A kárpótlási jegyek ügyében az utóbbi időben igen aktívnak mutatkozó ügyvéd, dr. Varga Tamás keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra, amelyben kérte a bíróságot, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. Törvény 21. § (1) és (7) bekezdése alapján határozatában kötelezze a Központi Kárrendezési Irodát (KKI), valamint Pénzügyminisztert, a kárpótlási jegyek kibocsátójának képviselőjét, mint adatkezelő szerveket a kárpótlási jegyekkel kapcsolatos kérdéseik pontos(!) megválaszolására.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509
Ha idén ki akarják vezetni, és jól számolom, akkor kb. 20.-án lehet utoljára kereskedni (24-27. és 31. szünet lesz.) Figyelje a híreket, akinek van papírja…
Tudom, hogy nem ment csődbe, csak a kockázatok és mellékhatások elkerülése érdekében írtam, hogy valószínűleg ott marad, mint a Synergonnál és aki szabadulna a számlától, az nem fog tudni, hanem csengetni kell pl. a szàmla havidíját ki tudja, hogy meddig. Egy idő utàn ez így kőkemény bukóba mehet át ezzel
Én nem hinném, hogy ebben az esetben bármilyen vételi ajánlat lenne. Lesz egy friss jogszabályi rendelkezés, ami alapján a tőzsde xy tv. vagy éjjeli Kormányhatározat zz pontja alapján törli a kereskedésből a kp jegyet, lesz majd egy utolsó nap, amikor még tőzsdén lehet kötni, kiszállni (ETÜ keretében), és talán ennyi. Valószínű, hogy a demat papír marad majd az ép. számlán, csak még kevésbé likvidként. Azt nem hiszem, hogy mindenhonnan törlik (BET, KELER, számlák). Egyébként nem tudom, hogy erre valóban egy EU megfelelés miatt kerül most sor, vagy csak egy Kartonpackhoz hasonló “problémamegoldást” látunk, és valami tervük van vele, csak nem a tőzsdei szemek előtt akarják csinálni (ha jól emlékszem, a COVID alatt veszélyhelyzeti rendelettel, gyógyszeres doboz gyártás ürügyén tüntették el a problémás Kartonpackot a BET-ről).
sztem semmi nem lesz sajnos. Csak valami uniós irányelvnek akarnak megfelelni és ezért vezetik ki. Innentől kezdve gondolom majd az Államkincstár lesz a letétkezelő és szépen rohad majd tovább a számlákon...
Úgy tudom, hogy vagyoni értéket testesítenek meg a kárpótlási jegyek (vagyonjegy), amiért törvény szerint az állam köteles lenne valamilyen vagyont felajánlani a beváltásukhoz. Ezt már több mint 20 éve halogatja, sőt talán több is. A kárpótlási jegy értéke 174%-on van (ez a maximum, amit elérhetett: névérték + kamatok), a beváltásnál ezen az értéken kell figyelembe venni. Ez nem egy cég, ami csődbe megy. A beváltására van állami kötelezettségvállalás, csak a határidejére nincs nincs kötelezettség. Azt gondolom most megmozdult valami, talán rendeződik a kp jegy helyzete ...
Nem tudom mi lesz. Ilyet még nem csináltam, de mivel a kárpótlási jegy nem tartozik a tőkepiaci törvény hatálya alá, így még azt sem tudom megmondani, hogy kell-e kivezetésnél kötelező vételi ajánlatot tenni, úgy mint a részvények esetében...
passzolok. Ötletem sincs. Olyan, mint amikor becsődöl egy tőzsdei cég? Mert akkor gyorsan dobni kell! Ha viszont van valami tervük a jegyekkel akkor érdemes venni még. Nyilván nem fogják előre beharangozni, mert akkor elszáll az ára.
A Kormány 1382/2024. (XII. 9.) Korm. határozataegyes értékpapírokkal kapcsolatos intézkedésekrőlA Kormány1. egyetért – az Európai Unión belüli értékpapír-kiegyenlítés javításáról és a központi értéktárakról, valamint 98/26/EKés a 2014/65/EU irányelv, valamint a 236/2012/EU rendelet módosításáról szóló 909/2014/EU európai parlamenti éstanácsi rendeletnek való megfelelés érdekében – a kárpótlási jegyek tőzsdéről való kivezetésével;2. felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket az 1. pontban foglaltakvégrehajtása érdekében;Felelős: nemzetgazdasági miniszterHatáridő: 2024. december 31.3. felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogya Magyar Állam és az ERSTE Bank Hungary Rt. között 2004. július 22. napján létrejött megbízási, valamintszámlavezetési és letétkezelési szerződések megszüntetésre kerüljenek.Felelős: nemzetgazdasági miniszterHatáridő: a 2. pontban foglaltak végrehajtását követően azonnalOrbán Viktor s. k.,miniszterelnök
jelentős állami vagyon eldása zajlik jelenleg is. Az MNV továbbra sem teszi lehetővé az állami vagyon megvételekor kárpótlási jegyek felhasználását, noha a kárpótlási törvény és egy korábbi bírósági ítélet is kimondja, hogy a kárpótlási jegyek felhasználására az államnak lehetőséget kell biztosítani. (A bírósági álláspont szerint az állam nem kötelezhető privatizációra, de ha privatizál, a jegyek felhasználásái lehetőségét biztosítani kell.) Az MNV egy korábbi újságírói kérdésre meglehetősen aggályos választ adott, hogy miért nem fogadja be a kárpótlási jegyet az állami vagyonelemek eladásakor. https://g7.hu/vallalat/20241017/szalloda-kastely-iskola-korhaz-oszi-kiarusitast-tart-milliardos-ingatlanokbol-az-allam/
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509