Az egyszeri tételek miatt nagyon jó lett a negyedéves jelentés. Az EBITDA 762 ezer euróval, 10%-kal, az adózott eredmény pedig 576 ezer euróval, 16%-kal haladja
meg az előző év hasonló időszakát. . Viszont az éves előrejelzés némi csökkenéssel (~4%) számol a '23-as eredményekhez képest, habár a '22-eshez képest még így is 26%-kal magasabb.
Én 8.9-en álltam, de látva, hogy folyamatosan veszik nagyobb pakkokban 9.1-9.2 között, végül feladtam és 9.2-n megvettem amennyit akartam. . Szépen megindult, gonodolom 10 körül lesz egy kis pihenő.
9,4 EUR: Éves csúcs! A lakóház projekt és az OTP-s árjegyzés azt hiszem jót tett az árfolyamnak és a forgalomnak is. Már csak egy MVM-s kármentesítés kéne. Bár azt biztos tovább húzzák, pláne, hogy megint osztalékelőleget fizetnek.
A múlt hét elején panasz tettem a téves (+5%) osztalék adó levonás miatt. Választ még nem kaptam, de nekem is visszautalták EUR-ban az 5%-ot. Gyanítom, hogy a NAV-nak utalt "külföldi" 15% adó után, nem találtak a NAV-val kettős adóztatást elkerülő egyezményt, ezért, jött az 5%, mint USA esetén. Remélem az OTP-s panaszommal másoknak is segítettem visszakapni a téves levonást-
Újabb fejleményként egy hónappal az eredeti osztalékfizetés után, rejtélyes okokból az OTP mégis elküldte az 5%-os levonást, részvényenként 0,035 eurót. Érdekes.
Megjött az igazolás az osztalékról az OTP-től, úgy számoltak hogy külföldön levont adómérték 15%, belföldön levont adómérték 5%, tehát 0,7*0,8=0,56 euró részvényenként. A véleményemet inkább megtartom magamnak az OTP-ről.
Nekem OTP-nél euróban jött az osztalék, TBSZ számlán az összeg is egyezik, viszont sima értékpapír számlán a 0,595 euró helyett csak 0,56 eurót küldtek részvényenként, kiváncsi leszek milyen díjat számoltak fel.
Szintén forintban kaptam meg, pedig hónapokkal korábban direkt rákérdeztem az ügyfélszolgálaton, hogy ugye nem fogják átváltani? Megnyugtattak, hogy ha van €-s devizaszámlám (van), akkor automatikusan arra megy. Hát, nem sikerült megugraniuk...:(
nálam tökéletesen EUR-ban jött meg Ersténél is és IB-nél is az oszti tegnap, az ne tévesszen meg, hogy pl Ersténél minden deviza egyenleg HUF-ban is látszik egyenlegközlőnél mivel az a alap deviza, próbálj betenni egy megbízást Ertsénél és látszani fog az EUR
Úgy tűnik, hogy az osztalék devizájával kapcsolatban a számlavezetők a hunyók. Az osztalék kiutalása euróban történt, de a brókerek fogták magukat és átváltották forintra a saját árfolyamukon (nekem az Ersténél 384 forinton...) Vagyis mindenki kiszámolhatja magának (aki nem az elmúlt években érettségizett matekból), hogy a kifizetett 7 millió euróból mennyit nyúltak le maguknak a brókerek a részvényesek kárára... a releváns GSPARK közlemény: https://bet.hu/site/newkib/hu/2024.04./Osztalekfizetes_129058063
Létezik, hogy az OTP automatikusan átváltja forintra az osztalékot akkor is, ha van eurós számlám? Ma jelzett a bank, hogy 2000 részvény után jóváírtak kevesebb, mint 300 ezer Ft-ot… Ezt az összeget nagyon kevésnek tartom, ráadásul pont szükségem lett volna az Euróra. Ha meg kell vegyem, nagyon sokkal többet kellene kifizetnem! Hol reklamálhatok?
Mi történt, hogy így kipucolták a könyvet? Ha nem lenne az árjegyző, akkor vételi megbízás sem nagyon lenne, de eladó aztán végképp nem: 100 db eladó sincs a könyvben.
"4. napirendi pont: Az Igazgatótanács javaslata az adózott eredmény felhasználásáról, döntés az
adózott eredmény felhasználásáról Az Igazgatótanács javasolja a Közgyűlésnek, hogy a Társaság a 2023. évi adózott eredménye terhére, a
rendelkezésére álló szabad pénzeszközök figyelembevételével fizessen osztalékot. Az Igazgatótanács
javasolja, hogy a Társaság a forgalomban lévő 10.082.598,- db „A” sorozatú törzsrészvény után
részvényenként 0,70 EUR, azaz hetven eurócent osztalékot fizessen euróban. Az Igazgatótanács javasolja továbbá a Közgyűlésnek, hogy a „B” sorozatú dolgozói részvények után
mindösszesen 386.125 EUR összeget fizessen ki a Társaság. Az osztalék kifizetésének javasolt határideje: 30 kereskedési napon belül."
- ha vki nem tud részvényt elemezni, akkor felesleges tartani a gsparkot, a cég kevesebb, mint az eredménye 50%-át fizeti ki osztalékként, (osztalékhozam 8% euróban, hopp) ez sokat elmond az értékeltségéről is. - ha gsparkot veszel, akkor igazából ingatlant vásárolsz, mutassatok olyan mo-i ingatlant, amit 2024-ben 2018-as áron meg tudsz venni - a menedzsment elég sokat hibázik (pl. nem veszi zsákszámra a saját részvényt), de ezzel együtt is hatalmas steal ez a részvény, bőven 10% feletti eurós éves teljes hozam, aki ezt nem értékeli/érti ne vegye..
Nagyon okos gondolat! A tőzsde a jövőt árazza! Tegnap ki is szolgálta valaki(k), ezt a mérhetetlen darabszámot, egy aránylag szűk ársávban! Érdemes ezen elgondolkoznia mindenkinek! Másrészt ez már megtörtént, és tény! Ha viszont befektetői szemmel nézzük a történetet akkor felemás az érzés. Rövid, tiszavirág életű vergődést láthattunk tegnap. Nekem nincs gondom a kerek 8% hozammal! Ha a tegnapi záróval számoltok, akkor már annyi sincs! De szeretném megkérdezni a tegnap vásárlóktól, illetve befektetőktől, hogy OK felveszitek az osztalékot, bravó, és utána? Nem hazudott a cég vezetése!Legalább őszinte volt a negatív kilátásokat illetően! ( ma már ez is nagy szó) De ha a tőzsde valóban a jövőt árazza ( előbb utóbb), akkor bizony itt lassú lecsorgás kezdődik! Mire alapozom? Természetesen a cég prognózisára! Ez van, de tévedjek! Tegnap nagyon sok beérkező ügyfélkérés volt ebben a témában ( nem a társadalom alsó rétege), hogy mi legyen? Nos én nem szólhatok bele, de a többség inkább úgy volt vele, hogy elengedte a GraphiSoft Parkot. Van aki évek óta tartotta!Ez nagyon fontos! Jöhet a következő gondolat!mi a helyzet azokkal akik még csak most ébrednek?
nem nagyon értem ezt a hurráoptimizmust. 70centes osztalékkal még a 10% sincs meg, amit a vágás után úgy fog visszaadni mint a szél. Közben maga Bojár Úr jelenzte, hogy az iroda kihasználás csökken. Ami a jövőre nézve meg nem jó jel.
Szerintem így van. Én 2020-ban vásároltam GSP.-t az 1060 ft-os osztalék előtt, és után is a 2020-as Tbsz számlámra. Az évről kiadott adóigazoláson az szerepel, hogy Tbsz. számlán van, a kifizetésből levont adó 0 Ft. Az értékpapírszámla vezető automatikusan nyilatkozik. Azt nem tudom, hogy Tbsz-ről gyűjtőévben lehet-e pénzt kivenni, de ha lehet, abban az esetben gondolom ugyanúgy kell eljárni, mintha 3 éven belül megszüntetnéd.
ez azt jelentené, hogy nulladik, vagyis gyüjtőévben is megvan az szja mentesség a tbsz-en? és valahogy jelezni kell a gspark felé, hogy tbsz-en van a pakk, vagy ezt látják és figyelembe is veszik automatice?
Ennyit jelent a 7,8%-os osztalék EUR-ban. Ha lennének több százezer EUR értékű piaci vételek, nem itt lenne az árfolyam. Szerintem sima értékpapírszámláról pakolják át TBSZ-re. (adócsökkentés)
régi randomosok közül utánajárt már valaki, hogy az ERSTE-nél tudják-e majd fogadni az EUR osztalékot, illetve milyen kondíciókkal? szuper kis osztalék lesz ez, én elégedett vagyok vele :)
Miért kellene átváltani? Ha az értékpapír számládon van 1000 GSPARK részvény, akkor ha 0,45 EUR lesz az osztalék, akkor a szolgáltatónak 450 EUR-t kell jóváírnia a számládon (adózástól eltekintve). Ha eladnál a pakkodból 50 db részvényt 9 EUR áron, akkor ugyanígy 450 EUR-t kell az értékpapír számládon jóváírnia (jutaléktól eltekintve). Ha az eladás működik, akkor ilyen tekintetben az osztalék is ugyanígy működhet. A technikai része, vagy extra költség más téma. És persze a példától eltekintve remélem, hogy 0,6 EUR körül lesz az osztalék részvényenként.
Nekem vegul el kellett adnom NYESZ rol... nem tudtam transzferalni, mert nem tudtak fogadni a Graphit... de eladni is csak nagy nehezen tudtak, hogy a transzfert elkeruljuk...
sosem volt nagy forgalma, nem tudom mire számitottatok :) most egész jó áron van, sőt ha végre tényleg EUR-ban lesz az oszti, akkor hosszú távon jobb lesz mint a már amúgy sem kapható EUR állampapir
A teljes hozam potenciált nézzed, ne önmagában az osztalékot, az osztalékkifizetés aránya 50% alatt van, gyakorlatilag a dupláját ki tudná pengetni. A debt/ebitda mutatója - a hiteltörlesztéseknek köszönhetően - már kb. átlagos a REIT-ek között, innentől már csak a menedzsment döntése, hogy a mérleget erősítik tovább vagy az osztalékemelés ütemét gyorsítják fel. A legjobb természetesen a részvény visszavásárlás lenne, de erre úgy látom kevés esély van. Új épületeket felhúzni teljesen felesleges most, amikor kihívásokat várnak a kihasználtságban. Mindenesetre hosszú távon a Gspark bőven kiadja a 10% feletti éves hozamot, a türelem és a nem kereskedés kombinációja kell csupán ide.
Ez az osztalékhozam a mai kamatszintek mellett sajnos nem túl vonzó. Kéne valami story a cégbe: Valahogy ki kéne egyezni az MVM-mel, hogy indítsák el a kármentesítést. Van elég sok cash a cégben, lehetne belőle részvényeket vásárolni, ahogy azt a COVID előtt már próbálták, csak rendkívüli osztalék lett belőle.
Az idei brutális év (kb 14m FFO) erős kétszámjegyű osztalékemelést jelent majd, ami jövőre sem lesz kevesebb (nagyon konzervatív volt a 2024-es előrejelzés, amit várhatóan ismét szépen meg fognak haladni), kár, hogy az új bérleti díjakról nem adnak ki infót.
Ez már nekem is feltűnt. Ha a kereskedési adatokat havi vagy annál nagyobb időszakra nézed, akkor a darabszám rosszul jelenik meg. A havin a tegnapi napra is több mint 200e darabot ír. A napos és az 5 napos rendben van. Az október 3-ai kiírt 15901888 db és a valós 41030 db hányadosa gyanúsan eur árfolyam közeli értéket ad, ezért szerintem az eur alapú számolással van egy kis problémája a BÉT-nek. Hasonlóan, ha az összes részvénynél forgalom szerint rendezzük a papírokat, nem a valós értéket veszi alapul, hanem csak a mezőben lévő számot. Így a GSPARK mindig a lista végén szerepel, már ha egyáltalán van tranzakció az adott napon.
A feladat egyszerű két-három ügyfélnek a létező összes csatornán (telefon, bankfiók, prémium ügyfélszolgálat, e-mail, banki tanácsadó stb.) folyamatosan reklamálni kell. Amikor körbeérsz akkor jelzed, hogy ahová küldenek ott már jártál és nem oldották meg a problémát, akkor kezdj el sértődött ügyfelet játszani. Amikor ide értünk akkor kb. 2 hét alatt megoldották a problémát, ami szerintem egy néhány perces programozás volt és egy pár napos teszt.
Én abszolút hittem a GSPARK-ban, egészen a covid-ig. Ott kezdődött a bizalomvesztésem, amit Bojár Úr megfejelt az EUR árazással. Gyakorlatilag kiherélte a forgalmat. Sajnos nem mindenki tud korán beszállni, amikor még olcsó egy papír. 10 éve még 2 EUR volt, de 5 éve meg drágább, mint most. De értem, és teljesen elfogadom az álláspontot.
GSPARK
MA hozza nyílvánosságra Q3 számokat.
Lehet hogy érdemes itt 800-on belevenni mert holnap 850-en nyit.
Vélemény?