kukor-ica

Regisztráció: 2022-10-15 00:25:33

Hozzászólások száma: 862

Utolsó hozzászólás: 2024-05-29 00:14


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5

Kedvenc topikok db Utolsó hozzászólás

221 911
csütörtök, 17:13

utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik szerda, 00:14

Te jól értetted, nem is arra gondoltam, hogy érettségire kap 50 milkát, azt' hadd csajozzon a G Klasséval :)
Én nem akarok Bp-en (és semmilyen nagyvárosban) megöregedni, így az ingatlan árkülönbözetet a gyerekek taníttatására ill. jövő kezdésre fordítanám.
Úgy is jó, hogy a 100 milliós házból lesz két kismásfeles 40-40-ért, és 20-ból meg én veszek valamit Zalában (lehet kapni ott annyiért egész használhatókat...)
Más kérdés, hogy jobb befektetésnek tűnik a gyerek oxfordi taníttatása... De ezt sem kell felperzselt föld módon, hanem mondjuk az első évet kifizetem (mert tegyük fel, hogy  ki tudom), aztán ha nem hülye, és komolyan veszi, stb. stb, akkor a további 4-et már a ház árából.
Aztán az is lehet, hogy egy mai 20 évesnek esze ágában nincs önállóvá válnia, maradjon csak a mamahotel és a papapénztárca. Erre mondja Feldmár András, hogy akkor 100 dollárral a zsebében random ledobni ejtőernyővel a világ bármely pontjára...
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 22:01

Ha lenne 2 érettségi környékén álló gyerekem, és egy 100 milliós házam, akkor én eladnám a házat, visszavonulnék vidékre, és 50-50-ből kitaníttatnám őket a világ normálisabb részén. Éljenek ott, ahol (talán) még van jövő...
Ha kellően jófej voltam velük szülőként, akkor reméljük utalnak nekem majd némi aprót, mikor fater már a hamut is mamunak mondja, és annak is örül, ha lyuk van a seggén (és az rendeltetésszerűen működik :)
Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 21:52

Sok a cikkben a ha, meg a -hat,-het...
Mindenki arra számít - ezt mutatja pl. a mai kihozott új MÁP+ is -, hogy most nem látható külső sokk hiányában hosszú távon nominál 6-7%-ot lehet keresni az állampapírokkal, ami némileg - de nem sokkal - meg fogja haladni az inflációt.
A jövő legnagyobb belföldi befektetési kérdése, hogy a 2025 elején-közepén felszabaduló akárhány ezer Mrd PMÁP hol talál magának helyet.Elég lesz a népeknek 1-2 % reálhozam állampapírból? (kreatívan számolt infláció mellett ugye...), de amivel legalább nincs tennivaló.
Vagy akarnak-e inkább bruttó 5% hozamot ingatlan bérbeadásból, vállalva az amortizációt, (esetleges :) adózást, bérlőkkel való szívást, stb., de remélve az érdemi felértékelődést?
Egyelőre nincs tolongás a befektetői piacon, ezt a .com szagembere is kimondja. De lesz-e jövőre...? Minden oldal mellett vannak érvek pro és kontra, nem tudom, mi lesz a szaldó eredménye.Aki erre tudja a választ, az inkább lottózzon, lesz 2,7 MRd Ft-ja, és annak már mindegy, mennyi a hozama :)
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 04. 25. 15:01

Nem tudom, miért mínuszolták annyian, de én is úgy gondolom, mint Te, mert ezt látom racionálisabbnak.
A saját lakhatásnak is mindig van opportunity costja, lehet bérelni, lehet máshova menni.Pont azért van röghöz kötve a magyar, mert mindenki nullának (azaz bebetonozottnak) gondolja a saját lakását. Pedig meg lehet nézni, mennyit ér, és hogy lehetne az árából átrendezni az élethelyzetet - nyilván egy jobb élet reményében.
.
Két Magyarország van. Az egyik az, amit mi naponta látunk, drága házak, suv-ok, vékony milfek, stb. Magas kereset, de magas költségek - ide értve a lakhatás költségét (és annak opportunity costját) is.
Tehát mit csinál ez a réteg? Azért él városban (=drágán), mert ott van a munka, hiszen jól kell keresni, hogy fenn tudja tartani a városi (=drága) élet életszínvonalát.
El lehet menni vidékre, megnézni a "másik" Magyarországot, ahol - többek között - az ingatlan árak a töredéken vannak, éppen ezért nagyon sok forrás szabadulhat fel. 
Nyilván nem a fiataloknak pálya ez, de 50 körül ill. inkább felette már érdemes ezen elgondolkodni, mint 70-75 éves korig gályázni, azaz szívni a dugóban, a 7-es buszon, meg akárhol Bp-en.
Magyar Állampapír tulajok 2024. 04. 22. 00:04

Annyiban igazad van, hogy a kormánypropaganda évek óta azon mesterkedik, hogy beszarassa az embereket, hogy ilyen vészhelyzet, olyan háború, stb.
Aztán most meg az a baj, hogy beszartak, és basznak fogyasztani (már az ÁFA sem jön)
Ki érti ezt..
Persze az is jó kérdés, hogy ki nem mer fogyasztani, mert fél, és tartalékol, és ki nem tud, mert az infláció csak papíron annyi amennyi.
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 04. 21. 23:48

Ez nagyon igaz, csak annyit tennék hozzá, hogy várhatóan az 1990-2010 közötti időszak lesz egy pár sor majd a történelemkönyvekben, amikor valami torz demokratikus kapitalizmussal erőlködtünk, előtte és utána hosszú évtizedekre regnáló rendszerekben ragad(t) a magyar társadalom.
OV politikai értelemben még fiatal, (meg lehet nézni, hogy mi van az USA-ban), simán benne van még 10-20 év.
És ha benne, akkor a rendszerében is.
Ha pedig marad a rendszer, akkor maradnak a gazdasági erőviszonyok, aminek egyik alappillére az építőipar és az ingatlanok.
Aztán egyszer  - mint mindennek - a NER-nek is vége lesz egyszer, az pedig egy sokkal súlyosabb rendszerváltáshoz fog vezetni, mint amilyen az 1989 volt.
Addig azonban - paradox módon - nem kell aggódni az ingatlan árak miatt (sok minden más miatt viszont igen...). Aztán hogy mi lesz utána, azt senki nem tudja...
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 04. 07. 19:06

"Amikor bejelentettem a korombeli barátoknak hogy házasodok + jön a baba 26 évesen, néztek rám mint aki terroristának készül állni, hogy "és mikor fogsz élni?""
.
Ha 46 évesen 20 éves fiad lesz, együtt mentek csajozni, és lecsapod a kezéről az apakomplexusos csajokat.
Ha 46 évesen 20 éves lányod lesz, a barátnői közül fognak páran rád akaszkodni, akik az érett korosztályt kedvelik.
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 03. 15. 11:36

Biztos utána lehet számolni, de mi biztosít jobb és/vagy stabilabb befektetést Bp-en (most kerekített számokkal:)
1. minimál garzon 30 m2 30 M Ft
2. 1,5 szoba (akár a konyhából hálót csinálva) 40 m2 40 MFt
3. 2 teljes (külön bejáratú) szoba 50 m2 50 Mft
Az ember magából indul ki, én utálnék garzonban lakni, ahol a háló = nappali. De sokaknak csak ez a minimum szint elérhető.
1,5 szobával egy pár elvan, akik együtt alszanak.
2 szobát kivehet 2 különálló ember (egyetemista) is, így 1 főre olcsóbb, mint a garzon. Igaz, nincs önállóság.
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 03. 10. 13:11

Pontosan, a szerződések többsége zsebszerződés, amit érdemben nem lehetne érvényesíteni, ha szükség lenne rá.
A lebukás / ellenőrzés veszélye meg ezrelékekben mérhető.
Ezzel együtt - mint már írtam - EP, ÖPT, NYESZ számlák adókedvezményével, meg minden szarról számla kérésével bőven 10% alá lehet vinni az adókulcsot.
Akinek több ingatlana van, az valahova mindig vesz valamit, valamit mindig csináltat valahol. Ki fogja összenézni, hogy a tűzhely, TV, bejárati ajtó, vagy éppen a katás festő munkadíja hová lett csináltatva...?
És akkor még mindig ott a KP, lehet legalább egy részét abban kérni.
Ki lehet adni ismerősökön keresztül, mindenféle munkahely meg egykori iskolai levelező listákon meghirdetve, hogy csak 1 lépésre legyen a bérlő az ismeretségi láncban és ne egy vadidegen jöjjön az ingatlan.com-ról.
Az igazi szívás nem a bérlővel, hanem magával a lakás tartásával, azaz a társasházzal tud lenni, meg kell nézni, van-e pénz, vannak-e elmebeteg lakók, van-e felújítási alap, stb.
Ezt ki lehet kerülni családi házzal, csak annak a nettó bérleti díj / érték aránya általában sokkal rosszabb. Esetleg ha több kisebb lakrészre lehet osztani, talán akkor éri meg....
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 03. 10. 00:27

5 milliárdos balatoni szolgálati lakás fejlesztési program...
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20240309/navracsics-tibor-magyar-florida-legyen-a-balaton-vagy-megorizzuk-lakohelykent-673989
Mellesleg mit szeretne csinálni, hogy a sok "idős gazdag" ne vegyen ott ingatlant? Megtiltja? Ársapka? Majd kér tanácsot nagymarcitól...
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 03. 10. 00:24

Azért a céges autót ne hasonlítsuk a bérelt ingatlanhoz...
Már csak azért sem, mert nem sok emberről tudok, akinek lakást bérel a cég, mint ahogy olyat sem nagyon tudok, aki hosszú távra maga bérel autót.
Az érdemi választ berlini kolléga megadta az alap kérdésre, csak annyit tennék hozzá, hogy az ingatlan bérbeadás folyamatos, kiszámítható jövedelmet (cash-flow-t) jelent, aminek mindenki szokott örülni. Talán ezért is vezették be több állampapírnál a negyedéves hozamfizetést, hogy ezzel némileg konkuráljon.
Nem sok olyan befektetés forma van, ahol a tőke többé kevésbé stabil (de inkább emelkedik az értéke), miközben havi kifizetett hozama is van.
Az emberek szeretnek havi egységekben gondolkodni, és nagyon jól hangzik, amikor hozzá lehet tenni 1-2-3 kilót a családi kasszához különösebb tennivalók nélkül.
(USA-ban, mint a hitelek és a fogyasztói társadalom mekkájában sok helyen heti, kétheti bért fizetnek, mert a nyomorult azonnal elveri, és nem maradna semmi hó végére.)
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 03. 09. 00:54

Kár, hogy ebből a lakosság nem sokat érzékel...
Nagymarci meg nem érti, hogy tizenakármennyi % reálbérnövekedés ellenére miért baszik fogyasztani a lakosság és nem jön az áfa.
Ezek az egyre komolytalanabb inflációs adatok azért (megint) az ingatlan felé fogják terelni a pénzeket, legalább is 2025-től biztosan...
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 03. 03. 00:58

Ez jó szöveg volt, különösen a felsorolás :)
"Egymás seggét nyalogatjuk szolgáltatóipar címen."
... és egy gazdaság fejlettsége kb korrelál azzal, hogy mennyien dolgoznak a tercier szektorban.
Nyilván drágább svájcban a kenyér meg a csoki, de a szakállfodrász, műkörmös, tetováló, és társai  arányaiban még drágább.

Magyar Állampapír tulajok 2024. 02. 27. 00:20

Az ilyenek miatt baj szerintem, hogy nincs hazánkban sem reverse mortgage, sem lakásért életjáradék.
Mert lehetünk tudatos pénzügyesek, nevelhetjük jól a gyereket, de azt nem tudjuk, mikor halunk meg.
Oké, az ember előre odaadja nekik az örökséget, aztán ott marad az 50-100 akárhány milliós lakásában / házában, de nincs már cashflow gyógyszerre, magánorvosra, ápolóra.
Ilyenkor jönne jól, ha tudná az ember a saját ingatlanát - mint tőkét - csipegetni fordított jelzáloggal, aztán legfeljebb a gyerekek ennek az ingatlannak már csak a maradékát öröklik. Azt mégsem mondhatja a 70 éves szülő a 40 éves "gyereknek", hogy 10 éve odaadtam neked ennyit és ennyit életkezdeni, most légyszíves adj vissza valamennyit, mert nem jövök ki a kis nyugdíjamból.
Ezért aztán néha meglepő örökségek tudnak előkerülni párnacihából, vagy sosem érintett otépé számláról.. Mert az idősek félnek. Jövedelem termelő képességük már nincs, a lakásukat nem akarják bukni, és bármikor beüthet valami komoly egészségügyi költés. És mint tudjuk, kis hazánkban az egészségügy van a leginkább a béka feneke alatt, és könnyen repülnek a százezrek, vagy akár milliók...
Magyar Állampapír tulajok 2024. 02. 25. 12:52

Az ember előbb utóbb (jó esetben...) megöregszik, és amikor már több van mögötte mint előtte, akkor elkezd másként gondolkodni.
Hiába van egy nyugdíjasnak 2 kiadott lakása, a túlvilágra semmit nem viszünk tovább, ergo előbb utóbb célszerű csipegetni a tőkéből is.
És ez a baj az ingatlannal: abból nem lehet csipegetni, azt vagy eladod, vagy kiadod.
Márpedig ha az ember idős, és szeretne még utazni (és tegyük fel, hogy egészsége engedi), vagy éppen tényleg egy AMG Merci  vágya, akkor már nem szabad tovább várni, és a 2 kiadott lakásból nem lesz soha utazás meg AMG.
Persze ezt is ésszel kell csinálni, mert az sem jó, ha véletlenül sokáig él, és a végén már nem jut ápolóra...
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 02. 23. 23:02

A sok hülye magyar, hiába szajkózzák odafent a propagandában, mégsem bízik a fényes jövőnkben, és baszik fogyasztani...
Vagy éppenséggel nincs pénze, és örül hogy a korábbinál amúgy is szerényebb karácsonyi időszak után még nincs kint a segge a gatyából.
(Mikor jönnek rá a gazdaságpolitika irányítói, hogy a GDP meg az átlagbér kb semmit nem jelent mint gazdasági mutató?)
Magyar Állampapír tulajok 2024. 02. 23. 17:49
Ki fogom próbálni a jövő héten IRL is....
Magyar Állampapír tulajok 2024. 02. 23. 14:20

Némi probléma...
Pár napja valaki jelezte, hogy nem tud családon belül sem átvezetni értékpapírt két kincstári számla között.
És valóban: 
"Értékpapír átvezetés kizárólag olyan számlára kezdeményezhető, amely felett rendelkezési joggal bír (meghatalmazott az adott számla fölött)"
Ezzel gyakorlatilag kinyírták a másodpiacot...
Bár nem tudom, lehet-e olyat csinálni, hogy 2 ember bemegy az ÁKK-ba, felveszik az eladót rendelkezőnek, megtörténik az átvezetés, majd leveszik az eladót mint rendelkezőt.
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 02. 23. 01:07

"Itt állítólag szoktak lenni jó vételek például amikor"
... nem megy a bót, és a lányok a lakókat komoly kedvezményekkel csábítják :)))
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 02. 22. 01:55

A lombard hitelek kamatai jelenleg kb duplája a lakáshitel kamatoknak. Már ahol elérhető, mert a legtöbb banknál nem, vagy nagyon korlátozottan.
Lakáshitelt pedig az kap, akinek van rendszeres, fix jövedelme.
Tehát hiába dobok be fedezetként a hitelérték többszörösét érő ingatlant, hiába van jelentős ingatlan bérbeadási jövedelem, osztalék jövedelem, hiába csinálok bármit is, ezek csak kiegészítő jövedelmek. 
El kell menni a teszkóba árufeltölteni 3-6 hónapra minimálbérre, az lesz a fő jövedelem.
Röhej.

friss hírek További hírek