Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Macus
Macus ma, 07:50
Előzmény: #8657  berlini
Hat megnezem majd en is a podcastot csak még nem volt idom , habar ahogy irod a muki forditva ulhetett a lovom mert ezeket a hulye is megmondta volna . Mindenesetre az is jo ha a concorde ilyen elso fecske es jonnek a tobbiek is a celaremelessel. 
berlini
berlini szombat, 21:14
Előzmény: #8656  Macus
Végig néztem a podcastot.
A Concordos elemző mondott pár érdekes dolgot:
- meglepte őt a tavalyi jó év, főleg a nagyon jó 4. negyedéves bevétel. 
Ugy látszik itt mindannyian zsenik vagyunkk, mert ezt mi már tavaly nyár óta tudtuk, a 4. negyedéves bevételt pedig mi is magasabbra vártuk mint az elemzők.
- büszke volt arra, hogy eltalálta a 4. negyedéves nyereséget. 
Nos, csak azért sikerült, mert a céltartalékolásnál alaposan melléfogott, igy az ellensúlyozta az általa nem várt jó összbevételt.
- elmondta, hogy idénre meglepték a menedzsment optimista előrejelzései. 
Itt már nyeritettem, úgy röhögtem. Optimista? 
Mik is voltak ezek az előrejelzések: 
9%-os bevételi növekedés? 
Lesz az jóval több is. 
A tavalyinál magasabb költség/bevétel mutató? 
Ez szégyen lenne, mert az elmúlt évek egy országon belüli vételei (Szerb, bolgár, Szlovén) A leánybankok egybeolvasztásánál magasabb átmeneti költségek után most jönnek a szinergiahatások. Hogy ezt nem látják a menedzsmentben? Meg azt sem, hogy végre be is indult ez a költségcsökkenés 50%-ről, már 44% alá. Nem fog megállni. Már csak azért sem, mert a bevételek 10% felett fognak nőni, mig a bérköltségek nem sokkal az infláció felett, azaz 5-7% körül és a fokozódó digitalizálódott ügyfélkapcsolati rendszer is csökkenő munkatársszámot indukál.
Egy ALDIs árurakodó biztosan jobban megérdemli a fél miliós nettó fizetését mint egy ilyen, aki nettő legalább 2 millát visz haza.
És be kell vallanom, hogy igazságtalan vagyok.
A Concorde még a jobbak közé tartozik.
Emlékszem egy francia magánbanki elemzőre 2016 körül.
Olvastam az elemzését.
Az árfolyam kb 6 ezer volt, a nyereség erősen nőtt.
Ő (egyedüliként) árfolyam felezést várt.
Meg volt adva az emailcime igy megkérdeztem, hogy tudna-e adni pár sarokszámot, hogy miből vezette le a nyereségfeleződést.
Nem válaszolt.
Azóta tudom, hogy van az a pénz....
Macus
Macus szombat, 18:04
Concorde celaremeles 30 ezer fole ! 
berlini
berlini péntek, 23:42
Előzmény: #8654  egy_kezdo
Kösz!
Nekem ez a Luminoros történet érthetettlen.
Több mint egy éve már, hogy  a főtulajdonos vevőt keres rá
Csányi célzgat rá, de a nevét nem mondja ki.
Ennyi dő után valószinűtlen, hogy lesz belőle valami, de a legvalószinűbb hogy nem lesz eladva. Különben már hallottuk volna, hogy a legjobb ajánlattevőkkel tárgyalnának.
egy_kezdo péntek, 22:37
Előzmény: #8651  berlini
Nincs még kirakva a felvétel, de nem volt szó Afrikáról és más konkrét akvizícióról sem. Ugyan nem mondta ki a CFO, de ráhagyta a Citi-s kollégára, hogy a Luminor az valószínűleg nem lesz meg. 
-
Sok meglepetés nem volt, van nekik 600 milliárd forint tartalékban akvizícióra ha szükség lesz rá, valamint 19 milliárd € nagyságú likviditás. Bulgáriában várnak növekedést 3-5 évig az euró bevezetése miatt, Ukrajna és Üzbegisztán húzhat még nagyobbat. Egyébként semmi erősebb piacmozgatót nem mondott. Srv lesz, de erről is inkább hallgatott. Szokásos konzervatív terelés, hogy legyen évközben tere a pozitív meglepetésnek....
Mi azt mondjuk, ha lesz béke Ukrajnában, akkor ezzel az osztalékkal az árfolyam 30.000 fölé kell menjen, sőt ez esetben a 40.000 sem zárható ki... 
berlini
berlini péntek, 22:32
Előzmény: #8652  herlas
A conference vall töjékoztató anyagat már olvastam délután, a hanganyag még nincs fönn. (leirat sem)
herlas péntek, 22:27
Előzmény: #8651  berlini
Egy idő után ide szokták feltölteni. A leiratot pont 1 hét után, a hangfelvételt talán korábban:
https://www.otpbank.hu/portal/hu/ir-prezentaciok
berlini
berlini péntek, 21:47
Előzmény: #8650  Macus
nem tudom.
A conference call felvételét vajon hol lehet megtalálni?
Macus
Macus péntek, 21:25
Írjak masik csoportban afrika fele kacsintgathat csanyi …. Lehet ennek valosagalapja?
egy_kezdo péntek, 00:48
Előzmény: #8648  egy_kezdo
*249-205 helyet 249-250 milliárd lett a profit.
egy_kezdo péntek, 00:43
Előzmény: #8634  egy_kezdo
A bevételi sor minden várakozást megvert 705 milliárd, az operatív nyereség szintén 408 milliárd. Sajnos a rég meghalt dédszülők nem létező hiteleit is céltartalékolták az Első Pesti Takarékpénztár idejéből, így csak 249-205 milliárd lett a profit. 
-
Viszont legalább vették a fáradtságot és leírták, hogy 964 vagyis 1000 forint a várható osztalék és a tőkeallokációról is írtak pár sort (köszönjük). Tehát van némi kapaszkodó, de nem túl sok.
Vélhetően még olcsón akarnak srv-t vásárolni és majd megvárják, hogy a geopolitikai kockázatok csökkenésével a piac magától átárazza a részvényt 8-10-es p/e szintre. 
Ez van, lehet ebből még nyár előtt 30.000 feletti árfolyam, de ezt elsősorban a béke megkötése fogja megalapozni (szerdán lesz az első ukrán-USA tárgyalás az araboknál). Erre az osztalékra sok shortot nem érdemes nyitni...
berlini
berlini péntek, 00:34
Előzmény: #8646  berlini
A 92 milliárdos céltartalék képzés fő oka az volt, hogy a banknál lévő orosz állampapirokra (135 milliárd) plusz 15 milliárdot céltartalékoltak, az eddigi 85 milliárdot megnövelve.
Az OTP lehet az egyedüli orosz államkötvénytulajdonos aki leirja annak háromnegyedét, miközben kapja a kamatokat.
berlini
berlini péntek, 00:14
Előzmény: #8645  berlini
Az  elemzői eredmény várakozás jött sajnos csak be. 249 milliárd adózott nyereség.
de az alapszámok jobbak lettek:
elől az elemzői várakozás/ a jelentés:
Bevétel: 678 / 706 (jobb mint az én 698 milliárdos várakozásom)
Költség: 297 / 296
Céltartalék: 61 / 92 (és ezért lett csak az elemzői átlag az eredmény.)
Tehát még az én pesszimista 80 milliárdos céltartalékolási becslésemnél is több lett. Ez a felesleges céltartaléktöbblet közel 100Ft-ot rontott a lehetséges 4200 Ft/részvény eredményből
berlini
berlini csütörtök, 17:36
Előzmény: #8644  Macus
egy-kezdő szokta mondani, hogy a gyj-nél fontosabb a sajtótájékotató és még fontosabb a conference call délután. Az utóbbin már többször elhangzott olyan infó ami hiányzott a gyj-ből (ill. az év zárójelentésből)
De én azért nem vinném tulzásba a várakozásokat.
Jön majd az óvatos, konzervativ duma.
Nem fogjuk megtudni, hogy ténylegesen mire számithatunk idén:
- tőkearányos nyereségként
- hitelezési növekedésben
- egyéb bevételek alakulásában
- egy orosz-ukrán béke esetében a leányvállalatok vonatkozásában (fejlődés, céltartalékok felszabaditása stb.)
Annyit mondanak majd ami alulmulja majd a legrosszindulativabb elemzői várakozást is.
Jellemző erre a ROE mutatót illető várakozás.
Rendszeresen 20 alatti menedzsment várakozás, amit a gyakorlatban 25 fölé teljesit a bank.
Hiányzik egy tökösebb kiállás például az elemzői konszenzust illetően.
Közel 20 elemző értékeli a bankot és abból a többség olyannyira nem találja el a banki eredményességet, hogy az már az alapvető számtani műveletek hiányára mutat rá.
Ne felejtsük, az elemzők tavalyra átlagban már 1000 milliárd feletti nyereséget várnak, de a következő évekre még az infláció mértékében sem számitanak nyereségnövekedésre
Macus
Macus csütörtök, 15:25
Előzmény: #8643  skl87
Értem én.... utána jönnek a nyilatkozatok. Engem az érdekel hogy ott mondanak e valamit. 
skl87 csütörtök, 15:22
Előzmény: #8642  Macus
Holnap a Q4 jelentésen kívül semmi másra nem kell számítani.
Macus
Macus csütörtök, 15:18
Mit vártok holnapra? nem számok tekintetében ez már tudjuk nagyjából.... hanem egyéb információkat.... SRV? akvizíció? extra oszti? Mi jöhet: luminor igen / nem .... egyéb akvizíció igen / nem .... extra oszti igen / nem, illetve az előzőektől függően SRV emelt igen nem..... Nyilván luminor összejönne akkor is marad 1000 mrd akvizícióra szóval kisebbekre marad pénz, ha nem akkor 2 ezer mrd van csőben abból vagy még nagyobb bankot nézett ki a papi vagy ha nem és ez egy nagy HA , akkor kell kezdeni valamit a pénzzel. Itt jön képbe SRV vagy extra oszti. Kinek mi a várakozása? Holnap izgi lesz.
berlini
berlini csütörtök, 08:44
Összejöhet a 288 milliárd a Q4-re, de ahhoz nem 80, hanem 50 milliárdot kellene céltartalékolni. Ez leginkább csak döntés kérdése.
Márcsak azért sem kellene most - az általam is jósolt - 80 milliárdot céltartalékolni, mert a béke esélye (lehet hogy az ukránokra nagyon hátrányos) nagyon megnőtt.
Igy az orosz állampapirokra meg az orosz-ukrán hitelekre csökkenteni fogják majd az év folyamán a céltartalék állományt. 
Visszairások lesznek 100 milliárdos  nygaságrendben.
Akkor meg minek előtte emelten céltartalékolni?
wawa2 csütörtök, 08:03
Előzmény: #8636  Fundaman
Dél-amerikában nem lehet bankot venni? Nyilván terjeszkedni kellene olyan helyen, ahol van növekedési lehetőség.
nemoland csütörtök, 07:56
Előzmény: #8637  maxhell
Tavalyról =a 2023-as eredményből) a Luminoros indikatív ajánlat fedezésére "bennmaradt" 2mrd Eur kb. 7-800 mrd HUF. 
a 2024-es kb. 1050 mrd-ből is ha marad 6-700 mrd HUF akkor is kb 1300-1500 mrd HUF nyereség tömeg amiből az eddig évente kifizettett. 150mrd osztalé+ 3*60mrd  srv /300mrd HUF elég nevetséges lenne, de talán még a dupla 500mrd is ( ami kb 1600/részvény lenne) mondjuk 2*60srv-vel megtámogatva.....
1500-ból 620 kifizetése is gáz, ha nincs felvásárlás......akár 2000HUF/rv is simán beleférne 600mrd oszti + 2*60 srv és akkor is benn maradna a Luminoros indikatív összeg plessz 1 évre.....egyszerűen elkerülhetetlennek tűnik egy nagyon magas osztalék......hacsak ki nem találnak valamit a "konzervatív" fejjel.....
Marika113
Marika113 csütörtök, 07:41
Előzmény: #8637  maxhell
Évente 10 millió rv-t kivontak volna. Más lenne a szemüveg. :) Keret volt rá.
maxhell csütörtök, 06:26
Előzmény: #8636  Fundaman
Abszolút. Viszont ehhez cégpolitika, stratégia váltás, változtatás kellene, amire vajmi kicsi az esély. Pedig lehetne úgy is, valós példa a Telekom. Számottevő tulajdonosi nyomás nélkül maguktól nem valószínű, hogy belátják ezeket a dolgokat. esetleg morzsákat dobálnak a kicsiknek, de mint általában véve itthon nem a kisrészvényesek érdekét nézik. Talán nem is véletlen, hogy ilyen szinteken van a magyar tőzsde, és tőzsdei cégek értékeltsége. Hót :D kiszámíthatatlan minden, de az biztos, hogy minden előrébb való még akkor is, ha a cég már megtehetné pl. a magasabb osztalékot. És mindig meg van magyarázva, hogy most miért nem lehet magasabb részvényesi juttatást adni. Kérdés, meddig tudják visszatartani ezt az irdatlan mennyiségű pénzt a cégben tartani és nem dolgoztatni.
Fundaman csütörtök, 04:40
Segítek Bencsiknek megírni a szokásos sótlan beszámoló értékelését. Ja nem kell, bent van a fiókban, majd felolvassa ugyanazt amit az elmúlt 10 évben. Konzervatív tőkepolitika, aktívan figyeljük az akvizíciós lehetőségeket, majd fizetünk osztalékot ha javul a külső környezet, szokásos blablabla. Volt már olyan hogy felbeszélte egy kicsit is az árfolyamot?
Tavaly is azt hittük a 2023-as eredmény után már nem lehet tovább sumákolni az OTP-ben bent álló profittal, hát sikerült. Miért is nem vett mondjuk a luminoros bohóckodás helyet saját részvényt az OTP és duplázta volna meg a rá szánt 1000mrds összeget azóta? Miért nem vette vissza a cég felét mondjuk az elmúlt 5 évben akciós áron és lenne mondjuk most 8ezer a papíronkénti EPS. Szlovén kerekítési hiba méretű bankra van 400 mrd, miközben volt hogy az egész bankcsoport nem ért 2ezret. 
Akkor kell venni bankot amikor van eladó? Hát nem, azt kell venni ami jobban megéri, a befektetők pénzét kell maximalizálnia, nem a bank méretét. Ha ilyen látványosan nem tud vele mit kezdeni, akkor vagy ki kell fizetni osztalékként, vagy srv, ennél bármi jobb. Nincs is jobb mint a Fidesz választások előtti osztogatását teli kasszával várni, jön a következő einstand, majd bemondja a hombárfej. Ha van 95%-os népszerűségű döntés na az a banki különadó, az más kérdés hogy idáig az ügyfelek fizették meg ugyanúgy, de a végtelenségig ezeket se lehet átterhelni, a fiatalabb generációk körében látványos a klasszikus drága itthoni bankok piacvesztése.
A menedzsment a fő probléma OTP-nél továbbra is, az orosz háborúról, Orbán ámokfutásáról nem tehetnek, az azokból adódó diszkont árazáson való saját részvény bevásárlás elmaradása a végtelen bent álló profitból érthetetlen ostobaság. Pont ennyire érdekli őket az átlag részvényes és a részvényárfolyam.
Továbbra is egy logikus magyarázatot látok Csányi viselkedésére. Ő minél nagyobb bankot akar, nagy hatalmat, óriási likvid pénz feletti mozgásteret. Srv, osztalék ugye csökkentené ezt. Neki az OTP kb csak erről szól (MLSZ elnökség is), a vagyona töredéke van ebben. És az ebből származó hatalomból, politikai bekötöttségéből építgeti a saját cégcsoportját. 
Mikor merne összeveszni Orbánnal OTP érdekében, vagy elvinni a céget itthonról, miután lassan a bankcsoport töredékéért felelős a magyar operáció? Még akkor se vinné el ha épp EU-ból léptetne ki minket Orbán. Hernádi ugyanez, még a benzinárstopot is megvédte annyira a MOL részvényesek érdekeit nézi.
Meddig fog ülni kiskirályként Csányi pár százaléknyi papírral az OTP nyakán, benyomja a fiát a helyére ha nyugdíjba megy? Javaslom az Unicredit vagy bármely amerikai bank vezérének a leigazolását az ottani dupla béréért illetve egy masszív részvényárfolyamhoz kötött opciós javadalmazással.
SZ1G
SZ1G csütörtök, 01:33
Ott a Pont!!!
+++
egy_kezdo szerda, 23:59
Erste 244 milliárdot vár Q4-re. A piaci konszenzus átlaga 249-250 milliárd, a maximum pedig 288 milliárd. A minimum 202,7 milliárd. Nálunk az ukrán adó miatt 300 milliárd körüli a számolt eredmény, a 4000 ft/rv-hez Q4-ben 294 éves szinten 1120 milliárd kell. 
-
Saját részvényeket tessék szépen bevonni és továbbiakat vásárolni. Osztalékpolitikát meghirdetni és követni az Unicredit, Telekom stb részvényesi értékteremtést, ezek legyenek a menedzsment bónuszok alapkritériumai. Akvizíció vagy lesz vagy nem, valamikor majd igen, de ezzel nem lehet idén is elterelni a 30 éve a pénzükre várakozó nagyrészvényesek figyelmét. Tisztelt menedzsment, a részvényeseknek most már az éves nyereség legalább felét srv és osztalék formájában ki kell fizetni és pont! 
Előbbi esetben azt egy orosz-ukrán békével megtámogatva az árfolyam már nem tudna 40.000 alá esni….
Üdvözlettel, egy_kezdő
berlini
berlini szerda, 17:15
Előzmény: #8629  berlini
Az erstebank kiadta az OTP 2024 Q4-re vonatkozó előrejelzését.
https://www.erstemarket.hu/tartalom/216129/eros-evet-zarhat-az-otp-20250305
Várakozásuk:
Bevétel: 691 milliárd
Költség: 294 milliárd
céltartalékolás: 78 milliárd
Adózott eredmény: 244 milliárd
Miután - helyesen - leirta, hogy az ukrán bankok 50%-os rendkivüli bankadóval adóznak és az OTP eddig a felét vonta le csupán az első 3 negyedévben, ezért ezt egy korrekcióval én is módositottam az egész évre. Igy a 4. negyedéves eredmény várhatóan negativ lesz..
Bevételi számokban én kicsivel többet, költségszintben 40% alatt, igy kevesebbet várok. 
Céltartalékolásnál hasonlók a várakozásaim. Igy: adózott eredmény 258,2 milliárd lenne.
Ez egy éves 1068 milliárdos eredményt jelentene, ami kb 4000 Ft/részvény.
tehát kevesebbb mint az egy hónappal ezelőtti 4100Ft-os várakozásom.
Ennek fő oka az Ukrán különadó.
OTP-bankok2024 Q4: bev:költségop.ny.céltar.adózott nyer.
OTP Core2381181204064
OTP alapkezelő1331026,4
Merkantil84412,4
OTP-bolgár992871850,4
OTP-szlovén662739229,6
OTP-horvát411823117,6
OTP-szerb411625119,2
OTP-albán135815,6
OTP-montenegro135,57,50,55,6
OTP-üzbég391326219,2
OTP-orosz9525701742,4
OTP-ukrán249154-6,2
OTP-moldova7,543,512
összesen:697,5275,542280,5258,2
berlini szerda, 17:12
Törölt hozzászólás
Macus
Macus 2025. 02. 21. 15:28
Előzmény: #8622  berlini
Ez a mondat tetszik : Ez pedig az elemző óvatos — úgy szoktuk mondani, hogy konzervatív — megközelítését sugallja.
Óvatos célár 28000 ergo kissé alálőtték, nekem jó :) Szerintem 28500 a célár , de 28al is kiegyezek.Béke miegymás esetén 30k
berlini
berlini 2025. 02. 21. 14:59
Előzmény: #8626  berlini
Inkább megnéztem most.Az előző év ( 4 negyedév) számai (trendje ) alapján az alábbiak a leánybankonkénti várakozásaim:
A céltartalékoláson a várakozásomon felüli számokat irtam, igy az éves céltartalékolás meghaladja majd a 140 milliárdot 2024-ben. (Remélem nem lesz ennyi és akkor a 289 milliárdos nyereség egy kb 4100Ft/részvény nyereséget ad az egész évre, 10%-kal meghaladva a 2023-as nyereséget)
OTP-bankok 2024 Q4: bev: költség op.ny. céltar. adózott nyer.
OTP Core 236 116 120 40 64
OTP alapkezelő 14 2,6 11,4 1 8,32
Merkantil 8 3,8 4,2 0,5 2,96
OTP-bolgár 97 26 71 5 52,8
OTP-szlovén 65 25 40 1 31,2
OTP-horvát 39 17 22 1 16,8
OTP-szerb 41 15 26 1 20
OTP-albán 13 5 8 1 5,6
OTP-montenegro 14 5 9 2 5,6
OTP-üzbég 40 11 29 2 21,6
OTP-orosz 101 24 77 17 48
OTP-ukrán 24 8 16 4 9,6
OTP-moldova 8 3,3 4,7 1 2,96
összesen: 700 261,7 438,3 76,5 289,44
Marika113
Marika113 2025. 02. 21. 11:31
Te is tudod, hogy csak OTP és Wabim van. 
Marika113
Marika113 2025. 02. 21. 11:31
Elolvastam, fölötte kell lennie ha van eszük. Piac áraz. :)
berlini
berlini 2025. 02. 21. 11:29
Előzmény: #8624  Marika113
Én itt irtam most egy féloldalas levezetést. 
Majd megnézem a trendeket a leánybankoknál és abból megpróbálom pontositani abevételi és költségszámokat (A hétvégén számolgatok majd)
Ezzel együtt ez egy kb 2 oldalas lesz.
Nagyon furcsálnám, ha Miró úr nem végezte volna mindezt el. 
Tehát leánybankonként, és az olvasó számára lekövethetően.
Marika113
Marika113 2025. 02. 21. 11:21
Bankokat rátehette volna mondjuk, hogy melyik, melyik bank.
Marika113
Marika113 2025. 02. 21. 11:21
Ez az elemzés. Én Erstés vagyok én se látom.
Marika113
Marika113 2025. 02. 21. 11:19
Előzmény: #8621  berlini
990 milliárd fölött kell lenni, ha van eszük.
berlini
berlini 2025. 02. 21. 11:08
Előzmény: #8618  Macus
https://www.erstemarket.hu/tartalom/215444/ket-abra-a-ma-megjelent-otp-celaremeleshez-20250220
Itt van leirva, hogy a 28 ezres célár hogyan jött ki:
"Ezek alapján becsülve a célárat mind a két esetben a 28.000 forintos, becsült osztalékhozam alapján számított új 12 hónapos Erste célárnál magasabb értéket kapunk."
A cikkben mutatnak 2 grafikont, ami szerint az OTP fair értéke a jelenlegi  felett van kb 50%-kal.
Sajnos nem látom a részletes elemzést. Gondolom az fizetős, de ha valaki abból be tudna ide másolni pár bekezdést azt nagyon megköszönném!!!
berlini
berlini 2025. 02. 21. 11:02
Előzmény: #8618  Macus
https://www.erstemarket.hu/tartalom/215378/a-magyar-gazdasag-allapotahoz-kepest-eros-gyorsjelentesek-varhatoak-a-4-hazai-tozsdenagyagyutol-20250219
Ezserint a cikk szerint:
"Az OTP profitja 14 százalékkal emelkedhetett a 4. negyedévben. A bank járul hozzá a legnagyobb mértékben a nyereséghez, megközelíthette az 1000 milliárdot a 2024. évi nyeresége."
hogy jön ki ez az 1000 milliárdos nyereség, ami kb megfelelne a 2023. évi 990 milliárdos éves adózott nyereségnek?
Ha a 2024 Q4 eredménye 15%-kal mulja felül az egy évvel korábbit, akkor ez kb 153 milliárd lesz., 
Igy összesen Q1+Q2+Q3= 820-zal számolva, az éves adózott nyereség: 973 milliárd.
Ez viszont nem 1000 milliárd közeli és rosszabb mint a 2023. évi éves eredmény.
Tételezzük fel, hogy a 15%-os nyereségnövekedést nem jól számolta a cikkiró és az 1000 milliárd körüli eredmény jött össze. (Csányi nagyon nagy marha lenne, ha a 2023. évi nyereséget alulmúló eredményt hozná ki tavalyra, miközben az első 3 negyedév bevételi számai, a fajlagosan 40% alő csökkenő költségszint (költség/bevétel) még emelt céltartalékolásnál is 1000 milliárd feletti éves eredményt hozna. (És hozni is fog szerintem.)
De mennyit is kellene céltartalékolni ahhoz, hogy "sikerüljön" 1000 milliárd alatt tartani a tavalyi nyereséget?
Bevétel várhatóan:
Q3: 676 milliárd ft volt.
Q4: a 4. negyedév az alapkezelők miatt a 3. negyedévhez képest általában kb 4%-kal növelt bevételt mutattak az elmúlt években. Igy szerintem jó becslés a 700 milliárd ft.
Költségek:
Q3: 260 milliárd Ft
Q4: tegyük fel, hogy béremelés nem volt és az alapkezelői jutalékok felét kiosztották prémiumként.
Azaz: 260 milliárd +12 milliárd =272 milliárd Ft. Kereskitsünk 280 milliárdra, mert a költségekben benne vannak szoftver fejlesztések és egyebek, amelyeknél nem tudjuk, hogy időarányosan el lettek-e számolva a korábbi negyedévekben.
Operativ eredmény:
Q4: 700 - 280 = 420 milliárd.
Céltartalékolás:
Q3: 35 milliárd Ft
Q4: sötét ló. Bármi lehet. De ahhoz hogy kijöjjön az éves Erstebank által számitott max 1000 milliárdos adózott nyereség és az adóteher kb 20%, ahhoz 195 milliárdos céltartalékolás kell.
Tehát 420 milliárd - 195 milliárd = 225, ebból 20%-os adó : minusz 45 milliárd. Igy adózott nyereség: 180 milliárd, ami a teljes éves 1000 milliárdos eredményt hozná ki.
Mennyire reális a 195 milliárdos céltartalékolás?
Olvastunk bárhol nemteljesitő hitel megugrást?
Nem.
kockázatos állampapirállományra kellene most egyszeri céltartalékolás tenni? (Pld orosz papirok) 
Nem. (Sőt ott visszairások lesznek idén 100 milliárdos nagyságrendben, ha összejön a béke.)
2022-ben az OTP hatalmasat céltartalékolt. 178 milliárdot
Ebben számitásba vette, hogy az orosz állampapirokon kivül az orosz-ukrán leánybankokhoz kihelyezett anyabanki kölcsönök elvesznek és a leánybankok is tőkevesztést szenvednek. 
És most azt feltételezi valaki, hogy a 2024 Q4-ben (miután az előző 3 negyedévben 66 milliárdot céltartalékolt) jön egy 195 milliárdos céltartalékolás?
Vagy elszámoltam valamit, vagy valaki itt nagyon hülye az Erstebanknál. (pontosabban megvan nevezve, Miró Józsefnek hivják.)
Vélemény?

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek