technikai jellegű profitrealizálásként gondolok egy már szétvert szektorban rv .-ben már nincs mit realizálni) 
Gondolkodásom lényege tehát: Ülni a kézen? S meddig ha ülni kell? :) 
Figyelő listám most: (pharma: Novo, Merck Biogen,  --- healthcare:  CNC, UNH, Molina, Elevance)
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch szombat, 20:39
Előzmény: #123809  v.tomi
Szia Tomi! Akkor vettél CNC-t Így ahogy írtad, vagy módosítottál? Egészen elképesztő hogy mekkora irtást végeznek az egészségbiztosítóknál! (Több gyógyszerest is) Kezdenek "kellemes" PE-k alakulni. Sokan már medvét várnak... cikkek jönnek az óvatosságról... Jani is figyelmeztetett toppy most több index. 
Moka_Brikka szombat, 19:28
Előzmény: #123902  pomperj
1) Én nem érzékelem olyan mértékűnek még a szentimentet. Objektív alapon az AAII alapján tudom csak összehasonlítani. Aszerint még nem értük el azt a szintet.
Date    Bullish   NeutralBearishTotalMov AvgSpreadAverage+St. Dev.- St. Dev.

7-6-0056,1% 28,1%15,9%  100% 41,27%40,3%37,6%47,7%27,5%
7-13-00  65,0%15,0%20,0%  100% 45,62%45,0%37,6%47,7%27,5%
7-20-0066,7%   21,3%12,0%  100%  49,54%54,7%37,6%47,7%27,5%
7-27-0042,9%37,1%20,0%  100%50,53%22,9%37,6%47,7%27,5%

Most lényegesen alacsonyabb. Utoljára kb 1 éve volt 50% felett a bullish arány.
Szezonalitás, szentiment és PA alapján is érik a korrekció. Szerintem a napos bika csúzli setup alapján még van esély arra, hogy eléri legalább a 6400 környékét (de inkább feljebb) az SPX (ha 6060 felett marad), főleg, hogy igazából nemrég kialakult egy újabb bika csúzli napos forduló gyertyával. Garancia persze nincs, nálam az a következő ideális fibo szint. Az se biztos, hogyha eléri, akkor onnan fog indulni egy korrekció.
-
2) Kriptónál nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ex lex állapotban volt a világ nagy részén, és csak most kezd igazán szabályozott lenni, ergo most lehet lényegében adoptálni. 5 évvel ezelőtt még venni sem volt egyszerű. Nekem az FTX csőd útán még SOL-t sem volt egyszerű vennem, mivel OTP nem engedte át a fizetést egy CEX-en sem. Végül swappal tudtam csak megoldani gyorsan a vételt.
.
Szerintem több szempontból van valós felhasználása a kriptónak, ami eddig pont az ex lex állapot miatt nem terjedt el. DeFi, RWA, GameFi (képzeld mekkorát szólna például, ha a GTA VI intergálná a kriptót), web 3.0, stb. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy vannak a világnak olyan részei, ahol pont a szabályozás hiánya, vagy nem megfelelő volta miatt joghézagokat is ki tudsz ezzel tölteni (szellemi tulajdonjogi esetek, digitális aláírás hitelessége például). EZ főleg 3. világbeli probléma mondjuk, de ezeket is érdemes figyelembe venni. A mastercard se véletlenül terjeszkedik keményen Afrikában. Múltkor halgattam a régi magyarországi vezetővel egy interjút, ahol kiemelte, hogy az új technológiát mindig ott a legkönnyebb bevezetni, ahol nincs még kiépült rendszer. Ezért volt nálunk pl: sokkal hamarabb érintésmentes fizetés, mint pl a németeknél. Ez a gondolatmenet szerintem a kriptóra is igaz lesz: ahol nincs még megfelelően kiépült rendszer, ott lehet a leggyorsabb az adoptáció is.
.
Egyébként úgy tudom, hogy több nagy cég is használja pl az ethereumot (pl: mircosoft, amazon, visa)
.
Most fog eldőlni, hogy a kriptókkal milyen valós problémákra tudnak választ adni, mennyire lesz ez hatékony, felhasználóbarát, és mekkora igény lesz rá. Én úgy gondolom, hogy ez olyasmi lesz, mint a dotcom időszak, és nemcsak a mánia szempontjából, hanem az életünkre gyakorolt hatás szempontjából is + szerintem ez is hasonlóan fog lejátszódni: minden szart felhúznak (itt is meglesz a pet.com kriptós megfelelője), és jönni fog a tisztító tűz, ami után a fennmaradó, életképes projektek lehetnek a következő google, amazon, stb. Az internet-korszak igazán gyümölcsöző hatása is a dotcom kipukkanása után következett be.
-
Stabelcoinoknál az látszik, hogy egyre nagyobb szerepük lesz. 
https://www.mastercard.com/us/en/news-and-trends/stories/2025/stablecoin-regulation-genius-act-us.html ;
Én úgy gondolom, hogy nemsokára a nagy tech cégek, mint amazon, meta, google, ki fognak jönni a saját stablecoinukkal, és azon fogják lebonyolítani a pénzügyeik egy részét. Persze, ez csak egy gondolat még, de nem lehet elfelejteni, hogy évekkel ezelőtt a Meta már akart ehhez hasonlót csinálni, csak a kormányzat kriptóellenéségge miatt ezt végül elvetették (lényegében abból a csapatból nőtt ki a SUI és az Aptos is, mindkét coin érdekes, SUI-t már csak a suiplay miatt is érdekesnek tartom). Meglátjuk, hogyan tudnak élni a különböző kriptók az új, barátibb szabályozói környezettel. 
3) Az egyik Socionomics Prechter könyvben volt erről egy jó példa: JFK hintaszéke. Röviden a lényeg az, hogy aukción 100k környékén elkelt hintaszéket kb 10 évvel később 25K-ért tudták csak értékesíteni egy újabb aukción. Számtalan ilyen példa van. 
Padre47 szombat, 18:29
Előzmény: #123912  pomperj
Ezért is vettem fel harmadiknak a listára a kriptót amiről ritkán ha szót ejtek. Vallás és politika amiről szót sem érdemes ejteni mert ahány ember annyi féléképpen látja vagy értelmezi és a kripto egy újabb lehetetlen megosztottságot eredményez. Teljesen világos semmi megfogható nincs mögötte. És igazad is van. Mondjuk a Swift kb 4x drágabb és 3x lassabb lenne ma szerintem ha nem kapnak egy kis ösztönzést de nem is írtam hogy később jöttek létre. De 4 Trillio usd mégis ezekben van. Vagy ennyi kidobni való pénze van sok sok embernek vagy látnak benne valamit, vagy előre látnak vele valamit. Ennyi pénz már magától csak nem menne a lefolyóba. 
stolz
stolz szombat, 17:35
Előzmény: #123911  DxDraco
Az lesz az izgalmas, hogy ősszel mit lépnek a hitelminősítők.
Username001 szombat, 14:55
Előzmény: #123915  net91
Pontosan!Pl. ezért is idejétmúlt az a mutató.
Username001 szombat, 14:52
Előzmény: #123909  pomperj
Buffet saját maga nyilatkozta,hogy az a metrika idejétmúlt ,több okból kifolyólag is.
net91 szombat, 14:45
Előzmény: #123909  pomperj
A MarketCap/GDP (a tőzsdei érték a nemzetgazdaság gyengeségéhez viszonyítva) és Buffett-féle értékelési mutató (top-50 cég/GDP) mindkettő olyan globálisan használt szinteken mozog, amit a történelemben még soha nem látott a világ: MarketCap/GDP 2025-ben 10× magasabb, mint 1980-ban, és 3× magasabb, mint a 2009-es válság mélypontján.
 Buffett-féle mutató (top-50 cég/GDP) ugyanez: 4× ennyi, mint 2009-ben volt, és a közelmúltban még tovább nőtt, tehát most kiemelkedően „drága” a tőzsde a gazdasági teljesítményhez képest.
 Ez a két mutató azt jelzi, hogy a részvények abszolút értékben nemcsak magasak – ahogy azt a hagyományos P/E, P/S mutatókból is látni –, de a nemzetgazdasági tevékenységhez képest is hihetetlenül elszálltak. Ez már nem szimpla túlfűtés, hanem egy alapvető struktúraváltozás a tőzsdék és a gazdaság viszonyában.
 Az Elliott-hullámelmélet alapján a felfutás tetejéről már egész jól láthatóan lehetséges egy újabb, nagy hullámvölgy.  
 A MarketCap/GDP, Buffett-féle mutató igen hasznos makroösszehasonlításhoz, de ezek nem veszik figyelembe, hogy világgazdaság felett a piacok (S&P 500, Nasdaq, FTSE, DAX stb.) egyre kevesebb részvényt, de egyre több nemzetközi bevételt, működéseket, pénzügyi tevékenységet összesítenek. Minden régióban, minden nagyvállalatnál a tőkepiaci érték egyre kevésbé a nemzeti GDP-től függ, hanem globális tevékenységhez kapcsolódik (még ha jelenleg antiglobális folyamatok zajlanak is). Így a mutatók ezt a tendenciát nem képesek megragadni.  
 A top-50 nagyvállalat részvényeire is vizsgálhatjuk a Buffett-mutatót, és ez is történelmi magaslatot mutat, vagyis nemcsak a részvénypiac egésze, de az óriáscégek is „drágák” a nemzetgazdasághoz képest.   A piac fundamentumai jelenleg sokkal stabilabbak, mint 2000-ben volt, de a tőzsdei értékek történelmi magaslatokon vannak a gazdasághoz képest.
Ezért a kockázat jelentős nőtt, és egy nagyobb visszaesés esélye is nőtt.
De ha a visszaesés bekövetkezik, az nem feltétlenül ugyanolyan okokból és módon történik, mint 2000-ben.
És a mai piaci környezetnek  nincs történelmi precedense, de a kamatpolitika, a likviditás és az adózási szabályok is mások, mint bármikor a múltban. A dollár mélységében elértéktelenedik, a központi bankok támogatják a tőzsdét, és a befektetési trendek (passzív megközelítés, ETF-ek, intézményi befektetők) is eltérnek a 2000 évek korszakétól.  
Sorry a sok szövegért. Igérem többet nem írok.
komodoi szombat, 14:44

Óriási a szakadék EU és US között a legnagyobb cégek tőzsdei értékében.
https://www.euronews.com/business/2025/07/18/is-europe-losing-the-ai-race-magnificent-seven-widen-gap-over-europes-giants
szieszta szombat, 14:39
Előzmény: #123906  maxhell

A Széchenyi egyetem dékánja azt mondta, az AI ba befektetett pénz csak 1%-a térül meg. Akkora  a konkurencia, hogy nagyon nehéz ár - érték arányt meghatározni.
Egy számítógépes fejlesztő azt mondta, még nagyon messze vagyunk a mesterséges intelligenciától, ami most van, egy nagyon gyors keresőprogram. Nagyon fontos, hogy hol keresgél és lehet, hamis információk is bekerülnek  a látókörébe.
Az igazi tudományos fejlesztésekbe nem lát bele, így előrelépést nem tud tenni. Ráadásul sokszor a más MI által megfogalmazott "tényeket" dolgozza fel, ami folyamatosan hígítja a tudományát.
pomperj
pomperj szombat, 14:22
Előzmény: #123910  Padre47
Harom baj van a gondolattal.
1)A kripto penzeket ma sem, szinte senki nem hasznalja penz valos mozgatasara. 
Abban a volumenben, amit a nemzetkozi bankok lebonyilitanak naponta, teljesen lehetlen is lenne.
,
2)A SWIFT es mas banki tranfer rendszerek sokkal elobb jottek  letre mint a kripto letrejott. 
Ezek mukodeset a kripto semmiben nem befolyasolta vagy javitotta. 
Egyaltalan nem versenykepes a kripto a napi 500 Mrd darab banki  tranzakciohoz kepest..
.
3)A kripto penzek  dontoen nagy reszet a "kripto-treasury"  cegek tartjak.
Egyszeruen  keszpenzert vagy bondok kibocsatasaval megvasaroljak a kripto penzt, es tartjak.
Nem csinalnak vele latszolag semmit, egyszeruen tartjak. Peldaul a legnagyobb, a Saylor -fele 
Strategy most kb. 126Mrd$,  es a NetAssetMultiple 1.9 koruli. Ekkora tulertekeltsege.
,
A lekotott toke ezekben rengeteg penz, sot lassankent az egesz vilag-bankrendszer tokejevel 
osszemerheto  nagysagrend.  El tudod  kepzelni, mekkora katasztrofa lehet, ha ezekbe beinvesztalt
penzek egyszercsak megmozdulnak, es netan menekulore fogjak?
Mi a fenet fog csinalni a FED, ha 4 Trill$ erteku kripto arfolyamok megzuhannak? Oda mennek,
ahol a valos hasznalati ertekuk van?
Buffet evek ota csokkenti a banki kitettseget,  es  eladja a BankAmerica papirjait.
Padre47 szombat, 13:24
Előzmény: #123905  kajli_man
Hosszú lenne kifejteni ha nem tudod a hátterét mi és miért fejlődött és hogyan változott. Talán a leginkább megfogható egy penzügy orientáltnak a pénz mozgatása. A btc és más láncok percek alatt megoldották azt olcsón amit 15 évvel korábban egy nemzetközi utalás bankokon és súlyos tranzakciós díjakért 5 nap alatt oldott meg egy nemzetközi utalás címén. Ha nincs a lánc adta gyorsaság és biztonság a bankok a mai napig nem fejlesztettek volna mert minek? Ha 5 bank járt jól 1 utalással kényelmesen a pénzeden :) de verseny helyzetet teremtett és ösztönző erővel hatott ma már tettek is érte hogy közelítsék a szintet de a SEPA, SWIFT, TARGET sehol nem lenne még vagy drágább és lassabb lenne az fix.
Biztonságos digitális tulajdon bárki számára hasznos másolhatatlan és védett. Tokenizáció ha megérted bármi ingatlan műtárgy értékesíthető a láncokon. Okosszerződések decentralizált pénzügyek decentralizált tőzsdéken. Lehet savazni és meg is értem hogy ma még sok embernek ez megfoghatatlan de az unokáink ebben fognak élni. 
pomperj
pomperj szombat, 13:21
Előzmény: #123907  net91
Igen, ez az erveles az egyik lehetseges.
Es van egy masik erveles is. 
.
1)A TotalMarketCap/GDP  hanyados 2025ben magasabb mint barmikor a tortenelemben.
Ez a  Hanyados most,  KAPASZKODJ,  10 x akkora mint 1980-ban volt.
Haromszor (3x)  akkora, mint 2009 melypontnal volt.
.
https://imgur.com/a/ysewXla
.
Nem egyszeruen "draga" a piac, hanem a gazdasagi tevenysehez, GDP termeleshez kepest dragabb,
megpedig 10x dragabb !
Az csak hab a tortan, hogy egesz jol lehet 5 hullamos Eliott strukturanak nezni; nem irtam be, evidens
.
2)Warren Buffetnak van egy kedvenc Valuation merteke: ez a hanyados 4x annyi, mint 2009 volt.
Az 50 legnagyobb amerikai reszveny ara,  relative  az eves GDP-hez kepest.
Ez is 5 hullamos struktura lett, es az utolso fel evben meg ennel is magasabbra ment fel.
,
https://imgur.com/a/Ng8dJdT
.
3)A lenyeg az, hogy letezik alternativ  univerzum az invesztorok vilagaban .
Es lehet ervelni most is mindket iranyba. A kerdes az, hogy a kovetkezo evtizedben mit hoz?
Soha ekkora nezetkulonbseg nem volt a valaszban.

borembuk
borembuk szombat, 13:18
Előzmény: #123906  maxhell
Még messze nincs kihasználva az ai. 5 év múlva majd kiderül. Addig is a Stanford mérései ezek: https://www.voronoiapp.com/technology/Productivity-Gains-from-Using-AI--5555
net91 szombat, 12:15
"Amikor utoljara ekkora  volt a spekulacio hajlam,  az 2000 juliusaban volt.
Aztan a buborek kipukkadt,  9 ev lejtmenet kovetkezett,  SPY  1500-->650 iranyban."
Bár a technológiai cégek árfolyamai 2025-ben kiugróan magasak, a dotcom lufi idején tapasztalt – 75–80%-os – zuhanás megismétlődése rendkívül valószínűtlen a ma erősebb fundamentumok és eltérő piaci struktúra miatt.
Jellemző 2000 (dotcom) 2025 (mai tech)
Nasdaq csúcs–völgy 5 048 → 1 139 (–77%) 15% technikai korrekciók eddig, de nem zuhanás
P/E-ráta csúcsértékei Egyes cégek P/E > 200 (Cisco) Nagy tech cégek P/E 30–40 körül, nem extrém
Profitabilitás Többségük nem termelt nyereséget Átlagos S&P 500 tech cégek 15–20% nettó marzs
Piaci szereplők Rengeteg nullás bevételű startup kereskedett Többségük stabil bevételű, cash-flow generáló vállalat
Tőkepiaci környezet Leverage és margin hitelek túlsúlya Konzervatívabb intézményi befektetők, alacsonyabb tőkeáttétel
  • A dot-com buborék idején a Nasdaq 1995–2000 között ötszörösére nőtt, majd 2000–2002 között 76,8%-ot zuhant, és 15 év kellett a visszatéréshez.
  • 2025-ben a tech részvények emelkedése része a vállalatok valódi profitnövekedésének: az S&P 500-as tech komponens átlagos eredménynövekedése 14,8% volt.
2. Miért valószínűtlen a 75%-os zuhanás
  • Erős fundamentumok
    Ma a piac a nyereségességre és cash-flow-ra épül, nem pusztán futurisztikus ígéretekre. A dot-com időszakban sok cég egyáltalán nem termelt bevételt.
  • Intézményi jelenlét
    Az intézményi befektetők ma szigorúbb kockázatkezelési szabályok mentén működnek, és nem alkalmaznak széleskörű tőkeáttételt.
  • Diverzifikált bevételi források
    A modern tech óriások (Apple, Microsoft, NVIDIA) több lábon állnak (felhő, AI-szolgáltatások, hardver) – a dot-com cégek 90%-a csak egy termékre vagy szolgáltatásra koncentrált.
  • Monetáris politika és kamatok
    Bár a kamatszint emelkedése veszélyt jelent, a reálkamatok még mindig alacsonyak, és a Fed óvatosabban nyúl a szigorításhoz, mint 2000 körül.
  • 3. Reális korrekciós mérték
    • Középtávon (1–2 év): 20–30% korrekció előfordulhat profitrealizálások és kamatemelések miatt, de tartós, mély zuhanás (>50%) esélye csekély.
    • Hosszú távon (3–5 év): strukturális növekedést meghatározó technológiák (AI, felhő, kiberbiztonság) továbbra is húzóerőt jelentenek, így nagy zuhanás nem valószínű.
    4. Összefoglaló A jelenlegi technológiai piaci környezet – erős profitabilitás, intézményi stabilitás és diverzifikált bevételi modellek – jelentősen különbözik a dotcom lufi idején uralkodó túlzott spekulációtól. Bár rövid távon jelentős korrekció bekövetkezhet, egy 75%-os zuhanás megismétlődése ma már nem reális.
    maxhell szombat, 11:57

Mostanában én is éppen ilyesmin gondolkodom, de még kiterjesztve az AI őrületre is, hogy az átlag embernek semmi, de semmi kézzelfogható haszna nincs egyikből sem. Lehet, hogy később lesz, de hogy most nincs, az tuti. Az ai-t is cégek kezdik használni, marketingben esetleg, persze megkönnyíthet bizonyos folyamatokat, de igazából semmi olyat nem tud, ami nélkülözhetetlen.
    Ugyanez a kripto is, ha most egyik napról a másikra "eltűnne" észre nem venné az átlagember, és nem is hiányozna, legfeljebb csak néhány spekulánsnak.
    kajli_man
    kajli_man szombat, 10:20
    Előzmény: #123904  Padre47
    15 éve itt van velünk a BTC (meg azóta még sok más alternatíva) és mire mentünk vele? Páran spekulálgatnak vele jobbra balra, és ennyi. Ha azt mondjuk, hogy 1990 körül kezdett el hasonlóan "bárki" számára elérhetővé válni az internet, és ehhez hozzáadunk 15 évet, akkor azt látjuk, hogy a 2005 körül már Facebook meg YouTube kaliberű cégek indultak, valódi szolgáltatást nyújtva az átlag embereknek. Talán az AI fogja tudni majd hasonlóan megváltoztatni a mindennapjaink (a következő évtizedben), mint az internet, de a blockchain egyelőre a közelében sincs.
    Padre47 szombat, 10:05
    Van a kriptóknak valós funkciója és a jól skálázható főbb láncokban hatalmas a potenciál. Értem én a règi nézet szerint nincs megfogható mögöttes értéknek tűnő valami, de van funkcioja és a terv amire teremtve lett elméletben egy jó rendszer lenne. Úgy érzem a következő sok évtized alapja lesz a blokklánc ami akkora változás amit az internet hozott az életünkbe.
    mereszZenesz szombat, 09:50
    Csúcsra van járatva a kapitalizmus és az USA a fellegvára.... Ez van...
    pomperj
    pomperj szombat, 08:55
    Előzmény: #123895  Moka_Brikka
    A spekulacios orulet iden juliusban ujra olyan merteku, mint 2000-ben volt: bizarr, es nevetseges.
    ,
    1)Egyetlen orszagban koncentralodik az extrem spekulacio:
    .
    https://imgur.com/a/Momm6aS
    .
    2)A kripto piac, ami 5 eve alig  letezett, mar 4 Trill$, tobb mint Nemetorszag kapitalizacioja,
    mikozben egyetlen kriptonak sincs semmi hasznos funkcioja:
    .
    https://imgur.com/a/Fo0YfQS
    .
    3)A nagymamam taskaja, a szekreny aljan,  pont igy nezett ki:
    .
    https://imgur.com/a/yi5J3oc
    .
    Amikor utoljara ekkora  volt a spekulacio hajlam,  az 2000 juliusaban volt.
    Aztan a buborek kipukkadt,  9 ev lejtmenet kovetkezett,  SPY  1500-->650 iranyban.
    .
    HuTi péntek, 22:50
    Előzmény: #123888  sh0rt0s_r0b0t_v0.42
    Én az UMAC-ot figyelem, 8.8-9.4 közé ha visszajön akkor tervezek venni.
    sahara
    sahara péntek, 22:04
    Előzmény: #123899  Boole
    Ha már 5 perc, nagyon formás fordított fej váll alakult, jobb válla hiányzik. Hétfőn nyitóban megrajzolva napközben 3.4 fölött lehetünk újra. Jó hétvégét mindenkinek!
    Boole péntek, 21:42
    Előzmény: #123896  sahara
    LAC: egyelőre még a 15 perces SuperTrend is megtámasztotta alulról. Ez nem rossz hír. Meglátjuk, hogy 5 percesen a forgalom hogyan alakul.
    stolz
    stolz péntek, 20:46
    Előzmény: #123890  sh0rt0s_r0b0t_v0.42
    Akkor nagy sz*pás lesz...
    sahara
    sahara péntek, 20:32
    Előzmény: #123896  sahara
    ***támaszok, nem ellenállások, bocsánat.
    sahara
    sahara péntek, 20:23
    Előzmény: #123894  Boole
    Köszi, a szintek, ellenállások már, és én a 200 napos alatt nem szívesen látnám.😇 De ettől függetlenül simán bemehet alá...🙂
    Moka_Brikka péntek, 19:38
    https://x.com/sethcl/status/1946177793383080414?s=46&t=xPozLWAVhDSw9YLqRGF_Ew
    Since 1928, July 17th has marked local top for the month heading into materially lower August. 
    Late summer equity market CORRECTIONs usually arrive August, worst month of the year for equity flows, as capital already deployed
    Boole péntek, 19:26
    Előzmény: #123866  sahara
    LAC: feltételezve, hogy a csúcs most már bent van - az ideális visszahúzódás most 2,85-2,98 - EWT. Technikai szempontból: a visszahúzódási szintek 3,07 (200 napos mozgóátlag), 2,80 (50 napos mozgóátlag). 2,77 (9 hetes mozgóátlag), 2,97 (50 hetes mozgóátlag). Összefoglaló: Technikai visszahúzódási szint: 2,77-3,07 EWT: 2,85-2,98 Ha egy 3 hullámos lefelé irányuló mozgásban kitart, az nagyszerű belépési lehetőség lenne.
    Boole péntek, 19:22
    Előzmény: #123878  MrSomm
    Küldtem mailt.
    pomperj
    pomperj péntek, 18:50
    Előzmény: #123884  pomperj
    SPY daytrade
    Az eselyek javulnak, hogy wave(v of iii) csucs megvan. ES egy melyebb korrekcio kezdodik.
    Arra varunk hogy az elso tiszta  5 subullamos eses kialakuljon.
    mereszZenesz péntek, 17:45
    Előzmény: #123889  sh0rt0s_r0b0t_v0.42
    Igen, neked köszönhetem!!! 😉
    sh0rt0s_r0b0t_v0.42
    sh0rt0s_r0b0t_v0.42 péntek, 17:28
    Előzmény: #123867  MrSomm
    Eurusd egy éven belül paritason lesz. 
    sh0rt0s_r0b0t_v0.42
    sh0rt0s_r0b0t_v0.42 péntek, 17:26
    Előzmény: #123887  mereszZenesz
    Gratulálok! Jó látni, hogy nyertek a cégekkel, amiket bedobok a köztudatba. 
    sh0rt0s_r0b0t_v0.42
    sh0rt0s_r0b0t_v0.42 péntek, 17:25
    Előzmény: #122089  sh0rt0s_r0b0t_v0.42
    Vett végül bárki innen pdyn, umac közül bármit? Kezd nagyon jól kinézni, jövö héten jön az újabb dronos pumpa Trumptól. Hodl! 
    mereszZenesz péntek, 16:43
    Előzmény: #123839  mereszZenesz
    Nem bírtam tovább tartani... 12,3 eladtam 83% nyereségbe
    pomperj
    pomperj péntek, 16:20
    Előzmény: #123885  pomperj
    pomperj
    pomperj péntek, 16:12
    Előzmény: #123883  Zwerd
    TLRY
    Egyetertunk, szinten van egy kis poziciom, 3 cannabisban is, 
    de a tobbi cannabis egyelore sokkal vontatottabban emelkedik, ugy latom Tilray vezeti a mezonyt.
    HA MJ kitorne 22 fole,  TLRY 0.69 fole, na,  onnan mar szabad lenne az ut. Ott vennek meeg.
    pomperj
    pomperj péntek, 16:04
    SPY daytrade
    Lehet hogy megvan a csucs,  lehet 5 subhullamosnak gondolni,
    ettol kezdve az a kerdes, vajon erdemes-e a 6314  topot munkahipotezisnak tekinteni?
    Vagy meg kapaszkodik kisse feljebbre?
    ,
    .
    https://imgur.com/a/JnK4rID
    Zwerd péntek, 15:47
    Tilray, sokszor megjáratott, de talán kezd kiismerhető lenni.
    Itt is mintha egy háromszög alakult volna, így még egy kis emelkedés hátravan. A háromszög mérési elvei alapján úgy 0,77 lehet a tető.
    https://kepkuldes.com/image/tH5spGj
    pomperj
    pomperj péntek, 15:28
    SPY daytrade
    A tegnapi daytrade chart jonak latszik innen
    meg egykis emelkedes lehet, de nagyon kozel van a (v of iii) csucs.
    Daytrade idotavon itt  mar  nem probalkozom a long iranyban.
    komodoi péntek, 15:24
    Előzmény: #123880  Moka_Brikka
    Ebben egyetértünk.
    Moka_Brikka péntek, 15:18
    Előzmény: #123879  komodoi
    Vance se tunik jobbnak sajnos
    komodoi péntek, 14:51
    Van egy olyan érzésem, hogy Trumpot megbuktatják, ha nem hagyja abba a hülyeségeit, mint vámháború, Powell folyamatos támadása, etc.
    MrSomm péntek, 14:40
    Előzmény: #123877  nyuszibroker
    Hár volt benne volatilitás, az boztos. Sokat nem tudok hozzátenni. Nekem már egy kicsit túl vannak húzva az atomenergiával kapcsolatos cégek. De az is lehet, hogy csak nekem kicsi a fasnt áziám és nem látom jól, hogy mi következik a közeljövőben
    nyuszibroker péntek, 13:38
    Előzmény: #123870  MrSomm
    Huh, hát én még a Trump hiszti elött vettem, voltam brutál minuszban is, de aztán ráhigitottam, most kb15% plusszban vagyok, realizálni kéne, de annyira erősen megy fel, hogy nem tudom mi legyen.
    poreci péntek, 13:25
    Előzmény: #123814  Rray
    SBSW pozícióimnak nagyon jót tett ez a Palladium, Platinum rally.
    Kéz közelbe került a nullás pozíció, mert 2022-ben 20 usd felett kezdtem el vasarolgatni, majd bővítettem 16-on, 12-n,  8-nal. 6-nal. 4-nel is bővítettem, de azt nulla körül zártam sajnos így 9.9 körül van az átlagom.
    Az utóbbi időkig reménytelennek láttam már ezt a befektetésem, de ha a palladium beindul és uj ATH közelébe menne (és akkor még a cégben lévő urán, rhodium, arany tartalékokat nem is említem), akkor ez most lehet, h akár eléri a 20 vagy akár a 40-es árkategóriát is... Csak úgy megérzésre írom, nem fundas vagy TA alapon.
    De amikor a ruszkik miatt 2022-ben felment ez 20-ig- mondván h a szankciók majd lesznek - akkor még simán lehetett ezt feljebb várni. Most meg jönnek még a vamok is...
    Boole péntek, 13:11
    Előzmény: #123874  Moka_Brikka
    Kétféle long piac vége szokott lenni. 1) Elolvadással végződő (gyorsulva emelkedő); 2) Felső platformmal végződő (lassan fordul, mint egy anyaghajó).
    Moka_Brikka péntek, 11:41
    Előzmény: #123873  kajli_man
    Az analogia az, hogyha lufi van, akkor annak az utolso szakaszaban tortenik rovid idon belul nagy meneteles, es nem a szazalek szerinti osszehasonlitas a lenyeg.
    -
    Itt konkretan az AI - dotcom osszefuggesre irta a szerzo, hogyha ez lufi, akkor koran van meg, ha meg nem lufi, akkor meg quasi fenntarhato lesz es mas az egesz szitu implikacioja. 
    kajli_man
    kajli_man péntek, 11:16
    Előzmény: #123861  Moka_Brikka
    De miért kellene, hogy minden lufi ugyanúgy nézzen ki? Már a 2008-as medve is tök máshogy nézett ki százalékosan tekintve, mint a 2000-es. Szerintem kevés elemszámú tőzsdei krach-ot láttunk az elmúlt 50-100 évben, ezért nehéz analógiákat találni.
    MrSomm péntek, 10:49
    Előzmény: #123870  MrSomm
    Bocsi, összekevertem, az UUUU-t adtam 5.9$ és az UEC 7$ környékén még júniusban...
    Moka_Brikka péntek, 10:46
    Bar en mashogy szamozom felefe (igazabol lenyegtelen), szerintem benne van a pakliban. Eleg sokaig kozos lehet az ut egy a-b-c es i-ii-iii hullam kozott. Fib 0.786-100 ext nagyon gyakori, fib 100-127 ext. Gyakori/belefer. 127-1618 ext kevesbe gyakori/ritka. Emlkeim szerint 1.28 korul van a fib 161.8. 
    -
    Ami mellette szolhat, hogy a nagyobb gazdasagi recessziok elott a dollar altalaban jelentosen szokott gyengulni. Pl gfc elott, de pl dotcomnal pont a forditotja volt. 
    -
     Szerintem 1.28 alatt ezzel akkor kell foglalkozni ha meredeken, csatit torve halad fele tovabb nagy tf-en. 
    MrSomm péntek, 10:44
    Előzmény: #123868  nyuszibroker
    Szívom is a fogam a 6$-os eladás miatt....
    MrSomm péntek, 10:43
    És hetesen az utóbbi hetek
    https://invst.ly/1bfvif
    nyuszibroker péntek, 10:38
    Előzmény: #123864  pomperj
    Uranium Energy is szépen kitört. Érdemes lehet itt kiszállni, realizálni, vagy ez még csak a kezdete egy hosszabb emelkedésnek?
    MrSomm péntek, 10:37
    Egy ilyen hosszú távú lehetőségről mit gondoltok az EUR/USD charton?
    https://invst.ly/1bfvf9
    sahara
    sahara péntek, 09:39
    Előzmény: #123843  Boole
    Örülök, hogy nem a lehetőségként feltüntetett 1.34-ig esés okait keressük, hanem azt nézzük, ahogy napról napra erősödik a lithium és vele a bányász cégek is!
    18.07.2025
    #Lithium Carbonate 99.5% Min China Spot
    Price: $9,256.301 day: $+236.09 (2.62%) 
    📈 YTD: -9.76%
    magnezium
    magnezium péntek, 09:15
    Előzmény: #123864  pomperj
    Remélem palládium is erőre kap 🙂‍↕️
    pomperj
    pomperj péntek, 08:18
    Azsia
    viszaterni latszik Azsia tozsdeire a bullos hangulat.
    A USDJPY tartja magat 148 felett, es ez a Yen gyengeseg mint szokta, adja hozza a likviditast. 
    .
    .
    1)Japan
    AZ oldalazo korrekcio lassankent keszen van, NIKKEI konszolidalasa kesznek tunik.
    Kitoresre keszul, a japan tech cegek, mint  SFTBY es bankok  mint MUFG jol neznek  ki
    .
    https://imgur.com/a/mVw7HQI
    .
    2)Indonezia, INDO, JKSE, TLK
    A Covid eses  ota 1-2 hullampart csinalt, es most kesznek tunik a (2) korrekcio. 
    Szerintem sokeves bullos fordulatban van.
    .
    https://imgur.com/a/Yz7TDhw
    .
    3)Kina es HK kitoresben van.
    SSEC tovabb megy  felfele. Es bizony gyanus, hogy ez a legszebb (iii of 3) hullamban van, 
    kitort es megy  sokkal feljebbre.  Kina es HK bullos, sot  nagyon bullos.
    .
    https://imgur.com/a/LmE8vP8
    .
    https://imgur.com/a/HhkNWuF
    .
    HA Azsia bullos, akkor a commodity tema  is bullos.
    PLTT ujra kitort, csudaszep  rallyban emelkedik.
    Ganfeng lithium  kitoresben van.
    https://imgur.com/a/vS3OnkZ

Moka_Brikka péntek, 07:58
    Előzmény: #123862  szieszta

Ami írsz, aszerint a stabelcoin mögött lesz az állampapír (vagy más felügyelt termék) a fedezet, és nem fordítva. 
    -
    Én inkább azt tartom aggasztónak, hogy már lehet venni tokenizált magáncégeket is (pl: Space X, open Ai)...CDO 2.0?
    szieszta péntek, 07:51
    Mostantól már nemcsak a FED öntheti a pénzt a piacra, hanem bármilyen cég dobhat ki saját stabilcoint.
    Az a fontos, hogy 
    "A törvény szabályozási kereteket határoz meg a dollárral fedezett stablecoinokra, beleértve azt a követelményt, hogy a cégeknek dollárban meghatározott tartalékot kell képezniük rövid lejáratú állampapírokban vagy hasonló, állami vagy szövetségi szabályozók által felügyelt termékekben."
    .

-ezek alapján az amcsi állampapírok mögött a semmit nem érő digitális jelek lesznek a fedezet, ahogy már most is  a tether kft az egyik legnagyobb állampapír tulajdonos.

Moka_Brikka péntek, 07:38
    Előzmény: #123860  kajli_man
    Szerintem jól mutat rá arra, hogy egy mániás időszak zárószakaszában milyen elrugaszkodott árképzés tud kialakulni, és mekkora az opportunity cost, ha túl korán zár le teljesen pozíciót az ember.
    -
    Összevetve a tegnap Szarvasvadász által linkelt elemzéssel pláne érdekes (ergo vagy nem lufi, vagy még jöhet egy ereszd el a hajam időszak).

Topik gazda

pomperj
    pomperj
    3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek