Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ma este többet tudunk majd, átjön a tulaj este, tárgyal majd a feleségemmel. A tárgyalás részét elengedtem teljesen, most már az időpont-egyeztetést is a feleségem csinálta. Én a kispesti ingatlanok megtekintését intézem, van még néhány szóba jövő, ma is megyünk majd nézni délután.
Hat, tudod, jobb ezt vele tisztazni. Nem szabad raeroltetni. Az is baj, hogy annyit habozott ezen a dolgon, ez nekem erthetetlen. Tehat folyamatosan bizonytalan, hatarozatlan. Ilyen ugyekben, ha tetszik az ingatlan, a parameterei megfelelnek, es a sajat csaladodnak kell, akkor ertelmetlen varni a dontessel. Az as "idos holgy" pedig egy ravasz manipulator, kihasznalja a helyzetet.
Hirdetsd meg a panelt álomáron, aztán majd meglátod. Elsőre a feleségednek tök igaza van, csak így jár az ember, ha ragaszkodik egy lokációhoz. Megjegyzem, nem lesz egy gonddal kevesebb, ha 140-ért veszel egy beépítendő házrészt a wekerlén.
Andy, nem a lakásban való érzéssel van a baj hanem Hunballné folyton kevesebb árat tart reálisnak a kiszemelt házért mint Hunball. Folyton késlelteti a srácot. Szar így.
Hunball, halgass a felesegedre. Az a fontos, hogy o jol erezze magat abban a lakasban, amit o valaszt. Ha a feleseged nem erzi ott jol magad, azt te is meg fogod erezni. A noknek jobban mukodnek a megerzeseik. Beszelj vele oszinten errol.
A felesegeddel nem kell kuzdeni. Az ingatlant barmennyibe kerul, szerintem nem akarja megvenni. Ha van beleszolasa, ertem g vetozhatja, akkor engedd el, mert 99.9 % hogy realis keretek kozott soha nem venne meg.
A mási oldal. Ismerek jó ingatlanost is. Van egy területe amit jól ismer van egy ügyfélköre, befektetők, vevők eladók. Az ügynökség weboldalán megjelenés előtt van 1-1,5 hét amíg ezeket az ügyfeleket hívogatja, dolgozik a pénzéért. A jó vevő is olyan bemegy ügynökségre elmondja mit keres és hozzák neki a címeket. Persze vannak akik lefizetik a területi ügynököt neki szóljon először ha van valami jó és akár ki is hagyhatják a górét. Az ingatlanost sokan a gyóntató atyájuknak gondolnak és elmondanak minden titkot, megszorultak muszáj eladni, határidő szorítja őket... az megértően bólogat "majd segít" és már dörzsöli a tenyerét esetleg megveteti strómannal magának. Tehát ebben a tárgykörben is van minden. Én használom az ingatlanost esélyt kap a pénzszerzésre ő meg pénzszagot érez rajtam. Ennyi a kapcsolat lényege. Ugyanaz mint a bróker. Az sem a barátod.
Egy kis rutinnal a gagyilovag ingatlanosok ovis trükkjei könnyedén átláthatóak. Több ingatlant adtam el ingatlanos nélkül mint ingatlanossal és venni is többet vettem. Hozza a kamu vevőjelöltet nem együtt jönnek amikor mennek utcán akkor már tegezi és kacarásznak. Látom amikor tartogatja valakinek az ingatlant. Kifárasztásos módszer. Jönnek a vevőjelöltek de mindenki jóval kevesebbet ajánl. Mondta ingatlanos lejjebb kellene vinni (kb 20%) mondom ha lejjebb viszem 20%al akkor maga nem is kell hozzá. Én elég jól belövöm az árat és alatta 4-5%al szoktam hirdetni és még van benne 1-2 % ha nagyon kemény és kpval fizet, nem rakok rá alkudni való +8-10%ot így a hirdetési áram a piaci árnál 8-12% al olcsóbb. Ingatlanosnak elmondom mennyi a végső ára ha tud keresni rajta akkor keressen, dolgozzon meg érte. Beírom szerződésbe mennyi legyen a hirdetési ár (az én végső áram + a jutaléka az ügynöknek általában max 2,5%ot fogadok el) én is minimum ennyiért hirdethetem . Nincs senkivel kizárólagosság. Mindig jönnek ingatlanosok a kamu dumával. Van pár vevőjük. Mondom hozza a vevőt és természetesen kifizetem a jutalékát. A fenét, a főnökének kell teljesíteni a heti valamennyi új ügyféllel. Egyszer volt egy ingatlanos ugyanezt mondta és én is ugyanazt, hozzon vevőt és kifizetem ha veszi. Tényleg hozott egy pasit aki meg is vette, természetesen kifizettem szerződés nélkül. Volt talán 2x, eladtam saját magam az ingatlant az ügynökség azt mondta tartozom nekik a jutalékkal, egyből ügyvéddel indítottak. Írtam ügyvédnek jó lenne ha elolvasná a szerződésünket és a vevőt sem ők hozták nézze meg az általam aláírt látogatói papírt. Még mentek 1-2 kört de aztán ennyiben maradtunk.
kamu kamu hátán nekem pl sok kamuhirdetésem volt többször is fogtam velük kamuvevőt: beleegyezett hogy az első lépés hogy eljön hozzám beszélgetni aztán meglátjuk, végül kiderült, hogy nem akar ő semmiféle ingatlant venni, de különböző cuccal seftel és megpróbált nekem eladni ezt azt volt olyan aki kicsit illegális dolgot árult, és megpróbált rábeszélni hogy szegődjek el hozzá, látva hogy ügyes vagyok, biztos menne az is . egyszer bérlővel együtt árultam üzlethelyiséget, természetesen kamuhirdetéssel a Nagygyörgy Tibor építész testvére rájelentkezett, eljött hozzám, beszélgettünk és elsétáltunk megnézni, benn sokat hümmögött, töprengett, kérdezősködött a bérlőtől, majd mikor kijött, a járdán azt mondta, hogy nem is rossz, ráadásul a bérlő nem is tűnt kamubérlőnek
:) akkor nagyon kell. . Van amikor akkor lesz a tiéd ha nem ragaszkodsz annyira hozzá. Ráadásul most egy idealizált kép él benned amikor ott laksz akkor jön a valóság. Este ugató kutyák, reggeli fűnyírók a szomszédban reggel flexel a bácsi, csapkodják a garázsajtókat, járatják a motorokat, kocsma a közelben, ott áll meg a busz ami éjjel nappal jár.. stb stb. Én este is el szoktam menni a lakáshoz elmélázom nézelődöm. Üzlethelyiségnél is ott állok és nézem az emberek vonulási útvonalát.
Végül nem ezekből lesznek azok (többnyire), akik csak emelgetnek, mert időközben megy feljebb a piac? - Zuglói fejlesztések margójárahttps://www.youtube.com/watch?v=uq0iAriZ3s8
De, ez fent van a comon, csak a lakásoknál. Ez a Kóson van, jó hely. Csak egyelőre maradnánk a kertkapcsolatosnál. Árban tudunk feljebb is menni, csak legyen értelme, kapjunk valamit a pénzért.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link