Topiknyitó: user01 2023. 06. 14. 12:35

BÉT - Budapesti Értéktőzsde Nyrt.  

Új cég jön a BÉT-re.................
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pedaz
pedaz 2025. 11. 20. 20:59
Előzmény: #205  _kt_
Csak egy kérdés volt, de köszönöm a választ.
Olvastam anno a közleményt, de tévesen elbagatellizáltam. Nagyjából azon az alapon, hogy az MNB szempontjából ez igazából csak egy átszervezés, mert a BÉT-nek 81%-os, míg a KELER-nek összesen 91%-os tulajdonosa.
Viszont BÉT részvényesi szempontból valóban jelentős, mert az eddigi 47%-ról 100%-os tulajdonosa lehet az Nyrt ennek a jelentősen nyereséges ágnak. Húsz százalék felett is növelheti az éves eredményt úgy, hogy az EPS most is kiemelkedően jó.
_kt_ 2025. 11. 20. 20:00
Előzmény: #203  pedaz
Az első kérdésedre a válasz, hogy tartalékolt osztalékfizetés helyett. A második kérdésre a válasz, hogy a KSZF-től megveszi a GCM bizniszt.
Marcos79 2025. 11. 20. 19:34
Talán ha közeledik a közgyűlés megint megindul a spekulàció az osztalékról...
pedaz
pedaz 2025. 11. 20. 17:36
Előzmény: #202  koptermann
Jó a funda. Én két dolgot látok benne, ami negatívan hat.
-Az eddigi osztalék a jelenlegi árfolyamhoz képest kicsi.
-Bár rengeteg tartalék van a cégben, de mire használhatná?
koptermann 2025. 11. 20. 14:57
Ezzel a papírral meg mi történik? Tavaly vettem belőle, kb 1 misi értékben, mivel mindig felfelé ment, mondom, felülök a vonatra. Éppen azóta megállás nélkül esik. Matolcsy húzta felfelé vagy valami más volt? Nem értem a fundamentális problémákat a BET mögött, főleg javuló eredmények alapján. Dobni már nincs kedvem, 30% feletti bukóban. 
kurazsi-mama
kurazsi-mama 2025. 11. 20. 14:37
6.200, szépen visszaadta...
user01
user01 2025. 06. 20. 17:41
Előzmény: #194  _kt_
Félreérted, amit itt képviselek annak semmi köze az ORBÁN TAKARODJ énemhez. Tudom, hogy mire gondolsz, de nem az. Ahogy pl. a Pannergy-nél se az ORBÁN TAKARODJ énem mondja azt, higy takarodjanak már el Orbánék.
user01
user01 2025. 06. 20. 17:26
Előzmény: #195  _kt_
Én pl. belülről, első sorból látom az európai autógyártás szétesését.
Láttam azt, amikor egyes szereplők még egy bőrt le akartak nyúzni valamiről egy olyan időszakban, amikor a világ ellép mellettük, képtelenek megérteni azt, hogy a holnapban nincs hely számukra, semmive foszlanak, olyan versenyhátrányt szenvednek el pillanatok alatt, amiből a 100 éves múltjuk, a nevük, a renoméjuk nem menti meg őket. Megtették. Lenyúzták a bőrt. Most meg fejhangon visítak: tiltsuk be, tíltsuk be, TILTSUK MÁR BE....  Mert ugye azokkal van szerintük gond, akik a trendet alakítják, és most nem ők, a nagy európai gyártók azok. 

Én azért hozok más területekről példákat, mert ott azok a folyamatok, amiket most az értékpapírpiaci fejlesztéseknél Te T+2--ként, 24/7-ként, AI asszisztensként, stb. látsz, már megtörténtek, vagy épp most fordultak végjáték stádiumba. Az értékpapírpiacokon most szólnak azok a szirénák, amikre 10 éve az európai nagy autógyártók elővették a füldugót. 10 éve ezek az autógyártók legyintettek arra, hogy nevesincs senkik autónak látszó valamiket fejlesztenek. Ne vegyünk erről tudomást, majd elmúlik. De nem így működik a világ.
Rengeteg olyan fejlesztés van folyamatban, ami földbe döngölheti a múlt nagy szereplőit. Ezekre a kezdetekben mindig, kivétel nélkül mindig lesajnálással, mosollyal, semmibe vétellel reagáltak azok a szereplők, akiknek egy része 10-15 évvel később fejhangon visít a túlélésért. Legyen az ilyen semmibe vett a Tesla, a Revolut, a Netflix, stb. 

Nehogy azt hidd, hogy az értékpapírkereskedelemben nem létezik már évek óta az a technológiai háttér, amit ha ma használhatnál, meg mások használhatnának, akkor ne  dobnád el azonnal azokat az ehhez képest elavult rendszereket, amit most használsz. Léteznek, de mégse használják, mert a gigászok a T+2-ről is lenyúznának még 15 évnyi bőrt. Mert minek öljenek vele milliárdokat a fejlesztésbe, ha nem muszáj? Jobbágyoknak jó az is, ami most van. Ahogy azt az európai autógyartók is megmondták. De a világ ma már nem így működik. Európa meg ott tart, hogy az innováció helyett törvénnyel kell előírni azt, hogy "fejlesszetek már, mert amúgy kampec". A fintech-ek, akik meg már most olyan rendszerekkel rendelkeznek, amivel az Erste, DB, Unicredit, stb. 5 év múlva se fog rendelkezni, mit tehetnek? Hát azt, amiről pl. az európai autóipar tudna mesélni.

Na erről szól a T+2, a 24/7, az AI asszisztens. Persze, lehet a múltban ragadni, végül is a nagy európai autógyártóknak is jól megy. Persze nézzünk erre vissza 5 év múlva, melyik fog akkor még létezni.
Mindehhez még az is hozzájön, hogy az értékpapírkereskedelem sokkal mobilisabb, mint az autópiac, én tudok az USA piacon is kereskedni, de autót nekem is Európában kell megvenni és használni. Szóval az európai autógyártád sokkal kevésbé van kitéve a semmibé válás veszélyének.

Ahogy írtam, azért hozok más területekről példákat, mert ami az értékpapírpiacon még csak vészcsengő, az máshol már túl van a fejhangon visítás és a TILTSUK MÁR BE fázison.
_kt_ 2025. 06. 20. 16:49
Előzmény: #190  user01
Úgy látom szereted a modern technológiákat, ezt megosztom hátha te is találsz benne hasznosat:
https://chatgpt.com/share/68556870-528c-8011-babc-c8aec89c44fc
_kt_ 2025. 06. 20. 16:39
Előzmény: #193  user01

Kétfajta kommented szokott lenni itt.
Az egyik a tőkepiacok és a környező szabályzások nagyon logikus és informatív kommunikációja. Nagyon szeretem őket, és időről időre megnézem a kommentfolyamodban hogy írtál-e ilyesmit olyan topikba amit amúgy nem látogatok, mert nagyon hasznosnak találom őket.
A másik fajtát az ORBÁN TAKARODJ topikba szoktad írni, ezek érzelem alapú, érdemi érvelést és diskurzust nélkülöző, a másikat lehengerelni szándékozó kommentek.
Valami tévedés folytán most ide kerültek az ORBÁN TAKARODJ kommentjeid, amit nagyon sajnálok, mert biztos vagyok abban, hogy egyébként nagyon sok tudással rendelkezel a releváns témákban, de sajnos ahelyett hogy ezeket hasznosítanád, arról spekulálsz hogy én mit csinálok és mit nem.
user01
user01 2025. 06. 20. 16:19
Előzmény: #192  _kt_
Neked mennyivel kellett többet fizetned azért, hogy az átutalásaid azonnal teljesüljenek, ne csak 1-2 munkanappal később?
Mennyit ér meg a BÉT Nyrt-nek, és többségi tulajdonosának, az MNB-nek, hogy az OTP forgalma továbbra is itt maradjon, és ne vezesse be a papírjait egy olyan tőzsdére, ahol 24/7-ben kereskedhetnek vele és így átterelődjön oda a forgalom? 
Többet fizetsz a telefonod szolgáltatójának azért, mert már nem Gizike kapcsolja a hívott számot? Hány olyan szolgáltató maradt a piacon, akiknél még Gizike köti össze az ügyfeleket? 

Magyar kibocsájtók számára dealbreaker? Te, mint befektető kereskednél manapság egy olyan cég részvénnyeivel, ahol a megbízást telefonon tudod csak kiadni a brókernek? Okés, te igen, de mi a faxszal veszed rá a többi befektetőt, hogy ők is a brókerüket hívogassák? Mit teszel, Te, mint befektető, ha azt látod, hogy "egyedül maradtál" a táncparketten? Mit tesz a kibocsájtó, ha azt látja, hogy más platformokra pártolnak át a befektetők, még ha ez egyben azt is jelenti, hogy az OTP nevű részvény helyett más mozaikszavakkal kell megismerkedniük? 

- Te végig értékpapírtranzakciókról beszélsz. T+2-es elszámolással. Ahogy az 20 éve a banki tranzakcióknál is volt. Most az értékpapírkereskedésben még gyakorlatilag sehol sincs azonnali elszámolás, de ahogy az bejön, rengetegen azon a piacra vándorolnak. És napról napra kevesebben lesznek, akik a T+2-esekkel párba állnak. Azaz megjelennek a te eladási ajánlatodra túlfélen. Egyszerűen azért, mert a látómezejükbe se kerülsz az ajánlatoddal. Pl. nézd vissza a fotex történetét, bár az ugye más történet, de csodálatos példája annak, amikor egy korábban nagy forgalmú részvény egy változás miatt totálisan kiszáradt. Nyrt, ami lassan Zrt képet fest.
- Persze, most még megvagy a T+2 elszámolással, de ehhez partnerek is kellenek. De nem lesznek, mert senki se akar 2025-ben T+1-es banki tranzakciókkal kínlódni, és ez lesz az értékpapírelszámolással is. Mondom, lehet te meglennél az AI asszisztens és szombat hajnal kettőkori tranzakciók nélkül is, de a vonal túlvégén nem lesz akivel beszélgess. 
- Neked megfelel, hogy két munkanap telik el az elszámolással, és vannak ma is olyanok, akik megveszik a nyomtatott lapot is a múlt hét híreiért. Gyorsan nagyon kicsi klub lesz a tiétek, kis túlzással névről fogjátok egymást ismerni. Persze nem kell ezzel megbarátkozz, mert az a szolgáltató bezárja kapuit, amelyik nem követi le a fejlődést.
- A trendek a trendik. A jogalkotó max ott játszik már csak szerepet, hogy a trendben rendet vágjon. Nem a jogalkotó volt az, aki mondjuk az USB-C csatlakozót kifejlesztette, ő már csak a kötelező alkalmazását írta elő. A trendek a fejlődési irányt alakítják, többnyire egymással versengő elképzelésekkel, amikből a jogalkotó a követendőt írhatja elő. Minden téren, minden területen. Az értékpapírkereskedelemben is. Persze ott nem olyan látványos a rendrakás, mint mondjuk egy olyan területen, ahol naponta kerül elő valami teljesen új dolog. De az értékpapírkereskedelemben is vannak olyanok, akik már most is tudnának azonnali elszámolást, megvan hozza a kifejlesztett rendszerük, verik az ajtót a jogalkotóknál (loby), higy fejlődjünk már egy kicsit, ne a 15-20 éves idejétmúlt rendszereket használjuk (mert az van előírva). De hát ott vannak azok is, akik jól megvannak, kifejlesztették a mára teljesen elavult rendszereiket, és jól ellennének ezekkel az idők végezetéig. Vannak, akik trendik, megmutatják, hogy mit lehetne elérni akkor, ha nem az elkényelmesedettek szabnák meg a tempót. Lásd pl. az ilyen-olyan finetech cégek, akik egyszer csak odateszik magukat, és az addig csak röhögcsélő régi öregek kapkodják a fejüket, meg azt követelik a jogalkotótól, hogy TILTSD BE... T+2 nap? 2025-ben? 
_kt_ 2025. 06. 20. 15:16

Köszi a hosszú választ, viszont igazat megvallva nem találtam meg benne az én feléd intézett kérdéseimre a választ. Mennyit ér meg neked havidíjban az, hogy T+2 helyett azonnali záruljanak az értékpapír tranzakcióid? Gondolom ha ennyire fontosnak érzed hogy minden részvény eladása után azonnal ki tudd venni a pénzt, akkor annak van egy összegszerűsíthető értéke. Fizetnél +1000 forintot havonta ezért a szolgáltatásért? +100? +10000?
.
Arra sem találtam meg a választ, hogy úgy gondolod-e, a magyar kibocsátók számára dealbreaker az ha nincs realtime settlement vagy 24 órás kereskedés.
.
Helyette találtam egy csomó felém intézett viszontkérdést, megpróbálok ezekre válaszolni:
- Nem tervezetem visszacsévélni az azonnali banki átutalást, és nem is akartam semmi ilyesmire utalni a kommentemben, én végig értékpapírtranzakciókról beszéltem.
- Igen, nekem teljesen megfelel az hogy a részvényeim ellenértékéhez csak 2 nappal később férek hozzá.
- Nem olvasok nyomtatott sajtót, nem tudom honnan van ez az információ. Azt meg tudom erősíteni, hogy szívesen olvasok "mi történt tegnap" híreket, bár nem tudom hogyan kapcsolódik a témához, vagy ezt miből találtad ki. De rendszeres forgatója vagyok az Arcanum és a Hungaricana digitális archívumjainak, az nyomtatott sajtónak minősül?
- Nem gondolom hogy a BÉT-nek "trendeket" kellene követnie. Azt gondolom, hogy az EU-s szabályozást kellene követnie. Az USA T+1-re átállásnak is az volt az egyik legnagyobb hátulütője, hogy más piacokkal kiesett a szinkronból.
- Nem használok telefaxot, soha nem is használtam, ezt honnan vetted?
- Továbbra sem akarok senkit meggyőzni arról hogy az azonnali átutalás helyett vissza kellene állni egy korábbi rendszerre. Mással kapcsolatban sem sugalltam hogy vissza kellene bármilyen régi rendszert állítani, és nem igazán örülök annak hogy úgy csinálsz mintha tettem volna ilyet.
user01
user01 2025. 06. 20. 14:57
Ja, hozzáteszem, a banki példákat csak azért hoztam, hogy rámutassak, milyen gyorsan elavulttá válhat valami, ha nem tartja a tempót a fejlődéssel. 
Nekem pl. pár hete a céges számlán egy online vásárlás miatt pénzre lett volna szükségem. Úgyhogy beléptem az applikációba, és a cég megtakarítási számlájáról átvezettem az összeget a pénzforgalmi számlájára. Átvezettem volna. De nem történt meg. Szombat volt, és mint kiderült, a bank a céges számlánál ezt a műveletet csak hétfőn reggel hajtotta végre. OTP. 
Csak nézem ki a fejemből, hogy ez meg hogy, 2025-ben... Miközben 20 éve még naponta jártam be a bankfiókba, indigós utalási megbizásokkal, amiket ha 16 óra után adtam le, akkor 2 munkanappal később hajtották végre...
user01
user01 2025. 06. 20. 14:34
Előzmény: #189  _kt_
Próbáld meg elmagyarázni egy 18 éves fiatalnak, hogy ne zavarja már az, hogy ha péntek este ötkor utal a haverjanak, akkor az majd hétfőn reggrl,ér oda, és ez így tök okés. Sőt, tök okés, hogy ehhez be kell mennie a bankfiókba, papíron leadni a megbízást. Ne nézzen már rád úgy, mint aki 100 éve született.

Ha egy bank nem követi le a trendeket, akkor lehet, hogy pár olyan ügyfele megmaradhat, akik úgyszintén megelégszenek az évekkel (nem évtizedekkel, évekkel) ezelőtti sztenderdeknek, de nemcsak hogy nem lesznek új ügyfelei, de a régiek is gyorsan elpártolnak tőle. És egy idő után a megmaradó ügyfelek nem képesek eltartani a bankoz.

T+2 napos elszámolás: szóval te vagy az, akinek ha azt mondják, hogy a csütörtökön eladott értékpapírok ellenértékéhez fizikailag csak hétfőn fér hozzá, pl. akkor utalhatja azt ki a bankszámlájára, az okés neki, nem érdekli, hogy máshol azonnal hozzáférhetne a pénzhez. Jó. Veled szemben lesznek azok, akik az eladás pillanatában korlátozás nélkül hozzáférhetnek a pénzükhöz. 

Te a nyomtatott sajtóból szeretnél a "mi történt tegnap" hírekről értesülni, vagy nem zárkózol el az elől, hogy az interneten azonnal eljussanak hozzád a hírek?

Stb., stb., stb.

Ha a BÉT nem követi le a trendeket,  akkor kampó. Lehet, hogy neked megfelelne az "ósdi" (azaz mostani, ami a jelen kor igényeit még kb. kielégíti) rendszer is, de a befektetők döntő többsége nagyon gyorsan elpártolna, egyszerűen azért, mert ha ott az optikai NET, akkor nem fognak betárcsázós szolgáltatással bohóckodni. Akkor se, ha az OTP részvényeket csak azon keresztül lehetne megvenni. Ami az OTP-nek se buli, szóval az OTP is megpattanna a betárcsázós szolgáltatótól. Ami a betárcsázós szolgáltató végét jelentené. Azaz annak az entitásnak a végét, amelyik neve Nyrt-re végződik és tartalmazza a BÉT mozaikszót.

Lehet, hogy neked ma is bevett kommunikációs forma a telefax, de erre nemcsak a "mai fiatalokat" szeme kerekedik el, de a boomerek többsége is visszakérdez, hogy "mi a fax"? 
Ha a világ 24/7-ben, azonnali elszámolással kezd el működni, akkor a múlt technológiáját felmutatni képes szereplők veszett gyorsan kikopnak a köztudatból. 
Te komolyan azt mondod, hogy emberek tömegeit tudnád meggyőzni arról, hogy az 5-10 évvel ezelőtti banki átutalási rendszerhez térjenek vissza (amikor a délután 4 után papír alapon leadott utalást a következő munkanakpon hajtották végre, ha jól írtál rá mindent a papírlapra)? Mert ezzel szembesülnél az AI asszisztensel felvértezett 24/7-ben működő tőzsdékkel szemben is, akik szívesen fogadják az OTP -t is, ha bevezeti oda a részvényeit.
_kt_ 2025. 06. 20. 12:37
Előzmény: #188  user01

BÉT Nyrt. topicban a BÉT-ből indulok ki. A BÉT-en jegyzett kibocsátók hány százalékáról látod azt, hogy amint valahol realtime elszámolás lesz, azonnal átlistázza magát? A következő 500 millió forintos tőkéjű Zrt egyből a Nasdaqra listázza magát xtend helyett, hogy napi 24 órában lehessen az 1% közkézzel kereskedni?
A trade-jeim 1%-nál kisebb részét érintette az, hogy T+2 elszámolás van. Az érintett trade-ek nagy részét a T+1 is érintette volna, és ha realtime lenne, akkor is csak kis anyagi előnnyel járt volna számomra. Te havonta mennyit fizetnél azért, hogy T+2 helyett realtime elszámolású kötéseid legyenek?
Az AI asszisztensem 9 és 17 óraközötti T+2 elszámolású tőzsdén éppúgy tud kereskedni mint 24/7 realtime piacokon. És egyik sincs a tőkejövedelmemre különösebb hatással.
A blokklánc alapu nyilvántartás mostmár bármelyik évtizedben bejöhet, már csak meg kell találni a problémát amit megold az, hogy egy lassú és nagy tárigényű adatbázist használunk a meglévő megoldások helyett.
Nem akarok luddita lenni, de nem látom hogy ezek a dolgok milyen nagy áttörést hoznának a tőkepiacok értékteremtési képességében.
user01
user01 2025. 06. 20. 09:24
Előzmény: #187  _kt_
30 éve még telefonon próbáltad a brokered utolérni, meg sorban áltál a jegyzésnél. 5 év múlva lehet, hogy az AI asszisztensedet kéred meg egy optimalizált pozíciónyitásra, amit az hajnali kettő és négy között hajt végre 17 lépésben, mert azt adja neki ki az "algoritmusa".
A 24 órás kereskedés már nem emberre lesz optimalizálva, aki alszik, felkel, lefekszik, elfárad, nem ér rá.
Ne a BÉT-ből indulj ki. Viszont a BÉT-nek alkalmazkodnia kell a piaci folyamatokhoz, mert ha nem teszi, akkor pillanatok alatt sivataggá válhat. Ergó, ha máshol jön az azonnali elszámolás, bloklánc alapú nyilvántartás, 24 órás kereskedés, stb., akkor azt a BÉT is át kell vegye, mert amúgy megszűnik létezni.
_kt_ 2025. 06. 19. 16:31
Előzmény: #186  eszpe2
A 24 órás kereskedéssel kapcsolatban elég szkeptikus vagyok. A legtöbb részvénnyel a BÉT-en abban a pár órában sem kereskednek amíg nyitva van, és a blue chipeknél is gyakran a nyitó és záró aukcióban zajlik a forgalom jelentős része.
eszpe2 2025. 06. 19. 15:41
USA-ban már 1 éve működik a T+1.
EU-ban - megint lemaradva - majd csak 2027 októbertől jön…
A kvázi 24 órás kereskedésről már ne is beszéljünk :-DD
.
https://www.portfolio.hu/befektetes/20250619/dontott-az-europai-unio-egy-napra-rovidul-az-ertekpapirok-elszamolasa-769189
kurazsi-mama
kurazsi-mama 2025. 05. 21. 13:17
Valakinek nagyon nem tetszett a 666 db-os vevői oldal;-)
Jocek 2025. 04. 30. 10:14
Előzmény: #177  eszpe2
Véghre! 😃
skorp53 2025. 04. 30. 10:10
Előzmény: #175  _kt_
A 2018 évi LII. törvény  - SZOCHO törvény - 5 § 3. bekezdés  c) pontja szerint nincs adófizetési kötelezettség az Európai Gazdasági Térség bármely tagállamában működő, a tőkepiacról szóló törvény szerint elismert (szabályozott) piacnak minősülő tőzsdére bevezetett értékpapírnak az adott tagállam joga szerint osztaléknak (osztalékelőlegnek) minősülő hozama.
Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy TBSZ-eb van, vagy normál számlán.
Ha van MOL, Mtel, vagy Wabi részvényed, az igazolások alján olvasd el, hogy idézem
" a magánszemélyek részére kifizetett osztalékot a SZOCHO adóról szóló 2018.évi LII. törvény 5 § (3) bekezdés alapján szocho nem terheli
Forrás - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!
quaestor1 2025. 04. 07. 15:25
Előzmény: #176  ronaldinyo
Tényleg közel voltunk a 10.000 -hez
_kt_ 2025. 03. 27. 19:36

124 forintos oszalékjavaslat. Nem erős. 8655 millió forint készpénzzel zárták az évet, ebből nagyvonalúan 671 milliót fizetnek ki.
.
A vicc az, hogy ha a teljes összeget kifizetnék osztalékban, és egy fillér bevétele nem lenne a BÉTnek egész évben, akkor is puszán a KELERtől kapott osztalékokból is az összes költségüket fedezni tudnák, a maradékból pedig a javasolt osztalék sokszorosát kifizethetnék, mindezt anélkül hogy anyagi nehézségekbe ütköznének.
.https://bet.hu/newkibdata/129219742/BET_eves_rendes_kgy_20250428.pdf

Topik gazda

user01
user01
2 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek