Evehid

Regisztráció: 2022-09-11 09:30:44

Hozzászólások száma: 94

Utolsó hozzászólás: 2023-02-03 16:12


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 16:12
Abban nincs vita, hogy No-ban, Bajorországban főként, sok részen jóval drágábbak a sokkal jobb minőségű és/v. állapotú ingatlanok, mint itt. Átlagmagyar sajnos Helgolandon se vesz nyaralót pl. ;) Amiket linkeltél, mind korrekt hirdetés, tárgyilagos, jól fotózott. :)  (Bár ilyen lenne a szint itt is.) És mind egy tartományi fővárosban vannak. No-nak van viszont elég sok olyan része, ahol az árak annak ellenére hasonlóak, vagy nem ennyivel drágábbak, hogy a minőség/állapot viszont szintén sokkal jobb, mint itt az állomány zöme. A nyaralónk közelében is van kedves idős osztrák pár, cuki meseházikóban. A házikó háború előtti, legfeljebb 4-5 hónapig lakható, legkésőbb szept. végén szoktak zárni. Ilyen van vélhetően sok. A cikk a létszámot, arányt, jelentőséget próbálja - szerintem elég közepes eszközökkel - nagyobbnak mutatni a valósnál. A cikk szerinti ~120 m2, legalább 3évszakos Kanizsán, Marcaliban se nagyon jön ki 30M-ból, és azt legfeljebb néhány gátlástalanabb ingatlaniroda hívja balatoni ingatlanpiacnak. Kétségtelenül szélesedik a balaton vonzáskörzete, akár 10-20 km is lehet déli irányban, de nem most. Amíg nem lesz jobb keresztirányban is a közlekedés, és egy random somogyi faluban a talponfekvő az egyetlen kulturális létesítmény, addig nem hiszek semmilyen irányból történő érdemi, egész éves létszámnövekedésben. Főleg, h. enyhébb éghajlatot nem +2 hét, hanem +4 hó nyárral találhat a német nyugdíjas Andalúziától Zanzibárig.  
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 12:20
Kicsit nekiestem a német-nyugdíjas cikknek. 1. A Merkur müncheni helyi lap, kb. annyit ér, mintha egy  debreceni kis újság írna.  2. "Németországhoz képest nagyon olcsó az élet" Csak 3 kifejezés: ingatlanállapot, élelmiszerár infláció, benzin. Oder?  :D 3. "5398 nyugdíjat utaltak Magyarországra" Ennek egy része a nagyvárosokban élő, nyugdíjasként egy darabig még dolgozó cégtulaj, ügyvezető (ismerünk mi is néhány ilyent, nincsenek ezrével, de a létszám részei). Pláne magyar feleséggel, barátnővel, férjjel. Ez az 5xxx nagyon kicsi szám. 4. Kb. 120 m2. 35 millióért a parti településeken ekkora nincs, ami nem bontandó. Balatonszentgyörgyön, vagy Látrányban, Tabon nyilván igen. "Balaton MELLETTI".  5. "2021-ben 1259 lakást vettek." Szóval havi kb. 105-öt. Az egész országban. 6. "Az ingatlan.com-ot 2022-ben felkereső több mint 24 millió felhasználó közül 665 ezer érkezett Németországból."  És tessék mondani, hova? Lisztferihegyre, Keletibe, Hegyeshalmon át, avagy? Szerintem a felhasználók zöme otthon ült és a gépet verte. És valahányan útra is keltek közülük. Hogy hányan, arra ott a tranzakciós szám kb. 7. Ottmar Heide. Hát, az ügynök valószínűleg stimmel. 
Te jó ég! Mégis mi folyik a Balatonnál? (penzcentrum.hu) 
Csak nehogy idővel ő is szívbeteg legyen egy ismert keleti fővárosban, ahol szép színes ploságy van. Olyan vótmá. 
Lakás/Ingatlan árak topik péntek, 11:03
"analfabéta pióca ingatlanos"  Én olvasva a hirdetést magamban itt a 4 fal, + 2 szem közt a "parvenü hülyepics@" kedveskedéssel láttam el...
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 14:29
Az utolsó mondatod igen rokonszenves és józan álláspontot tükröz. :) Az opcióm főleg azt mutatja, mennyire kalandnak-élménynek-hobbinak venném a dolgot a vázolt esetben. Ha valami miatt létkérdés a járgány, akkor nem lehet veterán csodát venni, vagy csak 2. autónak, úgy meg már nagyon drága hobbi. Érdekes téma ez, nemrég raktuk össze fejben, hogy 20 év alatt pont eggyel kevesebb befektetési ingatlannál tartanánk, ha végig lett volna autónk, és nagyjából a 3-4., újszerű családi példányt fogyasztanánk éppen. Nálunk közvetlen vagyongyarapodásban mérhető az autó hiánya, de kétségtelen, hogy 2 ingatlant a 2014-15 időszakban vettünk. És nem patika állapotban. Plusz elég tudatos, bizonyos dolgokban fegyelmezett emberek vagyunk mindketten, a gyerekeink pedig kifejezetten szeretnek nagy utazásokra is vonattal menni, mert elég jó műszaki/gyakorlati érdeklődésűek, tehát maga a jármű és a pályaudvarok is tetszettek nekik, nagyon nézelődősek voltak (kiskorukban is). Ja, meg ugye Sodor-szigetén laktak félig. :D
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 14:11
Igen, ebben igazad van! Mo-on iszonyat sok az olyan település, inkább kistérség, ahol pocsék a menetrend, vmi egykori földesúr seggfejsége, vagy egy II. vh-s bombázás miatt ótvar helyen van a vasútállomás, vállalhatatlan állapotúak a járművek, főleg a voláné, szóval volna honnan hova eljutni. (Bájosan integetek a lézerDzsoninak. Szegény...) Nekünk egy fővonal mentén és BP. szájában mázlink van, de sokfelé járunk az országban, tudjuk, milyen gáz másutt. :(
Lakás/Ingatlan árak topik csütörtök, 12:09
Teljesen jogsi-, meg minden-mentes vagyok, szóval kívülálló. :-) Viszont ha az lenne a feladat, hogy van cirka 15M autóra, és "Amindenmás" befektetésben, megélhetésben a jelenleginél (is) kényelmesebben megvan, akkor fenntartanám a tömközös életformát. Rengeteg érv szólna mellette. Aki napi szinten munka mellett vezet, az idegrendszerileg, látásban többnyire totál elfárad; a parkolás mindenhol ideg és/v. kiadás, elég keményen; rengeteg helyre el lehet jutni kényelmesen kötöttpályán úgy, hogy érdemi időmegtakarítás csak repüléssel lenne. Az utazás ideje alatt csomó kellemes és/v. hasznos dologra lehetőség van, amire autóban nem, családdal pláne. Az autó sétakocsizni lenne alkalomszerűen, szép időben, környéken, Bp-re csak vasár-és ünnepnap de. Vételárban mélyen alámennék mondjuk max. a fele környékére, és a különbözetet forgatnám kicsit, hogy az adódó költségeket x évig fedezzem. Ilyen keretrendszerben igazi csemegét vennék, stílusból, teljesen beleszeretés- és műkincsvadászathoz hasonló értékmentés- alapon: '30-as évekbeli Opel Olympia, 1959-es Ford Anglia, retró Bogár, új fényezéssel. A csúcs egy Hudson Hornet lenne, csillogóra újítva. :))) (Nem, a Pixar filmeknek biztos semmi köze nincs ehhez. ;-D) De egy ilyennek is lenne hangulata felújítva:
Eladó használt PEUGEOT 201 1931-es gyártású erdeti állapo, 1931/1, Fekete színű - Használtautó.hu (hasznaltauto.hu)
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 12:20
Részben kapcsolódik a mi tavalyi helyzetünkhöz/döntésünkhöz: ránéztem a város piacára a .comon. Lakáshirdetés 55 db/valós ingatlan 37 db. Ebből 40M alatt 5 (!) , 1 nagyon előnytelen fekvésű városrészben, 1 meg rom. 
Ház 196/138 db. Ebből 1 a kisebbik kastély :-D. 40M alatt 22 db, ebből 8 "rom" (félbehagyott felújítás, kívül befejezetlen évek/évtizedek óta/vizesblokk beköltözhetetlenül kuka stb.), az alaprajzi használhatatlanságot, előnytelen tájolást és a kisebbeknél az energetikai anomáliákat nem is vettem most figyelembe, csak a nettó olyant, ahova be nem költözöl azonnal. Plusz 3 külterület, ahova, ha fizetnek se... (Nem csak a mi városunkban. Mo-on sehol, soha, mert autó nélkül, nem makkegészségesen, nem fiatalon, kisbabával stb. lakhatatlan, tehát szerintem erősen eladhatatlan is. De ez nálunk ilyen erős személyes érv, van, akinek más jön be.) 
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 11:47
A lakás nagyon jól néz ki! (Személyesen nem a kedvencem ez az irány, de a maga módján menő. :)) Amire viszont rá kell locsolni legalább 1,5-2M-t egy hangulatért, élhetőségért, meg a meglévő hely értelmes használhatóságáért, az a kert. (Bömösnek "ólat" l.szarom, ilyesminek a költsége ebben nincs benne.) Az értékelhető méretű (dísz)növények, fűszerágyás etc. és a lakáshoz illő igényességű ,tehát nem műanyag és nem obis műrattan kerti kiülővel, annak min. egy WPC/ impregnált deszka/rekortán padozattal,  legalább mobil árnyékolással számoltam, jelenlegi brutál árakat ismerve. 
Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 11:20
Feltettem a kezem. Tavalyi év eleje, szolid alkuval. 
DE: 1. olyan szegmensben vettünk (országon és adott településen belüli lokáció; tájolás!!! -ezt eleve rohadt kevés vevő nézi meg alaposabban; méret, állapot), amiben az érintett területen komoly erőforrás-szűkösség van, évek óta. Vadászni kell - azóta is, a szűkösség nem enyhült, pedig sok új építés van, csak nem abban a városrészben, és nem akkora-nagyon nem annyiért. 
2. Középtávon már személyes cél is van vele, nem csak befektetési. 
Lakás/Ingatlan árak topik vasárnap, 21:56
Teljesen jogos, a tetők és a homlokzatok alapján én 120-200 év közé tippelem a műemlék-kinézetű épületeket az utcában. A konkrét lakásnál is 100 fölé lőném be. Viszont ezek mind iparosok-polgárok-tisztviselők házai lehettek eredetileg, az utcafronti lakások feltétlen. Ez a pici inkább a háztartási alkalmazottaké pl. Tudom, hogy a korrekt tetőcsere kb. ez a költség, de ott lakva, néhány év múlva, egy belülről hosszabb időn át költést nem nagyon igénylő lakásban nem tűnik totál lehetetlennek összehozni a rávalót. Egy kicsit nagyobb ház, mondjuk 45 fokos héjalású teteje, a vonatkozó fedélszékkel meg 2-2,5x ennyi lenne.  
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 01. 28. 21:08
Dunaújvárosban én nem tartom kizártnak, hogy az iváncsai gyár javító hatásával egy időben és vele ellentétesen - csak most az utóbbi erősebben (sokkal?) érvényesül - hat a vasmű-téma, aminek a kimenetele kérdéses.
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 01. 28. 21:01
Beszélgettünk itthon a családdal a fiatalember sztorijáról. A fiam (17): "Anya, az összes bank el fogja hajtani a pékbe. Nem fog annyi hitelt kapni, hogy 40-50 m2 körülit vegyen, menő helyen, de anya, nincs is rá semmi szüksége, hacsak a barátnője nem akar költözni vele. Ha meg kapcsolat eleje, akkor nem kéne..." Szóval na, még olyan korosztály is megtámasztja az itt megfogalmazott véleményünket, ahonnan nem is várná az ember.  Néztem Pécset, van belülről gyönyörűen felújított (tényleg oké, tértágító színek, korrekt-alap nyílászárócsere, klímás fűtés, zsírúj vizesblokk) 44 m2-es 2 szobás sorházi házacska 15,8M. Két bibi van vele: nagyon régi épített környezet, hangulata van, ám a tető nincs kicserélve, csak az ereszcsatorna. Az belátható időn belül kuka. Kicsi és alacsony felület, állványozása, cserepeslemezes fedése nem elérhetetlen spórolással, idővel. Az előtte lévő udvarból egy kreatív, növény - és mediterránkedvelő ember igazi spanyol-portugál hangulatú patiot tud csinálni komoly talajmunka nélkül, dézsás növényekkel, kávéházi bútorokkal, falra felfuttatott kúszókkal, vagy felfúrt cserepekkel, de ehhez képzelőerő, és egyedül elvégzett munka tartozik. Még street art falfestés is lehetne, megfelelő színekkel, stílusban (nem pont a Marvel univerzumra gondolok... ;-D) Anélkül ká-európai igénytelen lom- és kukatároló marad. De cica-(kis)kutya-teknőc is jól érezheti ott magát. 
 Eladó tégla lakás - Pécs, Felsővámház utca #33197011 (ingatlan.com)
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 01. 28. 18:56
Nagyon egyszerűsítettem: 35M alatti lakás. És ami a még durvább, most kerestem rá újra, du. óta a Fejér megyei szumma találat 917-re nőtt, a dunaújvárosi 509-re.
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 01. 28. 14:10
Urak, hölgyek: adalék ahhoz, hogy a gazdaság is mennyire szól bele az ingatlanosdiba, nem csak a "szent" demográfia, vagy a lakosság pénzmenekítési preferenciái. A .comon adott keresésemnél Fejér megye 913 eladó lakáshidetésből 507 db Dunaújváros. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 01. 28. 13:59
Ha ekkora hitelt felvesz (már ha megkapja!), az hosszú távon a nyomor. :( Van a környéken elfogadható kereskedelmi, egészségügyi infrastruktúrájú, közlekedésű településrész vagy helyi aggló? Ahol ennél érdemben alacsonyabb áron is van ingatlan? Ott is körül kellene nézni. Az általad megadott árfekvés alapján én kb. Győr-Veszprém-Székesfehérvárra tippelek. (De lehet Pécs, Debrecen, Szeged.) Ha az előbbi hármas, akkor szerintem a városon belül csak olyan módon van esély, ha tudomásul veszi, hogy nem lesz azonnal lakható, nem lesz igazán jó helyen, és hosszasan vadászni kell a lehetőségre. Vagy enged az alapterületből. Esetleg árverésből, de ehhez azért kell egy habitus. Győr esetén nehéz az aggló is, mert Abda-Győrújbarát-Tényő karéj elmebetegen drága, a Szigetköz Pozsony-Bécs miatt drága. Szóval oda két tanácsom van: 1. K-DK irány, "Nyúlon túl", vasúttal ellátott aggló. 2. Mosonmagyaróvár. Szép városka, bitang jó lokáció, közlekedés napi szinten is sima liba és pl. a távfűtés hiánya miatt a kisebb lakások sokkal olcsóbbak, mint Győrben. 
Veszprém az én szememben vörös posztó, mert pofátlanul túlárazott ahhoz képest, hogy lakni-közlekedni-bevásárolni k.va kényelmetlen. És a környékén is kevés az elfogadható árú település, Eplény környéke és a balatoni irány egyaránt felejtős. Ott egy ötletem van csak: Várpalota. Jó közlekedés, vonat kb. 25 perc. Székesfehérvár esetében nincs ennyire konkrét ötletem, a Velencei-tó meglepő módon továbbra is drága, és nem sok olyan nyaraló van, ami lakható, az is eladói álomvilágba árazva. A kis falvak pedig nem olyan patentek, mint Pest vagy GY-M-M megyében. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 01. 27. 11:26
Olyan városban szerintem is átláthatóbb és leinformálhatóbb a helyzet, ahol kevés a hosszú távra bérbeadó ingatlan.  Pláne az olyan, ami a tulajdonos életterétől teljesen független. Viszont van aránylag sok fiatal, és/v. oda irányuló belső migráció. Én spec. faluban a bérleményt itthoni viszonyok közt nem tudom értelmezni, az  idegenforgalmi céltól eltekintve.  Nekünk mostanra már csak ilyen településen vannak az ingatlanok. Azt viszont tapasztalom, hogy ezeknél - mivel valamilyen szempont miatt, Balaton, vagy erős odaköltözés stb. keresett helyek - az úgy-adom-ki-ahogy-vettem lepusztult retekség nem járható út. Csak gázos bérlőt eredményezne, ergo melózni kell az ingatlannal ahhoz, hogy megbízhatóan termeljen. Többen is írtátok Tihamér kérdésére, hogy pár ezer forint emelésért elbukni egy megbízható bérlőt nem jó ötlet. Csatlakozom.
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 01. 26. 20:04
"Az uralkodók ragyogóbb sírboltokat építettek, mint az élők házai voltak, s többre becsülték az őseik ősi nevét, semmint tulajdon fiaikét. Gyermektelen urak üldögéltek kopott termekben, címereken merengve, vagy hideg tornyokban a csillagokat faggatva. Így aztán Gondor hanyatlásnak indult, a királyok sora megszakadt. A fehér fa kiszáradt." 
 Csak próbálom alternatívan, hangulatilag megközelíteni, amiről az utóbbi napokban (tök érdekesen, sok nézőpontból!) írtok. :-) Szerintem ez rímel arra az egyik viselkedésre/felfogásra/társadalmi állapotra, ami nálunk a lehető legnagyobb mértékben ellene hat mindenféle többlet gyerek-vállalásnak. Meg kis részben ugyan, de hozzájárul az elvándorláshoz is. Amiből következik egy korfa, amiből a csökkenő lakhatási ingatlan-igény. És egyet értek Jocóval, még sokkal meghatározóbb lesz, hogy hol és milyen méretű/állapotú/funkciójú/variabilitású/*mágnesességű ingatlanról van szó, mint most. 
*mágnesesség: bocs, Laci bácsi, NŐK is vásárolnak ingatlan(oka)t, meg mindenféle egyéb beállítottságú érdeklődők is, szóval nem biztos, hogy kizárólag egy Reggeli Tiffanynál-Jóbarátok-HelloKitty-skálán vakítós lakás lehet csak öhm... magánéletileg eredményes. ;-D Amúgy ez a korfa azért ugye jórészt onnan ered, hogy volt két elmebeteg kiugrás a demográfiában, nem tűnne olyan jajveszékelősnek a jelenlegi baba dbszám, ha nem tolongana/tolonganánk ott az előző 2 elcseszésből. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 01. 05. 11:03
Az utolsó gondolatod telitalálat, sacc/kb ilyenben nőttem fel. És a testvérem most a nagyarcúak seregét gyarapítja, minden ilyen megállapítással egyetértek. Csak a nyugger-különítménynél még ált. teljes műszaki tudatlanság is társul hozzá - épp ezért úgy látom, nem lehet a ma elvárt életminőséget létrehozni. Egy csomó olyan, nem (csak) hőtechnikai, térszervezési, hanem épületgépészeti elem is van, amit nem tudsz csak lakáson belül orvosolni, és vmi köcsög tuti, hogy keresztbe tesz. A felrakott hirdetésben pl. ilyen a fűtés. Oké, a 2 nagyobb szobát megoldod Mika-kazán+radiátorra váltva, de a konyha és a fürdő már nem feltétlen megy ilyen módon, vagy csak aránytalan bontással. Mondjuk, hogy a fürdőt, sőt, a legkisebb szobát is fűtöd elektromosan: szinte biztos, hogy a teljes el. hálózatot újra kell húzni, de a lakás biztosítéktáblájába ez már nem fér bele - itt megint bele lehet futni vmi okostóniba, aki különösen jót akar. V. a szolgáltató int be/nem ér rá x ideig. A belső alakítás: ennek (és sok hasonló) lakásnak egyetlen értékes burkolata van, a parketta. Az megtartandó! Csakhogy ez kapásból kizárja a válaszfalak mozgatását. :-( Az már csak egyéni kifogásom, amit előnyként említesz: a konyha. Nem cselédnek házasodtam, egy ilyen lyukban töltsön órákat, aki akar. (Anyám egész életében...) De mondjuk, még a nálam sokkal fiatalabbak közt is van, igaz, egyre kisebb arány, aki elfogadja az elzártságot, cserébe a rumli-eltüntethetőségéért, rendrakás nélkül. Ez a cső forma viszont ergonómiailag az egyik legrosszabb konyhakialakítás, műveleti sorrend, munkaháromszög, élelmiszertárolás szempontjából elég szerencsétlen, és csak nagyon kompromisszumos étkezőt tudsz csinálni, ha funkcionálisan javítani akarsz a konyharész bútorozásán. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 01. 04. 11:16
Bocs, Laci bácsi, de szerintem ebben egy elég standard tévedésben vagy. A "zuhanásvárók" jelentős része tényleg semennyiért sem akar venni valamit Hajdú-Bihar-Hátsón. Itt a fórumon szvsz nincs jelen az a réteg, aki ne lenne tisztában azzal, melyik 5-6 megyének reszeltek szinte teljes egészében. Kivéve néhány nagyon erős, és Európában lévő megyeszékhelyet. És a folyamat már több, mint 100 éve zajlik, nem újdonság. Már a népi írók elég vaskos könyveket írtak/fotóztak tele a témával, de éppen Te ezt vélhetően pontosan tudod. (Az ipari forradalom előtti történelmet most hagyjuk.) Nem az ingatlanvagyon gyarapítása a fő ok sokaknál, ráadásul több törzstag van, aki kimondottan menő környékekben érdekelt, azok pedig válságállóbbak lesznek.  Itt is érezhető, de pl. Kiszámolón explicit megjelenik a "hangyák lázadása", csak nagyon erős aktuálpolitikai felhanggal: szívjon végre a lusta, tudatlan, gerinctelen tetű (jelen olvasatban: ruszkibérenc hazaáruló féreg), akit aránytalan részben mi, meg a külföldről jövő családi v. uniós transzfer apanázs tart el, miközben a mi (és a saját, de ahhoz is kretén, hogy ezt felfogja) gyerekeink, vagy az unokái jövőjét b@szta szét 30 évre előre. És örüljön, ha vagyonvesztéssel megússza, mert távolról sem csak azt érdemelné. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 01. 02. 22:27
Más: mi is jártunk a kéksárgában, karácsony előtti utsó napokban. Töredék vevőlétszám a tavaly/tavalyelőttihez képest. Karácsonyi cuccokból (eleve sokkal szerényebb volt az ezévi kollekció darabszámra és termékfajtára egyaránt) jelentős, leárazott, eladatlan maradék, pedig ezek filléresek a teljes választékhoz képest. Csak a svéd (jellegű) karácsonyi kaják voltak kifosztva. A népek túlnyomó többsége csak food-részlegek valamelyikén állt sorba, vagy egészen apró termékeket vitt (fogkefetartó, kisebb tükör, ágyneműhuzat, konyhai aprócikk stb.). Bútor szinte nuku, tavaly még 22-én is csomóan fél konyhát toltak ki lapon. 
A közelünkben van egy Penny. Nagyon muszáj időbeosztási esetben most is vásárlunk ott. Pár éve szerettük, ijesztő a tahósodása és silányulása sajnos. 30-án semmi szilveszteri party-kínálat, ez 3-5 éve elképzelhetetlen lett volna. (Azzal együtt, h. az ilyen non-food termékekben mindig alsópolcos volt, egy Lidl-Aldi is megverte, Zarahome, HM Home más liga, Butlerssel meg össze se lehetett vetni (mondjuk azzal sok mást se...). Nagyon kevés vevő, nagyon üres kocsik, és nagyon szerény nasi-ücsi bevásárlások, meg néhány jaj-elfelejtettük-hogy-nem-lesz-bolt versenyző. Olcsóbb borok, egy-egy üveg normálisabb tömény, de sejthetően otthon-ücsörgésre, igen szűk létszámra számolva. Ja, és a nógrádi ropi meg a szotyi az új kesudió. 

friss hírek További hírek