2004. szeptember 16. | 13:59
#1

Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi?  

ugrás a cikkhez
A kárpótlási jegyek ügyében az utóbbi időben igen aktívnak mutatkozó ügyvéd, dr. Varga Tamás keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra, amelyben kérte a bíróságot, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. Törvény 21. § (1) és (7) bekezdése alapján határozatában kötelezze a Központi Kárrendezési Irodát (KKI), valamint Pénzügyminisztert, a kárpótlási jegyek kibocsátójának képviselőjét, mint adatkezelő szerveket a kárpótlási jegyekkel kapcsolatos kérdéseik pontos(!) megválaszolására.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
június 18. | 18:11
előzmény: #5008  zeli39
#5012
A jogi út szempontjából mellékes kinél van a jegyek többsége, vagy mennyi jegy van még forgalomban.
A jogi úttal az a probléma nagyon macerás , és költséges ha mindez pertársaságban akkor még macerásabb.    Mennyiért vállal egy komoly ügyvéd egy ilyen ügyet ahol vélhetően AB-hoz kell fordulni,  Strassburgba kerül,  média téma lesz,  az államot pereled stb?   Nem bagóért az biztos.     + az eljárási költségek.     Azért a végeredmény nem garantált bármennyire is furcsa ez a  történet az állam részéről. :)
Egyszerűbb lenne rövidre zárná az állam magánszorgalomból. 
június 18. | 18:02
előzmény: #5006  Láma
#5011

Úgy indulhat a liciten ha igazolni tudja alanyi kárpótoltként kapott jeggyel  licitálna. 
Tőzsdére vsz leginkább olyan jegyek kerültek be ahol olyan pici mennyiség volt semmire nem tudott vele licitálni és akkor bevitte .       Elvileg ilyenkor ha tőzsdén kereskedett ezzel a mennyiséggel annak nyoma van.   Ha nem is sorszám szerint  de a számlatörténet a brókercégtől .
Szerintem sorszám szerint tőzsdére vitel pillanatáig követhető le,  utána már nem. 
június 18. | 13:29
előzmény: #5009  kollini
#5010
Nem akarok okosabbnak tűnni mint amilyen vagyok de 11 év alatt nagyságrendileg 700 ezer jegy fordult meg a tőzsdén :-)tehát nem gondolnám,hogy háromszor megpördült a teljes mennyiség :-)2007 után 1 milliárd értékben bocsátottak ki kárpótlási jegyet ami már nem volt fizikai kibocsátás és akkor a tőzsdén kívüli dolgokról nem is beszélek .Szakemberek  a tényleges mennyiség valahol 1-1.2 millió darabra teszik sőt l félfüllel azt is hallani lehetett a Buda Cash becsődöléskor kb 500 ezer jegy náluk volt :-)Persze ez lehet,hogy csak legenda 
június 18. | 11:41
#5009
Az a helyzet szerintem, hogy nincs olyan személy akinél sok jegy volna.
A már tözsdén forgó, letétben lévö jegyek száma is kb 200k db, a fizikaik meg ezernyi fiokban 10-100db jával, nem éri meg senkinek már az ügyvédhez való útiköltség sem.
Valaki egy ideje legjobb eladoként áll 2600db jával a könyvben, nem kell senkinek, elöbb vagy utobb, ráboritja a vevökre, és megyünk 700 alá.
június 18. | 10:06
előzmény: #5005  banyaiz
#5008
Az a baj ez sok ismeretlenes egyenlet .
1.Nem tudjuk kinél van a jegyek többsége 
2.Ha egy kézbe van mi a terve vele 
Watson per előtt is volt róla szó,hogy együtt próbálunk tenni valamit ez akkor sem működött .
június 18. | 09:24
#5007
Watson!
Érdekelt vagy még a jegyben?
Vagy már eladtál mindent?
Nekem kezd nagyon elegem lenni abbol hogy nem történik semmi, gondolkozom az eladáson, piacra dobom, ami van pár darab jegyem, mert csak lefelé csorog.
június 17. | 09:36
előzmény: #5005  banyaiz
#5006
A régi gyakorlatot én is ismerem, a sorszámokkal kapcsolatban. Ezeket hívta a köznyelv "határozatos" jegyeknek míg a másodkézben levőket "kopasz" jegynek.
Az eredeti hozzászólásom egyik fontos kérdése éppen az volt, hogy az értékpapírszámlán lévő jegyeket továbbra is számon tartják-e vajon sorszám szerint?
Önkormányzati lakás megvásárlásánál "strómant" bevetni gyakorlatilag kivitelezhetetlen.
június 16. | 15:15
előzmény: #5002  Láma
#5005
A licitiken ellenőrizték a jegyek sorszámát is  az alanyi jogosultság mellett.    Volt egy határozat ilyen olyan jogcímen jogosult vagy kárpótlásra,  ehhez toldalékok milyen sorszámon mennyi jegyet kaptál kárpótlás címén.     Ezzel lehetett az árverésen részt venni.
Ezt egyszerűen kijátszották úgy  háttérben megegyeztek az alanyi kárpótolttal, zsebszerződéseket kötöttek ,  és az alanyi kárpótoltak licitáltak  a föld a folyamat végén landolt a "megbízónál". 
Ennyit ez a törvény már új korában is.    Annyit kellene tenni  egy törvénymódosítás nem alanyi kárpótoltként is licitálhatsz.    Máris indulhatnánk és a piac felszívná az összes jegyet.  De ennyi eszük sincsen 30 évvel a törvény hatályba lépése után. :)     Inkább egy alkotmányellenes, európai jogellenes gyakorlattal inflálják ezt a maréknyi kis jegymennyiséget.    Teljesen értelmetlen ez is fájó a dologban.  :)
június 16. | 14:38
előzmény: #5002  Láma
#5004
Nem tudod ilyen célra felhasználni a törvény szerint.
Annak idején volt a családban több szálon is  több jogcímen is alanyi jogon kapott jegyünk. Amivel vásároltunk is termőföldet.   Ott is csak alanyi kárpótoltak mozoghattak, határozatot be kellett mutatni a kárpótlásra jogosultságról stb.
  Akkoriban nagy divat volt az, hogy pl földárveréseken alanyi kárpótoltak nevében vásároltak földet  egy zsebszerződéssel a háttérben.      Ezt főleg azok csináltak nagyban akik pl Tsz-ekben vezető pozícióban voltak  és a tsz tagok kaptak  alanyi jogon kárpót jegyet rábeszélték őket ezen vegyenek földet a saját nevükre és ők megveszik tőlük  .   Erre főleg azok a kárpótoltak haraptak rá akik kis mennyiségű jegyet kaptak  , idősek voltak ,   így mindjárt pénzre tudták váltani   .      Ilyen módon komoly földbirtokokat vásároltak össze .
Ezt a megoldást használták e önkormányzati lakás árveréseken azt nem tudom ,  de elméletileg elképzelhető  de a földvásárlás lényegesen egyszerűbb és célszerűbb volt.
A mi esetünk  most, hogy nem alanyi kárpótoltként jegyet birtoklunk   2 felhasználási lehetőséget ad a törvény.    1.   Eladás  (tőzsdén, vagy tőzsdén kívül)    2.   Amikor az állam olyan privatizációt hirdet ahol kárpótlási jeggyel is lehet fizetni .        
De próbáld meg ha valamelyik önkormányzat mégis elfogadná értesíts .  :)
június 16. | 14:25
előzmény: #5001  -pny
#5003
Ha az állam lezárja egyszer a kárpótlást akkor elárulom mit jelent . :)    Egy újabb érv a lezárás mellett. 
június 16. | 07:32
előzmény: #4999  banyaiz
#5002
A kérdésemmel arra kerestem/keresem a választ, hogy valaki próbált-e ténylegesen jeggyel fizetni önkormányzati lakásért és milyen eredménnyel járt.
A vélelmeket az elmúlt években már alaposan körüljártuk :-)
június 16. | 01:43
előzmény: #5000  banyaiz
#5001
Egy kérdésem lenne, ne vedd piszkálódásnak, tényleg kiváncsi vagyok: a neved mit takar amúgy? banyaíz? bányaíz? Vagy mit jelent?:)
június 16. | 01:04
előzmény: #4996  Láma
#5000
Mert ennek a Watson féle ügynek vannak tanulságai.  Nem volt hiábavaló azért.
Kiderült milyen buktatói vannak ennek.  Illetve az is, hogy a magyar bírói hozzáállás a sejthető ,  vagyis egy sumákolás.    Komolyabb fórumoknak kell ezt az ügyet megnéznie.   Mondjuk arra kíváncsi lettem volna AB mit kezd a másodfokú ítélettel ha Watson hozzájuk fordul 60 napon belül.  Lehet a torkukon akadt volna azóta is tanácskoznának. :)
Ha per , és pertársaság azt mindenképpen csak Bp-en érdemes indítani vsz.  
El is lehet persze adni. :)  De ez az opció nálam necces egy kicsit ,  ahhoz kicsit sok db-om van egyrészt,  másrészt falra is másznék ha utána pár hónappal a BB tőzsdei privatizáció és jegyek felhasználhatók hírek jönnének. 
Egyébként ha Watson feltenné a másodfokú ítéletet  teljes egészében ide  azt megköszönném .   A jogi indoklásra kíváncsi lennék és a részleteire. 
június 16. | 00:53
előzmény: #4996  Láma
#4999
Az én tudomásom szerint  önkormányzati lakásnál csak alanyi kárpótoltként fizethetsz a törvény szerint.   
Gondolkodom pereskedésen csak  ügyvédi költség + eljárási illetékek.    Ezen pedig spórolni nem érdemes mert Watson féle ügyben is  ezen bukott a mutatvány az illetéken spóroláson.  
Olyan összegre kell mindenképpen indítani amivel eljuthat a Kúriára , Strassburgba , és az Ab elé is.
Egy ilyen pernél arra kell felkészülni    első , másodfok, kúria   , ezután ha nem kedvező az ítélet készen legyen az Alkotmánybírósághoz a beadvány  60 napon belül beadható legyen és ezzel párhuzamosan  Strassburgba megy a beadvány.  
Nem tudom elképzelni az alkotmányos és európai jognak megfelelő legyen egy állami tartozást megtestesítő értékpapírt így el lehessen inflálni.   Évtizedeken keresztül.  
Esetleg a költségeket azzal lehetne kezelni  pertársaságot létrehozni.    Mert van egy maximum plafon az illetéknél.    Mondjuk összeállnánk 10-en , 20-an   akkor koponyánként ha   100 milliókra perelnénk az államot akkor is egy kezelhető költség lenne.   
De ezt úgy lehetne pontosítani megkeresni egy komoly ügyvédet akire egy ilyen ügyet rá lehet bízni és ő felvázolja milyen várható költségekkel jár ez. 
Hosszú és macerás ügy  de más jogi út nincs úgy látom.        Vagy beadványokkal kell bombázni az összes hivatalos szervet,  csak hát ezt lesöprik hacsak felső szintről valaki nem utasítja őket zárják le.     Esetleg ha Orbán olyat álmodna le kellene zárni mindjárt megváltozna a sztori.  Vagy olyat álmodnának a BB privatizációban lehessen jegyet felhasználni.   MKB-nál  ezt kikerülték  szépen fű alatt zsebre tették.     BB lehet túl nagy ehhez és tőzsdei kibocsátás is lesz akkor van esélyünk ott. 
június 16. | 00:42
előzmény: #4997  zeli39
#4998
Kiherélés ügyben történt egy elmarasztaló AB döntés.    Elméletileg azt ennek értelmében meg kellene változtatniuk.   Év végéig ha jól emlékszem.
Vagy állami felajánlás egy privatizációnál  pl BB,   vagy állam végre rászánja magát a lezárásra,  vagy  pereskedés.    Ezek a dobások vannak.
Sajnos ez a Watson féle ügy besült.       Ha jogi eljárás azt úgy kell indítani olyan összeggel lehessen Kúriához és Strassburghoz fordulni. 
Még az Alkotmánybírósághoz sem lehet fordulni  csak akkor ha elutasító jogerős bírósági döntés   után 60 napon belül.   Ezt mondjuk watson megtehette volna  mert ha alkotmányellenes akkor ez  az állam elinflálja az adósságát történet az.     
június 14. | 12:43
előzmény: #4996  Láma
#4997
Mivel teljesen kiherélték a kárpótlási törvényt lényegtelen ,hogy határozatos a jegy vagy úgy mond kopasz vagy fizikailag létezik vagy számlán van ezt valaha a spekuláció mozgatta manapság meg semmi .Az a kérdés ki bízik még ennek a lezárásában úgy néz ki még mi igen aki meg pár év alatt kiszórta az meg nem :-)Ez az év vízválasztó lesz a kérdés eldöntésében 
június 12. | 09:58
#4996
Lehet-e kárpótlási jeggyel önkormányzati lakást kifizetni? 
 A kárpótlási törvényben a felhasználási lehetőségek között szerepel az önkormányzati lakás megvásárlása:
7. § (1) Az állam biztosítja, hogy a kárpótlási jegyet annak birtokosa az e törvényben foglalt feltételekkel  
(2) A kárpótlásra jogosult az e törvény alapján őt megillető kárpótlási jegyeket az állam tulajdonában álló, illetőleg az e törvény kihirdetése után az állam tulajdonából az önkormányzat tulajdonába ingyenesen kerülő lakás értékesítése során fizetőeszközként névértékben felhasználhatja.”   
Kérdéseim a sokat látott fórumtársakhoz: 
1.   Tud-e valaki arról, hogy az önkormányzatok elfogadnak-e lakás megvásárlásakor kárpótlási jegyet, és ha igen, milyen feltételekkel? 
2.   „…az őt megillető kárpótlási jegyeket…” hogyan kell értelmezni? Kizárólag a határozatos jegyeket érti alatta a törvényalkotó, vagy azt, hogy a kárpótlási jegynek a vevő saját tulajdonában kell lennie? 
3.   Az értékpapírszámlán lévő kárpótlási jegyről megállapítható-e annak előtörténete, nevezetesen, hogy a számlatulajdonos saját határozattal rendelkezik és ezek a papírjai vannak az értékpapírszámlán, vagy un. „csupasz jegyek?
május 29. | 19:03
előzmény: #4994  kollini
#4995
A Budapest bank egy nagyon jó bank ahogy a kormánypárt gazdasági holdudvarát eddig megismertük erre is kitalálnak egy olyan konstrukciót ami jó legyen nekik :-)
május 29. | 18:33
előzmény: #4993  zeli39
#4994
"Jelenleg a kormány nem tervezi eurókötvény kibocsátást a finanszírozási költségek megemelkedése miatt, és folytatja az adósság devizaarányának csökkentését - derült ki a miniszter szavaiból.
A jövőben a legnagyobb egyszeri költségvetési bevétel a Budapest Bank eladásából származhat, azonban ennek időzítéséről még nem született döntés és arról sem, hogy ezt tőzsdei bevezetés útján, vagy értékesítés útján valósítják-e meg."
május 29. | 11:16
előzmény: #4992  kollini
#4993
Az MKB esetleges tőzsdei bevezetése minket nem érint ami viszont fontos az a Budapest bank nem lepődnék meg ha ennek egy része is Mészároshoz kerülne :-)
május 27. | 07:48
előzmény: #4991  zeli39
#4992
"Az MKB Bank 20-30%-át tervezik tőzsdére vinni, a bevezetésre például már 2019 elején sor kerülhet. Ha meghirdetik, a Budapest Bank megvásárlását is fontolóra veszik - nyilatkozta Balog Ádám vezérigazgató a Bloombergnek. Számításaink szerint a 6. legnagyobb BUX-tag lehetne most az MKB. "
Ez nem jo hír nekünk, az 100%-ig biztos, nekem nem lesz mkb részvényem amig élek, szemét egy banda az biztos.
május 22. | 19:03
előzmény: #4990  gereaki
#4991
Ebben az országban kevés dolog van ami logikus :-)A kárpótlási törvényt 1,5 éve teljesen kiherélték legalább is a termőföld részét az indok az volt,hogy a megmaradt kárpótlási földalap földjeit értékesítsék a födet a gazdáknak program keretében na ebből eddig nem lett semmi és még itt van a Budapest Bank ügye addig amíg a bank jövőjét homály fedi addig van reményünk ,,,
május 22. | 18:31
előzmény: #4989  zeli39
#4990
Egyetértek,de miért fizet az állam,hogy a tőzsdén tartsa a jegyet. Mi benne a logika ha nem ők gyűjtik be olcsón?
május 22. | 11:08
előzmény: #4988  gereaki
#4989
Kárpótlási jegy teljes életét spekulációk és hatalmas visszaélések jellemezték ennek a végjátéka sem lesz másképp .
május 22. | 10:27
előzmény: #4987  Láma
#4988
Ez azt prognosztizálja , hogy bizonyos nemzeti vagyonelemek értékesítésre kerülnek, kerülhetnek. Ha feltélezzük, hogy végre a kptv. is jogszerűen alkalmaznák akkor az  a jegyre pozitívan hatna árfolyamilag. Továbbra sem érthető, hogy az államnak miért éri meg BÉT listán tartani és fizetni.
május 15. | 15:51
előzmény: #4986  zeli39
#4987
"Bártfai-Mager Andrea arra is kitért, hogy feltérképezné azokat a területeket, amelyek ugyan nem jelentenek húzóerőt, de szakpolitikai célokhoz köthetők, továbbá azokat az elemeket is, amelyekre a nemzeti vagyon portfolióba nincs szükség."
https://infostart.hu/belfold/2018/05/15/igy-gazdalkodik-majd-a-kormany-a-nemzeti-vagyonnal
április 28. | 07:50
előzmény: #4981  totoro
#4986
Valószínűleg egy Solymári kárpótolt fordult az AB-hez hisz Watson pere után ők is bírósághoz fordultak és tudtommal pont úgy jártak mint Watson .Azt gondolom ez végre ez egy pozitív hír persze ha a 2016-ban kiherélt kárpótlási törvényt újra módosítják majd valamilyen formában az majd úgy teszik ,hogy nekik legyen majd hasznos persze valamelyest lehet nekünk sem lesz rossz :-)
április 27. | 18:58
előzmény: #4983  kollini
#4984
"A tartalmilag egyébként helytálló alkotmányjogi panaszt ugyanakkor az indítványozó jogosultságának hiányában visszautasította az Ab."
Ezt ugy értelmezem, hogy egy olyan személy nyujtotta be a keresetet (mint pl: Watson), aki nem is indulhatot volna egy helyi földárverésen.
április 27. | 18:51
előzmény: #4981  totoro
#4983
Ami irást mellékeltél, abból az alkotmánybiroság határozata szürve:
.
.
Az Ab a panaszt tartalmilag megalapozottnak találta. Határozatában kimondta: az állam köteles megteremteni azt az intézményi garanciarendszert, amely a tulajdonhoz való jogot működőképessé teszi.
Az Ab mindezek alapján felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói kötelezettségének 2018. december 31-éig tegyen eleget.
április 27. | 17:11
előzmény: #4981  totoro
#4982
Ez mai hir? Hol olvastad?
április 27. | 11:25
#4981
Ezt tudja valaki értelmezni? Bármi ami a jegyre hathat?:
"Alkotmányellenes volt az egyes kárpótlással összefüggő törvények módosításáról szóló 2016-os törvény néhány rendelkezése, és az Országgyűlés mulasztott a termőföldekre vonatkozó kárpótlási szabályok módosítása ügyében – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) pénteken közzétett határozatában, írja az MTI.
Az Ab szerint a mulasztást azzal követte el a törvényalkotó, hogy egyes esetekben lehetetlenné tette a kárpótlásra jogosultak számára vételi joguk megfelelő gyakorlását. A vizsgált törvény időközben hatályát vesztette. Az ügyben egy kárpótlásra jogosult nyújtott be alkotmányjogi panaszt az Ab-hez azért, mert részt vett volna egy árverésen, amely azonban a támadott jogszabály hatályba lépése folytán elmaradt. Az indítványozó sérelmezte, hogy a kárpótlásra jogosultak kárpótlási jegyeikkel - árverés hiányában - nem tudnak elvett földjeikhez hozzájutni. Álláspontja szerint ezzel sérült a tulajdonhoz való joga, továbbá a jogbiztonság követelménye is megkívánja az utolsó, még le nem zajlott földárverés megtartását.
Az Ab a panaszt tartalmilag megalapozottnak találta. Határozatában kimondta: az állam köteles megteremteni azt az intézményi garanciarendszert, amely a tulajdonhoz való jogot működőképessé teszi. A támadott jogszabály úgy szüntette meg a termőföld árverésére vonatkozó szabályokat, hogy a kárpótlási igények érvényesítését szolgáló vételi jog a jogosultakat továbbra is megilleti.
Az Ab mindezek alapján felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói kötelezettségének 2018. december 31-éig tegyen eleget. A tartalmilag egyébként helytálló alkotmányjogi panaszt ugyanakkor az indítványozó jogosultságának hiányában visszautasította az Ab."
április 24. | 11:50
előzmény: #4978  Stevike
#4980
Ersténél kérdezted?
február 27. | 14:57
előzmény: #4978  Stevike
#4979
Szia!
Hírdesd meg itt, ha eladó, van aki fizikai jegyet akar venni.
Mennyi az össz cimletértéke és mennyit kérsz érte?
február 27. | 14:03
#4978
Sziasztok!
Segítséget kérek tőletek.Kérdésem ha valakinek van fizikai kárpótlási jegye , az ezeket miként értékesítheti a tőzsdén.Ki foglalkozik ezzel? Én még nem találtam brókercéget aki ezt vállalta volna.
Válaszokat előre is köszönöm.
február 19. | 18:06
előzmény: #4976  r76
#4977
Nem a vételre ajánlás vagy az ellenkezője a bajom, itt az emberek 98%-a poziból beszél, ha nem durva kampányolás, akkor nincs vele baj. Azzal viszont igen, ha ténynek leírva kamuzik valaki...
r76
február 19. | 17:57
előzmény: #4975  -pny
#4976
Öngól..bizonyos beírasokat ollóztal ki ha korrekt lettél volna akkor a többi nem vételre buzdító beírast is belinkelhetted volna illetve azt is leírta, hogy mikor lehet belőle nemzetközi per. Watsonon nem kér számon semmi irrealisat csak a realitást vázolja. A perben nem gondolt arra, hogy csoportosan a többi jegytulajjal együtt indítsa a pert pedig annak nagyobb súlya lett volna. Tehát edge igazat írt watson lesz@rta a többi jegytulajt ahogy most is köztük téged is. 
február 12. | 08:12
előzmény: #4974  r76
#4975
Öngól - hát persze. Az hogy valaki 10 évvel ezelőtt konkrétan bekamuzza a “nemzetközi perek”-et, amikről tud, majd 10 évvel később, sokkal alacsonyabb árfolyamon még mindig a papírnak drukkol, az gáz. És még volt képe watsont számonkérni, aki semmit nem kamuzott itt.

Topik gazda

oszlopos
5 3 3

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE