Ez egy rendkívül látványos és fontos kérdés, hiszen első ránézésre úgy tűnhet, hogy a mesterséges intelligencia (MI) és a Bitcoin két teljesen különálló, sőt, akár egymással versenyző technológia (például a szuperszámítógépek és a chipek iránti éhségük miatt). A valóságban azonban az MI térnyerése nemhogy feleslegessé tenné a Bitcoint, hanem felerősíti annak alapvető szükségességét. Az MI-korszakban a Bitcoinnak nagyon is konkrét, gyakorlati és strukturális haszna van.Íme a legfontosabb okok, amiért a Bitcoinnak nagyobb értelme van most, mint valaha: 1. Az MI natív fizetőeszköze (Pénz a gépeknek)A mesterséges intelligencia ágensek (AI agents) hamarosan önállóan fognak egymással kereskedni, szolgáltatásokat vásárolni (pl. egy MI adatot vesz egy másik MI-től, vagy számítási kapacitást bérel).
A probléma: Egy MI nem tud besétálni egy bankba, nincs személyi igazolványa, és a hagyományos banki rendszer (SWIFT, bankkártyák) túl lassú, bürokratikus és drága a gép-gép közötti (M2M) mikrofizetésekhez.
A Bitcoin haszna: A Bitcoin (különösen a másodlagos rétegek, mint a Lightning Network) digitális, programozható, határok nélküli és azonnali. Az MI-knek nincs szükségük bizalomra vagy közvetítőre; kóddal tudják kezelni a Bitcoin-tárcákat. A Bitcoin a gépek natív pénzévé válhat.
2. Védelem a „Deepfake” és az információs infláció ellenAz MI képes másodpercek alatt végtelen mennyiségű tökéletes szöveget, képet, hangot és videót létrehozni. Ez az információs bőség zavarához és a bizalom teljes összeomlásához vezethet (mi valódi és mi hamis?).
A probléma: Hogyan bizonyítod, hogy egy adat vagy digitális tartalom sértetlen, és egy adott időpontban már létezett?
A Bitcoin haszna: A Bitcoin blokklánca a világ legbiztonságosabb, megmásíthatatlan decentralizált időbélyegzője. Ha egy fontos adat vagy dokumentum digitális ujjlenyomatát (hash) beágyazzák a Bitcoin hálózatába, az megdönthetetlen bizonyítékká válik arra, hogy az adat létezett és nem módosították. Segít rendet teremteni az MI által generált káoszban.
3. A decentralizált erőforrások elszámolási alapjaAz MI futtatásához és tanításához gigantikus mennyiségű számítási kapacitásra (GPU) és energiára van szükség. Jelenleg ezt néhány tech óriás (Microsoft, Google, Amazon) uralja.
A trend: Rohamosan terjednek a decentralizált számítási hálózatok, ahol magánszemélyek és kisebb cégek adják bérbe a szabad GPU-kapacitásukat.
A Bitcoin haszna: Ebben a decentralizált gazdaságban a Bitcoin (és a hozzá kapcsolódó technológiák) biztosítja azt a semleges, globális elszámolási rendszert, amellyel a világ bármely pontján lévő hardvertulajdonost azonnal és biztonságosan ki lehet fizetni.
4. Menedék az „energiacsatában”Az MI adatközpontok energiaéhsége elképesztő méreteket ölt. Sokan kritizálják a Bitcoint is az energiafogyasztása miatt, de a kettő között van egy óriási különbség:
Az MI adatközpontoknak ott kell lenniük, ahol a felhasználók vannak (alacsony késleltetés, stabil hálózat), így túlterhelik a meglévő elektromos hálózatokat.
A Bitcoin bányászat helyszínfüggetlen. A bányászok a világ legtávolabbi pontjain lévő, egyébként kárba vesző (pl. felesleges vízenergia, fáklyázott gáz) energiát hasznosítják. A Bitcoin bányászat így egyfajta gazdasági katalizátorként működik, amely finanszírozza a megújuló energiaforrások kiépítését – amit aztán közvetve az MI is használhat.
Összegzés: Van még értelme?Igen, sőt. Ha az MI-t a digitális világ agyának tekintjük, amely mindent automatizál és optimalizál, akkor a Bitcoin ennek a digitális világnak a gerince és immunrendszere.Az MI elhozza a bőség korát a digitális javakban (bármiből végtelen másolatot tud készíteni). Ebben a világban felértékelődik az egyetlen dolog, ami bizonyítottan véges, digitális és nem lehet lemásolni vagy hamisítani: a Bitcoin.
Oregszem, de arra azert jol emlekszem, hogy legutobb is higitas elott adtak el a bennfentesek, multkor epp 3 nappal elotte, tehat a bennfentesek se szentek. Legutobb is jott egy 30 dollaros felminosites, mielott kibocsatottak. Ma jott egy 40-es, CFO mar eladott, director, CEO eladasi ajanlatot beadtak. Tokeletes lenne ma 30-33 kozotti higitas.
Bár igazad lenne, korán kiszálltam és lesben állok. Amúgy Trumpék a jelek szerint inkább rádobnak egy lapáttal a korrupcióra (fontosabb néhány figurának, mint a midterm), szóval nagy visszafogottságot nem várok.
SPX daytrade https://imgur.com/a/06xAXG0 . Egyelore az a leginkabb elfogadhato munkahipotezis, hogy EndingDiagonal van epuloben. Ez addig ervenyes, amig az ED (2) melypontja, 7583 tart, nem torik le.
Tavaly néztem, valami 2,5 usd áron hoztak be 20 millió rv-t, akkor nem is foglalkoztam vele. Viszont 2026 q1-ben ha jól látom 60 milliós árbevételt hoztak és 2026-ra 360 milliót céloztak meg....ami meg is lehet. Köszi hogy bedobtad ide, így újra felrakom a figyelőmbe. Én az ilyen kaszinó részvényeket szeretem.....ha már AI mánia van, ha nem is x10, de 8 usd-t bele tudok látni....
Reddit Citizens reiterated a Market Outperform rating and $240.00 price target on Reddit Inc. (NYSE:RDDT).The firm noted Reddit last closed at $177.85, which implies shares trade for 16.5 times its 2027 estimated EBITDA of $2.0 billion and 25.4 times its 2027 estimated GAAP EPS of $7.01. The stock currently trades at a P/E ratio of 51.24, though its PEG ratio of 0.11 suggests attractive value relative to growth prospects.
Ha hozzak az átlagos bikapiacot az amcsik, akkor több is lehet szerintem. Korábbi high jo esellyel meglesz. Ha megszívjuk megis vele, akkor legalább együtt tesszük. 😆 AI IP royalty, 87% marzs, alig van adóssága és a technikai kép is jól néz ki szerintem. Ha az AI nem itt fullad ki, akkor én nagy menetelt várok tőle.
RZLV valaki? Kiskereskedelmi AI seged, otlettol a kasszaig vezeti a vasarlot, hatalmas bevetel novekedese van, de giga higitasok utan van, elegge agyon van verve. Ez siman lehet a kovetkezo 10-50x reszveny.
SPX daytrade Meg mindig felfele megy, attort 6717 fole. Ugyhogy marad a wave(v) hullam felfele, csak egy kicsit at kell majd szamozni az utolso par napot.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.