Topiknyitó: feel 2020. 01. 19. 14:04

4IG Nyrt reszvenyesek.  

4IG topic reszvenyeseknek es hasznos forumozoknak.
Moderacio alatt lesz.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Dinnye
Dinnye ma, 14:24
Tényleg lemegyünk a résig?
jofej ma, 13:34
Előzmény: #63968  Bigkt
Ez igaz, de a szelvényvágás után 1800-ig emelkedett vissza az árfolyam, reménykedve a 39 milliáros srv árfolyamnövelő hatásában. Közel 20 milliárdot már elköltött a cég, ennek ellenére csorog le az árfolyam, mivel fix megbízással vásárolnak nem a piacon. Az srv lassan befejeződik, megvolt az osztalékfizetés, megjelentek az I. negyedéves számok, szerintem egy ideig nem lesz ami ezen a szinten tartaná tovább az árfolyamot. A 4ig-ben remélhetőleg hamarosan jönnek a jó hírek. 
jofej ma, 13:24
Előzmény: #63967  jofej
Válaszolok magamnak :))  A jelentéseket nem néztem meg, de a 2021-es év volt az utolsó nyereséges év, 2022-re már 19 milliárd veszteséget jelentett a cég, gondolom az értékcsökkenésnek köszönhetően. Tehát 2024-ig bezáródóan 3 éve számolják el a nagy összegű leírásokat. Én reménykedem, hogy 3 év elég volt leírni amit le kellett és végre beköszöntenek a nyereséges évek. Május 30-án az I negyedéves jelentés után okosabbak leszünk.
Bigkt ma, 13:10
Előzmény: #63967  jofej
Mondjuk, ott közben volt 100 Ft osztalék, ami kb 6%...mi osztalék nélkül mentünk 8%-öt...lefelé...
jofej ma, 11:30
Előzmény: #63966  Bigkt
Most éppen "csak" -1,24%, de például a Telekom is ennyit/többet esett annak ellenére, hogy ott  nagyüzemben megy az srv. Egyébként emlékszik valaki, hogy mikor kezdődtek a nagy összegű értékcsökkenési leírások?
Bigkt ma, 10:14
https://www.portfolio.hu/uzlet/20250523/remek-a-hangulat-a-magyar-tozsden-763231
4IG -2,5%....akárki akármit mond, ez nem szép. 
2 hét alatt majdnem 10% mínusz...
Minden nap ugyanaz a műsor. Nyitás után lenyomás, utána mégegyszer, és gyűjtögetés...
rice2 ma, 09:51
Előzmény: #63960  BellaVita

Kicsik nem nagyon mozognak most a papírban, ezen az árfolyamon már kockázatosnak látják, mert idén a BÉten a legtöbbet emelkedett. A többség csökkentett és sokan kiszálltak és adják most is. 
Én ezt írom régóta.
Ha jönnek a konkrét szerződések, majd az árfolyam is elindul és nagy forgalmak lesznek újra.
Most a szándék, meg tárgyalás, ez semmi konkrét és még pletykák vannak.
A lényeg az, hogy majd mi valósul meg. Ha semmi akkor még sokkal lejjebb megy az árfolyam, ha csak 1-2 szerződés lesz talán itt marad, de ha több, akkor simán 2000 felett lesz.
Mindenki úgy cselekszik, amiben hisz.
Én emlékszem amikor 100 ás 200ft-on sem piszkálták a kicsik és nekem is írogatták, hogy sokat nyertem, szálljak át másba :D
Befektetési alapok pedig azért nem veszik, mert a cég nem közöl terveket előre 2-3 évre. 
Nem tudják elemezni, ezért nem is szállnak be nagy pénzel.
Ha majd nyereségbe fordul és jönnek a tervek, veszik hónapokon keresztül.
Bikuci annyit siránkozol. Add el és megkönnyebbülsz.
Még a végén belebetegedsz. Nem ér annyit. Add el és szabad vagy.
1748ft és 34milla   1736 is volt
Worthington
Worthington ma, 09:50
Reményeim szerint rajzolunk ma egy szitakötő dojit. 
Worthington
Worthington ma, 09:47
Előzmény: #63961  Bikuci
Nyugi, volt már itt ilyen. Megnézzük a rést mielőtt emelkedünk... R 1740
sonos ma, 09:44
Előzmény: #63956  lalika60
Szia!
Nem haragszom, igazad is van, az üzlet nem a barátságról szól, de vannak kivételek és sajnos a magyar kormány gazdaságpolitikája az elmúlt 15 évben mindig ezt a kivételt erősíti. Ezt a szakzsargon haveri kapitalizmusnak hívja (mo-n ez a NER vagyis a Nemzeti Együttműködés Rendszere), melynek alappillérjei a lojalitás, a hűség és kölcsönös bizalom valamint egymás támogatása az állam és a "nemzeti tőkés" osztály szereplői között! Ha fenitek közül valamelyik nem teljesül a szereplők részéről akkor az kipottyan a rendszerből. Láttunk már rá példát az elmúlt időszakban.
Mivel OV-nak mindkét szereplő kiemelten fontos, (nem akarta kiejteni egyiket sem) ezért is választotta szét a két vállalkozót 6 évvel ezelőtt
Bikuci ma, 09:33
Előzmény: #63960  BellaVita
így van, a jelenlegi árfolyam egyértelmű csalódás, 1750 ne már, 100 pontot esett a semmire, meg jó hírekre
BellaVita ma, 09:26
Előzmény: #63958  rice2
A valóság azonban az, hogy az általad vízionált jövőkép elég kevés befektetőt mozgat meg, ahogy az kiolvasható egyrészt az árfolyam alakulásából, másrészt a napi forgalmakból....
Mert jelenleg azt látom, hogy hiába a sok "nem kötelező érvényű megállapodás", meg az annál is több tárgyalás és prezi, a befektetők nagyobb hányada jelenleg ezen az árfolyamszinten nem kíván tőkét invesztálni a papírba
Félreértés ne essék! Az árfolyam emelkedésében vagyok masszívan érdekelt... csak szeretek a racionalitás talaján maradni
A legkülönösebb az egészben az, hogy ez a papír képes napon belül is 7-10+ százalékot emelkedni vagy esni különösebb hír nélkül; ellenben nagyon komoly hírek hatására is képes az oldalazó nullára...
Kell idegrendszer ehhez a papírhoz :D
omaha ma, 09:26
Előzmény: #63958  rice2
 Jó! De sok benne a "ha"!
rice2 ma, 07:54

Csak megjegyzem, hogy Üzbegisztán több mint 35millió, Kazahsztán pedig 20millió feletti lakossal rendelkezik. Hihetetlen nagy piac. Együtt 56millió feletti lakossal rendelkeznek!
(Eddig 15millió alatt van!!! a lakos létszám ahol a 4IG tevékeny :D Egyiptomban még csak tervek vannak)
Telekommunikációban rengeteg előfizetőt tudnak megszólítani, informatikában pedig több fejlesztést átszabhatnak és nagy nyereséggel eladhatnak nekik, illetve olcsó munkaerőt is tudnak majd szerezni.
Hadiipar és űripar pedig milliárdokat hozhat, mert ha a vezető azt mondja beszállunk, vagy megvesszük, akkor jönnek a milliárdok.
Mind a 2 országban, ha jó a vezetőkkel a kapcsolat, nagy hátszelet jelent. 
Szerintem jó döntés a 2 országban, minél gyorsabban terjeszkedni.
Orbánnak is jó kapcsolata van velük és tud segíteni.
Választás után, ha már nem lesz miniszterelnök a 4IG nagykövete lehet ezekben az országokban :D
Egyébként lehet USA is támogatja, hogy majd így a 4IGén keresztül 
kerül Oroszország és Kína szomszédjába.
Ősszel itt annyi hír lesz, hogy majd csak kapkodjuk a fejünket.
A nagy kérdés, honnét lesz pénz???
Minas Lölő megbélyegzett ember és Orbán ezért távolította el a 4IGből. Nem engedik vissza.
Jászai a megfelelő ember. Jó kapcsolata van a politikai oldalakkal és jól tárgyal és megy előre rendületlenül.
Ügyesen csinálja, hogy a legmegfelelőbb emberekkel veszi körbe magát és hagyja őket dolgozni a stratégia mentén. Ha valaki nem megfelelő, egyből eltávolítja. Telekommunikáció új vezérét 3-4 hónap után leváltotta.
Szerintem lassabban akarta átalakítani, összevonni a cégeket és lassúbb növekedéssel tervezett.
Itt 2-3-5 évre előre terveznek és közben improvizálnak is, ha jó üzlet jön szembe.
lalika60
lalika60 ma, 05:21
Előzmény: #63955  sonos
Már ne haragudj de az üzlet nem a barátságról szól.Azért nem árt!
sonos ma, 00:27
Előzmény: #63954  MinasTirith7
Szia!
Nem gondolom, azt, hogy JG ismét Lölővel akar bármilyen üzleti viszonyt kialakítani (Ha jól emlékszem már a Konzumos időkben megromlott a viszony, a T-Sys meghiúsulása után pedig kifejezetten elmérgesedett, aztán volt egy "látványos" béke ebéd, és azóta is síri csend....:) 
Mészáros a Four Seasonsben ebédelt egykori jobbkezével | 24.hu
illetve OV-nek sem érdeke a két embert egy fedél alá hozni.
Így vágta le Orbán Viktor Mészárosról a jobbkezét | 24.hu  
MinasTirith7 csütörtök, 22:36
Előzmény: #63946  rice2
Lölö-t bevehetik a buliba? 
Researcher
Researcher csütörtök, 21:40
Előzmény: #63952  Worthington
és szépen jönnek is majd az újabbnál újabb üzletkötések. :)))
Worthington
Worthington csütörtök, 21:35
Előzmény: #63951  Haya76
Szépen nyílnak sorban az ajtók...
Haya76 csütörtök, 21:29
Jászai Gellért A 4iG | elnöke rendkívüli és meghatalmazott nagykövet 
 Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy találkozhattam Őexcellenciájával, Murat Nurtleu-val, a Kazah Köztársaság miniszterelnök-helyettesével és külügyminiszterével, hogy megvitassák a lehetséges üzleti lehetőségeket az űr, a védelem, a digitalizáció és az infrastruktúra területén. Örömömre szolgál, hogy elfogadom szíves meghívását, hogy látogassam meg Kazahsztánt, ahol alig várom, hogy feltárjam az együttműködés lehetőségeit és erősítsem a nemzeteink közötti partnerséget.
https://www.linkedin.com/posts/gell%C3%A9rt-j%C3%A1szai-585123100_i-had-the-honor-of-meeting-his-excellency-activity-7331395611683917825-IlDc?utm_source=social_share_send&utm_medium=android_app&rcm=ACoAAFCJEvIBFCYWfwTbH9Gqr2Z7GUp3vJt4q6A&utm_campaign=messenger
Miki71 csütörtök, 17:06
Záró: 1772
rice2 csütörtök, 16:59
Előzmény: #63948  orbitalis

Tehát minden adott most, hogy akár 1 nagyobb hitelt felvegyenek.
Ha megvalósul a hadiipari akvi, szerintem a vásárlásba bevett cégek is megtámogathatják, jó hitellel a 4IGét és persze az MNB és a kormány közeli cégek is. Kormánynak létkérdés a véleményem szerint, hogy még idén megkapja az 1000milliárd feletti összeget.
Az eladás pletyka szinten kiszivárgott, de lehet már több hónapja készítik elő.
A nagy kérdés az, hogy mikor realizálódik és milyen formában.
Lehet előtte még akár 100milliárdos értékben részvényt is bocsátanak ki. Rheinmetall simán lejegyezné a 25%-át és ha megjelenne a cégben 1 nagy (5% feletti tulaj) akkor neki is kéne min. 35milliárd értékben jegyeznie. USA cégeknek az nem pénz.
Lesznek nagy, meglepő húzások még idén.
1764ft
orbitalis csütörtök, 15:26
1. Minősítési döntés és indoklás
  • A Scope Ratings megerősítette a BB-/Stabil kibocsátói minősítést és a BB- besorolást a nem biztosított kötvényekre vonatkozóan.
  • Ennek háttere, hogy a 4iG elállt a Spacecom-felvásárlástól, ami kedvezően hat a hitelmutatókra, mivel csökkenti a rövid távú finanszírozási igényeket.
  • Ugyanakkor a Scope továbbra is óvatosan értékeli a társaság pénzügyi politikáját, elsősorban az elmúlt évek adósságalapú akvizíciós stratégiája miatt.
2. Kulcsfontosságú tényezők a minősítésben Üzleti kockázati profil – BBB- (változatlan)
  • A 4iG stabil távközlési működése és magyarországi piaci pozíciója továbbra is erős alapot nyújt.
  • A 2024-es EBITDA (Scope-korrekcióval) 230 milliárd Ft fölé nőtt, 28%-kal magasabb 2023-hoz képest, a margin 34%-ra javult (2023: 31%).
  • Az EBITDA várhatóan 244 milliárd Ft-ra nő 2025-ben, részben a 2025-től megszűnő távközlési különadó miatt.
  • Az EBITDA-marzs a következő években 35% alatt, EBITDA AL-marzs pedig ~29% körül alakul.
Pénzügyi kockázati profil – B+ (változatlan)
  • A Spacecom-ügylet törlése csökkenti a tervezett eladósodást.
  • Az adósság 2024 végén 953,4 milliárd Ft, amely kevesebb, mint a Spacecom-felvásárlás esetén várt 1 000 milliárd Ft.
  • A tőkeáttétel (adósság/EBITDA) 5,0-ről 4,1-re csökkent, 2025-re 4,0 alá, 2026–2027-ben 3,5 alá várható.
  • A működési cash flow fedezet javult, de még mindig gyenge (2024: 3%, korábban átlagosan 1%). A magas éves CAPEX (~120 milliárd Ft) továbbra is nyomást gyakorol.
  • Az EBITDA/ráfordítás 4,9x-re javult (2023: 3,4x), várhatóan 4,5–5,5x között marad.
Likviditás – megfelelő (változatlan)
  • 2025–2027 között a likviditási mutató 100% felett várható.
  • A 2024 végi készpénzállomány 60,6 milliárd Ft. A 2025-ös lejárat 49 milliárd Ft, 2027-ben 52 milliárd Ft – ezek refinanszírozása várhatóan kezelhető marad.
  • Kockázatot jelenthet a jelentős tőkeigény, munka-tőke ingadozás vagy új akvizíció.
3. Kiegészítő értékelési tényezők és kilátások -1 fokozat a pénzügyi politika miatt
  • A Scope negatív megítélése érvényben marad a továbbra is agresszív, adóssággal finanszírozott növekedési stratégia miatt.
  • A minősítés -1 fokozatát csak akkor vonják vissza, ha nagyobb bizalom épül ki a vállalat beruházási és növekedési tervei iránt.
Kilátások – Stabil
  • Feltételezi, hogy 4iG nem tér vissza jelentős akvizíciós aktivitáshoz, és hogy a tőkeáttétel 2025-re 4,0 alá csökken.
  • Pozitív kilátások akkor képzelhetők el, ha:
    • Stabilizálódik a vállalat szerkezete, és megszűnnek a jelentős diszkrecionális kiadások.
    • A pénzügyi kockázat mérséklődik, a tőkeáttétel tartósan 4,0x alatt marad.
  • Negatív kilátások akkor merülnek fel, ha:
    • A tőkeáttétel 5x fölé nő, vagy
    • Jelentősen romlik a működési cash flow fedezet.
Nem biztosított kötvények – BB- (megerősítve)
  • A Scope megerősítette a 2021-ben kibocsátott 15 milliárd Ft-os és 370 milliárd Ft-os kötvény BB- minősítését is.
  • A visszafizetési kockázatokat növeli a jövőbeli esetleges leányvállalati kötvénykibocsátás, ami alárendelt helyzetet eredményezhet a 4iG szintjén.
ESG szempontok
  • Az ESG-tényezőknek nincs hatása a jelenlegi hitelminősítési döntésre.
rice2 csütörtök, 14:46

Már Habony is a hadiiparban nyomul. Cseh repülőgyárból van 1 kis szelet az N7 Holdingnál is, amire a 4IG pályázik a pletykák szerint.
https://telex.hu/gazdasag/2025/05/22/habony-arpad-magyar-aerojet-aero-vodochody-repulogep-gyar-hadiipar-uzlet
Rábában viszont többségi tulajdonos az N7, 54%-os a tulajdonrésze.
Azért 1emilliárdot előteremteni szerintem még Jászaiéknak is nagy falat lesz. 
Szerintem valószínű több céget is bevesznek és közösen veszik át a hazai hadiipart. 
(Rheinmetall ás más hadiipari cégekkel) 
Szinte kockázat nélküli lehet az üzlet, mert felpörgetik a gyártást és a következő 10-15 évben mindent megvesznek majd a fegyverkezések miatt. a kérdés a nyereségesség, de talán az is hozza majd a 15%-ot, mint most máshol is annyi van.
1766ft
rice2 csütörtök, 14:21
Előzmény: #63944  Bigkt

Igen 30.-án. 
Egyébként szerintem lesz kb.9-10milliárdos pénzügyi nyereség is benn.
Azért várok 0-ás eredményt, mert az első negyedben (és a 2.ban is) az informatikának több milliárdos vesztesége szokott lenni, mert a bevételek nagy része a 3. és a 4. negyedben keletkezik.
szerintem idén az első félévben befejezik a nagy leírásokat, tehát leírás tuti lesz még és az összevonások, átalakítások miatt nagyobb egyszeri költségek is.
3Q és a 4Q lehet már teljesen tiszta és sok milliárdos nyerő.
.
Szerintem ha lesz hadiipari akvi azt őszig lezongorázhatják, mert kell a pénz a kormánynak.
Lehet előtte lesz 2-3 hétig emelkedés hírek nélkül.
.
Itt többen nem értik, hogy miért Üzbegisztánba terjeszkedik a cég.
Szerintem azért mert ott nagyon olcsón tud terjeszkedni és gyors lesz a megtérülése.
Informatikában és a telekommunikációs szektorban is terjeszkedik majd Üzbegisztánban.
Balkáni terjeszkedés folytatását későbbre halasztották. 
Szerintem most fontosabb a hadiiparra pénzt szerezni és majd később jöhet a balkáni terjeszkedés. Egyébként ha értékesítik a hálózat kisebbségi részét, bármikor jöhet nagyobb akvi.
Én ezt őszre gondolom.
Szerződések aláírása USA, EU, NATÓ és nagy cégekkel (USA!, Izrael, EU és akár arab cégekkel)  cégekkel majd a hadiiparban és az űriparban lesz.
Ha ezek jönnek akkor nehezen fog 2000-2500nál megállni az emelkedés :D
Akciósan lehet még kapni. 1762ft és 25milla
Jászai jövőre előbbre lép a gazdagsági listán :D
feel betett 1 linket. Érdemes megnézni a végén a táblázatot, hogy ki az, aki leggyorsabban gazdagodott az elmúlt 4 évben. Jászai! és sokan itt azt magyarázzák, ha ugrálnak gyorsabban gazdagodnak.
Nekem elég a Jászai féle "lassú" gazdagodás is. Persze 1-2 alkalommal, kisebb pakkal én is ugrok, de a pénzem most több mint 90%-a itt van.
Bigkt csütörtök, 13:15
Előzmény: #63943  rice2
Mikor lesz jelentés? Jövő hét péntek? Addigra simán visszaállhat 1820-1850 közé.
rice2 csütörtök, 12:47
Előzmény: #63942  Bigkt

Ez így van, de a maihoz hasonló kp. állományuk fele sem volt és azóta a sípálya is sokat fejlődött és kerékpárpályákat is kialakítottak ott. Költségcsökkentés is volt Eplényben és áttérnek az éves használatra. Lehet pont az idei év lesz a forduló. Veszteségből, nyereségbe + a Telekomon nyert nagy nyereség és jöhetnek Romániából is elnyert peres hírek. Szerintem most az ENEFI jól néz ki, persze valószínű törelem kell hozzá.
Az is lehet, hogy a 4IG előbb lesz jóval 2000 felett mint az ENEFI 300, de nagy tételt is nehéz venni belőle.
.
Mi meg a végén még emelkedünk :D
Jelentésig jó lenne 1800 fölé kerülni. (Kicsit bíztam benn, hogy addig 1900 elé érünk.)
Szerintem 0 körüli eredmény már jó, mert az utóbbi időben a leírások és átalakítások miatt nagy sok milliárdos veszteségeket tett közzé a cég.
1772ft és 13milla
Bigkt csütörtök, 12:12
Előzmény: #63939  rice2
Azzal az a baj, hogy 300 felett nem volt több, mint 3 éve, és csak kis pénzzel érdemes, mert nagyobb tételben nem tudsz eladni általában. 10k darabszámmal már 5 %-ot lehet borítani.
Magus_21
Magus_21 csütörtök, 11:06
Előzmény: #63940  feel
Olvastam már régebben 😁 Szegénynek biztos párszor már az eszébe jutott, hogy micsoda hiba volt....
Bár így többszörösen beírta magát az emberiség történelmébe! A legdrágább pizza 😂

Topik gazda

feel
feel
5 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek