Én sem látom a nagy dobást benne, ezért is kérdezem az itteni szakértőket hogy mit látnak ebben ami akkorát fog szólni. Nehéz elképzelni, hogy évente 1 milliárd forintot fizetnének az emberek azért hogy ilyen tőzsdejátékot játszanak, de ezt a részét egyelőre nem akarom az elemzésnek vitatni, mert nincs jobb becslésem rá.
"Érdekes, mert amit én olvastam a WhiteIT üzleti tervében, abból nem nemzetközi Random rajzolódott ki. Egy e-learning csomagot csinálnak amiben Virág elmagyarázza hogy hogy működik a tőzsde, és egy tőzsdejátékot csinálnak ahol ki lehet próbálni szimulátorral a dolgokat." Ezt nem is értem, demo számla ingyenesen van valós piaccal, pl. pllus500, semmi értelme ilyet csinálni, nem ilyen lesz az tuti...
Ha valaki megnézi, a tavalyi éves után rövid idő leforgása alatt, majdnem +50%-ot ment fel az árfolyam. Utána volt apadás-duzzadás, DE! Szintet tudott lépni a papír árfolyama
+ az utóbbi bő félévben azért az árfolyam elég sokszor próbálta áttörni ezt a 270-280-as szintet. Ostromolja, ostromolja és szvsz át is fogja törni hamarosan. Nagyon érdekes lesz a jelentés ebből a szempontból. Potenciál van a cégben, meglátjuk. Azért lement az utóbbi időben itt pár rally. Hátha egy kicsit elkezdenék spekázni ezt is, ha jó számok lesznek közölve. Kéne egy 100 M forgalom, aztán áttörni ezt a mítikus 300-at. Onnan meg pattanhat feljebb szépen. Egy biztos, aki tartotta/tartja eddig is, az ne adja el 1 hónappal az éves riport előtt. Aki meg bízik benne inkább bővítsen..
"Sokkal inkább koncentrálunk más befektetéseinkre mint pl. a WhiteIT vagy a Síaréna. Júniusi hír, hogy az ENEFI felvetette, hogy a részben általa is tulajdonolt White IT Zrt. vegye fel üzletpolitikájába a nemzetközi terjeszkedést. Mit jelenthet ez pontosan, hogyan áll most a fintech cég helyzete? Soós Csaba: Teljesen kézenfekvő volt és azóta már előrehaladott tárgyalások vannak egy nagy magyar brókercéggel. A nemzetközi terepen is ki fogjuk próbálni magunkat. Keressük a terjeszkedés módját. Kapkodni nincs okunk, de azért ellazsálni sem akarjuk ezt az időszakot. Meg kell találjuk a terjeszkedés leghatékonyabb módját, ugyanis a magyar tőkepiac a nemzetközi tőkepiac méretéhez képest légypiszok, viszont a WhiteIT-ban felhalmozódott tudás (mely hamarosan termék és szolgáltatás formát is ölt) nemzetközi szinten legalább annyira piacképes, mint hazánkban. Szerintem ez teszi igazán kiszámolhatatlanná a cégben rejlő potenciált." https://tozsdeforum.hu/bet/small-es-mid-cap/enefi-telekom-befektetes/?utm_source=chatgpt.com
Érdekes, mert amit én olvastam a WhiteIT üzleti tervében, abból nem nemzetközi Random rajzolódott ki. Egy e-learning csomagot csinálnak amiben Virág elmagyarázza hogy hogy működik a tőzsde, és egy tőzsdejátékot csinálnak ahol ki lehet próbálni szimulátorral a dolgokat.
Nagy a valószínűsége annak, hogy megcsinálják vagy már megcsinálták a Random nemzetközi verzióját. Jelenleg egyik hazai társaság sem rendelkezik elismerten jó programmal erre – sem az OTP, sem az Erste. Majd kiderül, hogy kié lesz, de itt a hasznosítás szempontjából számtalan verzió lehetséges. A Random 3 milliárdért kelt el, ebben mondjuk benne voltak az ügyfelek is, de ha hozzátesszük, hogy ez már nemzetközi, akkor összegszerűen nem lőnék ez alá. Ha pedig bejáratódna, akkor potenciál szempontjából akár csak a képzelet szabhat határt... Ez saját vélemény, így kezeld. Pár embert ismerek ebből a társaságból – tudás az van, a többi meg majd elválik. Tulajdonrészt én inkább növelném... :-)
Én azt tartom érdekesnek a WhiteIT-ban, hogy kértek egy független szakértői vállalatértékelést. Az különféle becsléseket használva 688 és 856 millió forint közé számította a vállalat értékét. . A becslések azzal számoltak, hogy 3 alkalmazottal 2025 január elsejére működő (bár nem teljeskörű) szolgáltatást nyújtó szintre fejleszti a szoftvert, a végtermék állapotot 2025.06.30-ra jósolta. Március vége van, de még nincs nyoma hogy bármilyen szolgáltatást is nyújtana a WhiteIT, így felmerül a kérdés hogy a 2025-re várt 370 milliós árbevétel tartható-e. Ezen kívül a 2024-re 3.4 alkalmazott lett a valós átlagos létszám, így a becsültnél nagyobb költségek várhatóak. .Az eredeti becslésnél alacsonyabb árbevételre és magasabb költségre lehet számítani, mindkét hatás csökkenti a vállalat valós értékét. Tehát az eredetileg 688 és 856 millióra becsült értéknél valószínűleg kevesebbet ér. Az ENEFI 1000 milliós értékelésen vette meg Virágéktól az részesedését. Ezért érdekel, hogy mi az a nagy durranás, amire számítasz, amivel a szakértő nem számolt és esetleg az egész negatív tendenciát megfordíthatja.
WhiteIT is szólhat nagyot, ez biztos, hogy a közeljövő, egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy háttérben tovább ment a munka és Erste lesz, a lényeg, hogy ebben a cégben nem kispályások ülnek.
Marosvásárhelytől 124 millió RON-t pereltek. 5 évig tartott a per. 16 millióval zárult, a követelt összeg 13%-a, ami Marosvásárhely 2021-es költségvetésének 2.6%-át tette ki. . Gyergyószentmiklós hetedakkora mint Marosvásárhely. 10 éve zajlik a per. Jól értem, hogy úgy számolsz, hogy a követelt összeg 100%-át fogják megnyerni, Gyergyószentmiklós teljes 2025-ös költségvetésének 140%-át?
Tudtommal a MAHART per is ott van még és nyerőre állnak, ez ha jól tudom 1.8 milliárd. Másodfokon nyert Enefi, papírozással időt húz MAHART, itt állunk talán, de cáfoljatok, ha nem jól tudom.
"A perek kifutottak..." 🤣🤣🤣 Ebben nagyon tévedsz ! Féléves jelentés 40.-ik oldal https://bet.hu/site/newkib/hu/2024.09./ENEFI_Vagyonkezelo_Nyrt._-_Feleves_jelentes_129130518 "A kártérítési perből leválasztott per , amelynek tárgya az alap-kártérítési perben megfogalmazott beruházásokra vonatkozó kártérítés: 100.707.289 RON + annak járulékai + a teljes leszerződött időszakra az éves belső nyereség rátájának 15%-a" Ez a kb. átszámítva 10milliárd Ft, megnégyszerezné a Saját Tőkéjét az Enefinek , ezáltal a részvény ÁRFOLYAMÁT is megnégyszerezné a tőzsdén ! Virág Ferenc nem véletlen tolta be az Enefibe a Random Capital 10%-át 400 Fton !
A perek már kifutottak, viszont a hőértékesítés azóta is kitartóan termeli a veszteséget. Átnevezték az RFV-t E-Starrá, aztán ENEFIvé, de lényeg nem változott, Soós Csaba teremti az értéket a részvényeseknek immár 16 éve folyamatosan, évi -4%-ot. Ha azt gondolod, hogy 2500 lesz év végére az MTELEKOM, akkor vegyél azt 1742 forintért, és az upside 100%-át megkapod. Ha nagyon magabiztos vagy akkor Turbo Long warrantot, és több mint 100%-ot is elérhetsz, vagy elbukhatod az egészet ha nem volt mire olyan magabiztosnak lenned. Ha ENEFI részvényt veszel, akkor bruttó 90%-os MTELEKOM kitettséged lesz. Nettó 85% mert 5%-ot az igazgatóság megtart magának nyereségből a javadalmazási politika rendelkezései szerint. Lesz ezen kívül 10% kitettséged egy csomó veszteséges bizniszben. Persze ez feltételezi azt, hogy az a 85% tőkepiaci nyereség valahogy visszajut a kisbefektetők felé. Erre eddig nem volt példa 16 év alatt, de ez most már tényleg bármelyik pillanatban megváltozhat, ugye? Ugye? Szóval ha ENEFI-t veszel MTELEKOM helyett, akkor az a kérdés hogy a 10% egyébtől mit vársz. Több embert is kérdeztem már itt akik nagy profitokat láttak, de egyiknek sem sikerült válaszolnia arra hogy mire alapozza a várakozásait.
Miért 2021 április a referencia árfolyam? 2011 áprilisban 11000 forint volt, oda is várhatnád ennyi erővel. 2021 januárban 280 forintról húzták fel két nap alatt 400-ra. Miért? Mert jött egy hír arról hogy Marosvásárhely fizetni fog 1.1 milliárd forintot készpénzben. Az sok pénz, csak jut belőle a befektetőknek is valamennyi, ugye? Azóta elhóágyúztak belőle 900 millió forintot, elégettek hőszolgáltatásra 700 millió forintot, mindkettő Soós érdekeltsége. Jutott belőle a Whiteless Rocknak az Épduferrért és a WhiteIT-ért, ez Virág érdekeltsége. Osztalékban pedig kifizettek... semennyit. Akik 2021-ben a nagy pénz hírére ENEFI részvényt vettek, azok végignézték hogy 400-ról leesik az árfolyam 260-ra. A bejelentés előtt egy héttel 318 forint volt az egy részvényre eső saját tőke. 2024H1-ben 286 forint volt az egy részvényre eső saját tőke.
2021 áprilisban 440 ft volt, akkor még nem volt mtel csomag. Senkinek eszébe sem jutott miért ér 440et, akinek igen, annak jött a válasz, hogy a perekből befolyó pénz stb.
Sok részvény esetén megcsináltam, de nem látom hogy ez miért releváns, a kérdés az volt hogy te mire alapozod a 480 forintos várakozást a MTELEKOM részesedésen felül.
Semmi sem így van árazva a tőzsdén. De ha levezeted ezt a módszert másik 5 részvény esetén is, akkor megpróbálom megkeresni a általad hiányolt értéket:)
A 2024H1 jelentésben 1.515.000 darab MTELEKOM részvénye volt a cégnek. Az azt jelenti hogy 0.135 darab jutott egy ENEFI részvényre. Ha nem adták el azóta, akkor az 0.135 * 1760 = 238 forintos értéket képvisel most ENEFI részvényenként. Miben látod a maradék 200-240 forint értéket?
Szerintem a Telekom pakkot nem adta el a cég. Tudják jól hogy az idén az még 2500ig is ki fog menni. Nagy nyereség lesz azon. Speki kör lehet benne közgyűlésig, 400-500. 1060 ftos tkomnál volt 286 az enefi, Tkom most 1760 ft, az 440-480 árfolyam lenne.
Ha eddig volt türelmed, várd meg az éves jelentést mostmár. Ha ott se lesz semmi érdemleges felpattanás, akkor el lehet gondolkozni az eladáson. Én nagyon kiváncsi vagyok hogy muzsikált eplény meg az energetikai vonal
ENEFI - THE BEST