Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pomperj
pomperj ma, 09:38
Előzmény: #121624  Boole
Harom tenyezo  miatt is,  az LAC felfutas temaban a kozeptavon  vakarom a fejem, es nincs jo valasz.
.
Az egyik, hogy mostanaban nagyon olcso az olaj. Ha WTI  az 55-65$ savban marad hosszabb idore,
mondjuk 2-3 evre, akkor az olajtermelok vedeni fogjak magukat es a merleguket. 
Tehat csokkentik a beruhazasi keretet. Kevesebbet furnak.  Probaljak vedeni az osztalekot.  
Es igy az energia cegek nem fognak beruhazni nagyobb solar projektekbe, visszahuzodnak ettol,   
(es tudjuk, amiota Trump van, a tengeri szel-projekteket praktikusan leallitottak mindet)
es kerulik az aramtermelesi es energia-tarolasi projekteket is. Azokat is, ahova kell lithium. 
Szoval,  az olajcegek  oldalarol a lithium kereslet novekedesere nem lehet szamitani.
.
A masik, hogy Nat.Gas ugyan hianycikk Europaban, es a Kinaiak is veszik, es Trump is nyomja az LNG
export noveleset hogy csokkentse a deficitet. De megis: elakadt az NG ar-emelkedese 4.5 $/MBTU
szinten, es mostanaban inkabb mar csak 3.5 $/MBTU. 
.
https://imgur.com/a/LJvTZZZ
.
Ami eleg nehezen ertheto,  mert az Europai TTF gazar most  35 Eur/MWh,   (1 MBTU=0.29MEh), 
 szoval a 35 Eur/MWh europai gazar = 35* 3.5$= 12$/MBTU,
Tehat  hatalmas az arkulonbseg az amerikai es europai NG arak kozott ( 3.5$ -->  12$),
majdnem negyszer (4x) annyi  Europaban. Tehat dol a profit, keresnek is rendesen rajta a LNG  cegek. 
De egyelore nem zarul be az USA-EU kozti NG ar-gap, hanem stagnal.  Pedig ez lenne normalis,
es jo ideje varom hogy az USA gazar emelkedjen 10$ fele, de egyelore nem csinalja amit kellene.
A lenyeg, hogy egyelore az USA gaztermelok se keresnek jol, azoknak sincs beruhazasi kedvuk.
.
A harmadik tenyezo, hogy az USA shale gaz boom mostanaban van a csucson.  Ilyen gaz arak 
mellett nem erdemes, nem inditanak uj projekteket. Es elfogytak a meglevo es fracking-olhato kutak is.
A kovetkezo evekben stagnalas es lassu csokkenes varhato a shale gaztermelesbol.
,
Summary.
Igy az enegia-szektortol nem varhato a mai arak mellett, hogy beruhazzon ZOLD projektekbe.
Az autos cegek is rengeteg nehezseggel kuzdenek, azok beruhazasi kedve is eltunt.
A korrelacio az Olaj+gaz arak es Solar kozott nem szunt meg, de gyengult. A solar esett nagyobbat.
A solar temaba az energiacegek akkor  ontottek a sok penzt, amikor a Solar legdragabb volt;
es most amikor olcso lenne, nincs ra  penzuk es  lealltak a solar beruhazasokkal.
Wally_Karue
Wally_Karue ma, 09:20
Előzmény: #121631  MrSomm
Na, akkor hétfőn erre megint lehet egy 2-3%-ot emelkedni... :)
MrSomm ma, 00:09
Előzmény: #121631  MrSomm
"In addition, while recent months have been characterized by a degree of policy uncertainty, we expect that the US will continue its long history of very effective monetary policy led by an independent Federal Reserve," Moody's said.
Unless the U.S. government enacts new policies regarding taxation and spending, Moody's projects mandatory spending, including interest expense, will rise to 78% of total spending by 2035. It was 73% in 2025. What's more, if the 2017 Tax Cuts and Jobs Act is extended, it will add $4T to the federal fiscal primary deficit over the next 10 years.
"As a result, we expect federal deficits to widen, reaching nearly 9% of GDP by 2035, up from 6.4% in 2024, driven mainly by increased interest payments on debt, rising entitlement spending, and relatively low revenue generation," Moody's said. "We anticipate that the federal debt burden will rise to about 134% of GDP by 2035, compared to 98% in 2024."
MrSomm ma, 00:08
Előzmény: #121629  MrRaptorone
Gondolom ez:

Moody's downgrades U.S. due to ever-rising debt, high interest payment ratios
MrSomm ma, 00:07
Ami engem mindenképpen óvatosságra int:
* A Michigan University által mért éves inflációs várakozás 7.3%-os és 4.6% az 5 éves!, igaz ez még csak előzetes, de akkor is baromi magas, ha jól láttam a charton a 80-as években volt utoljára ennyire magas. 
* CFTC jelentés a pozíciókról: SP500 -76.4 -> -122.2, a Nasdaq 32.8 -> 19.5
* A NAAIM Exposure index 81 -> 70.56
* A 10 éves 4.5% környékén  és a 20-30 éves 5% környékén végzett 
* Az SP500 future utolsó 15 percben jó nagy piros gyertyát csinált

Hét közben már néhány apróbb nyerő  pozit adtam, SPY, OTP és MOL. Ma már nézegettem a put opciókat Tesla-ra és az SP500-ra is. A teslán buktam is egy szépet az SP-t meg nem mertem hagyni, mert mintha sosem állna meg, ment felfelé. Kíváncsian várom a hétfői napot!
MrRaptorone péntek, 23:02
Előzmény: #121625  pomperj
Őszintén mi történt mosr az utolsó 15 percben ? 😂
MrRaptorone péntek, 23:02
Előzmény: #121625  pomperj
Őszintén mi történt mosr az utolsó 15 percben ? 😂
MrRaptorone péntek, 22:55
Az szép... 
MrRaptorone péntek, 22:55
Az szép... 
pomperj
pomperj péntek, 21:42
Előzmény: #121623  pomperj
SPY daytrade
A fo nehezseg a szamozassal most az, hogy nem araanyosak se egymassal, se a korabbi hullamok
meretevel azok, amiket az utolso 2 napban latunk. Most konnyu eltevedni abban,  hol tartunk, es
konnyen osszekeverhetok a timeframe-ek is, 
nekem sincs nagy onbizalmam hogy ez a jo szamozas. Csak nem latok jobbat.
De meg mindig legalabb egy (iv-v) hullamparra szamitok felfele. Talan ketto is lesz.
.
https://imgur.com/a/kDemPgo
Boole péntek, 21:09
Előzmény: #121617  Boole
LAC - A SA egyik befektetője tanúsítja a bányaterületen zajló előrehaladást. Pár napja ott járt. Minden nap buszokkal szállítják a bányászokat, nem erősítették meg, úgy tűnik, két műszakban dolgoznak. A földmunka elkészültnek tűnik, és a cementgyár is a helyén van, 6 cementszállító teherautóval együtt. Hamarosan elkezdhetik az alapozást. Úgy tűnik, a Bechtel egy nagyon tiszta, jól szervezett építési projektet folytat (nem is várnék kevesebbet a Bechteltől).
pomperj
pomperj péntek, 20:03
Előzmény: #121616  pomperj
NDX daytrade
Az oldalazo, lapos korrekcio tipus  alakult az NDX indexben a vart (iv) hullam helyen
Meg nincs kesz, de lenyegebn rovid ido alatt megcsinalhatja a hatralevo kis sub-hullamokat
,
https://imgur.com/a/psihr0W
sahara
sahara péntek, 19:50
Előzmény: #121604  sahara
2.81..
Ha nem tartja, akkor földet rá...
zotlan péntek, 19:49

Mikor lesz USA ATH?
Hmm.
Padre47 péntek, 18:55
Előzmény: #121619  nemtudom
Ez most sokkal gyorsabb mint egy kriptó 2 centen múlt nem kaptam jelzést, mire végeztem az eddzéssel ment 35%ot.... 
nemtudom péntek, 18:38
Előzmény: #121593  Rray
GRYP mintha be akarna gyorsulni (jó cucc ez napi adrenalinlöketnek)
MrRaptorone péntek, 18:11
Előzmény: #121616  pomperj
Akkor megy ez még feljebb úgy látni? 
Vagy lassan jön a bezuhanas ?
Boole péntek, 18:04
Előzmény: #121615  Boole
LAC - Üzleti kiemelések:
  • Thacker Pass projektfejlesztés : A vállalat a Thacker Pass, egy üledékes lítiumlelőhely fejlesztésére összpontosít Nevada államban, az Egyesült Államokban. A nagyobb építkezés megkezdődött, a földmunkák majdnem befejeződtek, és a betonozás a feldolgozóüzem területén 2025 május elején kezdődött. Az 1. fázis befejezése 2027 végére van kitűzve, a felfutás pedig 2028-ban.
  • Közös vállalat a General Motorsszal : Közös vállalatot hoztak létre a GM-mel a Thacker Pass finanszírozására, fejlesztésére, megépítésére és üzemeltetésére. A GM 38%-os részesedéssel rendelkezik, míg a vállalat 62%-os részesedéssel rendelkezik, és irányítja a projektet.
  • Stratégiai befektetés az Orion Resource Partnerstől : 2025. április 1-jén a vállalat lezárta az Orion Resource Partners 250 millió dolláros stratégiai befektetését a Thacker Pass 1. fázisának fejlesztésének és építésének támogatására.
  • Energiaügyi Minisztériumi kölcsön Thacker Pass számára : A vállalat 2,26 milliárd dolláros kölcsönt kapott az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumától a Thacker Pass-i 1. fázisú feldolgozóüzemek építésének finanszírozására. Az első lehívás várhatóan 2025 harmadik negyedévében történik.
  • Munkaerőközpont fejlesztése : Az első moduláris lakóegységeket a winnemuccai Munkaerőközpontban telepítették, amelyet építőipari munkások elszállásolására terveztek. Az első beköltözés várhatóan 2025 második felére várható.
  • Mészkőbánya terve : Műveleti tervet nyújtottak be a Földgazdálkodási Hivatalhoz egy Western Quarry nevű mészkőbánya építésére, amelynek célja a helyi, olcsóbb mészkő biztosítása a Thacker-hágói feldolgozási folyamatábrájához.
  • Mérnöki és beszerzési előrehaladás : 2025. március 31-én a részletes mérnöki munka több mint 60%-ban készült el, és az év végére várhatóan eléri a 90%-ot. Ez az előrehaladás kulcsfontosságú a projekt végrehajtásának kockázatmentesítéséhez az ütemterv és a költségek tekintetében.
  • Gyártás és telepítés : A Thacker Pass-i létesítmények acélszerkezetének gyártása 2025 áprilisában kezdődött, az első acélszerkezet beépítése pedig 2025 szeptemberére van kitűzve.
  • Jövőbeli kilátások : A vállalat várhatóan 2025 harmadik negyedévében veszi fel először az Energiaügyi Minisztérium (DOE) hitelét, és célja, hogy 2027 végére befejezze a Thacker Pass 1. fázisát, a termelés 2028-ban induljon be.
pomperj
pomperj péntek, 17:53
Előzmény: #121608  pomperj
SPY daytrade
Meg mindig ugy tunik, ez a mai mozgas egy wave(iv) flat korrekcio. .
https://imgur.com/a/RXYpJqW
Boole péntek, 17:43
Előzmény: #121582  pomperj
Egyetértek veled, hasonlóan látom. 
"A "piacon" értékesítés más, mint a részvénykibocsátás. Lehet, hogy gyakorolják, de lehet, hogy nem. Gyakoriak, és nem jelentenek azonnali vagy semmilyen szükségletet (az SEC emiatt korlátozza a bevételek részletes potenciális felhasználásának megadását a sajtóközleményekben az ATM-bejelentések esetében). A többi bejelentésnél az 1 milliárd dolláros szám csak egy bolti kibocsátás. Szinte minden nyilvánosan működő vállalatnak van ilyen (beleértve az LAC-ot is, amely 2023 októberében nyújtott be egy 1 milliárd dolláros kibocsátást). Bármely részvény- vagy részvényhez kötött adósságinstrumentum-kibocsátáshoz szükséges. Külön folyamatra van szükség a "bolti" kibocsátás eléréséhez (azaz minden további részvényemeléshez, részvény-/adósságemeléshez stb.), amelyet külön kell bejelenteni (ha valaha is fontolóra veszik). Nem lehet tetszés szerint lehívni. Ezt a dokumentumot S3-nak hívják. Ez váltotta fel az F3-at (vagy F1-et). Ezt ebben a negyedévben kellett megtenniük, mivel áttértek az amerikai belföldi bevallásra (azaz a SEC nem tekinti őket kanadai külföldi kibocsátónak), mivel most már az amerikai GAAP (nem az IFRS) és más amerikai szabályok hatálya alá tartoznak. A külföldi kibocsátó státusza 2024 végén lejárt. Az ATM-eket jellemzően csak „nice-to-have”-ként használják, ha egyáltalán szükség van rájuk. Ez egy fedezeti lehetőség a tarifák miatt. Ez a kép jobb, mint egy hónappal ezelőtt volt, tekintettel a kormányzati bejelentésekre (és a tarifák késedelmére), de folyamatosan változik. Olvastam a beadványukat, és azt írják, hogy a teljes projektköltségnek csak 25%-a kapcsolódik a berendezésekhez, és nem mindegyiket érintik a tarifák, és most már ezt is fedezik, ami érthető, mivel a vésztartalékuk mindenben 15%. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy ez egy nagyon változékony helyzet, ezért logikus, hogy legyen egy opciójuk, ha a dolgok változnak. Azt is ne feledjük, hogy a GM is az igazgatótanácsukban van, így biztos vagyok benne, hogy jó betekintést nyertek tőlük az ezzel kapcsolatos dolgokba."
sahara
sahara péntek, 17:40
Naposon nem, de kisebb tf en mindenhol ott maradt a rés, vissza kellene nyúlni értük!🙂
Boole péntek, 17:25
Előzmény: #121610  kozi723
LAC, Az ATM rugalmasságot biztosít a mérlegben, de saját tőke túlterhelést hoz létre a jövőbeni potenciális felhígulás szempontjából, valamint kérdéseket vet fel a projekt teljes beruházási költségeivel kapcsolatban.
nemtudom péntek, 17:15
Előzmény: #121610  kozi723
LAC: persze, nem kell ítélkezni
de az általános gyakorlat (nem LAC-specifikus), hogy azonnal higítanak, amint az árfolyam megugrik, mikor már azt hiszed, hogy jaj de jó, északi irányba állt, akkor azonnal kihasználják tőkeemelésre
MrSomm péntek, 16:49
A mai lithium téma margójára.

General Motors GM is setting the stage for a big leap in EV battery innovation. The company just revealed plans for a new lithium manganese-rich (LMR) battery technology that could dramatically lower costs and boost the performance of its largest electric vehicles (EVs). If all goes according to plan, GM could become the first automaker to bring LMR prismatic battery cells to market — a move targeted for 2028.
These new batteries are designed for GM’s full-size electric trucks and SUVs like the Chevrolet Silverado EV and the Cadillac Escalade IQ. The LMR chemistry swaps out pricey materials like nickel and cobalt for more common and affordable manganese. This shift not only cuts raw material costs but could also help GM improve the range and weight efficiency of its EVs.
GM claims that LMR batteries offer 33% higher energy density than today’s top lithium iron phosphate (LFP) cells, all while maintaining comparable costs. This means more miles per charge without driving up sticker prices.
Production is already on the horizon. Ultium Cells, GM’s joint venture with LG Energy Solution, aims to begin preproduction in late 2027 and full commercial production in 2028. It’s all part of GM’s broader push to scale its Ultium platform and improve EV profitability.
But GM isn’t the only auto giant chasing this battery breakthrough. Ford F is also in the race, and it's moving fast. Last month, the company announced that it is developing its own LMR battery chemistry at its Ion Park R&D center in Michigan. Ford has already begun pilot production of second-generation cells and aims to roll out LMR-powered EVs before the decade ends.
Ford sees LMR as the “what’s next” solution following its current use of nickel-manganese-cobalt (NMC) and LFP batteries. The company believes the chemistry could unlock longer-range, lower-cost EVs, especially crucial for scaling up mass-market adoption.
Tesla TSLA, meanwhile, planted early seeds in this space. CEO Elon Musk floated the idea of high-manganese batteries as far back as 2020 during Tesla’s “Battery Day.” At the time, he said Tesla aimed to create cathodes with one-third manganese content to stretch its nickel supply further. Tesla holds patents related to LMR chemistry, but it is yet to share firm production plans.
GM looks set to be the first to market with LMR batteries, Ford is close behind, while Tesla's earlier concepts still await a clear update.
kozi723
kozi723 péntek, 16:35
Sokáig gondolkodtam, hogy hozzászóljak-e az értekezéshez LAC témában, mert köztudottan elfogultan beszélek. Talán nincs is értelme, mert mindenki máshogy látja… Jánossal értek egyet, ugyanis mindenféle kamura, geológiai hazugságra nem adtak volna ekkora mértékű állami pénzt. Lehet itt persze szélhámosságot feltételezni, meg azt előrevetíteni, hogy a hígítás a menedzsment zsebének kitömését szolgálja, de szerintem ez nem magától értetődő. Ahogy az sem, hogy mai naptól a papírt teljesen el kell ásni. Persze nem szép dolog a menedzsmenttől a lépés, de mégis hogyan kellett volna ezt csinálni? Mondjuk fél évvel ezelőtt be kellett volna jelenteni, hogy figyeljetek gyerekek szükségünk lesz ám 1 milliárd $-ra, mert kurva sokba fog ám ez kerülni. Szerintem abban egyetérthetünk, hogy semelyik menedzsment nem így kezelte volna. 
.
Kicsit felesleges parázást tapasztalok itt. Pont olyat, mint amikor 4 hete a Tesla ócskázása zajlott, ami ugye fabatkát sem ér. Idióta módon össze is fostam magam és el is szórtam a 220 dolláros vételt (ez persze a saját gyengeségem). De nem gond, mert csak 50%-ot lehetett keresni. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy mondjunk majd ítéletet kicsit később. 
GrizzlyG
GrizzlyG péntek, 16:21
Előzmény: #121607  GrizzlyG
Aztán holnap trump bejelenti, hogy kiemelt beruházás lesz :) (álmodik a nyomor) 
pomperj
pomperj péntek, 16:05
Előzmény: #121598  pomperj
SPY daytrade
Igen am, nem indult hatarozottan lefele mint (iv) kellene,  de ez a legutolso rally 5898-5930 kozott, nos,
eddig mindenhol atfedesbe kerult a 1min- 5min  tf  charton.  
Ez nem normalis impulzus fel, inkabb abc jellegu, szoval korrekcios.
Szoval lehet, hogy ez valami komplikaltabb, vagy flat (iv)  korrekcionak a resze. 
Vagy ez  (iv) korrekcio, de ez is mint az elozo volt,  egy lapos  haromszog ABCDE?
Egyelore ovatosan nezegetem. 
GrizzlyG
GrizzlyG péntek, 16:00
2.9 alatt megvettek mindent első körben, valami nagy hal léphetett piacra
magnezium
magnezium péntek, 15:51
Janos, olaj itt fordulhat? 
GrizzlyG
GrizzlyG péntek, 15:49
30k-s kötések 2.9... Hát, most ki az okos... 
sahara
sahara péntek, 15:42
Előzmény: #121601  GrizzlyG
Mozgók alatt sajnos. Úgy tűnik 2.92 nem fogta, 2.81 lehet a következő, az alatt pedig 2.6 környéke... De az is lehet most nincs értelme szinteket nézni.
Padre47 péntek, 15:42
Egy ilyen grafikonból elég nehéz megmondani hol jó ebbe bele lépni most. 80 centen vagy alatta? 
nyuszibroker péntek, 15:40
Smci szépen kitört. Irreális lehet azt gondolni, higy elmehet akár 60ig is?
GrizzlyG
GrizzlyG péntek, 15:37
Előzmény: #121600  sahara
Dolgoznak a robotok rendesen 
sahara
sahara péntek, 15:28
Előzmény: #121596  Rray
VIP kiszálló vagy....?
TheSnake2020 péntek, 15:26
A VIXnek van helye visszamenni 40 ig május végéig. 
pomperj
pomperj péntek, 15:23
Előzmény: #121578  pomperj
SPY daytrade
A VIX ma is esik, ott van a biztonsagos 17 savban. Semmi jel, hogy erdemi lefordulas akar keszulni.
EGyelore marad a wave(5) hullam tovabb  felfele varakozas, ez a hullam is extended lehet.
GrizzlyG
GrizzlyG péntek, 15:20
Előzmény: #121596  Rray
Egyelőre úgy néz ki 
Rray péntek, 15:15
LAC egy picit szebb premarketben, talán 3 USD felett nyitunk???
MrSomm péntek, 14:52
Köszi én veszek párszáz darabot. Sajnos azt látom, hogy magyar mintára az USA-ban is szemtelenül bármit megtehetnek a Trump közeliek, hát akkor a család... Max kapnak egy elnöki kegyelmet gyorsan.
Hónapok óta azon vacilálok, hogyan lehet ezt a trendet megülni. Vettem egy kis DOMH-t (az övék a GRYP-be költöző American Bitcoin 32%). Most még egy kis GRYP és a Trump körüli hisztériából remélem profitálok majd...
Bodegue péntek, 14:26
Tisztelt szakértő urak! Én nem értek hozzá, de au unh chart nem a fordulatra utal? Tudom hogy gáz most a cég, meg veszélyes, de tegnap mégis feltankoltam 357-350 el.
Rray péntek, 12:12

Sziasztok
Tudom, hogy nem teljesen ide illik, de GRYP tickert figyeljétek, nagyon gyorsan felmehetünk a 6-8 USD-s tartományba.  Trump SPAC cége, ami merge el jövő hónapban HUT-al, a teljes BTC állomány 2%-át fogja birtokolni... 
Megindult benne a forgalom, Erstével jóváhagyattam reggel, felvette, már vehető náluk... :)
To the Moon....  :)    hasonló lesz mint TOPW a low float miatt
Rray
MrSomm péntek, 11:45
Előzmény: #121591  MrSomm
Bocsánat, a teljesség igényével a " Selling Shareholder: OMF Fund IV SPV M LLC" sortól már a beadvány szövegének az Orionra vonatkozó részének értelmezése ChatGPT-vel
MrSomm péntek, 11:43
Előzmény: #121589  Rray
Ez is fontos szerintem, hogy az Orion, aki kapott 43,7 millió convertible bond-ot szintén megbízta a TD-t, hogy eladhatja a jövőben a kötvényeket. Ez az eredeti SEC fileból van.
This registration statement consists of three prospectuses: 
  A base prospectus, which covers the offering, issuance and sale by us of up to $1,000,000,000 in the aggregate of Common Shares and preferred shares of Lithium Americas Corp. from time to time in one or more offerings;

A resale prospectus, which covers Common Shares of Lithium Americas Corp. that may be sold in one or more secondary offerings by the selling shareholder named in the resale prospectus; and

An equity distribution agreement prospectus, which covers the offering, issuance and sale by us of up to $100,000,000 in the aggregate of Common Shares that may be issued and sold from time to time under an equity distribution agreement by and among Lithium Americas Corp., TD Securities (USA) LLC and TD Securities Inc., as sales agents.

🔹 Selling Shareholder: OMF Fund IV SPV M LLC
  • Related to Orion Resource Partners LP.
  • On April 1, 2025, Orion received a Convertible Note worth $195 million.
  • This note can be converted to up to 43,707,080 common shares at $3.78/share, subject to limits.
🔹 Use of Proceeds
  • LAC will not receive money from the sale of shares under this prospectus.
  • Proceeds go to the selling shareholder.
  • LAC will cover some costs of the sale (e.g. registration fees), not underwriting fees
📉 Ownership Limits (for anti-takeover/compliance reasons):
  • Beneficial Ownership Limitation: Cannot exceed 9.99% of total shares.

• https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1966983/000119312525120913/d927591ds3.htm
    Peti84
    Peti84 péntek, 11:37
    Előzmény: #121588  sahara
    Kisrészvényesek mindig erről álmodnak....
    De az igazság az hogy ez biza most csúnya volt a LAC részéről. 
    A másik nagyobb kérdés szerintem is az hogy egyáltalán a világnak kell-e majd annyi lithium, mint itt többen várjuk (az ára nem ezt mutatja). Szerintem ez egyszer sem biztos pl.: CATL nincsen még egy hónapja sem, hogy bejelentette az áttörést a sodium aksik terén és 2025 decemberében ha jól emlékszem már sorozat gyártja is. 
    Rray péntek, 11:31
    Előzmény: #121588  sahara

Ezen én is gondolkodtam a reggeli kávém mellett...
    magasabb árfolyamról szórni sokkal jobban megéri, GM vajon mit szól a 3 USD-n vett pakkjának látványos erodáláson????
    Ha kitöretnék 3,2 fölé és 5-7 között leöntenénk mindenkire aki venni akar.... az lenne egy elegánsabb és kabzsibb megoldás... ha éhes a management, és nagyon éhes miért ne tenné???
    Rray
    sahara
    sahara péntek, 11:19
    Előzmény: #121586  HuTi
    Ez sosem népszerű intézkedés, ki örülne ennek, még szép, hogy nem pozitív a fogadtatás. DE, mivel részvényeket adnak el, valamilyen szinten érdekük, hogy azt minél magasabb árfolyamon tegyék, hisz minél magasabb az árfolyam, annál kevesebb rv-t kell eladniuk. (ez nem az a cég, amit a tulajdonosoknak mindenáron szórni kell REMÉLEM, és talán GM sem örülne ennek) Nem vetem el annak lehetőségét, hogy szépen "felhúzzák", felhuzatják az árfolyamot, mielőtt elkezdik adni, így a mostani árfolyamszint és részvényesi érdek sem sérül, ezáltal továbbra sem vetem el, hogy ebből akár rövid távú komoly kis emelkedés is lehet. "Elegáns" megoldás lenne😁 Persze ez lehet csak egy kisrészvényesi vágyálom.
    NUKE péntek, 10:49
    Coupang(CPNG)-ről valakinek van véleménye?
    HuTi péntek, 10:32
    Előzmény: #121583  Boole
    Én úgy látom, hogy a befektetők első reakciója nem pozitív. A rendelkezésre álló forrásokat és a projekt ütemtervét tekintve biztos, hogy még nem időszerű a tőkebevonás. Sajnos ez sokkal inkább arról szól, hogy a kormányzati és GM fundot nem költhetik vezetői bónuszokra, de a menedzsment már most szeretné magát kitömni. Ebből a pénzből egy centet nem fognak a bányára költeni, figyeld meg. 
    GrizzlyG
    GrizzlyG péntek, 10:24
    Előzmény: #121583  Boole
    Pre —12%
    MrRaptorone péntek, 10:16
    Előzmény: #121578  pomperj
    Köszönjük szépen  
    Hogy érzi a spy ma 5950 fele mehet  vagy valószínűbb egy zuhanás? Mi lenne a max felfelé? Már ez is érdekes, hogy nem zuhan hanem plusszol és komolyat 
    Boole péntek, 10:05
    Köszönöm. Te is úgy látod, hogy ez a program elengedhetetlen, mondhatni biztonsági elem a finanszírozás szempontjából? Mennyire várod, hogy emiatt beessen? 
    pomperj
    pomperj péntek, 10:01
    Előzmény: #121575  Boole
    LAC
    Nem vitasan a Thacker Pass  az USA (egyik?)  legnagyobb lithium banyaja.
    Aligha lehetett ekora geologiai hazugsaggal eddig kitartani, allami tamogatast kapni a projekt mellett.
    ,
    Nem vitasan 10 even belul jelentos elorehaladast muszaj elerni az EV temaban. Ugyan a mai benzines
    autok mar igen jo harafokuak, jok a katalizatorok is, es megis: muszaj a kibocsatast csokkenteni. 
    Azzt gondolom, 10 ev mulva 3x annyi EV lesz, mint most van. Ehhez 3x annyi katalizator kell.
    .
    En mar 10 eve olvasom, hogy masfele katalizatorok is vannak, es milyen jok. Csak sehova nem
    hasznaljak. A lithium a legkonnyebb fem, es az EV sulya miatt nem latszik, mi mas johetne szoba.
    Nincs attores mas aram-tarolasi technologiaban, meg elvi sikon sem.
    .
    Most van egy EV sales lassulas, tart 3 eve, es meg par evig tarto kis visszaesesnek gondolom,
    amikor majd 2030 korul visszanezunk ra. A mai Li kereslet  3x szorzos nagysagu  lesz 5 ev mulva.
    Most van 1.5Mrd auto, es 10 ev mulva lesz hozza  ujabb 0.5  Mrd auto, es az ujak kb. fele EV lesz.
    Noni fog a benzines is, es noni fog az EV is.
    A GM nagyon stabilnak tunik,  mint  partner.
    .
    Van egy kis 5000db LAC poziciom. es varom, hogy az EV tema kimasszon a mostani recessziobol.
    Amikor ennek megjonnek a jelei,   veszek EV gyartot is, meg lithiumost is.  
    .
    AZ mas kerdes, hogy LAC managment nem is kicsit penzehes, agressziv, es tulhajtottnak latszo
    manovereket csinalt ezzel a reszvenykibocsatassal. Nekem se tetszik.
    Jobb lett volna konvertalhato bond, vagy a GM-tol kerni 10 eves Bond vetelt, vagy private hitelt.
    Az. Ilyesmibe konnyu teljesen belebukni, ha akarmi felre megy.
    pomperj péntek, 09:55
    Törölt hozzászólás
    GrizzlyG
    GrizzlyG péntek, 09:38
    Előzmény: #121579  sahara
    Mindenesetre a kb 20% short jól értesült lehetett.
    sahara
    sahara péntek, 09:32
    Előzmény: #121544  sahara
    Ezért aztán megérte óránként nézegetni, hogy alakul a chart... nyilván ez most hidegzuhany a részvényeseknek, nekem sem esett túl jól. Meglátjuk mennyire megy mélyre, nyitóban, azután lehet tovább "okoskodni". Naposon méretes rés fog maradni, nem vagyok benne azonban biztos, hogy nem fogja legkésőbb pár napon belül visszatölteni...
    pomperj
    pomperj péntek, 09:28
    Előzmény: #121558  pomperj
    4)Japan
    NIKKEI belefutott a 38k ellenallasi savba.  ERos recovery van, es eros folytatasra utal egy korrekcio 
    utan iden.  A chart szamozhato ketfele modon, de mindketto bullos folytatasra utal.
    .
    https://imgur.com/a/xFIzrPX
    .
    5)HongKong
    A BABA tegnapi jelentese  (ami szerintem abszolut hozta a realis/szezonalis varakozasokat) 
    beinditott nemcsak a sajat chartjan, hanem HangSengben is egy korrekciot a HK bigtech mufajban is.
    .
    https://imgur.com/a/3c8GEbK
    .
    6)India
    NIFTY folytatja a bull rallyt, az India bankok  ( HDB, IBN) is jol neznek ki.
    https://imgur.com/a/RxYgXEv
    .
    7)SPY daytrade
    SPY, NDX megcsinaltaak minimal elvarhato meretu (5 of iii) csucsot, es talan elkezdtek a korrekciot?
    De DOW es SmallCaps IWM viszont meg nem, nem ertek el uj csucsot.
    Es most tobb okbol is  bizonytalan, hogy megcsinaljak-e vagy csonka marad?   
    .
    A piacban van meg lendulet, a momentum nem esett sokat, tehat ujabb higher csucs lehetseges 
    NDX es SPY chartokon is.
    ,
    https://imgur.com/a/nhBD9L4
    .
    Meg lehet a wave(5 of iii) eegy extended hullam, es emelkedhet tovabb.
    Egyelore kicsi a hozza hasonlo (1) hullam (230 pont)  meretehez kepest.
    A szokasos 5=1 meret-aranyossag esetere szamitva,  a rally meeg tarthat, akar 6100 savig is.
    DE. De   itt mar kotelezo az ovatos stoploss,  SPY= 5864 szintnel.
    .
    https://imgur.com/a/qgqjzaD
    Boole péntek, 09:14
    Előzmény: #121576  matatakakiba
    Az AEM is ezt csinálta évekig. Nézd meg most. Valahonnan tőkét kell szerezni most, hogy a cég ketté vált.
    matatakakiba péntek, 08:59
    Előzmény: #121554  Wally_Karue
    Ugy jo masfel eve irta egy reddites h a lac tul gyorsan egeti a penzt. Azota ha jol szamolom ez a 3dik higitas vagy nevezzuk tokebevonasnak? Meg egy unokareszveny...
    Boole péntek, 08:47
    János neked mi a véleményed?
    Boole péntek, 08:47
    Előzmény: #121570  Rray
    Nem azt jelenti. Ez egy ajánlott ár a dijköltség számításához. Ez csak egy irányadó ár. Nem lényeges. 3,05 USD volt a lényegesebb ár, de a piacot ez nem fogja érdekelni. Folyamatos értékesítés mellett nem lehet tudni, hogy a piac hogyan értékeli a helyzetet napon belü, 5 nap vagy 1 hónap elteltével. Nincs időablak. Van egy keret, amiről adtak egy tájékoztatást. Ez 1 mrd USD. Ebből 100 millió USD-re kértek engedélyt. Akkor értékesítik, amikor jónak látják (amikor szükségük van rá).
    Boole péntek, 08:42
    Előzmény: #121567  Wally_Karue
    218,47 millió db részvény van. 3,19 USD maximális árral is ha számolunk, akkor kb. 20%.
    Boole péntek, 08:31
    Előzmény: #121567  Wally_Karue
    Nekem is van egy nagyon mély várakozásom. 
    https://www.tradingview.com/x/a84l9Nfq/
    vaktyuk99
    vaktyuk99 péntek, 08:31
    Előzmény: #121569  vaktyuk99
    ha már muszáj aksit venni akkor EOSE. Ultraspeka, de legalább szép a chart.
    Rray péntek, 08:30
    Előzmény: #121563  Boole

Szia Boole,
    Vártam már a reakciódat LAC-ra, ez azt jelenti, hogy 3,19-es átlagáron fogják végrehajtani az új rvek kibocsájtását?  vagy van egy időablakuk az összeg terítésére akár magasabb áron?
    Köszi,
    Rray
    vaktyuk99
    vaktyuk99 péntek, 08:29
    Előzmény: #121562  Wally_Karue
    mi szoltunk fel egy eve hogy a LAC lesz a forum uj RIG-je, de ha "ügyesek" akkor még DO és SDRL is lehet belőlük, azokat is érdemes volt szorongatni a 2010-es évek második felétől. Fundamentálisan és EW-vel is tuti vétel volt. (újak kedvéért: totál bukó lett 99% vesztővel). Líthiumról kiderült, hogy rogyásig van a világban, illetve már jönnek a nem lítium alapú aksik. Spekára jó lehet, másra nem jó.
    Wally_Karue
    Wally_Karue péntek, 08:15
    Előzmény: #121564  Boole
    Tavaly is úgy gondoltuk, hogy az lesz az utolsó, ez az 1 milliárdos bianko csekk kicsit sokknak tűnik nekem
    Wally_Karue
    Wally_Karue péntek, 08:14
    Előzmény: #121565  GrizzlyG

Ez kb 14-15%-os higítás, én minimum ekkora eséssel számolnék
    Továbbra is tartom, hogy 2 dollár alatt is lehet majd az árfolyam idén, de ki tudja?
    MrRaptorone péntek, 08:10
    Akárhol keresek,sem a tárgyalások,sem a jelentesek, sem a bűvös hetes miatt ami mind -ba zárt nem értem, hogy nem zuhantak be a spy vagy nasdaq .
    Mi tartja őket ennyire fent ? 
    GrizzlyG
    GrizzlyG péntek, 08:08
    Előzmény: #121563  Boole
    Akkor mostanában nem kell emelkedésre számítani..
    Afterben szépen lezúzták
    Boole péntek, 08:08
    Előzmény: #121562  Wally_Karue
    Számoljál egy kicsit. A teljes bánya és üzem kialakításának teljes becsült költsége 3,6 mrd USD (igaz ez időben jelentősen elhúzva). Mennyi áll rendelkezésükre minden eddigi finanszírozási kört számításba véve? 2,3 mrd + 600 millió + 250 millió + meglévő cash = kb. 3,55 mrd. A következő kb. 3 évben még a cég még kb. 600 millió USD-t fog felemészteni.  Na ezért kell nekik pénz. Szerintem ez volt az utolsó finanszírozási programjuk és megvannak. Vállalatvezetőként te is arra törekednél, hogy a kockázatokat a lehető legalacsonyabb mértékűre korlátozzad. 
    Boole péntek, 07:59
    Előzmény: #121561  Boole
    Az Értékpapírtörvény 457(c) szabálya értelmében, és kizárólag a regisztrációs díj kiszámításának céljából, a javasolt maximális ajánlati ár részvényenként 3,19 USD, amely a regisztrált törzsrészvényeinek 2025. május 9-i, a New York-i tőzsdén jegyzett legmagasabb és legalacsonyabb árfolyamának átlaga.
    1. táblázat: Újonnan regisztrált és átvitt értékpapírok 

BiztonságTípus Biztonsági
    osztályCím
     Díjszámítás vagy átviteli szabály
    ​ 

Regisztrált összeg
     Javasolt
    maximális
    ajánlati
    ár
    egységenként
     MaximálisÖsszesítettAjánlatÁr DíjArány 
    Regisztráció összegeDíj
     Átvitt űrlap típusa

Átvitt fájlszám
    ​ ​
     Átvitel Kezdeti hatálybalépési dátum

Az eladatlan, de továbbviendő értékpapírokkal kapcsolatban korábban
    befizetett
    bejelentési díj

Újonnan regisztrált értékpapírok

Fizetendő díjak Méltányosság Közös részvények          

Méltányosság Elsőbbségi részvények          

Kiosztatlan (univerzális) polc (1)  457(o) szabály   1 000 000 000 dollár  0,00015310 USD  153 100,00 USD  —   —   —  

Saját tőke (2) Közönséges részvények, részvényenként nincs névérték 457(c) szabály 43 707 080 (3) 3,19 USD (4) 139 425 585,20 USD 0,00015310 USD 21 346,06 USD    

Átvitt értékpapírok

Átvitt értékpapírok            

Teljes ajánlati összegek     174 446,06 USD     

Korábban kifizetett díjak összesen     0,00 USD     

Teljes díjkiegyenlítés     70 110,00 USD     

Nettó fizetendő díj        104 336,06 USD        
    Wally_Karue
    Wally_Karue péntek, 07:56
    Előzmény: #121560  Boole

bullshitA tp 1 fázisra megvan a pénz, teljesen felesleges volt most ilyen módon delutálni a papírt, de ugyanezt csinálták tavaly is, amint az árfolyam picit magához tért, egyből jött a higítás
    ezt írtam tavaly április 18-án, pedig akkor még magasabban volt az árfolyam is
    Kezdem akkor a LAC-cal, nem tudom nektek mi a véleményetek, de ez a mai equity offering olyan szintű pofánverése volt a befektetőknek, hogy én ebbe a cégbe egy fillért sem fogok beletenni, pedig nagyon szemeztem veleMost kaptak 2B kölcsönt az államtól, vajon mi szükség volt erre az 55M-os higításra, főleg ilyen nyomott áron?
    Sajnos a management nem shareholder friendly, ezért ez nálam skip
    Boole péntek, 07:53
    Előzmény: #121560  Boole
    Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a LAC egy gördülőkeretet akar kialakítani, hogy ne kelljen a finanszírozásra várni, ha a minisztériumi keretből nem olyan gyorsan lehet a pénzeket lehívni. Ez egy lehetőség. Most egyelőre 100 millió USD-re kértek engedélyt, a TSX már jóvá is hagyta. Nyílván ez annyira nem jó hír, de benne volt a pakliban. Lehet úgy is értékelni, hogy előrelátóak.  
    Boole péntek, 07:48
    Előzmény: #121559  Boole
    A Lithium Americas Corp ( LAC ) stratégiailag bejelentette szándékát, hogy 1 milliárd dollár értékben kínál fel törzs- és elsőbbségi részvényeket. Ez az ambiciózus tőkebevonási erőfeszítés az Orion jelentős, 250 millió dolláros befektetésével párhuzamosan valósul meg a Thacker Pass projektjükbe. A lépés hangsúlyozza a vállalat elkötelezettségét pénzügyi helyzetének megerősítése, valamint a virágzó lítiumágazatban a folyamatos növekedés és fejlődés biztosítása iránt.
    A Lithium Americas Corp. részvényelosztási megállapodást kötött a TD Securities USA-val és a TD Securities Inc.-vel. Az új megállapodás értelmében a vállalatnak lehetősége van arra, hogy rendszeresen értékesítse törzsrészvényeit ezeken az ügynökökön keresztül, a teljes potenciális ajánlattétel akár 100 millió dollárt is elérhet. Ez a megállapodás lehetővé teszi a vállalat számára, hogy stratégiailag hozzáférjen a tőkéhez, amikor az a működésének és növekedési kezdeményezéseinek támogatásához szükséges.
    Boole péntek, 07:45
    A Lithium Americas Corp. egy lítiumprojektek fejlesztésére összpontosító vállalat, amely elsősorban a bányászati ​​szektorban működik, egy jelentős projekttel a nevadai Thacker Passban, amely várhatóan Észak-Amerika egyik legnagyobb lítiumüzemévé válik. A Lithium Americas 2025 első negyedévében jelentős előrelépésről számolt be a Thacker Pass projektjében, beleértve a nagyobb építkezések megkezdését és egy kulcsfontosságú építési mérföldkő elérését az állandó beton elhelyezésével. A vállalat emellett stratégiai befektetést is szerzett az Orion Resource Partnerstől, biztosítva a projekt első fázisának teljes finanszírozását. A negyedév főbb pénzügyi mutatói közé tartozik a 446,9 millió dolláros készpénzállomány és a 78,2 millió dolláros aktivált építési költségek. A vállalat emellett lezárt egy 250 millió dolláros befektetést az Orion Resource Partners-szel, és bejelentette a General Motors-szal kötött végleges befektetési döntést a projekt első fázisára vonatkozóan. Ezenkívül a vállalat azt tervezi, hogy 2025 harmadik negyedévében lehívja az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumától felvett 2,26 milliárd dolláros hitelt. A Thacker Pass projekt a mérnöki és beszerzési munkálatokkal a tervek szerint halad, az első fázis befejezését 2027 végére tervezik. A vállalat emellett infrastrukturális fejlesztéseket is végez, beleértve a munkaerő-szállásokat és egy mészkőbányát a működésének támogatására. A jövőre nézve a Lithium Americas továbbra is a Thacker Pass projekt előmozdítására összpontosít, a vezetőség pedig bizalmát fejezte ki a kivitelezési határidők betartása és a potenciális kereskedelmi és tarifális kihívások kezelése iránt. A vállalat készen áll arra, hogy jelentős szerepet játsszon a lítium ellátási láncában, támogatva a növekvő elektromos járműpiacot.
    pomperj
    pomperj péntek, 07:39
    Azsia
    Egeszen egynashoz szinkronizalodtak az Azsiai tozsdek chartjai. Szinte carbon-copy mindegyik.
    1)Taiwan
    A Taiwani EWT chart talan a legszebb es tipikus egesz Azsiaban,  erdemes ezt megnezni eloszor.
    Az emelkedo lendulet nagy, de  csokkenoben van mar,   es most mar kozeledik egy fontos csucshoz.
    Utana az eddigieknel kisse melyebb korrekcio kovetkezik.
    .
    https://imgur.com/a/7EK3CF8
    .
    2)Korea
    A wave(2) korrekcio keszen van, es impulzivan emelkedik. Jok a kilatasok.
    A napos chart hasonlo Taiwanhoz.
    .
    https://imgur.com/a/dzN3QVo
    .
    3)Singapore
    STI nagyon szep rallyban van a COVID ota. ES aprilisban  egy ujabb rally szakasz, (1 of 3) kezdodott el.
    .
    https://imgur.com/a/hagp6ED
    .
    folyt kov. Japan, Kina, India
    kajli_man
    kajli_man péntek, 06:41
    Előzmény: #121554  Wally_Karue
    RIG2
    nemtudom péntek, 06:39
    Előzmény: #121555  szieszta
    emlékszik valaki még a NIKOLA-ra? Ott is volt sokminden beígérve, meg nagy autógyár szándéknyilatkozata is, ment is egy ideig a hype rendesen, ahogy kell...
    lehet, hogy a LAC-nál nincs semmi turpisság, de csak az a tény, hogy ha jól értem, a cég maga csak 27-28-ra ígéri, hogy elkezdődhet a kitermelés, visszatartó erő
    (A fenti vélemény semmiképpen nem befektetési tanács!)
    szieszta péntek, 06:10
    Előzmény: #121551  terelemel

LAC-nál az  a szerencse, hogy semmilyen módon nem befolyásolja  a lítium gyenge ára, mert még egy grammot sem termeltek ki és egy darabig még nem is fognak. Lehet, mire elkezdik, már kis atomerőművek lesznek az autókban is, vagy teljesen más energiatárolót találnak fel.
    Ígéretekkel teli a padlás, de egyenlőre a befektetők csak arra alapozhatnak, hogy valaki majd drágábban megveszi tőlük a papírt, mert fundát hiába keresnek mögötte.
    Igaz, a bitcoin is ilyen , csak  a hit tartja életben. :-)  A meggazdagodásba vetett hit.
    Wally_Karue
    Wally_Karue péntek, 04:29
    Előzmény: #121553  HuTi
    Tavaly ugyanezt csinálták, itt is a részvényesek kifosztása megy
    HuTi péntek, 01:06
    Előzmény: #121552  HuTi
    Laza 15% hígítás, nem aprózzák el. Kicsit indokolatlannak érzem, de legalább jól odavágtak a közeljövő emelkedésének. Pedig jól nézett ki…
    terelemel csütörtök, 23:58
    Előzmény: #121550  sahara
    Szépen esik afterban.
    sahara
    sahara csütörtök, 22:33
    Előzmény: #121544  sahara
    A jelentés "vegyes" lett, de semmi dráma.. Pozitív jövőkép, terveknek megfelelő ütemben haladó projekt, minimálisan gyengülő, de stabil pénzügyi helyzet. Veszteség 0.05 USD/ részvény. Várt veszteség 0.04 USD/ részvény.
    Padre47 csütörtök, 21:39
    Előzmény: #121548  magnezium
    Melyik brókernél vagy?
    magnezium
    magnezium csütörtök, 21:23
    Előzmény: #121540  pomperj
    Janos, en is kovetlek, es havi szinten a fizum melle most ev eleje ota atlagban 350e-ftot tudok hozzatenni. Koszonjuk neked! 
    pomperj
    pomperj csütörtök, 20:08
    Előzmény: #121538  pomperj
    SPY daytrade
    Az a vart  uj  kitores 5907 fole boven megvan, es a chart alapjan lehet ugy nezni, hogy a wave(v)-ban is
    megvan 5 subhullam. Es ezzel jo esellyel  megvan a (iii) csucsa is  5925 csucsnal.
    Ha beesik az 5913 ala, az lesz az elso signal, hogy elindult wave(iv) lefele.
    A varhato max. meret a fibo23, tehat a max. target  5725- ig eses lehet.
    .
    https://imgur.com/a/SPPIHwf
    pomperj csütörtök, 20:06
    Törölt hozzászólás
    pomperj csütörtök, 19:59
    Törölt hozzászólás
    sahara
    sahara csütörtök, 19:54
    Előzmény: #121531  sahara
    Nagyon erős forgalom, főleg a mai két emelkedő szakaszban ( nyitó és 18:00 után). A jelentés ismerete nélkül, 3.15 de inkább 3.21 fölé zárás további emelkedést sugallhat. Az utolsó óra lesz a kulcs, ez mutatja majd a valós irányt a holnapi folytatásra.
    MrRaptorone csütörtök, 19:06
    Erőteljesen jegyzetelem én is a te bejegyzéseidet, de sajnos nem rendelkezem hatalmas tőkével, így csak a napi dolgok jönnek szóba. De hálás vagyok és hallgatok rád!
    Bodegue csütörtök, 18:59
    Még a végén unh kitör?
    Padre47 csütörtök, 18:59
    Hosszu ideje olvasgatok itt ugyan csak ritkán nyitok rövid pozíciót de ide mindíg benézek. Amit itt ellestem az plusszos nekem is illik megköszönni 👍.
    Sajnos a normál értékpapír kereskedéssel még alapszint alatt vagyok a mennyiségek miatt pedig a napi kereskedés totális anyagi csőd lenne a jelenlegi számlámon. Még dolgoznom kell egy olcsóbb megoldáson. Sajnos beleugrottam az egyszerűbbnek tűnő de talán legrosszabb megoldásba...

Topik gazda

pomperj
    pomperj
    3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek