Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Tibi0002 2025. 01. 22. 12:00
Előzmény: #353  short_circuit
Szerintem az az optimális, ha az ember olyan eszközosztályt talál, amit szeret, és az érdeklődése miatt, az évek során kialakul a szakértelem is. Műtárgyakkal kapcsolatos műsort látok néha a tv-ben, de meg sem próbálnék foglalkozni vele, pont azért, amit te is írtál. Maradok a kaptafánál! :)
short_circuit 2025. 01. 22. 11:41
Előzmény: #351  N0MAD
Nálam az elejétől kb. az volt a stratégia, hogy hosszú lejáratú, magas kamatozású állampapír a portfólió meghatározó része (80% körül konstans), mellette pedig FX kereskedés. A logikám az volt saját magam felé, hogy próbálom a megtermelt kamatokig kockáztatni csak adott évben a kereskedést, kvázi az állampapír adja a nyugalmat, az FX meg az adrenalint. Ebbe belejátszottak olyan tapasztalatok is, hogy az egyik eszközosztály élményei kihatottak a másikra, így futottam bele pl. hogy a 4IG részvényem eldobtam, mert volt egy rossz EURUSD pozícióm - egy hetet kellett volna várnom, hogy a pár-szorozásból sok-szorozás legyen. Lehet hülyeség, meg furának tűnik, de nekem a 10 év kereskedés nagy tapasztalata, hogy az ilyen lelki baromságokon múlik a végén a plusz meg a mínusz.
short_circuit 2025. 01. 22. 11:35
Előzmény: #352  Tibi0002
Abszolút valid amit írsz, szerintem is kb. ez a legoptimálisabb (annyi kitétellel, hogy a műkincs/óra vonalon biztos csak én vagyok kretén, de még sose tudtam semmit eladni jobb áron, mint ahogy megvettem - ha egyáltalán rá tudom venni magam, hogy valamit eladjak). Nálam annyival módosult ez, hogy mivel alapvetően FX-et kereskedem a pénz maradt főként hazai állampapírban, az árfolyamkülönbözeteket megkeresem (vagy elvesztem:) ) devizapiacon.
Tibi0002 2025. 01. 22. 08:04
Előzmény: #345  short_circuit
Közben válaszolok az euro / ft logikára, de csak a saját szemszögemből. Én euróban jegyzett egyedi részvényekbe fektetek be, a múltban és a jövőben dollárosba is, amint ismét lesz adóegyezmény. Így nekem természetes, hogy forintban csak annyit tartok, ami a napi ügymenethez kell, minden más euroban van. Én eleve arra számítottam, hogy a forint hosszútávon gyengül az euróhoz, dollárhoz képest, de ez mellékes ahhoz képest, hogy részvényekben tartom a zsét. A részvény, ingatlan, arany, műkincs, stb. pedig hosszútávon inflációálló eszközök. Beleértve nem csak a forint, de az euro inflációját is. Az opciós piac, bár érdekel, nem bonyolítom vele a befektetési stratégiám.
N0MAD 2025. 01. 21. 22:19
Hát nem is állampapírban gondolkoznék ha már ilyen melységben belemegyünk. 
Meg már nem is tudom melyik beszélgetésfonalra válaszolok, én privátbanknál ragadtam le, aztán most állampapír, erre alszok egyet. :D
short_circuit 2025. 01. 21. 21:38
Előzmény: #349  Tibi0002
abszolút. Ha mondjuk én ma akarok egy sima határidős kontraktust kötni, mondjuk 250k eurhuf short 1 évre, akkor a mostani 412-es spot ár helyett 1 év múlva kb 421-nél van a nulla. Ennek a kötése kb 110ezer Ft, zárása is annyi de zárni nem is feltétlenül kell, mert ugye Ft-ban vagy kifizetve a végén. Másik opció a Forward ügylet, ahol ugye can a Call és Put, adhatsz el meg vehetsz mindkettőt, attól függően hogy jogot vagy kötelezettséget szeretnél arra, hogy a devizacsere végbe menjen.
Tibi0002 2025. 01. 21. 21:25
Előzmény: #348  short_circuit
amennyire emlékszem az opciós piacra, nagyjából számszerűsíthető, hogy mit tartalmaz a jog amit megveszel ezért a 250e-ért. 
short_circuit 2025. 01. 21. 21:14
Előzmény: #346  Tibi0002
köthetsz sima határidős kontraktust, vagy akár forward opciót is
Zanza2 2025. 01. 21. 20:39
Előzmény: #327  szieszta
Jogos, amit írsz, de akkor egy gyorsan és váratlanul jövő válságot hogyan kezelnél magadnak, saját kézi vezérléssel?
Tibi0002 2025. 01. 21. 18:48
Milyen jogot kapsz ezért a 250e Ft-ért?
short_circuit 2025. 01. 21. 17:50
Előzmény: #342  Tibi0002
Én nem teljesen értem ez az euro vagy ft logikát. Ft-ban most 6.5% fix a 3 éves kamat, euroban 2.8körül talán - és az menni fog folyamatosan még lejjebb. Tök egyszerű, vesz az ember a 6.5-es FixMáp-ból, és ha nagyon tart az árfolyamromlástól, akkor kb 100millió ft-ra vetítve 200-250ezer Ft-ért lefedezi egy deviza opcióval. 
short_circuit 2025. 01. 21. 17:48
Előzmény: #343  N0MAD
hááááát, ezt inkább úgy fogalmaznám, hogy még a két számjegyet is elérte egyszer az euro hozam, de valóban voltak jó hozamok - főleg ha belevesszük, hogy mennyit erősödött az euro
N0MAD 2025. 01. 21. 13:02
Előzmény: #342  Tibi0002
Azért az tegyük hozzá hogy az elmúlt években inkább a kétszámjegyű euro hozam dukált, de persze ez semmire se garancia. nyilván.
Tibi0002 2025. 01. 21. 12:50
Előzmény: #338  Benzedrine
Ha ilyesmire szeretnél garanciát, akkor a hozam elég alacsony, ez esetben kincstári számlára euró államkötvényt vennék, 2.8% hozammal. Esetleg nézz körbe euró betéti kamatokat illetően is, máris látok egy bankot 3.0% kamattal. 
N0MAD 2025. 01. 21. 12:38
Akkor euróban tedd be a pénzed. A forintos hozam számítás amúgy is időpont nélkül értelmezhetetlen. 
ÉS ja, garancia az nincs. A tapasztalatot meg leírtam.
Én is spekizek jóval kisebb részével, még örülök is ha másban másként ée más jövőképpel gondolkoznak mint én, az is egyfajta diverzifikáció. És helyes hogy a kockázatvállalási hajlandóságuk kisebb mint az enyém. Nem is azt várom el.
domdom
domdom 2025. 01. 21. 12:19
Előzmény: #337  Spiller
Egyetértek mindegyikőtök véleményével, ez egy kisebb része az egész portfóliómnak. Most még utaltam be az idei TBSZ-re egy adag pénzt, aztán majd meglátjuk mi lesz. A legkockázatosabb USD-ben denominált (legnagyobb részvény arányút választottam), az infláció fölötti több mint 5%-os hozamot céloz. Na majd meglátjuk. A részvény portfólióm 1/8-a van náluk, a többit én kezelem. 
Spiller 2025. 01. 21. 12:00
A befalapok és a garancia nem rokonértelmű szavak. 
Benzedrine
Benzedrine 2025. 01. 21. 11:27
Előzmény: #337  Spiller
Nekem arra kellene garancia, hogy a párnacihában tartott Eurónál többet hoz.
Spiller 2025. 01. 21. 11:02
Előzmény: #333  domdom
"A HOLD Alapkezelő online vagyonkezelése közepes kockázatú portfólió esetén infláció +3%-os hozamot céloz meg 3-5 éves időtávon"  
vs. fix 6,5% koncstárjegy. nincs kezelési díj nincs adó és esetleges sikérdíj
riskmanagementisnice 2025. 01. 21. 10:54
Előzmény: #335  domdom

Ha értesz hozzá és van kedved/időd ezzel foglalkozni, akkor én biztos inkább magamnak kezelném. Diverzifikációnak és benchmarknak szetem elmegy, de ugyanez minden bef.alapra igaz. 
Ez is csak egy befalap, semmivel sem több, vagy kevesebb. Költségszintnél a sikerdíjas sztorit én amúgy inkább rosszul, mint jól élem meg (nem csak rájuk igaz, hanem mindenkire), ha lenne egy kiemelkedő év, akkor brutál sokat elvonnának. Jobb szeretem a fix díjas dolgokat.
domdom
domdom 2025. 01. 21. 10:40
Előzmény: #334  riskmanagementisnice
Azért kérdeztem, mert nekem is van bent pénzem USD dinamikusban TBSZ-en. Én is agyon vertem tavaly, de diverzifikációnak szerintem jó, ha már elért egy méretet a portfólió. Én is egy stagnáló vagy medve piacon kíváncsi leennék rájuk.
riskmanagementisnice 2025. 01. 21. 10:38
Előzmény: #333  domdom

Egy kevés van ott, kényelmes, transzparens, viszont tavaly az éves hozam a leginkább részvény kitett Dinamikus portfolióban 13.65% volt.Ami nem rossz, de tavaly ennél egy vakvajom is jobb hozamot csinált (így én is...:)
Nekem ez inkább ilyen benchmark, hogy a jóval nagyobb saját kezelésű portfolióval őket minimum meg kéne verni.. majd akkor lesz érdekes, amikor oldalazó, esetleg eső piac lesz.
domdom
domdom 2025. 01. 21. 10:23
HOLD Online Vagyonkezelésről (OVK) mi a véleményetek? Esetleg valamelyikőtök tart ott pénzt? 
slash 2025. 01. 21. 10:20
Előzmény: #330  slash
slash 2025. 01. 21. 10:19
Előzmény: #330  slash
slash 2025. 01. 21. 10:19
Srácok a köv. zenéket ajánlom a FIRE életmódhoz: -)  
Teljes lebegés garantálva! 
N0MAD 2025. 01. 21. 10:18
Előzmény: #323  Tibi0002
Nem is vita, ténykérdés:
A kockázatmentes hozam (dkj pl) hozama FELETTI rész húsz százaléka. Egyrészt nagyon nem ugyanaz, másrészt szerintem ez korrekt.
N0MAD 2025. 01. 21. 10:16
Előzmény: #321  kjanek
Igen, nekem így pont jó. Csak sikerdíj van, változó küszöbérték feletti részre, de őszintén pont hidegen hagy, az elszámolásokban is a netto hozamok szerepelnek, meg amúgy is az érdekel.
Illetve ami tetszett (még nem saját számla volt, rokon mutatta az elszámolást akkoriban) hogy a 2008as bezuhanás(megnemmondom, talán tizenszázalékos volt?) már az adott negyedév végére jórészt visszakorrigált(ha jól emlékszem) évvégére meg kihozták -0,1%ra.
Mert pénzt csinálni egy dolog, nem elbukni meg egy másik.
Persze elfogadom ha valaki másként látja, lehet tőzsdén nagyobb hozamot csinál és nem zavarja a kockázat, vagy bármi, életkor meg mindenfüggő. Bár szoktak hozamokban díjakat elhozni minden évben, de bevallom nem követem. Csak a sajátom.
szieszta 2025. 01. 21. 07:30
Előzmény: #324  Zanza2

Ezzel csak egy gond van, hogy az utóbbi években nem volt nehéz kétszámjegyű hozamot összegereblyézni, amit az alapkezelők is hoztak. Gondolom, ez a szárnyalás már a történelem könyvekben is meg fog jelenni, mert ilyen még nem volt, de azt is tudjuk, hogy ennek meglehet a böjtje. No akkor leszek majd kíváncsi, hogy a vagyonkezelők mit produkálnak.
Ezt azért írom, mert 2008-ban volt szerencsém megtapasztalni, hogyan szerencsétlenkedtek és csak annyi volt a stratégiájuk a zuhanásban, hogy ki kell ülni, ne realizáljam  a veszteségemet.
FatFIRE 2025. 01. 21. 07:03
Előzmény: #312  Freszelés
"Értem amit írsz, de a megvalósítása a valódi vállalkozásnak azért nem trivi (nem is mondtál ilyet). A kérdésem továbbra is az: mi az termék, szolgáltatás amiért nekem fizetnének?"
Lent arról írtam tipikus IT-s hibaként a gyenge soft skillek mellett, hogy "önálló terméket akarnak fejleszteni, holott a vevői oldal sokszor még a meglévőket sem használja, vagy legalábbis nem hatékonyan". Én például nagyban támaszkodhattam a Google Ads - Salesforce integrációra, önállóan is zseniálisak, együtt meg főleg. A felhasználói oldalon viszont sokszor teljesen fogalmatlan emberek ülnek, miközben nagyon sok pénz múlik rajtuk. Alacsony hatékonysággal (szinte sehogy) gazdálkodnak a vevőadataikkal, csak a megszokott csatornákon költenek pénzt hirdetésre, miközben pl. más keresőmotoroknál sokkal olcsóbb lenne stb... Az ilyen problémák megoldásában sok pénz van, miközben informatikailag nem jelent komoly kihívást, hiszen a termékek készen vannak, csak használni kellene őket.
Hasonló dolgokkal foglalkozom jelenleg én is a FIRE mellett, kis energiabefektetéssel. De például a rövid távon kiadott lakásaink árazása is AI-alapon megy, sokkal magasabb hatékonysággal, mint amit az amatőr üzemeltetők tudnak biztosítani.
Tibi0002 2025. 01. 20. 20:49
Előzmény: #324  Zanza2
Túl sokat azért én sem foglalkozom vele. Az idő nagy részében csak tartom a részvényt, hogy elérje az általam számított mögöttes értéket. Időnként ízlés szerint rendezgetem, de ez már nem lenne kötelező. Elég lenne 1-2 havonta foglalkozni vele. Vannak teljesen passzív stratégiák is. 
Zanza2 2025. 01. 20. 20:15
Előzmény: #323  Tibi0002
"érdemes matekozni kicsit előtte."
Valóban. Ha egy vagyonkezelő éveken át stabilan hoz egy elfogadható nettó hozamot (pl. Hold az elmúlt években), akkor nem sajnálom tőlük a sikerdíjat, legyen az akár a hozam 20%-a (de inkább a kockázatmentes hozam feletti rész 20%-a szokott lenni). Cserébe bíbelődnek helyettem napi 10 órákat hozamvadászattal, az enyémet messze meghaladó szakmai és technikai háttérrel.
Írtad, hogy te magad foglalkozol a befektetéseiddel, mert érdekel. Engem is, naponta ránézek a piacokra, de semmiképpen sem napi 10-12 órában. Egy vagyonkezelő alkalmazása (akár 100%-ban, akár csak a portfólió egyik elemeként) önmagában se nem rossz, se nem jó. Mindenkinek mások a preferenciái, amik közül a hozam csak az egyik (bár igen fontos) elem, az időbeosztás, érdeklődés, hobbi, különféle kötelezettségek stb között.
Szóval, kinek a pap, kinek a paplan....
(és én sem vitatkozni akartam, inkább kiegészíteni, pláne, hogy a FIRE elképzeléseidet magam is maximálisan osztom).
Tibi0002 2025. 01. 20. 11:53
Előzmény: #320  N0MAD
Ne érts félre, nem vitatkozni akarok, csak pár infót hozzáírnék:
Egy általános sikerdíjazás úgy néz ki, hogy a hozam 20%-át elrakja az alapkezelő, vagy ha dkj feletti hozamot néz, akkor többet. Kezelnek mondjuk 500 milliárd forintot. Előfordulnak évek, amikor az indexek mennek 30%-ot, vagy többet is. Ekkor a hozam 150 milliárd lenne, ennek 20%-a 30 milliárd Ft.  
Vagy, legyen ez egyetlen ügyfél 1mrd forinttal. Ha vezető részvényeket tart, akkor kb. annyit ér el, mint a piaci átlaghozam, egy ilyen kiemelkedő évben 300 milliót. Ebből a költsége egy kevés számlavezetési díj. Ha ezt rábízta egy sikerdíjas szolgáltatásra, akkor a 300 millióból levonnak tőle 60 milliót. 
Mégegyszer, nem vitatkozni akartam, a sikerdíjas szolgáltatások azért vannak, mert van rá igény is. Nem lebeszélni akarok senkit, de érdemes matekozni kicsit előtte.
Benzedrine
Benzedrine 2025. 01. 20. 11:33
Előzmény: #316  N0MAD
Igen, etf-ek helyett talán. A privátbank pont arra jó, hogy 90 évesen süketen vakon és agyhalál közeli állapotban is jó kezekben lesz a vagyon. Most kezelt alapban van kis pénzem, ott nagyon okosnak látszó fondmanagerek olyan részvényekkel zsonglõrködnek amikrõl még nem is hallottam, de annyira nagyon nem száguld az alap a referencia a indexhez képest.
kjanek
kjanek 2025. 01. 20. 11:33
Előzmény: #320  N0MAD
Csak sikerdíj van? Egyéb díjak nincsenek, állomány, számlavezetési, stb... ? Elégedett vagy velük?

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók