Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FR73 2025. 01. 15. 12:39
Előzmény: #237036  Moka_Brikka
Maradjunk annyiban, hogy ha véletlenül megbukna a narancs, akkor a kormányzás első napjának reggele úgy kell, hogy kinézzen (képletesen), mint ahogy Szép Fülöp francia király 1307 október 13-án egyetlen jól felépített akcióval lefoglalta a templomos rend vagyonát.
berlini
berlini 2025. 01. 15. 12:38
Ne filozófiai könyveket olvass, hanem ismerd meg a történelmet.
Bocs, de akinek sikerült úgy abszolválni ezt a megismerést, hogy ebből kimaradtak a felvilágosodásért küzdők, a rabszolgaság ellen, ha kell felkelésekkel harcolók, a katolikus egyház monopóliuma ellen harcolók, a jobágyfelszabaditásért sokszor erőszakos küzdők, a polgárosodásért kiállók, az egyenlő választói jogokért küzdők mozgalmai, az nagyon hiányosan szemléli a történelmet.
és pont a lényegét nem ismeri fel.
Moka_Brikka 2025. 01. 15. 12:38
Előzmény: #237037  N0MAD
És ez melyik demokratikus köztársaság alkotmányában van rögzítve? :)
N0MAD 2025. 01. 15. 12:34
Nem vagyok jogász, ezért megkérdezem:
Ha kétharmaddal az alkotmányba rögzítik a kiválasztottak moralisan kifogásolható tevékyenységhez való szabadságát (vagyonkisajátítás, büntethetetlenség, kisebbségbol is minden megvétózása, szabad gyilkolási jog, fantázia kérdése) és esetleges(meg ne kerdezd hogyan) kormányváltáskor az újaknak nincs elég képviselőjük a kétharmados változtatáshoz, akkor a morálisan problémás dolgokat jó jogkövetőként el kell fogadni?
Mert nincs kétharmaduk. Vagy?
Moka_Brikka 2025. 01. 15. 12:12
Előzmény: #237035  berlini
Szerintem pont ez a demokratikus köztársaságok fennmaradásának az egyik kulcseleme, legalábbis jogfilozófiai tanulmányaim alapján én erre jutottam. A történelemben a zsarnokságok megdöntésére tett kísérletek nagyon sok esetben egy másfajta zsarnoksághoz vezettek. Vannak kivételek, de kevés. 
-
Nem értek azzal egyet, hogy jogsértő állapotot legtöbbször csak jogsértéssel lehet helyreállítani. Pont a populisták szokták ezt felhozni (ld. anno a fidesz-féle polgári engedetlenség). Szerintem a jogsértő állapottal szemben éppen csak nagyon kivételesen lehet és kell jogsértő módon fellépni és eljárni. Én szerintem ez még nem olyan helyzet sem a lengyeleknél, sem nálunk. Vannak komoly problémák, ezeket lehet és kell is orvosolni, de jogszerűen. 
-
Tény, hogy soha nem volt ilyen fokú szabadság a nyugati világban (beleértve minket és a lengyeleket is), mint most. Tehát, ha én egy módszert zsarnokinak gondolok, és ha ugyanazt alkalmazom, akkor ez erősen magában rejti azt a veszélyt, hogy én magam is zsarnok leszek. Emiatt nem tartom jó útnak ezt, mert sokkal nagyobb a rizikója annak, hogy ez a szabadság fog erodálódni tovább, minthogy javítson hosszú távon a negatívumokon. Ha pedig egy folyamat beindul, akkor azt nehéz megváltoztatni, és nagyon hamar felpöröghetnek az események, és könnyen kicsúszhat az irányítás a kezdeményezők kezéből. Csak gondolja abba bele, hogy hány hősként ünnepelt forradalmár lett végül az új rendszer ellenségnek titulálva. Ez az én véleményem a történelmi tapasztalatok alapján. Lehet, hogy most más lesz/lenne, de a statisztika alapján nem valószínű. 
-
Aztán lehet neked lesz igazad, és a PO által választott út lesz a jó, és a kivételek csoportját fogják gyarapítani.
-
A különbség köztünk az, hogy én egyik oldalán sem állok. 

Ha felteszem magamban azt a kérdést, hogyha az adott cselekményt egy olyan politikai erő (fidesz, pis, stb.) hajtaná végre, akivel egyébként nem tudok azonosulni, és ennek ellenére jónak tartom, akkor az valószínűleg nemcsak szubjektíve, hanem objektíve is jó dolog. Ugyanez fordítva is igaz szerintem. 
-
Pl: nem tudok azonosulni a fidesszel, de az általuk bevezetett családi adókedvezmény szerintem egy jó dolog. Ezt akkor is jónak tartottam, amikor még nem voltam családos ember. 
-
Szerintem tedd fel te is a kérdést: ha a fidesz csinálná ezt, akkor az szerinted jó dolog lenne? 
Mert szerintem nem. 
Ráadásul a fidesz lényegében ezeket csinálta meg (meg még sokkal több mindent is). pl: bírók kötelező nyugdíjba vonulására tett kísérlet. 
Ha felteszed ezt a kérdést, és továbbra is jónak látod, akkor jó lenne tudni, hogy miért (azon túl, hogy a jogsértő állapotot legtöbbször jogsértő módon lehet megszüntetni).
-
Szerintem, aki ezt a fenti metódust nem akarja még gondolati síkon sem véghez vinni, az elvakult a dologban (itt most nem rád utalok).
berlini
berlini 2025. 01. 15. 11:09
Előzmény: #237002  Moka_Brikka
Amennyiben a Te logikád szerint működne a világ, akkor egyetlen országban sem lenne demokrácia, még nyomokban sem.
Jogsértő állapotot a legtöbbször jogsértő módon lehet csak megszüntetni.
De utána arra kell vigyázni, hogy a folyamat jogszerűen folytatódjon.
A PIS kontra PO csatában addig a PO oldalán állok, ameddig a demokratikus működést állitják helyre.
berlini
berlini 2025. 01. 15. 11:03
Előzmény: #237030  mr_bob
Ez nem igy van.
A bérlőnek kell bizonyitani, hogy már az átvételkor fennállt a hiányosság.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 15. 10:34
Előzmény: #237032  Moka_Brikka
Én most még nem,  mert nem találom az E-személyihez a cuccokat, így ha legközelebb otthon leszek beslattogok, hogy szeretnék ilyet. addig meg csak elég lesz a Ügyf +
Moka_Brikka 2025. 01. 15. 10:15
Előzmény: #237020  EURHUF_goes_to_haven
E-ing miatt én megcsinálom majd a DÁP-ot.
Freszelés 2025. 01. 15. 10:01
Előzmény: #237030  mr_bob
Hát... lehet küzdeni, marakodni, de a poziban a tulajdonos van: van egy rossz konnektor és nála van a kaució. Lehet pereskedni meg jogi útra terelni pár tízezer forintot. Nyilván egy nyugger tulajdonosnak, akinek van több lakása több kapacitása van erre mint egy 2 gyereket egyedül nevelő anyukának, aki egyik  garzonból a másikba költözik épp.
Nyilván a lecke a következő: a beköltözkés napján végigtúrja az utolsó szögig a lakást az új lakó és írásban jelzi, fényképekkel hogy hol mi nincs rendben - hogy elébe menjen valamennyire a dolgoknak.
mr_bob
mr_bob 2025. 01. 15. 09:36
Előzmény: #237028  Freszelés
volt neki dátumozott képe olyan állapotról, amikor a konnektor még a helyén volt? azt gondolnám, hogy itt neki kellene bizonyítania, hogy tényleg történt károkozás
lacikonyha 2025. 01. 15. 09:35
Előzmény: #237027  Freszelés

az első bérlő jelezte, ekkor tudtam meg és beszéltem a közös képviselővel róla
ez a bérlő másfél évig maradt
utána  következőknél beleírtam a bérleti szerződésbe hogy ez van
most a negyedik bérlő van benne, tavaly ősszel lett kész a tetőfelújítás, a jelenlegi bérlő is folttal a szoba sarkában kezdte
.
igen a bérlők nem hülyék
Freszelés 2025. 01. 15. 09:29
Előzmény: #237027  Freszelés
és egy genyó tulaj még örülhet is az ilyesmi hibáknak, mert minden váltáskor le tudja vele húzni a nyomorult bérlőt. Ne mondja nekem senki, hogy nincs ilyen.
Voltam én olyan bútorozott bérleményben, ahol van egy gigantikus faltól falig szekrény, amit kaptunk a lakáshoz. Váltáskor egy patent listával ment végig a tulaj. Jelezte, hogy az egyik égő kiégett (igen, előtte éjszaka), leszámolta a villákat, stb.
Végül benézett a szekrény mögé és mondja hogy látja hogy a konnektor ki van jőve a falból és a javítás költségét rögtön felszámolta. Sose mozdítottuk meg azt a többszáz kilós szekrényt...
na szóval na. A lacibetyárok :) köztünk járnak.
Freszelés 2025. 01. 15. 09:18
Előzmény: #237026  EURHUF_goes_to_haven
A bérlők nem feltétlenül hülyék ám... nem szól, nem zavarja a festés? Még ez lehet is, de ők se annyira hülyék hogy ne jelezzék azonnal. Mert aztán jön váltáskor a tulajdonos, aki rámutat, hogy ez bizony régóta ott van, nem szóltál, ezért "nagy" probléma lett belőle úgyhogy ugrott a kauciód. És a tulajnak még igaza is van/lenne.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 15. 09:16
Előzmény: #237022  lacikonyha
Persze az albérlőt nem zavarja a beázás... hagyjál már...nagy mágus vagy te, de ezt nem eteted meg velem... 
Nálunk mikor egy felső lakó miatt 1 csepp megjelent már hívtam  a főbérlőt, hogy lehet intézkedni. Meg úgy hogy a bérletin nem is látszik... mese habbal... 
Murdoch 2025. 01. 15. 08:58
Előzmény: #237014  berlini
Szemlátomást összekevered a világ legnagyobb - több ezer atomtöltettel rendelkező - katonai, gazdasági országát vmi pattanásos kamasszal. Trumpot persze leültetnéd, de a nagyságrendekkel súlyosabb ügyekben sáros Bidenékat nem. Legalább magadat ne verd már át. És felhívom a figyelmedet, hogy a weben tetszőlegesen elérhető demokratikus mérőszámokat tekintve az usa LEFELE halad a ranglistán, a demokratikus országok közül már kicsúszott. 
Ennyi erővel nyugodtan mentsd fel az oroszokot, éppen ahogy amerika, kicsit lövöldöznek, rakétáznak, de már dolgoznak a demokráciájukon. Ész megáll. 
Xis24
Xis24 2025. 01. 15. 08:56
Előzmény: #237022  lacikonyha
Nem Önnek szól a lenti csak reakció a mondandóra. Kérem, ne értse félre. A lesántult lakásokkal az a baj, hogy ha valaki kiszáll az üzletből akkor az valószínüleg még lesántultabb lesz hisz nem mi lakunk benne nem költúnk rá stb. Viszont önbecsapásnak jó hogy a lesántult bekerét is beszorozzuk 5 tel és újépítésű árban számoljuk. Egy jó portfolió  jó ha nem szemétkupacokból áll.
lacikonyha 2025. 01. 15. 08:48
Előzmény: #237018  Moka_Brikka

a zsidók legalább 3000 éve írásban is tetemes mennyiségben elmélkedtek már azon, miként viszonyuljanak a fenyegető, vagy átélt geciséghez
talán még soha nem voltak ebben sem egységesek
aztán volt amikor csak tűrtek inkább, és olyan amikor nagyon geci módon reagáltak, és volt számtalan köztes fokozat
.
és ezügyben most is csak kb ugyanott tartanak mint 3000 éve a Saul megválasztásánál
és az egész világ is
lacikonyha 2025. 01. 15. 08:33
Előzmény: #237017  infin

bérbeadásra lehet venni akár többszörösen is lesántult lakást, csak legyen olcsó
én vettem, igaz nem tudtam róla a betegségeiről
egy bérlőnek részben lehetnek más  a szempontjai, mint annak aki fedelet vesz a maga vagy a családja feje fölé
az elérhető bérleti díjon nem nagyon vehető észre a sántasága, így a hozamszázaléka átlag feletti lett
.
persze nem a környezete miatt - ami általában nehezen javul - volt beteg, és a problémáit azóta nagyrészt kiheverte az én aktív részvételem nélkül
nagyrészt kihaltak a zűrös lakók, és felújították a tetőt, így megszűnt a beázás ami nagy eső esetén kb 1nm nedves foltot jelentett a szoba egyik sarkában a plafonon, ami egyik bérlőt sem igazán érdekelte
.
hibátlan állapotú társasház és a benne lévő hibátlan lakás a következő 10-20 évben inkább kopni fog, egy megkopott kophat tovább, és emelkedhet is, és az emelkedés összességében könnyen meghaladhatja az egy albetétre eső költséghányadot
sztiv 2025. 01. 15. 08:24
Előzmény: #237018  Moka_Brikka
Hát jah, mégiscsak Kelet-Európa, meg az ő politikusi generációjuk is az orosz barbárokon szocializálódott a bölcsőjüktől fogva, ami a sírjukig bekorlátozza a világlátásukat, lásd a mi politikusainkat.....

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek