Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bandita szombat, 19:29
Nekem ez ismerős:
Az érvelés, szóhasználat, a mérhetetlen lexikális tudás-történelem ismerete, hadarás...
Placi, te vagy az?
https://24.hu/belfold/2025/03/29/tisza-12-pont-aktivistak-magyar-peter-tamadas/
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish szombat, 18:19
Előzmény: #242991  Bianco

Az egész nagyon település függő! Én balatoni gyerek vagyok, emiatt látom, hogy a lenti "élet" gyakorlatilag a 10-20 évvel ezelőttihez képest teljesen felfordult, megváltozott, sajnos negatívan.
Nagyon sokan kizárólag csak nyaralni, pihenni, vagy pénzt csinálni vettek ingatlant utóbb így a drága falvakban az idősebb generáció van inkább, a pénz és a kivagyiság minden józan észt nélkülöző "tettekre hajtja a népet: egymást jelentgetik fel minden sz@rért, tájba nem illő objektumok nőnek ki innen onnan, a szomszédod 3 méteres betonfallal keríti körbe magát...
Én itt írtam párszor  - amit Szarvas Norbi is említett, hogy a Vértes - és Gerecse vonulatai között van még nagyon sok kis szép, eldugott falu, viszonylag közel az autópályához és Budapesthez. Itt még be lehet vásárolni indián mentes övezetben.
A kockázat miatt szerintem érdemes pihentetni a Balaton témát, ahol nagyon sokan már a külterületre mennek lakni.
Az A és B verzió egyike sem árfelhajtó, és a szabad ingatlanvásárlás (Magyar állampolgárnak, Magyaroszágon) korlátozásának kockázata érdekes kérdéseket vet fel.
berlini
berlini szombat, 18:06
Előzmény: #242988  FatFIRE

Ha elolvastad volna amit irtam, akkor megértetted volna, hogy a ház nem lepukkant.
A ház előtt forgalom zaja nem hallatszik be a lakásba, pedig a nyilászárók igencsak cserére érettek.
Ha értenél egy picit az ingatlanfejlesztéshez, akkor azt is tudnád, hogy egy nagy belsőudvaros (amúgy a lakás 2 nagy szobája utcai) házban egy kisméretű liftet már 10 millió alatt lehet telepiteni, igy annak egy lakásra jutó ára elenyésző a felújitáshoz képest.
De a legnagyobb tévedésed abban áll, hogy azt sem vetted észre, hogy az általad megvetéssel emlegetett Zugói lokáció egy hasonló méretű (de újszerű) lakásának ára 60%-kal magasabb. Tehát mindaz ami  hátrányként igaz a baross téri lakásnál (leirtam a fő tényezőket) az bizony már be van árazva. Azért csupán 100 millió a becsült forgalmi érték és nem több.
berlini
berlini szombat, 17:43
Előzmény: #242987  Placi82
Nos én normálisan érveltem, azaz nem volt se "okoskodó", se "arcoskodó" jelző nálam.
Ez már elég lenne, hogy ne olvassalak tovább, de mégis.
irsz egy oldalt, de nincs válaszod arra, hogy mi lett volna 2008-ban és főleg 2020-ban az a monetáris és foskális politika, ami hatékonyabb lett volna.
Le vagy ragadva a középkorban, amikor a papirpénz megjelent és igy el lehetett kerülni az arany drága és kockázatos szállitását.
Akkor persze hogy főbenjáró bűn volt több igérvényt kiállitani mint amennyi az aranyfedezet volt.
Ma, egy-egy válságos időszak leküzdésének elfogadottan a relative legykevésbé veszélyes módja, a pénz szaporitása anélkül hogy az áruk és szolgáltatások és a kereslet egymással minden időben szinkronba lenne. 
Hogy ennek vannak káros mellékhatásai azt mindenki tudja. Infláció, eladósodás.
Meg van erre is a megoldás. A gazdasági növekedés idejében a növekvő költségvetési bevételek egy részéből szép lassan az adóságot legalább relative (GDP arányosan) csökkenteni.
Bianco szombat, 17:40
Előzmény: #242995  FatFIRE
En a fapados  utazasi szokásokat kihagynám a képletből, nekem úgy tűnik, h sokan élnének szivesen a Balatonnál.  A velencei régió pedig már lassan aglonak számit, akár napi bejárás is abszolválható, gyakran kedvezőbb kondíciókat kínál némelyik külvárosi kerülethez képest.Nyilván nem véletlenül fontolgatják a szigoritást. 
FatFIRE szombat, 16:26
Előzmény: #242991  Bianco
A Balatont és Velencét én teljesen elengedném. Az utazási trendeket érdemes figyelni: a fapadosokkal olcsóbb lett a repülés és közelebb került a világ, a fiatalok inkább a tengerpartokat részesítik előnyben, a Balaton fénye pedig egyre fakóbb, a szezon is rövidebb, a programkínálat szűkös. Budapesttől pedig túl messze van mindkettő, ha a bejárás lenne a cél.
Agglóból én csak a budai részt nézném, azon belül is Budaörs, Nagykovácsi, Budakeszi, Solymár kifejezetten jó adottságú telkeit, akkor is, ha drágák. A települések már így is szinte megteltek,  a telekkínálat szűk, a vásárlóerő ezen a területen erős. A kérdés nem az lesz, hogy mennyibe kerül a telek, hanem hogy van-e.
Placi82 
Az USA már mos kényszerpályán van, az államadósság már csak magasabb kamatszinten finanszírozható. Hogy a dollár megtarthassa vonzerejét és az amerikai államadósság elfogadható szinten is finanszírozható maradhasson, kénytelenek megállítani az eddigi folyamatokat. Ez mindig fáj egy kicsit, de nincs más út.
Bandita
Nem biztos, hogy átlátod, mekkora hülyék vezetik most Európát. Pedig az "eredmények" egyre nyilvánvalóbbak.
Bandita szombat, 16:11
Egy pici Trump dicséret, egy adag eu hülyézés, és máris felhúzza a szoknyáját. 
Ez a baj a mai lányokkal, egyből szerelembe esnek.
Vodafonelive
Vodafonelive szombat, 16:08
Előzmény: #242984  hunball2
Nem de dolgoztam külföldön összesen 11 hónapot 3 országban. Már erős előkészületek alatt van. Kiderül hogyan vagy mi lesz, lassan már csak a várakozási időszak kezdődik.
Placi82 szombat, 16:02
Előzmény: #242990  FatFIRE
LoL. Egyszer az életben igaza lesz lacikomyhanak. Bár ő ezt sértésnek szánta.... De tényleg egy alomból való vagyunk, (csak te "jó" családba születhettel. , én meg nem. (meg engem kevésbé érdekel a hazai politika, inkább a globális geo és gazdasági politika.. ) De az agyi kapacitasunk, és gondolatvilagunk, logikus, és cui prodest elv  alapján tényleg egy "alom" vagyunk.😀
Igen, Trump vámjai sem, se Musk koltsegcsokkenteseit se jó kedvükböl hozza USA új adminisztrációja ,probal változtatni egy másik gazdasági modellre.... Jól látod. Meglatjuk.... 
(De, EU vezetése, tényleg no komment.... ) 
"Biden" út már nem járható tovább semennyire sem, másik ösvényt keresnek... 
Bianco szombat, 15:49
Szeretnék kérni egy A vagy B választ, ki melyik verziót valószinüsiti az alábbi témában.
Aglo bizonyos tájegységei,Velence, Balaton röghözkötöttsègi ,ingatlanszerzesi,eladási korlátozások belengetése kapcsán. Amennyiben ez megvalósul ,persze..
A.verzio :most kell vásárolni az adott szegmensekben, mert később már nem nagyon,vagy csak nagyon korlátozottan lesz rá lehetőség...
B verzió: öngyilkosság most vásárolni, mert a kesobbi esetleges korlátozott eladasi lehetőség miatt durva árcsökkenéssel kell kalkulálni...
Természetesen az a kiindulási alap,h meglépik valamilyen formában, ha mégsem,akkor nyilván okafogyottá válik a kérdéskör.
Tehát inkább A v inkább B? Ha két sorban kifejtenétek, azt külön megköszönném.
FatFIRE szombat, 15:34
Előzmény: #242989  Placi82
A párhuzam kizárólag a vállalkozóként történő könnyű pénzkeresésre vonatkozott. 
Azzal egyetértek, hogy ekkora mennyiségű, sok éven át hulló helikopterpénzből óriási problémák lesznek. Trump az egyetlen hosszú ideje a nyugati világban, akinél látható, hogy van felelősségérzete és próbál változtatni. Az EU vezetése ehhez képes hatalomvágyó hülyék kontraszelektált gyülekezete.
Placi82 szombat, 15:27
Előzmény: #242988  FatFIRE
Öreg hiba párhuzamot vonni bármivel, szó szerint mondom BÁRMIVEL ami 2000 ben történt, vagy 2005 ben vagy ezek előtt.
Trichetnek lesz igaza.... (EKB volt elnöke) 
FatFIRE szombat, 15:16
Előzmény: #242970  Placi82
FIRE felé tartó vállalkozóként mi azért örültünk ennek a sok helikopterpénznek, de tény, hogy később ezért sokan fognak keményen fizetni. Ugyanúgy voltunk ezzel az időszakkal, mint a 2000-es évek első felében beinduló devizahitelezéssel és a rekordszintre szökő építőipari teljesítménnyel. Tudtuk, hogy az őrület csak pár évig tarthat és azt is, hogy rengetegen pórul járnak vele. De nekünk könnyű és jó pénzkeresetet jelentett.
berlini 
Kisbefektetőként ehhez néhány gondolat:
Érdemes minden befektetésnél átgondolni, kit tekinthetünk célcsoportnak és mik a lehetséges motivációi. A Baross téren levő lakásotoknál is érdemes ezt végigsakkozni. Már csak az a kérdés, hogy ki akar lakást venni egy Baross téri, másodikon levő, lift nélküli, lepukkant társasházban 140 millióért (felújítva)? Ez még akkor is elég nehéz ügy, ha a lakás kimondottan jó elosztású. A lift hiánya eleve kizárja az adott lokációban hasonló nagyságú ingatlanok iránt érdeklődők többségét. Az árak a Palotanegyedével versenyeznek, de a lokáció ahhoz képest külsőbb, sokkal kevésbé elegáns és a lakosság is lepukkantabb, ami a házakon is látható. Ha a Baross térre nyílik, akkor zajos és büdös, ha a belső udvar felé, akkor eljárnak az ablakok alatt a szomszédok. Mennyiért lehet ott kiadni egy második emeleti, lift nélküli lakást? 4 ezer forintos havi négyzetméteráron? Bevállalod a felújítással járó macerát 30+ éves megtérülés reményében? Úgy, hogy borítékolhatóak az ilyen lepukkantabb társasházak nagyobb összegű felújítási munkálatai, amiről a már 40 éve ott lakó emberek a nagyobb összegű célbefizetések és az emelkedő közös költség miatt hallani sem akarnak? 
Szóval én lépnék onnan, minél hamarabb.
Placi82 szombat, 14:48
Előzmény: #242972  berlini

Vacak tulipánhagyma effektus is egy szűk lokacioban pár 100.000emberrel  1623 körül indult el és mire véget ért a 5-6000guldent érő tulipán hagyma effektus MMT, akkor 1637es évek eleje  lett. 14 év vazze.  Akkoriban!!! 
okoskodsz, és ráadásul, még arcoskodsz! Egy ciklus nem sok év általában 7-10 év. Most eltorzitottak, ilyen még ilyen globálisan meg nem volt. Történelembe se, Római birodalom tol a harmadik birodalomig se... Hiába nyomod a süket vakkert precedens sincs rá. Se Bretton Wodds előtti évszázadokban se utána valo évtizedekben 2009 ig . Nincs, zéró, nulla, nihil, semmi. Ergo lof. szt se tudunk róla.. Te meg főleg nem a a mellekhatasokrol amit meg nem is  érzünk(annyira) .... Olyan mint egy kísérleti oltás, vagy gyógyszer Vagy szívizom gyulladasod lesz tőle és infarktusod, vagy hatásos lesz  és segít, vagy semmi haszna. De idő kell hozzá.... 
És ez nem gyógyszer hanem egy új világ. Egy új monetáris politika.... Itt nem 5 év a kifutasi, kísérleti idő!!! 
Trump is azért kaplodzik itt a vamokkal mert 6%kulker hiány, 6% áll háztartási hiany, 130%GDP államadósság melett úgyse tartható 2-3 évnel tovább jelenlegi rendszer.  Próbál valami mást.. Hát majd kiderül.... Jobb mint várni. 
Autoipar meg hagyd, tönkretette azt már az EU neolib sotetzoldek, és vörös ok sikeresen. És úgy is meg van b.szva EU autóipara, vegyipara, nehezipara, etc.... Gondoltam szólok, látom magadtól nem jöttél rá... 
Csak elodazták amiről beszélsz..... 
Sok zombi cég életben maradt életben  és eleszivta az élettetet a versenyképesek elől. Ez speciel Mo is igaz. Enbloc az egész nyugati világra.... 
De hagyjuk... 
Placi82 szombat, 14:48
Előzmény: #242972  berlini

berlini
berlini szombat, 14:42
Előzmény: #242978  Moka_Brikka
én is úgy gondolom, hogy a drágább ingatlanoknál jelentősen megnőhet az értékesitési idő, különösen, ha a piaci árszinvonal tetején van hirdetve.
De ezeknél szerintem az eladók bekalkulálják, hogy nem egy-két hónapon belül lesz vevő rá.
hunball2 szombat, 14:34
Előzmény: #242982  Vodafonelive
Te külföldön élsz? Én anno voltam, Amsterdamban, 3 évet. Jó volt, de személyes okok miatt hazajöttem. Szerintem én nem bírnám a külföldet, max csak pá hónapra időnként.
hunball2 szombat, 14:33
Előzmény: #242977  berlini
Egyébként ha azt vesszük, hogy a panelünk is drágult, elég sokat, akkor nem távolodtunk ettől a kívánt ingatlantól, vagy legalábbis nem olyan sokat. Nehéz tudni, mert nem követtem annyira a panel árakat. De mi most már a lakótelepen a kurva szarokat adják 45-ért, míg 1-2 éve az volt a teteje. Tehát ha az drágult 5-10 milliót, meg ott a PMÁP, akkor nem olyan nagy a kár. Egálban nem vagyunk, de nem.olyan vészes.
 A baj még ott van, hogy megint a feleségemmel küzdök. 2023 vége: szerintem 100-at ér, a feleségem szerint max 90-et, a tulaj kér 140-et. 2025 tavasz: a feleségem megadná a 120-at, a tulaj 140-et kér. Én meg nem látom tisztán, de akár meg is adnám a 140-et, csak legyen már egy gonddal kevesebb.
Vodafonelive
Vodafonelive szombat, 14:09
Előzmény: #242974  hunball2
Talán ez a legnehezebb döntés. Végig ott lobogott előttetek a külön ház (vagy iker) és a kert gondolata. Vajon ugyan ilyen boldogok lennétek kint is? Ha külföld akkor merre? Nem feltétlenül kell újrakezdeni mindent. A gyerekek jövője gondolom a tét, ha azt gondolod itthon lesz változás akkor el kell szomorítsalak.
lacikonyha szombat, 13:59
Előzmény: #242978  Moka_Brikka

nekem volt jó pár nagy értékű üzletem, aminek a nyélbeütése nem vett sokkal több időt igénybe mint egy telefonhívás
legalábbis a döntés meghozataláig, a technikai teljes lebonyolítása már hetek vagy hónapok is lehetnek
az utolsó -900 millió feletti - ügyem 19 őszén is ilyen volt, amikor meghallottam a lehetőséget rögtön tudtam kit kell felhívni aki ismer olyat akinek kell  egy ilyen és van hozzá kedve és ereje is
már hónapok óta a piacon volt amikor hozzám eljutott a híre
.
szóval lehet átlag értékesítési időről beszélni
de nagyon nem mindegy hogy az a 150 milliós portéka hol van, miféle, és milyen felkészültségű az értékesítést illetően aki keresi rá a vevőt
.
ha az a koncepció hogy a portékának magának kell eladnia saját magát egy netes hirdetés segítségével, az is lehet egy opció
.
az átlag értékesítési idő olyan mint a bikini: sok mindent megmutat,de a lényeget takarja
de nagyon jó hogy van a bikini, nagyon nagy kár lenne ha nem lenne

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek