Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gyula1971
gyula1971 2025. 01. 16. 20:48
Murdoch 2025. 01. 16. 20:44
Előzmény: #237178  ncseed!
Olvasd végig a többi kommentet, hogy ráébredj a nagy rögvalóságra. Ne zavarjon, de 5 kommentből 6 a lakhatásra mutogat. Bebuktad.
Csinálhatta volna a kormány is okosan, de nagy ívben lexarta, ez van. És nyugaton se rózsás a helyzet, na akkor mutogassunk oda, nehogy véletlenül előrenézzünk.
ncseed!
ncseed! 2025. 01. 16. 20:39
Előzmény: #237177  Murdoch
Sokadszorra bizonyítod be, hogy fogalmad nincs az egészről. 
Minden hír szösszenetbe belekapaszkodsz ami a vélt igazad látszik alátámasztani akkor is ha semmi köze hozzá.
Nem a lakásárak miatt nem születik több gyerek. Se itthon, se máshol... se a mesés nyugaton.
Kínában évtizedekig küzdöttek a túlnépesedés ellen, aztán fordult a kocka (nem, nem a lakásárak miatt) és most azért küzdenek, hogy ne zuhanjon tovább a népesség.
Megváltozott a zemberek gondolkodása, élethez való hozzáállása, türelme, önzősége, mindene. Ennyi.
Murdoch 2025. 01. 16. 20:33
Előzmény: #237176  ncseed!
Jók a kommentek...
"Szóval nincs lakásom és nem is nagyon lesz. Én vagyok az a fiatal, aki amit keres el is költi, lakbérre, kajára és magándokira, mert az eü is fos. Írják itt a kommentben, hogy az a célja a vezetőknek, cégeknek, ki tudja milyen szervezeteknek, hogy ne legyen saját lakás. Nos, ez azt fogja eredményezni, hogy úgy fognak szépen bezuhanni a születési számok, fogyasztás, stb. Ahogy egy ilyen lépésnél várható. Persze ha ez a cél akkor ügyesen csinálják, ha nem akkor eléggé elcs€szték."
Ez bizony el lett baxva.
ncseed!
ncseed! 2025. 01. 16. 20:23

Lehet vótmá...
Ezért Nem Tudsz Lakást Venni!
https://www.youtube.com/watch?v=9JMlbt13zH0
Pistike12 2025. 01. 16. 20:23
Előzmény: #237160  Mr.T
Bocs. Elirtam. Olyan 70%
Pistike12 2025. 01. 16. 20:21
90%
zsoltee77
zsoltee77 2025. 01. 16. 20:03
Előzmény: #237172  kaktusz
Köszönöm szépen!
kaktusz 2025. 01. 16. 19:54
Előzmény: #237078  zsoltee77
Üdv.
A villamos biztonsági felülvizsgálatot (VBF) lakóépületekben kötelezővé a 40/2017 (XII.4)-es NGM rendelet tette 2018. Január elsejétől. Új szereléskor ez évtizedek óta előírás volt, itt inkabb csak arról van szó, hogy a minden más építménynél 3-6 évente szükséges időszakos VBF-et kötelezővé tették magánlakások esetében is.  A fent említett rendelet 1. számú melléklete, a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat (VMBSZ) részletezi, hogy mikor mit kell tenni:
1.6. *  A villamos berendezésnek az e rendeletben meghatározott műszaki biztonsági követelményeknek megfelelő állapotát ellenőrizni kell
a) a berendezés létesítésekor, az első üzembe helyezés előtt (első ellenőrzés);
b) rendkívüli eseményt követően;
c) átalakítás, javítás esetén annak üzembe helyezése előtt;
d) időszakosan, az e berendezés fajtájára a jogszabályokban előírt gyakorisággal és
e) bérbeadáskor és tulajdonosváltáskor az 1. pont 1.13.2. alpont f) alpontjában meghatározott esetekben.
1.13.1. *  A kisfeszültségű villamos berendezés első ellenőrzését villamos biztonsági felülvizsgálattal létesítéskor, az első üzembe helyezés előtt kell elvégezni.
1.13.2. *  A használatbavételt követően a villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzéséről az üzemeltető a következők szerint gondoskodik:
e) legalább 6 évenként villamos biztonsági felülvizsgálat végzése a lakóépületek villamos berendezésén az 1.13.3. alpontban meghatározott kivétellel;
f) a lakóépületekben lévő lakások villamos berendezésén villamos biztonsági felülvizsgálat végzése bérbeadáskor és tulajdonosváltáskor, amennyiben a bérbeadás, illetve a tulajdonosváltás időpontjához képest 6 évnél nem régebben elvégzett felülvizsgálatot igazoló ellenőrzési dokumentum (minősítő irat) nem áll rendelkezésre;
1.13.3. *  Lakóépületekben lévő, bérleménynek nem minősülő lakások villamos berendezésén az időszakos villamos biztonsági felülvizsgálat elhagyható, ha a következő két feltétel együttesen teljesül:
a) fázisonként 32 A-nél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van, ésb) 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a felhasználói berendezések
Röviden összefoglalva: 
Új szereléskor kell VBF
Felújításkor kell VBF
Rendkívüli események után (pl villámcsapás, kiégett elosztó stb) kell VBF
Eladáskor és bérbeadáskor kell VBF, kivéve, ha van 6 évnél frissebb érvényes VBF jegyzőkönyv.
Ha nem adod el, vagy adod bérbe, hanem ott laksz, használod, üresen áll, stb akkor 6 évente kell (időszakos) VBF, kivéve ha a lakás betáplálása fázisonként 32A vagy kisebb ÉS minden áramkört áram-védókapcsoló (fi-relé, érintésvédelmi relé stb) véd.
Ami még lényeges: 
Az időszakos VBF-nek NEM kell megfeleltnek lennie. Nem megfelelt VBF esetén is el lehet adni, bérbeadni, lakni benne, csak lesz képe a vevőnek, bérlőnek, üzemeltetőnek a villamos hálózat állapotáról. Eldöntheti, hogy ezekkel a feltételekkel megveszi-e , használja-e vagy sem.
FR73 2025. 01. 16. 19:49
Előzmény: #237170  zsoltee77
Horvátoknál pl látnak fantáziát a kempingkben, és fejlesztik is rendesen. Van egy elég jelentős nyugat-európai családos középréteg (németek, osztrákok, dánok, hollandok), akik a magas minőségű kempingekbe járnak, őket már kiegészítik csehek és lengyelek is.
A Balatontouristtal megvették a partot, innentől már csak jogászkodás, és átalakítják appartmanházakká, teljesen más irány.
zsoltee77
zsoltee77 2025. 01. 16. 19:43
Előzmény: #237169  J0hnnyEnglish
szép sorban eltakaritják a kempingeket, mert azok vannak a legjobb helyen. Balatonszemesi Vadvirág kemping helyén is lakópark van 2mFt/m2 áron. Én se értem, hogy ki a jóistennek van ennyi pénze? Siófok dettó, ott még én is elgondolkodtam, hogy a Hotel Ezüstpart projektben veszek egy lakást. 24-25m lett volna a 42m2 1,5 szobás, akkor kellett volna várni rá 1,5 évet. Most nincs eladó, ha van, akkor 50-60m között. Balatongobláron nem tudom, megvan-e még a Sellő kemping a kikötő melletti félszigeten. LEgjobb hely, olyan parcellán voltunk lakóautóval, hogy az autó hátulja szinte a víz fölé ért. Tuti, hogy ott is épül majd valami, a kempingezők meg kiszorulnak. Balatonakali is hamarosan sorra kerül. sztem...az nem járja, hogy egy ilyen hosszú partszakasszal rendelkező területen egy lepukkant kemping üzemeljen, miközben ott elfér vagy 150-200 lakás.... :/
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 01. 16. 18:55

https://welovebalaton.hu/cikk/2025/01/16/zamardi-kemping-lakopark-beruhazas/
Valaki elmagyarázhatná nekem, hogy ki a f@szomnak építenek ennyi luxus lakást meg luxus hotelt a tó köré. Én értem, hogy van egy kör, még azt is elhiszem, hogy külföldről is, de ennyi? Csak, ha Alsóörs teljes átalakulását, az Európa kemping, a kemping és a kikötő közötti nádas teljes beépítését veszem példának, az arányokat akkor sem értem, a mérhetetlen környezetkárosításról nem is beszélve.
A problémám magukkal a befektetési célokkal is van! Egyrészt valóban megéri ezeket a "luxus" árazású ingatlanokat megvenni és rövidtávúztatni, ilyen bekerülési költség mellett, ekkora igény van rá?
Néha azt gondolom, hogy az egész semmi másról nem szól csak a NER pénzmosása.
Tényleg érdekelne azok véleménye akik esetleg jobban belelátnak.
Mr.T 2025. 01. 16. 16:20
Előzmény: #237167  kingdom_builder
Köszönöm, érdekelne még más vélemény is. Közben még gondolkodtam, és beszélgettem az ismerősömmel is és nem tudtam minden kérdésére válaszolni... Szerintetek milyen eszközei lennének a következő rizikófaktorok kiküszöbölésére:
1. kockázat: ha a bent lakó férfi édesanyja elhalálozik, de a fia ezt nem jelenti be a hatóságoknak, hogy továbbra is édesanyja haszonélvezetének jogán bent élhessen;
2. kockázat: ha a bent lakó férfi édesanyja halála után nem hajlandó elhagyni a lakást, és jogalap nélkül továbbra is bent lakna. Ez utóbbi esetben a volt tulajdonos önkényes lakásfoglalónak minősül és kitehető gyorsított végrehajtási eljárással, vagy pedig kizárólag lakáskiürítési per által lehetséges eltávolítani?
Jó hír viszont, hogy nagy nehezen meggyőztem és jövő hétre már foglalt ügyvédnél egy konzultációra időpontot. De azért érdekelne más tapasztalata is.
kingdom_builder 2025. 01. 16. 16:10
azt nem tudom, de én a piaci ár 70%-ánál kezdenék el gondolkodni a vásárláson. 
Moka_Brikka 2025. 01. 16. 15:52
Előzmény: #237165  lacikonyha
Szerintem igen.
lacikonyha 2025. 01. 16. 15:46
Előzmény: #237163  Moka_Brikka

és az alábbi szabályos?
eladok, majd együtt vásárolva résztulajdont szerzek  az övében az eladásom mértékéig, arra igénybe veszem a kedvezményt, és majd ezután elajándékozom neki a résztulajdonomat
Bianco 2025. 01. 16. 15:30
Előzmény: #237161  lacikonyha
Ugyan nem tőlem kérdezted,de ez így nem tud működni.Vagy a fiadnak ajándékozod illetékmentesen, utána ő az eladásnál
már beszamittathatja vagyonszerzési illeték kiszabásánál 3 éven belüli vasarlashoz , vagy a te nevedre kell kerulnie a vásárolandónak.
Moka_Brikka 2025. 01. 16. 15:28
Nem számíthatja be. Az számíthatja be, aki a saját lakástulajdonát 3 éven belül eladta, vagy 1 éven belül el fogja adni. Tehát te.
-
Ha jó a viszony, és olyan az ügylet, hogy belefér, akkor egyenesági rokonnak vagy házastársnak haszonélvezeti jog alapításával (egyidejű ajándékozásával) tudsz még illetéket spórolni. 
-
Le lehet zongorázni úgy is, hogy te előbb neki ajándékozod. Ő eladja azt, és megveszi amit akar. Jó viszony, és jól körülírt szabályozás mindenképp szükséges. Én mindenképpen írnék papírt arról is, hogy a fiad a juttatás értékét visszaadta neked, hogy esetleg ne kerüljön hátrányosabb helyzetbe kötelesrész szempontjából majd. Persze csak akkor, ha vissza is adja neked ténylegesen. 
-
Mielőtt megint be lennék ezzel találva: mindenképpen beszéld át egy ügyvéddel :)
Láma
Láma 2025. 01. 16. 15:03
Szia Laci! Igaz, nem tőlem kérdezted, amit írok azt majd ellenőrizd le az ügyvédednél, hogy ma is így van-e? 
Szerintem az illeték beszámítása csak azonos tulajdonos esetén működik. Ezt úgy lehetne saccom szerint megjátszani, ha elöbb a lakásod elajándékozod a fiadnak, ez illetékmentes. Az ajándékozási szerződés ügyvédi díja és a földhivatali bejegyzés ára merül fel. Ezután a fiad eladja és ö megveszi a másik lakást, amit szeretne.
lacikonyha 2025. 01. 16. 14:55
Előzmény: #237159  Moka_Brikka

felfrissítenéd az illetékkedvezmény témát?
ha én eladnék egy csak a nevemen lakást majd a fiam venne egy másikat saját magának, ő is beszámíthatja az én eladásomat?
(a guglizókészégem kevés hozzá)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók