Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 09. 21. 15:03

Interactive Brokers   

Sziasztok,

Megköszönném, ha olyasvalaki(k) aki itt kereskedik, megosztaná tapasztalatait. (költség, felület, helpdesk, utalások- pénztranszfer, ilyesmi..)

köszi,

eF
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tamascsoti ma, 12:39

Sziasztok.
Kérdésem, hogy ha kötvényt (pl. Tr. Notes-bonds) vásárolok az IB-n, hogyan, mikor, melyik lépéssel történik meg a felhalmozott kamat (accrued int.) elszámolása? Nem egyértelmű, hogy az aktuális árfolyam, amin éppen vásárolok, az előbbi-e, vagy pedig az utóbbi, és ebben az esetben a vásárláskor az accrued int. még további költség lesz (A vásárlás előtti preview mutatja az accrued int.-et, de a total-ba nem számolja bele. )
Köszönöm a segítséget.
Wally_Karue
Wally_Karue szerda, 13:20
Előzmény: #3456  bikkmakk

IBIS2 csak fél hatig van nyitva
SMART routingot állíts be, vagy add be GETTEX-en a megbízást legközelebb
vnorbi szerda, 13:08
Előzmény: #3456  bikkmakk
Olyan tőzsdét adtál meg, ami ekkor még nyitva volt?
bikkmakk 2025. 11. 04. 21:49
QDVE etf ordert tettem be limit 37.5-re. Outside trading hours, mert IBIS2 és este 9 után vagyunk. Azt látom, hogy a limit alatt vannak kötések, de az enyémet nem hajtja végre. Mi lehet az oka?
kozi723
kozi723 2025. 10. 23. 15:24
Előzmény: #3453  Wally_Karue
Köszönöm szépen!!!
kozi723
kozi723 2025. 10. 23. 15:12
Előzmény: #3453  Wally_Karue
Hát ez elég jó hír. Tehát valójában összeolvadna a két TBSZ. Részvény van rajta, ráadásul 1 db, tehát alacsony költség mellett tudnám transzferálni. 
Wally_Karue
Wally_Karue 2025. 10. 23. 13:42
Előzmény: #3452  kozi723

Van, persze, csak ilyenkor egy TBSZ-ed marad, és oda kerülnek az Erste-től az instrumentumaid... Tehát nem lesz két IB-s, csak egy, azon rajta minden
Persze csak azokat tudod átvinni, amit befogad az IB, tehát ami náluk is van... Ha netán lenne valami Erste-s alapod, azt gyaníthatóan nem tudnád átvinni, azt el kellene előbb adni az Erste-n és a pénzt átküldetni 
kozi723
kozi723 2025. 10. 23. 13:23
Szevasztok! Nem kimondottan csak IBKR kérdéskör, de kérlek segítsetek. Van két db TBSZ2025 számlám: egy az IBKR-nél, egy az Erstenel. Van-e lehetőségem transzferálni az IBKR-hez az Erstetől vagy buktam a dolgot, mert két adott évi tbsz-em semmiképpen nem lehet egy szolgáltatónál? Nyilván kettőt nyitni amúgy sem tudnék, de transzfert sem fogadna be? Köszi ha valaki tud válaszolni.
akrki 2025. 10. 21. 13:55
Előzmény: #3450  spartacus85

sehogy.
Csak Usd-es es Eur Hungarian Gov. Bond-ot talalod meg. Huf-os egy sincs. Van sok (tul sok is) tooljuk amivel a contractok kozott tudsz keresni! Kulon van bond search tool is, kulon foreign govt. bond-ra.
spartacus85 2025. 10. 21. 10:11
Tudja valaki, hogy lehet-e venni magyar állampapírt IBKR-en keresztül? Nyilván valószínűleg kedvezőtlenebb kondíciókkal, mint webkincstáron keresztül, de azért érdekelne.
Josti 2025. 10. 02. 11:35
Előzmény: #3440  _kt_
Értem, köszi a választ! Nincs sokféle papírom, szerintem ha eljön az ideje, akkor maradok az év végi eladásnál meg mindent forintba váltok. Jelenleg ez pár dollárból(max pár 10$)megvan az IB-n szóval ennyit megér, hogy ne maradjanak kérdőjelek számomra. Adózási analfabétizmusban szenvedek sajnos.
avl2 2025. 10. 02. 11:05
Előzmény: #3445  PRTFLooio
ha elegendöen nagy összegröl van szó (talán 10e $ felett a föszamlan, összes szamlan meg 100e $ felett), arra fizetnek kamatot/hozamot - saját tapasztalat
...ami után van adóbevallási macera   :-(
https://www.interactivebrokers.ie/hu/accounts/fees/pricing-interest-rates.php
https://www.interactivebrokers.com/en/accounts/fees/pricing-interest-rates.php
poreci 2025. 10. 01. 15:18
sztem igen, ez működőképes. megoldás. 
Szinte kizárt dolognak tartom, hogy a deviza beutalása esetében árfolyam nyereség adót kellene fizetni.
chat gpt is ezt mondja:
Ez nagyon jó és gyakorlati kérdés, mert a deviza → forint konverziónál sokan félreértik az adózási szabályokat. Nézzük lépésről lépésre: 1. Deviza vétele most, „normál” értékpapírszámlán
  • Ha most vásárolsz devizát (pl. eurót) forintért egy sima értékpapírszámlán, akkor még nem keletkezik adóköteles ügylet, mert ez csak egy eszközcsere (HUF → EUR).
  • Árfolyamnyereség-adó csak akkor merülhet fel, ha a devizát eladod vagy felhasználod, és realizálódik a nyereség/veszteség.
2. Átvezetés a TBSZ-re
  • Amikor a devizát átvezeted egy újonnan nyitott TBSZ-re (a gyűjtőévben), akkor ez nem számít eladásnak vagy realizálásnak, tehát itt sem kell árfolyamnyereség-adót fizetni.
  • Az átvezetés „transzfernek” minősül, nem ügyletnek.
3. Deviza → forint átváltás a TBSZ-en belül
  • A TBSZ sajátossága, hogy a hozamok mentesek lehetnek a 15% SZJA alól, ha a megtartási időszak (3 vagy 5 év) letelik.
  • Tehát ha a TBSZ-en belül váltod vissza a devizát forintra, akkor az árfolyamnyereség ott nem adóköteles, feltéve hogy teljesíted a TBSZ megtartási időfeltételét.
  • Ha viszont a TBSZ-t feltöröd a megtartási idő előtt, akkor a devizaárfolyam-nyereség is adóköteles lesz, mert a TBSZ kedvezménye elvész.
Összefoglalva:
  • Átvezetéskor nincs adó.
  • A TBSZ-en belüli átváltáskor nincs adó, ha kivárod a TBSZ időszakát.
  • Ha a TBSZ-t idő előtt feltöröd, akkor a devizaárfolyam-nyereségre is adót kell fizetni, mintha normál számlán kereskedtél volna.

_kt_ 2025. 09. 24. 14:44
Ez érdekes kérdés, és én sem tudom a konkrét választ rá. A TBSZ jogszabályilag úgy működik, hogy veszik a gyűjtőévben befizetett összeget, valamint a lejáratkori értéket, és a kettő között megszerzett nyereség az adómentes. Az általad felvázolt esetben viszont van egy nem realizált árfolyamnyereség, ami a TBSZ-re beutalás előtt keletkezett. Ez az SZJA törvény szerint adóköteles lenne, ugyanakkor nem tudom mikor kellene ezt az adót bevallani, és azt sem tudom, hogy a lejáratkor kiadott igazolásban fel lenne-e tüntetve ez az adóköteles nyereség komponens. Könnyen előfordulhat, hogy a kiadott igazolás szerint már nem lenne adóköteles.

Viszont az SZJA törvény alapelve az, hogy minden jövedelem adóköteles, amiről az SZJA törvény nem nyilatkozik hogy adómentes. Tehát akárki akármilyen igazolást ad neked, az a te felelősséged hogy annyi adót fizess be, amennyit a törvény mond.

Az ötleted érdekes, de nem javasolnám hogy kivitelezd ebben a formában.
PRTFLooio 2025. 09. 24. 14:04
Szisztok!
Egy kérdés ami felmerült bennem és nem tudom rá a pontos választ:
Mivel a dollár elég gyenge a forinthoz képest, gondoltam veszek, de a 2025-ös gyűjtőévű IB TBSZ-emre már nem raknék, hanem majd a 2026-os gyűjtőévűre. 
Van annak adóvonzata, ha a főszámlámra veszek most dollárt, majd 2026-ban rárakom a 2026-os gyűjtőévű TBSZ-re, majd ott ,ha lejárt az 5 év akkort a TBSZ-en váltom át forintra és utalom ki a bankszámlámra?
komaland 2025. 09. 11. 10:30
Előzmény: #3442  efranx
Ezt a választ kerestem. Köszönöm!
LustaPort07 2025. 09. 11. 09:26
Előzmény: #3442  efranx
+1
Ezért ajánlják a legtöbben, hogy a TBSZ-ről kivételre szánt értékpapírokat adja el még a TBSZ-en az ember, mert így az adó+adóbevallás mizéria el lesz kerülve.
efranx 2025. 09. 11. 07:27
Előzmény: #3441  komaland
Ha pénzt akarsz kivenni, akkor nyilván el kell adnod valamit (pozíció zárás).  A TBSZ esetében, ha lejárat előtt nem nyilatkozol, akkor a tartalma átkerül a normál számládra: pénz is és értékpapírok is. Ha nem akarsz adózni, akkor lejárat előtt kell eladni.
komaland 2025. 09. 10. 09:07
Előzmény: #3440  _kt_
Kedves_kt_!
Először is köszönöm, a válaszod!
 Azt most már értem, hogy majd nyilatkozok lejáratkor, hogy akarok-e újra lekötni, és amit igen, azt át viszi az új TBSZ.-re. Illetve amit nem kötök le újra, az a fő (normál) számlára kerül vissza. De az utóbbi esetben az értékpaírként/ ETF.-ként kerül vissza a normál számlára, (és még el kell adni) vagy már "forintosítva van" , és egyből kiutalható bankszámlára. Ergo, van-e még dolgom az utóbbival, ha pénzt akarok kivenni? Köszi!
_kt_ 2025. 09. 09. 12:58
Előzmény: #3438  Josti

TBSZ lejártakor lehetőség van nyilatkozni újra lekötésről. Ha van egy 2025-ben lejáró TBSZ-ed, akkor nyilatkozhatsz arról, hogy szeretnéd A és B értékpapírokat átvezetni az új, 2025-ben nyitott TBSZ-re. Amikor vége az évnek, A, B átkerül az éppen záruló gyűjtőéves TBSZ számlára, minden más pedig a normál számlára.

Tehát nincs szükség eladásra és újravásárlásra.
_kt_ 2025. 09. 09. 12:51
Előzmény: #3437  komaland

Nem kell senkinek semmit eladnia. Az összes értékpapír átkerül normál értékpapírszámlára. Amelyiknek a bekerülési ár fölött van a piaci árfolyama lejáratkor, annak a piaci árfolyam lesz az új bekerülési ára adózási szempontból. Kapsz az egészről egy igazolást.
Josti 2025. 09. 09. 11:48
Előzmény: #3437  komaland
+1 érdekel. Még nem volt szerencsém tbsz végigfuttatáshoz. Én az 1-es opciót terveztem, mert ha kikerülnek normál számlára a papirok azt a jóisten sem tudja elszámolni rendesen. Meg egyébként is el kell adni ha új tbsz-re teszi majd az ember mert értékpapírt nem tudunk berakni, csak tbsz transzferrel. Lehet ugyanígy ki sem mozgatható ezért auto eladás lesz.
komaland 2025. 09. 09. 11:16
Sziasztok!
Kezdőként egy alap kérdésem lenne, ami még nem tiszta számomra, mégpedig a TBSZ zárása:
Ha lejár az IBKR.-nél nyitott TBSZ számla 5+1 éve, és ki akarom venni a pénzem, (nem vinnék át semmit új tbsz-re) akkor mit kel csinálnom?
1. Mindent el kell adnom a lejárat előtt néhány nappal és csak pénzösszeg maradjon a TBSZ.-en ? (ami majd átkerül a főszámlára a lejáratkor, ahonnan ki tudok utalni?)
2, Ha lejár a TBSZ akkor az IBKR el ad el mindent automatikusan, és "teremt csak pénzösszeget"-nekem, ergo nincs dolgom vele?
3. Csak ETF-eket tartok, egyszer megvásárolva, majd végig tartva azokat. Nekem a vágén zárnom kell a pozíciót vagy eladnom kell egy-egy pozíciót? A pozíció zárás és eladás közötti különbség sem tiszta.
Hálás vagyok segítő válaszaitokért..
8uk52 2025. 08. 25. 15:35
Előzmény: #3435  festina88
Üdv, szerintem itt mindegy mi az alapdevizád, a T+2 elszámolás lehet a gond. Ha beutalsz és rögtön venni is akarsz, hagyd amiben beutaltad és a rendszer automatikusan átváltja. Ha te akarod (esetleg limittel) váltani, akkor meg várj utána legalább 2 munkanapot ameddig elköltöd
festina88 2025. 08. 25. 14:53
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni. Dollár az alapdevizám. Ha van elég dollárom és veszek egy részvényből először miért adja el a dollárom és utána vesz dollárt és utána csinálja meg a tranzakciót?
gyula1971
gyula1971 2025. 08. 21. 17:29
Soros György döntött: a leggazdagabb magyart választotta – rengeteg pénzt fektetett beAlaposan bevásárolt a Thomas Peterffy vezette Interactive Brokers részvényeiből a magyar származású veterán befektető. Soros György alapkezelője teljesen kiszállt az AstraZenecából, Nvidia-pakettjét viszont bővítette a második negyedévben.
Soros György nagy tételben fogad a leggazdagabb magyar sikerére - Világgazdaság
_kt_ 2025. 08. 12. 10:50
Előzmény: #3432  Nordic
#3359 számú kommentben leírtam, hogy hogyan érdemes kezelni ezt a helyzetet. Nekem az 1. és 2. pont kombinációjának hatására 2 hónap késéssel kifizették az osztalékot "technikai nehézségre" hivatkozva. A 2. pontot még viszem tovább, hogy az osztalék mellett kapjak kompenzációt és normális tájékoztatást is arról, hogy mi volt a technikai nehézség, és miért hazuta az ügyfélszolgálat, hogy július végén van az osztalékfizetés.
Nordic 2025. 08. 12. 10:03
Sziasztok,
A Richter osztalékot megkapta már valaki? Sokadik levelemre csak vállrándítás a reakció. Telefonos megkeresésre történik érdemi változás?
Köszi!
OFT 2025. 08. 08. 09:26
Sziasztok!
Az IBKR mobil appjában tapasztalta már valaki, hogy a tradingview grafikonjaira tett jelzések eltűnnek?
ki-be lépésnél már tapasztaltam, de az előbb egy visszalépés a sima grafikon nézetbe, majd újra a tradingview nézetbe azt eredményezte h minden rájegyzésem eltűnt. 
bpp 2025. 07. 28. 10:10
nalatok sem jelzi ki mar honapok ota az OTP-nel a Today H/L ertekeket, sem a mobil app sem a weblap? (Napi max, min)
irtam ticketet, de mobil debug adatokat kertek, en meg visszairtam hogy nem nalam van a gond, mivel a weben sem jelenik meg ez a szekcio es csak az OTP-nel.
TSubi 2025. 07. 16. 12:05
Előzmény: #3427  Freeshark
Ebből 0,45 % az "Értékpapír tranzakciós illeték".
Nem kéne minden böszmeségre adót bevezetni. A többi szolgáltató más díjakba beépítette, vagy előbb-utóbb megemeli. #nemazemberekfizetikmeg
bikkmakk 2025. 07. 16. 11:33
Előzmény: #3427  Freeshark
Felháborító, ez gyakorlatilag kiszorítósdi. Akartam oda vinni a magyar portfóliómat, de így mégsem viszem.
Freeshark 2025. 07. 16. 08:08
Az érthetetlen h tiered tarifa alapján a nemzetközi részvények esetén 0.05% a jutalék mértéke míg BÉT esetén 0.6%.
Az Erste és a Gránit is 0.3%-t számít fel, a 0.6 rendkívül magas.
bikkmakk 2025. 07. 15. 20:13
Előzmény: #3422  Nagyonnagy

https://www.reddit.com/r/kiszamolo/comments/u5sg53/t%C5%91zsdei_%C3%BCgyletek_ad%C3%B3z%C3%A1sa_faq/
Itt keress rá a készletértékelés szóra! Ott van infó. Szerintem a FIFO elv alapján történhet.
Ezt itt meg is erősíti az IBKR: 
https://www.interactivebrokers.com/campus/glossary-terms/first-in-first-out-fifo/
net91 2025. 07. 15. 19:56
Előzmény: #3423  Freeshark
Reklamálj Xrbánnál.
Freeshark 2025. 07. 15. 19:52
Az OTP és Richter osztalékot már igazán utalhatnák!
Freeshark 2025. 07. 15. 19:50
Elég gáz h a hazai részvények esetén 0.6% a vételi jutalék amely nagyon magas, érthetetlen h a tavalyi 0.05%-t ennyire felemelték.
Nagyonnagy 2025. 07. 11. 11:31
Tudna valaki abban segíteni, hogy hol tudom lekérni, hogy adott részvényből ha részeladás történik akkor melyik részvények lesznek eladva és melyik részvények maradnak meg a készleten?
Az adóbevalláshoz küldött dokumentum ugyanis olyan még készleten lévő részvények tartalmaz, hogy eladtam amit nem is adtam el, így sokkal magasabb adóköltégem keletkezik.
Nagyonnagy 2025. 07. 11. 11:18
Előzmény: #3410  Freeshark
Én már múlt héten vagy az elötte lévő héten megkaptam.

Topik gazda

felix6
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek