Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Moka_Brikka kedd, 16:21
Előzmény: #236977  Pistike12
Amirol irtam, ott egy azonos politikai rendszerrol volt szo. 89-ben azert mas tortent. Almat almaval…
-
 Amugy a lengyeleknel es nalunk is csak serultek ezek a rendszerek, de nem szamolodtak fel. Szerintem ha nalunk lesz kormanyvaltas, akkor ezeket helyre lehet majd allitani anelkul, hogy fidesz-fele politikat kellene folytatni. Ha nem igy lesz, akkor en is atgondolok sok mindent. 
-
Amugy szerintem a 89-ben es utána kialakitott fekek es ellensulyok nagyon jo kiindulasi alap volt. Letrejott egy pluraris demokratikus koztarsasag, kimunkaltak es kiszelesitettek szamos alapveto jogot, amit a mai napig elvezhetunk. Ha ezek serulnek, akkor kaphatunk jogvedelemet. Ha nem kapjuk meg a jogvedelmet alapvetojogok serelme miatt, akkor az EJEB marasztal es azt megfizeti az allam. Es lehetne sorolni tovabb. Hibatlan? Messze nem az. De egy nagyon jo alap volt. Szvsz. 
mr_bob
mr_bob kedd, 16:07
Előzmény: #236962  FR73
szerintem túlzol. 2008-ig és utána pár évvel még nagyon csúnyán rá lehetett faragni az eszetlen hitelfelvételre. az első alkalom, amikor is valamilyen szinten bizonyítást nyert, hogy tömeges megmentés van az 2020, ami nem is volt olyan régen. szerintem, aki 2020-ig bezárólag túlvállalta magát hitel fronton az nem alkalmazkodott a világhoz, nem volt egy jövőbelátó mágus, hanem feltette a tétet a pirosra és szerencséje volt, semmi több. illetve azt ne felejtsük el, hogy egy globális pandémia nagyon ritkán fordul elő, szóval aki hasonlóan túlzó és kapkodó megmentést vizionál egy jövőbeli sima recesszióra válaszul, az lehet hogy meg fog lepődni a következő alkalommal. ez az a kivétel volt, amiből nem lesz szabály, mert az utána következő inflációba elég sok kormány belebukott világszerte.
Rincewind2 kedd, 16:05
Előzmény: #236977  Pistike12
Sehogy, és ezért nyer mindig az aki megszegi a törvényeket az ellen aki betartja.
Pistike12 kedd, 15:59
Előzmény: #236976  Moka_Brikka
Es hogy allitasz visza jogallami keretek kozott jogallam athagasaval meghozott jogallami kereteket?
Csak egyezséggel lehetseges az ellenerdekelt fellel egyutt, aminek eredmenyet lattuk 90ben es erezzuk azota is. 
Moka_Brikka kedd, 15:42
Előzmény: #236973  berlini
Általánosság szintén: ha jogállamiságon kívüli eszközzel akar valaki jogállamiságot visszaállítani, akkor abban erőteljesen benne rejlik annak a lehetősége, hogy magát a jogállamiságot fogja végül felszámolni. Már csak azért is, mert ezzel rossz precedenst teremt. 
-
Tegyük fel, hogy a PO végigviszi, amit elkezdett. Ezzel a PO vajon tényleg a jogállamiságot állítja vissza, vagy egy PiS-féle rendszert hoz létre, csak másik előjellel? Mi lesz, ha mondjuk 4-8 év múlva jön egy újabb politikai hatalom, aki erre hivatkozva eljátssza ugyanezt a PO-val szemben? Hova fog ez így vezetni? Ebben nagyon könnyen benne van a negatív tendencia mindkét irányba. A francia forradalom sem jakobinus diktatúrának indult. 
-
Hova vezet az, ha a végrehajtó hatalom ilyen közleményeket ad ki: az alkotmánybíróság „nem független”, ezért döntéseinek „nincs általánosan kötelező erejük, és nem véglegesek”, a jogi gyakorlatban pedig „nem létezőnek tekintendők, így mellőzendők”. Szerinted ilyet mond az, aki demokratikus alapelveket vall? Szerintem nem. Lehet egyet nem érteni vele, de erről szól a halatom megosztás elve, és nem arról, hogyha valami nem tetszik, akkor azt hagyja mindenki figyelmen kívül....
-
Szerintem tehát azért is van kettős mérce az EU-ban, mert amikor a PiS csinálta ehhez hasonlót, akkor jogállamisági eljárást kaptak a nyakukba. Most a másik oldal csinál hasonlót, ami éppen a jogállamisági eljárás megszüntetésével jár. Én a fentieket nem tekintem jó útnak. Sokkal több a negatív tendenciák kialakulásának veszélye, mint amennyi pozitívumot adhat. 
-
Egyébként szerintem másban is van kettős mérce az EU-ban: pl a nemzeti kisebbségi jogok (nemcsak magyar, hanem más nemzetek esetében is) egyáltalán nem élveznek akkor védelmet, mint más alapjogok. Szerintem tipikusan ebbe körbe tartoznak a különböző nyelvtörvények. Ebben az Eu eddig kb. annyit tudott elérni, hogy elfogadott pár állásfoglalást, aminek semmi kötelező ereje nincsen. 
-
A fentieket egyébként annak ellenére mondom, hogy amúgy az EU-t sok szempontból nagyon hasznos és jó dolognak tartom minden hibája ellenére (pl: túlzott regulációk). Szerintem az EU tagállamok jelentős bővítése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kelet-közép-európai régióban ilyen nyugodtan tudunk élni. 
tihamer
tihamer kedd, 15:31
Előzmény: #236974  berlini

berlini
berlini kedd, 14:37
Előzmény: #236969  Placi82
Kifelejtetted, hogy hátrányos helyzetű gyerekként már óvodás korodban szert tettél egy rózsadombi villára is.
Minden segitség nélkül.
berlini
berlini kedd, 14:35
Előzmény: #236943  Moka_Brikka
Az nem zavar hogy a PIS elfoglalta a biróságot és a legfelső biróságot?
Eszerint a logika szerint Hitlert is hagyni kellett volna uralkodni, mert ő választások útján demokratikusan lett megválasztva, csak utána felszámolta a weimari demokráciát. 
EURHUF_goes_to_haven kedd, 14:25
Előzmény: #236971  Placi82
MIért csak 50% ig ? Komolyan kérdem, egy inflatórikus környezetben miért nem jobb a több ? 
Ha van fél-1 évnyi tartalék (hitel + lakhatás + egyéb költések)
Persze csak úgy hogy mellette van tartalék (optimális esetben min annyi kamattal mint a hitel). Illetve egy egészséges Cashflowal ? abban az esetben inkább még 1 eszköz az infláció ellen.
Placi82 kedd, 14:19
Előzmény: #236970  FR73
Lakás hitel jó. Max 50%-ig. Pont.
Fenntartom 100%osan. PONT. Oka van. 
FR73 kedd, 14:15
Előzmény: #236969  Placi82
Lakás hitel jó. Max 50%-ig. Pont.
Erre reflektáltam. 
Miután kiderült, hogy ebben a társasjátékban (ingatlanmágus) nem játszol jól és vesztesre állsz, előkaptál egy masikat (tőzsdeguru), és bizonygatod az igazad.
Placi82 kedd, 14:08
Előzmény: #236962  FR73
Azt se tudom miről beszélsz. Nulla öröklés, nulla családi segítség, se szülői se após se anyyos se senki.
Se politika se állami haverok. Se senki segítség, se jó kapcsolatok csak én egyedül a Kelet Borsodi falusi gyerek. 
1 db Budai ikerhaz. 1 db Budai telek. 
Veszteskent 2010 - 2012 ben vett Kelenföldi panel a 65m2 és fajtabol eladogatva  a 2021 - 22ben,  huss bele a. PMAPba. Tozsden most szarul megy kbc/ patria s portfólió 2024re 37%pluszban usd ben 
Interactive Brokers ritka szarul alakult 25%plusz usdben. 
Hát apukám lehet én egy vesztes vagyok neked. . De akkor ki neked a nyertes? 😀
Én csak a sok carpediemes állami támogatások élő, haszonélvező mahyszajjal hegedulo tucskokon vagyok kiakadva. Ennyi. De akkor off. 
 Vegyetek most panelt jó sokat, 10%onerovel az a tuti. Így jó gyerek vagyok?? :)  Na pá. 
FR73 kedd, 14:08
Előzmény: #236947  izommanujra
Működőképes a rendszered, amiben haladsz. A károgók (beleértve magam is) pedig lemaradók hozzád képest. Futod a cash flow kockázatot, de jól láthatóan eddig tudtad kezelni. Azt, hogy mennyire feszíted ki a meglevő és új ingatlanok behitelezesét, az már a te döntésed, de ha van pl 5 ingatlan és mind 80% behitelezve, akkor az valójában már egy teljesen kifizetett ingatlant jelent, és a havi cash flow idővel kifizeti majd a többit is.
Ez egy lehetséges meggazdagodási út volt az elmúlt 10 évben, éltél vele, és úgy tűnik, be fog jönni. 
Gratulálok.
EURHUF_goes_to_haven kedd, 14:07
Előzmény: #236965  ncseed!
Valószínűleg igazad van, az mai szemmel úgy gondolom nem volt a legjobb idő az eladásra. 
Azóta is történt 1-2 kisebb felujítás , feleségem most épp egy konyhán gondolkodik, vagy valami olcsóbb IKEA, vagy én összerakom, lapszabászattal (mérnökként már baráti társaságban 4-5 konyhát terveztem, kiviteleztem).
Azon amit itt valaki írt hogy nekem az EUR árfolyam kettős 
ellenérdekem van, mármint hogy egészen addig amíg nincs kifizetve a hitel addig a gyenge Ft a jó (nekem) onnantól pedig ha el akarom adni és EUR_ra váltani akkor meg az erős.. :D
Az ezen való idegeskedést elengedtem. Amit lehetett kimaxoltam és néhány ezer € ide vagy oda nem sok vizet zavar közép távon se, nem hogy hosszú.
Pistike12 kedd, 14:01
Előzmény: #236959  Placi82
Tulgondolod a sztorit. Az egy film volt.
Egyebkent vicces, de pont a biztositas dontotte be a piacot, es az fujta a lufit ami eldurrant. Nem maga az ingatlanpiac. Az csak egy sima recesszio volt, ami kivaltotta az esemenylancolatot. 
ncseed!
ncseed! kedd, 13:59
Előzmény: #236963  EURHUF_goes_to_haven
Értem, ha próbáltátok és nem ment akkor nem ért annyit abban a pillanatban... ez az igazság
Látod, ti se adtátok oda olcsóbban, nem engedtétek le ahogy a mostani eladók többsége sem akiket itt állandóan fikáznak mások.
Értem én az asszonyt, de szerintem túlságosan átpolitizálja az életét. Ő félig üresnek látja azt ami szerintem félig tele. Jó dolog a pénz, de ha már elértél egy bizonyos szintet az életben utána nem az az elsődleges (nálam). Ha jól érzitek magatokat ott akkor szuper! Mi is itthon.
EURHUF_goes_to_haven kedd, 13:56
Előzmény: #236960  Placi82
Dehogynek az emberek birkák... Itt az ékes példa.. covid , lakosságarányossan világ top3-5ben benne van a halottak száma, és mégis amit a lélegeztetőgép mutyinál lenyomtak , senki meg se mozdult. 
Mikor Magyarország leggazdagabb embere a vagyona 10-15 év alatt rakta össze és ez se szúrja ki senki szemét, Hatvanpuszta stb stb... A birkákat SEMMI nem zavarja... Itt a Fórumon  is van aki tökéltessen felmondja az M1 es agyrohasztást... 
Nem teljesített támogatásokat visszaperelni... persze... hiszem ha látom... Itt soha senki nem volt még elszámoltatva és gentlement agreement alapján nem is lesz... 
Mondtam már sokszor... tegyük fel hogy ez a gumigerincű Magyar nyer, és el akar számoltatni, olyan mélyen van beintegrálódva a NER és a korrupció minen alapítványba, mindenhova hogy olyan szembeszélben lesznek amire nem lehet felkészülni egy kifosztott költségvetéssel.. És egy ilyen helyzetben a szükséges megszorítást nem veszi be az emberek gyomra. 
EURHUF_goes_to_haven kedd, 13:51
Előzmény: #236961  ncseed!
Próbáltuk de akkor nem harapott a piac, pedig szerintem picit piaci ár alatt voltunk. 
Próbálkoztak 1-2en erős alkuval de azzal meg nem lettünk volna előrébb. 
Feleségem pl olyanok zavarják, hogy nők jogai, elfogadottsága, béregyenlőség, lehetőségek, stb stb. 
Szóval értem. Tudom hogy nem esznek még csecsemőket marinálva, de a politikai helyzet nem javult ezt kijelenthetjük. Egészségügy, felnőttoktatások, OKJ beszántása stb... 
 Magyarországon van egy erős lehúzás mindenen. Németországban is van, de itt valamilyen szinten van beleszólásod (sokkal gyakrabban váltanak szolgáltatókat, tudatosabbak stb stb). Nincs kolbászból a kerítés a szociális körünkel fizettünk, hogy jobban éljünk. Nekem a barátok hiányoznak azok a kapcsolati tőke ami itt messze nincs még olyan szinten.
FR73 kedd, 13:44
Előzmény: #236959  Placi82
Már vesztettél is, amikor a saját feltételrendszeredet így felállítottad. Nem vagy összhangban a világgal.
25 éve az volt a helyes, hogy hitel nélkül próbálkoztál.
Ma az, hogy 20% önerő, aztán hajrá. Nem alkalmazkodtál a megváltozott világhoz, ergo el kell buknod. Relatíve fogsz elbukni, de ahogy látom a beírásaidon, te ezt pontosan tudod és fáj is neked.
ncseed!
ncseed! kedd, 13:41
Előzmény: #236958  EURHUF_goes_to_haven
Miért nem adtátok el a házat? Fogja mindenki az árát és viszi ahová akarja... akár külföldre ha azt jobbnak látod. Te, üzenem az asszonynak itthon már embereket esznek annyira rossz! Jön a fekete autó. Nehogy haza merjen jönni.... ha érted a viccet.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók