Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2022. 12. 06. 14:09
Előzmény: #186136  wantuu
#186140
Nagyon jó a levezetés.
Egy hibája van.
Biztosra veszed a több éves recessziót, igy stagnáló reálbérszivonal helyett esőt, sőt komoly munkanélküliségi szint kialakulását.
Ha mindez bejön, akkor nem csak az energetikailag kuka lakások kerülnek nagy árengedménnyel a piacra max 2-3 év múlva, de a többinél is jönnek a kényszereladások.
De biztosan bejön egy a 2008 utánihoz hasonló 3-4 (de legalább 2-3) recessziós év?
Bianco 2022. 12. 06. 14:08
Előzmény: #186136  wantuu
#186139
Nagyjából egyetértek, bár szerintem ennél több csoport és élethelyzet létezik.
Viszont a 4.pontban biztos vagy? Eladja most ~10%minusszal, pénz 15%-os állampapírba, aminek a visszavaltasa most 1%, de semmi garancia nincs rá, hogy amikor befigyel egy optimális vételi lehetőség, akkor milyen feltételekkel és mennyi idő alatt jut pénzhez. És nem államcsődre gondolok. Itt most naponta változik a széljárás. 
Ha valaki egy évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy a pénzemért nem fogok tudni tankolni az autómba, és 100 Ft felett lesz egy nyomorult tojás, azt biztos konteosnak minősítem és ignorálom. 
izommanujra 2022. 12. 06. 13:36
#186138

izomman20 2022. 12. 06. 13:35
#186137

wantuu 2022. 12. 06. 13:32
Előzmény: #186134  lacikonyha
#186136

Ezekben igazad van, de azért érdemes több csoportra osztani az embereket:
1. Jelenleg a lakástulajdonosok valóban jól állnak, ha nincsenek kimaxolva. Ha van pufferjük a megélhetés inflációjára, kamatstoppok kivezetése utáni törlesztőemelkedésre, és nem rezsizabáló házuk van, minden OK. Nekik nem érdemes ugrálni.
2. Aki túltolta a hiteleket, annak rezeg a léc, és belefuthat egy kényszereladásba 1-2 éven belül.
3. Rezsizabáló házzal rendelkezők mindenképp megszívták, szerintem ezt már beárazta a piac, elvesztettek egy felújításnyi értéket. Vagy fizetik a magas rezsit, vagy felújítanak, vagy eladják az eddigi árakhaz képest jóval alacsonyabban.
4. Vannak tulajdonosok és befektetők, akiknek több lakása van. JELENLEG tök jól állnak, egy óriási ingatlanbumm után. Nekik teljesen értelmes lépés eladni most 1-2 lakást, akár 5-10% kedvezménnyel, és átcsoportosítani azt a pénzt évi 15% kamatra pár évre állampapírba. Aztán majd ha úgy látják változik a széljárás, vesznek új lakást.
5. Lakásvásárlók akinek megvan a tőkéje, ők állnak a legjobban. Most befektethetik a pénzt, és 25-30% nagyobb lesz a keretük 2 év alatt.
6. Aki jól keres, és a karrierje elején van, dinamikusan növekedő fizetéssel, az jól fog járni ha a következő pár évben stagnálnak az árak, míg az ő fizetése és befektetései rohamosan gyarapodnak.
7. Akinek nincs tőkéje, keveset keres, és nem fog jelentősen nőni a keresete, az eddig is szarul állt, ezután is szarul fog sajnos. Csodák nincsenek. Lehet, hogy nem emelkednek az árak, viszont nem fog tudni jó feltételekkel hitelt felvenni a közeljövőben.