Topiknyitó: salaxx 2024. 10. 22. 07:42

PANNERGY - moderalt  

sajnos a 2008ban indult topik müködese ellehetetlenült (az eredeti moderator mar nem aktiv, a portfolio moderator pedig többszöri jelentes ellenere sem kezd semmit a kialakult helyzettel), remelhetöleg itt folytatodhat tovabb egy kevesbe szürrealis diskruzus
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szakallamigazgato
szakallamigazgato vasárnap, 11:59
Szerintem, ha ez egy tőzsdén kívüli cég lenne, mindenki csodájára járna. Van bevétel bőven, profit is, jövő iparága stb. Mi a gond? Helyesen részvény visszavásárlást tesznek, de vitatható, hogy így kell-e? Nincs osztalék se árfolyam karbantartás így, cserébe nem likvid a papír: magyarán a kisrészvényes nem örül. Tőzsdei cégnél ez érthető. Mindenesetre ha így folytatódik a visszavásárlás, mire nyugdíjba megyek kénytelenek lesztek/leszünk jelentősen hozzájárulnotok/nunk a békés öregkoromhoz. Rövid távon, tőzsdei cégként én sem vagyok elégedett, lehet persze csak azért keresem a pozitívumokat, hogy magamat igazoljam, ennek megítélését rátok bízom.
dexter szombat, 21:03
Előzmény: #1476  user01
A cégvezetést okolom, hogy az srv-t nem az eredeti céloknak megfelelően a piacon való vásálásra költötte, hanem gyakorlatilag kivásárolta az egyik nagytulajdonost úgy, hogy a közkézhányad nem csökkent, ami sajnos itt az elsődleges oka az árfolyamnövekedésnek.
dexter szombat, 21:01
Előzmény: #1475  user01

Ha majd lesz legalább 1 év, mikor már az új kút is üzemel, akkor ezt talán ki lehet jelenteni.
Addig bármi is okozhatta a növekedést, mivel elég sok külső téyezőtől függ a hőértékesítés mértéke.
user01
user01 szombat, 20:05
Előzmény: #1478  Labanc
A győri meg miskolci 3. kút is alapvetően a szolgáltatásbiztonság növelése céljából lett megvalósítva. A győri kútnál ezt jobban kommunikálták, értem ez alatt, hogy részletesen leírták, hogy mi miért történik, annak mi a hozadéka. Miskolc esetében a győrire utalgattak vissza (ott már megcsinálták azt, ami most Miskolcon megvalósul), itt már nem volt kibontva minden. De az feketén-fehéren le volt a kezdetektől írva, hogy a 3. kút 20-25% kapacitásbővülést jelent, nem 50%-ot. 
Több vevő: erre nagyon nem is lehet számítani. Mindkét helyen messze a legnagyobb átvevő maga a város. Ott az értékesítésben nagy ugrás csak akkor lehet, ha új városrészek csatlakoznának fel a geotermiába bekötött távhőszolgáltatásba. Piaci vevők meg szerintem a városok méretéhez képest észrevehetetlen mennyiséget képviselnek. 1-1 ilyen vevő éves szinten pár millió, tízmillió Ft bevételt hozhat. És aki eddig nem volt a partnerlistán, az valszeg nem a 3. kút lemélyítésére várt.
Pécel: persze, bonyolult, mind az. Gondolom nem csak a fúrás bonyolult, hanem úgy minden, ami a projekttel jár. Pénzügyi fedezetet megteremteni. Távhőrendszerre rákötni, ami főleg a Főváros együttműködése, annak esetleges buktatói miatt nehézkes. Állam hozzáállása, amit az elmúlt 10-15 évben volt ideje a cégnek kitapasztalni. Teljesen új projektnél nagy kockázat lehet bármelyik pont, megakadhat minden.
Alföldről már volt szó, homokkő nem tetszik nekik. Aszem a visszasajtolás a legnagyobb probléma, erről vannak fent a neten tanulmányok. Homokkőben nem lehet nyelőkutat fúrni. Ha a Pannergy ezt kritikusnak látja és nem muszáj ilyen irányba lépni, akkor ne tegyék.
Labanc
Labanc szombat, 19:29
Előzmény: #1474  user01
A közgyüli utáni beszélgetésen hangzottak el ezek. Én se mondtam, és ott se az hangzott el hogy a bevétel nem nőne, hanem csak az hogy ettől még nincs új vevő hozzá, és hogy a nagyobb hatékonyság elérése (tartalékképzés) volt a fúrással a cél. Péceli projektről mikor kérdezték, arra válaszolták hogy ez "túl bonyolult", utána más témáról beszéltek, és ez nem is merült fel a kérdés többször. Nem tudom hol tapasztalsz ellentmondást.
Egyébként itt is megismételték azt, hogy az Alföldön történő kútfúrást nagyon nem tartják célszerűnek. De egyébként a korábbi gödöllői projektről beszéltek még sokat, ahol a fúráskor találtak olyan kőzetet, ami alátámasztja hogy korábban geotermia volt ott, így a feltételezésük egyáltalán nem volt alaptalan, mégis kétszer (ha nem többször) át kell gondolni, ha új helyen akarnak fúrni.
user01
user01 szombat, 19:17
Előzmény: #1465  bitKain
Ránézésre mindig csak annyit vonnak be, hogy ne kelljen évente tőkét leszállítani, csak 2-3 évente kerüljön az elő. Azt ők tudják, hogy mi a cél ezzel. 
user01
user01 szombat, 19:09
Előzmény: #1466  dexter
Ha a cég aukciót tartott volna és az MVM beteszi a pakkját 1500-ra, akkor miben lenne most más a helyzet? Az MVM is ugyanúgy részt vehetett volna az aukcióban, mint bárki más.
A cégvezetést okolod azért, mert az MVM 1500-on is hajlandó eladni a részvényeit?
user01
user01 szombat, 19:02
Előzmény: #1472  dexter
Nézd meg a negyedéves termelési jelentés miskolci részét. 20%-kal nőtt a hőértékesítés az új kúttal.
user01
user01 szombat, 19:01
Előzmény: #1468  Labanc
Ezek egymásnak, és a valóságnak is ellentmondó dolgok. Ki mondta ezeket?

A miskolci 3. kútról a kezdetektől azt kommunikálta a cég, hogy attól a rendszer kb. 20-25%-os kapacitásbővülését várják. Vissza lehet nézni az évekkel ezelőtti közleményeket, mik voltak a kitűzött célok (lelövöm a poént: az, ami megvalósult, pont azt hozta a 3. kút).
Az 1. negyedéves termelési jelentés 15-én jött ki, az ezt igazolja vissza, december-január-február-március hónapokban végig kb. 20%-kal nőtt a hőértékesítés Miskolcon, a korábbi évek csúcsaihoz képest. Lehet nincs több vevő, de 20%-kal több hőt adtak el azoknak, akik eddig is vették, így a bevétel is nő.
A 2018-as győri 3. termelőkútnál pontosan ugyanezen elv mentén (a 3. kút elsődlegesen a szolgáltatásbiztonság növelése miatt kell, kb. 20%-ot tesz hozzá a termeléshez, fajlagos költségek csökkennek,mstb.)  történt a fejlesztés, ugyanez valósult meg ott is, így a miskolci fejlesztés eredménye tényleg csak azoknak okozhatott meglepetést, akik nem követték a céget, és még annyit se tettek meg, hogy megnézzék mi történt Győrben 6 évvel korábban. Ott mi volt a cél (ugyanaz,  mint most Miskolcon), és mi lett a győri fejlesztés eredménye (ugyanaz,  mint most Miskolcon).
Organikus fejlődés: egy cég kétféleképpen növekedhet, felvásárlások útján, vagy organikusan. Ha a Pannergy vezetése organikus fejlődésben hisz, az annyit jelent, hogy nem cégek, projektek felvásárlásában érdekelt, hanem zöldmezős fejlesztésekben. Azaz saját erőből terveznek fejlődni.
Pécel: még a jelentésben is leírták, hogy nagyon bizakodóan tekintenek a projektre, és bíznak benne. Mit takar, hogy "túl bonyolult"? Minden fúrás bonyolult, rizikós. Kerülnék az új, magas kockázatú fúrásokat? Épp most csináltak egy ilyet, Miskolcon. Minden fúrás óriási kockázattal jár, ha csak 100 métert tévedsz, akkor semmit se találsz. Ezért kell rendesen előkészíteni egy ilyen, milliárdokat felemésztő lépész. Lásd jó példa a rossz példára, Kiskunhalas, előre megmondták, hogy nem szabad, értelmetlen ott fúrni, de az EU-Fire csak kifúrta a nagy semmit. Mert volt rá pénz, tolta nekik az állam.
signal2
signal2 szombat, 18:27
Előzmény: #1471  Labanc
Az MVM-es srv-vel épphogy növelték a közkézhányadot.
dexter szombat, 18:12
Előzmény: #1471  Labanc

Mondjuk ha eddig 70% hatékonysággal számoltak, de az új kúttal látszólag ez nem nő (márpedig a változatlan hőértékesítés és bevétel erről tanúskodik), akkor az új kút teljesen felesleges.
Tényleg csak abban bízhatunk, hogy a jelenlegi nyomott áron valaki megveszi a cég többségét és add valamiféle jövőképet.
Labanc
Labanc szombat, 18:01
Előzmény: #1470  dexter
Annyit tudok mindössze elmondani a védelmükben, hogy szakmailag tényleg topon vannak, illetve hogy a kutak ideiglenes leállása azért nem ritka szokott lenni, eddig olyan átlag 70%-os hatékonysággal számoltak... úgyhogy ez a kockázat jelentősen csökken, így haszontalannak azért nem nevezném.
De valóban számomra kissé kiábrándító volt a közgyüli, volt pár elhangzott mondat ami nem nagyon tetszett... viszont az is igaz, hogy tyúklépésekben is, de haladnak, srv-vel az EPS fokozatosan nő, miközben az árfolyamon ez egyáltalán nem látszódik... miközben vannak olyan tőzsdei cégek, amelyekről még ez se mondható el.
Én továbbra is azt vallom, és ezt el is mondtam nekik, hogy szerintem tudatosan céljuk a nyomott árfolyam, hogy minél költséghatékonyabban tudják mondjuk 50% alá szorítani a közkézhányadot, vagy akár kivonulni a tőzsdéről (mondjuk 10 éven belül). Ezt nyilván tagadták és kissé ki is akadtak, de szerintem ez az igazság...
dexter szombat, 10:56

Nagyon köszi a beszámolót!

Tehát elköltöttek 2-3MrdFt-tot (ugye a pontos összeget nem tudjuk, pedig szerintem kellene közölniük) úgy, hogy nem várnk tőle több bevételt. Hát akkor ez egy igen jól elköltött pénz volt...
A vezetésnek nincs semmilyen jövőképe, majd lesz, ahogy lesz, addig elvannak a langyos vízben.
Az MNB a konferenciákon "megfigyeli" őket is jó nagy süket szöveg.

Ez csak megerősítette bennem, hogy ez egy totálisan alkalmatlan vezetés, akit sürgősen páros lábbal kellene kirúgni.
Már csak abban reménykedhetünk, hogy valaki (már gyakorlatilag mindegy ki) megveszi a céget, aki továbbfejlesztené.
salaxx
salaxx szombat, 10:41
Köszi az infókat. Azért backupra eltapsolni 3,5 mrdot?! (jó a támogatás - 1mrd) elég kemény 
Labanc
Labanc szombat, 09:07
Én voltam a közgyülin, az alábbiakban megpróbálom összefoglalni amit én megtudtam:
-A vezetőség részéről továbbra sincs napirenden a konferenciákon való felszólalás, egyrészt mert csak túl általános/semmitmondó paneleket mondhatnának, másrészt az MNB alaposan figyeli a nyilatkozataikat
-Az új miskolci kút az inkább a tartalékképzésre szolgál, ha más kutak átmenetileg leállnának, önmagában nem lesz ettől több vevő
-Péceli projekt "túl bonyolult"
-A pannergy mostmár inkább az organikus fejlődésben hisz, kerülnék a teljesen új, magas kockázatú fúrásokat
-Az árfolyammal nem nagyon foglalkoznak, csak a céggel
-Nem árulták el, hogy ők keresték-e az MVM-et a kivásárlással vagy az MVM őket, ahogy azt sem, hogy azelőtt mi lett volna a terv az srv-vel
-A most megszavazott srv-ből 1 milliárd mehet az MVM maradék pakkjának felvásárlására, a maradék 500 millióról még nincs döntés.
dexter péntek, 16:46

Továbbra is tartom azt a véleményem, hogy a vezetőség a 2 évi srv "elköltésével" a következő évre is kinyírta az árfolyamot.
Piaci srv vétel nem lesz az elkövetkező 1 évben, aki azért vette, mert tudta, hogy az ütemezett srv keretében később magasabb áron el tudja adni, az sem fogja venni. Intézményi befektetők távol tartják magukat a papírtól, mint a leprától. A vezetőségnek hála, a bux kosárból is kiesett.
Ez lenne az értékteremtés? Idén kb. -10% az árfolyam, de éves szinten is kb. stagnál.

Itt a cég élén történő radikális változás esetén lenne remény bármire is.
Addig míg ez a vezetés ezzel a hozzáállással vezeti a céget, addig itt posvány lesz.
bitKain
bitKain péntek, 15:28
Előzmény: #1464  salaxx
https://bet.hu/newkibdata/129242145/PE_kozgyulesi_hatarozatok_20250425.pdf
.
Érdekes, hogy mennyien szavaztak a részvény bevonás és az alaptőke leszállítás ellen. (~9,2%)
Hátha vki tudja: Miért nem 4M részvényt vonnak be? Nem kellene 1-2 évente eljátszani a  részvénybevonással járó procedúrát. 
.
Elméleti síkon vehetnének 2072 Ftért is részvényt, de ennek kicsi a valószínűsége, hogy a következő közgyűlésig bekövetkezik. (Idén 2000-ért odaadnám a teljes pakkomat.)
.
Fórumozók közül volt olyan, aki elment?
salaxx
salaxx péntek, 14:40
Előzmény: #1463  hAdam
a hatarozatok kint vannak...semmi extra (szamomra)
hAdam péntek, 13:54
Aki volt KGY-en irhatna egy rovid osszefoglalot. 
Feltette valaki az itt osszeirt kerdeseket?
bitKain
bitKain péntek, 13:37
Előzmény: #1454  dexter
Mivel Mo. akkugyártó nagyhatalom lett, ezért a lítium kinyerés jó ötletnek tűnik.
(Kérdés, hogy itt mekkora a víz lítium tartalma. )
Szerintem ezt még senki nem kérdezte meg. (Nem rémlik)
.
Az elektromos áram előállítást többször megkérdezték. A válasz az volt, hogy nem éri meg. 
bitKain
bitKain péntek, 13:31
Előzmény: #1459  gaab
Mivel nincs nagy forgalom, ezért valószínű, hogy semmi rendkívüli nem történt.

Topik gazda

salaxx
salaxx
3 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek