Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Azokat én is néztem, van jó pár somogyi, zalai kúria kb. egy budai panel áráért, amelyek kifejezetten tetszettek. Nyilván full felújítandóak, azonban inkább a lakosság a gáz.
Jogos, biztos, hogy sok ilyen motiváció van. Csak most szerintem az ilyen takarón túlnyúlókra (is) fog rájárni a rúd a rezsibukfenccel. Amit Johnny ír, abban kiemelt lokáció nincs, közepes és középjó már inkább, ahhoz való ragaszkodás lehet erős indíték, de pénzügyileg teljes bukta. Olyan helyen kéne beleölni a 30-40M-t az ingatlanba, a vételi másik 30-50M mellett, ha nincs meg egyszerre, akkor a "majd benne lakva apránként"-módszerrel, ahol eladhatatlan lesz annyiért felújítva is. Szerintem a teljes magyar ingatlanállomány FF-JJ energ. osztályú részében milliós db-szám az olyan, ahol emiatt a lokációs-pénzügyi szitu miatt nem is szabad nekifogni. Az a db-szám valójában nem lakóingatlan a közeljövőtől, vagy már a jelenben. Nagy szívfájdalmam, hogy ebbe számos, ma szinte lakatlan helyen lévő értékes, de (fél)rom műemlék is benne foglaltatik. Pl. somogyi, totál kiürülő járásokban álló kisebb kastélyok, kúriák, vagy hanyatló kisvárosok Monarchia-korabeli polgárházai és lakásai. :-(
Aki ilyet vesz, ott általában nincs elegendő pénz vagy ragaszkodik a lokációhoz. Pont az az utolsó 30 millió hiányzik a te megoldásodhoz, viszont az ego miatt nem akar lemondani az álomházról, ami kicsit savanyú, kicsit sárga, de az övé.
Faluról beszélek nem Budapestről vagy jobb városról (ott nem kapsz ennyiért telket sem), vályog/kő /vegyes falazat 80-100+ éves öreg vizesedő, salétromosodó házak, nem kádárkocka, az fiatal ehhez képest (és drágább is)! #186002: tudod te az állandó belekötök "csakazértis", előadom a nagymenő ingatlanos stílusoddal eddig is emelted...slash: 10 éve sok minden más volt (házak bázis ára, építőanyag), most nem tudnád megcsinálni, mert egészen mások a kilátások, na meg a költségek is.
Ezt én sem értem. Kinézetben, beosztásban, élhetőségben egy rossz terv alapján épített, ronda, közepesen drága használt többnyire ugyanolyan gáz a felújítással is, mint a nagyon régi, nagyon szegényesen épült. Berlinit is értem, persze, 40 millióból tényleg komolyan felújítható, de mondjuk akkor is lehet rossz a tájolása, lehet benne egy nagyon elk.rt helyen lévő kémény, amit a felújítás során sem tudsz orvosolni stb. Viszont ótvar marad miatta az alaprajz. Van egy rahedli olyan rész a 40-50 éves épületeken is, amit aránytalan pénzzel hőhídmentes(ebb)é tudsz tenni elvben, de ez a műszaki része. A valóság az, hogy nem találsz olyan brigádot, v. csak évekig elhúzódó ideg- és elmeosztállyal, akik képesek és hajlandóak precízen megcsinálni az ilyen molyolós, aprólékosabb munkát.
Kérdés az, hogy a fiatalok meg-e tudják fizetni, vagy nem-e kell hozzá hitelt felvenniük. Be-e tudnak majd egyből költözni, nem-e kell felújítani, stb...
Pénznyelő régi házat vettem jó helyen 10éve. Ráköltöttem majd mégegyszer a vételárat. Még így is háromszorosát éri. A postaládám tele van "házat vennék az utcában" cetlikkel. Amikor kint nyírom a fűvet fiatal párok megállítanak hogy nem-e tudok valamit az utcában. Nem akarnak kiköltözni a piba.
Szerintem az ingatlan értékének növekedésével nem arányos a bérleti díj növekedés. Mifelénk mondjuk a lakótelepen egy jó 57es panel olyan 130-150/hó. ára kb egy negyvenes. BP Békás. Onnan 1km re az utcánkban -kertváros-olyan 80ról indulnak a házak. Pl a velünk szemben lévő ház megér ez százast. Van kis medence kert stb. Egy elvált faszi bérli egyedül -melós- és kizárt hogy 3kiló+rezsit lerakjon érte. Feljebb haladva még zárul az olló. Egyetlen kivétel ha cég bérli. barátomnak van egy nagylakása a Móriczon cég bérli, ők lerakják a havi 400at.
Sajnos ez így van, de tegyük hozzá, hogy 10+ év nyugalom után most fordul fel a világ... Aki tudja a jövőt, az most milliomossá válhat, remélem sokaknak sikerül azok közül, akik néha beböfögik 2 sorban a tutit. Én sajnos nem tudom, így igyekszem óvatos lenni, és gondolkozni. Aztán lehet hogy ezzel is szart se érek, mert annyi bizonytalan változó van az egyenletben.
Az "egyszemélyes" építési vállalkozásoknak azt javasolnám, hogy nyissanak a felújítások felé... Tudom, sokkal jobb buli (volt) a tényleges munkaerő költség (é: melós bére) többszörösét ráírni a számlára, majd odaadni horron áron a vevőnek, aki csókkal, 5% áfával, illetékkedvezménnyel, akármivel még örül(t) is neki, mert úgyis hitelre vette a nagy részét, aztán nem mindegy 30-35 évesen, hogy 30 vagy 40 év a futamidő...?
szomorúan meg kell hogy állapitsam, a topic szinvonala vállalhatattlanul alacsony szintre súllyedt. Ebben én már inkább nem veszek részt. További jó handabandázást és egymás sikeres hülyitését.
A szokásos nagy kijelentések mindenféle meggondolás nélkül. Tudod mibe kerül egy jó helyen lévő telek felépitmény nélkül Budapesten, vagy pár hasonlóan értékelt városban? 30-500 millióba. Tudod mibe kerül felépiteni rá egy házat, korszerű anyagokból, extra klima stb.? 600 ezer Ft/m2-től kezdődik. Igy egy közepes méretű ház akár 150-200 millióba is belekerülhet. Igy miért csodálkozol azon, ha egy közepesen jó lokációban egy 40 millió forintból felújitható ház normális méretű telken 100-150 millióba kerül?
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link