Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A zállam hozzád akar vágni egy rahedli pínzt ingatlan vásárlás esetén te meg kézzel lábbal tiltakozol úgy, hogy kellene is a ház... hát ha ide nem vág a MU-HA-HA akkor sehová! https://www.youtube.com/watch?v=hQsNC2rrpI Akkor legalább annyi eszed legyen hogy a meglévő lakásodban veszel aranykilincset, légkondit, konyhabútort vagy mittudoménmit hogy kimaxold a 3 miillát... jó napot!
Te, ha valaki analfabéta és képtelen a kimondott dolgok mögé nézni és gondolkodni arról nem én tehetek... na meg arról sem ha nem tudja valaki mit jelent a politika. Támpontként: nem azokra szokták használni a 'politikus' jelzőt aki tényeket mondják!
Persze mert annyira bonyolult elajándékozni egy közvetlen rokonnak adómentesen majd miután megvetted a CSOK-os ingatlant vissza ajándékozni.... Nem bolond a törvényalkotó sem! Ha meg túl szigorúra szabják a feltételeket nem éri el az intézkedés a kívánt hatást! *** Mert aki nem agyhalott az láthatja hogy mi a CSOK ELSŐDLEGES célja: a gazdaság pörgetése. Másodlagos hogy a családosok előnybe hozásával! Ugyanez a felújítási támogatásra is igaz...
Dehát anélkül hogy venne az emberfia balatoni ház mellé kútvölgyi lakást? :) Egyébként az is elég lenne, hogy meglévő ingatlan mellé ne lehessen felvenni...
Ugye ez az utsó ház a városhatár előtt, a panelek árnyékában a bútorbolt helyén. Mondjuk jó suli ovi van mellette, auchan egy kopes, meg busz is megy ki oda. Ismerek olyanokat akik szeretnek ott lakni. Nem en vagyok.
Én alapvetően nem szidom a rendszert (egyiket sem) és nem is dícsérem hanem HASZNÁLOM! Ha változik a szélirány akkor én nem tolom le a gatyámat széllel szembe fordulva közben hangosan káromkodva hogy leh*gy*ztam magam és hogy hülye szél... nem, nem a szél a hülye! 🤣🤣🤣 De persze ez én vagyok.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link