2014. június 29. | 21:40
#1

Tréder Topik :o)  

megnyitok egy remek kis kókuszos, lecsós, halacskás topikot. reméljük ez is hosszú életű lesz mint a régi, ami hat évet élt..hát mindenkinek jó horgászatot! ))

link
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
ma, 18:25
előzmény: #101318  Kopejka01
#101319
kamuzol össze vissza
ma, 17:48
előzmény: #101316  NagyBarnaMacika
#101318
 I am sitting out.”
ma, 17:46
előzmény: #101315  -bubu-
#101317
Köszi Bubu!
ma, 07:33
előzmény: #101313  Kopejka01
#101316
A SÉRTETT SORTOS
2017. DECEMBER 15. PÉNTEK | 08:23 | CITADELLA
.
Mostanában többektől megkaptam, hogy biztosan megsértődtem a piacra, amiért nem esik; és hiába írtam többször arról, hogy rosszak a hosszú távú kilátások, már csak sértődésemben erőltetem ezt a láthatóan nem működő elméletet. Ezzel kapcsolatban szeretnék pár dolgot tisztázni:
.
.
1. Rendkívül amatőr dolog lenne, ha megsértődnék a piacokra vagy érzelmeket kevernék a befektetéseimbe. A feleségemmel házasodtam össze, nem a piaci pozícióimmal. Ha nincs igazam, akkor bármikor hajlandó vagyok azt belátni. Aki ebből ego-kérdést csinál, és képtelen érzelemmentesen figyelni a történéseket (és saját magát is!), az piaci szempontból halott ember.
.
.
2. A gazdasági–tőkepiaci helyzet megítélése és a pozíciókezelés nem ugyanaz. Lehet nekem például az a véleményem, hogy a réz ára felfelé megy, de ha azt látom, hogy folyamatosan zuhan, és nem találok jó belépési pontot és/vagy a kockázatkezelési stratégiámból adódóan nem tudok pozíciót felépíteni, akkor nem vásárolok rezet. Világképpel tehát érdemes rendelkezni, de azt össze kell egyeztetni valamiféle befektetési metodológiával/stratégiával, a kettő egységet alkot, külön-külön nem állnak meg.
3. Én a befektetéseim során élesen kettéválasztom a rövidebb távú, spekulatív részt és a hosszabb távú, stratégiai pozíciókat. Az előbbinél nagyon szigorú kockázatkezelésem van, kis veszteségekkel elmenekülök, ha azt látom, hogy nincs igazam, viszont nagy pozíciókat veszek fel, amit meg is tehetek, mert ha nincs igazam, akkor sem vesztek vagyonarányosan túl sokat. A hosszabb távú, több évre tervezett – arányosan kisebb – kitettségek esetén a kockázatkezelés alapja a pozícióméretezés, itt nem használok stop-loss megbízásokat, de hajlandó vagyok türelmesen ülni olyan eszközökben, amelyek számomra olcsónak tűnnek, még akkor is, ha csak több hónapos, esetleg éves távon várok javulást. Ilyen esetekben azonban alapvető, hogy igen komoly emelkedési potenciálnak kell lennie: ha nem tudom racionálisan elképzelni, hogy 3-5 éves távon minimum 50, de inkább 100% emelkedés lesz (amennyiben makrogazdasági világképem igaznak bizonyul), akkor nem foglalkozok vele. Természetesen ilyen esetekben soha nem lehet hitelből vásárolni, és vagyonarányosan úgy kell a pozíciót méretezni, hogy ha nincs igazam, akkor se legyen belőle túl nagy baj.
.
.
4. A fentieknek megfelelően idén természetesen nem volt eladási pozícióm részvényekben, sőt, többször vásároltam különböző indexeket (igaz, hogy a szerencsétlen piacválasztás és kockázatkezelés miatt ezen csak igen keveset sikerült keresni, de ez egy másik téma).
.
.
5. Ugyanakkor az is igaz, hogy az elmúlt 1 évben igyekeztem leépíteni a hosszabb távú tőkepiaci kitettségeimet, amelyek közül sokat még a 2012-13-as medvepiac idején vásároltam, és több közülük bőven 100% felett hozott ezen az időtávon. Mivel véleményem szerint a tőzsdék jelenleg nem olcsók, ezért nem is tervezek egyelőre ilyen befektetéseket. Ahogy egy pókeres barátom mondja: „Bocs fiúk, ez nekem kicsit durva, I am sitting out.”
.
.
6. Természetesen azzal is tisztában vagyok, hogy időnként mindenki téved, én is. Tehát saját véleményemet sem tartom szentírásnak. A gazdasági–politikai–piaci helyzetről alkotott véleményem csak munkaelmélet. Aki nem kételkedik saját igazában, az elveszett. Nem csak a gazdaságban.
.
.
7. Jelenleg azt látom, de ezt már sokszor leírtam mostanában, hogy a világgazdaságban komoly fellendülés van, ám ez már több országban/régióban (pl. USA, K-EU) kezd eléggé érett fázisba lépni. Azt gondolom, hogy a fellendülés tovább tarthat, de megjelenik a bér-, majd árinflációs nyomás, ami kamatemeléseket hoz, és (a magasabb kamatok és bérek miatt a gazdasági növekedés ellenére is) valószínűleg alacsonyabb céges profitokat. Ilyen környezetben nem látom értelmét hosszabb távú pozíciók felvételének. Azt is gondolom, hogy a felfokozott hangulat miatt jó esélye van a következő időszakban a nagyobb kilengéseknek, erős volatilitásnak, esetleg minikrachoknak (flashcrash). Befektetési stratégiámat eszerint alakítom. Nem biztos, hogy igazam lesz, de alapvető számomra, hogy komfortosan, saját rendszeremen belül mozogjak, miként az is, hogy ha nincs igazam, ne veszítsek túl sokat: cut losses and let profits run – ez 200 éve változatlan igazság a piacokon, én is erre fogok törekedni.
.
.
+1: Egyébként pedig azt gondolom, hogy aki magát vagy akár saját véleményét túl komolyan veszi, az komolytalan ember :)
http://www.zsiday.hu
szombat, 17:27
előzmény: #101311  daxlisgyuszi
#101314
Ez pontosan igy van. Hasonlóan mint amit irsz én is jó 17 éve rakosgatok össze időnként gépeket. Egy adott kategóriát nézve kb azonos az ár. Időnként van kiugrás mint a szökőár idején ram modulokból, az ész nélküli kriptobányászat idején meg videokariból.
szombat, 15:31
előzmény: #101299  -bubu-
#101313
Szia, egy Mól grafikont kérnék.  Atr est.  Köszi
szombat, 15:11
előzmény: #101311  daxlisgyuszi
#101312
itt egy "optimista" attitűdöt kívántam bemutatni... nyilván lehetséges ugyanennek a "pesszimista" olvasata is. :)
szombat, 15:09
előzmény: #101309  peter_s
#101311
Illetve ehhez még vedd hozzá azt is, hogy stagnáló ill. enyhén emelkedő "working class" jövedelmek mellett a megvásárolt termékek minősége egyre jobb, az árszínvonal pedig az öldöklő verseny (és nem utolsósorban a fed) miatt szintén stagnál, esetleg enyhén emelkedik.
 
Részemről én végigvásároltam itthon a kezdetektől kezdve a számítógépes piacot. Egy korabeli, mondjuk 1995-ös jó minőségű személyi számítógép ugyanúgy 200 ezer Ft-ba került, mint egy mostani jó minőségű notebook... tehát reálértékben ma sokkal többet kapok ugyanannyiért.
szombat, 14:56
előzmény: #101309  peter_s
#101310
jó kis diagram...:)
 
mi látható rajta? a munkaintenzív gazdasági fellendülés idejében a "working class" jövedelme arányaiban gyorsabban emelkedett mint az akkori burzsujrétegé.
 
Később ugyi a munkaintenzív szektorok elvándoroltak a zusából, a helyét pedig átvette a szolgáltatás ill. a "pénzcsinálás" ezernyi más fajtája... ennek megfelelő a diagram későbbi alakulása is.
 
miért kellene a mai tech-korszakban egy fodrásznak vagy egy porszívóügynöknek arányaiban magasabb vagy akár csak hasonló mértékű jövedelemnövekedést tapasztalnia mint a (szolgáltatószektor) tőketulajdonosainak?
szombat, 14:24
előzmény: #101308  daxlisgyuszi
#101309
A végtelenségig lehetne erről vitatkozni. 
Ebből szerintem akkor is nagy baj lesz:
https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/iRe8V3g0ecWc/v1/800x-1.png
szombat, 10:50
előzmény: #101302  peter_s
#101308
"...Ha holnap visszafognánk a politikai és jegybanki hátszelet és a piacra bíznánk a melót, akkor szűkülnének a vagyoni különbségek szerintem."
 
Lehet. Viszont ez túl szerteágazó téma ahhoz, hogy néhány mondatban letudható legyen. Szerintem "a világ" kellően jól működik ahhoz, hogy az optimista beállítottságú személyek optimisták maradjanak, és viszont: kellően rosszul működik ahhoz, hogy a pesszimisták igazolva láthassák a borúlátásukat. Nincs olyan, hogy "objektív valóság", még Hayeknél sem.
szombat, 10:03
előzmény: #101306  tibbi60
#101307
Az amerikai képviselőház és szenátus republikánus párti többségének egyetértésével született adóreform elfogadásának esélyét nagyban növeli az, hogy két befolyásos ingadozó republikánus szenátor, Marco Rubio és Bob Corker is támogatásáról biztosította pénteken. A republikánusoknak szűk, 52-48-as többségük van a szenátusban a demokratákkal szemben.
A demokrata politikusok azért támadták a reformtervet, mert szerintük a módosítások a gazdagoknak és nagyvállalatoknak kedveznek, míg az alacsonyabb bevételű amerikaiak idővel egyre több adót fizetnének. Dacára a demokraták heves ellenállásának, a jelentős republikánus többségű képviselőház várhatóan már kedden szavaz a reformcsomagról, amely ezután a szenátus elé kerül, ahol a republikánusok legfeljebb két saját szavazatot veszíthetnek. Még három republikánus szenátor nem döntötte el, hogy megszavazza-e.
meg lesz az is...van rá megoldás!
szombat, 10:00
előzmény: #101301  sly36
#101306
női megérzés?))
szombat, 09:59
előzmény: #101283  -bubu-
#101305
reggel zárt is egy short,ezért ugrott ekkorát))))
szombat, 09:57
előzmény: #101274  -bubu-
#101304
én nem is értelek,ilyen feltételezések?))))
péntek, 22:31
előzmény: #101290  peter_s
#101303
Még mindig plusz neked!
péntek, 22:18
előzmény: #101300  daxlisgyuszi
#101302
Akkor rosszul látod Gyuszi, egyáltalán nem szeretnék ilyet. Kikérem magamnak még a feltételezést is :-) 
Csak egy kicsit mozdulnánk a laissez faire kapitalizmus felé, hogy ne ez az agyonhajszolt crony kapitalizmus fos legyen. A "jegybanki szocializmus" és too big to fail helyett egy mérsékelten szabályozott, de szabadabb piacot tartanék kívánatosnak, ahol a nagyok is bukhatnak ha éppen hülyeséget csináltak és nem húzza ki őket a szarból a kormányzat vagy a jegybankok. Ha holnap visszafognánk a politikai és jegybanki hátszelet és a piacra bíznánk a melót, akkor szűkülnének vagyoni a különbségek szerintem. Igen, lennének nagy vesztesek is, főleg azok, akik a jegybankok emlőin csüngtek ezidáig és hülyére keresték magukat a pénzpumpával, de ők simán elbírják. Olyan soha nem lesz, hogy mindenkinek jó, de most pont abba az irányba megyünk, hogy egy szűk körnek legyen nagyon jó, a tömeg meg szívjon. Én a hayeki modellel szimpatizálok egyébként leginkább, ami teljesen más irány, mint a felelős (bolsevik) világkormányzat.
péntek, 21:40
előzmény: #101297  NagyBarnaMacika
#101301
Tudtam, hogy valami csaj van az eltűnésed hátterében.
Re: pulyka 
:-))))))))
péntek, 21:33
előzmény: #101298  peter_s
#101300
hát ahogy elnézem, te egy felelős (bolsevik) világkormányzatot hiányolsz a proletariátus sanyarú helyzetének átfogó rendezésére....(?)
 
;-)
péntek, 21:23
előzmény: #101297  NagyBarnaMacika
#101299
200 éve az :) 
péntek, 21:17
előzmény: #101292  daxlisgyuszi
#101298
Ezt több oldalról is meg lehet közelíteni, de nem biztos, hogy rosszabbul járnánk, ugyanis valószínűleg jelentősen csökkenne a Föld lakossága ráadásul az elavult környezetszennyező technológiákat képesek lennének lecserélni modern technológiára. De nem ide akartam kilyukadni. Sajnos a modern, fejlett világban is egyre nő a társadalmi egyenlőtlenség. Néhány adat:
1, USA hajléktalanok száma all time high record. Már az 1929-es szinteket is meghaladták. Közben Új-Zélandon korlátozni kellett a külföldiek lakásvásárlásait mert az amerikai, kínai milliárdosok mindent fel akarnak vásárolni és az egekbe tolják a lakásárakat.
2, A világ 8 leggazdagabb emberének akkora vagyona van, mint a szegényebbik 50%-nak. Ez a szám még néhány évvel ezelőtt 100 felett volt, most már a leggazdagabb 8, de pár év és ez a szám tovább csökken.
3, Nagy-Britannia: gyermekszegénység folyamatosan nő, a válság óta a legmagasabb szint, 2021-re a brit gyermekek 31%-a relatív szegénységben fog élni, és a számuk tovább fog nőni. Valószínűleg 10 év és történelmi csúcson lesz.
4, USA M2 pénztömeg forgási sebessége All time low, az M1 pénztömeg 40 éves mélyponton. Ezek FED felmérések. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a leggazdagabbak ülnek a pénzhegyeken és nem forog a pénz a gazdaságban. Szép kis taperinget csináltak, de nemcsak a QE kapcsán, hanem az amerikai középosztály esetében is, gyakrolatilag nyírják ki a középréteget.
5, USA háztartások adóssága ATH, Kína adóssága ATH, Világ adóssága ATH és exponenciálisan nő.
Az a baj, hogy itt már nem csak Afrikáról és Ázsiáról szól a történet, a fejlett világban is egyre nőnek a vagyoni egyenlőtlenségek és rekordsebességgel gyorsul a jövedelmi szakadék. Ahogy teremtődik a pénz a gazdaságban, úgy nőnek folyamatosan a vagyoni különbségek, és egyre gyorsabban. A vállalatok szintjén is hasolnó a helyzet. A kis bankok USA-ban sorra dőltek be az elmúlt években, a too big to fail cégek meg egyre nőnek és terebélyesednek a politikai és jegybanki hátszélnek köszönhetően, a termelő szektorban szintén ez van, szép kis oligopóliumok alakultak ki minden szektorban világszerte. Nagyon kíváncsi leszek, hogy ezt meddig lehet fokozni.
péntek, 21:13
előzmény: #101296  -bubu-
#101297
tudja ez bikapiac! )
elliott tudja?
re pulyka ))