sajnos a 2008ban indult topik müködese ellehetetlenült (az eredeti moderator mar nem aktiv, a portfolio moderator pedig többszöri jelentes ellenere sem kezd semmit a kialakult helyzettel), remelhetöleg itt folytatodhat tovabb egy kevesbe szürrealis diskruzus
Köszi a részletes magyarázatot és véleményt, értelek. Lehet, hogy igazad is van. . A visszavásárlás elmaradása azért sok jogos kérdést felvetne, mivel osztalék sem volt. És mindjárt itt a következő közgyűlés, egy újabb évnyi nyereséggel a puttonyban. Konkrét növekedési tervet várnék ez esetben a cégtől. Legkésőbb a közgyűlésen, 2 évnyi nyereség tekintetében. A növekedésre most van reális esély a kedvezőnek tűnő környezet miatt. Így nem is bánnám, ha erre menne a pénz…
Akkor ha jól értem az alábbi forgatókönyv sem ördögtől való ? Megnyílik az ajánlattétételi idő. Mindenki vágyainak megfelelő áron tesz be eladási ajánlatot/vagy nem tesz be. Az aukció utolsó percében valaki betesz eladásra 1 millió db-ot mondjuk 1500 ft-os (vagy az aukció előtti nap záró árán ) áron, ezzel logikusan csak egy kötés lesz összesen , mindenki más hoppon marad. Hogy ezután a normál kereskedésben miként alakul az ár az már fantázia kérdése.
A BÉT időközben módosította az aukciós szabályzatát, gondolom ez megfelel a mostani előírásoknak, azaz elhárult az akadály, ami miatt tavaly májusban a Telekom le kellett mondja a meghirdetett aukcióját.
Aukció: - a cég vételi ajánlatot tesz, melyben a közgyűlési határozatnak megfelelő paramétereken belül meghatározza, hogy max mekkora összegben, max mennyi részvényt, max milyen árfolyamon vesz meg, - a másik oldalon a részvényesek a brókerükön keresztül megbízást adhatnak, hogy mennyi részvényt, milyen árfolyamon hajlandóak eladni.
A cégnek a közgyűlés felhatalmazást adott arra, hogy 1,5Mrd Ft értékben vegyen vissza részvényeket. Ezt akár teljes egészében aukcióban is megteheti. A max árfolyam, amin mégbvehet az 1.997 Ft. És max annyi részvényt vehet, amivel nem haladja meg a sajá tulajdonban lévő részvények mennyisége a 25%-ot. Persze a cégvezetés dönthet úgy, hogy kevesebb összeget költ el, és dönthet úgy, hogy 1.997 Ft alatt határozza meg a max árfolyamot, ez a cégvezetés döntése. Lévén a közgyűlés azt mondta meg, hogy mik a határok, mit nem lehet túllépni. Ez az elémelti rész. De mi a gyakorlat? A cégvezetés ad egy aukciós megbízást, azt mondja, hogy elköltene 1,5 Mrd Ft-ot részvényvisszavásárlásra, de max 1.500 Ft -os árfolyamig. Erre minimális mennyiséget fognak csak felajánlani, lehet, hogy semmit. Azaz így totál semmi értelme se lenne az aukciót meghirdetni. OK, akkor meghirdetik úgy, hogy 1.997 Ft-ig veszik. Ez azt jelenti, hogy mindenki 1997 Ft-on fogja eladni? Nem. Lévén minden részvényes a saját döntése alapján olyan ajánlatot tesz be, meg annyi ajánlatot, amit gondol. Azaz ha van valakinek 10e db részvények akkor betehet mondjuk 4e db-ot 1600Ft-ra, 3e db-ot 1700 Ft-ra, 2e db-ot meg 1800 Ft-ra (ezer db-ot nem tesz be, mondván azt mindenképp megtartja). És így járhat el minden részvényes. Az aukció zárásakor a cég a legolcsóbb ajánlattól kezve az ajánlott áton kezni megveni a részvényeket, és addig veszi, amíg el nem fogy a pénze, vagy el nem éri a max árfolyam limitet, esetleg el nem éri a 25% saját tulajdont.
Azaz hiába teszed te be a részvényeidet 1997 Ft-ra, ha ennél olcsóbban betettek 3 Mrd Ft értékben részvényeket. És hiába hirdet a cég aukciót max 1500 Ft árfolyamig, ha senki se ajánja fel annyiért a részvényeit.
Az aukció előtti srv-nek szerintem nincs érdemi befolyása arra, hogy a cég milyen átlagáron tud majd részvényeket visszavenni. Te azt gondolod, hogy a cég úgy olcsóbban tud majd venni. Miért? Te olcsóbban adnád oda? Ugyanígy az is logikus okfejtés, hogy ha nincs srv az aukció előtt, akkor mindenki drágán akar majd eladnj, mert azt hiszik, hogy már senki se adja el 1997 alatt, csak kevés eladó maradt addig. Az aukció előtti srv szerintem érdemben nem befolyásol semmit. Max a nyulat ugrathatná ki a bokorból, azaz ha van egy nagy eladó, akkor az ha hajlandó 1600-on is kiszállni, akkor nem fogja a tőzsdei forgalomban 1800-ig elszaladó árfolyamot ignorálni, hanem adja majd már tőzsdén is. De ez srv programtól függetlenül is bekövetkezik, ha a cég meghirdeti az aukciót. Aukcióra gyúrva elkezdenek vásárolni, és ezt kihasználhatja egy nagy kiszállásra, nem várva meg az aukciót. Ez egy nap alatt lefuthat, nem kellenek hetek erre. Szóval szerintem nem oszt, nem szoroz, hogy lesz-e az aukció előtt srv program.
Most az a bizonytalanság, hogy egyáltalán lesz-e bármilyen visszavásárlás. A közgyűlési határozat nem kötelezi a cégvezetést arra, hogy akár 1db részvényt visszavegyen. Amíg nem hirdet meg srv progtamot, nem ír ki aukciót, addig az az alap, hogy nem tudni lesz-e vagy sem.
Sziasztok! Összefoglalná valaki, hogy a kereskedési gyakorlatban mit jelent az aukció, és hogy lesz/lehet a folyamata, milyen hatása lehet az árfolyamra. Köszönöm! g
Soha nem vettem még részt aukción, nem is figyeltem azok működését, igy ezek csak saját gondolatok. A kiírás és az aukció kezdő napja között lesz mondjuk 5-10 kereskedési nap. Egyetértek, ajánlat függvényében ez hozhat vételi erőt! Viszont minden ezelőtti piaci srv szerintem csak emelné azon napok számát, amikor az aukció előtt már menne felfelé a részvény ára. Szemben a jelen nihillel. Ez nem hiszem hogy a cég érdeke volna. Persze nekem mint részvényes tök jó lenne egy jelenleginél hatványozottan magasabb ajánlattal szembesülni az aukció során. Legyen az fix ár vagy sáv.
Ezen az àrfolyamon,màr szinte nincs aki eladja,max pàrszàz db ha éppen elfogyott a sőr otthon,,🥂ha elindulna bàrmiféle SRV,pikk pakk 1800 fölé menne...
Nem zárja ki egymást. Azonban ha az aukció előtt elindítanak egy jelentős piaci srv programot, az valószínűleg felhajtja az árfolyamot, főleg ilyen forgalomban. Ez hátrányos lehet, mert: •
A vállalat magasabb árfolyamon tudja csak visszavásárolni a részvényeit, ami csökkenti az akció hatékonyságát. •
Az aukciós részvételre való hajlandóságot is csökkentheti, hiszen a részvényesek az aukció helyett a piacon is eladhatják a részvényeiket. Hamarosan kiderül.
Az aukció valószínűsége már az egekben. Azt kéne gyorsan bejelenteni. Előtte nem hiszem, hogy lenne piaci srv. Ha marad pénz, majd utána vesznek napi kereskedésben.
Csak én érzem úgy, hogy a panny-nak végre be kéne jelentenie (mondjuk ma), hogy elkezdődik végre az SRV nagy tételben? Az éves jelentés és a közgyűlés előtt 1 hónappal nem vesznek. Azaz összes van kb. 1,5 hónapja a cégnek, hogy vegye a részvényeket.
Sajnos ez jelenleg így is úgyis csak álmodozás kategória, mert én semmi jelét nem látom, hogy bárki bármilyen felvásárlást tervezne. Így viszont reálisan mindannyian maradunk hosszútávú befektetők, amihez azért az is hozzátartozik, hogy az alap tőzsdei rizikó faktor mellett is talán ez az egyik legbiztonságosabb részvénybefektetési lehetőség a bét-en fialtatott pénzek számára.
Hát akkor nagyon nem gondolkodunk ugyanúgy. Jelenleg az elérhető nyílvános elemzés alapján a cég fair értéke majd 2100Ft körül van (a pontos számra nem emlékszem és most nincs kedvem megnézni, majd valaki úgyis beírja). Szerintem ez alatt eladni még ma ha ma is adnának 2000Ft-tot, az elég nagy balgaság, mert az azt jelenti számomra, hogy az ajánlattévő szerint is ér annyit, azaz csak megerősíti azt az árat, ami akár már másnap a piacon adnának érte.
Szerintem teljesen logikus hozzáállás. Signalhoz hasonlóan én is dobnám, ha most rögtön adnának érte 2000-et, mert nálam az a jelenlegi (azaz mai napi) célár. De ha csak hosszútávon emelkedik oda, akkor a célár értéke is emelkedik, mert addigra a cég ill. a részvény értéke is tovább nő.
Te szoktál érvelni, hogy hosszú távon a panny milyen jó részvény, de egy pozitívabb jövőképet kínáló felvásárlás esetén egyből eladnád. Értem... ja nem, de te tudod.
Én a mindenkori fair value mínusz likviditási diszkont áron bármikor megválok bármelyik részvénytöl. A Panny esetében ez most kb 2000. Természetesen ahogy telik az idö, a megtermelt nyereséggel ez folyamatosan növekszik. A következö elemzéskor elvileg céláremelésnek kell jönnie. Meglátjuk.
Érthető, aki hosszú távra tervez, az nem azért halmozza, hogy eladja. A 2000 HUF nekem sem lenne kielégítő, csak megfontolandó, főleg most, hogy egyre izgalmasabb a papír, és hajlamos vagyok olyan pozitív dolgokat is látni, amik talán nem is fognak megvalósulni. A realitás persze az most a 2000 HUF környéke, de én az általam elképzelt csodás jövő árazását látnám szívesen az esetleges ajánlatban - persze mindezt teoretikusan. Legjobb lenne ha erről sosem kéne majd gondolkodnom.
Ha jól emlékszem 90%+1 részvényt kellene megszerezniük a kivezetéshez. Azaz kellene 1,7M db, amit nem adnának oda. Ha esetleg a felvásárlás lenne a forgaókönyv, akkor remélem az ide befektetőknek lenne annyi esze, hogy nem adnák oda aprópénzért a részvényeket. Amúgy tőlem sem kapnák meg a packomat (van egy szemmel is jól látható mennyiségem), 2000Ft-ért semmiképp. Persze van az az összeg, amiért megválnék tőle, de az nem 2000, de nem is 2500.
PANNERGY - moderalt